- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #14004 üzenetére
Igen, tehát jönnöd kell.
Jah Győr... vazze. Mikor jársz erre?
-
Vladi
nagyúr
válasz
ballington #13973 üzenetére
Régi gépnél nem valószínű. Ha mégis - bár erre kicsi az esély - akkor viszont nagy.
De nézd meg google-ben, hogy a fontosabb részek jól mennek -e linux alatt. Lehet más is tett már rá linuxot, akkor meg tudsz bizonyosodni róla, hogy minden rendben lesz -e.
-
Vladi
nagyúr
Gyerekek szarság van.
Hát én nem is tudom mit mondjak, de felröppent a hír, hogy az MS megveszi a Red Hatot. Erre az 1 milliárdos hír után egyre komolyabb jelek mutatkoztak. A fedora irc csatornákon már szólt pár illetékes, hogy Robyn Bergeron nemsokára bejelentést tesz.
Mod: itt már olvasható is.
Nem tudom mi lesz így.
-
Vladi
nagyúr
Több raklapnyi könyv van. Milyen mélységig akarod megismerni? Tehát pl akarsz e kernel pecselni saját kóddal?
Ja jó, nézem mi érdekel. Igazából tök mindegy, melyik disztrót teszed fel. De debian, arch vagy esetleg centos jó, azokat nyugodtan szétberhelheted. A nagyondesktopdisztrók sok esetben úgy vannak összerakva - sajnos - hogy nagyon ne tudd büntetlenül szétszedni.
egy ideig gyűjtögettem az rtfmeket. Eddig jutottam. Nézd át.
Ha meg már elmélyültél benne, és konkrét ismeret kell, biztos fogunk tudni még olvasmányt adni.
(#13475) CPT.Pirk:
Igaz, elég nehéz így segíteni a kezdőnek, de az is megfontolást igényel, hogy mit nyernénk a linuksz deszktop évével?
Én semmit.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Morpheus #13106 üzenetére
Játékhoz rossz ötlet, kivéve, ha a wine hackelést tekinted játéknak.
wine + deamon tools... omg
mount -o loop iso és a helye. Kész.játékra összerakott gépedre szvsz vegyél egy w7-et.
(#13109) Morpheus:
Érdemi választ ne várj, általános kérdésre. Általánosságban a fenti közhely az igaz, ez van. Felesleges szívás.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Greenebola #12877 üzenetére
Árulnak usb-s lan cuccot, realtek alapon. Olyat szerezz be.
-
-
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha adott egy tv tuner kártya (analóg) ami tud hardveres kódolást, akkor arról elvileg különösebb hardver követelmény nélkül lehet felvenni adást? Nem? Miért nem?
Egyébként valami jó konzolos megoldást keresek időzített felvételhez. Egy vékonyka (via 800 mhz) gépbe tennék tuner kártyát, hogy felvegyen.
-
Vladi
nagyúr
Köszi.
-
Vladi
nagyúr
Villámkérdés, help!
Ha scons paranccsal kel forgatni egy programot, akkor hogy kell több szálon csinálni, több magos procin?
mint a make -j4
-
Vladi
nagyúr
válasz
alfa20 #12389 üzenetére
Szia!
1. El igen. Többnyire valahogy csoportosítva vannak a csomagjai. Pl fedora alatt csoportot kell leszedni. A beállítások alapértelmezetten megmaradnak.
2. Nem pont értem, hogy mit szeretnél, de futási szint váltással ez megoldható.
3. Ezt grafikus felülete válogatja. (mint ahogy 1. pontban fel is merült) de többnyire csak egy txt fájlt kell szerkeszteni, vagy van hozzá grafikus felületű program, amiben csak bepipálod, hozzáadod, stb.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szimla65 #12069 üzenetére
Akkor grub2 reinstall.
-
Vladi
nagyúr
uff!
most nézem az m1-en a hachsün sorozatot. Nagyon magyar hacker sorozat. Az arc most tört fel egy net szolgáltatót ubunturól.
-
Vladi
nagyúr
Inkább a man oldalát nézd, akkor hamarabb megvilágosodsz, hogy mit is csinál és hol és miért.
"most ezt bemásoltam a /lib/modules/újkernel/ssd könyvtárba, de itt el vagyok bizonytalanodva. a depmod így minden egyéb nélkül az éppen nem aktív kernel könyvtárát is megnézi-e."
A fenti alapján igen, mert a besedirt és verziót is megadhatsz. -
Vladi
nagyúr
válasz
sto1911 #11934 üzenetére
Ne szedj le drivert gyártótól. Használd mindig a repókban lévőt!
Pl: elrepo. Ezt melegen ajánlom. Van tanácsa a leszedéshez is.
Figyelj oda, hogy ez kmod, és nem akmod!
lapa:
az nVidiáé pedig nagyon jól meg van csinálva. Nekem 8200-as chip van a htpc alaplapon, xbmc-live-ot felraktam 1,5 éve. Felment a driver, utána egy opciót beikszeltem és megy!
-
Vladi
nagyúr
viccelsz? nagyon is ígéretes. Még pár hónap és bohóckodás nélkül is megy majd.
Optimista vagyok.(#11927) sto1911:
'viszont mindket OS mukodik" Akkor jó.
"felraktam az AMD driveret"
Annyira azért nem sikerült, úgy tűnik. Milyen gép az? Mire kellett a driver? Melyik rhel? S a meg végképp minek?Ugye repóból raktad?
-
Vladi
nagyúr
Lehet, még nem támogatja hibátlanul a cuccot. Mármint wifi, kártyaolvasó. nézz meg egy fedora 16 alfát. Ha hozzápiszkál ezekhez, akkor lehet reménykedni, hogy belátható időn belül (1-2 hónap)
menni fog jól. ha nem, akkor 17. Akkor nézz vissza tavasszal.a hardveres gyorsítás amd fusion holmin momentán pilótavizsgás történet, kövesd dabadab blogját, amit linkeltem nemrég.
-
Vladi
nagyúr
Brazossal az a bajom, hogy ezt w7 alatt csinálja csuklóból, s nem linux alatt. De részemről tűkön ülve várom dabadab írásait.
(#11865) Lenry:
Érdemelsz egy sört.
(#11881) Lenry:
Próbáld meg: gparted - partíció törlése. Majd: eszközök - partíciós tábla létrehozása. Utána új partíció, formázás.
(#11882) bambano
Ez most beugratós kérdés?
Ha már ennyire benne vagy, akkor 16 alfát.
-
Vladi
nagyúr
- nekem még sose kellett szöszölni pendrive-al, igaz még csak 6. éve linuxozok.
A kép kirakás gondolom nem gond.- ez ízlés kérdése, most a gnome 3 teljesen más lett.
- ez passz.
- multimédia? Brazos? Akkor: hajaj...
króm nem gond, meg atöbbi sem. Az előbbi viszont valószínűleg nem fog triviálisan összejönni.
-
Vladi
nagyúr
Erre szinte bármi. Kevés erőforrás igényű ablakozót használj (lxde, xfce, jwm, hnpq, jah ilyen nincs
)
Hozzá light programokat, akkor nem reccsen be a gép.
Meg vághatsz bele egy g ramot, az nem drága.De ha régi gépekre készült disztrót akarsz, akkor slax, vagy deli -t nézd meg. De ezeknél könnyen csomaghiányba futhatsz.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
atesss #11793 üzenetére
A /media-ba azokat a partíciókat csatolja, amit tud automatikusan és nincs benne az fstabban. De a leválasztható eszközök is oda kerülnek: pendrive, cd.
A méretek miatt meg ne aggódj, ez azért van, mert az 1 mega az nem 1000, hanem 1024 kilobyte.
Ha megában kéri a méretet, akkor 1024-el szoroz fel.
-
Vladi
nagyúr
Azzal csaplak agyon, ha nem tudod beállítani a jinukszot!
a 10.4 az jó, ne babráld. synapticot ne frissítsd. A net kapcsolat az ok?
Valami gond van a beállítással. A meta adatokat kellene először töröltetni vele, de annyira nem emlékszem már az ubuntura, hogy meg nem mondom, hogyan.majd jönnek ubuntusok és megmondják.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Brown ügynök #11625 üzenetére
Felraksz egy disztrót, megnézed, kialakítasz rajta egy fejlesztői környezetet, azt is kipróbálod, megnézegeted.
S ha legközelebb kérdik, azt mondod te Linuxon is tudsz dolgozni és kész. -
Vladi
nagyúr
Villámkérdés!
usermoddal megváltoztatom a felhasználó uid számát 500-ról 1000-re. Az milyen elméleti, vagy gyakorlati következményekkel jár?
nfs megosztás miatt kell megváltoztatni.
-
Vladi
nagyúr
Na meg van, most ez van helyette. Hogy repül az idő...
-
Vladi
nagyúr
válasz
bambano #11266 üzenetére
Attól függ általában, hogy mire kell. Ismerek olyan tárhely szolgáltatót, aki a gigabite módszert alkalmazza. Sima ház cuccokból is össze tudsz rakni jót. Márkás táp, hűtés stb. az e jelű amd procik általában válogatott cuccok pl.
nyilván egy drága ibm gépre jobb a terméktámogatás. De hallottam már onnan is rosszat.
mindenesetre szerintem te több szervert raktál már össze nálam.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10828 üzenetére
"Már jöideje fedora ketyeg a gépeken nálam és az ubuntunál sokkal jobb, frisebbek is a csomagok."
Gyere testvérem, hadd öleljelek keblemre. -
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #10800 üzenetére
Hogy állsz vele amúgy? Meglett a múltkori hiba?
-
Vladi
nagyúr
válasz
ErosenZold #10694 üzenetére
Mire kell? Van dvd változat és cd-s szerintem. Itt. Telepíteni tudod őket.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ErosenZold #10688 üzenetére
MIndkettőnek van live változata, ki tudod próbálni őket.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ErosenZold #10686 üzenetére
Nem kezdőknek való. Kivéve, ha szereted a kihívásokat.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ErosenZold #10684 üzenetére
Gentoo semmi estre sem. Ezek közül leginkább ubuntu. Az andromédát nem ismerem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Parfüm topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Revolut
- Hálózati / IP kamera
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Honor X6b 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged