Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Damage

senior tag

Kérdésem elsősorban a Canon DSLR tulajokhoz szól! Tegnap vettem egy 430EX vakut (új, boltból). Érdekes dolgot tapasztaltam ETTL-ben használva. Ugyebár van egy olyan funkciója, hogy kijelzi méterben a hatótávolságot. Számomra úgy lenne logikus, ha a vaku expozíció kompenzáció értékét a példa kedvéért -3-ra állítom, kisebb lesz a hatótávolsága mert kisebbet villan. +3 esetén természetesen nagyobb távolságot kellene mutatnia a vakunak, mivel jóval erősebben villan. Ezek ellenére pont fordítva mutatja a távolságot a vaku LCD kijelzője. +3 FÉ-nél rövidebb távolságot (méterben) mutat, mint -3FÉ-nél. Ez másnál is így van? Mi lehet ennek az oka? A váz (350D) ''M'' módban van. A vaku (430EX) ETTL-ben automata zoom (helyesen 70mm-t választ ki). Az objektív 70-200F4 L @ 70mm F4. A vakut ''M'' módban használva minden rendben van, az 1/1-nél nagyobb távolságot mutat, mint a 1/64-nél. Ha a blende-t piszkálom, akkor is logikusan (és helyesen) változik a távolság. A rekeszt szűkítve kisebb távolságot mutat. Remélem nagyjából érthetően írtam le.
    Ez lenne az egyik problémám. A másik:
    Hogy a fenébe lehet elérni, hogy 43 métert mutasson a vaku? Gyári adatok szerint 105mm-en max erőnél, ISO 100 mellett 43 méterre kellene, hogy villantson. Ehhez képest nálam 100 és 200mm tartomány között bárhol max 18 métert mutat F4 mellett 1/1-re állítva(bármilyen záridőnél). Hozzáteszem, hogy még csak szobában lett kipróbálva (este, villany mellett).
    Ezek a ''problémák'' szerencsére nem zavaróak, és nem vonnak le semmit a vaku értékéből/használhatóságából, de azért érdekelne, hogy is van ez.
    A válaszokat előre is köszönöm...

Új hozzászólás Aktív témák