- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Külföldi SIM-ek itthon
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- VoLTE/VoWiFi
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
#91720448 #3609 üzenetére
"Nem egy példa van csak!
Van még kettő:"Ez egyetlen példa! Ugyanannak a vállalkozásnak a saját anekdotáin alapuló beszámoló. Lásd: mindenki azt hazudik a reklámban, amit akar.
Egy mérés nem mérés; egymástól függetlenül mások kutatásaiban, statisztikáiban konstans módon, újra és újra következetesen előforduló eredmények összessége számít, mert abban már lehet valami. Lásd: metaanalízis. A tesztnek, mérésnek, kutatási eredményeknek ellenőrizhetőnek és megismételhetőnek kell lenniük. -
b0bcat
addikt
válasz
#91720448 #3606 üzenetére
Ez már valóban a meseszerű kategória, amire ezek a lehetséges magyarázatok:
- az illető nem nulláról indult
- az illetőnek átlagon felüli memóriája van
- az óraszámba nem vette bele azt, amikor hallgatós-tévézős-számítógépezős formában angolozottVagy a fentiek összessége.
Nekem az a bajom ezekkel a sztorikkal - amellett, hogy nem állítom, hogy nem igazak, hiszen azokat a vizsgaeredményeket nem adják "ingyen" -, hogy azt az érzetet kelthetik sokakban, hogy teljesen reális dolog 1 év alatt nulláról eljutni középfokra. Nos, nem az. Nagyon nem. A diákok 99%-a számára egészen biztosan nem.
U.i.: Ennél durvább hazugságokat (ígéreteket) lehet napi szinten látni/olvasni a neten egyes nyelviskolák hirdetéseiben, úgyhogy annyira nem veri már ki a biztosítékot...
-
zharkanyi
tag
válasz
#91720448 #3584 üzenetére
Szerintem ne add fel, próbálj csak beszélni a külföldi kollégákkal.
Mikor először voltam magyar kollégák nélkül kiküldetésben külföldön 3 nap után már azt hittem inkább felmondok, csak ne kelljen még egy napot végigszenvednem. Nekem kellett (részben csak volna) egy csomó infót átadni a külföldi (nem anyanyelvi angol) kollégáknak és bár nagyon felkészültem, előre kidolgozott anyagaim voltak, de iszonyú szenvedés volt. Ők sem igazán élvezték, hogy vagy felolvasom az előre készített anyagot, amit ők is megtehetnének, vagy úgy húzzák ki belőlem az infókat. Munka után meg szenvedtem, hogy másnapra valami puskát, mankót készítsek magamnak csak az angol miatt.
A hét utolsó két napján szerencsére jött a gyakorlatias rész, ahol már megmutatni kellett a dolgokat és hozzá kiegészítésképp magyarázni. Ott már nem volt gond és azzal, hogy túl voltam a nehezén és már tudtam, hogy kínosabb sem lehet már, lekerült rólam a teher. Sokkal könnyebb lett, pedig nem tudtam jobban angolul. Szóval kb. 20-30 óra kommunikáció a külföldi kollégákkal nagyon-nagyon sokat lendített a szóbeli képességeimen.Persze nem ettől lesz valaki C1 szintű, mert ők soha nem fogják kijavítani a nyelvtani hibáidat és amit közben tőlük lesel el sem biztos, hogy hibátlan. Ugyanakkor amikor elakadtam és ők keresték meg nekem azt az egy-egy szót, amit kerestem (és próbáltam valahogy körülírni) azt érdekes módon jobban megjegyeztem, mint ha 1 hétig magoltam volna.
Aztán már jöttek a vicces szituk a kötetlen beszélgetésben. Pl. a nyelvi nehézségeimről magyaráztam és viccesen megjegyeztem, hogy nem jutott eszembe a "batch number" kifejezés és 3 nap után észrevettem, hogy a magyarul Sarzs szám náluk Sarza vagy milyen néven fut. A nő erre elröhögi magát és mondja, hogy hetek óta hallja mindenkitől a batch numbert, de most miattam esett csak le neki, hogy az a Sarzs szám.
-
b0bcat
addikt
-
BonFire
veterán
válasz
#91720448 #3534 üzenetére
"Do you tired?" – ez arra utal, hogy egyáltalán nincs neki rendesen megalapozva, mert A1 után már nem illik ilyeneket mondani. A fáradtság állapot, létigével kérdezünk rá: Are you tired?
Many times – sokszor
Más kérdés, hogy megértik ugye, mi is értjük, mit akar mondani, mégis egy idő után rendkívül pongyolának fog tűnni. -
törölt tag
válasz
#91720448 #3499 üzenetére
Egyreszt jo, amit csinalsz, mert vmit tanulsz vele. Masreszt meg katasztrofa, amit csinalsz, mert szinte tutira egy csomo hibat tanulsz meg vele, egy csomo mindent rosszul gyakorolsz be, de ami a lenyeg, ami a legfontosabb, h nem beszelni tanulsz meg igy. Mert ha nem azt kerdi, nem azt valaszolja, maris nem tudsz vele mit kezdeni. A kommunikacio lenyege, h az adott pillanatban reagalunk az adott pillanatra, es nem sablonokat hajtogatunk, mint a hajmereszto trekomos Vanda...
Akarmit csinalsz, ha valodi nyelvtudasrol beszelunk, akkor az nagyon sok tanulast jelent, es siettetni nem lehet, mert ebben a folyamatban nem csak tanulni kell, hanem a tanultaknak leulepednie, megkotnie. Nem eleg az, h ma megtanulod, es holnapig emlekszel ra, be kell epulnie, nem tudsz folyton ujat tanulni. Ill. tudsz, de annak az erddmenye olyan is...
Egy pelda: most probalok kikupalni vkit, aki ugyan tanfolyamon tanult, de az eredmeny... A kozepfoku szobelit mar letette, de az irasbelin elcsuszott, mert mint tapasztalom, osszekeveri pl a come/go , tell/say, stb. jelenteset, 2 egymas utani past simple-bol osszekeveri, h melyik volt elobb, de a continous lenyeget se ertette, es fogalma sem volt, h melyik "jovo ido" mire jo, es meg sorolhatnam... Es ez nemcsak a vizsga miatt erdekes, termeszetesen a beszelgetes is inkabb a metakommunikacio reven ment neki, mint az angollal magaval... -
b0bcat
addikt
válasz
3-4 hónap alatt az emberek kb. 99%-a esetében teljes képtelenség eljutni A1-ről B2 szintre. Ha mégis hasonló történik, akkor
- vagy nem A1-ről indult
- vagy nem B2 szintre jutott
- vagy az illető zselvzseniCsak a szókincs tekintetében ez az ugrás kb. napi 25-30 szó megtanulását jelenti, minden egyes nap, 120 napon keresztül...
Ez nem igazán életszerű.
És akkor nem beszéltünk a többiről. Több száz órányi tanulás, mire az ember a magasabb szintű nyelvtani szerkezeteket "elsajátítja". Ez egy elég időigényes folyamat, különösen azért, mert rengeteg gyakorlást igényel.
A sorozat- vagy filmnézés meg ugyan kétségtelenül hasznos, ám nagyon időigényes, cserébe a hatásfoka rendkívül alacsony gyakorlatilag mindenféle más típusú nyelvtanulási módszernél.
-
cigam
titán
válasz
Tanár nélkül "vendéglátós" angolod lesz. Talán még a nyelvoktató podcast-eket is felveheted a listára. Tanulás szempontjából jobb mint a filmnézés. Szerintem a BBC elég jókat készít.Röviden körüljárnak egy témát/hírt. Munkába menet/jövet simán végig lehet hallgatni egy-egy epizódot.
Én még nem értek belőle sokat, csak próbálom az ismert szavakat elcsípni, és azok alapján kitalálni miről van szó. Legutóbb talán pont azt magyarázták, hogy a "cut" mit is jelent és hogy rendhagyó ige (irregular verb)
-
törölt tag
válasz
#91720448 #3483 üzenetére
Egy kis segítséget kérnék még...
Elkezdtem beszélgetni ezekkel a vendégmunkásokkal, az egyik igen jól beszél angolul, B2-es szinten van, olyan mondatokat fogalmaz meg és olyan jól körülír mindent, hogy én csak lesek...
Mielőtt hozzámertem volna szólni, kidolgoztam és leírtam azokat, amiket szerettem volna kérdezni tőle, illetve az én válaszaimat is, sok-sok lehetőséget kidolgoztam, és azokat gyakoroltam, tehát felkészültem rendesen.
Azonban mindenre nem lehet felkészülni, tehát akadnak tőle olyan kérdések, amikre nem tudtam válaszolni, mivel nem volt elég bő a szókincsem hozzá.
Én ebben az irányba szeretnék leginkább angolt tanulni, tehát legfőképpen a társalgásra mennék rá. Arra gondoltam, hogy mindennap különféle kérdéseket dolgozok ki, amit felteszek neki, és természetesen sok-sok lehetséges választ is a magam részéről.
Ez lesz az angol tanulásom egyik alappillére. Nos, ez mellett mit kéne még csinálnom szerintetek? Hanganyagokat hallgatni? Nyelvtant tanulni? Könyveket olvasni?Beszéltem egy barátommal tegnap, aki 3-4 hónap alatt eljutott oda, hogy folyékonyan tud beszélni (A1 volt talán). Most gondolom B2 szinten van, de elfelejtettem megkérdezni tőle.
Ő azt mondta, hogy a következőket csinálta:-Elkezdett angolul filmeket nézni Netflixen
-A párját megkérte, hogy csak angolul beszéljen hozzá
-Megírt kész szövegeket, és azokat gyakorolta hangosan otthon, hogyha valaki kérdezi, akkor tudjon válaszolni rá
-Könyvekből nem tanult egyáltalán
-Ausztriában dolgozott, és az osztrák barátaival csak angolul beszélt
-Majd hirtelen bekerült egy olyan munkahelyre, ahol rá volt kényszerülve az angolra, az első két hétben szinte csak szótárazott
-Elvileg mindennap reggeltől estig angollal foglalkozott (az első 8 hétben)Ezekről mi a véleményetek? Tehát átgondolom azt, hogy mit szeretnék mondani, majd megkeresem könyvekben hogy hogy mondják, vagy példamondatok/fordító segítségével kidolgozom, és megtanulom, ennek van értelme?
Köszönöm szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- Fuji X-S20 2.5 év gari + 18-120 f4 + 33 f1.4 + 25 f1.8
- Inspiron 5406 2-in-1 14" FHD IPS érintő i5-1135G7 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv aktív toll gar
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged