Hirdetés
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Érkezik Magyarországra a Vivo, elsők közt kezünkben új csúcsmodelljeik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iPhone topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Keménykedik a Honor X9c
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Megjelentek a Vivo telefonjai Magyarországon, ezek az induló árak
- Nothing Phone (2a) Plus - semmi lényegi plusz
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz Boolash #2494 üzenetére
Igen, az IList és a többi "I" kollekció javasolt, viszont ebben a kódban, amit írtál, static-ként hozod létre a listát, de üresen. Jobb megoldás, ha létrehozod, majd inicializálod és utána sessionbe vele - static nélkül. Több példány kizárására a singleton design pattern kiváló. Egyszerű és gyors megoldás.
(#2500) Boolash:
Nem kell serializable sehová. Az entitás jó úgy, ahogy van.[ Szerkesztve ]
-
Boolash
aktív tag
Lenne egy másik kérdésem is. Szeretnék visszajelzést küldeni, ha az oldal tölt (progress bar). Ezt meg is valósítottam abban az esetben, ha rákattintok a gombbra, elindul a lekérdezés, majd egy gif egy updatepanelben pörög. Teljesen jól működik.
Viszont most arra lenne szükségem, hogy akkor kapjak ilyen visszajelzést, amikor az ASP-s oldalam az első töltését végzi. Ilyenkor a Page_Load eseményben elég sokminden meghívódik, ami eltart egy jó ideig (tehát nem csak azért lassú, mert éppen fordul).
Köszi -
memphis_19
tag
Sziasztok! Olyan kerdesem van, hogy kell keszitenem egy Gui- val rendelkezo onallo alkalmazast, amely egy matlab simulink modellhez fer hozza, lehet mukodtetni a szimulaciot. A user interfacen keresztul lehet megadni a parametereket a szimulaciot. A simulink modell rendelkezesre all matlab alatt ami fut is. A lenyeg az hogy egy onallo alkalmazast kell csinalnom, amely a matlab nelkul is kepes mukodni. Szerintetek c#-ban megvalosithato ez? Elmeletileg a matlab allomanyok lepezhetok dotnet komponensekke, amiket fel lehet hasznalni. Koszi a segitseget.
-
félisten
válasz memphis_19 #2504 üzenetére
A Matlabot akarod vezerelgetni, vagy kulon szimulatort akarsz? (Mindketto megcsinalhato.)
while (!sleep) sheep++;
-
eziskamu
addikt
Köszönöm! Halad a dolog, de azért duplán szívás:
1. nem ismerem a c#-t, csak olvastam róla + 1-2 példaprogi
2. a mobilos .net miatt a netes c# példák nem mindig működnek, függvények/eljárások hiányoznak
De már megvan az amit nagyjából akartam, csak finomítani és foltozgatni kell. Az oroszlánrészt úgyis egy PC-n futó Javás dokkoló progi fogja csinálni -
memphis_19
tag
Hát Matlabban van egy simulink modellem és abból kellene készítenem, generálnom egy kódot amit bele tudok rakni egy projektbe. Mert a lényeg az, hogy a szimuláció fusson a matlab nélkül is, tehát hordózható legyen és ahhoz kell egy felhasználói interfész.
Lenne ötleted hozzá?
Köszi. -
Lacces
őstag
Megnyugtatlak ez nem az! Magamnak akartam. De kaptam ezt stuktogrammot, és mit ne mondjak... elég csúnya lett... Bár én még ennél szebb megoldást nem igazán láttam.
Visszafejtése legalább egyszerű.De ha van egy szép kódsora arra, hogy a lengyel formára hozást hogyan meg lehet nagyon profi módon megírni! Az most mondja, vagy hallgasom el örökre
De prog2-n Listákat kellett írni, és Bináris Kereső Fát... De az osztály már megvolt írva, és a metódusok is, de a metódust meg kellett írni.
Figyelj:
public bool insert(int key)
public bool removeAll(int key)
public bool addLast(int key)
és a többi.
Semmilyen más paramétert nem kaphat a metódus, rekurzív megírás kizárva, egyéb osztályok, interfészek használata tilos. Ez a no comment kategória.refaktorálható lenne? Az alatt mit értesz?
-
Lacces
őstag
1. Kérdés:
A C# és Java "dinamikus kötésének" a működése megegyezik?
(Szülő-gyermek osztályra gondolok, Téglalap deklarált, de négyzettel hívtuk meg stb...)Lenne egy kérdésem, 9-ből 8-t megértettem, egynél akadt egy kérdésem... Osztály öröklés vagy dinamikus kötés - én ezt a szakszót láttam :-D
Komplex és valós szám osztályok adottak, a lényeg, hogy van ez a 3 metódus, :
Komplex osztályban definiált metódus:public Komplex plusz(Komplex k){ // Komplex osztályban
System.out.println("K + K: "+toString() +" + " + k.toString());
return new Komplex(re+k.re, im+k.im);}
Valos osztályban definiált metódus:public Valos plusz(Komplex k){ // Valos osztályban
System.out.println("V + K: "+toString() + " + " + k.toString());
return new Komplex(re+k.re, k.im);
public Valos plusz(Valos v){ // Valos osztályban
System.out.println("V + V "+toString()+ " + " + v.toString());
return new Valos(re+v.re);[És akkor ez történik a main-ben:
Komplex kk = new Komplex(3.4, -5.6);
Komplex kv = new Valos(1.2);
Valos vv = new Valos(7.8)kk = vv;
Console.WriteLine(kk.plusz(new Valos(9)).ToString());
Az eredmény: V + K: (7.8) + (9.0) kiírás!kk=vv; Azt jelenti, hogy a kk objektum deklarált típusa komplex lesz, de dinamikus típus, mert a Valos osztály konstruktárat használja fel.? (Valósként van inicializálva? Nem tom, hogy ezt hogyan mondjuk)
na most itt meghívja plusz() metódust. És itt elgondolkodtam, hogy miért a public Valos plusz(Valos v) metódust hívja meg! Ez nem tiszta.
Ez az eredmény kiértékelés (függvény hívás hogyan történik?)
1. Elsőnek a Komplex osztályon megy végig, aztán a Valósba megy.
vagy
2. Egyből a Valós osztályba megy? -
Lacces
őstag
kv.plusz(kv) esetén mi a hézag?
Lehet, hogy az előző hsz-szel ellent mondok magamnak, de itt ugye az történik, hogy
kv.plusz() van, és ezért mivel a kv az Valósként lett inicializálva, ezért egyből a Valós osztályban keresi hozzá a függvényt! De mivel a paraméterben lévő kv deklarált típusa Komplex, ezért a Valós plusz(Komplex k) metódust hívja meg!
Hoppá de jó vagyok
Vagyis akkor ezekből azt a következtetést vonhatom le, hogy a függvény hívásnál az számít, hogy milyen objektumként van inicializálva, kv = new Valos() ezért, mindig a Valos osztályban keresi hozzá a metódusokat.
És az, hogy melyik paraméterű függvényt hívja meg plusz(Valos v) vagy plusz(komplex k), az a paraméterben lévő kv objektum deklarált típusa dönti el, ami jelen esetben komplex.Jól elmagyaráztam magamnak?
De ha van valakinek könnyebb, egyszerűbb mondókája, szívesen várom, itt PH-n mindig jókat kaptam
-
Jester01
veterán
válasz WonderCSabo #2514 üzenetére
Csak vannak architektúrák illetve szituációk ahol például a rekurzióhoz használt verem kapacitása korlátozott, vagy egyéb okból nem kívánatos a rekurzió (pl. sebesség). Egy programozónak pedig amúgy is tudnia kell rekurziót iterációvá alakítani. Ezzel a megszorítással remekül lehet látni, hogy érti-e az emberke amit csinál. Szerintem.
Jester
-
veterán
A neten van egy csomó C# RPN kalkulátor, azok jók példának. Ha nem is sokkal, de rövidebben is megoldható és kevesebb szívással.
A legszebb az, ha egy expression-t adsz át egy metódusnak, aztán az majd mond valamit. Azon belül meg már a switch-case és pár if megteszi. Nem rossz a megoldásod, mert biztosan működik, csak azt hittem, ilyen elvetemült tanáraid vannak.
"Semmilyen más paramétert nem kaphat a metódus, rekurzív megírás kizárva, egyéb osztályok, interfészek használata tilos. Ez a no comment kategória."
Ez az. A tanár kb. minden értelmes programozási és tanítási módszertannal szembe megy. Mi az, hogy nincs osztály és interfész? Ez még az isten osztályok korában él?
A refaktorálás egy olyan eljárás, amivel a kódot utólag tesszük átláthatóbbá, rendszerezettebbé, szebbé. Például kiszervezzük osztályokba, interfészekbe, ami plusz függőséget jelent az adott helyen, szegregáljuk az interfészeket, egyszerűsítünk, általánosítunk, stb. Szép terület.
-
veterán
válasz Jester01 #2515 üzenetére
Azt lehet látni, hogy érti-e vagy sem a rekurziót, de azért nem hiszem, hogy kezdő programozónak azt kellene először megtanítani, hogy nem használunk dolgokat - a sebességről nem is beszélve. Az osztályok és interfészek kizárása pedig egyenesen bűntény. arra kell először rászoktatni a népet, nehogy rosszul rögzüljön bennük. A suliban nekünk se mondtak semmit például a DRY-ról vagy a SOLID-ról és így utólag dühös is vagyok a tanárok inkompetenciája miatt.
(#2511) Lacces:
Jól látod. Egy metódusnál a hívásban szereplő típus a lényeg, ahogy a kolléga írja. Ezért is lehetséges a túlterhelés, amikor egy metódusnak több formája létezik ugyanazon néven, csak más típusokkal. Híváskor az fogja eldönteni, hogy melyik fut le, hogy milyen paraméterekkel hívod meg. Mondjuk ez így önmagában nem az öröklés témaköre.[ Szerkesztve ]
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok,
arra van lehetőség, hogy updatepanelben lévő gomb egy updatepanelen kívüli controlt (nincs más updatepanelben) módosítson? -
st4rlight
csendes tag
Csináltunk egy saját Arc (körív) controlt WPF 3.5 alatt, merthogy a Surface 1.0-nak az kell... na most ezt felhasználtuk egy saját médiavezérlőben, mint progress bar (0-100, százalékos DP), viszont kitalálta a customer, hogy jó, jó, de mi lenne, ha lehetne scrub-olni a progress bart? (=beletekerni)
Ki hogy allna neki? Az Arc controlt nem én fejlesztettem, de kicsit meghaladja a képességem a jó kis matek értelmezése... első körben valami grab vagy hasonló funkcióra gondoltam, csak nem tudom, hogy a Surface SVI-jei (ScatterViewItem) nem szólnának-e bele a dologba, merthogy a vezérlő mozgatható is... igaziból nem is ez a kérdés, hanem hogy milyen matek vagy módszer lenne a legideálisabb anélkül, hogy bele kellene túrnom az Arc controlba?
[ Szerkesztve ]
//developer
-
[pod]Diablo
őstag
Udv!
Egy adott szoveges fajlba ralehet keresni egy X karakterbol allo reszere ugy hogy megadom a keresett szoveg elott levo karakterlancot?Majd osszefuzve le kene menteni egy szoveges valtozoba a keresett karakterlancot a megadottal egyutt.
Remelem sikerult valamennyire erthetoen megfogalmaznom,mit szeretnek elerni.Elore is koszonom a segitseget!
"Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, mégrosszabb idő, kibaszott Mary Poppins, LONDON!" // ...when i get sad.i stop being sad and be awesome instead...
-
martonx
veterán
válasz [pod]Diablo #2525 üzenetére
MSDN a barátod. Azért én is segítek: string.indexof(string)
ezzel megkapod, hogy hanyadik karaktertől kezdődik a keresett szöveg.
Ezután már ki tudod vágni a megfelelő részt, ha tudod, hogy honnan kell kezdeni, és milyen hosszan kell vágni.Én kérek elnézést!
-
-
icons
addikt
Üdvözlet!
A dolog a következő lenne:
Van egy tömbünk, amiben távolságok vannak. Ezeből össze kellene rakni egy 3Ds képet (pontok távolságait tároljuk, a tömb koordinátái pedig tartalmazzák a távolság a másik két koordinátát).
WPFben kezdtük el, mert az tűnt a leginkább erre valónak.A kérdés az lenne, hogyan csináljuk?
Ha jól gondolom, egy 3Ds motort kellene alkalmaznunk, egyrészt ebben kellene segítség (valóban kellene/ha igen, melyiket, mert van egy pár open source ), a másik pedig az lenne, hogy ezt WPFben a legcélszerűbb-e megcsinálni?
-
x007
tag
WPF-ben van 3D prezentáció támogatás, itt egy tutorial:
http://kindohm.com/technical/WPF3DTutorial.htmEgyébként valamivel többet kéne tudni az alkalmazásról. Ha nem ez a 3D megjelenítés a túlnyomó része, és csak egyszerű dolgokat kéne megjeleníteni, akkor valószínűleg ez is elég lesz. Ellenkező esetben lehet valami komolyan framework-re lenne szükség.
[ Szerkesztve ]
-
icons
addikt
Infraszenzoros kamerára fejlesztünk szoftvert. A lényeg az lenne, hogy egy meghatározott helyre lerakjuk a kamerát, 360°ban körbeforgatjuk, a képeket összeillesztjük, és lehetőleg real-time ki is rajzoljuk a képernyőre. Csak mélységi (tehát infrás) képet használunk!
Az persze nem lenne gond, ha később rá lehetne erre húzni színes képeket, a kameratestben az is van, de ez még a jövő zenéje!
-
Lacces
őstag
Hali!
Hatalmas segítség kellene, idegbeteg vagyok már...
Nézem google-t de olyan gyér a találat, nah szal van egy hatalmas nagy gondom. Valamiért a VS úgy döntött, hogy megszívat. Isten áldja soká.
VS 2010 (64 bitesről van szó)Console Application-nél a Konzol ablaknak a betűméretét hol lehet megváltoztatni? (Pontosan).
Benne vagyok én itt, és végig mentem a fél opción, és a Konzol ablak betűméretén kívül mindent képes vagyok nagyítani[szerkesztve]
Megnéztem, midnenhol a betűméret 9-es, de a Konzol ablakban lévő legalább 3 vagy 4-es, végig lépkedtem az összesen Options/Enviroment/Fonts and Color
De lehet, hogy a Konzol ablak méretével van a gond... azt az opciót hol lelem meg a VS-ben?
[ Szerkesztve ]
-
-
Lacces
őstag
Igazatok van... cmd is elment, az sem volt jó. Azthittem mindig, hogy az a command ablak a VS-ben van, mint valami Console ablak... (ekkor ezért nem leltem normális találatot Google-ban)
-
Lacces
őstag
Visszont van egy új problémám. Házi és váááááá
Feladat:
Írjon a Dolgozat osztályban egy statikus metódust, amely paraméterként megkap egy italokat tartalmazó olyan tömböt, amelyben a szeszesitalok alkoholtartalma különböző. A metódus adja vissza a tömbben található három legmagasabb alkoholtartalmú szeszesitalt! Ha nincs ennyi szeszesital a tömbben, akkor a metódus null referenciát adjon vissza!Mit érthet itt null referncián?
Hogyan lehet implementálni / elérni, hogy egy Ital tömbben SzeszesItalokat rendezen?
Megírtam én metódust, de valamiért az órai példával ellentétben az én VS-m csak úgy imádja írni az Errorokat (séma ugyanez volt)
Hiba:
Error 2 'Kocsma.Dolgozat.ItalComparer' does not implement interface member 'System.Collections.Generic.IComparer<Kocsma.Ital>.Compare(Kocsma.Ital, Kocsma.Ital)'Kódom:
class ItalComparer : IComparer< Ital >
{
// Ez az én ötletem...
public int Compare(SzeszesItal x, SzeszesItal y)
{
if (x == null || y == null)
{
throw new NotImplementedException("baj van");
}
return x.AlkoholTartalom.CompareTo(y.AlkoholTartalom);
}
}
static void RendTömb(Ital[] t)
{
int count=0;
Array.Sort(t, new ItalComparer());
foreach (Ital item in t)
{
if (item is SzeszesItal)
{
count++;
}
}
// ha nincs 3 szeszesital
if(count<3)
Console.WriteLine("null");
else
{
Console.WriteLine(t[0]+ "\n" + t[1] + "\n" + t[2]);
}
}
Szerkesztve: töröltem az egyik hibát. Én néztem be...[ Szerkesztve ]
-
Lacces
őstag
Órán ezt vettük:
Bár már itt feltünt nekem, hogy a CompareTo() -t nem implementáltuk külön a Név adatmezőkre (Java-nál ezt megcsináltuk) de én magam sem implementáltam
Amúgy ennél van szebb megoldás? Mint, hogy így külön osztályt csinálok neki?
// Java Comparerto-nak a megfelelője
class SzemelyNevComparer : IComparer<Szemely>
{
public int Compare(Szemely x, Szemely y)
{
if (x == null || y == null)
{
throw new NotImplementedException("Na mizu Öcsém?");
}
return x.Nev.CompareTo(y.Nev);
}
}
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
Szemely[] t = { new Szemely{Eletkor=19, Nev="Lajos"},
new Szemely{Eletkor=25, Nev="Monika"},
new Szemely{Eletkor=28, Nev="Peter"},
new Szemely{Eletkor=19, Nev="Gabor"},
new Szemely{Eletkor=25, Nev="Peter"},
new Szemely{Eletkor=18, Nev="Andrea"},
new Szemely{Eletkor=31, Nev="Peter"},
new Szemely{Eletkor=29, Nev="Gabor"},
};
Console.WriteLine("Comparer megvalósítás: Névszerint: ");
Array.Sort(t, new SzemelyNevComparer());
foreach (var item in t)
{
Console.WriteLine(item);
}
Console.ReadLine();
}
} -
Jester01
veterán
Mit érthet itt null referncián?
Mit nem lehet ezen érteni? A null az null. Normál esetben egy 3 elemű tömböt kell visszaadni (a legmagasabb alkoholtartamúkat), egyéb esetben pedig null-t.
Error 2 'Kocsma.Dolgozat.ItalComparer' does not implement interface member 'System.Collections.Generic.IComparer<Kocsma.Ital>.Compare(Kocsma.Ital, Kocsma.Ital)'
Ez is egyértelmű, konkrétan megmondta mi a baj. Mivel azt deklaráltad, hogy IComparer< Ital > ezért a megadott Compare függvény kell, nem pedig az amit te írtál.
Error 3 Use of unassigned local variable 'count'
Mivel nem nulláztad ki.
Igyál egy kávét vagy aludd ki magad ...
Jester
-
Szabesz
őstag
Attól függ ilyen valid -e megoldásként nálatok:
Szemely[] t = { new Szemely{Eletkor=19, Nev="Lajos"},
new Szemely{Eletkor=25, Nev="Monika"},
new Szemely{Eletkor=28, Nev="Peter"},
new Szemely{Eletkor=19, Nev="Gabor"},
new Szemely{Eletkor=25, Nev="Peter"},
new Szemely{Eletkor=18, Nev="Andrea"},
new Szemely{Eletkor=31, Nev="Peter"},
new Szemely{Eletkor=29, Nev="Gabor"},
};
t = t.OrderBy(p => p.Nev).ToArray();[ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯
-
Lacces
őstag
válasz martonx #2546 üzenetére
Java és VB.Net-tel vagyok inkább egy hullámhosszon.
Ahogy elgondoltam a metódikát C#-ban elsőnek, az ott Java-ban szépen müködött.
Aztán már csak pár bajom volt az utolsó rendezés metódikával. De aztán felírtam a stackoverflow-ra és ott még beadtak nekem 3 szimpla sort, és már jól rendezte a dolgokat .
Meg pár tippet is kaptam, hogy amikor gyermek-osztályról van szó, akkor hogyan kell haladni, milyen feltételeket kell írnom, hogyan gondolkozam stb. (ne írjak felesleges sorokat)Az egy hullámhosszot úgy értettem, hogy ugyanazt a feladatot, mindig is hamarabb tudtam Java-ban megcsinálni mint C#-ban... - lehet a Java-ra áll rá jobban az agyam. C#-ban mindig van valami gondja a fordítónak...
-
martonx
veterán
VB.Net személy szerint a kedvencem, de lássuk be, a programozás logikáját tekintve kb. mindegy hogy melyik objektum orientált nyelven programozol.
Egyébként ezért baromság hasonló nyelveket tanítani. Esetedben látszik, hogy a Java-ba egészen belejöttél, és mindent első körben a Java-nak megfelelően akarsz megoldani. Holott jó eséllyel C#-ban másképp kell megoldani. Ez nem a nyelv, ez az oktatás hibája.
És azért nem érzed ezt a nehézséget VB.Net-tel, mert a teljesen eltérő szintaktika miatt el sem kezdesz Java-san gondolkodni.
[ Szerkesztve ]
Én kérek elnézést!
Új hozzászólás Aktív témák
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- GTA V
- PlayStation 5
- OLED TV topic
- Mikrotik routerek
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest