- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #146834 üzenetére
A klónozáshoz elég a Macrium Reflect Free változat is.
Az egyéb kiadások funkció pedig megtalálhatók a gyártó weboldalán az összehasonlításnál / összehasonlításnál. -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #146824 üzenetére
Az MBR2GPT használatánál futtatható Windows alatt első lépésként a validálás, majd ha az oké, akkor utána konvertálás, valamint a Windows 10 telepítőjét bootolva is megoldható. ha sikeres, akkor utána értelemszerűen a BIOS ill. UEFI Firmware Settings menüben is át kell állítani a bootolást UEFI-sre, szükség esetén az adott meghajtót illetve UEFI-s telepítésnél a Windows Boot Manager bejegyzést beállítani 1. boot opcióként, stb.
DiskPart nem világos miért kellene, az akkor kell, ha más módon cél megoldani az UEFI-re konvertálást.
Ha hibás az SSD, akkor igen, nem meglepő ha nem működik az, aminek normál esetben eleve működni kell. -
válasz
#63718632 #146828 üzenetére
BIOS a legfrissebb, viszont most a Dell fórumon találtam egy régi bejegyzést, ahol azt írják, hogy UEFI boot alatt csinálja ezt, MBR módban telepítve nem.
úgyhogy most újratelepítem és kiderül
(szerencse, hogy egyébként is most telepítettem, úgyhogy még nincs rajta semmi) -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #146819 üzenetére
Ha az eredeti, jól működő állapot megtartása lényeges, amihez szükség esetén lehet nyúlni, akkor nyilván ráér a klónozás után is az MBR2GPT használata.
Ha az SSD-vel gond van, akkor nyilván nem az a fő kérdés, hogy klónozás előtt vagy után legyen az MBR2GPT-vel UEFI-sre konvertálva a rajta lévő Windows 10, hanem hogy minél előbb készüljön másolat az SSD tartalmáról, jelen esetben egy klón. Már ha klónozható egyáltalán az SSD és nem akad ki a klónozóprogram már a művelet elején az olvasási / egyéb hibák miatt..."A cél eszköz 1TB-os, jelenleg 50%-os kihasználtság van a "C" meghajtón. "
Mármint vélhetően a forrásmeghajtóra értendő a mondat második fele, azaz az 500 GB-os SSD C partíciójára, mert ugye a célmeghajtóra nyilván nem kell a klónozás előtt semmilyen partíció, sőt ha van rajta, akkor érdemes teljesen törölni a lemezt. Ha eltérő a forrás- és célmeghajtó tárolókapacitása, az utóbbié 2x akkora, akkor a Macrium Reflect 8-as verziója már automatikusan, 1 kattintással képes megcsinálni a partíciók átméretezését a rendelkezésre álló lemezterülethez igazítva.
-
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #139059 üzenetére
A gyári OEM-nél a BIOS/UEFI OEM Key megoldásra céloztam, nem a régebbi laptopoknál a matricás OEM W7-re, ahol normál esetben egyik ilyen OEM licenc sem hardvermódosításhoz való, meg pláne az előbbi nem amit fixen a BIOS-ban tárolt termékkulcs lévén nyilván nem lehet csak úgy deaktiválni és maradéktalanul átvinni másik PC-re, még ha esetleg Microsoft-fiókos trükközéssel technikailag meg is oldható az újraaktiválás + ha az eredetin többet már nem lesz használva.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
#63718632 #139055 üzenetére
Azt hittem a Retail licenc rendelődik hozzá fiókhoz, míg az OEM meg a gép vmilyen alkatrészének vmilyen azonosítójához. Nem így van?
#139056King Unique
Vásárolt OEM licenc. Nincs benne a BIOS-ban. A géphez eredetileg Retail Home licencet kaptam - arról tudom, hogy lehet költöztetni (félre is van téve későbbi használatra) -, de most Pro OEM van fent.
Szóval ügyfélszolgálatnál lehet hisztizni új kódért végső esetben. Ők kérnek vmi igazolást a vásárlásról? Vagy kell bizonyítani, hogy enyém a licenc? -
válasz
#63718632 #138854 üzenetére
Nálad
Itt meg nem.
Gépházba
Windows biztonság, Alkalmazás és böngészővédelem, Megbízhatóságalapú védelem és ezt kikapcsoltam.
és egy reboot után működik az Edgébe az általad leírt módszer.
De eddig nem ment, hidd el nem tudtam semmit se letölteni.
Rosszabb mint Gugliék biztonságos Androidja.
Mindegy, nem kell Edge, köszönöm a segítséget. -
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#63718632 #138801 üzenetére
Én most pont abba futottam bele, hogy nem tudok gépelni a login screen-en, belépve viszont teljesen jól működik a billentyűzet leszámítva szintén néhány beviteli mezőt az intézőben. Szerinted?
Mondjuk ez nem az én gépem, hanem egy rokoné, de azért vicces, hogyha nem így lenne megoldva nála, akkor egyáltalán nem tudna bejelentkezni bármit csinál. Állítólag egy update megoldja a gondot, viszont hogyan updatelsz, ha nem tudsz belépni a fiókodba?! Kíváncsi vagyok, hogy a win11 is ilyen fantasztikus feature-ökkel érkezik e. Ahhoz, hogy felszabadíts némi memóriát zárd be az ablakot.
-
King Unique
titán
-
Gargouille
őstag
válasz
#63718632 #138298 üzenetére
Először készítenék egy mentést a teljes rendszerről, amire tökéletes lehet egy ingyenes Veeam Agent vagy Macrium. Ha valami gebasz van, akkor legyen miről visszaállni.
Utána pedig itt egy leírás az in-place upgrade-ről, elvileg minden beállításod megmarad.
Azt, hogy miről lehet Windows 10-re upgrade-elni azt pedig itt találod.
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #128641 üzenetére
Nem, nem kell inicializálni, ami nemrég már le lett írva másnak, + az is sokadjára ugyanannál az esetnél, hogyan kell Windows 10-et klónozni. Azt meg el kellene dönteni, hogy most rendszermentés (image) és abból visszaállítás a cél, vagy a közvetlen klónozás, ahol mindkettő ki volt fejtve nemrég a linkelt válaszokban, + az is hogyan lehet klónozáskor és utána kiterjeszteni a partíciót, azokat sem szükséges újra.
-
coco2
őstag
válasz
#63718632 #125200 üzenetére
Én nem szidtam a linuxot, de attól még tény, hogy nem volt képest birtokba venni a hardvert, és feltelepülni rá, a windows meg igen. Linkeltem a laptopot, ha gondolod, vegyél egyet te is, és nézd meg a saját szemeddel.
Talán egyszer majd javítják a hibáit, de nekem addig is munkám van, amivel készülnöm kell, nem tudom az egész életemet oknyomozásra szánni.
Peace & Love
-
-
válasz
#63718632 #125092 üzenetére
Nálam így néz ki biosban a CSM beállítás: [kép]. Vagy be van kapcsolva vagy ki. Ennyi.
Bekapcsolt állapotban tudok bootolni mindkét módban, attól függ hogy volt telepítve az oprendszer. Az UEFI mód nem letiltható.Rájöttem miért nem volt "eszköz használata" menüpontom.
Mivel nem volt pendrive bedugva és a belső lemezeimet nem ítélte uefi-vel bootolhatónak ezért a menüpont üres maradt volna így meg se jelenítette. Ha bedugok egy (MCT-vel készített) Fat32 mbr pendriveot akkor ez jelenik meg: [kép]. Azaz a "Hard Drive" ez valószínű az adattár gpt HDD-m, ami valóban nem bootolható így nem jeleníti meg kikapcsolt CSM esetén.A win10-et tartalmazó SSD-m egyáltalán nem jelenik itt meg.
-
válasz
#63718632 #125087 üzenetére
Nagyon különböznek a gyártók megvalósításai uefi terén..
Nálam van más érdekes jelenség is: Amikor kiválasztom hogy Eszköz használata --> Hard Drive (más opció nincs is) akkor csak egy szokásos "Reboot and Select proper Boot device or ... and press a key" felirat jelenik meg. Egy sata SSD és egy sata HDD van a gépemben.
Te el tudod itt kiválasztva indítani a géped a belső lemezedről? -
válasz
#63718632 #125077 üzenetére
Legacy telepített win esetén (természetesen) nálam sincs "eszköz használata" menüpont.
A különbség az hogy nálam (Asrock) az UEFI mód nem letiltható, csak a legacy/csm..
Nálad (ismeretlen gyártó) pedig vagy ez, vagy az működik. Pont mint a VirtualBox-ban.(Nálam a csm letiltása nem tudom milyen szigorított szabályt léptet életbe uefi bootnál)
-
-
válasz
#63718632 #125068 üzenetére
Nálam ha bekapcsolom a CSM-et még az ssd-ről továbbra is uefi módban bootolok és a secure boot is bekapcsolva marad.
Sőt a megjelenő "eszköz használata" menüpontban a pendrivenak is van egy uefi és egy legacy megjelenítése.Nálad nem így van?
Ha kikapcsolod a CSM-et eltűnt nálad is a "eszköz használata"..? -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #125068 üzenetére
Ha kikapcsolja a CSM-et, akkor UEFI only bootolás van. Ha nála kettős Legacy/CSM + UEFI opció van, akkor mindkettő engedélyezett, illetve vagy egyik, vagy másik szerint bootol beállítástól/kiválasztástól függően. Ahol egyébként adott hardver, illetve annál az UEFI BIOS függvénye is lehet az eszköz használata opció megjelenítése, nálam laptopon pl. UEFI only módban is ott van a WinRE menüben. Amire, illetve ott a boot eszköz kiválasztására amúgy csak akkor van szükség, ami az egyik előző válaszban le van írva.
-
válasz
#63718632 #125058 üzenetére
Megtaláltam az eltérés okát: az (uefi)biosban a CSM módnak BE-kapcsolva kell lennie hogy megjelenjen az "eszköz használata". Ettől még lehet uefi módban bootolni és a secureboot is bekapcsolva maradhat. De ha a CSM módot kikapcsolom a biosban akkor a "eszköz használata" eltűnik..
-
törölt tag
válasz
#63718632 #122245 üzenetére
Tipp: neked kell elengedni a témát, mert ő nem fogja, századszorra is leírja a sérelmeit 10 soros sablon hozzászólásokban
Arra jó volt a sztori, hogy kiderült az a biztos eleve adott nyelvű ISO-val áll neki az ember. Utólag hozzáadni anomáliákat eredményezhet, az sem megoldás majd "beáll" ennek 100%-osnak kellene lenni első újraindítás után.
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #122245 üzenetére
Igen, megoldódott, sikerült elolvasni, meg hogy a másik tag módszere vált be végül. Itt utólag pusztán csak a személyes tapasztalat volt abban a hsz-ben vázolva, meg kiegészítésképpen az, hogyan lehet fájlokat és programot is megtartani MCT-vel, csökkentett módot elérni, stb., mivel pl. az utóbbi is kérdés volt De igaz, nincs ezekben semmi újdonság, meg úgyis mindenki mindent jobban tud.
Nekem mindegy, meg nem mintha annyira érdekelne, csak le volt írva, hogy nem kell ahhoz a német nyelvű weboldalról tölteni, hogy német nyelvű ISO-t, telepítési adathordozót lehessen vele készíteni. + Ha ismert előre, hogy az ügyfélnek német nyelvű Windows kell, akkor adja magát kapásból a német nyelvű telepítő használata. -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #122243 üzenetére
Miért, te most mit művelsz itt májkimiki?
Már rég túl lett volna tárgyalva a téma, ír az ember jóhiszeműen egy választ kiegészítésképpen, ami egyéb hasznos információkat is tartalmaz (pl. MCT-s upgrade, csökkentett mód elérése), erre ahelyett hogy megköszönnéd, elkezded ragozni a nem tudom mit és még neked áll feljebb, ez igen... + A másik fórumtag megemlíti jogosan és szintén jóhiszeműen, hogy lehet célszerűbb lett volna egyből inkább német nyelvű ISO-t letölteni és azzal telepíteni, ami egyébként már korábban is említve volt, de neked ez sem tetszik, valamiért ebbe is belekötsz. Leírni meg egyes dolgokat úgy látszik azért kell újra és újra, mert egyszerűen nem olvasod el rendesen, amiket korábbi válaszokban leírnak, linkelnek neked... Az meg a másik, hogy ebben a topikban nem te szoktál nekem segíteni, válaszolni a kérdéseimre, hanem éppen fordítva. -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #122239 üzenetére
Akkor már a legelső kérdésben le lehetett volna írni, vagy leírással szemléltetni, hogy pontosan mit jelent az a "átállítottam mindenhol", mert akkor meg lehetett volna spórolni azt a kört és másfelől megközelíteni. Mivel ez akkor nem, hanem csak utólag történt meg, derült ki, azért volt linkelve az a leírás a megfelelő átállítás szemléltetéshez.
Nem tudom miről beszélsz, de én meg azt unom már nagyon, hogy direkt ragozod itt a nagy semmit, holott már megoldódott a problémád... Meg ha esetleg nem lett volna világos, az imént az a válasz kiegészítésképpen szolgált, pl. a MCT-nél is, hogy nem kell ahhoz német nyelvű weboldal stb., hogy német nyelvű ISO-t lehessen vele letölteni (ami már korábban említve volt), + a nyelvmódosításnál a saját tapasztalatom volt leírva csak példaként. Ha nem tudsz rá megfelelően válaszolni, akkor inkább ne tedd, nem kell itt a műhiszti, ilyen egyszerű... -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #122237 üzenetére
Ha esetleg elkerülte volna a figyelmedet ez is, akkor az már a legelső válaszban említve volt, hogy az utólagos nyelvmódosítás nem feltétlen lesz 100%-os mindenhol, nem feltétlen lesz tökéletes, de ugyanakkor lehet akár beállítás kérdése is. És a leírtak alapján lám, végül csak sikerült megoldani. Illetve esetemben alaphelyzetbe állítás és a másik nyelv eltávolítása sem kellett hozzá, ezek szerint működhet akár anélkül is.
Az előző válasz meg amúgy arra ment, ha esetleg nem sikerült volna megfelelően értelmezni, hogy a linkelt leírás alapján az az "átmásolás" már korábban említve volt, a leírás is tartalmazza szükséges lépésként, vagyis nem világos miért volt most úgy kihangsúlyozva, mintha akkora újdonság lenne, holott nem az, ennyi. -
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #122229 üzenetére
Az már az egyik előző válaszban említve volt, sőt direkt linkelve egy screenshot szemléltetésképpen, hogy az MCT-nél többféle nyelv közül lehet választani (németet is), de úgy látszik elkerülte a figyelmedet.
Egyébként próbálgattam ezt az utólagos nyelvmódosítást (magyar
—►
német) 2004-es verziónál a korábban linkelt leírás alapján. Volt ki/be jelentkezés, újraindítás stb., ahol először nálam is felemás nyelven meg pl. a bejelentkezési képernyőn, voltak "átvillanások", de aztán "beállt" németre és maradt is úgy. A csökkentett módot igaz nem néztem, de máshol átállt rendesen, legalábbis rövid tesztelgetés után ezt tapasztaltam.
Az alaphelyzetbe állítás mellett esetleg egy másik opció lehetett volna német nyelvű ISO-val az in-place upgrade (ISO felcsatolása a fájlkezelőben—►
setup.exe
fájl futtatása a személyes fájlok és alkalmazások megtartásával), már ha engedi eltérő nyelvű frissítési alapnál.
A csökkentett mód elérhető Windows 10-nél többféle módon is, sőt a korábbi F8-as menü is beállítható. -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
#63718632 #122203 üzenetére
1.
Igen, a csökkentett mód is magyar lett.
2.
Igen, alapállapotba állítás. (Fájlok megtartása)
Funkció:
Windows 10 újratelepítése a személyes fájlok megtartásával.A telepített alkalmazások és illesztőprogramok el lesznek távolítva.A beállítások módosításai elvesznek.
A telepített alkalmazások ilyenkor persze elvesznek, de a fiókom megmarad, És persze a dokumentumaim meg a létöltéseim is (nekem fontos volt több éves anyag...)
Te persze csinálhatod a fájlok megtartásai nélkül is mivel nem belakott rendszer.
Én már egy hónap után csináltam...
-
törölt tag
válasz
#63718632 #122188 üzenetére
Akkor ez a Windows hülyesége lesz. Csak az a biztos, ha adott nyelvű ISO-ból telepítünk. Most megnéztem egy angol telepítésű rendszeren hozzáadtam a magyart, átállítva minden, speciálisnál is az üdvözlőre átmásolva minden magyar: [kép] két újraindítás is volt. Ehhez képest látom "újraindítás" átvillan "restarting" aztán betöltésnél "üdvözöljük" átvillan "welcome" szóval ne keresgélj tovább, ez tényleg ilyen szar. Talán még annyi ötlet, hogy magyarítás után új fiókot csinálsz? Talán az már 100%-os lenne?
-
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #122180 üzenetére
Az utólagos nyelvmódosításnál előfordulhat, hogy nem mindenhol lesz 100%-os és egyes elemek még a korábbi nyelven jelennek meg, de ez lehet beállítás kérdése is.
Amúgy meg nem világos, hogy ha eleve német nyelvű rendszer telepítése és használata volt a cél, akkor miért nem azt a nyelvet választottad ki az MCT-nél és olyan ISO-val telepítettél. -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #119890 üzenetére
Ez csak GPT-s adatlemezeknél van, rendszermeghajtóknál viszont nem, mint azt a saját példád is szemlélteti, ott stimmel az eltolás. De amúgy adatlemezeknél nem különösebben kell vele foglalkozni, mint az SSD topikból vett példa is szemlélteti. + Ha nagyon az kell, akkor akár korrigálni is lehet manuálisan
delete partition override
create partition msr size=16 offset=1024 -
kezo0
addikt
válasz
#63718632 #118334 üzenetére
Szia, szerintem csak annyi történt, hogy az SSD miatt most sokkal gyorsabb a boot folyamat, és hamarabb jutsz el a login képernyőig. Mire korábban, a HDD-ről történő bootoláskor eljutottál idáig, már rátalált a wifire is a Windows, most meg még nem tart ott, amikor már feljön a login.
Próbáld ki, hogy nem lépsz be egyből, hanem vársz egy kicsit a loginnal. A háttérben ugyanúgy le fog futni minden, és feltehetőleg a wifi is meglesz neki, mire belépsz. -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #117792 üzenetére
Hát akkor megnézed az alábbi bejegyzés 2. pontja alapján, hogy IDE / AHCI módban lett-e telepítve a Windows 10. Ha IDE és csak azt támogat a hardver, akkor amiatt előfordulhat némi lassulás, meg ott az NCQ is bukta. Valamint ha csak SATA I/II csatlakozási lehetőség van, akkor ott a SATA3-as SSD is nyilván lassabb lesz, de még akkor is sokat dobhat az SSD a rendszer működésén köszönhetően a jóval kisebb elérési időknek és a jóval nagyobb random olvasási sebességnek. Aztán ott van még a TRIM, ami akár IDE módban is működhet a Windows beépített, szabványos driverével. Amúgy meg megmutatja az SSDOK.
BIOS-t opcionálisan lehet frissíteni, de csodát azért nem feltétlen kell várni, pláne egy ilyen régi, ergya laptoptól.Abban pedig nincsen semmi meglepő, hogy beaktiválódott a W10 Home, ha korábban már aktiválva volt azon a gépen W10 Home, vagy a Home kiadásnak megfelelő W7
—►
W10 free upgrade történt és adott volt digitális licenc. + Azt a W10 telepítője is leírja az aktiválásnál, hogy (ugyanazon kiadás) újratelepítésnél nem kell megadni újra a termékkulcsot, mert később automatikusan aktiválódni fog a rendszer. -
kisapa
senior tag
válasz
#63718632 #116757 üzenetére
Ezt a másolat segéd programot hol találtad mert nekem nem jön elő a keresésre? Nekem is jól jönne valami megoldás mert a munkámhoz használt laptopot szeretném biztonságban tudni. Elég sok olyan program van rajta amit nem túl egyszerű beállítani de elengedhetetlen a munkámhoz.
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #116752 üzenetére
A gépházban a biztonsági mentés, illetve a fájlelőzmények szolgáltatás ütemezett mentést tesz lehetővé a beállított fájlokról, mappákról. Ez lényegében egy fájlszinkronizálás, amire másik opcióként számtalan külső program van, köztük számos ingyenes is (példák).
A rendszer-visszaállítás lehetővé teszi a Windows 10 visszaállítását egy korábbi állapotra, ha valamilyen nem kívánt módosítás történik. Ha be van kapcsolva, akkor pl. az egyes frissítések és programok telepítése után automatikusan létrejön visszaállítási pont, de manuálisan is létrehozható akármikor.
Ha teljes rendszermentés készítése a cél, vagyis lemezképfájlt létrehozni a Windowsról és a szükséges partíciókról, akkor az más módszert, más programokat igényel, mint az előbbiek. Ehhez szintén van beépített eszköz a Windows 10-ben, valamint Windowsra számos 3rd party program ilyen célra (példák), amik közül pl. a Macrium Reflect ajánlott. Ahol az utóbbinál is ütemezhető a mentés, viszont pl. inkrementális (növekményes) mentést csak a program ≥ Home kiadásai tudnak, a Free nem, max. differenciál (különbségi) mentést. De pl. az AOMEI Backupper free verziója (standard) elvileg tudja mindkettőt. Meg Windowsra amúgy is számos ilyen szoftver van, köztük sok ingyenes is, mivel desktop OS szinten eleve a Windowsoknak a legjobb a szoftveres támogatottsága, ezért azon platformon ennek okán van választék bőven.
-
-
King Unique
titán
-
válasz
#63718632 #114749 üzenetére
"hogy a pélóba hirdetheti a DrSzoft itt az aprón. Új-ként a Win10 Home Retail-t 13ezerért?"
Mert a szoftvernek nincs kora, nem tud "régi" lenni. Aki megveszi, és aktiálja vele a winjét, annak új.
De igazad van, tök felesleges ezt kiemelni, mert se nem "régi", se nem "új", hanem működik és kész.
Egyébként jó drága 13k-ért, van sokkal olcsóbban is hibátlan retail kulcs. -
zolee001
őstag
válasz
#63718632 #114755 üzenetére
Egy internetes hirdetésben valaki valotlant állit,ki hallot már ilyet,lehet még az is elöfordulhat,hogy a vaterán átvernek valakit:-)
Ha figyelmesen nézed a listát van benne static key,retail key,oem key,mak key (elöfizuk szerint változik)Lehet olyan szitu is hogy pl a hardevrapron hirdetett 1.5 millás windows server licenceket megveszi valaki teljes áron majd elkezdi árulni 30.000 ft -ért,mit lehet tudni,lehet ö a jézuska vagy maga a santa claus vagy csak a piacgazdaságot értelmezi kicsit félre:-)
auto.de,merci ml verhetetlen áron,orvos költözik haza nem tudja vinni gyorsba eladó (jelige hülyék ide)
majd a totálszar akarom mondani totalcar szakujságirója veszi meg 12.000 euroért és csodálkozik h se lové se autó akkor mit várunk ?Uncsi már ez a 2-3 euroért legális e a windows licenc téma,akinek kell vegye
-
Teasüti
nagyúr
válasz
#63718632 #113943 üzenetére
Ha rendes boot telepítőt használok, akkor se veszik el az aktiváció?
Vmi rémlik, hogy OEM-nél rejtett partíción vannak az aktivációs kulcsok?
Hogyan tudom ellenőrizni, hogy nekem ezek megvannak még?
Volt azóta már SSD csere, klónozás, meg ilyesmik. Fingom sincs mi van vagy nincs a C: mellett. -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #113365 üzenetére
Ha otthoni felhasználó gépe, vagyis nem vállalati, nincs mennyiségi licence, valamint az slmgr -xpr parancs szerint nincs tartósan aktiválva a Windows, akkor valószínűleg igen, olyasmi lehet.
Meg normál esetben pl. egy Retail Pro kiadásnál ilyen kimenetet kellene adnia az slmgr -dli parancsnak, + az előbbit.
Amúgy meg mit foglalkozol vele, majd a tulaja megoldja az aktiválást, szükség esetén vásárol új licencet. Vagy talán megkértek, hogy aktiváld újra? -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #112860 üzenetére
Ahol UEFI-nél nyilván az NTFS fájlrendszer volt a gond a pendrive-on, nem az MBR, illetve az MSDOS = MBR séma szerinti particionálás az egyes linuxos particionáló programoknál (pl. GParted). Windowson amúgy pl. a Rufus képes megoldani az UEFI-NTFS beállítással, létrehoz egy FAT fájlrendszerű segédpartíciót a bootoláshoz, de az rendszerint csak kikapcsolt Secure Boot mellett működik.
Szívesen!
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #112844 üzenetére
Figyelmes, értő olvasás...
A téma topikjában abban a bizonyos hozzászólásban erről (wimtools, wimlib) is volt szó, valamint a másik fórumtag által készített blogbejegyésben szintén.
Amúgy az UEFI-s bootolásnál és telepítésnél nem kötelező a telepítési adathordozón (pendrive-on) a GPT partíciós séma, lehet az MBR is. Meg itt most a fájlrendszer a lényeg, UEFI-nél az NTFS-t nem támogatja mindegyik hardver, a standard a FAT16/32.
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #112801 üzenetére
Igen, volt már erről is szó itt korábban egy másik válaszban. Tehát elég Linuxon is a fájlkezelős másolás - pláne UEFI-s bootoláshoz és telepítéshez - meg a 64 bites standard ISO-nál (~ 4,9 GB) FAT32 fájlrendszer használata esetén darabolni kell az install.wim fájlt install.swm fájlokra.
Amúgy az MCT-vel kreált telepítési adathordozó igen, bootolható CSM és UEFI módban egyaránt, ellenben egyszerre a 32 & 64 bit max. akkor működik, ha az architektúránál mindkettő létrehozása be volt állítva. Ha csak a 64 bit, akkor nyilván csak azt lehet vele telepíteni.
-
-
-
Geth
veterán
válasz
Pontosan, ahogy írod.
UEFI esetén nem kell semmit csinálni a partícíóval, nem kell aktív sem, bootsect sem, semmi. Az UEFI ismeri a FAT32 filerendszert (esetenként az NTFS-t is), nem úgy működik mint a legacy BIOS bootolás.
Arra kell figyelned hogy a FAT32re az egyes iso-kban az install.wim nagyobb mint 4 GiB -1 byte, így az (változtatás nélkül) nem megy fel rá. -
válasz
Letöltöd A media creation toolt (eszköz letöltése). Majd azt elindítva a win10-et letöltöd. A rufust elindítva betallózod a win-t és mást nem kell állítani, csak a partíciós sémát uefi-re vagy legacy-ra, attól függően, hogy a biosban mire van állítva a boot.
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #110983 üzenetére
Alapesetben nem, mivel OEM licenc. Egyéb esetben meg lásd az ebben a válaszban, annak 1. pontjánál leírtakat.
(#111016) golya87:
Itt le van írva ennél a hibaüzenetnél néhány lehetséges ok, ahol többek között a kulcs érvénytelensége is felmerülhet. Ha már a kiadás nevét sem tudják leírni helyesen (Pro), akkor ki tudja... -
CirrMee
addikt
válasz
#63718632 #110983 üzenetére
Tönkre ment a családban egy noti, alaplap hibás, garancia már nincs, javítva sem lessz. Van telepítve rajta egy legális OEM Win8.1-ről frissített Win10, lokális fiókkal.
Lehetséges tovább vinni a licencet másik gépre?
Ezt így konkrétan nem.
Garanciális probléma esetén van lehetőség tovább vinni, pl olyan alaplap cserénél, amikor más típusú lapot kapott valaki az eredeti helyett. Ez is inkább olyan helyzetekre igaz, amikor sk vásárolta valaki az OS -t, és nem a lapba van égetve. -
Joker88
őstag
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #100819 üzenetére
Amikor telepítettél, akkor bizonyára láttad, hogy ehhez hasonlóan lehet választani, hogy melyik kiadás legyen telepítve. Igaz ez pont a standard ISO, de az MCT-vel letöltött ESD ISO is hasonló, max. annál nincsen a conzumer verzióhoz viszonyítva Pro Education és Pro for Workstations kiadás a listában, de a többi igen, azaz értelemszerűen Pro is. Ha Windows 10-zel előtelepített gépről van szó és az UEFI BIOS-ban van az OEM key, akkor viszont nem jelenik meg a lista, hanem automatikusan az előtelepített Windowsnak megfelelő kiadás lesz kiválasztva és telepítve. De erre megoldás a telepítési adathordozón (pendrive), illetve a \Sources mappában külön létrehozott EI.cfg / PID.txt fájl, akkor újra megjelenik.
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #99298 üzenetére
Maga a KMS aktiválás időtartama szokott általában annyi lenni, de azt újra és újra meg lehet hosszabbítani. Vagyis ha erről van szó, akkor pont aktuális...
Ha gyárilag Windows 8.1 rendszerrel előtelepítve vette a laptopot, akkor nyilván van hozzá hivatalos licenc és az UEFI BIOS tartalmazza a termékkulcsot. Ez esetben pedig a 8.1 kulcsa jó lehet a 10-eshez is, legalábbis a megfelelő kiadáshoz. Ha korábban történt sikeres 8.1
—►
10 upgrade és aktivált volt a 10-es, akkor eleve annak kellet volna maradnia, meg el kellene fogadnia a 8.1 kulcsát most is. De akár még utólag is, hiába járt le hivatalosan az ingyenes upgrade lehetősége. -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #99258 üzenetére
Mondjuk egyértelműbb lett volna, ha leírod, hogy milyen kiadás, te aktiváltad egy xy forrásból beszerzett kulccsal még korábban, vagy más egyéb módon. De amúgy normál esetben nyilván nem jár le a termékkulcs, hanem tartósan aktivált lesz a Windows 10. A screenshot alapján ez vsz KMS szerveres aktiválás lehet és pont hamarosan jár le a 180 nap...
-
King Unique
titán
válasz
#63718632 #98169 üzenetére
Mármint ha a WSL-re célzol, akkor az használható Windows 10-nél és újabban már a Store-ban is megtalálhatók az egyes Linux alrendszerek. Nem rémlik hirtelen, hogy a Home kiadásnál ne lehetne használni, de könnyen kiderül, ha kipróbálod.
De amúgy minek ehhez WSL? Ha DD képfájl módban akarsz kiírni egy ISO-t, akkor ott az Etcher, Rufus, WDI stb.
-
válasz
#63718632 #96934 üzenetére
"Akkor neked ideális lenne egy Arch vagy Gentoo....Azt raksz bele csak, ami neked kell."
Lehet, hogy igazad van, de sajnos én már öreg vagyok ahhoz, hogy új operációs rendszer működtetésének betanulásával szívassam magam.
Egyébként rájöttem, folyton nyugtalan lennék, ha nem a teljes, azaz Pro változatot használnám. Valószínűleg mindig azon agyalnék, hogy vajon miről maradok le, milyen újítást tesznek a Pro-ba, amit a Home-ba nem. Lehet, hogy előbb-utóbb olyan is belekerül, amit használnék is, még ha eddig nem is nagyon van olyan.
Vagy egy bug kapcsán is járna az agyam, vajon ez a pro-ban jól működik? Lehet, hogy előbb-utóbb a pro-nál kötnék ki ugyanúgy, ha más nem, akkor megnyugtatás végett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest