Hirdetés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx
üzenetére
Ez is egy megközelítés. De azért azt tisztázzuk, hogy én a kliensoldal alatt most kifejezetten a JavaScript-kódolásra gondoltam, nem csak magára a frontend összeállítására (most a HTML5, CSS3 inkább már ebbe a körbe tartozik, hogy hogy is nézzen ki a felület; nyilván ehhez hozzájárul a JavaScript is, de most arról a részről beszélünk, ahol már túl van azon, hogy hogyan kell összepakolni a tageket egy táblázat megjelenítéséhez, meg egy szöveg pirossá tételéhez). Szerintem viszont amíg szerveroldalon nem tud validálni, feldolgozni egy űrlapot, nem tudja az értékeket adatbázisban eltárolni, onnan lekérni (figyelni arra, hogy prepared statementeket használjon, meg ilyen, számodra alapvetőnek tűnő dolgok ne akasszák meg őt), megfelelő módon megjeleníteni, komplex logika alapján hátteret biztosítani egy alkalmazásnak, addig azt a bizonyos JSON-t sem fogja tudni rendesen összeállítani, meg az AJAX-kommunikációt, vagy úgy egyáltalán a kliens-szerver architektúrát sem fogja érteni (láttunk ilyenre bőven példát a topicokban, ahogy ezt meg is beszéltük
). -
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Akkor itt egy ellen vélemény. Pumpkinseed esetében én pont kliens oldallal kezdenék. Manapság a szerver oldal szinte már lényegtelen (hehe mondom én, aki nagy terheltségű üzleti oldalak fejlesztésével foglalkozok, ahol minden apró szerver oldali optimalizáció számít).
Szóval szerintem sokkal fontosabb, hogy bootstrap, less, jquery, jekyll meg mindenféle szarság nélkül pusztán HTML5-tel, CSS3-al, meg Javascript-tel össze tudjál tenni egy komolyabb felületet.
Aztán amikor ez megvan már szinte mindegy, hogy milyen szerver oldali technológiával fogja azt a Json kommunikációt megvalósítani. Szerver oldalon is a nagy neveket javaslom, mint a PHP, ASP.NET, Java. Nem érdemes olyan futottak még dolgokkal pepecselni, mint a ruby vagy a coldfusion. Illetve feljövőben van még a NodeJS, ha már kliens oldalon jó vagy JS-ben, akkor érdemes lehet szerver oldalon is a NodeJS-t kipróbálni. -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Nem is linkelt olyan sokszor még.

-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
trisztan94
üzenetére
Igen, tudom, mire való a Jekyll, mert párszor belinkelted, szerintem többen is megnéztük. Statikus oldalak legenerálására való.
Olvasd el még egyszer a kérdését, azt kérdezte, most mit tanuljon, ami hasznos, nem azt, hogy miben tudna a leggyorsabban blogolni (ergo szerintem te értetted félre a mondandóját). Tehát fejleszteni szeretné magát. Ebben meg túl sokat nem segít a Jekyll. Biztos jól használható egy spórolós - akár saját - szerveren, ahol még PHP és MySQL sem fut, erőforrás igen csekély, és csupán HTML-oldalakat tud valaki kiszolgálni, vagy valami tényleg egyszerű bemutatkozó oldalhoz, esetleg olyan jellegűhöz, mint a GitHub oldalak (amire használják), ahol a többmillió oldalnál már nagyon nem mindegy az erőforrás-használat, meg úgyis ritkán van update-elve, plusz dinamikus tartalom nem nagyon generálódik belőle megjelenítéskor, de normál környezetben (de akár osztott tárhelyen, ahol eleve van PHP, MySQL), főleg munka céljára túl sok lehetőséget nem kínál. A lényeg: ha valaki nagyon tudja, hogy tényleg ez kell neki, mert valamilyen okból meg van kötve a keze, használja, de amíg valaki fontos dolgokat akar tanulni, elmélyíteni a tudását, addig szerintem teljesen felesleges a használata. Nem elvenni akarom a kedvedet, csak reagáltam a kolléga kérdésére, amire sztem ez a Jekyll most nem jó tanács."PHP-ba annyira nem ment még bele, és ha az ember nem akar CMS-ezni, de mégis blogolni akar, akkor ez a legjobb választás."
Szerintem ha csak az írások megjelentetése a cél, addig jó választás egy blog.hu-jellegű aloldal átmeneti használata is.
Ahhoz meg aztán Ruby sem kell. -
DeltaPower
addikt
válasz
trisztan94
üzenetére
Ennek a Jekyllnek én egyedül abban az esetben látom értelmét, ha valaki folyamatosan nagy mennyiségű tartalmat tol ki az oldalára és nem akar wysiwyg szerkesztővel szenvedni. Ráadásul ruby alapú ami azért nincs mindenhol.
-
trisztan94
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
"Hagyjuk már ezt a Jekyllt, amit minden második hozzászólásodban nyomatsz, annyira komolytalan...
Főleg egy kezdő ne ezzel pazarolja a hasznos idejét, hanem tanuljon olyasmit, aminek hasznát is tudja majd venni."Szerintem te félreérted a mondanivalóm
Nem tudom, hogy mennyire néztél utána a Jekyll-nek, az nem egy külön nyelv, (na jó, van benne egy tucat liquid expression, de semmi magolós) hanem egy olyan keretrendszer amiben szerveroldal nélkül tud blogokat írni sok macera nélkül. Azért ajánlottam neki, mert mondta, hogy PHP-ba annyira nem ment még bele, és ha az ember nem akar CMS-ezni, de mégis blogolni akar, akkor ez a legjobb választás."minden második hozzászólásodban nyomatsz"
Legutóbb amikor ajánlottam, akkor is egy egyszerű blogmotort keresett asszem valaki..

"Az alapok után nem hiszem, hogy rögtön ezekkel kéne folytatni"
Ezt szintén félreértetted, nem alapszintű tudásra gondoltam, hanem az alap nyelvek kitanulására, gondolok itt a HTML, CSS, JS, mert ugye ez mindennek az alapja. Ha ezeket rendesen megtanulja, akkor menjen bele a különböző "helper" nyelvekbe. -
Phvhun
őstag
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
Jól mondja Sk8erPeter, én belefutottam abba a hibába, hogy kb minden dolgot meg akartam tanulgatni, és akkor mindenhez értegetek egy kicsit, de aztán végül semmihez sem.
Ha dolgozni akarsz a területen, akkor el kéne először döntened, hogy mit akarsz csinálni, mert mindenhez más toolok kellenek, ha csak a pénz hajt, akkor az is opció, hogy egyetlen technológiára specializálódsz, sql-hez konkrét példa: van ismerősöm, aki havi félmilliót keres egy jobb cégnél, csak oracle adatbázisfejlesztőként.
A felesége is ugyanazt csinálja, ugyanott, ugyanannyiért, egész jól megvannak
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
trisztan94
üzenetére
Hagyjuk már ezt a Jekyllt, amit minden második hozzászólásodban nyomatsz, annyira komolytalan...
Főleg egy kezdő ne ezzel pazarolja a hasznos idejét, hanem tanuljon olyasmit, aminek hasznát is tudja majd venni."Szerintem előbb az alapokon kell túllenned, utána érdemes belemenni less, sass, haml, markdown, stb dolgokba."
Az alapok után nem hiszem, hogy rögtön ezekkel kéne folytatni, hanem mint említettem, inkább mélyítse el a tudását az adott nyelvekben... Mondjuk ne csak validálni tudjon egy formot, hanem sajátítsa el valami framework/ORM/egyéb használatát, nyilván ne felejtsen el közben valami tisztességes IDE-t használni, és így tovább... aztán kikapcsolódásként jöhet mondjuk a SASS és hasonlók, de inkább tényleg valami munkaerőpiacon igazán fontos dolgot sajátítson el. (Ergo ne a Jekyllt.) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
A helyedben szerveroldali programozással kezdeném (ergo jelen esetben PHP), és csak utána foglalkoznék kliensoldali programozással (JavaScript). Utóbbin belül pedig mindenképpen előbb sajátítsd el viszonylag jól a JavaScript-ismereteket, és csak utána kezdj hozzá a jQuery tanulmányozásához! Ne egyből jQuery-vel kezdj, mert fogalmad sem lesz később, mit csinálsz, mitől is jó a jQuery, miben egyszerűsíti a munkádat - nagyon fontos, hogy enélkül is tudj kliensoldalon programozni, mert önmagában a jQuery sem old meg mindent (ez nem is elvárható). Sokan tömködik a PH-s topicokat is olyan hozzászólásokkal/kérdésekkel, amikből kiderül, hogy fogalmuk sincs, mi is a jQuery alapja, de jQuery-ben már vérprofinak érzik magukat, miközben alapvető információk hiányoznak.
-
trisztan94
őstag
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
Ha frontenden gondolkozol akkor Bootstrap + initializr.
Szerintem előbb az alapokon kell túllenned, utána érdemes belemenni less, sass, haml, markdown, stb dolgokba. Tanuld meg használható szinten a php-t, értsd, hogy hogy működik, ha ez megvan akkor mehetnek a különböző frameworkok. Ugyanezt ajánlom a jQuery-re, én elkövettem azt a hibát, hogy az alap js-t kihagytam a francba és rögtön jQuery-be mentem bele, oszt' most ha meglátok egy alap js function-t azt sem tudom miről van szó (jó, már belementem abba is, értsd 2-3 hónappal ezelőtt)
CMS-ek jók ha gyorsan akarsz kisebb oldalakat összedobni (blogokat, stb), de nekem nem jönnek be egyáltalán, sokkal jobban szeretem magam megírni a dolgokat.
Ha enterprise alkalmazások terén gondolkodsz, akkor mindenképp egy MVC pattern-t használó nyelvre kéne menned, ASP.NET MVC, Ruby on Rails. Az MVC-t ha megérted akkor sima php-val is tudsz OOP gondolkodni, nagyon sokat dob a tudásodon

Én, ha épp nincs megrendelés mindig egy saját projekten szoktam "kísérletezgetni", ez már olyan szinten van, hogy szinte már összeraktam egy webshop motort.
Készíts magadnak egy online jelenlétet, blogot, ott írkáld a tapasztalataid (akár saját magadnak), amiket később vissza tudsz nézni.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Előbb PHP, vagy Javascript?
SQL-t azért nem írtam mert abból van papírom Oracle SQL programozásról.

-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
Ne kapkodj, hanem inkább mélyítsd el a tudásodat az eddigiekben, mondjuk PHP-ben, JavaScriptben, MySQL-ben (bár utóbbit nem is írtad, hogy tanulgattad volna), hidd el, sokkal többet ér, mintha mindenből harapdálsz egy kicsit (ha egy komplex feladatot kell megoldani, senki nem értékeli, hogy le tudnál írni pár sort kezdetként más nyelvekben is).
-
PumpkinSeed
addikt
Van egy olyan gondom, hogy már itt belefulladok a kiegészítőkbe meg a sok hülyeségbe. Nem tudom mit tanuljak, mert annyi minden van. HTML, CSS után mit ajánlotok, már mindenbe belekóstoltam egy kicsit, értve azt a PHP, JS, jQuery, less, CMS-ek meg még éppen ami jött, de nem tudom hova tovább. Ezt egyszerre mind nem lehet, csak egymás után.
-
GG888
senior tag
válasz
trisztan94
üzenetére
Igen, olyasmi.
Ajaxos vacakra visszatérve: kikapcsoltam az ajaxot és kapott a megrendelő egy szép kövér szűrés gombot.
Mindenki boldog. -
GG888
senior tag

-
martonx
veterán
Embert keresel, vagy projektet keresel?
Én egy időben próbálkoztam rajta melót keresni, aztán gyorsan rájöttem, hogy két eset van rajta.
1. nagy projekt, de szaré-hugyé akarják megcsináltatni.
2. emberi léptékű projekt, de az egyetemisták / bulgárok / indiaiak szaré-hugyé elvállalják.Ha egyetemista / bulgár / indiai vagy akkor ott a helyed.
-
Phvhun
őstag
Van valakinek tapasztalata freelancerrel kapcsolatban?
-
Sk8erPeter
nagyúr
Annyira nem katasztrófa a feladat, ahogy írták előttem, felhasználhatod a History API-t, illetve hashmarkokkal is gyorsan megoldható feladat (pl. hashchange eventre iratkozol fel), erre van a jQuery BBQ Plugin (én ezt használtam egyszer egy hasonló feladatra, mert amúgy is be volt töltve már ez a library; demók: [link], [link], [link]), ezenkívül a jQuery topicban merült fel a szintén elég jó jQuery Address plugin (példa formokra: [link], itt még további példák vannak: [link]).
Tehát minden egyes lépést letárolsz a History API segítségével a modern böngészőkben - nyilván detektálni kell, az adott böngészőben támogatott-e -, vagy ha nem támogatott, megváltoztatod a hash-t, és a hash-ek változásától függően aktiválod a változásokat az űrlap(ok)ban is.
Én nem hiszem, hogy el kellene küldened a megrendelőt a fenébe, mert az átlagjúzer is hasonlóan gondolkodhat (ahogy én is kaptam már hasonló feladatot, nem egyedi a kérés), hogy nyomogatja a "vissza" gombot, és nem érti, miért nem működik úgy, ahogy ő szeretné; elég sok oldal esetében gondolnak már erre, és minden AJAX-os lépésből is vissza lehet lépni ezzel a gombbal.
-
martonx
veterán
Jaj várj, félreértettelek. Ez esetben a helyzet egyszerű, és valóban csak annyit kell tenned, hogy az inputok állapotát lerögzíted cookival, vagy localstorage-al, vagy sessionstorage-al.
Bocs, én azt hittem azt akarja a megrendelő, hogy ha kiválasztasz valamit, majd még valamit, és megnyomod a vissza gombot, akkor csak maga az input álljon vissza az előző értékre.
De itt lapok közötti oda - vissza váltásról van szó, és csak annyi kell, hogy az előző keresésnél beállított szűrő feltételek megőrződjenek. Kicsit bonyolultan fogalmaztál. -
GG888
senior tag
válasz
martonx
üzenetére
Közben találtam egy ilyet, hogy localstroge:
Van ennek létjogosultsága?
http://stackoverflow.com/questions/7956563/remember-ajax-added-data-when-hitting-back-button
-
martonx
veterán
Egyrészt ez az a tipikus eset, amikor a megrendelő elmehet a fenébe, fejtsd ki neki nyugodtan. A böngésző vissza gombja arra van, hogy amikor linkekkel naiváglsz az oldalak között (még ha ez ajax-al is van megvalósítva), akkor az oldalak között tudjál oda-vissza lépkedni.
Nem pedig egy felület összes létező inputjának oda-vissza állítgatására szolgál a vissza gomb. Ez baromság.
Másrészt ha nagyon akarod, akkor a javascript History API-val (és persze kizárólag HTML5-ös böngészővel), meg tudod csinálni, hogy minden egyes szűrést beírsz a böngésző history-jába, illetve a vissza gombot megnyomva ezeket a beírt cuccaidat vissza is tudod kapni, ami alapján újra tudod futtatni az ajax-ot.
De ez azért macerás, és mindez csak azért mert a hülye hozzá nem értő megrendelő gondolt egyet. -
GG888
senior tag
Sziasztok!
Dolgozom egy Joomla 2.5 alapú webáruházas oldalon.
Ehhez tartozik egy ajaxos szűrőrendszer is, ami
-gyártó
-kategória
-ár
-szín
alapján tölti be a termékeket.A drága megrendelő meg kitalálta, hogy hát az átlagember vissza gombot nyomogat, miután a szűrést követően belép egy termékhez, amit jelenleg jó lenne ha elfelejtene, mert az ajaxos lekérést nem tudja visszavonni.
Kérdésem az lenne, hogy létezik-e mégis ilyen plugin, hogy tudomisén, logolja az ajax requesteket és lehet belőle faragni valami gombot, hogy vissza az előző lekéréshez.
Ajaxot nem nagyon ismerem még, egy olyat ötöltem ki, hogy az adott szűrők (néhol checkbox, néhol select list) alapján onLoad létrehozok sütit, az adott szűrő változtatásakor felülírom a cookiet és az Előző lekéréses gomb megnyomása után lekéri a cookie értékeket és visszaírja a szűrőbe szépen sorba.Szóval ebben kéne segítség, ha van ötlet.

-
trisztan94
őstag
Letölthető a Bootstrap 3 RC1

(a download gomb nem működik, elírták az url-t. Itt a helyes letöltőlink. Nincs mit
) -
trisztan94
őstag
válasz
randras
üzenetére
"közösségi oldalak képei pixelesek"
Hát sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni, innen vannak az ikonok

"e-mail címedet és a telefonszámodat ne írd ki plain text-ként"
Valóban, erre nem gondoltam
Mindzsá meg is oldjuk 
"szövegek nincsenek egy vonalban"
Szintén nem gondoltam erre, köszi!

-
randras
veterán
válasz
trisztan94
üzenetére
"Az oldal még korán
tsincs kész"Nem valid, a közösségi oldalak képei pixelesek, az e-mail címedet és a telefonszámodat ne írd ki plain text-ként, az adataidat tartalmazó szövegek nincsenek egy vonalban.
-
Phvhun
őstag
válasz
trisztan94
üzenetére
Nem működik a sörös gomb, hát miféle programozó vagy te?
-
trisztan94
őstag

Más:
Újraírtam az egész referencia oldalamat. Mit gondoltok a design-ról? (bootstrap alapú)
Reklámokat szerintetek hova rakosgassak majd? (nem lesz sok, csak pár adsense)
Esetleg bármi funkcionalitás amit ti beleraknátok még?

-
martonx
veterán
válasz
trisztan94
üzenetére
Én sendgird-et használom. Tök jó, van ingyenes plan-je is (napi 200 email), Azure előfizetéssel rendelkezőknek viszont havi 25K email küldése ingyenes, ami azért már elég tekintélyes mennyiség, pláne ingyen.
-
trisztan94
őstag
Miota divat az hogy egyes oldalak a fb like popupjuk "x" (bezaras) gombjara is rarakjak a like funkciot? Ennel undorotobb dolgot nem lattam reg..
Ugy talaltam egy ilyet, hogy epp ki voltam logolva fbrol es az x-re kattitva behozta a logint...
-
Phvhun
őstag
Ja meg hogy felverjem a topik csendjét, amit még használni szoktam az a [rainy mood], kár hogy egy idő után észre lehet venni az ismétlődést.
-
Phvhun
őstag
válasz
trisztan94
üzenetére
js-t nem tudsz futtatni.
Egy beágyazott pixellel lehet követni, hogy megnézték-e, de ez sok esetben nem működik, pl levelezőprogramok, gmail alapból tiltja ezeket. Bizonyos vállalati tűzfalak is filterezik ezeket, és automatikusan kiszedik a követést. Tehát nem túl megbízható.
Ami viszont megoldható, hogy levélbe rakott linkre kattintás követhető, és akkor biztosan el is olvasták.Egyébként spanyolviaszt találsz fel, mailchimp pl mindent tud, ami kell neked, ingyenesen.
-
trisztan94
őstag
Sziasztok!
Lehet visszakövethető e-mailt küldeni php (vagy bármi más) segítségével?
Statisztikát kellene felállítanom pár kiküldött mail-ről.
Ezekre az adatokra lenne szükségem:Megnyitották-e
Meddig nézték
Válaszoltak-e ráHa html e-mail-t küldök ki abba lehet beágyazni egy js-t ami figyeli ezeket?
-
spammer
veterán
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
Mondjuk ez szerintem nem feltétlenül igaz. Ha nem gyakorlod sokáig, akkor igencsak meg tud kopni a tudás. Persze az alapok azért megmaradnak (a többi meg gyorsan felidézhető/frissíthető, de azért rendszeres gyakorlás/munka nélkül lehet felejteni).
-
spammer
veterán
válasz
kissjani754
üzenetére
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
kissjani754
üzenetére
Nem tudom mi veled kapcsolatban a problémájuk most az, hogy személyes adatokhoz akarsz hozzáférést az nem akkora bűn.

-
martonx
veterán
válasz
kissjani754
üzenetére
A bankok elleni harc bizonyos kultúrkörökben valóban jó cél, csak éppen büntetőjogi kategória.
-
randras
veterán
válasz
trisztan94
üzenetére
Pláne itt...

-
DS39
nagyúr
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
tipp: a haverja megfektette a csaját, és most cserébe szétakarja barmolni a facebook profilját.

-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
kissjani754
üzenetére
"tényleg jó célt szolgálna, ez esetben cél szentesíti az eszközt."
Ja, nyilván. De most már csupán a kíváncsiságunkat kielégítendő, ugyan írd már le, mi az a rendkívül magasztos cél, ami feloldoz mocskos bűneid alól?
-
DS39
nagyúr
válasz
trisztan94
üzenetére
hatalmas kép és hatalmas +1

nem is értem hogy gondolta, ugyanis az ilyen tevékenységnek büntetőjogi felelőssége van. (a különböző netbankok is ezekre hívják fel a figyelmet bejelentkezéskor)
-
kissjani754
csendes tag
pedig ha tudnátok
tényleg jó célt szolgálna, ez esetben cél szentesíti az eszközt. de tényleg nem gondoltam át, világos hogy nem kapok segítséget ilyesmire. minden jót -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
kissjani754
üzenetére
Ki nem sz@rja le a körülményeidet? Leírtad, hogy "nem titkoltan jelszó lopó oldal lenne", meg hogy "egy fiókot szeretnék feltörni", innentől kezdve senkit nem érdekel, mik az okaid (nyilván az éhező afrikai gyerekeken szeretnél ezzel segíteni), ilyenben nem fogunk segíteni, fordulj valami idióta vérpistikéhez, aki majd habzó szájjal megcsinálja neked jó pénzé'.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
trisztan94
üzenetére

Ez jól sikerült, a kép is találó.
Jó, hogy beoltottad a gyökeret, így nekem is megspóroltál némi időt. -
trisztan94
őstag
válasz
kissjani754
üzenetére
Miért higgyem el, hogy nem? Miért higgyem el a körülményeket?
Ha még van az emberekben becsület, akkor szerintem ne számíts segítségre ezzel kapcsolatban.
Bár ki tudja, valaki párezer forintért még az anyját is eladná
-
kissjani754
csendes tag
válasz
trisztan94
üzenetére
meg az utolsót is honnan veszed?
nem szoktam fórumozni -
kissjani754
csendes tag
válasz
trisztan94
üzenetére
honnan veszed hogy pénzt akarok keresni? egy fiókot szeretnék feltörni, és etikátlannak tűnik, de a körülményeket ismerve nem az
-
trisztan94
őstag
válasz
kissjani754
üzenetére

Komolyra fordítva:
Szerintem ez az egyik legetikátlanabb dolog amit csinálhatsz az interneten. Undorító, hogy valaki más fiókjának feltörésével akar pénzt keresni, ráadásul egy ilyen egyszerű módon.
Ne nagyon várj segítséget ezzel kapcsolatban szerintem egyik fórumon sem, mindenhol csak savazni fognak.
De látom friss reg, gondolom van egy másik fiókod melyen "ténykedsz" itt. Csak gratulálni tudok

-
kissjani754
csendes tag
sziasztok!
régen programoztam,sajnos már teljesen elfelejtettem.
egy olyan oldalt szeretnék létrehozni, hogy csak "regisztráció" az egész weblap, és az email és jelszó amit beírnak az odalátogatók az én látni szeretném. nem titkoltan jelszó lopó oldal lenne. mennyi idő egy ilyet összedobni, létezik ilyen egyáltalán? ha igen,akkor felfrissítem tudásom és belevágok. -
Phvhun
őstag
válasz
randras
üzenetére
Levelezéseimben vannak a dolgok, és munka közben folyamatosan leveleket turkálok, és nem sok esély van ilyenkor arra hogy ki lehessen jelentkezni.
Truecript lokál fájlokra még nagyjából jó is, de milyen világban élünk már, hogy külön ilyen dolgokra oda kell figyelni, mert bármikor meglophatnak.. -
randras
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Tényleg. Volt egy gázos időszakom itthon, akkor a közelben lévő mekibe jártam le dolgozni, mert az alapzaj dobott a produktivitáson. Talán még a kávé szaga is benne volt, nem tudom.

A gondok ott kezdődtek mikor bejöttek a morék családdal étkezni, és közben társalogni kezdtek az élet dolgairól.

-
Phvhun
őstag
-
trisztan94
őstag
válasz
PumpkinSeed
üzenetére
Sztem igen de igy szebb lenne:
http://codetools.net/online-tools/css-to-less-converters -
PumpkinSeed
addikt
Ha a style.less-ben használok normál css-t akkor azt is figyelembe veszi?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
"Akkor én olvastam félre. Sry. Én a kompatibilitásra gondoltam. Nem tom mi van velem mostanában kezdek meggajdulni.
"
Hát ez vagy a nyár, vagy a kor.
Amúgy őszintén szólva most még mindig nem tudom, végül is melyik is a gázos a szempontodból.
"Én lehet, hogy kaparnám a falat."
Attól függ. Ha jóval egyszerűbbé vagy logikusabbá tesznek bizonyos dolgokat, akkor az lehet, hogy ellensúlyozza az idegeskedésedet.
De mondom, szokott lenni migrálási útmutató, hogy mire kell odafigyelni, meg a Drupalnak speciel szerintem a dokumentáció is az erőssége (nyilván egy-két kivételtől eltekintve). -
Phvhun
őstag
Symfony vagy a webszerver vicceskedik velem?
Van egy "küldés" gomb egy oldalon, és az ékezetes betűk a gombban random nem jók.
Több böngészőből is néztem, a karakterkódolással nincs gond, egyszerűen csak frissítés után véletlenszerűen vagy jók az ékezetes betűk, vagy négyzetek vannak helyettük. Aztán van hogy 10 frissítésig így marad, vagy úgy, és aztán megint random. -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Akkor én olvastam félre. Sry. Én a kompatibilitásra gondoltam. Nem tom mi van velem mostanában kezdek meggajdulni.

Igen, a lassúság meg kétlem, hogy problémás lenne, legalábbis rég jó, ha valakinek az a legnagyobb gondja, hogy ilyenekkel foglalkozzon, tipikusan ez cseppet sem jelent szűk keresztmetszetet, mert a különbség észrevehetetlen.
Ezé' írtam, hogy valamivel. A tömb műveletek lassabbak, szerintem ez tény. De ezt egy apróbb funkciónál lehet, hogy mérni sem lehet.
Sokszor megtörtént már egy-egy nagyobb mértékű változtatás, és eddig a népszerűség ezek után sem csökkent (vagy átalakult).
Elhivatott egy banda.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én lehet, hogy kaparnám a falat. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Itt a kompatibilitási témára írtad, hogy "Viszont, akkor a drupalnak egy nagy mínusz pont.", meg itt, hogy "a visszafelé kompatibilitás így elég gáz szerintem.
", utána viszont már ezt írtad:
"Halad a technológia, de ha már valaki megírt egy plugint, akkor ne kelljen már átírnia. A legtöbb framework is kompatibilis visszafelé. Nem lenne szerencsés egy egész oldalt újraírni, mert frissebb lett a framework."
Szóval ebből nehéz eldönteni, most akkor tetszik-e neked a visszafelé kompatibilitás, vagy sem...
"Ezt a tömbös módszert használják a frameworkök is, ami igaz valamivel lassabb lehet, mint direktve átadni a paramétereket viszont nem kell a sorrenddel bajlódni."
Igen, a lassúság meg kétlem, hogy problémás lenne, legalábbis rég jó, ha valakinek az a legnagyobb gondja, hogy ilyenekkel foglalkozzon, tipikusan ez cseppet sem jelent szűk keresztmetszetet, mert a különbség észrevehetetlen."A migrálás az egy dolog a felhasználók részére és szerintem alap, ha már ekkora ugrások vannak a kiadott rilízek között. Ellenben a fejlesztők lehet egy idő után ráunnak arra, hogy változnak a paraméterek és "alapjairól" kell átírni egy modult. Mondom ezt úgy, hogy nem fejlesztettem még drupal modult."
Sokszor megtörtént már egy-egy nagyobb mértékű változtatás, és eddig a népszerűség ezek után sem csökkent (vagy átalakult).
Mérlegelni kell, hogy melyik előnyösebb hosszú távon, ha éveken keresztül hurcolhatod a modulodat, vagy pedig ha kiküszöbölik a régóta idegesítő hiányosságokat, javítják a következetlenségeket, és egyértelműen az utóbbi jön ki győztesen. Például ha előbbit választották volna a fejlesztők, akkor még mindig nem léteznének a sokkal egységesebb, általánosabb és testreszabhatóbb fejlesztést lehetővé tévő entitások (amiknek így például a többnyelvűsítése is jóval egyszerűbbé és konzisztensebbé válik, amiben például vannak eltérések node-ok és taxonómiaelemek között még a 7-esben is). -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Használni használtam, de csak a 6-ost.
Én a mínuszt a visszafelé kompatibilitásra adtam és nem a fejlesztésekre. A fejlesztésekre nagy piros pont neki.
Ezt a tömbös módszert használják a frameworkök is, ami igaz valamivel lassabb lehet, mint direktve átadni a paramétereket viszont nem kell a sorrenddel bajlódni.A migrálás az egy dolog a felhasználók részére és szerintem alap, ha már ekkora ugrások vannak a kiadott rilízek között. Ellenben a fejlesztők lehet egy idő után ráunnak arra, hogy változnak a paraméterek és "alapjairól" kell átírni egy modult. Mondom ezt úgy, hogy nem fejlesztettem még drupal modult.
Yii-hez írtam már saját használatra, de morcos lennék ha egy verzióugrásnál át kellene írni teljesen. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Pedig ez így működik, és a főverzió-váltások során történő nagyobb váltás sokkal előnyösebb az innovációk érdekében, mivel így nem kell minden téren ragaszkodni elavult szerkezetekhez, csak azért, hogy szegény modulfejlesztőknek ne legyen belőle problémája - épp erről szól lényegében a cikk, csak diplomatikusabban -, miközben ezek a lépések sokszor nagyon is indokoltak, szükségesek. (Pl. adatbázis-kezelés, entitások (ez fontos újítás volt annak idején a 7-esben, hogy konzisztenssé tegyék a szerkezeteket, és ezt még tovább fejlesztik a 8-asban), taxonomy, node-ok, és így tovább).
Amúgy az érvelésedet nem teljesen értem, nemrég még azért adtál nagy mínuszpontot a Drupalnak, mert nem történik radikális váltás a kódban, most pedig épp az ellenkezője verte ki a biztosítékot - most akkor melyik is zavar?
De egyébként sincs ebben semmi újdonság (tulajdonképpen nem tudom, miért lep meg, pedig használtál Drupalt
), a Drupal-főverziók eddig is így működtek, valamilyen szinten mindig megtörték a korábbi vonalat (szerencsére; ezekről mindig készül lista is, meg vannak migrálásra eszközök), erről beszélt Tele von Zsinór is.
Valamilyen szintű backward compatibility így is van, amiről meg én beszéltem korábban, mert a kódolási módszertant nem alakítják át radikálisan OOP-sre, az API-ban sok függvényhívás változatlan (vagy "csak" paramétersorrend változott, csökkent az átadandó paraméterek száma egyetlen $options asszociatív tömbbé, és hasonlók), és ezért maga a core forráskódja nem kicsit kutyulmány-feeling, és ez mondjuk zavaró is. Nekem a teljesen objektumorientált szemléletű modulfejlesztés személy szerint sokkal jobban tetszene, mint az, hogy egyszer procedurális kódot alkalmazok, egyszer pedig OOP-s kóddal játszom. Már a Views is ugye a core része, és annak a forráskódja korábban is elég jól megtestesítette az össze-vissza kódot, egyik helyen full OOP-s kód, másik helyen teljesen procedurális kód, aztán harmadik helyen a kettő furcsa keveréke... szeretem a Drupalt, de az ilyenek meglehetősen bénává teszik a kódot.Az adatok migrálására egyébként többnyire biztosítanak eszközöket, így túlélhető a váltás, csak utána kell olvasni, és megtanulni, mit kell az új verzióban másként csinálni. Még ha nehézkes is az átállás, az esetek többségében akkor is megéri, és idővel belátja az ember, mennyire jó, hogy éles váltások történtek a kódban (a 6-os ocsmány dolgai után nekem a 7-es Drupal például felüdülés volt, még ha így is tartalmaz csúnyaságokat - persze összességében messze felülmúlja például a Joomlát a kódja, már amennyit eddig a Joomlából láttam).
-
Speeedfire
félisten
válasz
Tele von Zsinór
üzenetére
Halad a technológia, de ha már valaki megírt egy plugint, akkor ne kelljen már átírnia. A legtöbb framework is kompatibilis visszafelé. Nem lenne szerencsés egy egész oldalt újraírni, mert frissebb lett a framework.
-
Tele von Zsinór
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Itt a drupal írása erről. Szerintem jól csinálják: mire kijön egy új főverzió (1-2 év) addigra annyit halad a technológia, a best practices, hogy érdemesebb bevállalni a BC törést, mint (sokszor) kínszenvedéssel megőrizni a kompatibilitást.
A php is nagyrészt a BC megtartása miatt olyan, amilyen. Inkonzisztens elnevezési koncepció, random paramétersorrend - javítható, de csak komoly töréssel, és ettől nagyon ódzkodnak.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Tele von Zsinór
üzenetére
Ezt kifejtenéd?
-
Tele von Zsinór
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
A drupal eddig is elég szabadon kezelte a főverzió-ugrások közti BC kérdését, és ez így van jól. Szerintem. Nem vitát indítani szeretnék.
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Phvhun
őstag
Lenne egy jquery-s kérdésem:
Vannak ezen az oldalon a lenyíló accordionok: [link]
Na tételezzük fel, hogy egy másik javascriptben meghívódik egy funkció, ami le kéne nyissa az egyik accordiont. Ez hogyan oldható meg? -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Majd kiderül. Csak a visszafelé kompatibilitás így elég gáz szerintem.

-
Phvhun
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Szerk: most látom csak hogy ilyen ingyenes tárhelyről van szó, nem igazán tudom mi lehet erre a megoldás
-
Joci93
senior tag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Igen azokat a sorokat én írtam bele, mert anélkül Fatal Errort dob az oldal.
Phvhun: Így van megcsinálva, de az 500-as hibakód még így is marad.
-
Sk8erPeter
nagyúr
php_value post_max_size 10M
php_value upload_max_filesize 20M
php_value max_execution_time 6000000
php_value memory_limit 128MEzeket a sorokat Te írtad be?
Lehetséges, hogy ennek átállítása nem engedélyezett a szerveren, és emiatt dob hibát. Most letöltöttem egy WordPress-t, és abban nem látom, hogy ilyeneket beleírna (igaz, legfrissebb WordPress, nem tudom, Te hányast használsz).
Szóval továbbra is azt javasolom, hogy rakd vissza az eredetit, és a fentihez hasonló sorokat kommentezd ki, ami azt jelenti, hogy eléteszel egy hashmarkot (#). -
Joci93
senior tag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Az alap .htaccess-el "Fatal error: Allowed memory size" hibát ír ki. (Ha beleírom, hogy többet használjon fel, akkor meg az 500-as hibakódot dobálja.
)
FTP-re 100%, hogy felmegy. -
Sk8erPeter
nagyúr
Hát azt ne csináld, hogy kitörlöd a .htaccess-t, mert akkor az alapvető működését rontod el.
Sőt, én azt javasolnám, másold le egy szűz WordPress .htaccess-fájlját, amibe még nem szerkesztgettél bele (gondolom így fordulhatott elő az IfModule blokk lezáratlansága), és használd fel azt. Csekkold, hogy biztosan feltöltődik-e, FTP-n átmegy-e egyáltalán, vannak degenerált szolgáltatók, akik tiltják a fájl használatát.
Tudsz mutatni egy sima phpinfo()-t a szolgáltató oldalán? Hátha abból kiderül valami.
Most hirtelen más nem ugrik be, hátha majd később, vagy másnak eszébe jut valami. -
Joci93
senior tag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Tényleg nem volt lezárva, de így sem jó.
Próbáltam úgy is, hogy az egész .htaccess fájlt kitörlöm, de akkor is ezt a hibát kapom. 
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
trisztan94
üzenetére
"Amúgy jó a sublime, html-re én is azt használom, de mégis visszatérek mindig a np++-hoz. Igaz,az auto zárójeleket szeressük, de npphez is vannak ugyanezek pluginek formájában, meg az valahogy "mature"-ebb, több mögötte a háttér, csak hát csúnyácska egy picit
"
Szerintem semmivel sem szebb a Sublime Text.
A hosszabb távú kódolás során egyébként a Sublime Text jóval praktikusabb, mint a Notepad++. Lásd kódkiegészítések, szénné konfigurálható billentyűparancsok (legalábbis emlékeim szerint ebben is jóval többre képes, mint a NP++), apró feature-ök, amiket felfedezni nem két perc, de vannak róla oktató videók, sok hasznos kis dolog. Mondom ezt úgy, hogy még nem szoktam meg a Sublime-ot (ritkán használom, komolyabb kódolásra inkább tényleg NetBeans), és szeretem a Notepad++-t, de látom a másik előnyeit.
-
Joci93
senior tag
Hali!
Bocsi, ha rossz helyre írok, de ide kapcsolódik leginkább a problémám. Adott egy WordPress oldal, ami már teljesen kész van, de localhoston lett elkészítve. A localhostos adatbázist exportáltam, majd importáltam a az online phpmyadmin-on keresztül, de előtte az összes "localhost" és "http://www.localhost/oldalcime" mezőt átírtam a netes honlap címére. Az importlás sikeresen zajlott, majd a Wp_options táblában a "siteurl" és a "home" cellákhoz tartozó options value-t átírtam az online oldal nevére. (http://www.papaivisual.webuda.com).
Ezek után felmásoltam az FTP-re a localhostos wordpress fájljait. Miután befejezte a wp-config.php-t átírtam úgy, hogy az oldal adatbázisára mutasson (db_name, db_user, db_password, db_host).
Gondoltam magamban, hogy na ennyi készen is vagyunk. Amikor belépnék az oldalra ez a kép fogad:
Látszódik, hogy az oldal címét kétszer rakja be egymás után, de nem tudom, hogy miért.
A .htacces-t is próbáltam szerkeszteni, de az sem volt hatásos..htacces:
# Do not remove this line, otherwise mod_rewrite rules will stop working
RewriteBase /
# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
php_value post_max_size 10M
php_value upload_max_filesize 20M
php_value max_execution_time 6000000
php_value memory_limit 128M
<IfModule mod_security.c>
<Files async-upload.php>
SecFilterEngine Off
SecFilterScanPOST Off
</Files>
</IfModule>
# END WordPresssql:

Esetleg valakinek van valami ötlete?

-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Tele von Zsinór
üzenetére
Teljesen igazad van, így a pontos, köszi a korrekciót!

-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Meglátjuk, milyen lesz. Ha az új szemléletben fejleszted a modulokat, akkor nem fog zavarni.
Azért nagy érvágás lenne a sok éve több változatra migrálgatott, igen komplex moduloknál a teljes törés, így egyszerűbbé teszik a váltást.
De egyelőre én sem tudok sokat róla, mostanság nem nagyon olvasgattam a kapcsolódó híreket, de az biztos, hogy egyelőre sokkal több a biztató jel, mint a "mínusz pont"...
(Ennyi alapján ne ítélkezz.
) Pl. a Views modul már bekerült a 8-as core-ba (bár ez már szinte kötelező volt, annyira elengedhetetlen modullá érett), a többnyelvűséget még kifinomultabbá tették (tudtommal CMS-ek között ebben is a legerősebb), az entitások kapcsolatait, adatbázis-felépítését jóval logikusabbá és egységesebbé tették (lásd taxonómiánál és annak többnyelvűségénél voltak azért kavarodások), és még sok pozitív változás történt. -
Tele von Zsinór
őstag
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Picit korrigálnék: a D8 alapja nem az Sf keretrendszer lesz, hanem átvesznek egyes Sf komponenseket.
Az Sf kétféleképp fogható fel: egy nagy keretrendszer vagy kicsi komponensek összessége. A drupalosok az utóbbi felfogásból vesznek át pár komponenst, a teljesség igénye nélkül ez a httpfoundation, a form és a validator, valamint az event dispatcher (szerintem ezek a legfontosabbak).
Hogy konkrétan idézzel Fabien Potenciertől, a Sf alkotójától:
First, Symfony2 is a reusable set of standalone, decoupled, and cohesive PHP components that solve common web development problems.
Then, based on these components, Symfony2 is also a full-stack web framework.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Elég nagy váltás a korábbiakról, bár amit kicsit sajnálok, hogy a visszafelé kompatibilitás miatt benne maradnak a procedurális örökségek, pedig valamikor ki kellene herélni ezeket is.
Viszont, akkor a drupalnak egy nagy mínusz pont. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
trisztan94
üzenetére
"ja hogy CMS
Nem nagyon néztem utána, azt hittem ez is egy framework."
Még mindig félreérted.
A Symfony, amiről a többiek beszélnek, az egy elég komplex PHP-s keretrendszer:
http://symfony.com/
Tele von Zsinór pont azt írta, hogy f-fel kell írni, nem ph-val, mert a Symphony az tök más, az valóban egy CMS: http://www.getsymphony.com/ (XSLT-alapokon).Ha érdekel, a Drupal 8 alapmotorja épp a Symfony keretrendszer lesz ([link]).
Elég nagy váltás a korábbiakról, bár amit kicsit sajnálok, hogy a visszafelé kompatibilitás miatt benne maradnak a procedurális örökségek, keveredve az új, full objektumorientált kóddal (igaz, már korábban is elég sok objektumorientált kód volt, szép lassan terjedt el az OOP a Drupalban a PHP 4-es időszaktól, cikk), pedig valamikor ki kellene herélni ezeket is, hogy ne legyen katyvasz a forráskódban. -
trisztan94
őstag
válasz
Tele von Zsinór
üzenetére
ja hogy CMS
Nem nagyon néztem utána, azt hittem ez is egy framework.Akkor másképp kérdezem: Miben jobb, mint egy Drupal pl? (Joomla!-t, Wordpress-t nem mondom, mert azok nem a legideálisabb választások egy nagyobb alkalmazásra, max egy helyesen konfigurált Joomla! e-commerce-re)
Drupallal többször is volt dolgom, nagyon meggyőző. (az is igaz, hogy annyira nem mentem bele, egy kisebb webshop készült vele amit azóta sem használ senki
) -
Tele von Zsinór
őstag
válasz
trisztan94
üzenetére
Symfony, f-el. A symphony egy CMS

Nagy keretrendszer, ennek megfelelően elég sokat kell olvasni, tanulni, mire tényleg hatékonyan tudsz vele dolgozni. Nálam még csak a második nagy rendszer készül benne, de a micro-változattal, a silex-szel lassan két éve dolgozom folyamatosan, így legalább néhány komponensével van már bőven tapasztalatom.
Az eddigiek alapján tetszik, annak ellenére, hogy itt-ott elsőre fura, vagy macerás. Konkrétan például az assetic-kel voltak gondjaim, illetve a Doctrine annotációs mappelése olyan, hogy még most is folyamatosan puskázok a doksiból (sf1-ben ez már a második projektnél sem nagyon kellett).
Új hozzászólás Aktív témák
- Interactive Brokers társalgó
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Óvodások homokozója
- LEGO klub
- Path of Exile (ARPG)
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- További aktív témák...
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- 3db - Dell Alienware 18 Area-51 AA18250 18" - Intel Core Ultra 9 275HX, 64GB, 2TB SSD, RTX 5090
- Alienware 17r4 olvass
- Lenovo L13 Core I3-10110U / 4GB DDR4 / LAPTOP 1
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
).

Ahhoz meg aztán Ruby sem kell.
Nem tudom, hogy mennyire néztél utána a Jekyll-nek, az nem egy külön nyelv, (na jó, van benne egy tucat liquid expression, de semmi magolós) hanem egy olyan keretrendszer amiben szerveroldal nélkül tud blogokat írni sok macera nélkül. Azért ajánlottam neki, mert mondta, hogy PHP-ba annyira nem ment még bele, és ha az ember nem akar CMS-ezni, de mégis blogolni akar, akkor ez a legjobb választás.

"

) Pl. a