Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• hdsentinel

őstag

Hogyan ismerhető fel a kamu pendrive?

A 16 GB-os pendrive kivizsgálása után az eredmény: egészen pontosan a 20648377 szektor használható a pendrive-on, azaz 20648376 x 512 = 10571968512 bájt. Persze ebből lejön a partíciós tábla, boot rekord, FAT/MFT fájlrendszertől függően stb.... tehát valóban nagyjából 10 GB használható.

A "kamu" rész pontosan úgy működik, ahogy gondoltam:

1) ez a felület "végén" található, azaz a pendrive első 20648377 szektora használható, írható és vissza is olvasható
    2) ezek a kamu szektorok is írhatóak és olvashatóak, azaz nem jelez hibát az eszköz elérésük esetén (ezért sem volt gond a teszt során, nem világított ez a rész vörösen)
    3) ezek a kamu szektorok egy (minimális!) ideig úgy tűnik, tárolják a beírt adatot, ilyen cache-szerű mechanizmus segítségével (szintén ezért nem volt gond az általad használt adatterület-felfrissítés teszt során, nem világított ez a rész vörösen).
    4) ezek a kamu szektorok más sebességgel érhetőek el, mint a többi. Itt én mondjuk azt vártam, hogy minimálisan gyorsabban, mint a jó terület (hiszen nincs valódi flash-be írás), ezzel szemben írni és olvasni is jóval lassabban lehet, mint a többi jó szektort.
    Mondjuk "sebességről" nem érdemes beszélni, legjobb esetben is 12 MB/sec körüli olvasási értéket lehetett mérni....

Hogyan teszteltem, hogyan derült ki, hogy kamu a pendrive?

1) Hard Disk Sentinel-ben a Lemez menü -> Felület teszt -> Írásteszt kiválasztása. A megjelenő ablakban a teszt indítása előtt Beállítások fül. Itt: a Szektor sorrend részben "Fordított irányú szekvenciális teszt" megjelölése, és az alapban bejelölt "Szekvenciális teszt" tiltása. Továbbá az Írás minta részben "Szektor sorszámok" kiválasztása.

2) a teszt így a pendrive végéről halad előre, minden szektorba az adott sorszámot beírva.
    A zöld blokkokra (melyeken a teszt lefutott) ellenőrizhető, hogy mit írt oda a program, pl.

Ám ha kicsit hagyjuk futni ezt a tesztet és pár perc múlva ismét megnézzük UGYANAZT a szektort:

máris látható, hogy a szektor üres, tartalma elveszett.

Amivel még ellenőrizhető, hogy valami nem stimmel - és hogy hol, ha megnézzük az átviteli sebesség grafikont, például ennek az írástesztnek a végén:

De már egy sima Lemez menü -> Felület teszt -> Olvasás teszt is mutatja a különbséget:

Arról nem is beszélve, hogy az eszköznek semmilyen "neve", azonosítója nincs. A Hard Disk Sentinel is ? néven mutatja a csatlakoztatott eszközök között, ha ilyet lát az ember, már gyanús....

Ami durva, hogy persze feltételezik, hogy a felhasználók úgysem pakolják tele egy ideig - utána meg már mindegy, úgy is megy a kukába.

Tervezek olyan tesztet, amivel (a fentieken túl, még gyorsabban) ellenőrizhető a működés és kiszúrható, ha kamu pendrive-ról / memóriakártyáról van szó.

Új hozzászólás Aktív témák