- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pano
addikt
Hali!
Olyan problémám akadt, hogy nem működik az Intel TurboBoost ubuntu 12.04 alatt.
A proci max 1.8-as órajelet használ csak ki a 2.7 helyett.
Onnan tűnt fel, hogy néha-néha megrokkant a proci multi taskingnál.pano@dell-inspiron:~$ grep MHz /proc/cpuinfo
cpu MHz : 774.000
cpu MHz : 1801.000
pano@dell-inspiron:~$ grep MHz /proc/cpuinfo
cpu MHz : 1800.000
cpu MHz : 1700.000ötlet?
-
válasz
#82471168 #12193 üzenetére
Az, hogy régi. Linux esetében nem nagyon számít sebességben a verziószám, tehát az újabbak nem lassabbak azonos gépen, viszont az olyan régiekhez, mint a 11.10 meg már nincs frissítés.
Nyugodtan tegyél helyette 12.04-est, az LTS, 5 évig jó. Ha gyenge a gép, akkor Lubuntu 12.04.
Tehetsz 13-ast is, csak macerásabb. -
törölt tag
Sziasztok.Még elég új vagyok ebben a témában.
Azt szeretném tőletek megkérdezni hogy mi a véleményetek az Ubuntu 11.10-es verziójáról?Letudnátok írni az előnyeit illetve a hátrányait.Válaszotokat előre is köszönöm.
-
-
-
LógaGéza
veterán
válasz
LógaGéza #12185 üzenetére
Na végül sikerült. Összeakadt a Pulseaudioval, leszedtem, és a Xfce4-mixer beállításaiban beállítottam active-card-nak a Yamahat, és most úgy néz ki megy.
Még egy kérdés. Most VNC-n keresztül kezelem a gépet, de ezt megakarom szüntetni, mert elég lenne az SSH. Felraktam az SSH szervert, és azt szeretném, ha az a pár szkript amit használok, az a géphez csatolt kijelzőn futna le, és nem a putty kijelzőjén - mintha VNC-ben nyitnék egy Terminalt, és azt használnám. Erre van megoldás?
-
HuMarc
veterán
Én mikor csatolok valamit, előjön, hogy mit csináljon, és olyan opció is van, hogy ne tegyen semmit. Szóval a 2)-es alapból nem így működik, te már egyszer kiválasztottad, hogy nyissa meg.
Megoldás: Rendszerbeállítások -> Részletek -> Cserélhető adathordozók és itt be lehet állítani, hogy mit tegyen.
Jobbklikk a kötetre -> Eltávolítás az Indítóból.
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Lenne két kérdésem, hátha ti tudjátok rá a választ. A megoldás 13.10 alá kellene (64 bit)
- Meg lehet valahogy oldani hogy a csatolt kötetek ne látszódjanak a bal oldali launcheren?
- Csatlakoztatott USB vinyó -mivel több partíciója van- ne nyissa meg automatikusan a csatlakoztatáskor 5 fájlkezelő ablakban a tartalmat? Az a legjobb ha csak csatolja, de majd ha akarok valamit én szépen megnyitom magamnak. -
LógaGéza
veterán
válasz
God Vazzeg #12182 üzenetére
Na most felismeri a kártyát végre - tippem sincs hogy oldottam meg, de
~$ cat /proc/asound/cards
0 [YMF724 ]: YMF724 - Yamaha DS-1 (YMF724)
Yamaha DS-1 (YMF724) at 0xcfff0000, irq 18Viszont most meg eltűnt a fenti panelról a hangerőszabályzó... Azt visszalehet valahogy varázsolni? Mert csak nincs hangom, pedig alsamixer-ben felhúztam a mastert...
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
xUbuntu 12.04.3LTS, az lenne a problémám, hogy nem sikerül hangot kicsikarni belőle. Elég régi konfig - K7S41GX alaplap. Próbáltam úgy is, hogy beleraktam egy PCI-os hangkártyát (Yamaha DS-XG - egyre jobb), és úgy sem történik semmi. Előbb újratettem (purge majd install)a pulseaudio-t és a alsa-base-t, és még mindig:
~$ cat /proc/asound/cards
--- no soundcards ---- persze restart volt. A hangerőszabályzó Dummy eszközt adott a csomagok újrarakása előtt, most semmit.
Mit tehetek vele?
-
válasz
lionhearted #12175 üzenetére
Félreértetted. Azért keresek saját felhő megoldást mert nem megy az Ubuntu One. Ha menne nem kellene más megoldást keresnem.
-
válasz
God Vazzeg #12174 üzenetére
Kevés a 2GByte. Most 4,4GB az adat.
-
-
Ismertek olyan linux (és windows kliens) alkalmazást, hogy a saját ubuntu-s szerverem legyen a felhő ami szinkronizálódik windows-os és ubuntu-s gépen megfelelő mappákkal.
Az Ubuntu One az istennek sem akar szinkronizálni a windows-os kliensen keresztül. Egyszer megtette aztán többet nem.
Az ubuntun megy rendben. -
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #12169 üzenetére
Tud egyáltalán ilyet?
Lehet rossz helyen keresgélek. -
gilfoyle
őstag
válasz
God Vazzeg #12167 üzenetére
Vmi ilyesmire gondoltál?
-
God Vazzeg
veterán
Valaki tudja-e hogyan kell paraméterezni egy indító ikont, ha azt szeretném, hogy az induló program "mindig felül" maradjon?
Lusta vagyok mindig pippantgatni neki
-
-
-
pockhome
senior tag
Sziasztok!
itt kapok érdemben segítséget, ha esetleg az Ubuntu Szerver 12.04.3 LTS-el kapcsolatban teszek fel kérdéseket?
Ötödéven vagyok, OKJ-s szakképesítés, és (részben) ezt is tanítják használni.
Szóval a kérdés az, hogy van-e itt hozzáértő, vagy menjek keressek másik topikot?
Köszi! -
-
Hello,
Olyat valaki tudja, hogy lehet művelni, hogy live rendszerről futó Linux tudja használni azt a pendrive-t amin fut - de úgy, hogy az egy más gépbe dugva a pendrive-ra írt dolgok látszanak a drive-on?
Próbáltam Systembackkel és Unetbootin -nal írt image-al is, de egyikkel sem tudok arra a drive-ra írni, amiről fut a Linux.
Most éppen ott tartok, hogy megparticionálom a pendrive-t, de ez nem olyan elegáns...Ötlete van valakinek?
-
törölt tag
Hát a kis F.SZOM! Openbox/gnome felületet akartam indítani, félig felállt, de beragadt. Ez kb. 10 perce van így:
gnome-shell --mode=gdm
killall gnome-shell nem segít, végül csak a kill -9 (a_folyamat_száma)
Fuck!
-
DS39
nagyúr
válasz
sanchomuzax #12143 üzenetére
ezek tényleg hasznosak, köszi.
minimális dolog, de az órát nem lehet átírni 15.49-ről 15:49-re?
(bár itt a képeken kettőspont van, nálam pont van az óra és a perc között) -
kispx
addikt
válasz
sanchomuzax #12151 üzenetére
Nyiss egy terminált, majd írd be:
sudo sed -i 's/NoDisplay=true/NoDisplay=false/g' /etc/xdg/autostart/*.desktopEzután nézd meg az inditópultban.
-
sanchomuzax
aktív tag
Megadtam a telepítéskor hozzá jelszót, de nem használom. Még nem láttam értelmét (Google Drive és Dropbox mellett).
Most hogy elindítottam az alkalmazást, ismét kéri a jelszót, szóval ez lesz az.
Nem adható meg, hogy ne kérje a gép indulásakor? Az Indítópultban nincsen benne az Ubuntu One indulása.
-
kispx
addikt
válasz
sanchomuzax #12148 üzenetére
Amelyik programnál kellett a kulcstartonál létrehozni egy jelszavat. Ubuntu One-t nem használsz?
-
kispx
addikt
válasz
sanchomuzax #12146 üzenetére
A kulcstartóba valamilyen jelszavat raktál. Ubuntu One?
Akkor szokott minden boot után felugrani, ha automatikus bejelentkezést állítottál be és valamilyen olyan program indul el, ami a kulcstartóhoz hozzá szeretne férni.
Vagy kiveszed az automatikus bejelentkezést és bootolásnál autentikálod magad, vagy kiszeded azt a programot ami a kulcstartóhoz nyúlkál.
-
sanchomuzax
aktív tag
Ez hogyan kapcsolható ki? Minden új indítás után felugrik, és semmit nem enged, amíg meg nem adom a jelszót. Otthon ilyen nem kellene.
-
Thusor
őstag
válasz
sanchomuzax #12143 üzenetére
Köszi, ez egy nagyon jó link. Sok hasznos dolgot tanultam belőle és most már használok is.
-
sanchomuzax
aktív tag
Kezdőknek, mint nekem, hasznos tweak lista a 13.10-hez:
http://www.noobslab.com/2013/10/tweaksthings-to-do-after-install-of.html
-
-
kispx
addikt
válasz
sanchomuzax #12138 üzenetére
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager Majd indítsd el. Az animáció elől vedd ki a pipát.
Beállításkezelő -> Security & Privacy. Fájltípus szerint ki/bekapcsolni.
A Lubuntu is teljes disztró, csak más az ablakkezelője (és az alapértelmezett programjai)
-
sanchomuzax
aktív tag
Hogyan lehet Ubuntu alatt kikapcsolni a keresés mező animációját. Kikapcsoltam az ablakokét, de ere az nincsen hatással?
Hogyan lehet a keresőben kikapcsolni/megadni hogy milyen tartalomban ne keressen szerencsétlen?
Nem szeretnék másik OS-t telepíteni, mert alapvetően bejön az Ubuntu, és elég a gép is hozzá. Ismerem a Lubuntut, és el is vagyok vele netbookon, de asztalon könnyebb, jobb a "teljes" disztró.
-
Thusor
őstag
válasz
sanchomuzax #12131 üzenetére
Igen létrehoztam a könyvtárat. Érdekes, mert Linux Mint 15 alatt nem megy de Ubuntu 13.10 alatt pedig igen.
-
-
kb 2 napja kiderült, hogy amikor elhuzok itthonról a feleségem egyből lövi le a windowst és újraindítja a gépet ubuntuval, mert azt jobban szereti... :-P
-
gery2123
őstag
Na ez a hír remek. Nekem nincs csak egy dedikált vga benne. Akkor várni kell. Az a baj hogy a hőfok tényleg magasabb, jóval magasabb mint win alatt. De az új kernel hátha hoz majd javulást, mert jó lenne ha tudnám azt használni amit szeretnék. De ha nem akkor meg a 14.04 erkezeseig megpróbálom lecserelni, pedig már nagyon szeretem ezt a notit.
-
Pano
addikt
válasz
Ablakos #12127 üzenetére
Én próbáltam:
Ubuntu, Mint (bár ez is ubuntu), Fedora. Mindegyiknél jelen volt.
Az a legfurább az egészben, hogy van akinek nulla gondja vele. Bár azt hiszem, hogy olyan notiknál amin csak a GPU van, ott ritkább.
De hibrideknél is megesik, hogy van akinek nem melegszik, nem jár. Ami azért elég fura, hogy mellette meg sokaknak igen.A problémáról amúgy tudnak, ahogy olvasgattam a fórumokat. A fejlesztők írták, hogy nem olyan egyszerű mezt megoldani és nem tudják mikorra fog menni, tehát kilátástalan.
-
Pano
addikt
válasz
gery2123 #12121 üzenetére
Szia!
Ezzel én is -meg sok noti használó- küszködik. Mivel a kernelben van a "hiba", vagy hiányosság, tök mindegy milyen disztrót használsz, sajnos. Jelenleg ezzel kezdeni semmit nem lehet, a switcheroo használatát javasolták még, hogy a zabáló másodlagos VGA-t kiiktatni, csak ezzel az a baj, hogy
1.- Nekem nem működött, mint sokaknak
2.- Akiknek meg igen, a zajosság és melegedés ugyanúgy megmaradt, csak picit csökkent de még így is lényegesen magasabb mint Win alatt.
3- Akku időn semmit nem javít, még mindig fele annyi, mint Win esetében, vagy kevesebb.Nem maradás más, mint várni, hogy kernelben javítsák. Csak sajnos már olyan régóta húzódik ez, hogy a fene tudja mikor lesz rá megoldás.
Én nem merem így a linuxot használni, mert nem egészséges. PEdig nagyon szeretném. Annyit meg nem ér az egész, hogy az élettartamát rövidítsd.
-
HuMarc
veterán
Furcsa bug
:
Néha az egerem meghülyül, ilyenkor csak a felső állapotsort irányíthatom az egérrel. (Tehát be tudom zárni az alkalmazásokat, meg minden, csak használni nem tudom őket.) A billentyűzettel minden működik (pl. Chrome-ban lapokat tudok lépni Ctrl + *lap száma*.
Ha ez történik, akkor a bal felső sarokban lévő fogaskerék -> rendszerbeállítások. Csak megnyitom, nem csinálok semmi mást, de megfordul az egész. Az alkalmazásokat tudom irányítani az egérrel, de a felső állapotsor meghal. Billentyűzettel (Alt + F4, Alt + Tab, stb.) itt is tudom irányítani a dolgokat.
-
biker
nagyúr
Megkattanok
Nem tudok 13.xx verziót telepíteni.
Korábban 2 letöltés is "hibás volt", de most újra letöltöttem, 2x!, kiírtam pendrive telepítőre pendrivelinux meg lili segítségével, majd már kiírtam DVD-re is a 13.10-et, ugyanaz mint a 13.04 esetén: grub még ok, de utána bármit választok, live vagy install, vagy check disk, elsötétül a kép, és semmi
Asus X502CA notin, és OSX-en parallelsben is ilyen.kínomban beraktam a 12.10LTS-t, pikk pakk feltelepült
MI a rák baja van a 13.xx 64bites verzióknak?
-
gery2123
őstag
Na akkor mivel nem tudtam magam erejéből megoldani, vagy javítani a problémán, ezért írok
Na lassan 2,hanem 3 hogy vettem egy HP 8530p tipusu laptopot. Ez eddig tök jó, mert végre nem kell várnom semmire.
Na de a gond ott kezdődik, hogy a a gép nem szereti a linuxot valamiért. Ez elsősorban a hűtésen mutatkozik meg. Melegebb mind a cpu, mind a vga, és a ventilátor is folyamatosan megy, és ez elég zavaró. Win alatt is megy a venti, de ott olyan alacsony fordulatszámon hogy alig hallom, illetve ott az energia gazdálkodási rendszer alatt levettem a procit 80 %-ra, és a venti fel sem pörög. Ubuntu alatt hiába szedem le a cpu frequency programot, és állítok be energiatakarékos üzemmódot a venti ugyanúgy pörög, mintha játszanék a gépen. ( na jó egy kicsit halkabb,de a windows alatti hanghoz sokkal hangosabb) A BIOS-ba ki van kapcsolva a "fan always on while ac power"
Ha valaki tud valami megoldást, azt örömmel venném, mert már annyira megszoktam a linuxot, és a win csak néha játszani kellene. De sajnos jelen esetben hétköznapi használatra nem alkalmas a Linux számomra. -
alitak
senior tag
Ubuntu alatt nem futott valaki hasonló problémába?
-
unknownerror
tag
Hali
Olyan problémám volt, hogy simán lefagyott a lubuntus gépem, amíg én aludtam. Hogyan tudnám megnézni, hogy mi miatt fagyott le?
Syslogban oct 24 07:37-től képszakadás a resetig(8:30 kb), viszont a "fagyott" állapotban is tudtam pingelni a gépet, de semmi másra nem reagált. (pl ssh, webes elérés, semmi)
Van valami más file, amiből megtudhatnám, hogy mi történt? Kb két hete ment már minden gond nélkül, ezért érdekel, hogy mi volt ez. -
Xero
nagyúr
Na és én ezt nem tudom igazán hova tenni. A legnagyobb linux consumer disztribútor (Google - Android), nem képes erre odafigyelni!?
Ez a megoldás pedig ott bukik, hogy read only minden google doksi. Akkor már hamarabb veszi elő az ember a dropboxot, vagy one-t amik működnek is.
-
Thusor
őstag
válasz
sanchomuzax #12109 üzenetére
Nekem nem akar működni Linux Mint 15-ön. Odáig eljutottam, hogy feltelepítettem, elindítottam és engedélyeztem a gmailben a hozzáférést. A könyvtárat is létrehoztam a home mappán belül is, de a mappát nem tudom csatolni. Ezt írja a terminálban:
~ $ google-drive-ocamlfuse gdrive
Error: Unix.Unix_error(EACCES, "mkdir", "/home/hidvegi/.gdfuse/default") -
biker
nagyúr
válasz
sanchomuzax #12109 üzenetére
Hiánypótló!
Tesztelted már? -
klayton#1
tag
Sziasztok,
Valaki esetleg tud olyan custom keyboard layout-ról, ami magyar nyelvű mac kiosztás alapján készült? Előre is köszönöm a választ.
-
sanchomuzax
aktív tag
how to mount google drive in ubuntu linux
Features:
--> Multiple account support
--> Read/Write support for regular files and folders
--> Easy to transfer files
--> Provides read-only access to Google Docs, Sheets and Slides
--> Converts to ODS, ODT of PDFhttp://easytricksportal.blogspot.hu/2013/10/how-to-mount-google-drive-in-ubuntu.html
-
karamblo
tag
válasz
God Vazzeg #12105 üzenetére
OK, kösz.
-
karamblo
tag
Sziasztok. Bocs, hogy ide írok, de a Debian fórum lassan reagál. Szóval Debian Wheezy-t használok jó ideje, Gnome 3 -mal, anagy megelégedéssel. Viszont hiába próbálok telepíteni Gnome 3 appleteket, nem sikerül. Az Ubuntu tárolók sem mennek fel, ezt irja ki
: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/upubuntu-com/ext/ubuntu/dists/wheezy/main/source/Sources 404 Not Found
W: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/upubuntu-com/ext/ubuntu/dists/wheezy/main/binary-i386/Packages 404 Not Found
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.
Innen próbáltam. http://www.upubuntu.com/2012/05/collection-of-20-top-extensions-for.html
Mi lehet a gond ?
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #12101 üzenetére
Köszi. Ezzel mostmár jó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Update 06.12. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged