- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
b0bcat
addikt
válasz
margithid #4811 üzenetére
A minél több célnyelvi input (bevitel) a kulcs. Olvass és hallgass angol tartalmakat!
Az a legjobb, ha olvasni is tudod, amit hallasz (így össze tudod kötni fejben az írott és a hallott alakokat), amire a hangoskönyvek, illetve az angolul beszélő és angol felirattal nézett filmek vagy sorozatok kifejezetten alkalmasak.
Tanár nélkül is meg lehet amúgy tanulni (beszélni is) egy idegen nyelvet (mondom ezt nyelvtanárként), de a tanár kétségtelenül sokat tud segíteni a folyamatban.
-
Pí.Nandee
csendes tag
válasz
margithid #4809 üzenetére
Szerencsére még idősebben is meg lehet tanulni
. Vannak olyan diákjaim akik 60, 70 évesen kezdtek bele, és egész jól haladnak. Ne add fel
Az internetnek hála mindenféle hobbival (is) kapcsolatban van angol facebook csoport. Én pl még tök régen beléptem Ausztrál, angol meg amerikai autós csoportokba is, és emiatt megtanultam csomó autós szlenget "ausztrál angolul". A sok kép és videó miatt, meg akkor is érdekes, ha amúgy nem is érted pontosan amit írnak. Próbáld meg kerülni a fordító használatát, és trenírozd az agyad, a siker nem marad el!
Voltak olyan diákjaim akik 40 évesen döntöttek egyet, és el akartak költözni Ausztráliába, kellet nekik a nyelv és napi 5-6 órát angoloztak. Ők a rekorderek nálam, mert kb fél év alatt egy nagyon minimumról elértek egy kb középszintet. De nekik teljesen felborult az életük itthon, és menniük kellet, nem volt más választás, ez is "segített" nekik.
Igazából a tévhit, hogy a fiatalok jól megtudnak tanulni angolul onnan jön, hogy nekik általában több idejük van, meg baromi sok számukra érdekes tartalom van a neten angolul, ami leköti őket.
A nyelvtanulás = elhatározás + idő + kihívások a nyelvvel, ami rákényszerít hogy használd az agyad -
Pí.Nandee
csendes tag
válasz
margithid #4807 üzenetére
Általában ez főleg egy mentális gát, semmint pusztán nyelvtani/nyelvtanulási gát. Egyfelől sikerélmények kellenek, hogy ezt le tudd győzni, másfelől meg a "magyar oktatás" is gyakran belénk neveli a "Ha nem tudok valamit hibátlanul, tökéletesen, akkor inkább csöndben maradok" mentalitást, az az egyik legnagyobb bűne talán az oktatási rendszerünknek.
Mert racionálisan nem elvárható, hogy egy alapszinten lévő tanuló ténylegesen hibátlanul tudja összerakni a gondolatait. Vagy a nyelvtanon, vagy a szókincsen el fog csúszni. A nyelvtanulás alapja a próbálkozás, mondatok összerakása az eddigi ismereteink szerint, letesztelni, hogy jól tudjuk-e a nyelvtant, és azt jól ültetjük-e át a "valóságba". A duolingo viszont rettentő kevés kapaszkodót ad, nem igazán magyaráz, legalábbis ukrán nyelvben nem magyaráz semmit, talán angolból egy picit jobb már. De ugye a duolingonak és más appoknak nem az az érdekük, hogy valóban megtanulj az adott nyelven, hanem hogy minél több reklámot nézz meg, vagy minél több ideig vegyél prémiumot. Sokan akik régóta használják, azt mondják hogy eleinte sokkal jobb, sokkal hasznosabb volt a duo.
Ezeket a gátakat amiket az elején említettem, viszont nehéz leküzdeni, főleg egyedül. Mert az a pont, hogy egyszer csak a "semmiből" meg tudjunk szólalni hibátlanul, az sose jön el. A legnagyobb "kiszúrás" pedig az, hogy általában ezt tudjuk is, mégse merünk megszólalni.
Ezért is kell egy olyan személy akivel tudsz bátran beszélni, legyen az egy magántanár, vagy valaki akiben megbízol, hogy türelmes lesz veled
Uh, most nézem, egy picit hosszú lett, de kiszaladt belőlem, mert sok tanuló küzd ezekkel a problémákkal, és próbáltam a lehető legjobban elmondani az általam tapasztaltakat -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
margithid #4206 üzenetére
Igazából a szöveget otthon elolvasod egyszer meghallgatva, majd melóban többször egymás után meghallgatod. Olyan fél/harmad időnek beszámítható gyakorlásként. Mintha beszélgetnének melletted Angliában a melóhelyen.
Mondjuk, ha ezekhez kevés vagy a Duo nem lehet annyira semmi, érdemes végignyomni azt is mindent teljesítve. Most évek elteltével csinálom újra, sokat tévesztek, de már legtöbbször felismerem, hogy miért.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
margithid #4201 üzenetére
Ezt nézted?
Nekem a legjobbnak tűnő napi gyakorlás, (nem tanulás!) a YT ben a feliratok bekapcsolása. Több angol nyelvű csatorna van, ahol rövidfilmeket nézhetsz, pl. az Omeleto vagy a Dust ezeknél általában bekapcsolható a felirat. A filmek olyanok, hogy a lényeg átjön kevés szöveggel is, ráadásul meg is állíthatod, vissza is tekerheted, ha valami nem világos. Relatíve szórakoztató így gyakorolni. Olyan filmeket is nézek időnként angol felirattal, ami más idegen nyelvről feliratozottak, ezek azért általában egyszerűbb szövegek. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
margithid #4195 üzenetére
Ezt kb. csak nyelvtanártól kapod meg magasabb szinten.
Vagy egynyelvű szövegként, de az hallgatva, ha jó lenne, nem lenne rá szükséged.
"Kár, hogy a magyar nyelvet, rajtunk kívül nem érti senki, nem érti senki..."
Olyan anyanyelvűek nyilván szerencsésebb helyzetben vannak, amely nyelveket többen beszélnek.Ráadásul a magyar sok szempontból bonyolultabb nyelv és nagyon eltérő a szerkezete. Oroszul, annyi munkával, mint amit már az angolba tettem szvsz. sokkal magasabb szinten állnék.
-
BonFire
veterán
válasz
margithid #2595 üzenetére
A Gál Ottó féle Kreatív Angolt próbáld meg. Ott aktívan kell alkalmazni a tanultakat. Te fordítod angolra a mondatokat. Ez valamivel jobb, bár sokan mondják, hogy nem magyar mondatokat kell angolra fordítani, hanem angolul gondolkodni, de ez még odébb van, és találn ez megér egy próbát.
-
gojko.m
senior tag
válasz
margithid #2049 üzenetére
"Valaki linkelt Disney meséket, azok nem lennének rosszak, de abból is kellene valami nehezebb"
Nem tudom aktuális-e még... nemrég találtam rá a Little Fox youtube csatornájára. Vannak itt történetek, dalok különböző nehézségi szintekhez, színvonalas animációkkal megtámogatva. Szerintem, gyerekeknek, gyermeklelkű felnőtteknek jó szórakozás lesz nyelvtanuláshoz.
-
BonFire
veterán
válasz
margithid #2061 üzenetére
Na, ez egy újabb tévedés. Ez harminc évvel ezelőtt amennyire igaz volt, annyira nem állja meg a helyét ma. Régen, aki kiment kénytelen volt megtanulni a helyi nyelvet, ha társaságra vágyott. Persze antiszociális egyének évtizedek alatt sem tanultak meg egy idegen nyelvet. Ma pedig ha már kimégy, nem vagy rászorulva a helyiek társaságára, mert az állandó online jelenlétnek köszönhetően szinte nem is tudsz kiszakadni a saját nyelvi közegedből. Hacsak nem utazol el Új-Zélandra, a világ legtávolabbi sarkába, hogy jó nagy időeltolódás legyen, és ne tudjál az itthon maradtakkal csevegni magyarul.
Szóval ma is vannak, akik kimennek külföldre, eltöltenek ott 4-5 évet, és semmi sem ragad rájuk a helyi nyelvből. Ennek az ellenkezője is igaz: nem feltétlenül kell ahhoz külföldre települni, hogy helybéliekkel beszélgess. Ajánlom első körben az olyan nemzetközi fórumok látogatását, amelyek az érdeklődési körödbe vágnak. Szakmai vagy hobbi... YouTube vagy Deviantart, mindegy. A lényeg, hogy kommentelni lehessen. Fórumozás közben szerzel egy kis tapasztalatot. Első lépcsőfoknak nem is rossz. Aztán jöhetnek a nyelvcsere oldalak. ITalki, ConversationExchange stb.
-
BonFire
veterán
válasz
margithid #2059 üzenetére
Villám angolt nem ismerek. Csodamódszerekben nem hiszek. A Kreatív Angolt ismerem és használtam is jó darabig. Nekem használható tudást adott.
Igazából nincs olyan, hogy „tuti” módszer, amiből mindent megtanulsz. Mert előbb vagy utóbb minden kurzusra ráun az ember – a nyelvtanulás már csak ilyen monoton cucc. Ezért ha úgy érzed, egy kurzus untat, rögtön keresni kell másikat helyette, csak egy a lényeg: soha nem szabad abbahagyni. Elölről kezdeni meg pláne nem. pláne ugyanabból a nyelvkönyvből, amivel már egyszer vagy többször kudarcot vallottál.
Fentebb írtam: a Duolingo nem tanít meg egy nyelvet se. Nem magyaráz, nem következetes, nincsenek benne szintek. Kábé B1 szinten lehettem, amikor kipróbáltam és egy nap alatt teljesítettem az összes kitűzött célt benne és megkaptam az összes plecsnit. Játék, nem más. Az Effortless English-sel is szórakoztam jó darabig, míg meg nem untam. Az is jó volt valamire, de hosszabb távon zsákutca volt. Ahogy a Kreatív Nyelvtanulás is. Az EE-vel az a baj, hogy a kezdőket igen hamar fel tudja hozni egy erős középhaladó szintre, aztán ott véget is ér az egész. A KA-val pedig az a baj, hogy alapvetően magyar mondatokat fordítgatsz angolra, ami azon kívül, hogy hasznos kifejezéseket tanít, végül is nem juttat el ahhoz a célhoz, hogy eleve angolul gondolkodj és fogalmazz. Ami egy idő után nélkülözhetetlen. De a maga nemében mindkettő hasznos lehet. De nincs ultimate módszer. Lehet, hogy nyelvtanárra is szükség van, nyelviskolába is be kell dugnod az orrod, és sokat kell beszélgetni angol anyanyelvűekkel.
-
BonFire
veterán
válasz
margithid #2049 üzenetére
A Duolingo mellett bármilyen rendszerbe foglalt angol tananyagot végeztél-e? Legalább egy alapszintű összefoglalás nem árt, hiszen a Duolingo nem tanít és nem magyaráz el semmit. Se kivételeket, se összefüggéseket, se mintázatokat. Ha valamilyen beginner kurzus már letette az alapokat, onnantól magadtól is lehet tovább haladni. De akkor sem kizárólag telefonos játékokkal. A Duolingo egy játék, ami leginkább a rendszerességre szoktat, de nyelvet még nem tanult meg belőle senki.
Ha autodidakta módon folytatod a tanulmányaidat, akkor minden elérhető forrásból egyidejűleg kell táplálkoznod. Azaz az összes készségedet fejlesztened kell.
- szókincs
- nyelvtan
- írás
- olvasás
- kiejtés
- hallott szövegértés
- beszédEz hét készség, ami egymásra épül és egymástól elválaszthatatlan egységet alkot. A szókincsbővítésnek a legélvezetesebb módja az olvasás. Mert a kontextusból kikövetkezteted az ismeretlen szavakat szótárazgatás és magolás nélkül, és ha elég sokat találkozol vele különféle szövegkörnyezetben, akkor megérted a valódi jelentését és helyes használatát is.
A nyelvtani szabályokkal csak általános szinten érdemes tisztában lenni. Nem kell nyelvészkedni és analizálni a nyelvet, viszont a legszükségesebb dolgokat meg kell tanulni. A kiejtés azért rendkívül fontos, mert ha nem tudod, hogy hogy kell egy szót helyesen kiejteni, a hallott szövegben sem fogod felismerni. Főleg az egytagúakat.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
BonFire
veterán
válasz
margithid #2046 üzenetére
„Hangoskönyvet nem tudtok ajánlani esetleg?
Valami oylasmit ahol elmondanak egy mondatot angolul és utána magyarul is.”Ez időpocsékolás! Semmilyen sztorit nem lehet úgy élvezni, hogy minden egyes mondatnál kizökkentenek. Nem kell fordítgatni, főleg annak a fényében, hogy van a két nyelv között egy rahedli olyan különbség, amely miatt nehézkesen, vagy az eredeti szövegtől csak teljesen elrugaszkodva lehet fordítani.
Az én tapasztalatom szerint a legnagyobb hiba, amit nyelvtanuláskor elkövethetünk, hogy angolról magyarra, illetve magyarról angolra gyakorolunk fordítási gyakorlatokat. Nem, nem! A mondatot eleve angolul kell megfogalmazni, mégpedig azzal a szókinccsel és nyelvi szinten, ahol épp tartasz. Ha nem így csinálsz, hanem mindig fordítgatsz, lehetsz te felsőfokon is, akkor is darabos lesz a beszéded és nehézkes kifejezned magad.
Vannak szintezett olvasmányok és az ezekhez tartozó hangoskönyvek is. Ezeket kell megvásárolni (kérni ajándékba aputól, anyutól, baráttól, barátnőtől, karácsonyra, névnapra, szülinapra, szalagavatóra stb. Többet ér, mint az ezredik csokor semmitmondó virág, dezodor vagy nagymama kötött pulcsija). Ezeket a könyveket kell olvasni/hallgatni és megérteni, anélkül, hogy fordítanád. Közben pedig folyamatosan tanulod a nyelvet, és egyre nagyobb szintű könyveket tudsz olvasni/hallgatni majd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Death Stranding (PC)
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged