- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
Winfosnak ez nem probléma?! Egyébként érdekes, ha itt a szövegmezőben használom a jobb egérgombot, akkor nincs probléma. Ha a google találatok linkjein használom, hogy egy mások lapon nyissam meg a linket, akkor nem működik rendesen. Desktopon meg a gomb felengedése is kattintás ehhh
-
gyulank
addikt
Én benyomtam azt is, mert alapból megosztottá se engedte tenni az NTFS-en lévő mappákat. Már az én gépemen 14.04-es Ubuntu, a másikon ugyanilyen Lubuntu van, ha ez számít. De eddig mindkettőn 12.04-es Ubuntu volt, de hiába. Jogokkal nem babráltam semmit. Feltelepítettem egy felhasználóval, egy jelszóval. Mindent meg lehet nyitni jelszó nélkül.
A grafikus sambában is próbáltam úgy is, hogy létrehozok egy felhasználót, de hiába írtam be a felhasználónevem, a sambás windowsos felhasználónevem, az unixes avahit vagy mit, hiába írtam be a másik gép felhasználónevét. Aztán már több hónapja ez megy, csak eddig azt hittem, windowsba állítottam rosszul valamit, azért nem fogadja el a linux. De linuxot se látja, és már kikészít. -
gyulank
addikt
Mármint hogy? Én meg tudom nyitni a mappákat Nautilusban, amiken nyilak is vannak jelezve, hogy meg vannak osztva. Csak bármelyik gépről megyek a hálózat felderítésre, kijön a windows hálózat, benne a workgroup, és abba nem tudok belépni. Szóval nem jutok el addig, hogy lássam, hogy van az én gépem, vagy a másik.
-
-
gtasystem
őstag
tehát azt mondod hogy akár még az xp is működhet ha pl. sata2-ről sata2-es alaplapra cserélek?
chipset driver stb. nem számít?amúgy azért filóztam a fejlesztésen mert az új alaplapokba már mehet az msata ssd is, 16gb-osak 5-6 ezer ft és arra egy ubuntu simán elfér ahogy néztem..
az én lapom 2010 előtti és azokba még nem lehet msata ssd-t tenni.. -
Tehát megint ott járunk, hogy a Unity a hibás, és ez nem javul, pont azért nem, mert LTS. Az újakban viszont újabb van, gyorsabb, szebb, és talán stabilabb is.
10.04en meg nem volt unity.#13952: Akkor adj jogot a külső meghajtókra magadnak, mert gondolom ezért dobja az errort.
#13957: Nem sokkal különb.
Nekem nem dobál. Bübűű.
Viszont a 14.04 úgy indul, de annak az oka valahol a plymouth körül lehet, gondolom javítják...(ha már nem javították, de ezért nem indítom újra.)
-
Mindenki ezzel a 11.10-el jön. Nekem is volt, én sem szerettem, de csak azért, mert épp áttérés volt, nem voltak rendes themek GTK3ra, így a Gnome Classicom sem ment úgy, mint akartam. Unity maradt, ami szintén akkor tért át az új gnomera, meg amúgy is tudjuk, hogy milyen. Lassúnak lassú volt.
(Saját témát meg lusta voltam valószínűleg feltenniha egyáltalán segített volna rajta... )
Viszont nem is a kornak megfelelő hardveren futattam (az akkori Atom procik a netbookokban).
De a lassúságon kívűl, akkor is csak egy fontos fennakadást tapasztaltam, hogy az SMplayer fagyott, ha volt helyi cache megadva.#13953: Igen, mert gondolom titkosítva van a home mappád, így azok a könyvtárak nem léteznek, amíg be nem lépsz, és nem decrpytálod.
Ha nem mounttal oldod meg, hanem udisk-kel, akkor nem kell root jog. Vagy tedd be fstabban noauto-ként, és akkor mehet a mount, szintén sudo nélkül.
-
megema
őstag
2012-es modell, szóval nem új. Ubi meg 12.04.4, ami bizonyos részeiben új, bizonyos részeiben meg nem.
Nyilván én is úgy értettem, hogy a Dellnek ciki.
Mondjuk azt a szívást, amit április óta HTPC-nél is előadtam Ubuntuval, nem kívánom senkinek. Nem volt egyszerű belőni a Sandy-s grafikát és videógyorsítást (GPU hang-ek, stb), a java meg csak akkor jött, amikor a 24p-t is meg akartam oldani. Amíg fel nem raktam a Saucy-s kernelt 12.04.4-re, nem mentek simán a dolgok.
-
gtasystem
őstag
közben átmentem firefoxra hátha a chrome-al van valami és azóta megjavult, most éppen 10 felettit mérek épp..
fogalmam sincs mi lehet ez..ez kezd ijesztő lenni, csak beírtam ide és máris elmúlt a probléma..
lehet hogy mégiscsak a szolgáltató szórakozik..ők routerproblémát mondtak de én nem hiszek az ilyen fantomhibákban..
de ahogy rákerestem van ilyen probléma ubuntu fórumon.. -
-
Mukorka
addikt
Eddig nem fagy, sőt nagyon jól működik, köszi az ötletet
Az fura még hogy magától megnyit sok mindent ami ott volt mikor újraindítottam és ezért az autostart meg ráindít mindenre még egy adagot... Minden esetre nagyon bejön a cucc, eddig tök stabil. Azt hogy a nvidia kártya dolgozik-e azt hogy lehet a legkönyebben kitalálni? -
Mukorka
addikt
-
-
törölt tag
-
Remekelek28
őstag
-
Remekelek28
őstag
Már úgy néz ki,hogy felmegy a Lubuntu,mert már a particiókat töröltetem.Gondolom innentől már nem lesz gond.
Viszont őszintén,ha most meglesz a linux,visszategyem az xp-t? Megvan az eredeti cd,driverekkel programokkal stb.
A linuxra is lehet pl egy excel olvasót tenni? A laptop csak böngészésre,meg esetleg táblázatszerkesztésekre lenne használva. -
Remekelek28
őstag
Jah igen,usb-ről nem lehet telepiteni,mivel ez cdromot akar olvasni mindenképpen. tegnap is ezzel kinlódtam.
ezt mátr nem hiszem el,hogy ennyit kelljen kinlódni.
na,most mintha elindult volna a %-os mutató. Tegnap még azt irta ki,hogy CD rom nem található,vagy ilyesmi..
Remélem végigfut gond nélkül. Valami beállitásra ügyeljek? -
Remekelek28
őstag
a linux nem irja ki,hogy hibás dll,igy,ha az felmenne,talán visszatehetném az xp-t. De,ha a linux maradna se lenne baj,csak legyen már vmi. Nem akarok szervizbe menni,mert elkérnek 5-ezret és a gép se ér többet.
De netezni jó.
A lubuntu,ha jól tudom a legkevésbé erőigényes. Azért teljesértékű ez is,tehát netezni tudok rajta?mi az az usb rack.
Amúgy az általad felsoroltak megoldhatók,de szerintem csak szervizbe?
Melyiket ajánlod,legyegyszerűbbnek? -
gtasystem
őstag
amúgy most van lehetőségem összehasonlítgatni, tetszik az ubuntu szerintem nagyon jó oprendszer, de valahogy a gyorsaságával nem vagyok megelégedve, ebből a szempontból én többet vártam pedig ssd-re tettem fel mégsem tűnt olyan nagyon pattogósnak mint pl. az xp ssd-n..
vagy csak nagyon be van lőve ez az ezeréves xp-m nem tudom, de még hdd-n is gyorsabbnak tűnik mint az ubuntu ssd-n (a programindítást leszámítva)..
mondjuk nekem a win7 is nagyon lomhának tűnik hdd-n..de xp cserére szerintem teljesen jó az ubuntu..
-
gtasystem
őstag
tegnap kiváncsiságból feltettem a legújabb catalyst-ot ami az ubuntu szoftverközpontban volt..
azonnal eltűnt az 1400x900-as felbontásom és a monitort sem ismerte fel..
ráadásul el sem indult, hibával leáll indításkor a catalyst control center..
és nem elég csak eltávolítani, egy másik csomagot is le kell takarítani, különben marad minden elcseszve..catalyst eltávolít, bináris akármi csomag eltávolít és egyből megjavul minden, van felbontás és a monitort is felismeri..
szóval ennyit a catalystról.. -
Aethelstone
addikt
Én nem nagyon javasolnám a Midorit. Elementary-ban default, próbáltam is használni, de egy csomó mindent nem tud...amihez mondjuk egy FF vagy króm felhasználó hozzá van szokva
Ettől függetlenül tény, hogy lightweight, meg minden...ha együtt tud valaki élni a csökkentett funkcionalitással, akkor még jó is lehet
-
-
Giovanny
őstag
Köszönöm mindenkinek,a laptopom nem gyenge i5 ivy 8 gb ram ssd hdd stb,szóval a teljesítménnyel nem lesz gond,néztem pár videót a kubuntóról,megtetszett
Nagyjából mindennek van megfelelője amit eddig W7 használtam,de a levelezés továbbra is fontos lenne a windowsal,mert a többi céges gépek windows-os.
Még azt kell kiolvasnom hogy az első időben hogyan telepítsek W7 mellé ,utána ha már "profi" leszek csak linux lesz a laptopon.
-
-
Cyrin
addikt
na akkor nem csak nálam volt ez ma. elszenvedtem vele egy fél órát, mire visszahoztam, de mintha nem működne jól most sem így, az apply gomb-bal nem vált képernyőfrissítést. több időm nem volt rá a cégnél, hazajöttem.
mindenestre elég gáz, hogy egy frissítás tönkreteszi az egészet, és karakteres felület jön be csak, aki egyszeri user az baszhatja, már bocs...
-
gtasystem
őstag
hát, ezzel nem azt írtad hogy miért ismeri fel csak azt hogy hol lehet a hiba..
pont az a 'butább' oprendszer az ami használható elhajlott tűvel is, úgyhogy ezzel nem győztél meg..
de a lényeg hogy megvan a hiba..
kíváncsi leszek hogy ubuntun is rendbejön-e minden, de akkor valószínű.. -
gtasystem
őstag
megvan a hiba mester, igazad volt az egyik szélső tű el volt hajolva..
és xp-n valszeg nem ezen múlik hogy legyen 1400x900..
most win7-ről írok és máris van 1400x900 csak vissza kellett hajlítgatni..
ezen felbuzdulva lehet hogy visszateszem az ubuntut-is, úgyis van egy harmadik partícióm is.. -
gtasystem
őstag
és honnan tudom hogy milyen a jó kábel? hány tűnek kell lenni benne?
és akkor hogy lehet hogy xp-n semmi probléma?ugyanazt a catalyst-ot tettem fel amúgy win7-re is mint ami most xp-n van..csak a win7 verziót..
és azt se értem hogy az alap felbontáskészlet hogy-hogy nem tartalmazza a 1400x900-at win7-en..
mert akkor ezekszerint az xp ki tudja olvasni a win7 és ubuntu nem..
pedig ezek modernebb oprendszerek elvileg.. -
gtasystem
őstag
ezt nem tudom hogy minden tű benne van-e, de mivel xp-n működik ezért feltételezem..
a pipakivétel volt az első..
amúgy egy helyen írtak olyat hogy kábelcsere megoldotta, de ez a gyári kábel és xp-n jó a többin nem?a win7-nél úgy írják hogy 1400x900 az laptopon van 13-15-ös felbontásnál, a desktop 19-hez nem is írnak ilyen felbontást..
-
atesss
addikt
Parancsikon:
Nincs Unity felület. A telepítés utáni első teendőm volt visszaváltani a régire...
De ha jól sejtem a "For Unity-2D" nekem attól még jó lehet.Köszi, ez a script tetszik !
Még a dátumnak kéne utánanéznem.
gphoto2-t csomagkezelővel felrakom, és ennyi ?Kártyaolvasó nem segít a kérdésen (ugyanazt meg kell csinálni).
A dolog egy szabadulós játékban lenne használva.
A probléma, hogy a két csapat közti visszapakolás teendőit kellene csökkenteni. Én részemről ilyen apró dolgokkal tudnám egy kicsivel. Ebbe beletartozik, hogy a kameráról le kell menteni a videofájlokat, hogy amire jön a következő csapat, akkor üres legyen a memóriája.
Sajnos ha a kamerát USB-vel dugod rá, akkor a fájlok írásvédettek lesznek. Így az átmásolás után a kamera menüjéből még egy "erase all"-t is nyomni kell. Ezen segítene a kártyaolvasó, de az meg az SD kiszedés-visszarakás miatt macera. Meg ha állandóan ki-be rakosgatva van, nem bízok benne hogy sokáig bírja az SD foglalat. -
törölt tag
Turot tobb. Eddig 12.04-nek futottam neki tobbszor is de az oruletbe kergetett, h idonkent belso hibara panaszkodva report-ot kuldozgessek a canonicalnak. Illetve a compiz is lerohadt benne idonkent. Mint megtudtam az ujabbak jobbak es nincs veluk ilyen gond. Ezert tettem fel 13.10-et. Most probalom minibol, hatha. Ha osszejon, oke, ha nem, hagyom a fenebe.
-
törölt tag
Update lefutott. Mégis, itt a fórumon is az animgif smiley-k miatt már villog a pointer. 12.04 alatt, illetve egyéb distro-k alatt nem csinált ilyet. Nem lehet valahogy ledobni az egész vga drivert és feltenni újra az opensource-t? Szívesebben használnám azt, mint a zártat.
Update: Feltettem valami az Intel Graphics Installer for Linux-ot, ami elméletileg frissítette a drivert (open source), de nem változott semmi.
Update2: A szokásos zárt driver keresőt nem találom a programok között.
-
-
A Te Pentium M-ed nem Atom. Nekem van belőle pár, 230, N270, N450... tudom mit beszélek, ez nem 720p barát. Persze attól is függ, hogyan definiáljuk a 720p-t, mert ugye ez csak egy felbontás, a gond pedig a kodek. Mert xvid kodek mellett még megy is (általában), vagy valami nagyon alulbitrátázott h264el is van esély (lásd Youtube videók, ha nem a (flash) böngészőben nyitod meg, hanem mondjuk smplayer URL megnyitással). Youtube-ot most teszteltem, ez így megy...1,4mbites képpel.
-
gtasystem
őstag
oké akkor majd downgradelem a hardvert, kukázok valahonnan valami pc-t hogy tudjak ubuntut használni..
pedig abba a +3,5 gb-ba bőven beleférne, de akkor gondolom csak telerakják alkalmazásokkal..
bob.zxr: nem telepíthető..hiba telepítés közben, az a bug amit linkeltem, aztán ennyi..
suse 13,1 gnome-ot letöltöttem ezzel még teszek egy próbát de valszeg ez se fog működni..
-
gtasystem
őstag
a régi cucc a pentium meg a duron meg az 512mb ram amit megadnak amúgy rendszerkövetelménynek..na az régi cucc tényleg de még azon is mennie kellene..
amit linkeltél azt már néztem én is az 64 bites..
az lehetséges hogy ha dvd-isot csinálok akkor működik?
mert eddig cd iso-kat írtam csak ki 700mb körülieket azzal is telepítettem, de susé-nél van iso dvd 4,3gb azzal elképzelhető hogy eleve benne van a driver és nem kell külön telepíteni?mert az a probléma hogy nem lehet utána telepíteni a drivert azért kérdezem hátha a dvd telepítőben benne van a többi felbontás is..
-
gtasystem
őstag
na megtaláltam ez a hiba:
Check if system has the tools required for installation.
fglrx installation requires that the system have kernel headers. /lib/modules/3.8.0-35-generic/build/include/linux/version.h cannot be found on this system.
One or more tools required for installation cannot be found on the system. Install the required tools before installing the fglrx driver.
Optionally, run the installer with --force option to install without the tools.
Forcing install will disable AMD hardware acceleration and may make your system unstable. Not recommended.megoldást nem találtam nem tudom mi a francot kellene telepítenem előtte hogy települjön a catalyst..
feladom inkább gyűjtök windózra.. -
gtasystem
őstag
"Hiba történt a Catalyst Control Center Linux változatának elindításakor. Ezt a következő okozhatta.
Nincs AMD grafikus illesztőprogram telepítve, vagy az AMD illesztőprogram nem működik megfelelően.
Kérjük, telepítse a megfelelo AMD illesztot az AMD hardverhez, vagy konfigurálja azt az aticonfig haszálatával."ezt írja ki ha catalyst-ot el akarom indítani
-
gtasystem
őstag
nincsen nem talál így sem semmilyet, azért 2008-as kártya nem olyan régi szerintem elég gáz hogy nem támogatja..
de legalább lehetne telepíteni valamit de azt sem lehet..van valami ötleted hogy ilyenkor mi van?
esetleg keressek valami régi linuxos catalyst-ot hátha alapon? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- OLED TV topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Linux kezdőknek
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Óvodások homokozója
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest