- Honor 200 Pro - mobilportré
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Yettel topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
joysefke #90847 üzenetére
Ha egyszer létrehozol egy SHR kötetet, akkor a lemezek tükrözve lesznek ( 2 lemez esetén ! ).
Innentől kezdve ez a 2 db lemezből álló 1 db köteted !!!
Ha bármelyike lemezt kiveszed a rendszer írásban figyelmeztet , hogy a kötet összeomlott....és a NAS sípolni fog.
Ez a redundancia lényege.
1 lemez meghibásodása esetén a rendszer elindul és az összes adatodat eléred.
Ez azért lehetséges mert a rendszer 3 particiót hoz létre MINDEN LEMEZEN !!!
- Rendszer partició ( DSM )
- Gyorsítótár partició
- Adat particióLehetséges a 2 db fiókba 2 db lemezt tenni és nem kötelező RAID1 vagy SHR használata.
Ekkor bármelyik lemezt kiveheted de az azon tárolt adatokat onnantól már nem éred el....mert ugye fizikailag nincs a NAS-ban a lemez.
Ez kb olyan mintha a PC-ben lenne 2 db lemezed....
Ekkor értelem szerűen redundancia sincs.
Valamint előjön egy olyan probléma, hogy a TELEPÍTETT alkalmazások melyik lemezen....azaz melyik köteten vannak.
Több kötet esetén ugyan is a rendszer megkérdezi, hogy melyik kötetre szeretnéd telepíteni.
Ez az alapvető problémám a 2 fiókos NAS-okkal.
Ha "sok" tárhelyet szeretnél, akkor külön-külön kötetet kell létrehozni.
Így a fentebb írt gondok előjönnek.
Ha a 2 lemezt 1 db kötetbe szervezed ( RAID1 vagy SHR ) , akkor meg ...hiába van 2 db lemez....a redundancia miatt csak 1 lemeznyi lesz a hasznos tárhely.
Ezért szoktam 4 fiókos NAS-t javasolni.
Lehet indulni 2 lemezzel , 1 db SHR kötetben.
Ha kevés a tárhely , akkor csak bedob az ember egy 3. lemezt és a meglévő kötete bővíti !
Így lesz egy 3 lemezből álló SHR kötet amiből 2 lemeznyi lesz a használható tárhely. a 3 lemezből BÁRMELYIK meghal.....az adatokat eléred mert a rendszer a másik két jó állapotú lemezről elindul.
A hibás lemezt persze cserélni kell.
Nagy vonalakban..... -
válasz
joysefke #90847 üzenetére
3,
Kikapcsolom a NAS-t kiveszem az egyes helyről a lemezt amit nem tartok meg. Majd boot után gondolom kapok figyelmeztetést, azt leokézom és az SHR-1 kötetet downgradelem nem redundáns SHR-re.
Tudtommal nem lehet downgrade-elni, csak bövíteni egy kötetet4,
Mégegy kikapcs, átteszem a lemezt amit megtartok a második helyről az elsőbe, bekapcs.
Mindegy a NAS-nak, melyik lemez melyik fiókban van.Amit lehet:
A verzió: Egy másik lemezt beraksz, azon létrehozol egy új kötetet. Erre a kötetre átmásolsz mindent, a csomagok egy részét is át lehet. Majd végül törlöd az egyes kötetet, és kiveszed a lemezt.
B verzió: lementesz mindent a konfigurációval együtt egy USB-s lemezre, majd kicseréled a lemezeket. Az újra telepítéskor visszatöltöd a backup-ot. -
-
joysefke
veterán
válasz
joysefke #90767 üzenetére
Ez mennyire lehet jó, feltéve, hogy csak a NAS-t tervezem rákötni (tehát áramszünet esetén a router is kiesne).
A védeni kívánt 12V-os eszköz saját adapterét kell rádugni, majd egy másik kábellel csatlakoztatni a védeni kívánt eszközre. 6W terhelés mellett 200 percet adnak meg áthidalási időre.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
joysefke #90627 üzenetére
1,
Jók a gyári Syno ventik, de ha piszkálod, ugrik a garancia. Nekem a DS412+ 11 évet bírt, mielőtt eladtam (de szerintem azóta is az van benne), míg a DS918+ 6. éve bírja probléma nélkül.
2,
Lásd 1. pont, de szerintem picit túlgondolod ezt a ventilátor dolgot. Rakd olyan helyre, ahol nem zavar a zaj. Egy kommersz laptop is hangosabb, mint a Syno NAS! Főleg ha SSD-t akarsz benne használni.
3,
Az SSD nem rossz ötlet, és működik a TRIM, ha bekapcsoltad. Viszont az nVME felejtős. Szerintem az nVME/SATA illesztőfiókok nagyobb hibalehetőség, és fölösleges pluszköltség. Ráadásul talán csak a sima SATA csatlakozós SSD lesz oda jó szerintem is.
Igen, az energiatakarékos mód megy. Miért ne menne? Ezt is be kell kapcsolni (egy pipa a Vezérlőpult / Hradver és tápellátás felületen).
+1,
DS223j és DS224+ viszonylatban elég beszédes az összehasonlító táblázat, mely alapján én nem igazán sokat gondolkoznék. Ráadásként pedig osztozom Borisz kolléga azon álláspontján, hogy minimum 4 lemezes NAS-t kell venni, mert a 2-lemezest hamar belakja az ember fia. -
burgatshow
veterán
válasz
joysefke #90627 üzenetére
1. SSD TRIM
2. Nem tudom, hogy egy SSD-nél mit jelent fogyasztásban a hibernálás (már ha egyáltalán támogatják-e), mert, hogy nincs bennük semmi amivel takarékoskodni lehetne. A klasszik HDD-nél ugye ilyenkor az elektronika "élve" marad, csak a tányérok pörgetését állítják le. Szerintem nem releváns. -
burgatshow
veterán
válasz
joysefke #90613 üzenetére
Nekem a fejemtol kb. 1 meterre van a 418, csak ha totalis csend van a nappaliban es valamin eppen dolgozik a NAS akkor hallom a merevlemezeket. A ventit az elmult evekben meg sose hallottam (igaz, halk profil van beallitva).
De normal nappali (mint helyseg) zajtszintje mellett (megy a teve, beszelgetunk, gyerek jatszik stb.) nem hallani egyaltalan. -
Zaji
őstag
válasz
joysefke #90556 üzenetére
Szia,
Milyen NAS-t vegyek? topikban kérdezd inkább.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest