- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Nem lett arányos a fogyókúra
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
Nekem egy mandb update után volt ilyen, de csak egyszeri alkalommal.
DESCRIPTION
updatedb creates or updates a database used by locate(1). If the database already exists, its data is reused to avoid rereading directories that have not changed.
updatedb is usually run daily by cron(8) to update the default database.Több megoldás is lehetséges, legalábbis én ezekre gondolnék:
- átrakod a cron.dailyből a weeklybe
- törlöd a scriptet és manuálisan futtatod (úgy láttam, volt akinek manuálisan futtatva nem volt ilyen probléma, csak a scripttel)
- nyomsz egy updatedb.mlocate -v > updatedb.log, hátha abból kiderül mi a baj -
Siriusb
veterán
Nnna, feladtad a leckét, de sikerült megoldani. Sajnos csak úgy tudtam magyar nyelvűvé tenni, hogy a GDM-ben kellett kiválasztani bejelentkezéskor a nyelvet. Íme a bizonyíték:
A kép elejét figyelmetlenségből levágtam, de hidd el, ott is magyar volt a menü, miként a nautilus is az. Arra rá nem veszel, mégegyszer magyarítsam a rendszert, nem ismertem ki magam a saját gépemen
Még annyit, hogy az rc.conf-ban LOCALE="hu_HU.UTF-8",
az etc/profile-ban és ~/.bashrc-ben export LANG="hu_HU.UTF-8" volt megadva. Ez utóbbi kettő nem tudom mennyiben játszott szerepett, csak bent maradt a próbálkozásaim miatt. -
Siriusb
veterán
Én a helyedben valami emerald témát dobtam volna fel, talán egyszerűbb megoldás.
Nekem személy szerint a KDE nem jön be, az arch-ot is gnome-mal használom. Biztos hogy nincs magyarítva?
Kipróbálhatnád az lxde-t is, nemrég dobtam fel virtualboxban kíváncsiságból. Ott magyarra állítottam a LOCALE-t és magyarra is váltott. -
Siriusb
veterán
Nnna, sejtettem én. Pont ezért kell az uuid-t használni, szerintem mindenképp térj át rá. Előfordulhat, hogy más sorrendben csatolja fel a rendszer a cuccokat és az a-ból b lesz. Nem te vagy az első, akivel ez történt. Szóval használj csak uuid-t, így elkerülöd a hasonló problémát, ha pl. raksz be egy új hdd-t.
-
-
Siriusb
veterán
Akkor feltételezem, az arch grubját használod. Ha nem uuid van használva, írd át arra a grub.cfg-t, hátha a konvencionális elnevezések miatt van a gond. "blkid" megmondja az uuid-ket. Valószínűleg az lehet a baj, hogy nem találja a /boot-ot. Egyébként a /boot előtag ott van a kernel és az initrd sorban?
Ha így jó lesz, módosíthatod a /etc/default/grub-ot is. Hmmm, itt valamiért nem működik a TAB-os kiegészítés -
Siriusb
veterán
Várj, én most nem értek valamit. A debianból volt telepítve vagy arch linuxból a grub? Gondolom az előbbiből, az arch még grub-ot használ, Te pedig grub2-ről beszélsz a grub.cfg alapján.
Szóval akkor most mi és hova van telepítve? ÖsszezavarodtamSzerk: és hol van a /boot?
-
Siriusb
veterán
Gondolom nem az archban volt telepítve a grub, bootolj be arch-ba és installáld. [link]
A particiókkal való játékra a gparted-et javasolnám, arch-nból szintén futtathatod, arra ügyelj, hogy az érintett partíciók n elegyenek mountolva. Szerintem először törölni kellene a debian partíciót, majd a win7 mögé rakni, utána méret növeléssel hozzáadni ezt a szabad területet. Arra készülj, hogy win7 indításakor lemezellenőrzés lesz szükséges (gondolom). Ja, és előtte a biztonság kedvéért én egy defragmentet futtatnék azon a winen.
-
-
FixY67
senior tag
Amit vladi írt, az nagyjából jogos - bár nem tudom, nálad a 3-as runlevel mihez tartozik (nekem a 8.10-es Ubuntu "N 2"-t ír és fut a gdm)
De ha kimész karakteres felületre (normális helyeken ctrl-alt-f1 az 1-es konzol) és ott indítasz egy ilyet:startx -- :2
akkor elvileg kapsz egy szép, hosszú listát benne néhány hibaüzenettel. Rosszabb esetben elindul az X és akkor ott vagyunk, ahol elkezdtük...
-
-
FixY67
senior tag
Nekem itt valami nem kerek: Ubuntu Intrepid, az fstab-ban ntfs szerepel, de ha egy paraméterek nélküli mount paranccsal megnézem, mi van csatolva, akkor a windows XP által gyártott partíciók mellett fuseblk-t látok típusként.
Ha jól sejtem, ez a userspace driver akar lenni... tévedek? -
dabadab
titán
"amikor létrehozom az új usert"
Az attol fugg, hogy mivel meg hogyan hozod letre, a Debian pl. csomagok telepitesekor szeret uj usereket letrehozni es kulonosebben nem kerdezi, hogy mi legyen az UID, Archot meg meg kepen se lattam.
A bind meg igy nez ki pl. az en fstab-omban:
UUID=ddde8d2f-f080-4fb2-9572-9f38516d0bac /mnt/ssd ext2 defaults,noatime 0 0
/mnt/ssd/usr /usr none defaults,noatime,bind 0 0 -
bambano
titán
mount -h
Egy már látható könyvárfa másik könyvtárba is csatolható:
mount --bind régikönyvtár újkönyvtár
vagy áthelyezhet egy részfát:
mount --move régikönyvtár újkönyvtártehát felmountolod a debianos teljes fájlrendszert valahova, majd átmountolod a rajta levő home dirt a /home alá.
-
FixY67
senior tag
-
FixY67
senior tag
Amennyire tudom, a swap lehet közös, ha nincsenek egyszerre bebootolva (mondjuk nálad nem fenyeget ez a veszély) és nem használsz olyan trükkös dolgokat, mint a suspend...
/boot-ot (szerintem) kötelező külön, mert nem tudhatod, hogy melyik rendszered mikor, mit rak bele. Pl. eltérően konfigurált, de azonos nevű kernelek és hasonló vad dolgok.
A /home lehet közös, csak arra kell figyelni, hogy az azt használó rendszerekben a user és group id-k egyformák legyenek.
Lehet, hogy hülyeséget mondok, de szerintem az sdb1 helyén kiterjesztett partíciót már nem tudsz létrehozni. Max. annyit tehetsz, hogy törlöd (bár nem kötelező), újra létrehozod és átírod a partíció típusát olyanra, amilyennek használni akarod (pl. ext3) és újraformázod.
-
bambano
titán
fut a viharmadár vagy 13 gigányi imap postafiókkal, a tűzróka 6 tabbal, az egyikben éppen satriani nyúzza a gitárját jutúbról, két index ablak, flash reklámokkal, meg egy terminál. lenny, gnome, nvidiás xorg. Így zabál az egész tokkal-vonóval 420-450 mega ramot, meg van 500 mega körül buffer cache.
A 4g ramomat csak jávával meg netbeans-szel tudom megrakni. Mondjuk azokkal elég hamar...
-
-
Vladi
nagyúr
Az a viszonylag triviális ötlet, hogy fixen megadd az ip-ket és ne használd a router dhcp funkcióját?
szerk: már felmerült.Ja és ne legyen network és NM egyszerre ha lehet.
(#8530) bambano:
+1
tlac!
Szerintem van topik az ilyen routereknek. Nem azé, hogy elküldlek, de ott több hozzáértő fordul meg.
(#8549) Lenry:
Van, lokális repónak hívják. Kissé macerás.
-
bambano
titán
akkor meg csináld azt, hogy felraksz egy lokál dns szervert a debianra
apt-get install bind9
átírod a resolv.conf-ban 127.0.0.1-re a dns szerver címét, újraindítod a böngészőt és megnézed, hogy mi a helyzet
arra számíts, hogy a következő dhcp update fejbeveri a resolv.conf-ot, de azt később kikezeljük, ha ez így megy.szerk: az "itt nem használ" azért van, mert a dhcp kliens progi mindig átírja a resolv.conf-ot. ezt ki lehet belőle gyógyítani, ha ez az igény.
-
bambano
titán
a /etc/resolv.conf-ban kellene látnod a dns-ek címeit, de ha az nincs, számmal még lehet netezni. nézd meg egy-két oldal ip címét windowson, próbáld ki, hogy számmal meg tudod-e nézni windows alól és utána ugyanazt linuxról.
esetleg próbáld meg az mtu-t levenni 1400-ra, egyes pppoe alapú szolgáltatásoknál ez is segíthet. ifconfig eth0 mtu 1400
-
linuxx
csendes tag
jelen esetben suse 11
(vmware-ben tesztelek mindent)
új vinyót a vm-ben létrehozom és linuxban partícionálom.. mindent alapbeállítással..
és nem enged hozzáférést, nem tudom megnyitni a fájlkezelővel.. de ha egyszer megnyitom a root jogú fájlkezelővel, akkor már megnyitja anélkül is.. de további műveleteket sehogy nem enged sima userben... -
tlac
nagyúr
a portmap az nfs-hez (network file system) kell, lehet máshoz is, azt nem tudom
de az nfs-t inkább linux-ok közti megosztásokhoz szokták használnilinuxx:
neked csak nem volt szerencséd, belefutottál egy agresszívebb moderátorba
(#8512) Lenry:
végül is leírhatja az általános véleményét egy oprendszerről...
-
bambano
titán
-
bambano
titán
itten domborodik szerintem az eb hantja:
"bound to 192.168.0.100 -- renewal in 2147483648 seconds."
ez alapján az első lépésem az összes rendszeróra és időzóna ellenőrzése lenne. routeren, pc-n, mindenhol.Nekem még nem tetszik ez a sor sem:
SIOCADDRT: File exists
meg kellene nézni egy ifdown után a routing táblát is (netstat -rn), mert valami nem kerek. -
-
SLD
tag
Hát jah, ésszel kell csinálni, akkoriban, kezdő linuxosként, (nem mintha most nem az lennék) nem fordítottam elég figyelmet ezekre, mondván a gép csak tudja mi jó neki.
Azóta jobban szeretem én megmondani neki, hogy mi jó neki ( vagy legalább ellenőrizni döntésétVégeredményben ez a lényeg, nehezebben is ereszti az ember ha már megkedveli, nálam valszín az volt a gond, hogy az Arch-on kívül, egy kipróbált disztribet sem kedveltem (minedgyiknek volt valami furcsasága).
Szegény Win, most a lelkébe tiportál
-
SLD
tag
Csupán ártatlan elmélkedés, hogy ha valamikor megtörténne Veled, akkor tudjam azt mondani, hogy én megmondtam
Ez még velem etch alatt történt (nem akkor volt verzióváltás, szóval testing lenny maradt, unstable meg sid) és végigcsináltam a hup-os írás útmutatását.
Minden szépen ment, élvezhettem az etch stabilitását és a frissebb programokat is. Míg nem egy zord, esős napon, egy olyan csomagot telepítettem fel, melynek átlagosnak mondható, ám annál fontosabb függőségei voltak. Mire észbe kaptam már y-t nyomtam a telepítésre.
Ezután boldogan éltem tovább, míg nem eljött a következő nap, mikoris, gondoltam, időszerű lenne frissíteni (a frissítés az etch-repóból jött).
Meglepetésemre mintegy 200-300 csomagot akart frissíteni. "No hát ez így nem lesz jó", gondoltam... Aztán About-ot megnézve, kiderült, hogy én már Lenny (azaz testing) felhasználó vagyok.
Mondtam: Ahh, sebaj, legalább friss csomagjaim lesznek.
Aztán ment ez így két hétig, amikor jött valami ízig-vérig testing csomag, ami rövid úton használhatatlanná tette a rendszert.
Azután átváltottam másik disztribre.. már nem emlékszem, hogy az Arch vagy a Slackware-t próbáltam akkor, de mindegy is a történet szempontjából.Nem mondom, hogy én mindent megpróbáltam... inkább elmenekültem a süllyedő hajóról (később adtam neki egy második esélyt, de akkor is pár héten belül tönkretettem
) És azóta Debiant, habár elismerem stabilitását (ha a stable repot használja), otthoni munkagépként nem tudom elképzelni (magamnál).
-
SLD
tag
Azt nem tudom, hogy hogyan oldottad meg, de majd előbb-utóbb lesz egy pont (csomag és függőségei) ami után már squeeze-nek fogja vallani magát.
Ártatlan elmélkedés: aztán már az update-ek is squeeze-sek lesznek, ami pár héten belül olyan instabillá teszi a rendszert, hogy lehet az egészet újrarakni... legalábbis én két ilyen kimenetelű eset után mondtam le a Debianról.Ezt olvastad már?
-
-
Major Major
senior tag
Én itt valami átverést (bugot) érzek.
Ötlet: Amikor kitörölted az első partíciók közül valamelyiket, attól még a partíciós táblában, úgy tudom, nem változott a számozás. Tehát elvileg a root továbbra is az sda4-en van, holott csak 2 partíció van előtte. A bug része pedig ott lehet, hogy a grub, mikor beállítja magát, csak simán levon egyet a root partíció számozásából, viszont betöltéskor nem a partíciós tábla alapján dolgozik, hanem sorbaveszi a partíciókat.
Ha ez a gond (ami pusztán teória részemről), akkor megoldás lehet, ha újracsinálod a partíciós táblát. (Amihez, adatokkal teli vinyón, legalább egy feles fütyülős kell bátorításnak)
-
Nkboy
senior tag
### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
set default=0
set timeout=5
set root=(hd0,1)
search --no-floppy --fs-uuid --set 4a5c293d-089d-41c2-b2e3-5ff6d3827086
if loadfont /usr/share/grub/ascii.pf2 ; then
set gfxmode=800x600
insmod gfxterm
insmod vbe
if terminal_output.gfxterm ; then true ; else
# For backward compatibility with versions of terminal.mod that don't
# understand terminal_output
terminal gfxterm
fi
fi
### END /etc/grub.d/00_header ###set root=(hd0,1) Szerintem itt magyarázod meg neki.
-
bambano
titán
Igen, naplózza, a /var/log/kern.log-ba. Amikor már elindultak az applikációk, szerverek, azok a saját logjukba írnak, amelyiknek van, a többi a syslogba.
Ha vinyó bajod van, smartmontools csomagot érdemes feltenni és olvasgatni a diszk smart logját.
Szerk: a másik hsz-edben található hibaüzenetnél először menteni, majd menteni, utána megnézni, hogy a diszk kábelei nem lötyögnek-e, kontaktosak-e, eltöprengeni, hogy volt-e szétszedve és macerálva a gép, stb. takarítani, esetleg tápot cserélni, és ha ez mind sikertelen, akkor vinyó jobb kézzel bal váll fölött
-
Major Major
senior tag
a boot közben lefutó üzeneteket sajna nem lehet elérni (legalábbis ubuntun, de szerintem debianon is így van)
egyszer debuggolni akartam valamit, és ott futottam bele ebbe a falba
volt valami módszer, hogy külső gépre irányítod a kimenetet, és ott mented a logot, de aztán én hagytam az egészet a francba
dmesg nem tartalmaz mindent, amit a bootnál ír -
rtom
senior tag
Nem tudom, mi / melyik script indítja a screenlet-et. Abba kell beszúrni kb. így:
sleep 5 & screenlet
Pl. mint Ubuntu-n a munkamenetek, ahhoz hasonló nincs itt?
A x értékére elsőre adsz mondjuk 5-öt, megnézed működik-e. Ha igen, akkor elkezded csökkenteni. Ha nem, akkor tovább növeled (bár nem hiszem, hogy 5 mp ne lenne elég a desktop megrajzolásához). Mindezt addig folytatod, amíg jó lesz (nem vár sokat, de teljesen megjelenik a screenlet szövege).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- EAFC 25
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- Milyen routert?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Home server / házi szerver építése
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL T40 EMC Szerver
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest