- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aureal
őstag
válasz
Zotya84 #140094 üzenetére
Ez jogos lehet!
A MS ügyfélszolgálat is mondott ilyet, hogy kulcs biosba is kerülhet manapság eltárolásra.
Persze, aki alapos, felírja a gépet megkapva a termékkulcsot vagy lefotózza a hologram matricát, de mint a nyugdíjas ismerős is, akinek cseréltük a hdd-t ssd-re, hát fingja nem volt/lehetett ilyenekről...
Mondjuk az ő gépe egy újabb, 2018-as HP 255 G5, már w10-el előtelepítve, így a hdd-jén futó windowsban SKP-vel kinyertem a termékkulcsot amivel az új korában aktiválva volt (sztem az önkormányzatnál vki ezt megcsinálta, mert onnét kapta a gépet). Ezután én a MS storeból letőltött friss w10 iso-val felraktam neki a rendszert egy szűz ssd-re és az adott termékkulccsal tudtam aktiválni is, elfogadta. Csak arra gondoltam, hogy későbbi alkalommal nem-e lesz bibi majd nála.(Pl. behal az ssd egyszer és a win mondjuk egy akkori új ssd-re majd hogy lesz aktiválható vagy ilyesmi...)
Szóval a MS kollegina szerint "officiálisan"ilyesmi sem volna lehetséges, mert a HP-nek adnia kellett volna a géphez egy helyreállító boot pendriveot (nincs a gépben dvd meghajtó).
Mondtam hogy van a hdd-n HP recovery partíció, hisz előtelepített laptop, de szerinte mindenképpen járna akkor is külső helyreállító adathordozó eredeti, "fizikai" termékkulcsot felhasználandó vele, mivel már matricát nem ragasztgatnak.Szóval ezeket tudtam meg hivatalos forrásokból.
(Ja, meg azt is, hogy elvileg saját gépem esetén, w7 licensszel már nagyon rég nem volna szabad w10-nek aktiválódnia szerinte, pedig hivatkoztam az informatikai portálok híreire is, hogy dec. 31-ig elvileg a kisegítő lehetőségek használatával még ez elérhetővé van téve. Erről ő nem tudott, ill. konkrétan kijelentette, hogy már régóta nincs w7-ről w10-re váltásnak lehetősége továbblicenszeléssel, régi gépről. -
zseko
veterán
válasz
Zotya84 #140016 üzenetére
Ha engem kérdezel, kb. semelyik
A shareware TotalCommander sem használható céges használatra tudomásom szerint, és a teljesen ingyenes IrfanView-nál sem engedélyezett.
Le lett szedve a legújabb trial Macrium, azzal úgy néz ki működik... Egy próbaképp telepített szűz rendszeren legalábbis, az 'éles' teszt még hátra van.
-
válasz
Zotya84 #115800 üzenetére
Bocsánat, ha félreérthető voltam, csak azt szerettem volna megfogalmazni, amit King Unique is leírt:
"nem sok értelme a telepítésnél a keresztbe gányolásnak, amikor pusztán csak tudatosan kellene telepíteni. Azaz ha UEFI-s telepítés a cél, akkor nyilván azt beállítani az UEFI BIOS-ban és/vagy az UEFI kezdetű pendrive-ot kiválasztani a gyorsmenüben, stb. Ha legacy/CSM, akkor meg ugyanez pepitában."Mégegyszer nem kétségbe vonom, amit írsz, csak picit körülményes, szerintem.
-
King Unique
titán
válasz
Zotya84 #115799 üzenetére
Hát ez az, hogy GUI-n nyilván nem megy, ha ütközés van, ami egyáltalán nem meglepő. De akkor egyrészt leírhatnád, hogy a CLI-s megoldásnál pontosan mire célzol, + valami linket hozzá. Másrészt pl. ezzel a módszerrel és az MBR2GPT-vel valóban megoldható a BIOS/MBR telepítés UEFI/GPT-re konvertálása adatvesztés nélkül, de ezeket a már telepített Windows utólagos átkonvertálására szokás használni. Harmadrészt szvsz nem sok értelme a telepítésnél a keresztbe gányolásnak, amikor pusztán csak tudatosan kellene telepíteni. Azaz ha UEFI-s telepítés a cél, akkor nyilván azt beállítani az UEFI BIOS-ban és/vagy az UEFI kezdetű pendrive-ot kiválasztani a gyorsmenüben, stb. Ha legacy/CSM, akkor meg ugyanez pepitában.
-
-
King Unique
titán
válasz
Zotya84 #115768 üzenetére
Mármint milyen "kereszttelepítés"?
Ha UEFI módban fut a Windows-telepítő, akkor az tudtommal nem enged MBR-lemezre telepíteni, mint azt egy korábbi példa is szemlélteti. De ha törölve van, akkor utána már nyilván lehet rá telepíteni, viszont ez nem egyenlő az előbbivel. Meg ilyen keresztbe módszer pl. a Linuxoknál működhet, azok tudnak UEFI módban MBR-lemezről is bootolni.A W10 telepítési adathordozó elkészítéséhez valóban nem feltétlen létszükséglet a Rufus, de ennyi erővel pl. az MCT sem, megoldható manuálisan fabrikálva is, nem újdonság. De egyrészt nem mintha az utóbbi módszer használata kötelező lenne, csak az lehetne jó, csak úgy lehetne megoldani, mindenki azt választja, ami számára jobban kézre áll, egyszerűbb. Másrészt a célra nyilván a Rufus is megfelel, ami ráadásul eleve egy multifunkcionális program és bőven túlmutat a tudása a szimpla Windows telepítési adathordozó kreálásán. Meg ugye ingyenes, portable, az meg a másik. Ja, meg az legalább tud 32+ GB-os köteteket is FAT32-re formázni, meg szükség esetén 1 kattintással törölni és teljesen újraparticionálni, újraformázni a pendrive-ot, nem mint az egyes beépített eszközök.
-
King Unique
titán
válasz
Zotya84 #115114 üzenetére
Így van, nem feltétlen kell ahhoz kikapcsolni a gyorsindítást, hogy teljes leállítást lehessen csinálni, de akkor már szvsz a Shift + leállítás módszer használata a legegyszerűbb. Viszont ha valaki egyáltalán nem akarja használni, meg szükség esetén mindig a Shift billentyűt nyomogatni, akkor annak célszerűbb inkább végleg kikapcsolni.
Ha dual-boot megoldás van a gépen, céllemezen, akkor is biztos ami biztos alapon célszerűbb lehet inkább végleg kikapcsolni. De még akkor sem feltétlen kötelező minden esetben, mert egyrészt ott vannak az előbbi leírásban taglalt módszerek. Másrészt ha Windows & Windows dual-boot van és a Metro Bootloader az alapértelmezett, akkor az a másik OS indítása előtt csinál +1 újraindítást, amikor szintén teljes leállítás történik, vagyis hogy ne okozzon gondot az említett funkció. Ha Windows & Linux dual-boot van, akkor annál a +1 újraindítás szintén opció lehet, amiről nemrég volt szó.
-
-
válasz
Zotya84 #97797 üzenetére
Igen, pontosan úgy. Elvileg probléma nélkül kell tudnom váltani Home-ról Pro-ra.
2 lemezes kivitel (egyik 32 bit a másik 64 bit) és SN címke nincs hozzá, de kártya igen (CD-k mellé van), amin az SN van gondolom.
Amúgy ennek mi lesz a folyamata? Beírom az új Key-t és Upgradeli magát a Home Pro-ra? (telepít, restartol, stb..?) A régi (gyári) Key meg elveszik?/bár Aida64-el megnéztem, kinyomtattam, hogy azért "meglegyen" a gyári/Home Key is/ Úgy tudom telefonos aktiváció szűkséges hozzá a Microsoftnál. Akárhányszor átvihető/telepíthető. (olyan lehet mint a "Retail")
Van/volt egy "Retail" verzióm (matricás) amin pl. ez szerepelt: "WSP/W10 32/64BIT SVC DPK" (ez Dell-es licenc lehetett -csomagolás szerint- , de bontatlanul vettem és adtam tovább a géphez amire telepítve volt, mikor eladtam)
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
Zotya84 #86962 üzenetére
Igen, tudom hogy magas labda volt, de komolyan mondom (
) ezzel ki tud vinni az észből. Tudom nem nagy problémák, csak zavaró apróságok. Sajnos hiába töröltem le a drivereket (amit tudtam DDU-val) és raktam fel újra ez sem oldotta meg a problémát. És elment vele 1 órám egy olyan dologgal aminek kérdezés nélkül kéne működnie. De hagyján ha legalább jó lenne, de nem lett az.
Az android miért tudja megoldani hogy ne menjen el a háttérképem? Akkor lehet mégsem olyan nehéz ezt leprogramozni.Evil off.
-
Geth
veterán
válasz
Zotya84 #86420 üzenetére
Örülök, hogy írtál kisregényt, ezzel igazoltad, hogy akinek kell, az meg tudja csinálni magának.
Nem fogják ezt helyetted megcsinálni ingyen, mert teljesen felesleges
Néhány apró kiegészítés, mivel én is lescripteltem az image készítést, hogy ha jön gép, csak rá kelljen dugni az UTP kábelt (erre USB-t már nem használok). ESD-t nem csinálok, mert annyi tárhelyem van még, de kevésbé rugalmas, ha valamit még bele akarok pakolni, stb.
Na de, Te megcsinálod a ~kb 40 nyelvre, kínai változat, stb? Kvázi a teljes techbench dump win szekciót képzeld el, minden egyes frissítés után.
De utána meg jönne az az igény, hogy a régieket pedig tartsd meg, mert valakinek a legfrissebb beborul, de azért mégsem akar nagyon régit...
A WU-Deltáról annyit, hogy miért van még az a gép 14393-on?De megint ott tartunk, hogy a telepítéskor segít és pont.
-
enginev3.0
félisten
válasz
Zotya84 #85512 üzenetére
Utorrent sosem halt be, ugyan az az 1000torrent van benne mint qbitben
Egyébként ma reggelig nem állt le, most viszont ahogy elkezdtem nézegetni pár perc múlva bezárult
Vnc serverrel szoktam irányítani, és mindig akkor zárul be ha kezelem közben a gépet
Az is elég ha csak görgetek benne
Viszont ha órákig arra sem járok akkor fut -
-Faceless-
őstag
válasz
Zotya84 #85501 üzenetére
Ha használom akkor itthon hűtőpaddal, azzal probléma nélkül megy jó hőmérsékleten. Nem is cipelem igazából sehova, így nagyon ritkán áll le, de most kellene a videókártya benne egy kis basic Unity-hez, és oda bentre nem akarom vinni a nagy batár hangos padot.
A magletiltást én is néztem, de a CPU-t soha nem használom ki 8 szállal aligha mennek 15%-nál többen, és pont az alig melegszik, 78-80 fok felett nem láttam soha. Az SSD necces, a merevlemez ami benne van, illetve a GPU. A GPU underclockon agyaltam, de soha nem csináltam még, így először inkább utána nézek.
Frissítés nincs hozzá, és nem is lesz. Szerintem már elkönyvelték veszett ügynek 2015-ben kapta az utolsó frissítést. Paszta kb. fél évente nehogy melegedjen. Most valamilyen Artic van rajta már meg nem mondom milyen, de nem alsó polcos.
-
-Faceless-
őstag
válasz
Zotya84 #85487 üzenetére
Takarítom rendszeresen (2 havonta egyszer), de tervezési hibás sok angol fórumon is utánanéztem már. Egy inspiron 7720 se-ről van szó, egy gyenge ventilátor hűt egy 45 Wattos négymagos i7-et, és az anno legerősebb 650m-et, a merevlemez egy szellőzőnyílás nélküli fémkeretben van ami fölött megy a heatpipe, és még egyebek.
Ha megtudom mi a gond akkor legalább el tudok valahova indulni, majd nyomok egy stressz tesztet Aidával.
-
King Unique
titán
válasz
Zotya84 #85470 üzenetére
Ha grafikus felületen törölve van minden partíció, az rendszerint elég szokott lenni, az is úgymond "lenullázza" a lemezt. Majd a létrejött szabad területet kijelölve telepítési célnak, utána már menni szokott a telepítés és majd a telepítő particionálja (GPT séma szerint) a lemezt. Parancssorban a clean szintén általában elég szokott lenni és nem feltétlen muszáj utána még a convert gpt parancsot is kiadni. Legalábbis én eddig többnyire ezt tapasztaltam a telepítésnél.
-
-
King Unique
titán
válasz
Zotya84 #78339 üzenetére
A WinRE partíció eleve NTFS fájlrendszerű UEFI-s telepítésnél is, tehát nem FAT32-re kell formázni... Valamint az utóbbinál ott van még az ESP is, az a lényeg, annál kell a FAT32. Illetve ez eleve rejtett (hidden) és a Windows telepítője is meghajtóbetűjel nélkül listázza ki. Tehát még azt is hozzá kell rendelni.
-
Zotya84
őstag
-
válasz
Zotya84 #78330 üzenetére
"Ennél azért jóval egyszerűbben, kevesebb munkával is meg lehet oldani a dolgot.." Ok, például hogy? Nekem is, meg a kollégának is pillanatnyilag az a nyűgünk, hogy az EFI rendszerindító patícióban sérült az a bizonyos dll., amit a Win nem tud kijavítani, és nálam még egy tiszta Win telepítés se hozott eredményt.
-
-
Kékes525
félisten
válasz
Zotya84 #77921 üzenetére
Sajnos nem volt elég a dinamikus szálprioritás-emelés, mert reggel a legújabb HitmanPro lefagyott, magával rántotta az egész Windowst is és elérhetetlen volt a feladatkezelő is. Előtte és utána is, most is jó a Hitmanpro. Nem tudom mi történhetett. Ezért is kérdeztem.
A mostani nagy frissítés a beállításokhoz hozzányúl? Hozzászoktak nyúlni a nagy frissítések? Mármint azokhoz, amit én beállítottam...
-
Czmorek
aktív tag
válasz
Zotya84 #77311 üzenetére
Nem zavar ha lejár a támogatása a 1703-nak. Ha ősszel raknám fel lehet már nem is frissítene rá?
Mégis hogyan lehet kikapcsolni ezt?Ami furcsa nekem, hogy minden windows-al együtt indított program minimized volt.
Most mindnek felugrik az ablaka indításkor, hiába van bent a pipa, hogy ne ugorjon fel a progi induláskor.Van egy 2003-as program, játékféleség ami nem hajlandó a grafikus kártyán beállított AA, AF, stb. értékekkel foglalkozni mióta a frissítés megjött. A windows nem is látta telepítettnek az alkalmazást, pedig szabályosan lett felrakva.
Ezen az alkalmazáson belül is vannak furcsaságok, amik csak ide vezethetőek vissza. A program újratelepítése után is megmaradtak ezek a bug-ok.
Pl. jobb egérgombot lenyomva tartva lehet a kamerát mozgatni, de most inkább ugrál a kép abba az irányba amerre húzom az egeret, vagy éppen amerre a monitoron volt az egér kurzora.Van egy régi képszerkesztő program amit ha elindítottam volna, telepíteni akarta magát, de nem találta a telepítendő fájlokat.
Szóval szívesen újraraknám a 1703-at, de nem szeretném, hogy frissítsen semmit, vagy rakok fel win7-et.
-
Geth
veterán
válasz
Zotya84 #77243 üzenetére
Na, nem is tudtam, hogy a régi kulcsot engedi több gépen is, ez pozitív.
Mondjuk ha nincs kulcs (ilyen is van), akkor meg vagy lőve, szóval jól tud jönni az az MS accountÉn biztos nem váltanék vissza GPT-ről
(#77244) Doky586: jóvanna, reggel van én meg hülye vagyok
Nem tudtam, hogy a yumi ilyen tré, hogy csak egybe tudja... -
Geth
veterán
válasz
Zotya84 #77237 üzenetére
Nem biztos, hogy az MBR-GPT konvertálgatás segít, ha valamiért a CSM alatt más hardver azonosítót generál
Amikor átállítod, akkor ezekben a problémás esetekben a rendszer úgy érzékeli, mintha lapot cseréltél volna...
MS account pedig nem jön rosszul, ha digitális licensed van. Vagy Te tudsz másik módszert az aktiváció megtartására?
-
vlevi
nagyúr
válasz
Zotya84 #77193 üzenetére
"Hogy ha tényleg kiveszik a rendszerből a lemezkép-készítőt, még nem gondolkodtam, hogy mit használjak majd helyette."
Macrium Reflect Free. Például.
De szerintem szinte bármelyik backup program teszi a dolgát, egyéni szimpátia kérdése, hogy kinek melyik tetszik.
A Macriumnak ez a változata ingyenes.
Van benne differential backup, vagyis a mentés frissítésekor csak az első mentés óta történt változásokat menti. Incremental backup csak a fizetős változatában van.
És természetesen helyreállító lemez is tartozik hozzá. Ehhez egy 2GB-os pendrive-t kell beáldozni, amire egy Win10 PE rendszer kerül rá, amiben a legalapvetőbb, mentéshez, helyreállításhoz szükséges funkciók vannak. -
Kékes525
félisten
-
jokeph
nagyúr
válasz
Zotya84 #77056 üzenetére
Nem véletlen van csak USB2.0-ás Kingston pendrive-om, 1 16 GB os meg egy 32 GB-os, mindegyikre megvan csinálva a telepitő, a 16-osra W10, a 32-esre meg W7.
Giga lapom meg nem volt sosem.
Az Asus, MSI, Asrock lapjaimnak nincs ilyen problémája, amit a Giga lapoknál irtatok.
-
válasz
Zotya84 #76932 üzenetére
Azt hiszem Windows 7 volt rajta még 2016. decemberében, amikor anyámhoz került. De nem vagyok biztos benne.
Sose telepítettem még Windowst gépházból. Mindig csak pendrive és teljes körű újratelepítés. Azt se tudtam, hogy lehet így
A saját laptopomat is így szoktam, az aktiválja magát rögtön.
Céges laptop alatt önkormányzati laptopot értek. Elég régi Acer, valami Celeron procival meg 2GB rammal. Nem valami acélos. Azért nem bízom a rendszergazdára, mert 1 hónapra legalább mellőzni kéne a gépet. Mindenféle kamu szöveggel hitegeti az embereket, hogy ez a telepítés milyen bonyolult meg az adatmentés, nem egy perc, legyenek türelemmel. Nekem megvan 2 óra alatt és az akkor olyan, ahogy anyám szereti, minden programmal, saját fájlokkal, rendszerezve. Most sajnos 1 partíció van. (nem magyarországi önkormányzatról van egyébként szó)
-
King Unique
titán
válasz
Zotya84 #76885 üzenetére
A hivatalos forrásból letölthető lemezképfájloknál nem szokták csak úgy összevissza cserélgetni az install.wim / install.esd és egyéb fájlokat. Azoknál már a letöltött fájl nevéből, de az előbbi módszerrel még inkább megállapítható a pontos verzió. Aki viszont ilyen kókányolt, kétes eredetű telepítőket tölt le és használ, az is meg érdemli, ha valami furcsaságot tapasztal...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Delta Force (2024)
- Sorozatok
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest