-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Wolfskin #158198 üzenetére
Mutass te is képernyőmentést a biosról ahogy én tettem.
tordaitibi: amíg a lemezkezelő szó nélkül végrehajtja a parancsodat, addig a biztonságos eltávolítás ikon lehetőséget ad arra hogy homlokodracsapj és bezárd a word-ot ami azon meghajtóról nyitott meg egy dokumentumot..
-
válasz
Wolfskin #158195 üzenetére
Akkor régen valamikor letiltottad registryben hogy mutassa. Azt csináld vissza és mutatni fogja. Én is pár meghajtóra tiltottam, de látod a 6TB hdd látszik benne, pedig az sata-n van, látszik a biosban is (port3).
Így lemezkezelőből szerintem ugyanolyan mintha simán lerántanád..
-
-
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158115 üzenetére
A Samsung Magician szoftverben van Encrypted Drive menüpont, ahol be lehet kapcsolni Samsung SSD-nél a hardveres titkosítást, viszont maga a program OEM Samsung SSD-ket nem szokott támogatni.
A másik meg az, hogy az előbbi normál esetben a PC-be téve SATA / M.2 csatlakozásnál érvényes, nem külső meghajtóként USB-n, utóbbinál a hardveres titkosításhoz nem véletlenül gyárt külön a Samsung hardveres titkosítással ellátott külső SSD-ket.
Vannak hardveres titkosítást tudó USB-s külső házak is, 2,5" SATA SSD-hez pl. ilyen. De ezek rendszerint felárasak és nem feltétlen létszükséglet általános használatnál, mert oda alapesetben megteszi a BitLocker és a VeraCrypt is.
-
Geth
veterán
válasz
Wolfskin #158115 üzenetére
Magician nem támogatja ezeket a PM... oem ssd-ket.
Ami önmagában nem kizáró ok, mert a sedutil (vagy annak valamelyik fork-ja) elméletileg képes rá, bár nem pont az a PM... volt, amit Te írtál (de a datasheet bíztató).
Viszont mivel nem közvetlenül használod, ezért a közbeiktatott eszköznek is támogatnia kell az OPAL parancsok továbbítását.
Ez nemhogy a PCIe adaptereknél jelenthet gondot, de az USB kereteknél pláne.
Emberünk talált egy Realtek chip-es USB enclosure-t, amin keresztül sikerült neki a művelet. Viszont több másik chip-pel nem... szóval még az USB házadnak is utána kell nézni, hogy támogatja-e.Összeségében: sok sikert
-
válasz
Wolfskin #158106 üzenetére
Veled is előfordulhat hogy fáradtabb vagy, vagy másra akartál kattintani de reakcióidőn belül felugrott az az ablak pont oda ahol egész mást akartál leokzni.
Vagy odaadod egy kollégádnak hogy másolja rá azt a xyz filet amit említett, ő meg mindent rutinból leokz... Ilyesmire is figyelni kell.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158106 üzenetére
Na igen, a teljes adatpartíció titkosításának valóban lehet feloldatlan állapotban ilyen szépséghibája a VeraCrypt windowsos használatánál, de erre megoldás lehet a partíciónál a meghajtóbetűjel elvétele, vagy a partíció rejtetté tétele, esetleg az automount átmeneti kikapcsolása. Vagy még ez sem feltétlen kell, mert ez főleg cserélhető lemezként kezelt hagyományos pendrive-oknál szokott gond lenni, ellenben egy külső SSD-t eleve helyi lemezként kezelnek a Windowsok, ahogyan a belső HDD és SSD meghajtókat is.
"A pendrájvjaimre is mindig azt írta, hogy probléma adódott a meghajtóval, a win ellenőrzi a fájlrendszert."
Az tipikusan a hardver biztonságos eltávolításának hiánya, valamint rosszabb esetben eszközhiba (pendrive hibája) miatt szokott lenni...
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158103 üzenetére
Tipp: így titkosíts, hogy ne szenvedj a lassúságtól sem
Mindkettőnél van pró és kontra, a cikkben lévő táblázat jól szemlélteti.
A magam részéről Windowsoknál inkább BitLocker, a VeraCrypt főleg multiplatformos használatnál (pl. Windows + Linux + macOS) jöhet jól. -
válasz
Wolfskin #158099 üzenetére
A VeraCrypt esetén azt a módot messze elkerülném ahol egy VeraCrypt nélküli windows inicializálatlan és particionálatlannak látja a lemezt és kapásból felajánja a formázást..
Bitlocker előnyei: hogy minden windows alapból támogatja, semmit sem kell installálgatni, nem kell hozzá admin jog. Csak figyelni kell hogy ne tpm-el titkosítson, de állítólag külső eszközöknél nem teszi.
De mind BL mint VC esetén legyen másolatod. A titkosítás legfőbb célja hogy ne kerüljenek idegenhez az adataid. Ennek most is megfelelt nálad jelen esetben. -
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158099 üzenetére
Ha a CHKDSK törölte és felülírta, akkor annak a fájlnak annyi, meg ha utána lefutott a TRIM. TRIM ugye SATA SSD-knél, de USB-n is működik az ottani megfelelője (UNMAP) ha támogatja a külső ház, ahol az említett AXAGON EE25-A6C eleve támogatja.
Eddig pont azt javasoltam hogy BitLocker, meg ha legalább Pro kiadású Windows 11-et használsz (Pro kiadásnál lehet létrehozni, utána kezelni a Home kiadás is tudja), de ha annyira VeraCrypt-ezni akarsz, akkor használd az utóbbit, nekem 8.
Egyébként a másik megoldás a hardveres titkosítás, az a leggyorsabb, azonnal aktiválható, vannak is ilyennel ellátott külső SSD-k pl. a Samsung kínálatában is.
Az adatbiztonság alapvetően ott kezdődik, hogy van a fontos fájlokról legalább egy, de inkább kettő biztonsági másolat másik adattárolón, lásd a téma topikjának 1. hozzászólását és a 3-2-1 adatmentési stratégiát.
A BitLocker és VeraCrypt általi titkosítás is egyfajta adatbiztonság, de az az illetéktelen hozzáférés ellen véd, ellenben az adatvesztéssel szemben nem, mint azt a mostani eset is jól mutatja.
-
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158098 üzenetére
Normál esetben stabil is, ha minőségi eszköz és megfelelően használják, szabályosan leválasztják eltávolítás előtt, stb.
A hagyományos pendrive-ok manapság kb. a vicc kategória, mind adatátviteli sebesség, mind tartósság és írásterhelhetőség szempontjából, azoknál kb. akármilyen külső SSD jobb választás.Nem feltétlen kell a teljes meghajtót letitkosítani, a BitLocker és a VeraCrypt esetében is van lehetőség a kijelölt partíciót titkosítani. A BitLocker mivel beépített eszköz a Windowsokban, ezért eleve kényelmesebb a használata, nem kell 3rd party programmal szórakozni, stb.
Manapság már netbank, Ügyfélkapu+, stb. eleve kétfaktoros azonosítást használ, anélkül már belépni sem tudsz, azaz pl. az SMS-ben / e-mailben kapott kód nélkül csak egy dolog a bejelentkezésnél a felhasználónév és a jelszó.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158094 üzenetére
Akkor annak lehet annyi, pláne SSD-nél, aminél akár egy sima fájltörlés után már nem lehet érdemlegesen visszaállítani / lementeni a törölt fájlt (példa).
A CHKDSK akkor szokott automatikusan lefutni, ha gond van a meghajtóval vagy azon a fájlrendszerrel, vagy a bekacsolt gyorsindítás miatti inkonzisztens lemezállapot miatt. Ha az utóbbi a leírtak alapján ki volt kapcsolva, akkor marad az előbbi, vagyis eleve problémák lehettek ott azzal a külső SSD-vel.
Igen, úgy, tud a VeraCrypt rendszerpartíciót és nem rendszerpartíciót is titkosítani, nem kizárólag csak ez a konténerfájlos módszer van.
Akkor most már tudod hogy mi az a BitLocker, Pro kiadástól adja magát annak használata.
Titkosított konténerfájlból futtatott böngésző és egyebek, gondolom jobb ha nem kérdezzük mi szükség erre...
-
norba69
senior tag
válasz
Wolfskin #158094 üzenetére
Ha az a 98% HDS által kiírt állapotérték akar lenni, akkor az nem az ssd állapotát mutatja, hanem az ssd gyártója által megállapított írásmennyiségből hátralevő százalékot.
Köze nincs a HDS által merevlemezeknél írt állapotértékhez, ami nagyjából jelzi a merevlemeztől várható élettertamot és megbízhatóságot. -
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158084 üzenetére
Mármint ha a konténerfájl lett 0 bájt, mert rendszerindításnál legyalulta a CHKDSK, akkor az szívás... Ez esetben adatmentő program és partíció visszaállítás TestDisk programmal az otthoni lehetőségek, előbbi a biztonságosabb és az elsődlegesen javasolt.
"A konténert lecsatoltam, a Veracryptet bezártam és úgy állítottam le a gépet."
A hardver biztonságos eltávolítása viszont valószínűleg elmaradt és lehet amiatt problémázott utána a lemezellenőrzés...
A rendszerindításnál lefutó lemezellenőrzéssel vigyázni kell, mert az rossz esetben össze tudja kuszálni a meghajtót. Ezért sem feltétlen jó ötlet az ilyen USB-s külső meghajtókat 0-24-ben a PC-n lógatni, normál esetben menet közben szokás csatlakoztatni és leválasztani az ilyeneket, akkor vsz nem lett volna a mostani probléma sem.
Egyébként miért konténerfájl, miért nem a partíció lett titkosítva?
Sose értettem miért az előbbivel kell szórakozni, aminél elég egy kis sérülés és kuka az egész...Na meg ha Windows 10/11, akkor Pro kiadástól eleve adja magát a beépített BitLocker meghajtótitkosítás használatának lehetősége, az meg a másik.
-
-
válasz
Wolfskin #158086 üzenetére
Már 1000x le lett írva hogy ha be van kapcsolva winben (alapbeállítás szerint) a gyorsindítás akkor tilos leállítás után a hardvermódosítás. Az usb hdd kihúzása is hardvermódosítás. Ilyenkor nem mentődnek a változások a lemezre mert a kernel csak hibernálódik.
Legalább a shift-et kell nyomni leállításra kattintva. Vagy kikapcsolni a gyorsindítást.
-
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #156498 üzenetére
Direkt linkelve lett abban a válaszban 2,5" SATA SSD-khez való külső ház is, ha jobban megnézed.
Ami amúgy nincsen "aranyárban" csak pár ezressel drágább az árukereső alapján mint egy átlagos 2,5" USB 3.X külső ház, ahogyan az M.2 PCIe NVMe változat szintén.
A Windows 11 topikban volt szó arról, hogy pl. a windowsos BitLocker esetében hogyan állítható be hardveres titkosítás, ha támogatja azt az SSD. Viszont az alapvetően belső meghajtók használatánál értendő, + a Samsung Magician az OEM Samsung SSD-ket nem feltétlen szokta támogatni, meg pláne nem USB-n csatlakoztatva.
A hardveres titkosítás egyik előnye a szoftveressel szemben az lehet, hogy nem okoz szinte semmilyen lassulást, amiről nemrég volt szó itt, ha visszaolvasol. A másik meg az, hogy azonnal bekapcsolható / kikapcsolható, zárolható vele a meghajtó még telemásolt állapotban is, ellenben ez a BitLocker esetén max. üres meghajtónál van így, ellenben ha már van rá adat másolva, akkor nagyobb mennyiségű adatnál akár órákig eltarthat a titkosítás / visszafejtés.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #156470 üzenetére
"How to enable or disable write protection on a USB flash drive
Parancssorban (DiskPart) beállítható írásvédettként az adott meghajtó, akkor elvileg nem lehet Windowson formázni és törölni.
Másik opcióként vannak hardveres írásvédelmi kapcsolóval ellátott USB-s külső házak is (példa)."Szerintem linkelve lett hozzá útmutató, valamint másik opcióként konkrét példa hardveres írásvédelmi kapcsolóval ellátott USB-s külső házra (van 2,5" SATA is) is, ha esetleg elkerülte a figyelmed.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #156447 üzenetére
How to Turn On or Off BitLocker for Removable Data Drives in Windows 10
Ha mindhárom PC-n Windows 10 van, akkor Pro kiadástól (csak a létrehozáshoz kell Pro, feloldani a Home is tudja) eleve adja magát a beépített BitLocker, illetve hordozható meghajtóknál a BitLocker To Go meghajtótitkosítás használata.
How to enable or disable write protection on a USB flash drive
Parancssorban (DiskPart) beállítható írásvédettként az adott meghajtó, akkor elvileg nem lehet Windowson formázni és törölni.
Másik opcióként vannak hardveres írásvédelmi kapcsolóval ellátott USB-s külső házak is (példa)."Van egy 2" külső ssd-m adathordozásra"
Ebből nem derült ki, hogy pontosan milyen külső SSD-ről van szó, mert ha netán pl. Samsung T5 EVO / T7 / T9, akkor azoknál eleve adott a beépített hardveres titkosítás, valamint az annak kezeléséhez mellékelt menedzsment szoftver a Windows és macOS mellett Android kompatibilis is.
-
válasz
Wolfskin #156451 üzenetére
Mégegy amit elfelejtettem, az EDS (az enyém legalábbis) nem lát tovább az orránál, azaz külső pendrájvot vagy otg-s lemezen lévő konténert fel se tudsz vele csatolni. Pedig ha valahol nálam root meg minden van és mégse tudom megadni neki az engedélyt a /mnt/media_rw alá. Csak a /mnt/sdcard megy neki.
A TC az kilát igen mindenre, akár a systemet meg a data-t is birizgálhatom vele de az más, az egy fájlkezelő.
Én ezt úgy oldottam meg hogy van egy picike 25MB konténer felhőbe szinkronizálva, Megasync, ebben a jelszavaim meg a tényleg fontos apróságok leírva és így tudom kezelni az Eds-sel. De macerás nagyon.
Droidon szerintem engedd el a Vera konténert -
válasz
Wolfskin #156447 üzenetére
Droidon az EDS eléggé nyakatekert, élhetetlen, számomra, buta a logikája de használható. Azt nem tudom perpill. fizetős-e, én egy 5 éves free verziót használok, egy istencsapása a konténerbe bármit is betenni Droidon. Sokszor nem is sikerül. Olvasni megfelel.
A többi az oké (portable/appimage Vera ) de azt hogy egy formázással ne tudják az egész lemezt törölni, szerintem ez lehetetlen küldetés. -
-
-
Geth
veterán
válasz
Wolfskin #151535 üzenetére
Javíts ki ha tévedek, de LTSC-t Volume csatornán lehet csak aktiválni, ami leszűkíti talán MAK-ra és KMS-re. Utóbbi nem kulcs alapú, így az kiesik, a MAK-ot szokták árulni, de az a számlától se lesz legális
(nem tudják bizonyítani, hogy nem adják el x másik embernek ugyanazt a kulcsot, sőt, simán találkozhat a delikvens azzal, hogy két aktiválás közben valaki más kimerítette a kulcsot).
Retail csatornán (ott nincs LTSC) legalább esélyed van rá, hogy nem MAK-ot sóztak rád (ami nem Retail), hanem valóban Retail vagy OEM példányt (ezek legálisak).
Ha ezután felmerül, hogy akkor mégis hogy árulhatják ebben a formában, az már más tészta (és személy szerint engem nem is érdekel). -
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #151528 üzenetére
• Fix: Windows 10 PC Wakes up From Sleep by Itself [7 Ways]
• [SOLVED] Computer Won’t Wake Up From Sleep Windows 11/10A mi ébreszti fel alvó állapotból a rendszert problémára adott a megoldás, ahogyan a miért nem ébred fel problémára szintén vannak általános megoldások.
Apropó Enterprice LTSC kiadás, annak használata normál esetben szervezeti (cég, vállalat, intézmény) szinten reális és legális, ezért az ügyben ilyenkor értelemszerűen a szervezet IT illetékesénél kellene érdeklődni.
-
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #150272 üzenetére
Vagyis akkor eleve 3rd party tákolt telepítő, aminél nem meglepő az ilyen-olyan anomália.
Egyéb esetben okozhatja akár pl. a telepítési adathordozó, vagyis a pendrive hibája is, ezért szükség esetén másikat is érdemes kipróbálni, stb.Lásd egy másik válaszban, hogyan kell pendrive-ra Windows 10-es telepítési adathordozót készíteni, pendrive-ról bootolva telepíteni a Windows 10-et, stb.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #150268 üzenetére
Erre vonatkozóan korábban már le lett írva itt a lényeg, ami most is érvényes. Vagyis nem, nem kell semmilyen letiltás, bekapcsolás / kikapcsolás, áthelyezés csak azért, mert SSD-ről fut a Windows 10, sőt már a Windows 7-nél sem feltétlen kellett, amit már 2009-ben leírt a Microsoft, ezért is rejtély miért javasolgatták később is egyesek az ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekben...
Max. az alábbi bejegyzésben lévő dolgokat célszerű átnézni, de normál esetben azok eleve rendben szoktak lenni pl. egy tiszta telepítés után.Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
"Az ssd egy m.2 1TB Kingston Fury"
"3 óra özemidő alatt 35GB az írt adatmennyiség, Az mennyire normális"Mármint ha a Kingston FURY Renegade M.2 PCIe 4.0 NVMe SSD-ről van szó, ami 1 TB-os modelljénél 1 PB (petabájt | SI szerint 1000 TB) illetve PBW a TBW, akkor annál az a 35 GB nem mintha számítana bármit is az írásmennyiségnél, de még a 350 GB sem.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #150266 üzenetére
"A telepítő hivatalos helyről letöltött képfájl, csak frissítések kerültek integrálásra"
Mármint a Microsofttól letöltött és magad integráltad bele utólag a frissítéseket, vagy mások által kreált 3rd party telepítő? Ha az utóbbi, vagyis tákolt Windows 10 ISO, akkor pláne nincs min csodálkozni... Ez esetben a hivatalos, módosítatlan Windows 10 telepítőt kellene letölteni és használni, akkor nem lenne ilyen probléma.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #150266 üzenetére
Felteszem itt is, hátha ez az adekvát topik:
Sziasztok,
ssd beüzemeléssel kapcsolatban lenne kérdésem.
Érdemes még felülbírálni a win10-t ssd kezelésben? Egy régi, itteni cikkből vettem ki az infókat, van egy lista, amit mindig végig csináltam telepítés után. Haverom szerint felesleges, a win 10 már jobban tudja, mi jó az ssd-nek.-------------------------------------------------------------------------------
1. be kell kapcsolni a TRIM-et
2. HIBERNÁCIÓ letiltása
3. partíció alignálása
4. Töredezettségmentesítés kikapcsolása
5. Indexelés kikapcsolása
6. Prefetch és SuperFetch kikapcsolása
7. A fájlok utolsó elérési idejének naplózásának kikapcsolása
8. Gyorsítótár pufferürítés kikapcsolása
9. Rendszervisszaállítás letiltása
10. Virtuális memória (lapozófájl) kikapcsolása
11. Böngészési előzmények áthelyezése merevlemezre
-------------------------------------------------------------------------------Erről mi a tudomány mai álláspontja? Melyik ponton érdemes felülbírálni a win.-t:
Már csak azért is kérdezem, mert tegnap felraktam a wint, 1-3 driver és a HDS szerint 3 óra özemidő alatt 35GB az írt adatmennyiség, Az mennyire normális?(Az ssd egy m.2 1TB Kingston Fury)
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #144108 üzenetére
Nem kell folyamatosan újratanulni, azért akkora különbségek nyilván nincsenek az egyes Windows 10-verziók között, meg pláne hogy egy ideje csak enablement package (EKB) frissítés formájában jönnek az újabb verziók, a 22H2 is ilyen lesz.
Ja, mert az Enterprise LTSC esetén talán nem lehet semmilyen diagnosztikai adatot begyűjteni, meg pláne hogy otthon jellemzően "okosítva" használja a kedves user.Az meg ugye már csak hab a tortán, hogy nem otthoni használatra való, számos dolog hiányzik belőle, nem megfelelően támogatott, stb., mint a linkelt leírás szemlélteti.
Nem kell Windows 10 esetén az SSD miatt semmilyen + optimalizálás a felhasználó által, ami itt is már el lett magyarázva többször (példa), sőt már a Windows 7-nél sem kellett, már akkor is többnyire feleslegesek voltak az ilyen és ehhez hasomló tanácsok. Max. esetleg a "Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?" cikkben leírtakat lehet telepítés után ellenőrizni, de normál esetben azok eleve rendben szoktak lenni.
"indexelést, töredezettségmentesítést kikapcsol magától?"
Egyiket sem kell kikapcsolni, meg pláne hogy Windows 8 óta a meghajtóoptimalizálás SSD-knél és TRIM-et támogató SMR HDD-knél = TRIM futtatása, CMR HDD-k esetén van csak a standard töredezettségmentesítés.
A hogyan kell Windows 10-et pendrive-ról telepíteni meg már számos alkalommal ki lett tárgyalva itt, lásd pl. ezen és ezen hozzászólásokban leírtakat, valamint egy itteni fórumtag ezen és ezen útmutatóit.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #144096 üzenetére
"win10 1809"
A 1809-es verzió már lassan 1,5-2 éve nem támogatott, vagyis nem ártana újabb verzióra frissíteni, sőt már régen kellett volna.
1809-es verzión alapulva max. az Enterprise LTSC 2019 kiadás az ami még támogatott, de az egyrészt nem otthoni használatra való, másrészt szervezeti szinten reális és legális, ahol a használat során felmerülő problémákkal értelemszerűen a szervezet IT részlegéhez kellene fordulni, ami ugye esetedben pont aktuális. -
-
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #143695 üzenetére
Tehát max. a valamivel bővebb testreszabási lehetőségek miatt kell az a külső program, mert maga virtuális asztal funkció eleve van a Windows 10-ben is, mint már említve volt.
Igen, lehetnek előnyei a portable programoknak, de ugyanakkor hátrányai is, ez a topik is tele van portable autostart és fájltársítási problémákkal, alapesetben nem véletlenül a programok telepíthető változatát javasolt használni. + Ha utólag nincsen frissítve a portable program a közben megjelent újabb verzióra, az is okozhat problémát, mint ugye láthattuk a mostani MPC-HC esetnél is. -
válasz
Wolfskin #143691 üzenetére
Ó egy portable bolond sortárs...
Én is rajongok értük.
Vn egy kb. 20 éve bővítgetett gyűjteményem, és ehhez anno beszereztem a PStart nevű portable launchert.
Ajánlom nagyon. Egy házi gyártású, abszolút rugalmas start menüt lehet vele összerakni, mindent tud indítani, pl. Linuxon is megy Wine alatt és bármit elindít, mappát, programot stb.
Ha ezt a Pstart launchert is a portable könyvtáradba teszed, bekonfigolod, akkor akár egy pandrájvon bármikor, bárhol, Win és Linux alatt akármilyen pc-n használni tudod.
Kényelmes megoldás, egy kis videó róla,
[link]
Sajnos ebből a gyűjteményből nekem több másolatot kell tartanom és némelyiket Windowsos gépnek a közelébe se szabad engedni mert előszeretettel öli le és törli ezeket a régi exéket, dll-ket. Mire észbe kapok már ment is a karanténba némelyik.
A Nirsoftos programok előnybe az irtás szempontjából de nemrég rákattant az Angry Birds egyik dll.re is.
Nálam naprakész W10, mindent tudok társítani, pl. portable Irfan az alapértelmezett képnézőm, egy 7 éves Foxit Reader a pdf olvasóm stb.
Van portable szoftver ami a kora miatt már nem W10 kompatibilis, ezt el kell fogadni és kiváltani olyanra ami ezen a platformon fut. -
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #143691 üzenetére
Mi lenne, ha a program telepíthető változatát próbálnád, vagy ha már portable, akkor a 1.5-os helyett a naprakészebb 1.6-os verziót?
Egyébként van a Windows 10-ben beépítetten virtuális asztal funkció, vagyis nem teljesen világos miért okvetlenül az említett 3rd party program, de mindegy.Ha a Windows Defender blokkolta programot, akkor az engedélyezéshez lásd az alábbi útmutatókat.
• Alkalmazás- és böngészőszabályozás a Windows biztonságban
• Kivétel hozzáadása a Windows biztonság szolgáltatáshoz
• How to Enable or Disable Microsoft Defender Antivirus Potential Unwanted App (PUA) Protection in Windows 10 -
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #143682 üzenetére
Say No to Long Term Servicing Channel (LTSC)
Hát éppenséggel csak azért, mert az Enterprise LTSC kiadás nem otthoni használatra való, számos hiányossága van olyan téren mint a linkelt leírás is szemlélteti, a 1809-es verzión alapuló 2019-es kiadás meg eleve régi, nemrég más még egy Messengert sem tudott telepíteni arra.
Az meg ugye a másik, hogy az Enterprise LTSC kiadás használata normál esetben szervezeti (céges, intézményi) szinten pl. mennyiségi licencszerződéses konstrukcióban reális és legális, nem pedig home user szinten..."ott folytatok mindent, ahol abbahagytam"
Arra való időnként a rendszermentés, szűkség esetén csak azt kell visszaállítani és ott folytatható a rendszer használata ahol előtte abba lett hagyva, nem kell állandóan a 0-ról újratelepíteni. Sőt, ha pl. meghajtócsere vagy komolyabb hardvermódosítás történik, akkor sem feltétlen kell újratelepíteni a Windows 10-et, mivel meghajtócserénél adott a klónozás lehetősége, hardvermódosításnál pedig megfelelően kivitelezve megoldható a telepített rendszer megtartása (példa). Vagyis ezek után nem teljesen világos mi értelme van okvetlenül portable programokkal vacakolni a telepíthető változatok használata helyett, de mindegy, felhasználója válogatja.
-
Digidroid
aktív tag
válasz
Wolfskin #143676 üzenetére
MPC-HC 1.9.21.2 (April 15, 2022)
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #143676 üzenetére
Muszáj a minél pontosabb feltáráshoz és lám most is milyen érdekességek derültek ki, régebbi és ráadásul portable programverzió, Enterprise LTSC, stb.
Alap, hogy az ilyen programoknál lehetőleg mindig a legújabb verziót kellene használni és alapesetben a telepíthető változatot, portable programoknál nem minden esetben állítható be a kívánt fájltársítás.
Szívesen!
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #143670 üzenetére
How to Choose Default Apps to Open Files with in Windows 10
A melyik módszerrel nem derült ki a leírtakból, mert ugye van többféle is, alapesetben adja magát pl. ez.
Aztán melyik Media Player Classc, mert ugye van a már nem támogatott 1.7.13 MPC-HC, meg az 1.9.21.2 nightly MPC-HC. + A telepített, vagy esetleg a portable változat, mert a megfelelő fájltársításhoz nyilván a telepíthető változatot kellene használni.
Továbbá a "Friss telepítésű win 10-en" nem derült ki, hogy ha az aktuális 21H2 verzió, akkor az naprakészre lett-e frissítve, illetve frissítés után újra lett-e indítva, stb.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #143582 üzenetére
Erre senki...?
A gépem folyton újraindul, ha sleep-be teszem, de még akkor is, ha leállítom szoftveresen. Katten egyet és újra felpörög (aztán vagy elindul, vagy befagy). Egyedül a konnektor out segít. Amúgy megy minden.
Ez mi lehet? Windows hiba, vagy hardveresen kezdjek keresgélni? A legutóbbi frissítés óta van (ami lehet véletlen egybeesés is)
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #140137 üzenetére
Az adatmentés topikban már feltetted ugyanezt a kérdést és válaszokat is kaptál rá, legközelebb elég lesz csak ott feltenni...
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #136345 üzenetére
Lásd a legelső választ, abban le van írva, szemléltetve az is.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #136327 üzenetére
Az egy dolog, ahol nem derült ki, hogy a HDS melyik verziója, meg a tesztjei mit mutatnak, stb.
Ha a HDD állapota oké és nem szektorhibás, akkor meg a fizikai csatlakozást javasolt ellenőrizni, USB-s meghajtó esetén kipróbálni másik portban és másik kábellel is az eszközt, stb.
A GetDataBack FAT és GetDataBack NTFS már rég nem fejlesztett, helyette már egy ideje a GetDataBack Pro (korábban Simple) van, az utóbbit kellene használni, nem véletlenül linkeltem az előbb is.
Egy (bruttó) 4 TB-os meghajtónál annyira nem meglepő, ha a deep scan akár 14 óráig is eltart + utána hasonló idő lehet, ha újra végig kell olvasni a felületet, mert tele van adattal.Adatmentő szakik éppen azért az előbbi 2 helyett az eredeti forrásmeghajtóról csak 1x olvasnak, kapásból másolatot készítenek róla - amihez ugye kell + 1 db HDD - , majd aztán az utóbbiról mentenek, ami főleg akkor jöhet jól, ha nem oké a forrásmeghajtó állapota.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #136322 üzenetére
"iszonyatosan akaszt minden ez a hdd így."
Normál esetben nem kellene. Ha esetedben igen, akkor vagy csatlakozási/adatkapcsolati probléma van, vagy szektorhibás a lemez (lásd HDS mit mutat), ahol főleg az utóbb újabb probléma és a HDD állapotáról függően kérdéses, hogy érdemes-e otthon tovább nyúzni...
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #136303 üzenetére
Oké, de az gondolom megvan, hogy a GetDataBack Pro fizetős adatmentő program, ingyen max. keresni és lemezképet készíteni enged. Ha esetleg full ingyenes program kell, akkor ott van pl. a Recuva, TesDisk, + akár a Microsoft saját parancssoros adatmentő programja (Windows FIle Recovery) stb., ezek is le vannak írva a linkelt válaszokban.
Attól függ, RAW esetén is lehet több eset, van ahol futtatható a CHKDSK, van ahol nem, van hogy megoldja pár kattintással a külső program javítása, stb. Az általános javaslat viszont az adatmentés és csak olvasás a forráslemezről, a javítás azért kockázatos, mert az írással járhat, ami rossz esetben balul is elsülhet.
+ Ha jelen esetben egy USB-s meghajtóról van szó és nem volt használva a hardver biztonágos eltávolítása a fizikai eltávolítás előtt (kábel kihúzása), akkor legközelebb kellene, mivel annak hiánya miatt is lehet RAW (példa). -
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #136283 üzenetére
Lásd nemrég egy másik esetnél, az arra adott válaszokban leírtakat. Vagyis RAW kötet esetén alapesetben adatok mentése másik fizikai lemezre adatmentő programmal (példák), majd utána forráslemez törlése és újraparticionálása + újraformázása, végül az adatok visszamásolása. Vagy esetleg kizárólag saját felelősségre a fájlrendszer javítása 3rd party programmal - mivel a beépített CHKDSK RAW esetén nem futtatható - , de az vagy / vagy, azaz jó esetben pár kattintással újra NTFS lesz a RAW-ból és minden oké, rossz esetben viszont nem és az írás miatt végleg sérülhetnek a partíción lévő fájlok.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Wolfskin #134249 üzenetére
Üdv !
A felsoroltak alapján ez kb. bármi (hardver és illesztő program is) okozhatja.A 24 GB ram az 2*4+2*8 felosztásban van gondolom ?
Esetleg érdemes lehet kísérletezni, ha opció a konfig megtartása.
Minden felesleges cuccot lehúzni, ramokat ki, és csak 1 modult visszarakni a lap manuáljában meghatározott slotba.
Érdemes lehet másik háttértárral/kábelekkel is próbálkozni.
Milyen VGA van a gépben ?
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #134249 üzenetére
Kék képernyős hibák elhárítása
Viszont ha tényleg Enterprise LTSC kiadásról van szó, akkor nem ügy, mivel ahhoz jár support, ott az adott cég, szervezet IT részlege, majd ők megoldják a problémát.
-
ElektrikusDE
senior tag
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #127175 üzenetére
Azért akkorát, olyat nagyot nem változik egy-egy funkciófrissítéssel a rendszer, maga a kezelőfelület, pl. az újabbaknál első ránézésre nem is feltétlen lehet mindig megmondani melyik-melyik.
Egyébként a másik válaszban már le volt írva a lényeg, azaz hogy szükség esetén hogyan lehet halasztani a funkciófrissítést és kitolni a 18/30 hónapos életciklus végéig, havi frissítéseknél úgy szelektálni hogy csak a kötelezőt ellenben a választhatót nem telepíteni, egy-egy Windows 10-verzió támogatása véges és ezért előbb-utóbb váltani kell újabb verzióra, sőt a muzeális 1607-es verzióról már rég váltani kellett volna, stb. Ha annyira "konzerválni" akarsz és beragadni egy régi, muzeális verzión, akkor arra a 10 éves életciklusú Enterprise LTSB/LTSC kiadás lenne a megoldás, csak ugye olyat home user legálisan nem használhat otthon, max. esetleg "egyéb" módon.Annak viszont sok értelme nincsen, hogy beragadni egy régi verzión Home/Pro kiadásnál és végleg letiltani a frissítést, meg egy amúgy sem támogatott régi verzión maradni biztonsági és egyéb frissítések, javítások nélkül...
Persze kizárólag saját felelősségre sok mindent lehet próbálgatni, még ha akár totál helytelen is.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #127152 üzenetére
A 1607-es verzió már rég nem támogatott, max. az Enterprise LTSB kiadás, de gondolom nem olyat használsz, pláne nem otthon. Vagyis 1607 Home, Pro kiadásról már rég upgrade-elni kellett volna újabbra, ahol az előbbi leírás, táblázat alapján az otthoni használatnál reális Home és Pro kiadásoknál jelenleg a 1909-es verzió az, amire még érdemes váltani a "minél régebbi" kategóriában. Vagy másik opció az aktuális 2004, illetve 20H2 verziókra. A hogyan lehet az adott WIndows 10-verzión minél tovább maradni és kélelteni a funkciófrissítést téma pedig nemrég egy másik válaszban volt részletezve.
Egy ideje (évek óta) eleve kumulatív frissítések vannak, nincs olyan, hogy egyesével szelektálsz minden kis frissítést mint néhány éve a régebbi Windwsoknál, ahol amúgy az utóbbiakat is érinti az előbbi, azoknál is már évek óta kumulatív frissítések vannak. Szelektálni viszont lehet olyan formában, hogy alapesetben elég csak havonta 1x a standard patch kedden (hónap 2. keddje) kiadott kumulatív frissítést telepíteni, ami utána jön ki "C" / "D" preview jelleggel, az eleve csak választható frissítés szokott lenni és nem kötelező telepíteni. -
Cs1csó
titán
válasz
Wolfskin #127152 üzenetére
Már bocsának de ez így baromság. Szedd le az MS oldaláról az MCT eszközt és azzal hozz létre egy a géphez csatlakoztatott pendrive-ra egy friss Windows 10 telepítőt vagy hozz létre egy ISO-t és magad tedd egy pendrive-ra (én ezt preferálom mert így az ISO is megvan ha a pendrive más célra kell mert általában egy pendrive a szekrénybe van betéve rajta a legfrissebb Windows 10 így bármikor bevethető) és azzal telepítsd.
A frissítésektől való félelem túlzó. főleg PRO verziónál ahol az 1 éves upgrade eltolás miatt amikor már kéri a frissítést addigra egy tényleg kiforrott rendszerre fog felfrissülni.
Amúgy PRO-nál az említett egy éves eltolás és az is segít, hogy NEM kell manuálisan frissítéseket keresni amit a rendszer magának talál jellemzően biztonsági frissítés azt pedig engedni kell.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #127137 üzenetére
Akkor mondom:
jobb klikk a tálcán/ tálcabeállítások/a tálcán megjelenő ikonok kiválasztása/ Realtek HD Audio manageritt kikapcsolás, majd újra bekapcsolás. ez ilyen win fícsör, hogy bekapcsolva is eltűnik, az újraindítás a windows legnagyobb varázslata, mindet meggyógyít!
a bal oldali a Realtek HD audio manager, a másik gusztustalan, krix-krax ikon mellette csak a semmirevaló gépházat nyitja meg, kb semmire se jó.
sajnos a win10-nél hozzá kell szokni a felismerhetetlen, végletekig lebutított pálcika ikonokhoz, ezzel teszik nehezebbé a használatát. gondolom lassabban dolgozva több időt töltetsz a gépnél, addig se csinálsz mást
- akkor ez megoldódott, köszi!
- nincs mit -
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #122159 üzenetére
A 1607-es verzió életciklusa már bő 2 éve (!) megszűnt az általános kiadásoknál, max. az arra az alapra épülő Enterprise LTSB támogatott még, de az nem otthoni használatra való, meg nem is reális ott. Azaz ha pl. Home/Pro kiadás, akkor már rég frissíteni kellett volna újabb verzióra, meg minimum az aktuális verziót (1607) is naprakészre frissíteni. Amíg ez nem teljesül, addig nincs miről beszélni...
-
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #122149 üzenetére
Mivel esetedben nem ismert a Windows 10 verziója sem, meg hogy próbáltad-e már újraindítani és utána megnézni a működést; csak a tálcén nem működik vagy máshol sem, másik egérrel próbálva mi a helyzet, korábban még működött-e a jobbgombos menü; illetve ha igen, akkor mióta nem működik és pontosan mi történt előtte (pl. általános/driver frissítés / 3rd party program telepítése+beletúrás azzal a rendszerbe) stb., ezért max. csak találgatni lehet... + Próbálgatni az általános javaslatokat: [link], [link].
Nálam most naprakész 2004-es verziónál működik rendesen a jobbgombos menü mind a tálcán kattintva, mind máshol. -
zolee001
őstag
válasz
Wolfskin #102921 üzenetére
All existing issues with Windows 10 version 1903 (May 2019 Update)
Wi-Fi connectivity problem
Microsoft says users with old computers will experience loss of Wi-Fi connectivity. The issue is experienced when you install May 2019 Update on old computers with outdated Qualcomm driver.
The upgrade block is in place, but you can install the latest Wi-Fi driver from your device manufacturer to bypass the block.Bár Qualcomm chipet ir de ezeknek már nem lehet hinni
-
válasz
Wolfskin #95660 üzenetére
A linuxot elengedtem még az elején, amikor a legegyszerűbb problémára, mondjuk bezárni egy ablakot, ami itt egy klikkelés, azt a megnyugtató választ kaptam az értőktől, hogy ugyan, ez a legegyszerűbb dolog a világon, csak begépeled ezt a 10 parancssort egy konzolba, lefuttatod és már kész is
Meg sosem csatolta be a meghajtókat, nem szerettem meg.
Ez ordas nagy kamu.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- PlayStation 3
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óvodások homokozója
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Revolut
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest