- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
MadMancs
veterán
válasz
anglergab #2922 üzenetére
Nekem végülis aztán mindegy. A lényeg akkor is az hogy délelőtt nem volt, délután igen. Frissítést február 3.- án kaptam akkor utoljára, ikon meg február 9 jelent meg. Ha nem a hálózat szabályozza hogy megjelent akkor valószínűleg egy voodoo varázsló járt erre akkortájt.
Ráadásul aznap hirtelen nagyon sok embernek. Nem reális hogy minden készülékre egyszerre jelentek meg frissítések, mondom pláne úgy hogy nálam nem volt.
-
MadMancs
veterán
válasz
anglergab #2918 üzenetére
Én ezt elhiszem. De akkor is alap esetben ha az ember csak az alap beallitásokra hagyatkozik egy Huawei, vagy Samsung ( ezek a legelterjedtebbek) esetében és nem akar berhelnj akkor szolgáltatótól függ hogy megjelenik e vagy sem. Továbbra is saját példám ( vagy Voda topicban sok sok példa), délelőtt nem volt VoLTE ikon, délutánra pedig lett. Úgy hogy bármiféle frissítés történt volna a készüléken. Telekom simmel azóta sincs.
-
MadMancs
veterán
válasz
anglergab #2916 üzenetére
Nagyon nagyon kevés készülékben kapcsolható az ikon. Amelyikben pedig nem lehet állítani ott a szolgáltató dönti el hogy van e vagy sincs. Lásd az előbb írt példát, Voda, nem volt senkinek, majd hirtelen megjelent mindenkinek úgy hogy VoLTE előtte is és utána is aktív.
-
MadMancs
veterán
válasz
anglergab #2913 üzenetére
De van. Hálózazi oldalról tudják szabályozni.
Egy és ugyanazon telefon: Telekom NINCS ikon de működik. Telenor VAN ikon, Voda VAN ikon. Utóbbinál ha visszaolvasol Voda topicban kérdés áradat zúdúlt hogy miért jelent meg hirtelen februárban bármi változtatás nélkül mikor előtte is működött, csak a helyet foglalja. Köztük voltam én is. Tök jól elvoltam ikon nélkül VoLTE használattal. -
tibor23
senior tag
válasz
anglergab #2899 üzenetére
Sajnos ezeket a modulációkat és egyéb trükköket nem ismerem mélységében, én csak annyit látok, hogy jelenleg a jelszint jóval gyengébb 4G-n alacsonyabb frekin, mint 3G-n jóval magasabb frekin - és ha gyenge térerejű helyen vagyok (sokat túrázok), akkor először a 4G hívás visszavált 3G-re majd 2G-re, szóval a stabilitás mégiscsak ott van, hiába van 800Mhz B20 sáv, gyenge térejű helyeken csak 3G-2G lehet beszélni a legtöbb helyen. Szóval számomra elég kérdéses milyen lesz majd a lefedettség a B3 sáv 4G-re állítása után.
-
tibor23
senior tag
-
tibor23
senior tag
válasz
anglergab #2894 üzenetére
"Megnéztem, nálam a 4G B3 -103, a 4G B7 -106, a 3G B1 pedig -90 dBm."
Nálam is ilyesmi az általános, azaz még nagyobb a különbség: B20: -99, B3 -103, B1: -73, és ha torony közelében vagyok ott is mindig erősebb a 3G cella mindkét szolgáltatónál.Számomra ez azt jelenti, hogy a lefedettség csökken, és a telefon fogyasztása nőni fog (a gyengébb térerő és az ezért sok cellaváltás miatt) a 3G cellák 4G-re átpakolásával - de biztos nem látom át teljesen a kérdést.
-
Aurig@
őstag
-
zsolt501
nagyúr
válasz
anglergab #2782 üzenetére
Értem, pontosabban kezdem érteni, hogy miért is vannak és lehetnek anomáliák.
Az biztos, hogy nagyon sok tényező okozhat gondot, kár hogy nem tudnak VoWiFi esetén nagyobb prioritást alkalmazni a hálózatokra, ha meg tudnának de még nem alkalmazzák akkor remélem egyszer ez is összejön. -
tibor23
senior tag
válasz
anglergab #2596 üzenetére
Amerre én jártam és megvolt a korlátlan Telenor netem szinte mindig B20-on volt nagyobb városok kivételével, de Tapolcán is csak B20 volt. Sebességgel nem volt gond, mindig jókat mértem, tavaly Decemberben is, de az otthoni szerveremen keresztül VPN-nel csatlakozva indított VOIP hívásaim minősége élvezhetetlen volt általában. Ugyanez Telekomos nettel, ami ritkán B20, leggyakrabban B3 - teljesen vállalható.
-
4Grider
félisten
válasz
anglergab #2596 üzenetére
Barátoméktól az alföldi tanyavilágban 2 km-re van a cella. 3 éve még 40 Mbps körül volt, két éve már csak 20 Mbps körül, manapság meg estefelé jó, ha sd adást tudnak nézni szakadozás nélkül Telenor Mytv-n, de inkább 2 Mbps alatt van a letöltés. Feltöltésben még mindig használható. És nekik megint csak átmeneti megoldás lesz, ha esetleg 1800 MHz-el összefogják, mert rácuppannak hamar a helyiek és az is le fog dugulni, mert nincs vezetékes net...
-
4Grider
félisten
válasz
anglergab #2594 üzenetére
De a legjellemzőbb az, hogy mivel elég nagy területeket fed le sugárirányban, és jellemzően olyanokat, ahol semmi vezetékes net nincsen, így sok helyütt jobb híján ezt használják pl. online tv-zésre is, ami pedig automatikusan azzal jár, hogy a letöltési sebesség elmegy kutyába. Ugyanez lesz a 700 MHz-el, és ugyanez lesz a 900 MHz-el is, akármilyen generációs hálózaton fogják felajánlani. Nagyon vidékre ui. soha meg nem térülő szolgáltatás vezetékes netet elvinni.
-
anglergab
addikt
válasz
anglergab #2592 üzenetére
Illetve az, hogy van B20 nem jelenti azt hogy használható is. Hiszen könnyen lehet hogy a telefon hallja a távoli bázist, de a bázis a telefont nem.
Az is lehet, hogy a telefon beragad egy távolabbi B20 bázison, nem megy át egy közelebbire. Ilyen esetek előtt már 3G-re kell váltania.
Nem véletlen, hogy a legtöbb probléma B20-on van. Az van a lefedettség szélén és nagyon sok rajta a rossz linkkel rendelkező telefon. -
MadMancs
veterán
válasz
anglergab #2589 üzenetére
Értem. Ez lehetséges.
Utolsó infót nem tudtam. Bár volt már olyanra példa hogy néztem nagyot miért roamingolok ( R betű tűnt fel) azt látom Telekom HU | Telenor HU a szolgáltató és roaming helyzet. Gondolom ott kicsit megkeveredtek a dolgok mert Telekomot megkérdeztem és elvileg belföldi roaming tiltott. -
MadMancs
veterán
válasz
anglergab #2587 üzenetére
Telekom 1 simmel sem remekel 3G-n, sajnos munkahelyem egyes pontjain csak H+ van, fullon. Na akkor nem volt online zene. Illetve útközben se ha 4G mentes szakasz jött. Ellenben vodánál egyáltalán nincs gyárban 4G, cserében normálisan működött ma is H+ hálón. Nemrég van vodás kártyám is. Egyébként Ezen az úton ahol járok ( 50km) Telekom LTE B20 20Mhz, Voda LTE pedig többnyire B3 10Mhz. Hogy 3G n melyik milyen frekvenciát használ nem néztem.
De már nagyon offban vagyunk. Csak a van 4G nincs 4G re válaszoltam hogy nem mindig szempont. Néha a kevesebb több.
-
-
Starchm
őstag
válasz
anglergab #2508 üzenetére
QXDM-n keresztül mivel alapból be sincs kapcsolva a telón mivel kinai belpiacos volt. Vagyis b1-b3, b39-b41 és b40-b40 van csak alapból.
Gondoltam, hogy 150mbps a 64-s mod. miatt lesz, éjszaka ki is jön az 50mbps belőle, de nap közben csoda a 10 is. De akkor lehet télleg csak 1 banden keresztül tolják itt...
-
4Grider
félisten
válasz
anglergab #2498 üzenetére
Gondolom költői kérdés volt.
Ha nem: 2 dolog a gond ezzel:
1., Iszonyat kicsi (LTE-A) lefedettséget lehet B7-el megoldani, indoort szinte alig.
2., Az NMHH alig várja, hogy a B7 használatba legyen véve, az nekik havonta elég rendes plusz bevételt fog onnantól kezdve jelenteni. A szolgáltatóknak meg logikusan költséget és nagyobb támogatási igényt.
Ha a kettőt összeadod, akkor logikus, hogy a szolgáltatók miért nincsenek oda az ötletért... -
Starchm
őstag
válasz
anglergab #2500 üzenetére
Ha már CA-ról van szó akkor a telekom oldalon lévő térképen ahol 150mbps van, ott ne is számítsak CA-ra?
Igazából csak azért érdekelne, mert látok több tornyot is ami B3-B20-at ad, viszont ha bekapcsolom a b3-b20 CA-t telón akkor 4g és 4g+ közt ugrál folyton a dolog a vége pedig az lesz, h teljesen eldobja a 4g-t vagy (kisebb eséllyel, 5% kb) 4g-n marad.
Vagy esetleg a rsrp/rsrq-hoz lenne köze, hogy az egyik a minimumán van már nagyon?
B3 RSRP -115 RSRQ -14, B20 RSRP -108,RSRQ -18 -
-
4Grider
félisten
válasz
anglergab #2457 üzenetére
Az alapján, hogy nekem a voda folyamatosan 4+-t, a Telekom meg ritkán cuppan fel CA-ra ugyanazon a telefonon. Esetleg más a minimum adatforgalmi küszöb van konfigurálva a CA bekapcsolásához és ez okozza a különbséget, de nekem laikusnak ez nagyjából egyenlő azzal, hogy az egyik folyamatosan, a másik csak akkor van fenn, amikor nagyon szükséges.
-
anglergab
addikt
válasz
anglergab #2413 üzenetére
Ezért a VoWiFi inkább kiegészítő jellegű szolgáltatás. Azaz ha nincs semmilyen/nagyon gyenge a mobilhálózat, akkor átregisztrál időben VoWiFi-re. Amint visszajön elfogadható mobilhálózat, visszaregisztál oda.
A fenti folyamat paraméterei persze finomhangolhatók, ahogyan a szolgáltató szeretné. A telefon folyamatosan monitorozza a jelerősségeket és jelminőségeket és figyeli azok időbeli alakulását is összehasonlítva a letárolt preferenciákkal. -
martonl
senior tag
-
-
martonl
senior tag
válasz
anglergab #2342 üzenetére
kali, anglerlab:
Ok, köszi a válaszotokat. Én nem kötözködni akartam, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy akkor ne állítsunk olyat egyértelműen, hogy a volte kevésbé meríti az aksit. Egyszer erre nincs bizonyíték, másodszor van, ahol ennek pont az ellenkezője van leírva.
-
martonl
senior tag
válasz
anglergab #2335 üzenetére
Akkor pl. a Nokia 2720 is régi készüléknek, vagy elavultnak számítana ezen a téren? Mert ennek a
specifikációjában is kevesebb 4G készenléti és beszélgetési idők szerepelnek. -
tomp
Topikgazda
válasz
anglergab #2335 üzenetére
Azért ha már a bázistól IP-n megy a CS is akkor érthető, hogy 4G-n már eleve IP-re tervezték a hívást. A vonalkapcsolt hívás alacsony jelszintnél ugye nagyon rossz. VoLTE sokkal tisztább. Illetve ahogy megfigyeltem VoLTE-n nem megy el a "pocsék" hangminőségig hanem inkább bontja a hívást "hálózati hiba" üzenettel.
-
-
martonl
senior tag
válasz
anglergab #1740 üzenetére
Na tegnap hívásnál egy kikapcsolt számot hívtam hívásértesítővel, és egy pillanatra felvillant, hogy "hívás átirányítva". A hívás elindításánál továbbra sem jelzi, hogy aktív átirányítás van, de legalább valami hívásjelzést látok. A legfontosabb persze a várakozás, de a többit sem árt látni, pl. ha a hívás hangpostára fut stb. Úgyhogy remélem működni fog a dolog.
-
martonl
senior tag
válasz
anglergab #1696 üzenetére
Köszi, azt hiszem, értem. Tkp. minek létesítsen a kicsengetéshez hangcsatornát, amíg nem jön létre a kapcsolat. Kénytelenek leszünk megszokni (ezt is). Az autóban tényleg volt olyan, hogy folyton újrahívtam, mert azt hittem, nem megy ki a hívás valamilyen hálózati probléma miatt. Közben csak nem vették fel.
-
martonl
senior tag
válasz
anglergab #1678 üzenetére
Én is köszönöm! És az kimaradt, hogy arra sem emlékszem, hogy egy szolgáltatás bevezetésekor nekem szoftverfrissítéssel, meg régiókóddal kellett volna bajlódnom. Ha egyszer a készülék az adott szolgáltatást tudta, akkor az ment is rajta, legfeljebb minimális beállítást kellett eszközölni. Volte-nál ez nem így van. A hívásjelzés nem Samsung privilégium, szinte az összes hagyományos telefon visszajelezte. Ez alap hálózati szolgáltatás (sőt, a régi telók még sokszor hanggal is, az Ericssonok nagyon szépen trilláztak, ha várakozásba futott a hívás), ill. az okostelók közül is elég sok jelzi, bár sajnos már inkább csak vizuálisan. Nekem ez szempont is volt a készülék kiválasztásánál.
-
martonl
senior tag
válasz
anglergab #1676 üzenetére
A GSM kezdeti időszakáról személyes tapasztalataim nincsenek, szerintem erről te is többet tudsz mesélni. 97 óta van saját mobilom, de akkorra a Westel 900 hálózata már elég jól ki volt épülve, és "csak a szépre emlékezek". A Vodafone indulásakor főleg lefedettségi problémák voltak, de ez szerintem természetes dolog volt akkor. Illetve még a lefedett helyeken is voltak néha hangminőségi problémák. A Vodafone GPRS bevezetésekor sokszor megfeküdt a hálózat, mert ha jól emlékszem, kezdetben ingyen adták. Úgy kb. hirtelen ennyi. Ha most kifejezetten a volte-ra koncentrálunk, olyan biztosan nem volt, hogy egy már meglévő szolgáltatást, pl. a hívásjelzést, vagy a roamingot elvettek. Talán a cellainformáció volt, amit egyszercsak a Pannon megszüntetett.
-
martonl
senior tag
válasz
anglergab #1669 üzenetére
Nyilván ez így van, csak kiforrja magát egyszer a dolog. Jelenleg én úgy látom, és ezt régebben ki is fejtettem, hogy pillanatnyilag a picivel jobb beszédhang minőséget és a gyorsabb hívásfelépülést leszámítva visszalépésként élem meg a volte-t. Most nem mennék megint ezekbe a kérdésekbe bele, a 30 féle frekvenciasávtól a roamingig bezárólag, de ennek a technológiának a bevezetése sokkal komplikáltabbnak, és talán nem túlzok, de előkészítetlenebbnek tűnik, mint bármely más, korábbi új technológia bevezetése volt a mobilhálózaton.
De reménykedek, hogy viszonylag rövid időn belül a helyükre kerülnek a dolgok.
4G-volte butatelefont eddig túl sokat nem láttam, nem is tudom, van-e köztük olyan, amit a hazai szolgáltatók egyáltalán támogatnak. Pedig igény az lenne rájuk.A hívásjelzésekre azért sem volt igény, mert talán a mai mobilos generáció már nem is emlékszik rá, hogy egyáltalán volt ilyen.
-
janos666
nagyúr
válasz
anglergab #1658 üzenetére
Felhívtam valakit, akiről biztosra tudtam, hogy VoLTE lesz (mert csak neki volt bekapcsolva a "flottában", mikor legutóbb bekapcsoltattam az ügyf.sz.-al a saját számomra --- behúzta automatikusan a szolgáltató, mikor ahhoz a számhoz náluk lett VoLET-s készülék vásárolva, de az enyém pl. független készülék) és valóban a szokásostól tisztább volt a hang (mindketten csendes szobából beszéltünk).
Viszonylag keveset használom az egész telefont, de olyankor mégis az egyik legfontosabb a hanghívás (az email és IM mellett), a többi csak extra (telefonon netezni csak szükség esetén...) és azt már a 3G és Fecebook összehasonlításból is tudtam, hogy egyértelműen hallok különbséget 3G felett.
Szóval ja, szerintem így el kell búcsúznom a Lineage-től ezen a telefonon, mert az egyik fő funkciót, magát a telefonálást korlátozza észlelhető mértékben (még akkor is, ha érthetőek a szavak 3G-n és ma tippre csak minden tizedik hívás lesz kölcsönösen VoLTE). Ha már egyszer itt van, most hülye érezés lenne elvenni (mondjuk ~8 év után otthagyni a Lineage-t is az).
---
A VoLTE akkor is működik, mikor WiFi-n lóg a telefon, de nem tud a készülék VoWiFi-t? Csak mert akkor is eltűnik a 4G ikon, ha csatlakozik a WiFi (és tudtommal tényleg bomlik az LTE netkapcsolat is).
Mert az már túl nagy korlátozás lenne, hogy alapjáraton tartsam kikapcsolva a WiFi-t, mert talán hívnak.
Új hozzászólás Aktív témák
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen routert?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- BestBuy topik
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- További aktív témák...
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- LG 83C3 - 83" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest