Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Dobja a némítókapcsolót a OnePlus
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Mobil flották
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Honor Play - játék az árakkal
- Kamerában erősíthet a Pixel 10
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
Várjál. Újraértelmeztem amit írtál és szerinted a teljes képernyős mód a jó, tehát ahol nincs fekete keret. De basszus, úgy a holdon van a gamma érték és szinte lehetetlen belőni 2.2-re.
De úgy a fényerő is a holdon van olyan magas.
OLED-nél nem kéne kisütni a kijelzőt.
Tököm ebbe a HCFR-be, légyszi írjatok egy másik progit amivel ki tudom próbálni az AVSHD bt709-es anyaggal külső lejátszóról. Köszi.
-
Joshi
titán
Akkor az ablakos mód a jó, rendben úgy egyenesebb a gamma. Viszont nem tudom finomhangolni a rendszert ugyanis minden mérésem más. Az erősítést és előerősítést belövöm majd néhány nap múlva nem azt mérem mint előtte. Ugye ilyenkor kár belemenni a többpontos mérésbe mert nincs értelme. Ilyenkor mi tévő legyek? Még futok pár kört másik lejátszóról, hogy kiszűrjem a hibát, de akkor is az Oppo 203 a lejátszóm, szóval azzal kellene belőni egy jó értéket. A notebook és PC már meg volt, azok között nincs különbség szóval nem a számítógép a hunyó. A HCFR progiból a legújabbat használom v3.5.1.4-et.
A DisplayCal progival hogy lehet külső referencia anyagot beadni úgy mint a HCFR-el? Vagy az csak monitorkalibrálásra való?
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Egy kis segítségre lenne szükségem. Nem igazán tudok előre jutni egy Sony 65A1 kalibrálásában. A HCFR progit használom külső lejátszóról(Oppo 203) az AVSHD ITU-R BT.709-es referencia anyaggal. Alapvetően az a gondom, hogy nem lehet finomhangolni a tévét, mert szinte mindig mást mérek. Ez monitor esetén nem így van, szóval én a tévére tippelnék. Ami elsőre furcsa az az alábbi jelenség.
Az egyik kép az AVSHD ITU-R BT.709 10%-os Grayscale tesztnél az, hogy a teljes képernyős és az ablakos teszt között óriási a különbség azonos tévé beállítás mellett. Miért? Ez normális jelenség?
A fényerőben van óriási különbség, csak azt nem értem hogy miért? A teljes ablakos módnál olyan, mintha visszavenné a tévé a fényerőt, pedig minden ilyen jellegű beállítás ki van kapcsolva.
TV beállításai: -
-
Bakus
tag
Sziasztok!
Az LG 55b7v tv-met próbálom bekalibrálni egy ColorMunki Display-jel és HCFR progival.
Junior19-nek hála egész jól sikerült.
De szerintem még van benne tartalék. A helyzet az, hogy minden színnél (RGBCYM) 75%-os szaturáció mellett sikerült elérnem, hogy dE kisebb legyen mint 1,5 és 0/25/50/100%-on is 3 legyen maximum. Viszont a mérésekből látszik hogy, 75%-on tökéletes a fényesség viszont alacsonyabb értékeken (25/50%) jóval magasabb mint kéne lennie ellenben 100%-on kisebb.
Min kellene állítanom, hogy közelebb legyenek ezek az értékek a referenciához (kontraszt, fényerő, esetleg fehér egyensúly)?
Továbbá van értelme a szerviz menüben beállitani a dolgokat, vagy elég csak a sima menüben? Ahogy elnéztem ott sincs több beállítási lehetőség.Ui.: Még csak tanulom a szakmát úgy, hogy nyugodtan nézzetek hülyének.
-
junior19
senior tag
Beállítod a fényerő opcióval a fekete szintet, a DisplayCal programban a fénysűrűség beállításánál a kontraszt csúszkát használod( az a kétszáz valamennyi nagyon sok, nekem 100-ra van állítva, igaz az ablak mögötte van, de este egy lámpát használok mellette, s elég a fényerő). Beállítod a három színt egy szintre, s mehet a mérés.
Az mindegy, hogy van környezeti fény, ha jól rakod a kijelzőre a mérőt, akkor nem befolyásolja, nem enged be fényt. -
Joshi
titán
-
*Ropi*
félisten
Ez a szoftver "egy gombos" (magyarán nem sok választási lehetőséget ad, hanem mindent megcsinál félautomatán: bolondbiztosra van tervezve - viszont ebből adódóan a komolyabb igényekhez kevés). Próbáld ki a DisplayCAL-t: az az egyik legpontosabb!
-
Joshi
titán
Igen? És ez mit jelent? A ti szoftveretek nem korrigál? Vagy most mi a különbség szoftver és szoftver között? Most hülyén érzem magam, mert nem tudom hogy mit csinálok jól vagy rosszul. Tanulom a témát, de mindenképpen tisztában kell lennem az alapvető dolgokkal ahhoz, hogy megtanuljam a kalibrálás csínnyát-bínnyát.
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Ha 120cd/m2-el kalibrálok akkor nekem túl sötét a kép, ha viszont feljebb állítom a fényerőt akkor meg annyi a kalibrált értékeknek. De ha magasabb értéken kalibrálok mondjuk 180-200cd/m2-en, akkor viszont a feketének lőttek? Eddig jól gondolom?
A kérdésem hogy mi a jobb megoldás? A standard 120cd/m2-el kalibrálni és használat közben kicsit emelni a fényerőn, vagy eleve magasabb értéken kalibrálni és úgy hagyni a fényerőt?
-
general
addikt
Nem úgy értettem, hogy folyamatosan állítsuk a változó fényviszonyokhoz. Hanem hogy egy adott helyiséghez állítandó, ahol használjuk a monitort.
Aki pedig panorámaablakos helyiségben akar fotó szerkesztéssel foglalkozni, nos az hülye...
A laptopok pl 200 korul kellemesnek, de aki világos irodában használ egy monitort, mert azért tényleg van ilyen, ott is 200 körüli érték a jó
Szóval csak annyit akartam mondani, hogy ez tényleg nagyon változik 100 és 200 között akár. Nem lehet azt mondani hogy ez vagy az csak a jó érték.
( az srgb 80-at én nem is értem) -
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #3573 üzenetére
REC709 (BT.709)-et általában tudják (ez gyakorlatilag sRGB, csak módosított Gamma görbével), és már elég sok a REC1820-at és 2020-at is visszaadja.
Ha nagy színterűt akarsz akkor OLED-et vegyél, mert azok tudják már a DCI-P3-at is.
Plazmán képet szerkeszteni öngyilkosság a TV szempontjából, mert hamar beég a statikus képtartalomtól.
-
kuyarashi
őstag
Kíváncsiságból kérdezem, hogy a plazmák mennyi' színt tudnak az sRGBl és aRGB színterekből megjeleníteni és mennyire fedik le azokat.
Előre is köszi. -
*Ropi*
félisten
válasz
general #3571 üzenetére
Költői kérdés: ha egy panorámaablakos helyiségben használod ahol folyamatosan változnak a fényviszonyok a kültérinek megfelelően, akkor mihez állítod (fixre, nem automatikus követésre)?
Egyébként a 120 általánosan eltalált érték: a legtöbb ember szemének kellemes nézési környezettől függetlenül. Magamnak 100-ra szoktam állítani, mert nem szeretek "szoláriumozni".
Az sRGB szabvány 80 Cd/m2-t ad meg, fotószerkesztéshez WCG monitorokon 140 a felső határ (az újabb HDR szabvány szerint több, de azt még nem sok monitor tudja). Ha nem HDR-képes egy monitor csak 160 felett ad jó képet, az egy gyenge világításminőségű monitor.
-
general
addikt
a fényerő mindig az aktuális fényviszonyokhoz állítandó, amilyen helyiségben használjuk/nézzük az adott monitort. a 120 cd/m csak egy átlag, mert kellett valami. sok monitor még csak nem is ott hozza a "legjobb formáját", hanem erősebb fényerőnél, akár 160-200cd/m-nél.
komolyabb fényerőállításnál elmászhatnak kissé a színek, de kis korrekció bőven belefér, nem kell vele foglalkozni.
-
Joshi
titán
Nos szétkalibráltam az agyamat.
Az Acer monitorom menüjében a Colour Tempnél a következő lehetőségek vannak: Cool, Warm, sRGB, User. Na most ezek közül csak a User beállítás hozta a megfelelő eredményt, ugyanis a többinél az RGB beállítást lehetetlen volt belőni hogy mind a három érték középen legyen. Általában a kék volt túltolva, de ahhoz hogy bejöjjön középre teljesen le kellett vennem, így meg használhatatlan lett a kalibrálás. A fényerőt 120 helyett 160-on toltam, mert a 120 nagyon alacsony értéknek tűnt. Gondolom ez nagyban befolyásolja a feketét, de a monitoromat szinte csak netezésre használom, meg néha játékra. Lekalibráltam a DisplayCAL-al és az i1 Profiler-el is, nagyon hasonló eredmény született.
Néhány adat a DisplayCAL eredményéről.
-
*Ropi*
félisten
válasz
gezatata #3564 üzenetére
Az "interactive display adjustment" lehetőség elől ki kell venni a pipát a programban, mert a laposok monitorján nincsen beállítási lehetőség a 3 színcsatornára és a brightness + contrast-ra: ezeket a szoftver állítja be magának DDC/CI buszon keresztül a lapos monitorában (már, ha képes rá a panel).
-
gezatata
aktív tag
-
-
rantotthusi
tag
Sziasztok! Nem tudom hogy hiba e! Tudnátok nekem segiteni abban hogy az miért lehet hogy játékoknál bizonyos jeleneteknél általában amikor sötét helyen vagyok elsötétedik az egész kép és nem látom a játékot tehát látnom kellene azért valamit mert pl egy barlangban vagyok de ahogy forgatom az egeret van hogy full fekete lesz a kép ezt melyik beállítással tudom orvosolni??? Légyszives segitsetek!
-
-
Joshi
titán
DisplayCal progival elkészítettem az első kalibrálást. Az első kérdésem az, hogy ennél a beállításnál mit kell nézni? Úgy tudom hogy alapértelmezettként 120cd/m2 kell belőni a monitor fényerő csúszkáján, én ezt be is állítottam a progiba és összehoztam a monitor fényerő csúszkájával. De mi a helyzet a színekkel? A kék nagyon el van csúszva, azt is be kell hozni középértékre vagy ne foglalkozzak vele? A kalibrálásnál most nem nyúltam máshoz csak a fényerőhöz, a 120cd/m2 érték a monitor fényerő csúszkáján a 21 érték lett. Így futtattam le a kalibrálást és az alábbi eredmény született.
-
-
kuyarashi
őstag
Ha megkaptad az ICC profilt, akkor azt bármikor be tudod tölteni a rendszeredbe, sőt előtte ajánlott is a Factory Reset.
Az megint más kérdés, hogy mennyit ér egy olyan kalibrálás, ahol más videokártyát, esetleg más kábelt használtak és mások voltak a környezeti tényezők. Nem mondanám, hogy semmit, de azértt írom.A hardveres kalibrálás más tészta, de ezt az Acert nem lehet így kalibrálni (legalábbis, ha hardveres kalibrálás alatt nem a szervizmenü bolygatását értjük).
-
-
-
Joshi
titán
válasz
kuyarashi #3550 üzenetére
Ropi és Brekk ajánlata az, hogy első körben csak a monitort kalibráljam. Egyébként a monitor Acer K272HUL a tévé pedig Sony 65A1.
ui.: na most a monitort kalibrálta az Oázis computer, kaptam is egy icc profilt amit használtam is, de a monitor beállítását reseteltem és így gondolom kuka az a profil. Mondjuk elég régi kalibrálás, szóval ideje frisset készíteni.
-
Joshi
titán
Üdv. Kezdő kalibrálós vagyok(nagyon kezdő
). Egy i1 Display Pro eszközöm van, melyik progit használjam? Az eszközhöz kapott i1 Profilert vagy a DisplayCal legutolsó jól működő verzióját(3.3.2)?
-
-
-
-
-
*Ropi*
félisten
Nem csak új DisplayCAL (v3.5.2) van, de új ArgyllCMS (v2.0.0) is érkezett: többek közt fejlesztettek az algoritmusban az i1D3 pontosságán is. Csináltam Win-es kezdőcsomagot: az utolsó előtti bekezdésben található.
-
general
addikt
nem tudom, win-en mi a helyzet, de a mac-en a legújabb, 3.5-tel végre lehet használható eredménnyel kalibrálni (ugyan csak a gyengébb mátrixos profillal, de legalább határértéken belüli eredményekkel).
szóval én adnék egy esélyt az új verziónak, nem kell a 3.2-es. -
*Ropi*
félisten
-
gezatata
aktív tag
Sziasztok tudna valaki adni egy letöltő linket a DisplayCAL 3.3.2-hoz?
Köszönöm szépen. -
benceb77
tag
Időközben megoldódott a dolog, ADC helyett manualis beállítássa indítottam a kalibrálást, majd megadtam, hogy a fényerőt tudom állítani a kijelzőn. A cél értékhez elég közeli fényerőértéket választottam a kijelzőn (120 cd/m2 target, 118 cd/m2 mért érték), a kontrasztot és az RGB-t automatikusan beállította a kalibrálás. Nyilván nem 100%-ban pontos, de sokkal jobb így mint gyári alapértékeken.
-
*Ropi*
félisten
-
benceb77
tag
Sziasztok!
Vettem egy HP Pavilion x360 14" i58250 8gb laptopot.
I1DisplayPro-val és IProfiler programmal próbáltam kalibrálni (Automatic Display Control opcióval) a kijezőt, azonban a kalibrálás elején programhibával megáll a folyamat. Amennyiben nem az ADC-vel hanem manuális beálltással indtom a folyamatot, nincs programhiba. Előfordulhat, hogy egy mai új laptop nem kompatibilis ezzel a profilozási funkcióval?Windows reinstall már megvolt. Az X-Rite-hoz nem találtam írásos elérhetőséget.
Valakinek ötlet? -
general
addikt
kint az új, 3.5-ös verzió a DisplayCal-ból! most tesztelem, hátha végre Mac-en is működik, bár nem sok reményt fűzök hozzá. viszont van pár újítás, lehet fehérpontot mérni külön pl.
-
*Ropi*
félisten
válasz
scarbantia #3519 üzenetére
Viszont csak a gyári programjával tudod teljesértékűen használni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
scarbantia #3517 üzenetére
Az eszköz szériaszáma alapján engedélyezi szoftveresen, hogy mit lehet vele csinálni és mit nem.
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az i1Basic Pro 2 és az i1Publish Pro 2 csak szoftveresen tér el egymástól?
Illetve a következő, hogy van-e olyan nem gyári szoftver, ami mondjuk az i1Basic Pro 2-t teljesen ki tudja használni, és mindenféle kalibrációra alkalmassá teszi?Ha jól látom létezik szoftveres frissítés, laza ~900 dollárért, bár itt is van többféle opció.
-
*Ropi*
félisten
"Röviden el tudnád mondani...?"
Nem.
Kutyafuttában: projit a használt forráshoz kalibrálni egy teszt lemezzel (lemezkép fájllal), vagy szoftveres (pl. MADVR), esetleg hardveres tesztgenerátorral lehet, amin a megfelelő mérőszintek-, és ábrák vannak. Gyári beállításra resetelés után elsőnek a fehér-, és fekete szintet (előbbit a kontraszt, utóbbit a világosság beállításával), végül a gammát érdemes beállítani, projektorfüggően végigmenni a 2 vagy 10 pontos együtt futás beállításán. A PC-vel ellentétben nem RGB, hanem YCbCr formában kapja a jelet, ahol ügyelni kell a chroma subsampling értékre (legjobb a tömörítetlen 4:4:4 de ez nem minden üzemmódban érhető el: sokszor csak gyengébbek vannak), a fekete szintre és a jeltartományra (korlátozott 16-235 vagy teljes 0-255), a színtér a PC-s xRGB helyett általában BT.709, 2.2 közeli (ízlés szerint esetleg L*) Gammával.
PC-s kalibrálásnál annyiból jobb, hogy lehet 3D LUT-ot is csinálni, ami jóval pontosabb az átlag 1D LUT-oknál.
-
karoli9
csendes tag
válasz
kuyarashi #3512 üzenetére
Én *Ropi* tanácsára ruháztam be egy Colormunki Displayre és nem bántam meg. Lassabban kalibrál, mint az i1D, viszont ugyanolyan hitelesen. Nálam nem kulcskérdés a sebesség, időm van este elindítani egy film alatt
Egy biztos, hogy ha visszaolvasol, megtalálod a kalibrációs eredményem képernyőmentését, az elárul mindent.
-
kuyarashi
őstag
A választ megkaptad.
Szerintem általánosságban irreleváns otthonra több százezres kalibrálót venni. Egyrészt kicsit aránytalan, ha mondjuk a monitor többszörösébe kerül, másrészt, ha a monitort nem munkára használja az ember, akkor biztos, hogy nem veszi észre a különbséget. Harmadrészt, pedig ha, nyomtatót nem kalibrálsz, úgymond feleslegessé válik ez funkció. Egyébként meg a i1D3 egy pontos és nagyon gyors műszer. Annyira kicsi hibaértékkel (deltaE) dolgozik, amit szabad szemmel már nem különböztet meg az ember a referenciától.
A Colormunki pedig szerintem ideális otthonra.(Egyébként kezdő vagyok a témában, de a fentiekben szerintem a többiek is egyetértenek. Ha nem, akkor javítanak.)
-
synar
őstag
Röviden el tudnád mondani, hogy egy projektort hogy kalibrálsz műszerrel, miben tér el egy pc-re kötött monitorétól? Azt értem, hogy pc-re készül egy színprofil, ami betöltődik induláskor, de egy projekton ezt hogy lehet elmenteni, vagy betölteni a beállításokat, főként ha a médialejátszó nem pc alapú. Köszönöm a választ előre is.
-
*Ropi*
félisten
Körtét hasonlítanak az almával: mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya a másikhoz képest: az i1Pro 2 aktív spektrofotométer, így passzív (saját fénykibocsájtással nem rendelkező médiumokat - pl. papír - is tud mérni.
Az i1Pro 2-nek a tónusmérése jobb, az i1D3-nak pedig a fekete szint mérése (ezért használom mindkettőt keresztbe profilozva, mert úgy adják a legpontosabb eredményt).
-
péjé
őstag
válasz
kuyarashi #3507 üzenetére
köszi mindkettőtöknek.
Ez a fajta a kalibráló minőség szempontjából hova sorolható ha mondjuk egy X-RITE I1 BASIC PRO 2 a 100%?
Ez az árral arányos vagy mondjuk a Display tud 90%-ot és a tényleg tökéletes kalibrálásnak ennyi az ára?
(A projektoros topikban megy egy kisebb vita erről...én azt modom elég lehet otthon a display más szerint felesleges a pro2 alá menni). -
kuyarashi
őstag
Én is azt tudom mondani, hogy ez a szoftvertől függ, de kiegészíteném annyival, hogy a gyári programok is van, amikor jól jönnek. Mégpedig a hardveres kalibrálásnál. Ehhez persze a kijelzőnek is támogatnia kell a dolgot, ami viszonylag ritka.
99%, hogy te mindent szoftveresen fogsz kalibrálni, ebben az esetben pedig legjobb a DisplayCAL 3.3.2. Ha visszaolvasol a topikban, kiderül, hogy az újabb változatok nem pontosak. Reméljük ez változik. A 3.3.2-t lehet kicsit nehéz lesz megtalálni, úgyhogy ha ilyen gondod lesz, szólj! -
kuyarashi
őstag
Szia!
Nem, a ColorMunki Display-el szerencséd van. Idézem Ropit: "Amiről biztosan tudom, hogy nem kémiai alapú szenzorosak: X-Rite Colormunki Display, az X-Rite Eye One Display Pro (i1D3, EODIS3) és a BasICColor Discus (ár szerint növekvő felsorolás)."
Az igényeidhez szerintem bátran ajánlható ez az eszköz. Sok sikert hozzá! -
péjé
őstag
sziasztok,
az x-rite colormunki displaynél is van az a bizonyos elöregedés ami a régebbi kalibrálóknál?
Nem profi kalibráláshoz kellene, otthoni barkácshoz (4k tv, projektor).
előre is köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Rendhagyó tesztünkben egyik, teszteléshez használt készülékünket és annak kistestvérét mutatjuk be: a GretagMacbeth monitorkalibrálóit.
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Revolut
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Plazma TV topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Synology NAS
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- További aktív témák...
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Eladó Gigabyst M34WQ - Ultrawide 3440x1440 144hz Gaming monitor!
- SAMSUNG LC49G95TSSRXEN 125CM 5K GAMER 240HZ MONITOR ! AKCIÓ
- SAMSUNG KÜLTÉRI SMART MONITOR ! LH55OMB 140CM 4K SMART AKCIÓ!
- Fujitsu P27-8 TE PRO monitor fehér színben 2K/QHD IPS - képen van egy hajszálkarc
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest