Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
A body-nak van egy háttere, a bannernek pedig egy másik háttere, a kettő egymásra lett passzintva, így nem tűnik fel, hogy két képből lett összehozva.
-
The DJ
addikt
válasz
homeless09
üzenetére
-
PumpkinSeed
addikt
Lenne egy kérdésem, van ez az oldal. Van a headernél az a kép ami banner.png néven fut, de hogy csinálják meg azt, hogy a div-en kívül van a kép folytatása??
-
homeless09
őstag
Sziasztok!
Tudnátok nekem ajánlani egy ingyenes, könnyen beépíthető flash-es zenelejátszót és videólejátszót?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
"Ezt kérdeztem én is tőle.
"
Igazából másra gondoltunk, Te a "rowCssClassExpression" kulcs használatát javasoltad, én először másképp gondoltam, de megnéztem a kódot ezután a komment után:
https://code.google.com/p/yii/source/browse/tags/1.1.10/framework/zii/widgets/grid/CGridView.php#505if($this->rowCssClassExpression!==null)
{
$data=$this->dataProvider->data[$row];
echo '<tr class="'.$this->evaluateExpression($this->rowCssClassExpression,array('row'=>$row,'data'=>$data)).'">';
}
else if(is_array($this->rowCssClass) && ($n=count($this->rowCssClass))>0)
echo '<tr class="'.$this->rowCssClass[$row%$n].'">';
else
...........tehát tényleg kölcsönösen kizárják egymást a rowCssClassExpression és a rowCssClass, mármint abban az értelemben, hogy az első megléte esetén a másodikat már nem veszi figyelembe. Mivel maradékos osztást csinál, így dönti el, akkor az odd vagy az even osztály adódik-e hozzá a rowCssClass-ből, ha az jut érvényre, tehát ha a rowCssClassExpression NULL marad. Meg ha utóbbi van, akkor eszerint GONDOLOM így is átadni:
'rowCssClass' => array('odd especial', 'even'),
De mondom, sosem használtam, szóval lehet, hogy ez így nem teljesen működőképes, csak a kód alapján így tippelem. Persze nyilván az expressionben komolyabb feltételvizsgálatokat lehet tartani, csak elég csúf, hogy így stringszerűen kell átadni.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
hú, hát ez kegyetlenül gány.
Vannak ilyen megoldások, én sem értem pontosan, hogy miért.
Ha defaultból hozzáadódik az odd és az even class, akkor te miért nem adod hozzá a saját osztályodat még a szokásos tömbös szintaktikával?
Ezt kérdeztem én is tőle.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
spammer
üzenetére
"csak kíváncsi voltam, hogy ez megoldható-e egyszerűbben"
Amit martonx leírt, az a lehető legegyszerűbb megoldás, tényleg nagyon könnyű megvalósítani.
Minimális JavaScript-ismeret szükséges, meg CSS-sel egy cursor:pointer property:
https://developer.mozilla.org/samples/cssref/cursor.html============
(#7593) Lacces :
hú, hát ez kegyetlenül gány.
Dehát akkor evvan. Mondjuk még ha kifejezés is, attól még kiértékelődhetne gondolom a stringre...De nem értem, miért nem használod ezt:
rowCssClass property
http://www.yiiframework.com/doc/api/1.1/CGridView#rowCssClass-detail
Sosem használtam a Yii-t, de logikusnak tűnik:
rowCssClass property
public array $rowCssClass;
the CSS class names for the table body rows. If multiple CSS class names are given, they will be assigned to the rows sequentially and repeatedly. This property is ignored if rowCssClassExpression is set. Defaults to array('odd', 'even').
Ha defaultból hozzáadódik az odd és az even class, akkor te miért nem adod hozzá a saját osztályodat még a szokásos tömbös szintaktikával?
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Na ezt majd megnézem ezt a szóköz elválasztást. Ez valahogy kitörlődött a memóriámból

Az a kifejezés viszont Yii keretrendszerrel függ össze
de küldöm a linkeket :
Yii dokumentáció
[Stackoverflow magyarázat]Így remélem érted, hogy miért kell sztring.
Speeedfire : Köszi, de ezek szerint akkor mindegy mit adok vissza

-
spammer
veterán
válasz
martonx
üzenetére
Sejtettem, na mindegy, annyira nem fontos, csak kíváncsi voltam, hogy ez megoldható-e egyszerűbben, de inkább maradok a sima hrefnél

(#7590) Sk8erPeter: csak mert a link ad át adatokat egy php-nek, és nem akartam, hogy mutassa, de igazából nem lényeg annyira, egyszeri usernek úgyis mindegy végül is, nem nézegeti úgysem.
-
Sk8erPeter
nagyúr
És ha már string, miért nem raksz oda egy másik class-t egyszerűen a szokásos szóközzel elválasztva?

pl. "especial even", és ennyi.
Drupalban egyébként a class-okat a 7-esben már tömbszerűen kell megadni, ami kényelmesebb (könnyű végigmenni egy ciklussal rajta, plusz akkor tömbben lehet keresgélni, és akár megfelelő elemet kivenni, ha kell, nem stringben).
Azt viszont egyáltalán nem értem, miért egy stringben van az egész kifejezésed (aposztrófok között)
'rowCssClassExpression'=>'($data->akt> $data->min)?"especial":"odd"'
ez mire jó? Miért nem az aposztróf nélkül írod?
pl.
'rowCssClassExpression' => ($data->akt > $data->min) ? 'even especial' : 'odd'==============
(#7588) spammer :
ez igazából miért jó? Sztem ez felhasználói szemszögből ahhoz hasonlóan rossz dolog, mint a jobbklikkes context menüt letiltani. Felülbírálod a böngésző alapértelmezett viselkedését, és nem az elvártak szerint működik a dolog. A link az legyen link, szerintem, persze nem kell egyetérteni.
-
-
spammer
veterán
Azt meg lehet valahogy oldani (akár valamilyen jQuery cuccossal), hogy a böngésző alsó sarkában ne mutassa a linkeket? Mármint az url címet, amikor a linkre viszi valaki az egeret. Ezt le lehet tiltani vagy reménytelen, mert böngészőspecifikus fícsör?

-
Lacces
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Egyelőre nem Yii-s a probléma környezet
De ha már itt tartunk, akkor lenne kérdésem belőle. Megnéztem ott is valamit most 
GridView-ban lehet ezt a property-t beállítani:
'rowCssClassExpression'=>'($data->akt> $data->min)?"especial":"odd"'
Oszlopot vizsgálok érték alapján. Na most ahogy nézem a példákat ezt a megoldási javaslatot adják, na ugye ilyenkor csak 2 választási lehetőségem van, és mindenképp elvész az even.
Szóval azt akarom, ha a akt > min akkor legyen kiemelve (más class) a sornak. Esetleg írja egy függvényt, ami visszaad 1db class-t?Sk8erPeter Egyelőre csak kíváncsi voltam erre. Bár amit mondtál az a legjobb
Tetszik nagyon, hogy nem jutott ez eszembe... -
Sk8erPeter
nagyúr
Igen, meg lehet oldani egy osztállyal is. Pl. van egy default színe a táblázat sorainak, de amelyiken az az ominózus egy db CSS-osztály épp az "odd" (páratlan), akkor azokra más háttérszínt határozol meg.
Más kérdés, hogy semmi értelme lespórolni azt a másik osztályt ("even", vagyis páros).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
trisztan94
üzenetére
Itt van egy témázás a float:left vs. display:inline közti különbségről:
http://stackoverflow.com/questions/1702669/what-is-the-difference-between-floatleft-vs-displayinline-while-every-elementDe szerintem itt fogalmazzák meg jól:
http://csscreator.com/topic/difference-between-display-block-float-left-and-display-inline"Display:inline is like a box without dimensions, it just sits next to the element beside it.
Display:block is a box that by default fills all available horizontal space.
If you float an element it disregards the display property, and becomes like display inline but can take dimensions."Pl. itt hiába határoztam meg szélességet a display:inline elemre, az nem jutott érvényre:
http://jsfiddle.net/Sk8erPeter/DqGYD/aztán a másik kérdésre:
http://www.w3.org/TR/CSS2/visuren.html#propdef-display
inline-block
This value causes an element to generate an inline-level block container. The inside of an inline-block is formatted as a block box, and the element itself is formatted as an atomic inline-level box.
inline
This value causes an element to generate one or more inline boxes. -
alienpapa
senior tag
Meg lehet-e oldani, hogy wordpressben a menü függőlegesen legyen a bal oldalon? Fontos lenne, hogy az eredeti stilusa maradjon meg, csak az elrendezése változzon.
-
CSorBA
őstag
válasz
trisztan94
üzenetére
Te display: inline-blockra gondoltál szerintem. Én a böngésző kompatibilitás miatt még mindig floatolom, talán egyszer leszokok róla.
-
Lacces
őstag
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem, hogy Egyetlen 1db CSS osztállyal lehetséges-e olyat csinálni, hogy egy táblázat tr sorainak páros és páratlan sorainak más-más háttérszínt ad?
(Ahelyett, hogy PHP vagy jQuery-vel csinálnám meg 2db CSS osztállyal)Válaszokat előre köszi

-
trisztan94
őstag
Sziasztok!
Ul menüsor balra igazitasat float-tal vagy inkább display:inline-nal érdemesebb csinálni? Mik a különbségek? -
Sk8erPeter
nagyúr
A legegyszerűbb megoldás: az img-ket belerakod egy-egy divbe, majd ezeket a diveket egymás mellé lebegteted (erre való a float), aztán ezeket berakod egy még nagyobb divbe, ami megadja az egész keretét, és ennek a keretnek a szélességét határozod meg; mindezt csupán CSS-sel. A PHP-vel csak dinamikusan kiíratod a könyveket, de ennek a megadott szerkezetnek megfelelően.
Ide felraktam egy nagyon egyszerű példát:http://jsfiddle.net/CtQFN/embedded/result/
Kattints a jobb fölső sarokban az "Edit in JSFiddle" linkre, hogy lásd a kódját, ami elég magától értetődő, de kérdezz, ha valami nem tiszta.
A "book_main_wrapper" class-szal ellátott elem a nagy div, ami az egész keretét adja, ebbe raktam "book_wrapper" osztállyal ellátott kisebb diveket, amik pedig tartalmazzák az egyes képeket. A képeket tartalmazó diveknek pedig adtam egy margót: margin:30px 10px; - tehát az alsó-fölső margó 30-30 pixel, míg a bal és jobb margó 10-10 pixel. Ez a forma ekvivalens ezzel: margin:30px 10px 30px 10px; (jobb fölső oldalról óramutató járásával egyezően kell haladni, hogy megtudd, melyik margó épp melyik oldalra vonatkozik) -
Zedz
addikt
Az oldal ezen részének az a feladata, hogy az adatbázisba felpakolt könyvek borítóképét egy ilyen üres polcra sorakoztassa fel. Úgy írtam meg, hogyha egy sorban kigyűlik 3 kép, akkor nyisson egy új, üres polcot.
Eddig működik is a dolog, érzi a 3 képet, nyitja a következő sort, ám pl a 4. képet már nem az újonnan megkezdett sorba illeszti, hanem a 3. képre rakja. ( Az első sor végére).
Ha megnézed az utolsó árnyéka erősebb mint az azt megelőzőeké. Azért mert 2 képet pakolt egymásra.

-
Zedz
addikt
Sziasztok!
A mellékelt képen azt szeretném elérni, hogy ha 3 borítókép kikerül a polcra, akkor automatikusan a következő sorba rakja. A polcok a borító lapok számától függően nő illetve csökken, azonban ha pl egy 4. borítót töltök fel, akkor azt a harmadikra rakja rá. Hogyan lehet azt megoldani, hogy minden új polcot kezdjen feltölteni?
-
Coyot
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Ha jól rémlik vannak portok amiket szabvány írj le hogy mire használhatsz, ilyen a http, ftp stb. Vannak azonban (azt hiszem 10000 es portszám felett?) amik szabadon használható. Ezek sok esetben tiltva vannak, pont azért hogy pl minden működjön kivéve a fájlcserélők, torrent kliens stb.
Alapban a skype is ezeket használja, de ha nincsenek nyitva vagy nagyobb a korlátozás akkor rá tud ugrani a 80 ra is.
Anno középiskolában is így volt megoldva minden, bár akkor még skype sem volt

-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Peter Kiss
üzenetére
Hümhüm, tényleg, most hirtelen erre nem gondoltam, pedig triviális.
De akkor nálad sem jön ki az előnye, hogy használhatná a program a 80-as és 443-as portokat is, mert eleve nem használhatod. 
-
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Hát, nagyvállalati környezetben alap, hogy az ilyen alkalmazásokat tiltani kell.
-
Peter Kiss
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Nem fura, adatvédelmi okokból nálunk is bannolt. Ha felraknám, kirúgnának.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hát de cégeknél a Skype-ot normális esetben úgyis gondolom a rendszergazda rakja fel, akkor az meg elvileg be tudná konfigurálni megfelelően, bár ez nem túl nehéz, mivel klatty-klatty-finish módszerrel telepíthető. Az így elsőre fura, ha a Skype tiltva van egy cégnél, mert céges használatra is fontos lehet, nem csak magánbeszélgetéshez, bár persze simán elképzelhető, hogy valahol tényleg tiltják. De akkor mondjuk ez a 80-as és 443-as porthasználat talán egy portable változat esetén jöhet jól, mivel ahhoz nem kell feltétlenül admin-jog, amúgy más esetet nem tudok hirtelen, bár biztos van...
-
-
tikshow
addikt
Szervusztok!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy egy weboldalra szeretnék csinálni egy előugró kontakt panelt - név, e-mail, tárgy, üzenet, küldés -, mindezt úgy, hogy nem új lapon nyílik meg, hanem azon az oldalon. Na most ez mennyire kivitelezhető mobilra/táblagépre és mennyire lassítja ezeket? Ha minden igaz WordPress-be lenne az egész oldal.
tikshow
-
Coyot
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Hogy céges környezetben is tudd használni, előferdülhet hogy tiltják a speckó alkalmazásokat. Ahol van net ott meg böngészni szoktak azért, így legrosszabb esetben azokon kommunikál.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Jó, hogy beraktad a screenshotot erről, mert még jól jöhet másnak is, meg legalább be lehet linkelni, hogy hol található.

Viszont kíváncsi lennék, miért pont a 80-as és 443-as (https) portokat szeretné használni, mármint pontosan mihez kell, még ennek sosem néztem utána, mert nem volt belőle problémám, mindenesetre elég szar ilyen szempontból. -
The DJ
addikt
válasz
alienpapa
üzenetére
Jó irányba tapogatózol, de azért ez ennél jóval bonyolultabb
Lényegében a DNS az internet telefonkönyve. Ahhoz, hogy egy domaint egy megadott szerverre irányíts DNS rekordokat kell módosítanod, amihez biztosítani szoktak egy webes kezelő panelt, ahol te ezt meg tudod tenni minden külső beavatkozás nélkül. A regisztráció után általában a domain parkoltatva van vagy magának a regisztrátor cégnek a kezdőlapjára mutat. (Ha nem béreltél ugyanattól a cégtől tárhelyet is. Ebben az esetben semmi dolgod nincs, ők mindent beállítanak és általában nincs szükség rekordok módosítgatására). Tegyük fel azonban, hogy a webtárhelyed és a domained két különböző cégtől származik. Így neked lesz a dolgod az, hogy belépj a DNS kezelő panelre és az újonnan bérelt webtárhelyedre állítsd. Ehhez az esetek túlnyomó többségében az 'NS1' és 'NS2' rekord módosítása szükséges. Ezek az úgy nevezett névszerver rekordok. A másik lehetőség az 'A' és 'MX' rekordok módosítása. Erre olyan tárhelyeknél lehet szükség, akik nem biztosítanak vagy üzemeltetnek saját névszervert. De ez nagyon összetett téma. Ami lényeges az az, hogy nagy előny, ha van hozzáférésed panelhez, ahol saját magad tudod módosítani a rekordokat. -
alienpapa
senior tag
Igen, mindenképpen .hu domain kellene.
"Ráadásul a legtöbb szolgáltató nem is ad értelmes DNS kezelő panelt a domain mellé"
Ezt nem teljesen értem. A DNS az nem az, ami az ip címet átalakítja egy névvé, amit könnyebben meg lehet jegyezni a a számoknál? Mire kell ez a a DNS kezelő panel? -
G.F.
aktív tag
válasz
DeltaPower
üzenetére
-
The DJ
addikt
válasz
alienpapa
üzenetére
A Wordpress meglepően keveset "szemetel". A telepített plugineket könnyedén törölni tudod az admin felületen. Ehhez először ki kell kapcsolnod őket, utána viszont megjelenik az eltávolítás menüpont és törli a pluginok fájljait, valamint ezek adatbázisban elhelyezett adatait is. Fájlrendszer szinten szinte minden általad telepített tartalom a "wp-content" mappán belül van. Itt találhatók a telepített pluginek (a plugins mappában), a sablonok (a themes mappában), és a feltöltött anyagok (képek, videók ,stb.) az uploads mappában. Ezeken kívül nem írnak sehova máshova a pluginek (néhány kivételtől eltekintve, pl W3 Total Cache).
A Wordpress adatbázisa is szép rendezett, mindent könnyedén megtalálni benne. Lehet például csak a postokat tartalmazó táblát exportálni mondjuk a kommenteket tartalmazó táblával, így egy szűz Wordpressbe importálva ott lesznek a postok és a régi kommentek, de minden más alapértelmezetten marad. Szóval a lehetőség végtelen. Bármennyire is pakolod tele, mindig van rá mód, hogy csak a neked kellő paramétereket tartsd meg.
Domain terén nem tudom mire lenne szükséged, mindenesetre én a namecheap-et és a GoDaddy-t használom, főként azért, mert a regisztráció és a DNS beállítása megvan néhány perc alatt és rögtön tudom is használni a weboldalamat (és az áraik is jók). .hu domaint életemben egyszer regisztráltam saját részre, akkor még 2 hét volt az átfutási idő és minden körülményesen ment (dokumentumok halmaza, fax, posta, stb.). Ma már rövidebb idő alatt megtörténik a regisztráció, de nekem ez még mindig túl sok felesleges lépést tartalmaz. Ráadásul a legtöbb szolgáltató nem is ad értelmes DNS kezelő panelt a domain mellé (már ha ad egyáltalán), így pedig mindig e-mailben kell kérelmezni, ha esetleg valamelyik rekordot módosítani szeretnéd. Lényeg a lényeg, ha .hu kell, akkor a többiek biztos ajánlanak valami megbízhatóbb magyar céget, ellenben ha más tld is megfelel, akkor szerintem az általam ajánlott két külföldi cégnél érdemes körülnézni.
-
CSorBA
őstag
Szerintem ilyen kérdés még nem volt: Hogy tudom egy oldalamat visszább sorolni a google találati listáján? Szeretném, hogy indexelje, de ne legyen annyira elöl

-
martonx
veterán
Nekem anno (míg át nem szoktam IIS-re), rendszeresen összeakadt Skype-al a xampp. Win8-ban pedig beépített Skype-van, úgyhogy esélyes lehet egy skype összeakadás.
Nálam régen a sorrend mindig az volt, hogy először xampp-ot kellett telepíteni és csak utána skype-ot. Persze ez több évvel ezelőtt volt, változhattak azóta dolgok.Még, hogy mennyivel egyszerűbb xampp-ot telepíteni?

-
trisztan94
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Alapertelmezetten gondoltam

-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
trisztan94
üzenetére
"A localhost (ha jól tudom) mindig az aktuálisan futó szerver htdocs (vagy ami van helyette) mappajara mutat. Tehát xampp eseteben C://xampp/htdocs/ mappara"
Pedig ez így nem igaz.
Akár Apache, akár IIS, oda állítod, ahova akarod. Lehet akár Z:\kiskutya is az elérési út, teljesen mindegy, beállítás kérdése. -
trisztan94
őstag
válasz
trisztan94
üzenetére
Na mar megint egy évekkel ezelőtti hsz-re reagáltam

Targytalan a dolog ezek szerint, bocsi.
(Mar nem tudom torolni) -
trisztan94
őstag
válasz
alienpapa
üzenetére
A localhost (ha jól tudom) mindig az aktuálisan futó szerver htdocs (vagy ami van helyette) mappajara mutat. Tehát xampp eseteben C://xampp/htdocs/ mappara
Ez ugye a sima localhost keres, ha te a localhost/wordpress-t írod be, akkor a C://xampp/htdocs/wordpress/ mappa index fájl jára küld kérést.
Ha nem ott van a wordpress mappa akkor értelemszerűen nem fog működni.
Azért írta neked hogy php nőt running, mert valszeg nem futott a szerver. Kell egy futó szerver, hogy tudja futtatni a php fajult.
Tehát ismétlem ez xampp alatt van, iis-Sel sosem php-ztam, nekem mindkettő van asp.netre es a néhai php-ra.Tl;dr:
Inditsd el a webszervered, bizonyosodj meg róla, hogy a wordpress a jó helyen van es úgy mennie kell.Bocsi, hogy összevisszaság írok, telefon rol írok

-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
alienpapa
üzenetére
Hát pedig nem körülményes.

Adatbázis lementése, ahogy The DJ leírta:
"belépsz PHPMyAdminba és ott megkeresed az exportálás gombot felül. Kiválasztod melyik adatbázist és azt is, hogy milyen formában (milyen tömörítéssel) szeretnéd exportálni és meg is vagy"
Ez asszem nem nagyon nevezhető körülményesnek.
Aztán FTP-n fel kell csatlakozni (én a WinSCP-t használom), és az összes fájlt és könyvtárt lementeni, de ez is olyan, hogy elindítod a mentést (lehet sima F5 (másolás) és szinkronizálás is), aztán otthagyod, hogy hadd csinálja a dolgát, és közben kiveszed a hűtőből, majd kibontod a sört. Amíg megiszod a sörödet, remélhetőleg ötször is végzett már, ha normális letöltési sebességed van.
-
alienpapa
senior tag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
hehe

Abból, hogy a mentés is elég körülményes. A ctrl+s-hez képest elég sokat kell vele pöcsölni. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
alienpapa
üzenetére
Ezt a következtetést miből vontad le?
Csak mert The DJ hsz.-e nem éppen erről szólt.
Egyébként feltételezem, van a WordPress-nél is Uninstall (vagy hasonló nevű) funkció a plugin letiltása UTÁN, ami törli az adott plugin adatbázisba mentett adatait, és akkor máris nincs ott a "szemete". Bár gondolom cache-táblákban hagyhat szutykot, de azzal nem kell foglalkozni (nem tudom, WP-nél hogy van, milyen cache-törlési opciók vannak, Drupalban többféle). Drupalból kiindulva legalábbis: ott kiszeded a pipát az adott modul mellől, ezzel letiltod, aztán az Uninstall fülön megjelenik annak a modulnak a neve, amelyik implementálja az ehhez a funkcióhoz tartozó megfelelő függvényt (hook_uninstall), és ha az adott modult igényesen csinálták meg, akkor tényleg eltakarítja a maga szemetét. -
The DJ
addikt
válasz
alienpapa
üzenetére
A komolyabb témák saját beállításokkal rendelkeznek és sokkal jobban testre szabhatók (színvilág, logo, menü elhelyezése, widget pozíciók, layout, méretek, stb), míg a legtöbb ingyenes nem rendelkezik semmi egyedi paraméterezhetőséggel.
A widgetek pedig azért "másznak el", mert minden téma máshogy nevezi őket, ezen felül máshova is helyezi el. Tehát ha te most bepakolsz valamit az egyik téma esetében a "right" elnevezésű widgetbe, akkor az biztos, hogy nem ugyanott és ugyanúgy fog kinézni egy másik téma aktiválásakor. Ráadásul ha váltasz, és az új sablonnál nincs ilyen elnevezésű widget, akkor értelemszerűen nem is fog a korábban oda bepakolt funkció megjelenni sehol.
Lementeni mindössze annyi, hogy készítesz egy másolatot a fájlokról (A XAMP web gyökerében találod őket, értelemszerűen azokat kell lementeni, amiket anno bemásoltál). Ez még nem elég, mivel az összes post és page az adatbázisban tárolódik minden beállítással egyetemben, így kell egy biztonsági másolat az adatbázisról is. Azt pedig úgy tudsz készíteni, hogy belépsz PHPMyAdminba és ott megkeresed az exportálás gombot felül. Kiválasztod melyik adatbázist és azt is, hogy milyen formában (milyen tömörítéssel) szeretnéd exportálni és meg is vagy.
-
alienpapa
senior tag
Hát kb fél nap próbálgatás után elég jónak tűnik a wordpress. Mondjuk vannak furcsaságok.
Pl néhány témának több tulajdonságát lehet állítani, mint a többinek. Fejrész, elrendezés ilyesmi...
Vagy pl beállítok néhány widgetet az egyik témán. Látszik is minden oldalon. Aztán ha új támára váltok, akkor a widgetek csak az egyik oldalon hajlandóak megjelenni.
Egyelőre ezeket vettem észre. Nem tudom, hogy én bénázok, vagy ezek olyan dolgok, amikkel együtt kell élni?
+
Hogyan tudom lementeni a készülő honlapot? Ha eseteleg valamit elállítanék, akkor kéne egy backup. -
Kommy
veterán
válasz
Tele von Zsinór
üzenetére
Köszönöm szépen a választ. Akkor a keresésem sikeres volt mert énis erre jutottam csak nem voltam biztos benne.
-
Tele von Zsinór
őstag
Egy PEAR komponents próbál használni ez a kód, ami nincs telepítve - ez a helyzet az osztott tárhelyek többségén. Néha meg lehet beszélni a rendszergazdával, de általában jobban jársz, ha más használsz, vagy ha van rá lehetőség, kézzel telepíted valahol a projektmappád alá.
-
Kommy
veterán
Nem tudtam hova írja, végül weblap készítésénél van gond.
Van egy következő kód:
<?php
require_once "HTTP/Request.php";$req =& new HTTP_Request("http://www.yahoo.com/");
if (!PEAR::isError($req->sendRequest())) {
echo $req->getResponseBody();
}
?>Igazából nem is lényeges mi, mert nem ezt használom, ezt csak neten találtam és az a gondom, hogy erre a következő hibát kapom.
Warning: require_once(HTTP/Request.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/kommyktc/public_html/teszt.php on line 2
Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'HTTP/Request.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/kommyktc/public_html/teszt.php on line 2
Ha én jól sejtem akkor itt a tárhellyel van a probléma mivel másik tárhelyen nincs ezzel semmi gond. Ahol gond van a Tárhelypark, nemrég költöztem oda egy külföldi szolgáltatóról.
-
Phvhun
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Nekem előny az ha portable.
Átment ez az egész hitvitába. -
Soak
veterán
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Pl az ffmpeg háklisságára, a tesztjeim szerint mas minosget, eredmenyt kapunk windowson meg linuxon, nem minden kapcsolo ugyanugy mukodik, a bugok elteroek, ilyesmi. Persze at lehet ultetni winre, de erdemben tesztelni nem lehet egyik rendszeren a masikra, foleg hogy aktivan kovetni kell a doksikat a fejlesztesek miatt, ha veletlenul nem ugyanaz a verzio mar kozel sem biztos hogy a parancsod mukodni fog vagy az elvart vegeredmenyt hozza.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Milyen oprendszer-függőségekre gondolsz? Mármint úgy értem, aminek nincs Windows-alternatívája (amúgy nyilván bőven van ilyen).
(#7520) Phvhun :
"Nekem nem tetszett az IIS, mert beépült a windowsba."
Ez borzasztó.
Amúgy hogy ne csak a XAMPP legyen ennyire nyaldosva, itt van még egy jól működő, hordozható csomag, ha már Apache:
http://www.easyphp.org/(#7522) martonx :
jujj, vigyázz, még a végén a torkodnak esnek, hogy merészeled bemutatni az IIS jó oldalait?!
Ügyelni kell ám ebben a topicban, ha Windows-hoz kötődő dologról van szó, mert akkor egyből jönnek a vérebek.

(#7523) CSorBA :
sosem késő elkezdeni...
-
Soak
veterán
válasz
Peter Kiss
üzenetére
Nem a webalkalmazasnak, hanem azt kiszolgalo rendszerknek (konvertalo programok stb), azt mondjuk sehol nem irtam hogy eros, de nem cms-t fejlesztek hogy minden ala betegyek egy absztrakcios reteget.
-
CSorBA
őstag
Kezdem magam kicsit rosszul érezni, soha nem használtam localhostot fejlesztésre. Erre van egy fejlesztői tárhelyem, bár igaz le/fel kell töltögetni a fájlokat, de ezt sosem éreztem nehézségnek...
-
martonx
veterán
Én úgy fejlesztek IIS-en PHP-t és ASP.NET-et, hogy a fejlesztés alatt lévő teszt verziók Azure-ban futnak ingyenesen. ASP.NET esetében kettő kattintással deployolok, PHP esetében FTP-s filemásolás.
És még pendrive, meg portable cucc sem kell a demózáshoz.Persze senkit nem akarok meggyőzni semmiről, csak jeleztem, hogy ilyen is van, és IIS-el, és nem csak PHP-t tudsz fejleszteni.
Coyot: pedig hidd el, hogy valóban csak egy next-next-finish a komplett IIS, MySQL + bármilyen CMS telepítés. Ennél még egy Xampp-re is bonyolultabb feltenni a cuccot

Persze mikor valaki tényleg totál kezdő, meg már próbálkozott mindenfélével, meg egyébként is szénné van installálva az ezeréves windows-a, akkor ott bármivel próbálkozik is bejöhetnek előre nem várt port ütközések, bármi. De ez Xampp-re pont ugyanúgy igaz, mint WPI-re (Web platform installer). -
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Vagy simán csak fel kell rakni egy VM-et.
-
Phvhun
őstag
Nekem nem tetszett az IIS, mert beépült a windowsba.
Xampp portable cucc, csak rátolom penre, és hurcolhatom mindenfelé a szervert helyi demonstrációs és lastminute javítgatás céljából. -
Sk8erPeter
nagyúr
Nem az az érdekes, hogy én össze tudom kattintgatni, hanem hogy kezdő is meg tudja ezt tenni.

"de akkor sem IIS en fog futni az oldala, miért használja azt? "
Kicsit túl van dramatizálva ez az ügy. Már ezt is kifejtettem korábban.
Az IIS-t pedig alaptalanul démonizálod.
"olyan win-en amit nem sajnálok"
Hidd el, nem fog kárt tenni a gépedben.
-
Coyot
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Én jó katolikus vagyok elhiszem Neked (de csak neked
) hogy össze tudod kattingatni, de akkor sem IIS en fog futni az oldala, miért használja azt? Miért ajánlod azt neki amit később NEM fog használni, ha ezt te is tudod jól?IIS-t meg majd egyszer ha nagyon ráérek kipróbálom, egy olyan win-en amit nem sajnálok :]
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
"amit ráadásul bonyolultabb felrakni mint egy appserv csomagot"
Úgy érzem, te write-only módba kapcsoltál. Basszus, olvasd már el még egyszer, amit először írtam. Neked ebből melyik tűnik bonyolultabbnak, mint az AppServ felrakása?
Egy full kezdő embernek totálisan mindegy, hogy melyikkel kezdi. Ugyan magyarázd már meg nekem, miért lenne egy full kezdőnek egyszerűbb az Apache-ot buzerálni, mint az IIS-t? Ráadásul az Apache-hoz nem tartozik egy tök intuitív grafikus felület, az IIS-hez igen. Akkor kezdő szempontjából miért is lenne olyan rossz az IIS?"szerintem igen is szerencsétlenkedés lesz abból ha IIS- el próbálkozik, mert nem megy neki elsőre, lásd jelen példa"
Valóban write-only. Nem láttad, hogy Apache-csal sem jött neki össze?
Először próbálkozott az IIS-sel, azt mondta, eljutott a jelszókérő felületig, aztán ott elakadt, ezért leszedte az IIS-t, amit még mostanáig sem értek, miért tett. Ezután felrakta az AppServ-et, nem ment neki, ezért uninstallálta. Utóbbin ugye vágod, Apache van. Aztán harmadik próbálkozásra felrakta a XAMPP-ot, ezzel már valahogy összejött előbb-utóbb, de szintén nem elsőre. Szóval két próbálkozás is kellett az utóbbi szoftvercsomaggal, amiben Apache volt. Miért is volt tehát egyszerűbb a full kezdőnek? Az illető sztorija nem azt igazolja."És ha van egy tényleg jól összeállított package az egész feladatra, ami neki ideális választás, akkor sem értem hogy miért a nehezebb utat mutogatod neki, mikor ott van az 5 kattintásos megoldás ami nem nem enged választani neki, nem kell pacvkage telepíteni, nem kell semmit csinálnia ahhoz hogy működjön. Honnan a rákból tudná egy kezdő hogy neki szüksége lesz bármilyen php modulra, mikor azt sem tudja mi az?"
Write-only még egyszer. Melyik rész nem jött át abból, amit írtam (tényleg olvasd el még egyszer az elejét, amit be is linkeltem ennek a hsz.-nek az elején), hogy telepíted a Web Platform Installert, aztán csak bekattintod, hogy neked a WordPress kell, és ezután MINDEN FÜGGŐSÉGET egy kattintásra (ráklattyolsz a buzinagy Install gombra) letölt neked és telepít? Könyörgöm, mi ebben a bonyolult? Tehát a függőségek többek közt: PHP, MySQL. Akkor - hogy szóhasználatoddal éljek - "mi a rákért" kellene neki tudnia arról, hogy a PHP is telepítve lesz? Nem kell, mivel mindez a háttérben megtörténik.Tényleg, légy szíves próbáld már ki egyszer, amiket írtam, mielőtt úgy ítélkezel valamiről, hogy fogalmad sincs róla, hogy működik.
Remélhetőleg nem fogsz vele szerencsétlenkedni.
És nekem is 1 perc Apache-ot is belőni, gondolom ez nagyon rosszul érint.
Szerintem egyikünknek sem gázoltál a lelkébe, ha valamiről vita alakul ki, akkor az nem jelent egyből sértettséget, legalábbis ha értelmesen tudunk diskurálni valamiről. Valamiért téged húzott fel az IIS használata. De tényleg próbáld ki, egyszer legalább megéri (akár virtualizált környezetben), hogy úgy tudj nyilatkozni róla, hogy legalább nem csak tippelgetsz, hogy vajon milyen lehet, sőt, úgy még hitelesebb is, amit állítasz róla.
-
Coyot
őstag
válasz
Peter Kiss
üzenetére
miért is? mert az iis még itt figyelt a rendszerben?

Az a baj félreértetek, nem az IIS el van bajom, hanem azzal hogy egy tök kezdőne egy más környezetet akartok felrakatni mint amin futni fog az oldala, amit ráadásul bonyolultabb felrakni mint egy appserv csomagot. ennek melyik része nem volt érthető?
Felőlem mindenki azon fejleszt amihez hozzá van szokva, neked IIS- en 1 perc felhúzni egy rendszert nekem meg apache-on mert azt használom, meg ahhoz vagyok szokva, ezen ne álljunk már le vitázni...
Az meg külön jó hogy egyeseknek ennyivel a lelkébe lehet gázolni
örö bodottá 
-
Coyot
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Apache fut minden szolgáltatónál, tehát eleve nem azzal kellene kezdeni hogy rakjon egy IIS-t, és te meg pont azt ajánlottad. Az ajánlásod még talán a helyén is lenne, ha nem egy full kezdő embernek akarnál segíteni.
Egy kezdő számára szerintem igen is szerencsétlenkedés lesz abból ha IIS- el próbálkozik, mert nem megy neki elsőre, lásd jelen példa. És ha van egy tényleg jól összeállított package az egész feladatra, ami neki ideális választás, akkor sem értem hogy miért a nehezebb utat mutogatod neki, mikor ott van az 5 kattintásos megoldás ami nem nem enged választani neki, nem kell pacvkage telepíteni, nem kell semmit csinálnia ahhoz hogy működjön. Honnan a rákból tudná egy kezdő hogy neki szüksége lesz bármilyen php modulra, mikor azt sem tudja mi az?
A szerencsétlenkedés jól megfogott látom

-
Peter Kiss
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Egyébként meglepő, hányan megfeledkeznek arról, hogy bármilyen korlátot állítsanak be egy SQL felhasználónak. Láttam már olyat, hogy egy alkalmazás kérdés nélkül bele tudott írni a master adatbázisba SQL Server-en.

-
The DJ
addikt
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Igen, természetesen csak a saját gépen történő kísérletezésre és matatásra ajánlott a root felhasználó, bár nálam ez annyira magától értetődik, hogy bele se írtam, de viszont a kiegészítés teljesen jogos.
Azért is nem akartam belemenni egyelőre még az új felhasználó létrehozásának magyarázásába is, mert szerintem feleslegesen bonyolította volna a dolgokat így az elején. Ha költözés lesz, akkor pedig mindenképpen kreálni kell majd egy új usert és adatbázist az új szerveren.alienpapa: Örülök, hogy végül sikerült.

-
Sk8erPeter
nagyúr
"ergo amikor a Wordpress telepítő kéri az adatbázis nevét, akkor beírod azt, amit PHPMyAdminon megadtál, a felhasználónév root a jelszó részt pedig üresen hagyod"
Inkább ne a root-felhasználóval csatlakozzon az adatbázishoz, mert feleslegesen van sok joga így az adatbázist használó felhasználónak. Inkább legyen létrehozva külön felhasználó, egy megadott jelszóval, aminek a jogai csak erre az adatbázisra való hozzáférésre és módosítgatásokra vannak korlátozva. Persze aztán ezt a felhasználót a szolgáltató oldalán is létre kell hozni, és beállítani ugyanezeket a jogosultságokat. De ez phpMyAdminnal összekattintgatható 1 perc alatt, és csak kétszer (egyszer helyi gépen, egyszer a szolgáltatónál) kell megcsinálni.

Szerk.: bár ha egyelőre csak az a cél, hogy legalább működjön már, akkor oké, csak később ne felejtődjön el, hogy adott adatbázis-felhasználóra kell korlátozni a jogokat.
-
The DJ
addikt
válasz
alienpapa
üzenetére
Ha minden igaz, akkor ugyanúgy, ahogy az előbb: http://localhost/phpmyadmin
Beírod a nevét, a létrehozás gombra kattintasz és kész is az üres adatbázis. Aztán ehhez csatlakozhatsz a root felhasználóval, ergo amikor a Wordpress telepítő kéri az adatbázis nevét, akkor beírod azt, amit PHPMyAdminon megadtál, a felhasználónév root a jelszó részt pedig üresen hagyod.
-
The DJ
addikt
válasz
alienpapa
üzenetére
Lehetséges, csak költözés előtt majd módosítanod kell a Wordpress admin beállításaiban a domaint (localhostról a megvásárolt domainre), plusz ugye végül exportálnod kell az adatbázisod tartalmát is és azt importálni a tárhelyeden létrehozott adatbázisba, így valószínűleg módosulni fognak az adatbázis adatok is (név, jelszó, felhasználónév) és ezeket is át kell majd írnod a wp-config.php-ben. De majd segítünk a költözéskor, ha elakadnál. Egyszerűbb, mint amilyennek elsőre hangzik.

-
fordfairlane
veterán
válasz
alienpapa
üzenetére
Jó az az appserver, működik az. Ha a phpmyadmin működött, sikerült vele adatbázist létrehozni, akkor mennie kell a wordpressnek is. Az a gond, hogy nem a webrootba raktad be.
A tárhelyszolgáltatók túlnyomó többsége LAMP architektúrájú, így arra nem lesz nehéz áttenned a kész Wordpress oldalt. A fájlokat fel kell tölteni, az adatbázist pedig beimportálni a helyi gépről, nagyjából ennyi a feladat.
-
alienpapa
senior tag
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
arra gondoltam, hogy felrakom az xampp-t + hozzá a wordpresst. Aztán amikor kész az oldal, akkor veszek egy domaint és feltöltöm oda. Ez lehetséges?
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
alienpapa
üzenetére
Attól függ, bár mindenféleképpen fel tudod rakni, de ehhez kell egy webtárhely is. Most ez lehet a te otthoni xampp-od, vagy vásárolhatsz tárhelyet. De ahhoz, hogy a te otthoni xampp-odról elérjék az oldalt az xampp-nak 0-24ben mennie kell. Szóval a gépet nem kapcsolhatod ki.

-
alienpapa
senior tag
válasz
fordfairlane
üzenetére
Azt fogom csinálni, hogy letörlöm a picsába az appservet, és felrakom ezt a xampp-t.
Annyit még meg tudnál mondani, hogy xampp-vel ami csinálok oldalt, azt fel tudom majd rakni egy az egybe egy bérelt domain-re?
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- Milyen autót vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- BestBuy topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- 175 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / 2K QHD / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / 1300 Nits
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
"

Minimális JavaScript-ismeret szükséges, meg CSS-sel egy cursor:pointer property:

amihez egyébként semmi köze se kellene legyen...
.
) hogy össze tudod kattingatni, de akkor sem IIS en fog futni az oldala, miért használja azt? Miért ajánlod azt neki amit később NEM fog használni, ha ezt te is tudod jól?