- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krystal_s
addikt
válasz
hdsentinel #4297 üzenetére
Megmondom őszintén azért kérdeztem, mert az pl új gépemen most csak a portable HDSentinelt szoktam néha elindítani. Az APM érték maxra állításnál nálam megszűnik a felesleges parkolgatás, ezért kényelmesebb lenne (több gépen is) a CrystalDiskInfo-ban beállítanom, mert kicsi, portable és együtt tud indulni a rendszerrel.
Portable HDSentinelnél inaktív a Windows-al együtt indítás, de ha a HDD-nek kedvezőbb a Lemez leállításos módszer (mivel az a fejet időszakoson más-más pozícióba küldi, ellenben az APM max teljesítményen nem nyúl a fejhez...amitől pl jobban melegedhet?) ,akkor feltelepíteném a HDS-t. -
A riport küldése a fejlesztőnek a full gépet küldi vagy ami ki van választva?
-
hdsentinel
őstag
válasz
Krystal_s #4295 üzenetére
> az APM érték maximális teljesítményre állítás (254) és a
> Lemezek leállításának megakadályozása nem ugyanazt teszi?NEM. A kettő teljesen más funkció.
Az APM érték (ha a merevlemez támogatja) segítségével ELVILEG beállítható az energiagazdálkodási szint, ahogy a HDD éppen dolgozzon.
Ez általában a leállást / felpörgést befolyásolja, különösen olyan helyzetben, ahol az op.rendszer valamilyen okból nincs hatással a HDD-re (pl. általában külső USB-s HDD-k esetén, amik önálló energiagazdálkodási módszert használnak).
Némely típusnál viszont a fejparkolást is befolyásolja: ELVILEG a 254-es érték (max. fogyasztás és teljesítmény) esetén nincs leállás, nincs fejparkolás.A kulcs az ELVILEG - mivel a gyártó önkényesen módosíthatja a működést, így az is lehet, hogy azonos típusnál egy firmware-nél még a fentiek szerint működik, míg másik firmware esetén már nincs hatással rá.
Ezért ezt is meg lehet próbálni, de igazából a Lemezek leállításának megakadályozása az igazi megoldás, ami függetlenül a HDD típustól, gyártótól, funkcióktól (mivel az APM sem biztos, hogy támogatott minden drive-nál), csatlakozótól működik.
-
Krystal_s
addikt
válasz
liksoft #4293 üzenetére
Én is csodálkozom, hogy a rendszer energiagazdálkodási beállításokban nincs lehetőség a parkolás optimális beállítására. Szerintem ez alap lenne, mivel mindenkinek mások a szokásai és notebook ide-vagy oda, nekem fontosabb az alkatrészek élettartama, teljesítménye, mint hogy pár perccel tovább bírja az akksi.
Másik fórumon ezeket a válaszokat kaptam.
"Notivinyók mind hamar parkolgatnak, ezzel már alaphangon védve magát az ütésektől....."
"Mondjuk egy laptopban nem a legelőnyösebb ..... gátolni a fejparkolást."
"Ha nem tudod milyen érték normális, akkor felesleges nézegetni, mert csak stresszeled magad. A smart is szól és a diagnosztika is jelzi, ha valamely érték kritikussá válik. 3 év alatt egy átlag notebook hardver leamortizálódik, addig meg van általában garancia."Ezért kérdeztem rá több helyen, mert valóban nem tudom melyik érték a normális. 3 év után is szeretném, ha működne.
Jelenleg ezen a gépen (notebook, de asztaliként használva, ütés, lökés esetén van egy gyári program, ami biztonságos helyzetbe állítja a fejet.) max teljesítményre állítottam az APM-et. 35-37°C a hdd.
-
Krystal_s
addikt
válasz
hdsentinel #4292 üzenetére
Köszönöm.
A napokban kicsit visszaolvastam itt sok fórumon és meglepődve láttam, hogy már kb. 2 éve folyamatos téma ez a parkolás.Szomorú vagyok, hogy eddig nem tudtam róla (hogyan is tudhattam volna mivel nálam nem ad zavaró kattanó hangot, annyira halkan teszi, ezért fel sem tűnt), lehet pár évvel meghosszabbíthattam volna a HDD-k élettartamát. Nagyon sokat ment a gépem "inaktív" állapotban, amikor csak órákra magára hagytam...
Még annyit szeretnék kérdezni, ha jól értelmeztem, akkor az APM érték maximális teljesítményre állítás (254) és a Lemezek leállításának megakadályozása nem ugyanazt teszi? Első esetben hagyja a fejet ahol éppen van, a másik pedig "hogy a hőterhelést csökkentse a fejet időszakoson más-más pozícióba küldi", ezért optimálisabb, ha nem az APM-et állítom, hanem a lemez leállítást?
-
hdsentinel
őstag
válasz
liksoft #4293 üzenetére
Szerintem nem vitatkozunk, hanem egyetértünk
Valóban, ha a kérdéses drive nagyon ritkán dolgozik, akár egy jól meghatározott időtartamban (pl. éjszaka indul egy teljes mentés rá, majd végez) akkor nyilván ez alatt a fej nem fog parkolni (nincs rá ideje) és más időszakban viszont parkolhat, hiszen nem dolgozik.
Egy asztali gépben működő (különösen ha op.rendszert tartalmazó) HDD esetén viszont a folytonos parkolás-visszahúzás kerülendő.
A Hard Disk Sentinel-ben található Lemezek leállásának akadályozása funkció pontosan arra készült, amit írtál: hogy a hőterhelést csökkentse a fejet időszakoson más-más pozícióba küldi, hogy ne tudjon parkolni, viszont ne ugyanott álljon (már ha nincs más lemezművelet, ami amúgy is mozgást váltana ki).
-
liksoft
nagyúr
válasz
hdsentinel #4292 üzenetére
Picit szeretnék vitatkozni. Szerintem a parkolás jó dolog. Minden drive esetében, ahol rámpás a rendszer (parkoló pályásak esetében én sem tartom jónak, sőt egyenesen káros). A lemez által forgatott levegő és a kar, valamint a forró légpárna felesleges hőterhelésnek teszi ki a lemezt, és melegíti a drive-ot. Természetesen az sem jó, ha pár másodperc után rögtön parkol. A WD ezért készít különböző firmware-el ellátott drive-okat. A ritkán használt lemezek esetében a parkolás kifejezetten jó, de a sűrűn vagy változóan terheltek esetében mind a felhasználónak, mind a drive-nak káros lehet a parkolás. A legjobb az lenne. ha az OS nem leállítaná, hanem beállíthatóan tudná parkoltatni is a drive-ot, így a felhasználó beállíthatná a számára optimális megoldást. A drive meg ezt tudomásul venné, nem élne külön életet, és a várakozási időben (amikor nem parkol de nem dolgozik), a lemez terhelésének csökkentése miatt random változtatná a fej pozícióját. Természetesen itt nem "ropogásra" célzok, hanem pár másodpercenként finoman állhatna máshová, hiszen itt nem lényeges a pozicionálási idő, csak a felület hőterhelésének csökkentése.
-
hdsentinel
őstag
válasz
Krystal_s #4291 üzenetére
Személy szerint én nem találom a fejparkolást hasznos funkciónak.
Azon kívül, hogy az élettartamot csökkenti és zajos igen bosszantó, hogy amikor valami adat kellene, akkor megakad a rendszer, mert várni kell a fej visszatérésére.
Laptop esetében az adatterület védelme érdekében talán érthető a működése, de ott is van jobb megoldás (zuhanás-érzékelő (G) szenzor).
De ha a HDD nem mozog, asztali gépről van szó, akkor teljesen felesleges a folytonos parkolás.Pontosan ezért került ez a lehetőség a Hard Disk Sentinel-be: hogy ezt ki lehessen iktatni, gyártótól, típustól, beállítástól, mindentől függetlenül. A gyártó is ad valamilyen megoldást (pl. WDIDLE) ami néha jó, néha nem (nem minden típushoz, csatlakozóhoz működik).
Valóban, ahogy írod, a Lemez menüpontból elérhető energiagazdálkodási beállítások is pontosan erre a célra készült, hogy ELVILEG ezzel is szabályozható a fejparkolás. Azonban a gyártók dönthetnek úgy, hogy ez a beállítás ne legyen befolyással erre (csak az energiagazdálkodás miatti leállást befolyásolja) és így lehet, hogy hatástalan.
Továbbá ELVILEG a merevlemeznek meg kell jegyeznie a beállítást, de ezt nagyon kevés HDD teszi meg. Pontosan emiatt viszont a Hard Disk Sentinel-ben kérhető az után-állítás ha szükséges (csak be kell jelölni a pipát a kis ablakban a csúszka alatt). De a fenti miatt ez sem biztos, hogy mindig hatásos.
Korábban én is első körben a Lemez menü -> Fejlett energiagazdálkodás opciót javasoltam fejparkolás ellen, de a fentiek miatt (és mert ezt a beálítást számos merevlemez már nem támogatja) inkább a * - os megoldást javaslom.Emiatt még egy új programot feltenni teljesen felesleges, értelmetlen. Foglalja a memóriát, erőforrásokat.
Pontosan ez okoz gondot: hogy minél több program van telepítve, fut a háttérben, annál több háttértevékenység zajlik, amik mind-mind visszaránthatják a fejet.
A gyártók általában egy tejesen üres Windows-t (vagy Linux-ot) tesznek fel, ott megnézik, hogy mi a helyzet és kész. Sajnos nem fognak egy fullra beállított rendszert tesztelni, nem nézik, hogy az X Y programok (ill. azok kombinációja) hogyan hat a működésre.
Vagy pl. ha tele van a HDD fájlokkal, akkor a Windows indexelője ill. egy vírusirtó a háttérben mennyit dolgozik ezekkel folyamatosan ill. a tétlen (idle) időszakok alatt. -
Krystal_s
addikt
válasz
hdsentinel #4287 üzenetére
Szia, elolvastam és azóta már tapasztaltabba lettem ezen a téren, de akkor még ezekről nem tudtam.
Aznap vettem (online webshop) egy új notebookot (Dell), ami nem jól kezdődött...A gyárilag telepített rendszer törölve volt. Az üzlet főnöke mondta, hogy nem érti mi lehet, mert vadi új gép...de tegyek rá új Windowst és ha nem vagyok elégedett küldjem vissza. Telepítés után a ventilátor folyamatosan max. fordulaton ment, hangos volt, mint egy hajszárító. Elég sokat telefonálgattam és kerestem a neten a megoldást mire kiderült, hogy az akkori Bios okozta és azt is frissíteni kellett. Olyan gépről volt szó, ami akkor jelent meg. Szóval összejött sok dolog és éjjel 2-3 körül végeztem a telepítéssel, beállításokkal, amikor csak úgy ránéztem a hdd-re. Abban a szituációban már nem gondoltam arra, hogy van-e újabb HDSentinel, vagy hogy hajnalban riportot küldjek. Gondoltam ez egy utolsó csepp volt és kénytelen leszek visszaküldeni a gépet. Aztán már letöröltem mindent, amikor egyik ismerősöm rátalált a fórumon egy leírásra, ami szerint kiderült, hogy semmi gond nem volt a lemezzel. Hosszú volt az a nap.A fejparkolás működéséről hetek óta próbálok megfelelő magyarázatot találni, de többen, többfélét állítanak, ami kicsit megzavart. Addig jutottam, hogy ez egy hasznos funkció LENNE és nem csak a WD green, hanem szinte az összes újabb notebook HDD parkol, csak nem megfelelően, túl gyakran. Valami miatt minden rendszer alatt (Win, Linux, MacOS) "csapkodja" a fejet és nem hagyja parkolva olyankor sem, amikor semmi nem használja. Pont ez a valami (program? Win beállítás?) érdekelne, de sehol nem írják. A WD gyártója is hibaként emlegeti és az oprendszert okolja, hogy nem kezeli megfelelően az energiagazdálkodást.
"The Load/Unload counter for S.M.A.R.T Attribute 193 continues to increase under some distributions of the Linux Operating system and some Windows applications."
Szerintükcsak néhány, de nálunk 3 különböző gépnél, 3 különböző HDD-vel is pont ez van. Szerintem a HDD fejlesztőknek kellene megfelelően beállítani, hogy azt a rendszerek is jól kezeljék. Win7-ben sehol nincs erre vonatkozó beállítás, ahol a lemez fejparkolást lehetne állítani. Hozzáértő felhasználókra van bízva, vagy FW állítgatással, vagy külső program által, aminek folyamatosan futnia kell...
Egyesek szerint (főleg notebookban) nem szabad kikapcsolni, mások szerint csak az értéken kell változtatni, mások szerint pedig teljesen ki kell....és itt akadtam el.Amennyiben azt javaslod, akkor kikapcsolom, csak eddig nem mertem és nem tudtam melyik program a legmegfelelőbb erre QuietHDD, HDDScan, KeepAliveHD, HDSentinel...
A Lemez - Fejlett energiagazdálkodásban próbáltam tegnap, de úgy látom nem jegyzi meg, ezért most a *-os megoldást is megpróbálom.
Elnézést kérek, hogy ennyit írtam, de úgy érzem csak így kaphatok megfelelő választ.
Ismét köszönöm a leírást és a segítséged.
Kellemes hétvégét! -
StSanya
senior tag
válasz
hdsentinel #4287 üzenetére
Bétákról jut eszembe, a honlapon a legutolsó verzió a 4.50.8c, de én valahonnan töltöttem le olyat, hogy 4.50.9b, ez használható ugye?
-
hdsentinel
őstag
válasz
Krystal_s #4286 üzenetére
Szia !
Egyel olvass még visszább, ahol pont említem a Lenovo specifikus firmware-eket.
Azok egy olyan számlálót (ami más esetben hibákat számolná) folyamatosan növelt, ez tévesztette meg a korábbi programverziót. Amint kiderült, azonnal kijött a frissítés.Ilyen mindig van, pl. nemrég a WD Black 2 szériával történt hasonló, ezért ilyenkor minden esetben érdemes
- a legújabb (béta) verzióval is megnézni, amik általában elég sűrűn jönnek ki és pont az ilyen problémás eseteket orvosolják, már a következő végleges verzió megjelenése előtt
Ezek a Letöltés oldalról érhetőek el.- a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni. Így ez is hozzájárul a fejlesztéshez, elemzéshez.
A fejparkolást megakadályozandó személy szerint javaslom az alábbit, a parkolás és leállás akadályozása érdekében:
a Hard Disk Sentinel-ben a Beállítások -> Lemez figyelés oldalon
a "Lemezek leállásának akadályozása" sorba egy
*
(csillag)-ot kellene tenni, így a program időszakosan a merevlemezhez fordul és nem engedi,
hogy a merevlemez leálljon/parkoljon. -
Krystal_s
addikt
válasz
hdsentinel #4285 üzenetére
Köszönöm
,közben visszaolvastam és látom korábban is volt róla szó, szintén Seagate lemezeknél. Jó tudni, hogy egyes gyártók ennyire "különcködnek", mert aki nem ért hozzá annyira és megnézi a smart értékeket, kicsit megijedhet.
A másik általam említett érték a Reallocation Event Count volt. Ami miatt majdnem vissza kellett küldenem a gépet. Lehet túlzás volt a több 1000 (azt hiszem, mert nem találom azokat a hozzászólásokat, mintha eltűntek volna, vagy egy másik fórumban beszéltünk róla, mert HDSentinel-es szakértő válaszolt akkor is) ,de elég sok volt az érték és folyamatosan emelkedett.
#2751 erről az esetről van szó kb 1 éve történt és többen is írták.
#33197Most sajnos a fejparkolás a másik dilemmám, mert véletlenül elolvastam egy hozzászólást, ami miatt én is elkezdtem nézni és 3 gépben is (Seagate, Toshiba notebook hdd-k) 38-59x parkolnak percenként, egyiknél már közel 600ezer (pár hetes kép). Rákérdeztem másik fórumon, de inkább itt kellett volna tanácsot kérnem.
Olyan notebooknál, amit leginkább asztali gépként használok és sokszor órákra magára van hagyva a gép (akkor parkol a legtöbbet, azaz "csapkodja" a fejet, nem tudom miért nem hagyja úgy) érdemes teljesen kikapcsolni a parkolást? A teljes kikapcsolás nem káros?
Előre is köszönöm. -
hdsentinel
őstag
válasz
Krystal_s #4283 üzenetére
A Seagate merevlemezeknél a "raw read error rate", "seek error rate" attribútumok "adat" mezője elég szélsőséges határok között változhat, akár hatalmas ugrások is lehetnek benne (ahogy látható is). Mivel ezek a számok NEM a hibák számát jelölik (hanem a merevlemez által végzett összes olvasás/pozícionálás műveletet), ezért a jelenség teljesen normális, problémát nem okoz, a nagyon magas számok csak statisztikai információkat hordoznak, a merevlemez állapotára vonatkozólag ebből nem szabad következtetéseket levonni (itt hibára más utalhat).
Ezen értékek más gyártó, más típusával összehasonlítva téves következtetést eredményeznek, mivel más gyártók más módon használják ezeket az értékeket (pl. a Samsung, WD, stb... esetén nincs ilyen mértékű változás).
Természetesen ha a jelzett attribútummal (vagy másokkal) valós probléma adódna, a program azt azonnal megjelenítené a szöveges értékelésben és a kondíció % értékben is.
Összefoglalva: amíg a lemez kondíció értéke nem változik, addig nincs probléma. Ahogy láttam, ez jelenleg 100%-on áll, tehát nincs gond. Amint bármely értékkel problémát talál a program, ez az érték azonnal csökkenni kezd és a lemez szöveges értékelésében (melyben jelenleg a "Lemez állapota hibátlan ..." felirat látható) megjelenik a talált probléma.
Tehát nem szükséges külön-külön az egyes értékek folyamatos figyelése.Kétség esetén a programban található alapos tesztek segítségével ellenőrizhető a hibátlan állapot:
http://www.hdsentinel.hu/faq.php#testErről a program súgója is ír egyébként.
> pár órás gépnél több ezer gyenge szektort írt erre a lemezre
Ez érdekesen hangzik, ilyenről nincs igazán tudomásom.
Tudnál a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval erről többet küldeni?
Szívesen megnézném, hogy mi lehet a háttérben. -
hdsentinel
őstag
válasz
pinnacle #4282 üzenetére
Ezeket az adatokat a HDSentinel is iátja
Ilyenkor a cég (jelen esetben a DELL) teljesen más firmware-el, más funkcionalitással képes kiadni az eszközt.
Ez már többször is előfordult más cégekkel, más eszközökkel is, elég pl. a Lenovo firmware-es HDD-kre gondolni, amik okoztak fejtörést. -
Krystal_s
addikt
Érdeklődni szeretnék, hogy ezek az értékek ennél a Seagate típusú lemeznél ügye nem számítanak hibának? Ez a magas érték valami olyan lehet, mint amikor pár verzióval régebbi HSentinel a pár órás gépnél több ezer gyenge szektort írt erre a lemezre, de valójában nem volt 1 db gyenge sem, csak ennél a típusnál ezek az értékek mást jelentenek?
-
pinnacle
nagyúr
válasz
hdsentinel #4280 üzenetére
Köszi! Azt mondták, hogy ez Dell OEM SSD. SSDOK már lát pár adatot. Azt nem értem, hogy az OEM SSD nem azt jelenti, hogy Dell gépekkel árulják és ugyanaz, mint az alap EVO vagy Pro, hanem képes a Dell, kivetetni, letiltatni a hőérzékelő szenzort?
-
hdsentinel
őstag
Szia !
Miért választaná külön?
EGY eszközről van szó, annak állapotáról, működési paramétereiről, annak felügyeletéről.Mivel egy, közös felületen dolgozik az SSD és HDD része, egy közös állapot-adatbázist mutat magáról (melyben találhatóak SSD és HDD specifikus értékek) a Hard Disk Sentinel is ennek megfelelően dolgozik, értelmezi és mutatja az állapotot.
Érdemes egyébként újabb Hard Disk Sentinel-lel megnézni, mivel ehhez a típushoz a 4.50 utáni verziók tartalmaznak további újításokat, frissítéseket (pl. a más esetben hibákat jelző érték változását, ami ennél normális - így már nem jelzi hibának):
Pl.: http://www.hdsentinel.com/beta4/hdsentinel_pro_setup4508c.zip
A Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció hasznosabb, mint bármilyen kép
-
hdsentinel
őstag
válasz
pinnacle #4278 üzenetére
(küldtem választ e-mail-ben a riportra, de bemásolom ide is, hasznos lehet másoknak is hasonló helyzetben):
Igen, látom, hogy ezek az adatok hiányoznak. Ez azonban nem a Hard Disk Sentinel program hibája, hiányossága.
Az ok, hogy a gyártó ebben az SSD-ben nem használt hőmérő szenzort, valamint a működési időt sem számolja az SSD. Más SSD-kkel, merevlemezekkel ellentétben (ahol a S.M.A.R.T. oldalon megtalálhatóak a kérdéses értékeket kifejező értékek, ill. azok változása is nyomon követhető) ennél a típusnál ezek az információk rejtve maradnak, mivel a gyártó úgy döntött, a felhasználóknak nincs szükségünk ilyen jellegű
információkra.Személy szerint ezzel nem értek egyet, így érdemes lehet a döntés okáról a Samsung-ot megkérdezni. Én meg is tettem, de válaszra sem méltattak, sajnos, úgy tűnik, a felhasználóik nem túl fontosak a cég számára.
-
ablack
senior tag
Sziasztok,
Van egy WD Black 2 (WD1001X06X) típusú SSD+HDD a gépembe,de nem igazán tudja különválasztani a kettőt a HDS. Itt a hsz-em amiben megtalálhatók a képek, hogy mit ír: [link]
Esetleg valahogy meg lehetne oldani? -
pinnacle
nagyúr
Samsung SM841N SSD-m van. SSDOK, HD Senitel nem ismeri fel teljesen. Indulások száma, hátralévő idő, hőmérséklet nem jelenik meg. Tesztfájlt elküldtem a fejlesztőnek. Ez valami új vagy ritka SSD lehet?
-
válasz
hdsentinel #4256 üzenetére
Küldtem az előbb teszt riportot (trim 80% - ez vicces, de ezt írtam bele megjegyzésként, siettem
).
A dolog úgy néz ki, hogy program indítása után néhány percig inaktívnak jelzi a trim funkciót, aztán átvált aktívra. Igaz ez a Win7 és az AMD utolsó AHCI drive esetén is.
Így belegondolva lehet, hogy a korábbi verziók is helyes értéket mutattak volna, ha türelmesebb vagyok - bár úgy emlékszem, adtam neki időt. Lényeg, hogy most minden megfelelőnek tűnik. -
Játékos
addikt
válasz
Anonymus23 #4273 üzenetére
Melyik eszköz driver-e? Mert teljesen friss Windows telepítésről van szó, és kinézem Bandiból...
-
Memora
senior tag
válasz
hdsentinel #4260 üzenetére
Azt nem tudod esetleg, hogy milyen adatokat kéne megfigyelnem a programban, ha rá akarok jönni, hogy mitől lehetett a vadi új WD purple 3TB vinchesteremnél, közvetlen a formatálás utáni első két bekapcsoláskor kb: 5 perces hangos kerregés? Csak 2 alkalommal történt ilyen, azóta "csendes"
A dologhoz hozzátartozik, hogy sajnos valami hiba miatt lekapcsolt, és újraindult a formatálás közben a gépem, így azt újra kellett kezdenem. A második formatnál nem ajánlott fel pár apróbb lehetőséget, és 2794.52GB helyett csak 2794.39GB jelzett ki. -
Memora
senior tag
válasz
-
Memora
senior tag
válasz
Köszi, ezt mindjárt ki is próbálom!
A topicot meg mentem a kedvencek közé, és ráragadok, mert nagyon hasznos, és ráadásul aktív is.
A hétvégén valahogy rá kéne jönnöm arra is, hogy mi okozhatta az új WD purple 3TB merevlemezem kétszeri, irtó hangos kattogását bekapcsoláskor. -
Anonymus23
veterán
válasz
hdsentinel #4262 üzenetére
OK, köszönöm, ha jól látom a HDS Pro verzió kellene akkor nekem, szoktatok ebből akciózni?
A 7000 egy kicsit húzós lenne most. Amúgy profi a program, előbb utóbb be kell ruházni rá...
Addig keresek valami free-t a neten. -
canniball
nagyúr
válasz
hdsentinel #4259 üzenetére
"Attól, hogy kábelcsere történik, a merevlemez még természetesen mutatja a hibákat, amik a teljes élettartam alatt történtek. Így kábelcsere után a programban érdemes törölni a hiba-számlálót..."
Keresem de nem találom: ezt hol lehet megtenni? -
hdsentinel
őstag
Nem, a hibás szektorok már ki vannak zárva a további használatból.
Az a terület viszont VALÓSZÍNŰLEG hibázni fog idővel, mivel már most is sokkal lassabban kezelhető, mint kellene.
Könnyen lehet, hogy azon a részen VOLTak az eredeti hibás szektorok (amik most már nincsenek használatban).Érdemes átnézni:
Hibás szektorok találhatóak a lemezen. Lehetséges-e garanciális csere?
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?Itt találhatóak példák is, pl. egy jól meghatározott részen található hibák, lassulások összessége: [link]
A gyenge szektorok javításáról: Hard disk case: weak sectors (angol nyelven)
Esetleg érdemes a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, így a merevlemez állapota, hiba-számlálói ellenőrizhetőek.
-
hdsentinel
őstag
válasz
Anonymus23 #4253 üzenetére
Természetesen lehet nullázni a programban.
Ez azonban nem a hibák elrejtésére szolgál, hanem pont arra, hogy (mivel kiderült, hogy rossz környezetben dolgozott a drive és már nem ott van) a program ne vegye figyelembe a továbbiakban ezeket a problémákat.
A hibák nullázására a S.M.A.R.T. oldalon az Eltolás mező segítségével van lehetőség: csak meg kell keresni a hibákat jelző értékeket és az Eltolás oszlopban megadni (negatív előjellel) a hibák számát.
Így a program azokat már nem veszi figyelembe a későbbiekben.Pl. 233 felpörgési hiba esetén: keresd meg a "Spin retry count" értéket és az Eltolás mezőben adj meg -233-at.
Hibás szektorok esetén érdemes teljes felülvizsgálatot végezni, hogy kiderüljön, az állapot stabil-e, azaz vannak-e további problémák, vagy tényleg stabil a helyzet, és akkor nullázhatóak a hibák.
Erről szól (angol nyelven): How to repair hard disk drive? How to eliminate displayed hard disk problems? -
hdsentinel
őstag
Frissíteni kellene pl. az újabb bétára:
http://www.hdsentinel.com/beta4/hdsentinel_pro_setup4508c.zip
ami már nem fog ilyen alacsony kondíciót mutatni (amit ennél a típusnál az értékek furcsa együttállása okoz, amelyről kiderült, hogy nem jelent problémát).
-
hdsentinel
őstag
Szia !
1) Már javítva vannak, nincs velük további teendő.
A fórumon kb. hetente felmerülő kérdés és válaszÖnmagukban ezek a hibás szektorok már nem okoznak problémát, mivel ezeket a merevlemez már nem használja (helyettük egy kijelölt tartalék területet ír és olvas).
A gond akkor jelentkezik, ha viszonylag nagyobb mennyiségű ilyen hibáról van szó illetve folyamatosan kerülnek felszínre újabb és újabb hibás szektorok.
Bővebb információk:
- a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#badsectors2) Attól, hogy kábelcsere történik, a merevlemez még természetesen mutatja a hibákat, amik a teljes élettartam alatt történtek. Így kábelcsere után a programban érdemes törölni a hiba-számlálót, ami után valóban csak az esetleges újabb hibákat fogja mutatni.
3) A "Teljesítmény" megmutatja, hogy a merevlemez mennyire gyorsan tud működni a jelenlegi környezetben, azaz van-e valami (pl. lassabb UDMA vezérlő, PIO mód, adatátviteli problémák) ami visszafogja a sebességet.
A "Kondíció" az egészségi állapotot adja meg, azaz milyen hibák találhatóak, melyek az élettartamot csökkentik.Így az adatátviteli hibák a teljesítményt, míg a hibás szektorok a kondíciót csökkentik.
Bővebben: a program súgójában, a Mellékletek pontban található infó a teljesítmény és kondíció számításról (általánosságban, az idők folyamán ez finomodott).
-
hdsentinel
őstag
Tudnál az új verzióval a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek
opcióval riportot küldeni? Segítene a fejlesztésben.Korábban ilyen driver-problémát (hogy néha, általában közvetlenül rendszerindítás után azt mutatja, hogy a TRIM nem működik, majd később már igen) csak Intel chipset-nél láttam, érdekes lenne egy AMD-s esetet is megnézni, látni a chipset-et, illesztőprogram verziót is.
A fent említett helyzet miatt általában a később (nem rendszerindítással együtt) indított programok már lehet, hogy jó állapotot kapták és jelezték.
Már persze ha ezzel foglalkoztak egyáltalán, mivel a legtöbb program (még amiket a gyártók adnak az SSD-ik mellé) is csak az fsutil-lal foglalkozott, azzal nem, hogy a TRIM _valóban_ működik-e.
Bővebben: A Hard Disk Sentinel azt mutatja, hogy a TRIM nem aktív az SSD-men, fsutil szerint viszont igen. Mi lehet a gond?Köszi!
-
Anonymus23
veterán
Sziasztok,
Egy kis segítséget hadd kérjek már:
Van egy régebbi Samu 750-es winyóm, már kb 3,5 éve azt írja, hogy azonnal mentsek róla mindent mert nem jó. 168 hibás szektor volt rajta, azt áthelyezte, illetve 233 alkalommal felpörgési hibák. Ez egy régi korábbi gépben volt, ahol a táppal gondok voltak, de már régen nem abban a gépben van, hanem tárolásra használtam, mindenféle adatoknak. Egyszer sem volt vele azóta gond.
Íme a HDS riportja:Amióta ki lett abból a gépből véve tökéletesen működik. odaadnám az egyik ismerősömnek (átvesz egy gépet tőlem, amihez ajándékba megkapja), és mivel tudom, hogy megbízható és minden megy róla, hogy lehetne azt, hogy ne ez jelenjen meg neki, csak feleslegesen ijedezne, hogy mi lesz akkor most vele 8nem ért hozzá)
Lehet ezt valahogy nullázni? Mármint, hogy a használati adatokon kívül a felesleges hibainfók ne jelenjenek meg? Nekem is jobb lenne, ha megyek felügyelni a gépet, akkor legalább látnám, hogy azóta volt-e romlás a vinyó állapotában, vagy semmi további gond nincs vele.
Előre is kösz a segítséget! -
liksoft
nagyúr
Simán elképzelhető, mert volt pár széria ami a kritikus értékeket lassabban számolta mint a halála alapján kellett volna. A felhasználói visszajelzések, fejlesztőnek küldött riportok alapján a kiértékelő algoritmus típusokra lebontva mindig finomodik! Ez nem azt jelenti, hogy meg is fog halni, de a nagy számú visszajelzések alapján az esély meg van rá. Sőt, szándékosságot sem feltételezek a gyártó részéről! Csak arról van szó, hogy a gyártók a használatnak (előírásnak) megfelelő környezetben tesztelik (nem életszerű), és általuk a mérések szerint így korrekt. Csak az élet mindig más (nyár, tél, kosz, bagó, szutyok tápegység, gépét megbüntető user, stb...).
-
liksoft
nagyúr
Szervusz!
1. Át lett helyezve ahogy írja, így nem aktív területen van, gondot nem okoz. Nem javítható, a drive cserével javította.
2. Ez az érték nem fog eltűnni, mint az előző, ezt a drive megjegyezte egy életre. Arra kell vigyázni, ne nőjön ez az érték. A controller és a HDD között volt ennyi adatátviteli hiba. Szinkront, vagy bitet tévesztett átvitelkor.Javasolnám a program honlapján a leírások tanulmányozását. A fentieknél nagyságrendekkel részletesebben és pontosabban van leírva!
MINDENKINEK:
Tapasztalatom szerint az egyik legkorrektebb és legtöbb magyarázatot tartalmazó magyar nyelvű honlap a Sentinelé. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy az oldalon járkáljon körbe egy kicsit, és az információkat olvassa el. Szinte biztos, hogy a kérdésére vagy kap választ, vagy segítséget, hogy pontosan mit és hogyan érdemes kérdezni. Köszönöm!
-
Memora
senior tag
Szuper cikk, most már egy kissé jobban értem a S.M.A.R.T. és a HDD sentinel működését
Apropó, én nem frissítettem a programot már jó ideje, most megtettem, és az eddig 98%-os kondícós Samsung HDD-m az új verzó szerint már csak 9%-os, és 9 nap múlva meg is döglik...
Ez így normális? A vinyó egyébként 3.5 éves, és azóta kb: napi 12 órát megy, van amikor egész nap.
Lementegetem róla az adatokat, aztán meglátjuk, mi lesz. Van rajta összesen 4 "pending" sector, beragad adattal. -
Chyks
csendes tag
Sziasztok!
1. A lemez felületén található 30 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
2. A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 2036 alkalommal
Kérdésem, a hibás szektort hogy lehet javítani (ha lehet) és ha igen akkor adatvesztéssel jár?
Más szalagkábellel is ugyanez a 2036 hiba van, mi lehet az egyéb oka?
Mit jelent a teljesítmény és a kondíció pontosan?Erre a 3 kérdésre már egy ideje szeretném tudni a választ. Lenne valaki oly kedves és elmagyarázná nekem? Köszönöm.
-
celafat
tag
Vettem egy használt 2TB-os WD20EZRX merevlemezt. A HDSentinelben elindítottam egy írás-olvasás tesztet, ahol azt írja ki, hogy kb. 48 óra alatt végez. Ez normális, hogy ilyen sokáig tart?
-
M107
addikt
válasz
hdsentinel #4244 üzenetére
A WD10EFRX-68JCSN0/68PJCN0 1TB 1 lemez és két fej található benne, majd beírod a adatbázisba.
-
válasz
hdsentinel #4243 üzenetére
No, ez a 4.50.9c verzió már azt mutatja, amit látni szeretnék - "Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez."
Előzőleg kipróbáltam már 3-4 verziót, raktam fel AMD AHCI drivert, csináltam újraindítást, épp csak nem daloltam a gépnek... de a TRIM hiányhoz ragaszkodott. Viszont az SSDOK mindent mintaszerűnek jelzett végig, ezért annyira nem aggódtam - csupán bosszantott egy kicsit a dolog.
Köszönöm a segítséget! -
hdsentinel
őstag
Némely Intel chipset esetén a driver időszakosan azt mutatja, hogy nem működik a TRIM, mikor a program eziránt érdeklődik.
Ilyenkor ha a programot bezárod a Fájl menüből és teljesen újraindítod, általában már azt mutatja, hogy minden OK.
A legújabb friss verzió már ilyenkor is pontosan mutatja, hogy működik (ha _tényleg_ működik):
[link] )Érdemes ezzel használni a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót, így ellenőrizhető, hogy itt is ez-e a helyzet, ill. van-e további teendő (pl. beállítás, driver frissítés) a TRIM kapcsán.
-
hdsentinel
őstag
Valamilyen más program (vagy az op.rendszer) háttértevékenysége miatt a merevlemez akkor jóval lassabb volt, mint elvárható.
Érdemes megismételni a tesztet vagy a felület tesztekkel megnézni ( Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? ), biztos, ami biztos. -
hdsentinel
őstag
válasz
Tesztjuzerka #4235 üzenetére
Általában a csatlakozókkal van a gond: egy idő után kontakt-hiba jelentkezik, nem megfelelő az áramellátás, és/vagy az adatátvitel.
Minél kevesebbet mozgatja, csatlakoztatja/leválasztja az ember, annál jobban bírják. -
M107
addikt
WD Elements 1TB portable nincs róla adat még majd hozzáírjátok
Lemez Tulajdonságok
Lemez sorszám,6
Interfész,SAT Standard USB/ATA
Gyártó információ,"VID: 1058, PID: 1078"
Lemez modelszám,WDC WD10JMVW-11AJGS3
Lemez revízió,01.01A01
Lemez sorozatszám,WD-WXH1E93EJRX4
Teljes méret,953835 MB
Energiatakarékossági üzemmód,AktívATA Információk
Cilinderek,1938021
Fejek,16
Szektorok,63
ATA Revízió,ATA8-ACS
Transzport verzió,SATA Rev 2.6
LBA szektorok,244190646
Szektoronkénti bájtok,4096 [Advanced Format]
Puffer mérete,8192 KB
Multi-szektorok,16
Hibajavító bájtok,0
Formázatlan kapacitás,953870 MB
Maximális PIO átviteli mód,4
Aktív PIO átviteli mód,4
Maximális többszavas DMA mód,2
Maximális UDMA átviteli mód,300 MB/s (6)
Minimális többszavas DMA átviteli idő,120 ns
Ajánlott többszavas DMA átviteli idő,120 ns
Minimális PIO átviteli idő IORDY nélkül,120 ns
Minimális PIO átviteli idő IORDY-vel,120 ns
ATA kontroll bájt,Érvényes
ATA ellenőrző összeg,ÉrvényesMédia forgási sebesség,5400 fordulat/perc
S egy 1TB Red Nas Ware
ATA eszköz tulajdonságai
Modell azonosító WDC WD10EFRX-68PJCN0
Sorozatszám WD-WCC4J88K56HP
Revízió 82.00A82
World Wide Name 5-0014EE-26003BD93
Eszköz típusa SATA-III
Paraméterek 1938021 cilinder, 16 fej, 63 szektor sávonként, 512 bájt szektoronként
LBA szektorok 1953525168
Fizikai / Logikai szektorméret 4 KB / 512 bájt
Multi-szektorok 16
Max. PIO átviteli mód PIO 4
Max. MWDMA átviteli mód MWDMA 2
Max. UDMA átviteli mód UDMA 6
Aktív UDMA átviteli mód UDMA 6
Formázatlan kapacitás 953870 MB
Forgási sebesség 5400 RPM
ATA szabvány ACS-2ATA eszköz fizikai információk
Gyártó Western Digital
Merevlemez család Vörös
Fizikai formátum 3.5"
Formázott kapacitás 1000 GB
Fizikai kiterjedés 147 x 101.6 x 26.1 mm
Max. tömeg 450 g
Max. belső adatsebesség 1200 Mbit/mp
Csatoló SATA-III
Pufferelt adatsebesség 600 MB/mp
Puffer mérete 64 MB -
Nekem viszont azt jelzi a program, hogy a TRIM nem aktív (teljesítmény 80%). Pedig egy nappal korábban, miután beüzemeltem az SSD-t (Intel 520 120GB, legkisebb számozású SATA porton, WIN7 alap AHCI driverrel)), még rendben volt. Nem tudom, mitől változott meg. Pár program lett feltelepítve azóta csupán.
-
Hofeher
aktív tag
Azt szeretnem kérdezni hogy az Intel 520 ssd hőmérséklete miért nem írja ki amikor a hdd helyére lett teve a Dell n5110 laptopban
-
Chyks
csendes tag
Sziasztok.
HD Sentinellel nyomtam az egyik winyómon (másodlagos) egy gyors tesztet és 80-90% felé a statisztika mutató nagyon felugrott. A kérdésem az, hogy ez mitől lehetett?
-
Tesztjuzerka
csendes tag
válasz
hdsentinel #4232 üzenetére
-
StSanya
senior tag
válasz
hdsentinel #4231 üzenetére
A 14.4-es Catalyst - amikor kiadták - automatikusan telepítette a 1.2.001.0359-es AHCI drivert, viszont ezzel régebbi, pl. SB750-es déli hídnál ezután nem indult a win7, megakadt a boot a windows logonál, csak a rendszer visszaállítás segített. IDE módban nem jelentkezett a probléma, csak AHCI-ban.
A hibabejelentések miatt az AMD pár nap múlva javította a Catalyst csomagot, így ezeknél a régebbi déli hidaknál a korábbi 1.2.001.0349-es drivert telepíti, illetve már nem cseréli le.
-
M107
addikt
válasz
hdsentinel #4231 üzenetére
Üdv
Ez még akkor történt mikor kiadta az AMD a cata 14.4 drivert , de olyan 5 nap múlva már orvosolta is egy re-pack segítségével.
De azóta váltottam át a Windows saját ACHI driver-ére és semmi gond.
A 14.4 akkor ezt tette a 2 HDD-mel + 1 SSD mel máshoz nem nyúlt.
Másnap vettem észre, de aznap már a neten volt a hír hogy bugos a 14.4 cata HDD vezérlője ne telepítse senki, hamarosan lesz egy fríssítés ami jó lesz (orvosolja)UI:
Azóta kb március óta nem volt PSU CTG 500 vagy FSP Aurum 550W, megbízható sata kábelek, s most már a Windows saját ACHI drivere.
Odáig + a mai napig 100/100 -sa minden HDD-m s az SSD-m is. -
hdsentinel
őstag
válasz
Tesztjuzerka #4228 üzenetére
Nem, ezen nem változtatna.
A hibásnak megjelölt szektor már nincs használatban, azaz a felület tesztek (beleértve az említett "Lemez felületének újrainicializálása" tesztet) ezt szerencsére már nem piszkálják, nem érik el, hanem helyette a tartalék területet fogják tesztelni.
Ez pont ezért jó - mivel így ez már további gondot nem okoz.A tesztnek ilyenkor azért van értelme, hogy kiderüljön, van-e még ilyen problémás szektor és ha igen, a teszt rákényszeríti a merevlemezt annak felülvizsgálatára és ilyen módon történő javítására, azaz, hogy a problémás szektor is legyen hibásnak megjelölve és helyette a tartalék területet írja/olvassa a későbbiekben a merevlemez.
Így az állapot stabilizálódik, a merevlemez jobban használható. -
hdsentinel
őstag
Érdekesen hangzik.
Hasonlóval találkoztam, ott minden leállításnál / újraindításnál jelentkezett újabb probléma a driver miatt.Tudnál esetleg Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval riportot küldeni?
Esetleg ha megvan a "rossz" driver, annak verzióját (és / vagy letöltési linket) is meg tudnád írni?Jó lenne ezeket az eseteket is figyelni és jelezni, hogy mielőbb érdemes lenne driver-t cserélni...
-
Tesztjuzerka
csendes tag
liksoft, M107, köszönöm, hogy válaszoltatok.
akkor ezek szerint csak legyintsek az egészre, és hagyjam figyelmen kívül?
olvastam, hogy hd sentinel pro-ban van a 'lemez felületének újrainicializálása', és ezt szokták néha használni.
valószínűleg az sem változtatna az állapotán, igaz? -
M107
addikt
válasz
Tesztjuzerka #4224 üzenetére
Ez legyen a legkisebb bajod, nekem csak egy hibás ACHI vezérlő driver csinált egy-két ilyet 6 hónappal ezelőtt :
Attól persze semmi baja a HDD-nek.
Amúgy ezt írná ki :
A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.
Nincs szükség beavatkozásra.
Attól még hibátlan a HDD, csak jelzi a SMART adatok alapján a dolgokat, ami un "életében" történt vele.
-
Agyas
aktív tag
válasz
hdsentinel #4223 üzenetére
Be volt jelölve
Köszönöm a segítséget. -
liksoft
nagyúr
válasz
Tesztjuzerka #4224 üzenetére
Szia!
Ez már így marad. A drive életében volt gond, de hibamentesen tud tovább dolgozni. Mi is leszünk betegek, felgyógyulunk, és dolgozunk tovább. De azt ami elmúlt, nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Nem a napi életben, hanem ha baj van. Akkor igenis kell számolnunk a régebbi betegségekkel. Egy nőnél gondolom egy gyerekkori vakbélműtét gondolom a későbbi gyermekvállalás során ha kis mértékben is, de jelenthet kockázatot. De ettől eltekintve egészséges, a napi életet nem befolyásolja. Ugyanilyen a drive is.
-
Tesztjuzerka
csendes tag
szeretném megkérdezni, hogy ezzel mit kezdhetek?
régebbi winchesterről van szó, gondoltam megnézem hard disk sentinellel, és ezt az üzenetet kaptam. öntesztek lementek, hiba, probléma nélkül (kipróbáltam a gyártó progiját is, bár az utóbbi baromi lassú volt),sikeresen elvégzett mindent.
felülettesztet is indítottam (olvasásit) és nem jelzett rossz szektort.
lehet-e ezt valahogy javítani, vagy most már mindig 99%-os lesz a kondíció? -
hdsentinel
őstag
Beállítások -> Lemez figyelés oldal alján
"USB és SCSI meghajtók felismerésének tiltása" opció nincs véletlenül bejelölve?
Ha igen, ki kellene venni a pipát(általánosságban: Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót érdemes használni, így kiderül, mi a helyzet, mit lehet tenni).
-
hdsentinel
őstag
válasz
olivera88 #4212 üzenetére
A tesztek pontosan erre a célra készültek: hogy a merevlemez állapotát stabilizálják, az esetleges problémákat javítsák és ideális esetben a kondíció is javuljon.
Ritka, hogy ilyen mértékű a változás, de nem lehetetlen.
Általában az történik, hogy gyenge szektorok jelenlétét mutatja a program (amiket a legtöbbször a működési környezet pl. kábelek / csatlakozások, szabálytalan leállítás, stb. okoz), amik aztán a destruktív teszt segítségével ideális esetben javíthatóak.
Persze ha az eredeti probléma fennáll (ezért kérdezte LikSoft, hogy történt-e változás a működési környezetben), akkor ismét elindul a gyenge szektorok megjelenése, ismét csökkenni fog a kondíció. -
hdsentinel
őstag
> Pedig megtehetné(mármint a hibásnak jelölést) [olvasás teszt alatt]
Fontos, hogy a merevlemez jelöli meg hibásnak a szektort és helyettesíti a tartalék területtel.
Ezt nem a Hard Disk Sentinel végzi, más körülmények között is megtörténhetne - a Hard Disk Sentinel
"csak" rávilágít a problémára, felszínre hozza azt, megmutatja, hogy tényleg gond van
mikor "- A fájlrendszer ellenörzése nem talált hibát." (ahogy írtad).Valamint a Hard Disk Sentinel speciális írástesztjei (speciális felülíró mintázat, többszöri újra-ismétlés,
tetszőleges irányú bejárás, stb.) rásegítenek a merevlemeznél, hogy mindez ellenőrzött körülmények
között történjen.Azaz: a konkrét merevlemez gyártójának kell írni, ha azt szeretnénk, hogy ez máshogy működjön (ugyanis bizonyos típusok, esetek esetén az olvasás teszt alatt is megjelöli a szektort hibásnak).
Mindazonáltal a Hard Disk Sentinel-be kerülni fognak újabb módszerek, amikkel a hiba-javítást
gyorsabban, egyszerűbben is meg lehetne oldani. Igazából ez már megtörtént volna, ha a Microsoft
nem talál ki néhány "okosságot" amivel megakadályozza ezt, így jóval bonyolultabb a megoldás, de
biztosan lesz egy későbbi verzióban.Általában az olvashatatlan fájlokat azonban NEM a hibás szektorok okozzák (hiszen azok már le vannak cserélve, helyettük a tartalék terület dolgozik), hanem a LikSoft által említett hibás írások (pl. áramszünet, szabálytalan leállítás miatt), ami miatt a szektor "gyenge" státuszt kap. Ezek (mivel nem igazi hibás szektorok, és ezt az ÍRÁS során történő felülvizsgálat meg is erősíti) javíthatóak és ezáltal a merevlemez utána újra tökéletes lehet - mivel nem történt valódi fizikai hiba (nincs karc, kopás, mechanikai sérülés, stb.) Ilyenkor ha jól meggondoljuk, nem is lenne indokolt a szektort kizárni a további használatból, inkább meg kellene javítani.
Ezt végzi a Hard Disk Sentinel. -
Agyas
aktív tag
válasz
XGalapagosiX #4219 üzenetére
Azóta már frissítettem a legújabb bétára.
Sajna ugyan az a helyzet. -
Agyas
aktív tag
Vettem egy sharkoon rapid case házat, és nem látja a hd sentinel a benne lévő vinyót. (Hitachi Deskstar 7K1000.C 1TB)
Formázási gondok nincsenek, betűjel is van mindkét partíción.
Azért nem értem, mert az elsővel nem volt ilyen gondom, csak az tönkrement. Kicserélték és ez az új ilyen.
ASMedia 1053 chip-es amivel nem lehetne ilyen gond.
Így látja:
[link]
Mi lehet a gond? -
törölt tag
válasz
hdsentinel #4200 üzenetére
Köszönöm hogy megosztottad a véleményed!
Nem értek én ehhez,ezért kérdeztem mielőtt a szervizhez fordulnék.Frissítettem a sentinel szoftvert,és tényleg jobb állapotot mutat,most 84% -nak jelzi,és megvannak a hibás (16 db) szektorok.Eddig a régebbi verzió új állapotában is csak 70%-nak látta. -
liksoft
nagyúr
Pont ezért határozza meg úgy a gyártó, hogy a gyári tesztprogram (ami mindenki számára a gyártói oldalról elérhető) Írástesztje után ha hibakódot ír ki, akkor garanciális. Azt pedig pont a felület tesztelése után megmaradó adatok határérték átlépése után fogja tenni. Mivel a Sentinel programot a gyártók nem fogadják el (időnként kellemetlen lehet a program precizitása
), ezért írja ki, hogy a garanciális csere ezen a ponton még nem érvényesíthető, ha egy határérték még a küszöbszintet nem lépte át. Az átlépés után már nincs egyéni elbírálás, a drive rossz.
-
válasz
liksoft #4211 üzenetére
Csak a töredékét írtam le annak ami közben eszembe jutott. Így került bele a szövegbe, hogy melyik ujjamat harapjam meg: ha rossznak jelöli az a baj, ha leteszteli az a baj.
Az így megnövekvő rossz szektorokra természetesen más garanciális feltételek vonatkoznának, és egy szűz írás teszt utáni rossz szektorszám szolgálna a garancia alapjául.
Miközben az unstopable copy próbálta lemásolni a problémás fájlom, 100/59-re "zuhant" a mutatója.Köszi a türelmet, és a magyarázatot!
-
olivera88
veterán
Van egy WD blue 160 os vinyom ami 49 % os volt, lementettem róla az adatokat és leformáztam mindkét partíciót és felment 63 % ra, és aztán csináltam egy destruktív felület tesztet is, ami jó lett. Aztán kb 3 hét múlva felment 100 % ra a kondíció és a szektorhibák eltűntek.
Ez hogy létezik -
liksoft
nagyúr
Igen, a Te szemszögedből mindegy. Viszont a HDD gyártó nem fogja minden szutyok tápegység és gány csatlakozóhegyek miatt a garanciáját a többszörösére emelni. És ez jogos is, hiszen korrekt környezetben nem szokott hibás írást produkálni. Minden szektor minden mintával való tesztelése viszont a gyártási költséget emelné meg drasztikusan, így jött létre ez a kompromisszum. Igen, lehetne jobb is, de ez van. Ha nem figyelsz oda, Te is nekimehetsz a lápaoszlopnak. Akkor futás vissza és a szülőtől sikerül garanciát érvényesíteni? Tudom, rossz példa, de olyan szinten jó, hogy a valós életben mindenki hibázhat. Még server is, server környezetben!
Adatmentést minek kevered ide? Az adatok mentése alap feladat, aki azt elmulasztja, az eldönti, mennyit érnek az adatai. Ez az opció nem a gyártmány biztonságához kötődik, hiszen véletlen törlés formázás esetleg vírus esetén is lehet hibátlan drive-on adatvesztés.
-
válasz
liksoft #4209 üzenetére
Oké leesett, hogy ez így működik, de!
Ugye még az elején írtad, hogy "Mivel a tápellátásra érzékenyek, így hibás írás is történhetett környezeti zavar miatt. Pont ezért teszteli újra írás után. Azért írás után, és külső írás után, hiszen nem írhat felül értékes adatokat csak azért, hogy ellenőrizze a felület épségét."
Az én szemszögemből nézve mind1, mitől keletkezett a hiba, az odaírt adatok elvesztek. Vagyis azt a szektort nyugodtan újratesztelheti. Értem hogy az adat restaurátor cégeknek ekkor nagyobb kihívás lenne 1-1- mentés, de akkor jelölje meg hibásnak, és majd én eldöntöm, hogy adatmentőhöz fordulok, vagy verek egy szöget a koporsójába. Amikor előjön ez az olvasási hiba, akár egy visszacsatolás is lehetne, ami értesíti a fájlrendszert, hogy amit itt tároltál, annak kakukk, ha még nincs rajt adat, akkor csak felveszi a hibás szektorok listájára. Így a fájlrendszer hibás szektorok listája automatikusan frissülne.
Ekkor nem azt írja ki, hogy a fájl vagy lemez nem olvasható, hanem pl. az xy fájl nem olvasható, mert a 63455szektor megsérült.Törli a fájlt? Igen, nem
-
liksoft
nagyúr
Nem tudja. Számára csak írás, vagy olvasás van.
1. Írunk a lemezre.
2. Visszaolvassuk.
3. 1 szektor nem olvasható --> bejegyzi vizsgálatra a drive SMART.
4. Mivel a file nem volt olvasható, töröljük, de ez csak az OS adminisztrációt érinti. (Vagy badcopy és társai ha még sérülten is kell, majd törlés.)
5. Újra írunk a lemezre, és egyszer csak oda is, ahol vizsgálandó szektor van. --> Ekkor teszteli a területet a SMART, és két választása van. Ha újraírva többször jól és gyorsan vissza tudja olvasni, akkor hibátlannak minősíti, kiveszi a vizsgálatból. Ha viszont itt is rossz, akkor a felület hibás, és nem egyszeri hibás írás történt. Ebben az esetben helyettesíti a tartalékból a hibás részt, és oda írja az írandó anyagot. Az egész legtöbbször 100 fordulat (vagy kevesebb) alatt megtörténik a háttérben, ami a másodperc töredéke, alig lehet észrevenni.
6. Tovább használjuk a drive-ot (100 vagy kisebb kondíció mellett).
7. Többszörös dadogás és kondíció folyamatos esése esetén a SZOKÁSOS mentésen túl, új (de legalább a szokásos mentéstől eltérő) adathordozóra mentünk míg még lehet.Remélem így kicsit áttekinthetőbb.
-
-
liksoft
nagyúr
A file-rendszer ellenőrzése futtatható felületteszttel, és ekkor kiderül az OS számára is a gond. Igaz, ilyenkor az a file elvész.
Másolni a hiba "kivágásával" nem jó ötlet, azt a területet helyettesíteni kell. Ugyanis sok file-on belül vannak indexek. Legjobb példa az AVI, ahol a file végén van egy táblázat, mely egy-egy eleme a kulcskockákra mutat. Ha a file a hiba miatt "összecsúszik", akkor ezek az indexek máshová mutatnak, így a helyettesítéshez képest sokkal nagyobb lesz a veszteség.
Tudtommal létezik badcopy ami a sérült file-t így átmásolja. Igaz, ez nem az OS része.
A SMART helyettesítése csak az előzőekben említett írás után történik meg, és szerencsére szokott annyi tartalék lenni egy drive-ban, amit szinte soha nem tud elérni, mert hamarabb meghal.
-
válasz
liksoft #4205 üzenetére
Jó persze, ne keverjük, de muszály, hiszen szorosan összefügg, és szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Kezdem Ádámtól, és Évától, hátha jobban meg tudom fogalmazni a mondandómat.
- Mikor biztonsági másolatot készítettem az egyik fájlomról, az nem sikerült, mondván a fájl, vagy a lemez nem olvasható.
- A fájlrendszer ellenörzése nem talált hibát.
- Ekkor jött a HDS, és a read only teszt, mivel magának a laptopnak a merevlemezéről volt szó. Ez meg is találta, hogy van egy olvashatatlan szektorom. Vagyis a "a bankszámlámról fizetett csábos lányok műtéti anyaga" olvashatatlan, kvázi eltünt.
- Mivel a SMART nem kezeli le (gondolom csak addig rejti el ameddig van szabad csereterület, ill. hibamentesen áthelyezhető a meghibásodott szektor tartalma), ezzel a hibás szektorral mindenképpen kezdeni kell valamit. És itt kezdtem el ötletelni hogyan lehetne megoldani a problémát.Az én esetemben már egy fájl áldozatául esett ennek a hibának. Ilyenkor (a read only teszt)felajánlhatná, hogy azt a fájlt kimásolja nekem úgy, hogy az olvashatatlan szektor adatai kimaradnak.(Így jó esetben nem az egész veszik el, hanem egy része megmenthető)
Fogalmam nincs, hogy a fájlrendszernek létezik-e "rossz szektor" táblája.(Normál formázás pont azért tart sokáig, mert végignézi az összes szektort, és kigyűjti magának a hibásakat. Nem?) Ha igen, oda be kell vésni, hogy ne is próbáljon oda letárolni egy fájlt. Ha nincs ilyen, akkor készítsen egy bejegyzést a fájlrendszerbe pl. "342354234badsector" néven, és a fájlleíróba (MFT?) úgy jegyezze be, hogy erre a rossz szektorra mutasson. Vagy így, vagy úgy, de lefoglalja azt, és megakadájozza, hogy éles adatot írjon oda a rendszer. -
liksoft
nagyúr
Jaj! A drive belső rendszerét ne keverjük az OS nyilvántartásával. A SMART során kezelt hibás területek melyeket a Sentinel mutat, a DRIVE belső magánügye, az OS sokszor nem is tud róla! Így a drive nem is lenne képes file-ba tenni a hibás szektort. Az általad említett megoldás elfogadhatatlan, hiszen ha a drive korrigálná olvasáskor, akkor a felhasználó program nem kapna jelzést a hibáról, csak hibás adatokkal dolgozna, mert a drive "pótolná valamivel". Ezzel még nem is lenne gond, ha csábos lányok illegetése lenne az anyag, de egy műtéti anyaga vagy a Te fizetésed esetleg bankszámla egyenleged esetén nem biztos, hogy nyerő lenne.
-
válasz
liksoft #4203 üzenetére
Pedig megtehetné(mármint a hibásnak jelölést), hiszen hiába van ott éles adat, mivel az adott szektor olvashatatlan, a hozzá tartozó fájl gyakorlatilag kuka.
Továbbra is azt mondom, hogy read only tesztnél is meg kéne jelölni az olvashatatlan szektort(vagy legalább ajánlja fel, a lehetőségét), azt a az írás teszt során úgyis kiderül mi újság. Esetleg készítsen egy fájlt (pl. 783462387badsector néven)ami pont a rossz szektoron foglal helyet.
Így nem kell legyalulni a lemezt, és nem is futhatok bele abba, hogy éles adatot írjon oda. -
liksoft
nagyúr
Az olvashatatlant vizsgálat alá vonja. Mivel a tápellátásra érzékenyek, így hibás írás is történhetett környezeti zavar miatt. Pont ezért teszteli újra írás után. Azért írás után, és külső írás után, hiszen nem írhat felül értékes adatokat csak azért, hogy ellenőrizze a felület épségét.
-
válasz
hdsentinel #4197 üzenetére
Miért kell írás teszt, hogy egy olvashatatlan szektort rossznak jelöljön meg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Toshiba P300 3.5 2TB SATA3 (HDWD320UZSVA) új, 3 év gar
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Több Db újszerű 2280 2242 2230 NVME SSD 0-11 Nap 100/100%
- 500GB-os M.2 SSD-k Micron, SanDisk, Samsung Tesztelt, jó állapotban!
- Western Digital Purple 4TB HA520 - WD43PURZ - Új, bontatlan - Eladó!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest