- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Íme az új Android Auto!
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone 17 Pro prototípus a vadonban
- Kezünkben a Honor Magic V5
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
martonl #2343 üzenetére
Én a saját gyakorlati tapasztalataimat írtam le, hosszú órákat szántam rá több telefon (például Huawei Mate 10 Pro, Samsung Galaxy Note9, Apple iPhone XS Max) esetén is az alapos tesztelésre.
Mióta új munkahelyem és munkám van, nincs annyi időm és energiám a dologra, de arra még rászánok majd egy hétvégét, hogy egy dual 4G és dual VoLTE képes készülékben tesztelem két azonos szolgáltatójú SIM kártya esetén a 4G készenléti fogyasztást külön, miszerint az egyiknél aktív lesz a VoLTE, a másiknál nem.
Nem feltételezek mérvadó különbséget, de az akár nagyon minimális különbséget is látni szeretném számszerűsítve. -
Ez nem a Vodafone-nak köszönhető, hanem a Huawei ilyen, nem tesz hálózati zárat egy ideje a készülékeire, ezért azok minden szolgáltatónál függetlenek.
A Vodafone és a Telenor amire csak tud és akar, tetet még most is hálózati zárat, ezért sok telefonjuk jelenleg is függő a kínálatban.
A Telekom régóta nem tesz/tetet már semmire adott zárat, sőt, ellentétben a többi szolgáltatóval, ha valaki korábban függőt vásárolt tőle, azt a hűség alatt is díjmentesen függetleníti.
A jogszabály csak arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy a hűség (2 év) lejárta után oldják fel díjmentesen a hálózati zárat, a Telenor és a Vodafone így is tesz, a Telekom viszont az előfizető számára kedvező irányban eltér ettől. -
Nem csak a szolgáltató függvénye, ráadásul csalóka is részben az a mindig kijelzett VoLTE, mert nem is mindig teljesen igaz, hiszen nem minden esetben adott a két végpont között a VoLTE kapcsolat, sokszor csak tőled a "feléig" az.
Telekomnál is kijelzi, ha a telefon és annak szoftvere tudja, nekem például korábban a Note9 (XEH, még ez is fontos, mert a TMH szoftver például nem kezelte) kiírta a HD hangot, ha valóban végig adott volt, most iPhone XS Max van, annál is csak úgy tudom ellenőrizni, ahogy a korábban a Huawei készülékemnél, a 4G-n maradással.
Az Apple termékeknél egyik szolgáltató sem tudja megoldani - a gyártó nélkül - a kijelzést, Huawei, Samsung...stb. esetén pedig szolgáltatója és szoftvere is válogatja, mert összetett dolog. -
Ideális esetben elég, ha érzékeli a telefon (szoftvere) a megfelelő szolgáltatójú SIM kártyát, úgy már meg is jeleníti a VoLTE kapcsolót.
Nekem is így van például a céges előfizetésnél, mert az Telekomos, pedig az előfizetésen nincs bekapcsolva a VoLTE - a privát Telekomoson bekapcsolva, annál használom is.
Beállítások -> Rendszer -> A telefon névjegye -> Állapot -> Hálózat
Átkapcsolsz wifi hálózatra, a mobilinternet kikapcsol, vagy manuálisan kinyomod, indítod a VoLTE hívást és 4G--n marad a telefon. -
A telefonon az a beállítás másról (is) szól.
4G esetén megy párhuzamosan a hang és az adat, ezért ha VoLTE telefonálsz, közben mobilinternetezhetsz is azonos előfizetéssel/SIM kártyával.
Amikor kikapcsolod a mobilinternetet, a telefon menüjében akkor is ellenőrizheted a hálózati információknál, hogy VoLTE esetén 4G hálózaton megy/marad. -
Nem kell, de ezt egyszerűen ellenőrizheted, kikapcsolod adott SIM kártyán a mobilinternetet/adatkapcsolatot és úgy is működni fog a VoLTE.
A Telekomnál írják is:
A VoLTE technológiával jó minőségű hanghívásokat tudsz lebonyolítani 4G hálózaton, mobilinternet adatforgalom felhasználása nélkül.
Forrás: [link] -
-
Szia,
Nem, az az LTE-A/4G+ mód magasabb szintje, azt tudod ott be- és kikapcsolni.
A telefonod tudja a VoLTE funkciót, ha adott esetben nem működik, akkor az a szolgáltató, vagy annak SIM kártyája miatt van.
Amikor bekapcsolta a Vodafone az előfizetéseden a VoLTE funkciót, azóta a hálózatról a le-, majd vissza történő csatlakozás megtörtént? (Telefon újraindítása, vagy repülős mód be és ki.) -
válasz
tamas.nick #1875 üzenetére
Szia,
Alap, de nem minden esetben kerül külön kijelzésre, esete (szolgáltatója, készüléke és ezek kombója) válogatja.
-
válasz
bajoros #1383 üzenetére
Szia,
A Telekom hálózatán a Huawei készülékek nem jelzik ki külön a VoLTE működést - ahogy például a 4G+-t sem -, de kezelik, abból láthatod, hogy ha a feltételek adottak - az előfizetésen bekapcsolva a szolgáltató által, általad pedig a készüléken és 4G hálózaton lóg a készülék -, akkor telefonálás közben 4G-n marad a telefon.
-
válasz
domper2015 #1166 üzenetére
Szia,
A kiírás szerint csak iPhone 6 és felette: [link]
-
Valóban jó lenne, ha csak olyanok nyúlnának bele, akik értenek hozzá a kellő szinten.
Az is megoldás lehet, hogy egy vagy néhány ember kap jogosultságot a szerkesztéshez, akik pedig kiegészítéssel szeretnének élni, beírják ide a topikba a kapcsolódó infókat és az alapján megtörténik a jogosul(ak) által az adatbázis módosítása. -
válasz
Lackooo84 #999 üzenetére
Pont a Telekomé lenne a jobb megoldás, ha minden telefon megfelelően kezelné, mert akkor csak abban az esetben jelenne meg a releváns kijelzés, ha valós a működés.
Szerencsére vannak azért ilyen tekintetben is jó telefonok és szoftver verziók, de egyelőre ezek vannak kisebbségben. -
Jól is kellene működnie, biztos oka van, hogy hibát tapasztalsz, azt kellene kideríteni, hogy mi az. XEH vagy TMH a telefonod?
Nekem ugyan Note9 van jelenleg (XEH, korábban volt TMH is), de azo(ko)n semmi probléma a Telekom VoLTE kapcsán, ahogy előtte a Mate 10 Pro-n...stb. sem volt. -
Mobilinternettel is használom, sőt, többségében azzal - fényképeket...stb. is küldve - és semmi külön díj, csak annyi, hogy adatforgalom kell hozzá, ezért írják a mobilinternetes adatcsomagot.
Az iMessage gyártóhoz kötött, az RCS nem, de az iMessage is úgy működik, hogy ha a másik fél nem képes rá, akkor SMS/MMS formájában kerül továbbításra.
Ezek a platformok ilyenek, hogy ha nem mind a két fél képes rá, akkor nem valósul meg oda és vissza, illetve végig adott mód, igaz ez a VoLTE esetén is. -
Érdemes lenne akkor telefonos vagy személyes ügyfélszolgálaton ellenőriztetni, hogy valóban bekapcsolt állapotban legyen az előfizetésen a VoLTE funkció.
Ha van rá lehetőség, a SIM kártyádat kipróbálni olyan készülékben, amiben másik (VoLTE képes) SIM kártyával bizonyítottan működik a VoLTE, illetve fordítva is, a te készülékedben kipróbálni olyan SIM kártyát, amivel másik, megfelelő készülékkel a gyakorlatban is megy a VoLTE, így szűkíthető a hibalehetőség.
Android 9 óta még a View 10-en is működik a Telekomos VoLTE, pedig az nincs hivatalosan támogatva, soha nem is forgalmazta a szolgáltató. -
Szia,
A Honor 10 hivatalosan is támogatott típus a Telekomnál, persze a feltételeknek meg kell felelnie, meghatározott régió, firmware verzió...stb.és akkor működik.
C432-es, tehát eredetileg is ebbe a régióba szánt készüléked van?
Android 9 van már rajta, vagy még 8?
A szolgáltatói oldalon is biztosra kellene persze menni, hogy valóban bekapcsolt legyen az előfizetésen a VoLTE, megfelelő legyen a SIM káfya és legyen 4G lefedettség, ha a készülék szoftveresen is tudja és bekapcsolva a VoLTE kapcsoló, akkor működnie kell. -
válasz
KurtCobain #850 üzenetére
Ismerősi körben egy ilyen volt, nála már nincs gond egy ideje.
-
-
válasz
anglergab #837 üzenetére
Szia,
Bár a menüben kell nézelődni, de kikapcsolt mobiladat mellett is látható/ellenőrizhető sok készüléken, hogy milyen hálózati módban történik a hanghívás, 4G/VoLTE vagy sem: [kép]
Sosem kapcsolom ki a telefonon a mobiladatot, most csak a teszt kedvéért tettem meg.
Bekapcsolva valóban egyszerűbb, mert akkor a főképernyőn, illetve az értesítési sávon kiszúrja az ember szemét az épp használt hálózati mód.
Jut eszembe, bekapcsolt wifi esetén sem látszódik a főképernyőn/értesítési sávon, akkor is a menüben kell ellenőrizni. -
Lesarkítva; virtuális kontra fizikai.
A Huawei telefonok kapcsán más példát is lehetne írni, például Telekomos SIM kártyával nem jelzik ki egy ideje külön a 4G+ hálózatot - attól persze ismerik és kezelik -, más szolgáltatók SIM kártyájával viszont igen.
Írom ezt azért is, mert a korábban használt Huawei telefonomon (Mate 10 Pro) csak abból láttam, hogy működik a VoLTE, miszerint nem váltott vissza 3G/2G módba hívás alatt, a jelenlegi Note9-en viszont megjelenik egy HD ikon és zöldre vált, ha valóban 4G/HD hívásról van szó.
A Telekom, hogy hű legyen magához, a Telekomos Note9-en nincs a szolgáltatós szoftverben ez a HD ikon, de a nem szolgáltatósban van.
Komplikálva a dolgot, a Note9 esetén mindegy, hogy Telekomos vagy sem, a 4G+ kijelzés mindig adott a Telekom hálózatán is.
Ennyire összetett a dolog és múlik a gyártón és szolgáltatón is. -
Másik, lehetőleg hivatalosan támogatott telefonnal is próbáld majd ki azért a SIM kártyát, ha lesz rá lehetőséged, mert úgy kiderül, hogy mi a hiba forrása.
Azt figyeld még meg esetleg a készülékednél, hogy csak lezárt képernyőnél nem érkezik be a hívás, vagy akkor sem, ha használod épp a telefont. -
-
válasz
szabogabor10 #665 üzenetére
Nem véletlen, hogy a legtöbb rendszerben/készüléken nem lehet csak 4G módot beállítani, igaz ez Android esetén is, ott is elenyésző azok száma, ahol van rá lehetőség.
-
válasz
Lackooo84 #635 üzenetére
A Telekom addig nem ír be egy adott típust a listájába, amíg a gyakorlatban le nem tesztelte, szóval működnie kell, ha minden feltétel adott.
Arról nem tehet a szolgáltató, ha a felhasználó eltérő, moddolt (adott topikban ez népszerű, ahogy olvasom) firmware verziót tesz fel...stb.
Ismételni tudom csak, akinél minden feltétel adott és nem működik vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatóval és kérjen segítséget, hivatkozva a támogatási listára. -
válasz
Lackooo84 #624 üzenetére
Nem követem azt a topikot, de arra azért kíváncsi lennék, vajon van ott olyan, aki minden feltételnek megfelel? Tehát Telekomos készülék, nem történt alternatív frissítés a felhasználó által, az előfizetésen bekapcsolva a VoLTE...stb.
Aki minden feltételnek megfelel, kérheti a Telekom segítségét, a kapcsolódó lista alapján meg kell oldaniuk.tomp: A Huawei P20 Pro-val megy a Telekomos VoLTE, a listájukban is szerepel, de gyakorlati tapasztalatból is mondom.
-
válasz
thomas77 #618 üzenetére
Megy is, de garancia csak arra van, ami a Telekomtól származik és szükség esetén szoftverileg kihatással van arra azonosító alapján. (Már ha a felhasználó nem buherál bele eltérő/alternatív frissítéssel.)
tomp: Köszi a listát!
Honor View 10-en működik Android 9 óta a Teléekomos VoLTE, beírom majd, ha szerkeszthető lesz a dokumentum. -
válasz
Lackooo84 #555 üzenetére
Más országokban működhet, mert eltérhet a készüléken a szoftver - ad ki hozzá esetleg külön saját támogatást a szolgáltató -, vagy akár a VoLTE technikai megoldása is más.
Mind a kettővel kapcsolatban találkoztam gyakorlati példával, a feleségem View 10-én például hiába trükköztem Android 8-on, abban nem volt megfelelő szoftveres támogatás, így nem működött a VoLTE, megkapta a 9-et, amibe viszont már gyárilag bele volt integrálva és azóta tudja.
Az eltérő VoLTE mód kapcsán sem is kell messzire menni, hazánkban a Telekom és a Telenor sem azonos technológiával oldotta meg, előbbi úgymond fizikailag, utóbbi pedig virtuálisan. -
válasz
szabogabor10 #465 üzenetére
Nem csak te vagy ezzel így.
-
válasz
szabogabor10 #459 üzenetére
Valóban van olyan hozzászólás - nem is egy -, ahol DIGI szerelő - aki ráadásul a mobilos kiépítést csinálja - mondta a fórumtársnak, hogy a DIGI már 5G-vel fog indulni.
Lehet, hogy minden esetben azonos szerelő volt, de ha nem, akkor többen is úgy tudják a cégnél.
Biztos nem kell már a DIGI-nek a 4G-s nyűg a kevés frekvenciája miatt, meg a VoLTE és hasonló megoldandó feladatok, belecsapnak a nagyobb lecsóba... -
Szerintem ne a Samsung frissítést várd, hanem azt, hogy a Telenor gatyába rázza a VoLTE szolgáltatását, mert a gyártónak annyi a feladata, hogy betette a rendszerbe a szükséges paramétereket és a kapcsolót, a többi nem rajta múlik.
TODI1111: Idővel csak megoldják minden tekintetben a problémákat a szolgáltatónál.
-
válasz
Tutu7030 #419 üzenetére
Annyiban érdekes a dolog, hogy a szolgáltató nem nyúl bele az általa forgalmazott Huawei/Honor készülékek szoftverébe, csak külön kiegészítő frissítést ad ki azokra - amiket nem is muszáj telepíteni, illetve gyári visszaállításkor el is tűnik, mert nem képezi a firmware gyökeres részét -, amikben benne vannak a szolgáltatós alkalmazások és meghatározott hálózati módosítások, utóbbiba belefér persze a VoLTE specifikáció is.
Nekem Telekomos Mate 9 volt anno és az sem tudta szoftveresen a VoLTE funkciót, később a Mate 10 Pro viszont már úgy jelent meg, hogy nem csak a Telekomos, hanem minden más forrásból származó is alapban tudta, a nem szolgáltatós, kétkártyás Mate 10 Pro-val is használtam sokáig a 4G hanghívást.
Szerintem a gyártón (is) múlik a szoftveres VoLTE támogatás, jó példa erre a feleségem által használt View 10, amely nem szolgáltatónál lett vásárolva - Telekom nem is forgalmazza -, a megjelenéskor nem tudta szoftveresen a VoLTE funkciót, hónapokig így volt, aztán megkapta a 9-es frissítést, megjelent a VoLTE kapcsoló és azóta megy rajta a 4G hanghívás. (Telekom) -
Nem szolgáltatós készülék esetén a gyártón múlik, hogy melyik szolgáltató VoLTE paramétereit teszi bele alapban - akár külön a szolgáltató kérésére -, szolgáltatós készülék esetén pedig ha a szolgáltató bele tud nyúlni valamilyen módon a szoftverbe, akkor beleteheti, ellenkező esetben bele tudja tetetni a gyártóval.
-
Ha jelenleg nincs kapcsolód, akkor az a készülék részéről szoftveres hiányosságnak tűnik és az sem biztos, hogy most egy havi díjas, aktív VoLTE funkciójú SIM kártyával működne a dolog.
A kapcsolónak jellemzően akkor is meg kellene jelennie, ha nem VoLTE képes, de Telekomos SIM kártya van a telefonban. -
válasz
TODI1111 #376 üzenetére
Csak intézi lassan a Telenor is.
A friss Telekomos firmware verzióval már ott tartok, hogy bekerült a VoWiFi kapcsoló is.German_TD: Nem csak gyártója, hanem szolgáltatója is válogatja ezeket, egy másik példa, a nem szolgáltatós XEH firmware verzióban régóta nincs NFC ikon a funkció bekapcsolt állapotában, a Telekomos firmware verzióban meg van.
-
válasz
#77646080 #373 üzenetére
Így igaz, saját Note9-emen is pont azt néztem, hogy a Telekomos telefonon ha nem a saját szolgáltatós firmware verziója van, hanem a nem szolgáltatós hazai (XEH), akkor zöld HD kiírással (is) jelzi a VoLTE kapcsolatot, Telekomos (TMH) firmware verzióval meg nincs HD jel, csak a 4G(+) ikonból látom.
-
A sajtóközlemény nem lehet formális, mert az kötött, szabályozott forma, amit szabad felhasználásra kell bocsájtani, így azzal nem szokás ilyen szempontból lazázni.
Keress rá a neten, nem csak a sajtóközleményt adta ki a Telekom 2017. április 27-én, hanem a MTI-vel is közölte az országos 4G hanghívás azon a napon történő elindítását.
Az ősszel írt cikkekben is hivatkoznak rá, hogy:
A Magyar Telekom a hazai szolgáltatók közül elsőként 2017. április 27-én teljes magyarországi 4G hálózatán elindította a hangszolgáltatást.
Egy forrás, de számtalan ilyet találni: [link]
Részemről ennyi volt a téma, ennél több energiát nem fektetek a dologba, aki ennyiből nem érti meg, azzal nem tudok - és nem is akarok - mit kezdeni. -
Nincs azzal probléma, mondhatsz bármit, hivatalosan más van leírva, márpedig utóbbi a mérvadó, nem viccből adták ki a korábban linkelt sajtóközleményt sem, a 4G hanghívás 2017. április 27-től országosan működik, onnantól nem közölhették, hogy nem teljes üzemmód. (Néhány ügyintéző képes butaságokat állítani, erre azóta és napjainkban is sok példa van, ráadásul ez minden szolgáltatóra igaz, ez van sajnos...)
A manuális bekapcsoláskor még most is ügyintézője válogatja, egy részük ragaszkodik a szolgáltatós kompatibilitási listához, de nem mindenki, ettől függetlenül a szolgáltatás működik, az már legyen az előfizető problémája, hogy megfelelő készülékkel rendelkezik, vagy sem, ennek ahhoz nincs köze, hogy általános szolgáltatás, vagy sem.
A szolgáltató feltételekhez kötheti a szolgáltatást, megfelelő működést pedig csak az általa meghatározott készülékeken tud garantálni, attól persze más gyártójú/típusdú eszközökkel is működhet, de azoknál ha nem stimmel valami, a szolgáltató mossa kezeit.
A Telenor is így indított, alig néhány készülékkel működik a kiírásuk szerint a VoLTE, de attól hivatalosan és országosan elindították a 4G hanghívást. -
Én is így gondolom: [link], hogy ha országosan bekapcsolták tavasszal - azt írja a nyilatkozatban is a Telekom, hogy a teljes magyarországi 4G hálózaton indítják, illetve indították adott időpontban -, akkor ahol volt 4G, ott ment már mindenhol.
A 2017. június honnan van már?
2017. április 27. - az viszont igaz, hogy így nincs még 2 éve sem, csak hamarosan.
Az én emlékeimben először a 2016. május volt, biztos az éles jelző miatt maradt meg az. -
A szolgáltatás országon indítása a lényeg, annak ott a hivatalos dátuma (2017. április 27.), nincs jelentősége, hogy milyen készülékeken mikor tették elérhetővé, bárkinek lehetősége volt a fenti dátumtól olyan készülékkel használni, amin már működött, aki másmilyen telefonnal rendelkezett, az meg úgy járt, de ugye manapság is használnak még sokan olyan telefont, ami hardveresen vagy szoftveresen nem kezeli a funkciót.
Nem én szoktam butaságokat írni és a korábbi regisztrációimat sem én szoktam kinyírni és kitiltatni. -
Rosszul értelmezed.
Az mindegy, hogy milyen típusú készülékeken működött, az országos szolgáltatás 2017. áprilisában elindult.
Ha rákeresel az S7 és S7 Edge topikokban, 2017. májusában már ment a Telekomos telefonokon a VoLTE.
Sőt, aki élelmes volt és intézte a szolgáltató ügyfélszolgálaton a bekapcsoltatást, már iPhone-on is használhatta hamarabb is a kiírtnál, illetve az automatikus aktiválásnál, konkrétan 2017. júniusában is már: [link]
De ha ezt nem tudja valaki értelmezni, akkor nincs miről beszélni:
A Magyar Telekom Krisztina körúti székházában végzett, tavaly májusi teszthívást követően a hazai szolgáltatók közül elsőként 2017. április 27-én indítja el teljes magyarországi 4G hálózatán a hangszolgáltatást.
Amit linkeltél, az csak arról szól, hogy az iPhone-t használóknak mikor kezdték el automatikusan bekapcsolgatni, de annak nincs jelentősége, lásd a fentieket.
Szerintem nem kellene szabályoznod, hogy mit és hogyan írok, arra ott a fórum szabályzata.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Gitáros topic
- Peugeot, Citroën topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LEGO klub
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...