Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Magisk
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
zacci
senior tag
válasz
SharpSA
üzenetére
Szerintem a heten kiderul. Igy vagy ugy, de irok rola. Igazabol kb. mind1 h az iboff vagy a masik oldalrol rendelsz. En csak azert valasztottam az iboff felet, mert jobb az irasi teljesitmenye es latszik h tettek bele munkat azzal, h nullarol ujrateveztek az egesz kartyat es meg optimalizaltak is kicsit, ellenben azokkal, akik csak 1 az 1-ben lekopintottak a gyarit. Nalam ez az “ ezek ernek valamit!” kategoria.
Mind2 kartya tureshataron belul ugyan akkora elettartammal rendelkezik, amit ugye a nand hataroz meg. 2TB-nal ez 1200TBW. Ennyit tud a gyari is, se tobbet se kevesebbet. -
zacci
senior tag
válasz
(ex)Cat
üzenetére
Igen, sokan tudatlansagbol, hozza nem ertesbol hajlamos beleesni ebbe a hibaba es gyozkodi magat arrol h biztos megbizhatobb, hiszen 4x dragabb volt.Az Apple meg csuklik a rohogestol az ilyen emberektol. Csak Einsteint tudom idezni. “A vilagon ket dolog vegtelen: A vilagegyetem es az emberi butasag. De az elobbiben nem vagyok biztos”
-
Nos, megjott a BaseQI Micro SD adapter. Az MBP-bol konnyebb kivenni, mint magabol az adapterbol az SD-t es abszolut olyan erzesem van, mintha 1 het se kellene es el fog torni
Szoval, lehet venni kellett volna 2-3 darabot belole, hogy idotallo legyen. Ha mondjuk, ugy csinaltak volna meg, hogy "kiall" belole a Micro SD, ahogyan az MBP-bol kiall az SD, nos, ugy nem kene ki/be dugdosni a gepe, hogy hasznalni lehessen. De vegulis, azt a celt ellatja, hogy mindig benne van a gepben, igy mindig van nalam egy Micro SD adapter, ha eppen kellene. -
zacci
senior tag
válasz
Krethx
üzenetére
Ez megbizhatonak tunik. Gondolom jol is mukodik.
Van egy masik site (inkabb nem is linkelem), egy fiatal srac csinalja. Na szerintem O egy szimpla szelhamos. Felrakott egy videot, hogyan lehet windows alol DFU-val visszallni, de kiderult, hogy kamu az egesz. A srac pedig a kinai olcsositott SSD-ket arulja ugy mintha o csinaltatta volna. Eloadja magat, mintha o tervezte volna a kartyat stb.
Szimpla szelhamos. -
Krethx
aktív tag
Én ezt vettem meg: SSD Drive for Mac Mini M4 Pro (10-layers) m4boosthub.com
-
zacci
senior tag
válasz
SharpSA
üzenetére
Sima mini van. Rendelstol szamitva kb. 2-3 het mire feladjak. Irjak az oldalukon, hogy kikuldes elott tesztelik a kartyat es ez idobe telik. Most ez vagy igaz vagy nem, passz.
szept. 28-an rendeltem es valszeg a jovo het elejen megkapom. Csak a vam ult rajta kb. 1 hetet.
En nem latom, hogy pre-order lenne (ja tenyleg, a termek megnevezeseben irjak). Ott a kosar, bele dobod, fizeted (paypal), majd kb. 1-1,5 honap mulva megkapod. Orulsz.
Arra figyelj, hogy kell hozza egy masik mac, mert csak ott mukodik a dfu. Illetve van valami linux alapu megoldas is, ami allitolag mukodik. Nemtom, nem probaltam. Meg a kartya sincs a kezemben
-
válasz
mahoni
üzenetére
Thoe alatt az m3 8gb airemen én is érzek lassulást, korábban nem foglalkoztam az activity monitorral de mostanában sajnos rá kellett néznem, átlagosan normál office használat mellett 6,5 gb ram felhasználásom van és amikor nem zőld a terhelés grafikon hanem sárga érezhetően lassú pl az ablakok kezelése. Ezt az egészet a remek tahoe óta érzem....
-
zacci
senior tag
válasz
SharpSA
üzenetére
Sok "gyartot" megneztem es vegul az iBOFF-nal maradtam. Ok nem kinai, hanem Malaysia-i ceg. Egesz korrektnek tunnek. Evek ota foglalkoznak szamtech-el, mac-be terveztek mar nehany dolgot es szervizelessel is foglalkoznak, szal ertenek hozza.
A kici kinaiak arulnak "hulladekot" is boven, ahol latszik, hogy az alkatreszeket is lesporoltak a nyakrol es egyaltlaan nem biztos, hogy a nand uj a kartyan.
A lenyeg, hogy az iboff a jogi problemak elkerulese erdekeben visszafejltettek az eredeti kartyat es atterveztek. A kinaiai 1 az 1-ben hamisitjak (nyilvan, mindent is ellopnak)
A kartya attervezese ugy tunik hozott egy kis optimalizaciot is. Szandekosan kozelebb kerultek a kritikus alkatreszek a nand-hoz, megforditottak magat a nand-ot is, igy rovidebb utvonalakkal dolgoznak, igy az irasi teljesitmenye elvben gyorsabb lett mint a gyari.
Korrekt, hozzaerto csapatnak tunik.Erdemes ezt a video megnezni. Szerintem korrekt.
Kis erdekesseg, hogy az apple-vel ellentetben ok pl. figyeltek arra, hogy ne a nand robbantos fesz szabalyzot hasznaljak, ellentetben az apple-vel. Tobb video is van arrol,. hogy apple laptopban eldurran a feszszabalyzo es durrantja magaval a nand-ot is.
Nyilvan nem arrol van szo, hogy most akkor minden laptop egy idozitett bomba, de korrekt, hogy meg erre is figyeltek.
Egyebkent a kartyara ugyan az a nand kerul, mint a gyarira es minosegi Murata stb. alkatreszeket hasznalnak, ja es nem a robbanos feszszabalyzot, hanem egy sokkal megbizhatobbat alkalmaznak, ami meg 2x ennyi nand-ot is kepes lenne kiszolgalni.Biztosan jol fog mukodni a kartya. Nem kell ezt tulmisztifikalni, csak egy nand kartyarol van szo. Egy hozzaerto ember megfelelo dokumentaciok birtokaban siman megoldja.
A legjobb, hogy a rendszer az uj ssd kartyat is Apple eredetinek azonositja. Nyilvan, mivel nincs semmi a kartyan, ami az azonositast vegezne (mindig azt fogja irni a rendszer, hogy az ssd eredeti apple, meg akkor is ha egy kv-s cseszet gyomoszolsz a foglalaltba
) -
-Skylake-
addikt
válasz
Angelland13
üzenetére
1: az air passzivan hutott, ertelemszeruen elobb throttlingol
2: a base m4 mini es a base m4 air kozott socban van egy kulonbseg, a base m4 air-ben a GPU 8 mag, szemben a base mac mini 10 magossal. az egyel nagyobb air (512gb-s) mar ugyan azt a 10 magot tartalmazza, tehat csak a base model van megvagva.szerk: kozben latom ezt mas is irta mar, offba teszem
-
zacci
senior tag
válasz
Angelland13
üzenetére
Tudtommal letezik olyan air, amiben az m4-ben kevesebb gpu mag van. Lehet olyat lattal.
Ha nem, akkor a hutesi elegtelenseg okozza a kulonbseget, pedig meg a mini m4-ben is rossz a hutes. -
consono
nagyúr
válasz
Angelland13
üzenetére
Igen. Az Air passszívan hűtött, a Miniben van ventillátor. Meg hát nem kell visszafogni sem a teljesítményt az aksi idő miatt sem...
Illetve még egy dolog: az Alap Air ha jól emlékszem 8 magos GPU-val jön, a Mini meg 10-el. -
Angelland13
tag
Bármilyen videókat nézek, mac mini m4-ben jobb a teljesítmény WoW Classic-ot illetően, mint az M4 Air-ben, ez csak a hűtés miatt van? Úgy tudom ugyanaz a chip.
-
(ex)Cat
senior tag
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Ugyonazokat a Sandisk vagy Kioxia chipeket hasznaljak, mert kb csak azok kompatibilisek. Szoval, ha nincs elrontva a PCB, akkor pont ugyonolyan gyors lesz egy 2TB modul, mint a gyari Apple 2TB modul.
-
zacci
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Elvben tobbet tud mint a gyari. Gyari ssd iras 4000MB/sec, nem gyari ssd iras 4900MB/sec. Olvasas mindket esetben ua. Attol h 400k-ert adja a 2 terras ssd-t az apple, attol meg pont ugyan az a “szutyok”, mint a tobbi.Standard Toshiba v sandisk nandokat hasznalnak. Nincs benne semmi varazslat az aran kivul

A gari nem ugorhat. -
válasz
MasterMark
üzenetére
Technikailag, kevesebb dolgot lehet ezen elrontani, mint egy sajat firmwareval rendelkezo klasszik, NVME/SATA SSD-n.
-
zacci
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Hamarosan kiderul…mar tul vagyok a vamon. Jovo heten kezemben lesz a 2TB-os ssd

Nem egy nagy tudomany. Csak a nand-ot kell felpakolni egy kartyara es hozza a kotelezo kocolek es kesz. Ezert is merhetetlen lehuzas, amit az apple muvel. Xaros nand-ert elker 400k-t. Azert a lofaxnak is van vege!
pc-be meg veszel 40k-ert vezerlovel egyutt egy 2 terrasat. -
válasz
MasterMark
üzenetére
Erdekes, ezt elmondod azoknak is, akik PCB-ket gyartottak es aruljak?
-
válasz
MasterMark
üzenetére
M4 Miniben, a Studokban es a Proban cserelheto, kulon PCB-n kapott helyett a flash memoria.
-
zacci
senior tag
válasz
Angelland13
üzenetére
A belso ssd cserelheto. Toredek aron jutsz hozza, mint ha az apple-nel valasztanal nagyobb tarhely konfigot. A memoria viszont nem, mert az kozvetlenul a cpu melle van integralva. 24GB jelenleg szerintem teljesen jo valasztas. Nekem is ilyen van. Ha nem fontos a hordozhatosag, akkor egy mac minivel jobban jarsz (lasd elso mondat).
Az m4 air passziv hutesu. Huzamosabb terheles mellett tulmelegszik es throttlingol a cpu, tehat csokken a cpu teljesitmenye. Ez nem annyira jo mondjuk jateknal. Davincinel meg hosszabb lesz a render ido, de az meg ugysem annyira lenyeges.
A mini m4-ben van aktiv hutes. Igaz az apple azt is elbaxta, szal terhelesre az is belassul, mert szandekosan elqrtak a huto venti vezerleset, de szerencsere ezen konnyen lehet segiteni egy venti vezerlo programmal. Egyszer beallitod es soha tobbe cpu throttling.
Az air teljesen halk gep, mivel nincs benne aktiv hutes. A mini is teljesen halk (es itt baxtak el), mert nem porog 1200-nal tobbet az egyebkent 5000rpm-es venti meg teljes terhelesen sem. Ha modositod a venti vezerlest egy programmal, akkor kicsit hallani lehet majd a ventit magasabb fordulaton, de szerintem teljesen elfgoadhato, viszont igy nem lassul be a cpu. Szerintem ez egy jo kompromisszum. -
Angelland13
tag
Nem tudtam, hogy a mininél lehet módosítani a configon. Majd utánanézek, ha így döntök. Segítenél a döntésben? Szól bármi érv a Mac Mini mellett? Nem fontos a hordozhatóság, csak jól jönne. Cserébe nagyobb kijelző és erősebb config, legalábbis tudtommal. + monitort még kéne vegyek, így árban egy 100-assal lenne olcsóbb, mint az M4 Air 24/256GB verziója.

Az említett felhasználási célnak megfelel?
-
zacci
senior tag
válasz
Angelland13
üzenetére
Ha mac mini mellett dontesz, akkor 24GB memoval vedd es 256 ssd-vel, majd csereld ki az ssd-t nagyobbra ha kell joval olcsobban,mint amennyiert a kalmar apple adja.
m5-ben a gfx erosebb lesz. Kb. a sima m4 es m4 pro gfx tudasa koze teheto.
az m4 kb. egy gtx 1650-el egyenerteku teljesitmenyt hoz. Szerintem classic wow nem akadaly sima m4-nek, de keress ra youtubon. Van rola video. -
Angelland13
tag
Sziasztok!
Szükségem van egy készülékre, ami a következő felhasználási célt szolgálná:
- Programozni (HTML, CSS, JavaScript, React, Node.js, PHP, Python, stb);
- Blender középhaladó szinten használni de semmi nagyobb projektet nem készíteni vele ezen a készüléken;
- videót szerkeszteni Davinci Resolve-val.
- Classic WoW-ban 40 fős raidelni.
Sokáig agyaltam az M4 Air változaton, vagy 512GB SSD-vel vagy 24GB ram-mal. Most pedig eszembe jutott a Mac Mini is. Ajánlanátok a Mac Mini-t? Milyen configgal? Mac Mini M5 mikor várható?
-
válasz
mahoni
üzenetére
En sehova nem vinnem, kinyitnam az ajtajat, es a 4 slotbol 2 slot meg ures, abba beleraknik 2db DDR4-es SODIMM ramot. 4db 32 gigas a max, amit belerakhatsz.
Az is erdekes kerdes, hogy mekkora storage van a gepben es abbol mennyi van uresen. Ha keves a RAM es keves hely van szabadon, akkor a swapeles is lassu.
Szerk: ezt irja az Apple: https://support.apple.com/en-au/108317#iMac-retina-5k-27-inch-2020
-
MasterMark
titán
Nem tudom, azt hittem azért írja, mert magát a böngészőt nem támogatják. De látom sok helyen írják, hogy bármi miatt is lehet.
Pluginem nincs, az ip elrejtés be van kapcsolva.
Most megpróbáltam belépni, elsőre nem létező oldalra továbbított a facebookra 2fa címén, következőnek jó volt a továbbítás leokéztam, aztán megadom a pin kódot az előzményekhez ami csak teker és sose végez.
Egy nagy szemétdomb ez az egész facebook. Emiatt nem fogom kikapcsolni az ip elrejtést...
-
Tybor66
tag
válasz
MasterMark
üzenetére
és Czo
Esetleg nem ez lehet a megoldás?
A Messenger és a Facebook végpontok közötti titkosítását támogató böngésző használata -
válasz
MasterMark
üzenetére
Soha nem lattam eddig ilyet.
Valami extension, vagy privacy beallitas lesz a ludas, ha ugyonugy Tahoe es Safari 26.
Pl. hide ip? iCloud privacy proxy? valami ad filter? Nalam zero extension van, hide ip address nincs bekapcsolva, a cross site tracking be van, reklamok szuresere van egy gigantikusan nagy hosts fileom, amikbe az elmult 25 evben irogattam a hostokat. Private relay is off.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Nalam nem ir ilyet (Safari 26/Tahoe), se a messenger.com kozvetlenul, se a facebook.com/messages resz. Sajat maguk is azt irjak, hogy az aktualis utolso verziokat mindig tamogatjak: https://www.facebook.com/help/messenger-app/210310575676558
-
válasz
MasterMark
üzenetére
A Safari teljes koruen tamogatott.
-
mahoni
tag
Üdv.
Van 2 db Imac 27 em 1x re dolgozok a 2 gépen .
A régi gépem 2015 lat 16 gb ram i7 4ghz Radeon m380 Monterey op rendszer
Az "új" 2020 i5 3.1 8 gb ram Radeon 5300 Tahoe 26.0.1Nem tudom mitől, de az új gépem elkezdett belassulni
akad, lassan ébred fel, stb.
Milyen programmal tudom monitorozni, hogy zabálja a memóriát v. a procit?
Vagy ennyire szar lett az új oprendszer és a 8 gb ram már kevés ? -
-
Friczy
senior tag
Akit esetleg érdekel: Az Affinity összevonta a Photos, Designer, Publisher alkalmazásokat egy Affinity alkalmazásba, és maga az alkalmazás egy regisztráció után ingyenesen használható. [link]
-
(ex)Cat
senior tag
-
Jelenleg, a post irasa pillanataban, tokeletesen megy a messenger.com safari alol, valamikori Digi halozatot hasznalva, Cache urites utan is. Akinek nem megy, probalja meg uriteni a cachet, vagy pl nezze meg masik halozatbol, lehet az adott halozatbol nem megy eppen akkor valamiert.
-
(ex)Cat
senior tag
válasz
TigerCat
üzenetére
Azért ez elég gáz. Mondjuk a többi browser, amiben néztem, viszi gond nélkül, csak ez nem. Nem is érdekelne annyira, csak az volt az elképzelés, hogy ha már megszűnt az app, akkor kitűzöm a dock-ra a messengert, és ez menne is a Safari-val, ha ugye be tudná tölteni az oldalt.
No mindegy, megvagyok enélkül, csak jó lett volna.
-
vadkörte
addikt
Na igen. Nálam is a Safari a FB-kal néha küzd mint szamár a jégen. De csak néha, nem mindig. Olyan mértékben be tud lassulni mint ha PP diavetítés lenne. Más oldallal nem szokott problémázni. Esetemben a FB a legfluidabbul FF-szal működik (nem meztelen FF, van benne pár kedélyjavító beépülő)
-
consono
nagyúr
válasz
(ex)Cat
üzenetére
Nálam Windowson van ugyan ez a probléma, Edge alól. Az egyik gépen pont ez van, mint nálad, a másikon meg tökéletesen működik, ugyan az az account... De. Azon a gépen, ahol Edge-ből nem megy, ott is megy Chrome alól...
Cookie törlés, miegymás nem segített, ha lesz megoldásod, majd írd meg, mert érdekel! -
(ex)Cat
senior tag
Valaki kipróbálná nekem, hogy megy-e Safariból a messenger.com? Nekem nem tudja betölteni. Jellemzően a pin ellenőrzésnél meghal és onnantól próbálkozik betölteni a chat előzményeket, de sikertelenül.
-
válasz
szabo.csabi
üzenetére
Mibol gondolod a HDD hibat? Mi tortenik amikor bekapcsolod? Merettol fuggoen 2.5" vagy 3.5" HDD lehetett bennuk, ezt relative egyszeru cserelni, ha mar bejutottal a gepbe (a kijezo es az uveg ragasztott). Lehet egyszerubb az egyik USB3-as portra radugni egy normalis hazba rakott SATA SSD-t es elfelejteni a belso disket. Kerdes persze, hogy mi a terv egy geppel, amire mar a sajat oprendszerebol nem tudsz frisset felrakni.
-
cigam
titán
válasz
szabo.csabi
üzenetére
Nem véletlenül lett kiszuperálva, 2023 óta nem támogatott (Kb úgy járt, mint most a Windows 10).
Azt neked kell tudni, hogy megéri-e, mivel Te fogod használni. Kérdés hogy mire?
Nem írtad merre élsz, így nehéz közeli szervizt ajánlani. Írd be a keresőbe, és rengeteg találatot kapsz. Fizikailag bármilyen eszköz működik, mind az egér, mind a billentyűzet. Max a bill. matricázása lesz rossz, mert más kiosztást használ. -
szabo.csabi
tag
Sziasztok! Landolt nálam egy kiszuperált 2015-ös iMac, aminek elvileg a vinyója rossz. Érdemes szervizbe vinni, ha igen hova vagy ha nem akkor mit és hol érdemes venni bele? S billentyűzetet, egeret milyet érdemes? Csak Apple vagy bármi más is működőképes lehet?
-
cigam
titán
válasz
vadkörte
üzenetére
Ritkán valamitől felébred, pedig kikapcsoltam, hogy a hálózati hozzáférés felébressze.
Nálad viszont egy karácsonyfa van.
Egyesével telepíteném, dugnám rá a perifériákat, és csak pár nap teszt után folytatnám, ha még minden oké. Babra munka, de máshogy nem nagyon tudod kibogozni.czo
Magic Mouse van rajt BT-n keresztül. -
válasz
vadkörte
üzenetére
Az 'assertions' kapcsoloval kerhetsz reszletesebb indoklast is, illeve, ra tudsz ulni a streamre, es akkor realtime irogatja, hogy valami most eppen kerte, hogy ne lehessen aludni, majd visszavonta ezt az igenyt. Szerencserfe, ez eleg jol megfigyelheto.
Ha kezzel elaltatod es felebred, akkor erdemes lekerni a logbol a wake reasont, mert ha az pl USB, akkor valamelyik USB-s eszkoz volt az. Mintha, ott meg lenne a device path is, tehat mintha kisakkozhato lenne, hogy konkretan melyik eszkoz volt a ludas. De itt lehet ebredes aztan pl timer miatt is, majd ha pont ekkor indul el valami, ami eleve is preventeli, akkor ugye nem is fog visszaludni, de ennek akkor "dark wake"-nek kene lennie, tehat sotet monitorral, alvas nelkul.
-
vadkörte
addikt
Némi kutakodás után úgy néz ki a BalenaEtcher Elactron base...
Ezek szerint használok Electron app-ot (eddig azt sem tudta mi az az Electron)Mas nem volt amugy a listaban? Pl. a powerd jelenlete is normalis mint sleepet preventelo, ha ki van kapcsolva, hogy elaludjon amikor alszik a monitor...
úgy emlékszem a windowserver mellett a powerd a másik és ki van kapcsolva, hogy aludjon amikor alszik a monitor. Valami miatt deaktiváltam, hogy a monitort kapcsolja le, mert kikapcsolt monitorral futtattam valamit... Hmmm. Úgy néz ki megoldódott Bermuda háromszögének rejtélye?
Ha hazaértem és végeztem az app-ok beállításával, visszakapcsolom, hogy menjen aludni ha ki van kapcsolva a monitor, csinálok egy képet az alvásgátló app-okról. Feltéve ha a hiba még jelen van. -
válasz
vadkörte
üzenetére
Pl. az Electron appok (nekem tiltja a vallasom, hogy ilyet hasznaljak) hibaja is a windowservert tekeri. Ha peldaul hasznalsz olyat, amiben meg nincs frissitve az electron, ott pl ez egy "realis" eredmeny.
hint: https://github.com/electron/electron/issues/48311#issuecomment-3332181420 van script is ellenorizni ezt: https://www.reddit.com/r/MacOS/comments/1nvoirl/i_made_a_script_to_detect_electronbased_apps_on/
Alapvetoen hagynia kellene aludnia a gepet, nem remlik, hogy en lattam volna valaha mint alvast gatlo processz. Mas nem volt amugy a listaban? Pl. a powerd jelenlete is normalis mint sleepet preventelo, ha ki van kapcsolva, hogy elaludjon amikor alszik a monitor (ezt le is reszletezi, ha kulon kered). Szoval itt az lenne az erdekesebb, hogy latni az osszes appot, ami eppen akkor nem engedte aludni a gepet.
A telepitoben en soha nem probaltam nyelvet valtani, csak lattam hogy volt benne/van benne nyelvvalto (amig angol a default, nekem jo lesz). Ha viszont tenyleg bugos, erdemes reportolni, mert nem hiszem, hogy sok beta tesztelo eszreveszi ezt.
-
vadkörte
addikt
...jobb fenn a menubaron ugyonugy kene tudnod hozzaadni keyboard layoutot mint a futo rendszeren...
De ott van, csak a magyart kiválasztva maradt angol, magyarra állított telepítővel is angol maradt a layout.
Jártam már vele úgy, hogy nem ismerte fel a billentyűzetet és akkor is HUB-ból ment HUB-ba, amikor közvetlenül csatlakoztattam a Mini-be felismerte rendesen. Csak most túl kómás voltam hozzá, hogy rájöjjek, inkább szopattam magam. 
#46206 Czo
Tehát a _windowserver nevű felhasználó teljesen legitim, lehet a DiplayLink virtuális VGA kártyája de akár a BetterDisplay is.
Ez eddig tiszta. Viszont mégis mi okozhatja, hogy a processz képes megakadályozni az alvást. Nem katasztrófa, ha nem megy, hát nem megy, max. továbbra is kikapcsolom a gépet altatás helyett.
Amúgy normál esetben egy monitor üzemel HDMI-ről, a DiplayLink monitorok csak akkor mennek ha olyan szerkesztési munka van amihez kell a 2. és a 3. monitor.
A telepítés után beállítani csak a macOS-t állítottam be, a többi appot csak felszórtam. Ha a DisplayLink teker, valahogy parancshoz kötöm és csak akkor engedem futni, ha valóban kell. Ha meg a BetterDisplay, akkor visszaállok HDMI/DVI-re, ott nem kell patkolni a BetterDisplay-jel.
Akármi is volt a gubanc, annyit elértem, hogy tiszta a gép és megszabadultam az illegális (PS & MSO) programoktól és tanulni is tanultam valami hasznosat.
#46207 Syl
Én kilőttem 1x. Mondjuk nem kellett volna
de legalább gyorsan újratöltötte magát a GUI -
-
A WindowServer amit a _windowserver futtat, az teljesen legitim szoftver, az maga az ablakkezelo, az UI kompozitor, stb. Anelkul nem lenne GUI a monitoron. Tehat ha azt kinyirod, akkor kilotted a GUI-t, az egeszet, igy az osszes appot, amit GUI-n inditottal. Tehat, az teljesen legitim.
vadkorte: Ha nagy a WindowServer CPU hasznalata, akkor valami folyamatosan rendereltet vele, pl a DisplayLink-es monitorod "szofteres" videokartyaja is a WindowServer processzben csapodik le, de ha pl fut egy terminal, es benne foyamatosan szalad a szoveg es mindenfele effekt (antialiasolt fontok, atlatszo terminal ablak, blurozott hatter stb), akkor szinten a WindowServer dolgozik a renderelessel, tehat, minden grafikus feladat extra overheadje ott csapodik le.
-
-
válasz
vadkörte
üzenetére
A telepitoben annak a keyboard layoutnak kene lennie, amit te valasztottal. Amikor maga a telepito bootolodik, akkor jobb fenn a menubaron ugyonugy kene tudnod hozzaadni keyboard layoutot mint a futo rendszeren (vagy ez az opcio mar nincs?), illetve, amikor mar rabootol a futo rendszerre akkor az eleve a teruleti beallitasokkal kezdi, igy mire ott eljutsz az Apple ID-ig, mar a kivalasztott layout van.
-
Technikailag a periferiak is elmehetnek alvo allapotba. Mivel a billentyuzeten is szoftver fut, illetve a kabelezesen is tudnak trukkozni, igy lehet fizikailag lehet olyant kialakitani, hogy pl az rendes gombok "alszanak", es alvo modban, csak pl a funkciogombokat meg a spacet/entert/shiftet figyeli. En ilyet nem lattam meg (nem sok fajta billentyuzetem volt az elmult huszonsok evben).
Pl. regen egerekkel volt olyan szivas, hogy az alvo Macet adott eger folyton felebresztette, mert az eger nem aludt. De lattam olyat is, amikor egy egeret meglokve felebredt a gep, meg lattma olyat is, hogy az eger csak akkor ebresztette a gepet, ha kattintasi esemeny volt. De lattam magatol elalvo egereket is a piros ledes kameras optikai egerek hajnalan, amik egy ido utan lekapcsoltak a surfacet vilagito ledet, igy az egeret hiaba tologattad nem mozdult a korzur, de ha kattintottal, akkor viszont a kattintast is elkuldte... Kepzeld el ezt a funkciot ugy, ha be van kapcsolva az tedd a kurzort a default gombra funkcio (Automatically-move-the-mouse-pointer-to-the-dialog-box.jpg), majd az alvo egernel nyomsz egy torlest valamin... Az eger kurzor rakerul az OK-ra, de hiaba mozgatod nem mozdul semerre, ha kattintassz, azutan meg tudod mozditani de ezzel jova is hagytad a torlest...
-
vadkörte
addikt
A Tiéd legalább elalszik...

Új kora képtelen vagyok a gépet - Mini M2 - altatni. Ha magától ment alvóba legtöbbször sikerült, ha én altatom azonnal ébred. A restart néha segített, legtöbbször nem. Emellett az utóbbi időben mintha kicsit lustult volna.
A csatlakozási sorom:
Mini M2 ->
-USB-A 1. port -> Raidsonic 2,5"-os ház 2db 1TB SSD
-USB-A 2. port -> 4 portos HUB ->
port1: monitor USB Hub-ja -> egér, billentyűzet, LED lámpa;
port2: másik USB HUB -> tartalék, semmire sincs használva;
port3: monitorkar USB- HUB-ja: alkalomszerűen pendrive-ok;
port4: nem használt
-TB4/USB4 1. port -> Dell D6000 dokkoló: 2 monitor, alkalomszerűen 2,5"-os lemezek
-TB4/USB4 2. port -> Agptek Type-C HUB: kártyaolvasónak használtam, megy bele 2 SSD
Az Agptek HUB-ra gyanakodtam, hogy a "bóvlicsájnavacak" nem hagyja aludni. Gondoltam lecserélem valami minőségibb Verbatim, Orico, Yottamaster, stb... kártyaolvasós SSD-s dokkolóra, ez meg megy a szekrény tetejére.
Kártyaolvasóra szükségem van, az egyik SSD adatlemez a másik a TimeMachine lemeze lesz. Két lemezes dokkolóból legfőképp Orico-t találtam, arra pedig több felhasználó panaszkodott. Az egy lemezes mellé kellene nVME ház, árban kb. ugyanott lennék.
Az altathatatlanságra több M1/M2 felhasználó panaszkodott. A napokban a Tevékenységmonitorban szembe jött velem egy WindowServer nevű app, egy _windowserver nevű felhasználó által futtatva, ami veszedelem módon tekerte a CPU-t - 10-60% között - és nem engedte aludni a gépet. Csakhogy rajtam kívül nincs más felhasználó, a DisplayLink driver pedig nem telepít virtuális felhasználót. Az app kilőhetetlen, illetve ha kilőttem, valóban az ablakkezelőt lőttem le
.
Lehúztam az Agptek HUB-ot, hátha. Sajnos semmi sem változott így adtam egy esélyt a tiszta telepítésnek. Az Apple eszköz aktiválásáig nem volt semmi probléma de a felhasználónév/jelszó megadása... Hoppá... Az AppleID-m jelszava 40 karakter, kisbetűk, nagybetűk, számok, speciális karakterek. A billentyűzetem magyar és Windows-os. A telepítőben a billentyűzet Mac és angol ami átállíthatatlan, a jelszót nem mutatja meg...
Végül a telefonon tudtam jelszót módosítani, egy egyszerű 16 karakteres nem túl biztonságos cserébe eltéveszthetetlen jelszóra, hogy be tudjam fejezni a telepítést. Felszórtam az összes plusz app-ot és sipirc aludni. Ma beállítok mindenkit aztán teszt. A Tevékenységmonitor alapján legalább nincsenek nem létező felhasználók.
Telepítve volt 1-2 nagyonsötétszürke zónás app, gondolom az egyik hozott valami ajándékot magával.
Tanulság?
-Amennyire lehet maradjunk a legalitás keretein belül.
-Rossz ötlet éjjel 10-kor félálomban hullafáradtan nekiállni a clean install-nak, pláne nem HUB-ból HUB-ra kötött magyar lokalizációjú Windows-os billentyűzettel...
Mindenesetre kevés volt a ~3 óra alvás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Építő/felújító topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Androidos tablet topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- Vezetékes FEJhallgatók
- BestBuy topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- 15.gen! Intel Core Ultra 5 245KF +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es B860 lap! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
- Intel Ultra 9 285K teljes konfiguráció eladó egyben
- SunFire X4170 Szerver 2x Xeon, 26GB RAM, 8 HDD
- Lenovo Thinkcentre M70s Gen 4 i5-13500 16gb 512GB UHD Graphics 770+ajándék
- Gamer : RTX 3080 10GB / 16GB DDR4 / Intel i5 12400 / 1TB NVME SSD /
- Ultimate előfizetés akár 4166 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 PLUS Seasonic 750W
- iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3831
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3653
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Szoval, lehet venni kellett volna 2-3 darabot belole, hogy idotallo legyen. Ha mondjuk, ugy csinaltak volna meg, hogy "kiall" belole a Micro SD, ahogyan az MBP-bol kiall az SD, nos, ugy nem kene ki/be dugdosni a gepe, hogy hasznalni lehessen. De vegulis, azt a celt ellatja, hogy mindig benne van a gepben, igy mindig van nalam egy Micro SD adapter, ha eppen kellene.

úgy emlékszem a windowserver mellett a powerd a másik és ki van kapcsolva, hogy aludjon amikor alszik a monitor. Valami miatt deaktiváltam, hogy a monitort kapcsolja le, mert kikapcsolt monitorral futtattam valamit... Hmmm. Úgy néz ki megoldódott Bermuda háromszögének rejtélye?