- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
thomasrc
tag
Ha ez a hibaüzenet, akkor az arra utal, hogy valami blokkolja a szenzort. Nem a Windows adaptív fényerőszabályzása használja a környezeti fény figyelésére vagy a Calibrite saját szoftvere (emlékeim szerint ha feltelepíted, akkor az is tud hasonlót csinálni)? Esetleg még találtam egy ilyet, itt valakinél a bekapcsolt memóriaintegritás védelem akadályozta a kiolvasást.
-
thomasrc
tag
Ha a gyári szoftverrel szeretnéd használni, akkor a kínált featurekben vannak különbségek:
l7-507_displaysolutions_en.pdfHa HCFR és DisplayCAL-al tervezed használni, akkor csak a sebesség a különbség, de a prospektus adatot ne hidd el, nem 5-ször gyorsabb a Display Pro. Nekem az a tapasztalatom, hogy a sötét ábráknál van jelentős különbség sebességben, a fényes ábrákat kb. majdnem egyformán gyorsan kiméri mindkettő.
Szerintem amin el kell gondolkodni az az, hogy hány megjelenítőt tervezel kalibrálni és mennyire sűrűn. Én három megjelenítőnél éreztem azt, hogy a ColorMunki ennyihez már lassú...
Ezen felül amit érdemes mérlegelni még, hogy a Display Pro sokkal értéktartóbb és kisebb befektetéssel tudsz róla szintet ugrani a jövőben, ha jönne a házhoz HDR kijelző. Plusz, ha úgy adódna, akkor a Display Pro kompatibilis a professzionális szoftverekkel, míg a ColorMunki Display nem annyira... Anno, aki megvette tőlem, ő is úgy járt, hogy Calmannel használta volna, de utólag kiderült, hogy nem támogatott a platform alatt, ezért rövid időn belül tovább is lépett róla.
-
thomasrc
tag
A teljes HTML report többet mondana.
Pár dolog, amibe bele lehet esni, ezeket ellenőrizd le megvolt-e:
* Az oázis profilját kivetted a rendszerbeállításoknál?
* Brightness/contrast végpontozás volt előtte tesztábrával?
* Amikor a DisplayCAL kéri, hogy állítsd be a fényerőt és a színeket, akkor csak negatív irányba állítottad a csúszkákat, ugye? Tehát nem úgy, hogy még több pirosat és zöldet állítottál rá (korábban betett ábra alapján), hanem a kéket húztad vissza?
Amit a képen nem értek, hogy a reportnál miért az oázis profilját írja; vagy ugyanazt a nevet adtad a profilnak, tehát biztosan jót ellenőriz vissza? Illetve az a kék szín miért a #29 sorszámú, ez valami gyorsellenőrzés volt? Nálam egy normál ellenőrzésnél a #41 sorszámnál még bőven a szürkeskálát méri...
-
thomasrc
tag
válasz
Teasüti #5227 üzenetére
Igen, ez így van. Én furcsa árnyalatot akkor tapasztaltam, amikor túl volt vezérelve egy csatorna, ezért nézném meg első körben a klippeléseket.
Amúgy tényleg, ez jó ötlet, ha úgy viszi végig a profilozást, hogy nem nyúl semmihez a monitoron, csak reseteli a képi beállításokat, akkor jó lesz a végeredmény? Mert akkor ez így eléggé leszükítené a hibakeresési teret, hiszen abban az esetben csak a csúszkák állításánál mehet félre valami...
Kizárná a műszer hibát, a nem megfelelő korrekciót és a "szemhibát" is.
-
thomasrc
tag
válasz
BigBlackDog #5223 üzenetére
Pár gondolat:
AVS HD 709 tesztlemezzel nézd meg, hogy nincs-e túlvezérelve valamelyik csatorna:
Misc Patterns/A - Additional/4-Color Clipping.mp4A biztonság kedvéért ránézhetsz a végpontozásra is:
Basic Settings/1-Black Clipping.mp4 és 3-White Clipping.mp4(Az icc profil ne legyen betöltve közben. Azután csekkold, hogy a végpontozást és az RGB együttfutást beállítottad.)
---
A "Display & Instrument" fülön a "Correction" opciónál kattints a földgömbre, ott válassz ki egy korrekciót, ami a monitorhoz és műszerhez való. Valószínűleg fog találni.
---
A fehéregyensúlyt hogyan állítod be? Ugye a csúszkák állításakor nem mész a gyári érték fölé? - Ha azt látod, hogy a zöld jócskán túllóg a többin, akkor nyugodtan húzd le a zöldet, ameddig a pirosból vagy a kékből nem lesz sok. Tudom, hogy a tutorialok csak a R és a B csatorna manipulálását javasolják, de az én monitorom is olyan, hogy muszáj hozzányúlni, mert máshogy nem jön össze.
---
A monitoron a képi módok közül olyat válassz, ami nem pimpelt gyárilag. Bár gondolom erre figyeltél, de hátha.
---
Ha ezek egyike sem hoz eredményt, akkor vagy mégiscsak jó az eredmény és csak szokatlan a szemednek vagy belefutsz valamilyen buktatóba, amire nem gondoltunk még vagy a műszerrel van valami... Kizárásos alapon szerintem ezek a lehetőségek maradnak.
-
thomasrc
tag
Sziasztok,
Kérhetek véleményt erről a kalibrálásról?
https://i.imgur.com/6XREGMu.pngAz alábbi beállításokkal készült:
https://i.imgur.com/nUzt9MM.pngRánézésre jó lett az eredmény, de a feketénél az a dE 3.76 érték zavaró a reportban.
Vajon lehet ezen javítani még vagy ne törődjek vele?
-
thomasrc
tag
Sziasztok!
madVR-hez szeretnék 3D LUT-ot generálni, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
A felállás:
* 88% DCI-P3 lefedettségre képes projektor, DCI-P3-ra kalibrálva (ez alatt értelemszerűen a Display P3 variánst értem, D65-ös fehérrel).
* UHD film, BT.2020. Ezt a madVR lekonvertálja szépen, a pontosabb eredményhez kellene nekem a 3D LUT.
A kérdések:
* A DisplayCAL-ban a 3D LUT beállításoknál ha jól értem, akkor source color space-nek a "BT.2020"-at kell beállítanom?* A tone curve-nél mit? A megjelenítő power law 2.2-re van kalibrálva, itt is ezt kellene beállítani (tehát itt már nem a source-ét, hanem az outputét?)?
* A vcgt legyen bepipálva? Alapértelmezetten be van pipálva, de úgy vettem észre, hogy ebben az esetben a 3D LUT megadása után a megjelenítő végpontozása teljesen elállítódik (clippel a fekete és a fehér is). Ha kiveszem a pipát, akkor ez jó marad.
madVR kérdés: A beállításoknál azt írja, hogy nem kell minden gamuthoz külön 3D LUT-ot generálnom. Tehát ha jól értem, akkor elég ha csak BT.2020-as beállításokkal legenerálom a 3D LUT-ot, megadom madVR-ben a BT.2020 mezőnél ezt a fájlt és az ugyanúgy jó lesz BT.709-hez is?
-
thomasrc
tag
válasz
mikrofon #4814 üzenetére
Az üzenet arról tájékoztat, hogy a DisplayCAL clippelést észlel az alsó tartományban.
AVS HD 709-ből (vagy ha mást használsz, akkor abból) keresd elő a Black clipping pattern-t és csekkold le, hogy tényleg így van-e.
Ha igen, akkor először ellenőrizd le a monitor és a videokártya videojel beállításait, hogy jó tartományra van-e beállítva (pl. a monitor nem 0-255-öt vár-e, miközben a videokártya driverében 16-235 van beállítva vagy fordítva). Ha ez stimmel, akkor menj vissza az említett pattern-re és a monitor brightness csúszkájával végpontozd, hogy jó legyen. Utána ne felejtsd el ellenőrizni a felső tartományt is a White clipping pattern-el.
Aztán lehet, hogy csak zümm-zümm lett ez a mérés és tévesen dobja a hibát.
-
thomasrc
tag
Ha a gyári szoftverével fogod használni, akkor kevesebb opciót fogsz kapni (utolsó oldal) és kicsit lassabb a Pro-hoz képest, de hardveresen megegyezik a kettő. Nem kémiai alapú, tehát elvi szinten nem lehet vele gond. Arra figyelj még, hogy ha HDR megjelenítőt szeretnél kalibrálni vele, akkor ahhoz szerintem a 2012-es i1-ek nem jók, de javítsatok ki, ha tévedek.
-
thomasrc
tag
Köszönöm szépen a válaszokat, így már világos!
-
thomasrc
tag
@*Ropi*: Ha megkérlek rá, akkor el tudod magyarázni nekünk, hogy a black level compensation azt pontosan mit takar, MIKOR kell használni és HOGYAN KELL KISZÁMOLNI, hogy mennyi legyen az értéke? Azt értem, hogy mit csinál grafikon szintjén, de ennél több információt nem találtam róla.
Más: Régi LCD monitorokat, amiket annak idején power law 2.2 gammára gyártottak (remélem nem mondok ezzel hülyeséget) és nincs bennük sem gamma finomítási lehetőség, sem RGB offset/gain control (csak egyetlen RGB csúszka), van értelme BT.1886 beállítással kalibrálni HCFR-ben, illetve DisplayCal-ban?
Ha jól értem, akkor a BT.1886 legfőbb előnye, hogy biztosan nem lesz black crush, viszont ha én végpontozom a készüléket és vissza is ellenőrzőm ezt a kalibrálás végén, akkor eleve nincs problémám a black crush-al, így végeredményben csak jól kitejfölösíti nekem a feketéket a BT.1886, amit viszont nem akarok, ezért jobb, ha maradok a power law 2.2-nél, jól gondolom?
-
-
thomasrc
tag
Bocsánat, hogy belevau a fenti eszmecserébe, de ha már szóba jött a DELL eszembe jutott egy kérdés, amit már régóta tervezek megkérdezni:
Dell U2412M-ről van szó.Ha a szerviz menüjét előhozom, akkor ugye egymás alatt ott vannak a különböző képi módok és tudom birizgálni az RGB értékeket.
Hasonló a szerviz menüje, mint ami ezen a képen is látható:
https://i.imgur.com/HaPeIeH.jpgA kérdésem az a képi módok felett látható "offset" és "gain" beállítás. Ezek pontosan mit állítanak a DELL monitoroknál?
Félreértés ne essék, tudom, hogy mire jó az offset és a gain control, de én akármerre állítom az értékeket az égvilágon semmi nem történik, sem a szürkeskálában, sem az alapszínekben, sem a gammában nincs változás. Vagy én nézek be valamit?
-
thomasrc
tag
Srácok, egy érdekes kérdésem lenne: Ha a készülék 80%-ban meg tudja jeleníteni a DCI-P3 színteret, akkor van értelme erre kalibrálni (nyilván, kompromisszumosan) vagy inkább maradjon a Rec. 709? Arra lennék kíváncsi, hogy az UHD filmek tudnának-e előnyt kovácsolni a 80%-os színtérből vagy inkább jobb lesz az eredmény, ha Rec. 709-re lekonvertálja a lejátszóprogram (madvr)?
-
thomasrc
tag
válasz
junior19 #4257 üzenetére
"Még mindig nem derült ki, hogy mire használod a pc-ét, s mire szeretnél kalibrálni."
PC -> monitor: Lightroom, Photoshop, képnézegetés (IrfanView), játszás, böngészés (Vivaldi).
PC -> projektor: filmnézés (MPC-HC madVR-rel).madVR-nél a következő calibration beállításokat használom jelenleg:
https://i.imgur.com/YBcprZi.png"Ha csak képnézegetőt, firefox, egyéb programok amikkel meg lehet etetni az icc fájlt, akkor elég a DisplayCal. Ezek előtt felesleges egy teljes értékű hcfr-es hardveres kalibrálás is."
Lehet, hogy rosszul tudom, de nem jobb az, ha hardveresen már előzetesen helyre van húzva a szürkeskála és végpontozva van a monitor, be van állítva 120 cd/m^2-re a fényerő és utána csináltatok egy .icc profilt, hogy az alapján a Windows színkezelője húzza helyre a maradék színhibákat? Mert ugye sok monitoron nincs hardveres CMS-re lehetőség, ezért kénytelen vagyok .icc-vel, szoftveresen helyettesíteni annak a funkcióját.
"A DisplayCal-os mérés után felesleges a hcfr-el ellenőrizni, mert ha nincs eltérés, az azt jelentené, hogy a DisplayCal nem korrigált semmit."
Rendben, de akkor mondjuk tegyük fel, hogy szeretnék egy hiteles reportot csinálni a kalibrálás eredményéről, akkor ezt hogyan tudom megtenni? HCFR-rel előzetesen beállítom amit hardveresen lehet, majd rögtön jöhet is egy report nyomtatása és az .icc profil elkészülte és megjelenítőhöz társítása után már nem kell méregetnem? Ha mondjuk fél év után szeretnék rámérni HCFR-el, hogy elcsúszott-e a kalibrálás, akkor először deaktiváljam az .icc profilt a színkezelőben és úgy mérjek rá?
Ne haragudj a buta kérdésekért, csak minél többet olvasok a témával kapcsolatosan, annál kuszább a fejemben az összkép.
Valahogy azt nem akarom megérteni, hogy mikor és hol van szükség az .icc profilra...
-
thomasrc
tag
válasz
junior19 #4255 üzenetére
"Mérsz a hcfr-rel, de ha a hcfr generátorát használod, akkor ott a generátor beállításánál ki is van pipálva, hogy nincs engedélyezve a video lut."
Ja, értelek.
Én az egész kalibrálást úgy csinálom, hogy MPC-HC-be benyomom az AVS HD 709-et és ez alapján lövöm be HCFR-ben a szürkeskálát, a fehérszintet és a feketeszintet. Tehát a HCFR generátorát egyáltalán nem is használom, manuálisan jelenítem meg a szükséges ábrát. És innentől kezdve, ha van a kijelzőn CMS, akkor ott még belövöm az alapszíneket, amennyire lehet, majd ráeresztem a DisplayCAL-t és csináltatok vele egy icc profilt, amit utána Windows-ban társítok a megjelenítőhöz.
Ezután szoktam HCFR-ben, AVS HD tesztábrákat használva újra rámérni a kalibrált eredményekre és ekkor szoktam azt látni, hogy a szürkeskála elcsúszást mutat, ha az icc profil be van töltve
De akkor, ha jól értem ez normális, mert a DisplayCAL más ábrákat használ a kalibráláshoz?
-
thomasrc
tag
válasz
junior19 #4253 üzenetére
Köszönöm a választ.
1. Igazából általánosságban kérdeztem. Van egy monitor, azt (amatőr) fotószerkesztéshez használom, nincs rajta hardveres cms. Illetve nemsokára lesz egy egy projektor is, amin van cms és azt kifejezetten filmnézéshez fogom használni.
2. Én viszont pont ellenkezőjét tapasztalatom, hogy miután DisplayCAL-al csináltatok egy icc profilt és azt aktiválom Windowsban, akkor HCFR-ben elcsúszik a szürkeskála (hcfr és displaycal előtt nincs icc profil társítva a megjelenítőhöz). Pl. volt hogy dE 0.4 volt a legrosszabb mérés, ami az elkészített icc profilt használva felment 3.0-ra is, tehát akkor a HCFR csak nem ignorálja méréskor a Windowsban betöltött icc profilt? Vagy félreértek valamit? Azzal tisztában vagyok, hogy többször végig kell menni a kalibrálás lépésein, mert "minden állítás hatással van mindenre", de ha az icc profil nyúl bele pl. a szürkeskálába, akkor ezzel mit kezdjek? Ne foglalkozzak vele? Mert ugye ha helyrerakom a szürkeskálát, akkor az belenyúl a színekbe is és az icc profil nem lesz jó, újat kell csinálnom.
3. Értem, akkor ezt majd ki fogom mérni és kísérletezek vele. A projektor jövő héten érkezik és tesztekben olvastam, hogy az írisszel elég hatékonyan lehet növelni a gép kontrasztját, ezért gondoltam, hogy használnám én is. De ha a gammát elcsusszantja, akkor meggondolandó a dolog.
-
thomasrc
tag
Sziasztok,
Kalibrációval kapcsolatosan lenne pár kérdésem, ami számomra nem tiszta:
1.) Ha van a megjelenítő eszközön CMS és ott be tudom állítani a primary és secondary színeket referenciaértékre, akkor kell ICC profilt csinálnom és a Windows-ban társítanom a megjelenítőhöz vagy elég csak a hardveres beállítás megléte?
2.) Ha először hardveresen beállítom HCFR-ben a színeket, majd utána DisplayCAL-al csináltatok egy ICC profilt, akkor utána azt tapasztalatom HCFR-ben, hogy a grayscale és az alapszínek elcsúsznak kisebb-nagyobb mértékben. Ezt a problémát hogy lehet kiküszöbölni?
3.) Tegyük fel, hogy van dinamikus írisz a megjelenítő eszközön (projektoron) és én szeretném használni. Ilyenkor bekapcsolt írisz mellett kell a kalibrálást elvégezni vagy maradjon kikapcsolva a kalibrálás ideje alatt? Esetleg az íriszt használjam fix állásban (egyáltalán mit befolyásolok vele, ha fix állásban van? a feketeszintet?)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- Dell 1707FP 17" LCD monitor eladó
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest