-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bambano #20920 üzenetére
Kipróbáltam, nem kell a végére /, vagyis ugyanazt az eredményt adja.
Viszont ha felcserélem a két könyvtárat, akkor csak azt az egy szem file-t adja ki, amit tesztként létrehoztam az egyiken. Vagyis valami baja lehet az egyik könyvtárral, ha fordítva jó eredményt ad...
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #20828 üzenetére
Ha egy program a szabványos chdir függvényt hívja, akkor az a fizikai struktúrát használja, mint ahogy egyéb függvények is, különös tekintettel az open-re. Természetesen előre irányban követi a symlinkeket, de visszafelé (a ..) nem. Továbbá a getcwd is fizikai elérési utat ad vissza, akkor is ha symlinken keresztül léptél bele.
Példa:
/tmp$ mkdir -p foo/bar
/tmp$ echo test > baz.txt
/tmp$ ln -s foo/bar bar
/tmp$ cd bar
/tmp/bar$ cat ../baz.txt
cat: ../baz.txt: No such file or directory
/tmp/bar$ cat /tmp/baz.txt
test
/tmp/bar$ readlink -f ../baz.txt
/tmp/foo/baz.txtA cd hiába használt logikai útvonalat, a cat nem tud róla. Neki a .. az a /tmp/foo-t jelenti, ahol bizony nincs baz.txt.
Az alternatives teljesen jól működik, mivel ott simán csak előrefelé haladó symlink követés van.
Bónusz: meglepő módon ez sem működik:
/tmp$ cat /tmp/bar/../baz.txt
cat: /tmp/bar/../baz.txt: No such file or directoryTehát a .. nem automatikusan üti ki az előtte lévő komponenst (hiszen akkor ez simán /tmp/baz.txt lenne, ami létezik), hanem szépen követi a fizikai struktúrát ami miatt a /tmp/bar ugye /tmp/foo/bar lesz és onnan a .. már /tmp/foo.
-
Drótszamár
őstag
válasz
bambano #20783 üzenetére
Milyen logikával működik?
Arra gondoltam, hogy kicsomagolom, és összehasonlítom az eredeti mappával. Ha oké, és utána megvan a mozgatás, akkor törlöm. Ha nem oké, akkor küld levelet, hogy gond van.
Persze ez elég fapados megoldás, és lehet hogy van egyszerűbb. A spanyol viaszt nem akarom feltalálni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano #20684 üzenetére
Egyetértek. Feladatok kellenek. Mondjuk betenni valamit az automatikus indításba. Valamit telepíteni vagy uninstallálni. Vagy megkeresni egy fájlt, fájlt/könyvtárat/linket létrehozni/törölni, esetleg átnevezni bizonyos fájlokat, esetleg tartalom alapján is. Fel/lecsatolni fájlrendszereket, különböző jogokkal. Tömörített fájlokat kezelni, mondjuk néhány fájlt vagy könyvtárat be/kitömöríteni. Haladóbbaknak forrásból fordítani. Ilyesmikkel kell kezdeni, ezek mindig előfordulnak. Mindennapos szinten kell használni a rendszert, és akkor felmerülnek ilyen teendők, és ha szép sorban megoldja őket az ember, akkor fejlődik.
Ezt a gyurmafigura féle tanfolyást én is szívesen kipróbálnám, de nincs kedvem regisztrálgatni, anélkül meg sajna nem lehet.
-
Cyber_Bird
senior tag
-
válasz
bambano #20396 üzenetére
A speckók alapján azt olvasom, hogy 600mA-t eszik maga a málna, így bőven kell maradnia az USB-kre, főleg ilyen 90mA-eknek..
Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy habár most idleben csak ennyit esznek, de olvasás/írás közben többet, így HP egységként jelentkeznek be, és a két HP egység miatt megijed a málna, hogy 1A-t kell leadnia az egy hoston. -
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #20353 üzenetére
Ha Jester nem bánja.
Debian 7, de ahogy Jester is írta a make kellett neki. Viszont előjött egy másik dolog.
Libmpdclient van a dependency között, de debian alatt libmpdclient2 van. El is hasal rendesen a make, ha átírom a dependency-t, akkor is.htpc@htpc:~/ympd/src/build$ cmake .. -DCMAKE_INSTALL_PREFIX_PATH=/usr
-- The CXX compiler identification is unknown
CMake Error: your CXX compiler: "CMAKE_CXX_COMPILER-NOTFOUND" was not found. Please set CMAKE_CXX_COMPILER to a valid compiler path or name.
-- Could NOT find PkgConfig (missing: PKG_CONFIG_EXECUTABLE)
CMake Error at /usr/share/cmake-2.8/Modules/FindPackageHandleStandardArgs.cmake:97 (MESSAGE):
Could NOT find LibMPDClient (missing: LIBMPDCLIENT_LIBRARY
LIBMPDCLIENT_INCLUDE_DIR)
Call Stack (most recent call first):
/usr/share/cmake-2.8/Modules/FindPackageHandleStandardArgs.cmake:288 (_FPHSA_FAILURE_MESSAGE)
cmake/FindLibMPDClient.cmake:27 (find_package_handle_standard_args)
CMakeLists.txt:11 (find_package)
-- Configuring incomplete, errors occurred! -
-
dabadab
titán
válasz
bambano #20346 üzenetére
"ha az X forwarding működik, akkor teljesen felesleges a vlc."
Nem feltéltenül. A sima X forwarding nagyon érzékeny a latencyre, ha nem helyi hálón kell elérni, akkor elég lassú tud lenni. Illetve ott van az is, hogy a vnc server az egy komplett X server, sok szempontból hozza azokat az előnyöket, mint a screen termináloknál (pl. egyik gépről elindít vmi tartósan futó X-es programot, lezárja a VNC, az attól még futni fog gond nélkül és később akár egy másik gépről gond nélkül el lehet érni) illetve ha nem eleve X-et használ a rendszer (mert Windows / iOS / Android / akármi), akkor könnyebb VNC klienst szerezni, mint X-et.
-
dabadab
titán
válasz
bambano #20336 üzenetére
"fel kell rá készülni lélekben, hogy lesz szóköz a fájlnevekben. tehát minimum rm -rf "{}"."
Ez felesleges, mert a find a {}-t teljesen korrekt modon terjeszti ki, az akkor is egy darab argumentum lesz, ha van benne szokoz.
A hardlinkek meg abszolut nem problemasak (raadasul az konyvtarra nem is mutathat), ahogy egyebkent a symlinkek sem, mert az rm -rf olyankor a symlinket takaritja le, nem a file-t, amire mutat illetve a find se koveti a symlinkeket.
-
válasz
bambano #20336 üzenetére
Őszintén, végig sem olvastam a sort.
Így átolvasva. Én sem értem, több okból sem, azon felül, hogy az rm-rf milyen veszélyeket rejt. A find tud törölni, -delete paranccsal, ekkor minek exec? A find fájlokat keres, minek az rm-be az -r? A find nem fog találni nonexsitent fájlt, így minek -f?Egyébként, ha a find fájlokat ad vissza, akkor az rm sem fogja a mögöttes könyvtárat törölni symlink mentén (hiszen azt kapja, h rm -rf foo, nem azt, hogy rm -rf foo/), vagy tévedek?
Ettől függetlenül tényleg eléggé durva, és nem átgondolt, automatára bízott parancskiadás. -
N0zer0
senior tag
válasz
bambano #20313 üzenetére
Seedszerverbe jó lehet az ext2-is, de mivel ez elszállt neki, lehet mégse ártana az ext4. Mégis csak újabb, fejlettebb fájlrendszer, gyorsabb, az fsck gyorsabban ellenőrzi. A seedszervert meg nem lassítja érdemben a journaling.
Esetleg, ha nagyon mazó, akkor a ZFS-t vagy a Btrfs-t is be lehet próbálni, azok még hibatűrőbbek talán, de én anno szintén seedes HDD-vel nem mertem megkockáztatni, maradtam az ext4-nél és eddig nem bántam meg.
Tudom, ezért gyurmafigura megint cikizni fog, de ha úgyis minden adatot bukott, és tiszta lappal kezd, és a gép nem nagyon régi, vagy nem nagyon gyenge, akkor én egy AES256 XTS dm-cryptes titkosítást is ajánlanék rá, már csak a torrent miatt is:
dd if=/dev/rand of=/dev/sda3 bs=10M count=10000
Persze ezt az adatrombolást lehet /dev/urandom-mal vagy /dev/zero-val is csinálni, meg a formázás utánra is napolható, vagy ha gyorsan telítődik adattal a partíció, akkor akár mellőzhető is, vagy csak elég a partíció legelején lefuttatni, pár perc erejéig. Aztán jöhet az érdemi titkosítás:
cryptsetup aes-xts-plain64 --key-size 256 luksFormat /dev/sda3
Ha nagyon erős gép, akkor AES512 XTS is mehet rá, kicsit szigorúbb paraméterekkel (archwiki ajánlása alapján az Arch alapbeállításai):
cryptsetup -v --cipher aes-xts-plain64 --key-size 512 --hash sha512 --iter-time 5000 --use-random luksFormat /dev/sda3
A jelszó mindenképpen legyen legalább 8 karakteres, de inkább több, legyen benne kisbetű, nagybetű, szám, egyéb nem betűs karakter vagy ékezetes karakter. Utána megnyitjuk a titkosított partíciót:
cryptsetup luksOpen /dev/sda3 titkositott-kotetnev
Ha beadtuk a jelszót, utána jöhet a szokásos formázás.
mkfs -t ext4 /dev/mapper/titkositott-kotetnev
Majd felcsatoljuk mount-tal a /dev/mapper/titkositott-kotetnev eszközt. Többet nem kell vele szenvedni, mert a modern disztrók automatikusan csatolják, ha mégse csatolná fel, és belső vinyó, akkor az /etc/fstab-ba vagy /etc/crypttab-ba be lehet adagolni, vagy az ablakkezelőbe (pl. KDE-nek van erre menüpontja), és onnan a rendszer csak a jelszót kéri be, nem kell külön kézzel nyitogatni a titkosított partíciót, meg még fel is csatolgatni (meg után kézzel gépkikapcsolás előtt az ellentettjeit eljátszani: umount és cryptsetup luksClose /dev/mapper/titkositott-kotetnev), hiszen a rendszer automatikusan intézi. -
Jester01
veterán
válasz
bambano #20318 üzenetére
ssh -X használatához nem kell tcp listen. Az éppenséggel ahhoz kellene, ha nem ssh-n tunnelezné hanem a távoli gép tcp-n direktben kapcsolódna a lokális X szerverhez.
Az ssh -X a lokális X-hez vidáman kapcsolódik a szokásos módon, unix domain sockettel.
tvamos: egyszerűen menj be a pi-re ssh -X használatával és abban a shellben indíts már el bármilyen telepített grafikus programot (pl. xterm vagy xeyes).
-
válasz
bambano #20310 üzenetére
ez esetben nem kéne az fsck-nak szólnia erről?
mert annyit mondott csak, hogy
/dev/sdb3 contains a file system with errors, check forced.
/dev/sdb3: Resize inode not valid./dev/sdb3: UNEXPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY.
(i.e., without -a or -p options)(#20309) Jester01 köszi, próbáltam, kilistáz vagy 30 szuperblokkot, de amikor mountra kerülne a sor, akkor tájékoztat, hogy ott biza' nincs fájlrendszer
EXT2-fs (sdb3): error: can't find an ext2 filesystem on dev sdb3.akkor ez bukta, jól leformázom, 'szt cső.
seedszerver lemeze, úgyhogy csak az éppen töltött torrenteket buktam.azért kösz
ha már úgyis formázok: ext2? ext3? ext4?
eddig ext2 volt -
n00n
őstag
válasz
bambano #20271 üzenetére
Azt, hogy mennyire szabványos nem tudom. Nekünk teljesen jól működik és semmi stabilitási problémát nem találtunk vele, pedig már legalább egy éve használjuk napi szinten. Mondjuk egy régi, 6.9.0.31-es kiadást használjuk, az e fölöttiért már "fizetni" (donate). Nem mintha sajnálnánk rá azt a kis pénzt, de tökéletesen működik ez is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #20290 üzenetére
Nagyon szepen koszonom a leirast! Kezdem kapisgalni, mirol van szo.
(Sajnos este belealudtam a problemaba, elnezest!)Ha jol ertem, a kis gepen inditom ezt:
ssh -X pi@192.168.0.16
Itt sajnos ezt az uzenetet kapom:
Warning: No xauth data; using fake authentication data for X11 forwarding.Na most akkor a gepemen, ha mukodne a dolog, latom kene valamit 6000-en, de mondjuk csak ennyi van, sudo nmap -sS -O 192.168.0.16 kimeneten:
Not shown: 992 closed ports
PORT STATE SERVICE
22/tcp open ssh
80/tcp open http
139/tcp open netbios-ssn
445/tcp open microsoft-ds
2000/tcp open cisco-sccp
2001/tcp open dc
3000/tcp open ppp
3001/tcp open nessusHa ott lenne valami a 6000-en, akkor kellene meg egy program a szamitogepemre, ami megjeleniti.
Ez a ket leiras jo lehet, ha kovetem?
http://www.penguintutor.com/linux/tightvnc
http://www.penguintutor.com/linux/raspberrypi-headless -
válasz
bambano #20262 üzenetére
mert az úgy sok nyitott port lenne, így meg csak egy.
plusz ez csak az én magánakcióm, így kevésbé okozhat problémákat.(#20275) bob.zxr hmmm. első ránézésre nem tetszik. túl flat.
de azért majd megnézem.
úgyis fel kellene raknom egy új disztrót, mert még mindig nincs meg az, amelyik képes két külön VGA-ra dugott 3 monitort normálisan kezelni.
lehet, hogy visszatérek az Arch-hoz. úgy emlékszek annak ment a legjobban(#20266) tvamos mi történt? mi nem történt?
plusz igen, amit a kolléga a #20263-ban emlegetett: szerveroldalon is engedélyezni kell, ezt elfelejtettem írni (hiába no, egyszer kellett csak bekonfigolni, és az se mostanában volt) -
n00n
őstag
válasz
bambano #20257 üzenetére
Tudom, de sajnos holnapra muszáj szuperálnia, mert fontos ügyfelek jönnek és szükség lesz az adatbázisra. Reggel 8 óra óta itt ülök és szenvedek vele, most már a konfigolás végén járok, talán 20 órára kész leszek, nem volt kedvem még azzal is szórakozni.
Jelenleg jobban dühít, hogy mi vághatta szét a partíciót.
-
válasz
bambano #20218 üzenetére
tudom, hogy nem normális, de nem naplóz ez semmit. annyira minimális tárterülettel gazdálkodik az egész rendszer, hogy alapból semmilyen maradandó naplózás nincs, mert elfogyna tőle a hely
root@xxxxxxx:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 576.0K 500.0K 76.0K 87% /
/dev/root 6.5M 6.5M 0 100% /rom
tmpfs 14.3M 984.0K 13.3M 7% /tmp
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
/dev/mtdblock3 576.0K 500.0K 76.0K 87% /overlay
overlayfs:/overlay 576.0K 500.0K 76.0K 87% /(#20221) hódmaci Debian - minimális szenvedés, sok stabilitás
-
-
válasz
bambano #20208 üzenetére
/etc/network/interfaces - a kommentelt részeket kidobtam
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.101
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1/var/log/syslog - a transmission teleszemetelte, de ami relevánsnak tűnik, idemásolom
nincs több bejegyzés a hálózatra vonatkozóan, a daemon.log-ban meg ugyanez van, dmesg-ben szintén hasonló[p júl 11 09:49:15 2014] atl2: eth0 NIC Link is Down
[p júl 11 09:49:18 2014] atl2 0000:03:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[p júl 11 09:49:18 2014] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[p júl 11 09:49:19 2014] atl2 0000:03:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[p júl 11 09:49:19 2014] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[p júl 11 09:49:24 2014] atl2: eth0 NIC Link is Up<100 Mbps Full Duplex>
[p júl 11 09:49:24 2014] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[p júl 11 09:49:35 2014] eth0: no IPv6 routers present
[p júl 11 09:50:00 2014] atl2: eth0 NIC Link is Down
[p júl 11 09:50:02 2014] atl2: eth0 NIC Link is Up<100 Mbps Full Duplex>
[p júl 11 17:15:19 2014] atl2 0000:03:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[p júl 11 17:15:19 2014] atl2: eth0 NIC Link is Up<100 Mbps Full Duplex>
[p júl 11 17:15:19 2014] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[p júl 11 17:15:19 2014] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[p júl 11 17:15:30 2014] eth0: no IPv6 routers present -
-
-
-
válasz
bambano #20117 üzenetére
a-aaa
a csavar, hogy ezeket a fájlokat az rTorrent hozta létre erre a vinyóra, amikor még az OpenWRT-s routerre volt kötve. most összeraktam egy kis gépet NAS-nak, áttettem bele a HDD-t és ez az eredmény.
szóval semmi Windowsos belenyúlkálásXP... kikérem magamnak
mod: bár biztosan jó helyen szaglászol, mert most tesztjelleggel létrehoztam egy éűá nevű könyvtárat Linux alatt, és nem így hívták Windows felől nézve, ahogy vica versa sem működött a dolog
-
-
Cyber_Bird
senior tag
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano #20088 üzenetére
Ugy latom, ezt a python dolgot nem kerulhetem el.
(No, este nezek egy kis Monty Python-t, aztan hozza kezdek!)Vagy van jobb lehetoseg?(#20095) bambano válasza tvamos (#20094) üzenetére
Ahaa... szoval sima shell script... remelem este mar ki is tudom probalni!
Nem probaltam meg C-t Linux alatt sosem. (Embeddedet programozok...)(#20091) N0zer0 válasza colomb2 (#20083) üzenetére
Reszemrol az nem alternativa. Nem akarok annyit szuttyogni, iszonyat sok melo lenne... 2-300 plot. Es ez egy jo hetvegi projektenk tunik. (Eloszor megcsinalom PC-n, ha megy portolom R-Pi-ra. Fincsi projekt!) -
N0zer0
senior tag
válasz
bambano #20031 üzenetére
Az körülményes. Nem a net a gond, az általában van, le tudom én tölteni az egészet, ha épp nincs kimaradás. Inkább nekem olyan kéne a csomagkezelőből, hogy TeXlive Full, de ilyen nincsen. Tényleg szívtam már vele, határidős leadás volt, csináltam volna a XeLaTeX doksit, de pont nem ment a MikTeX tárolója (nálam volt net, addig megoldottam az online sharelatex.com-mal), ez Windowson volt, de a tárolókimaradás a linuxos változatot is érintette volna.
Egy másik hasonló alkalommal meg net nem volt, ez már Linux alatt. Igaz csak valamennyi időre maradt ki, de pont elég szívás volt addig nem haladni a doksival. Azóta megfogadtam, hogy csak fullos verziót teszek fel, abban benne van minden betűtípus és makrócsomag (package). Mert ezekről, amikről beszélek, azok nem a csomagkezelő csomagjai, hanem a TeXlive saját belső makrócsomagjai, elérhetők a CTAN-on is, de ugyebár ahhoz is net kell. Azóta csinálom, hogy tényleg csak fullos telepítő jön szóba, de erre másnak is igénye van, nem viccből adnak ki hozzá hivatalos DVD-t. Előre nem látja az ember, hogy milyen csomagok kellenek neki, ezért kell az összes.
-
Speeedfire
félisten
válasz
bambano #20010 üzenetére
Pedig ezt a source-ot használtam is már. Ezek szerint nem tudtam pontosan, hogy mire is való.
Csak akkor lesz rendszerszintű ha a /etc/profile alá rakom? Csak, mert ha tudom rendszerszintűként használni a init-ben, akkor megtudom nézni shell script-ben, hogy milyen ip-t kaptam. Ha cégnél kábelen van a net, akkor mindig ugyan azt kapom meg, ha wifi akkor már más, de ott is van tartomány.
Amúgy a saját proxy-s is működik, igaz kicsit kerülőút, de megy.
-
dzsambo
tag
válasz
bambano #19970 üzenetére
Köszi, egyik sem igazán az amit én keresek, egy ilyen csak régebbi szerver gombsorát tesztelő program lenne. Ennek a kijelzője kapcsolódik "lcm" porton, lcdprochoz már van driverem, azt nem gondoltam volna, hogy még pluszba rendszer driver is kell. Ebben esetleg tud valaki segíeni?
ubyegon2: ezt én is megtaláltam, nem ez kell nekem.
Jester01: azért nem írtam pontosan mert kevertem a kettőt és most nem tudom megnézni. Illetve most hogy rákérdeztetek most jutott az eszembe az is amit itt fent írtam.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #19911 üzenetére
Net az ott van, de a cucc csak akkor van áram alatt, ha valamit odalent ügyködök. Akkor sem mindig, mert ha be van kapcsolva a monitor is a géphez, akkor egy jó adag statikus zörej ül rá a Dankó rádióira az ősöreg Videoton rádióban aminek a törött antennája helyett egy odaszerelt MT kábelen jön az éter.
Noh de izé, maga a csomag nem tartalmazza a forrást. A neten lévő Debianos csomag adatbázisban meg lehet nem jó helyen kerestem, de eddig még csak .deb csomagokat találtam, forrást nem.
F34R: erről van kicsit több infód?
Vladi: ez egy panel pince. A sivatagban több nedvesség van, mint ott lent.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano #19895 üzenetére
De ez az egész meghajtót írja tele, nekem meg csak a szabad területet kéne. Viszont ez a szabad területre is jó, csak mire annyi gigát betelítek vele, az hosszadalmasabb, mintha csak célirányosan törlöm, ami kell.
A VLC problémájára nem tudok megoldást. Fent volt a 2.0.8, eleve a Mint 16 rendszerrel jött, ez működött is. Hozzáadtam a VLC nightly PPA tárolót, majd telepítettem úgy a béta VLC-t, ahogy az oldalukon van írva. Rendben települt is. Azóta a VLC (2.2.0-ás béta) használhatatlan, h264-es codecket nem talál, meg most már valami playert sem. Próbáltam purge-ölni a VLC PPA-t, de nem veszi le, amit feltelepített, vagyis megpróbálja, de aztán azt írja, hogy 0 csomag eltávolítva. Hagyományos módon apt-get remove vlc (vagy grafikus módban eltávolítás), de az apt-get leszedné a libreoffice-t is, nem csak a vlc-t.
Nem értem, hogy miért nem lehet binárist kiadni (x86-ra és x64-re), ami egy könyvtárban tartalmazna mindent, ami a futáshoz kell, ahogy Windowson is van. Lehet ezt is forrásból forgatom, de szerintem még akkor sem fog menni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #19866 üzenetére
Rf_kill? Azt hogy kell? Azt láttam a bootkor, hogy ha ottvan az interfaces fileban az auto wlan0 akkor az Rf_kill mókol valamit az elején.
dmesg, ha wlan be van kapcsolva (hardbutton) és a lan ki van húzva: [link]
rfkill list parancsra, ha a wlan bekapcs akkor ezt írja:
1: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
Szóval elvileg a hardveres rész ok, a menedzseléssel van valami (?)#19867 Jester01: Ez pedig a nálam lévő: [link]
-
-
-
válasz
bambano #19801 üzenetére
igen, a RAID összerakta magát (persze a kiesett HDD-ket vissza kellett tenni)
és igen, a hálózati rész annyit változott, hogy a routerben újra kellett fixálni az IP-jét a szervernek, illetve, hogy a Debian eth1-ként ismeri a kártyát eth0 helyett, de ennyi belefér, két karaktert kellett csak módosítanom emiatt.szeretem, amikor az igazán fontos dolgok csak úgy működnek. jól
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano #19751 üzenetére
Azt azert nem akarom mert valamit amugy is el akarok barmolni.
"Raw hard disk access is for expert users only. Incorrect use or use of an outdated configuration can lead to total loss of data on the physical disk."
(#19750) bob.zxr
dd-vel lehet csak az nem igen lesz bootable live. szerintem a VB nem is ertelmezne.
En ezt talaltam [link]
-
_BOZONT_
tag
válasz
bambano #19701 üzenetére
Azt hittem hogy valami scriptet irtal ami adatokbol general egy nagy kepet majd adott idokozonkent csereli a hatter kepet
" de majd jön jester01 és elmondja neked, hogy az általa ismert 43 asztali környezetből melyiken hogy kell betenni"
ezen majdnem kikoptem a kv-mat a rohogestol
-
mszl
aktív tag
-
mszl
aktív tag
válasz
bambano #19676 üzenetére
Szia!
Előtte kell hasonló mdadm --zero-superblock /dev/sdXY a superblock-ok eltávolítására v. a teljes újraparticionálás eltünteti azokat is??
Melyik lenne a praktikusabb ??
1. disk-enként létrehozok 3-3 particiót és páronként mennek raid1-be md0,md1,md2 vagy
2. készitek egy raid1 tömböt a teljes kapacitással és a létrejött md0 tömböt 3 felé particionálom??Mert elvileg ha az első esetben valamelyik tömb hibás lesz akkor is az egész lemezt kell cserélni.
A második esetben pedig egyszerűbb az élet ha valamelyik particióm méretét változtatnám alkalom adtán.Előre is köszi a tanácsokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest