Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android szakmai topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bemutatkozott a Realme 16 Pro széria
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius75
aktív tag
Na, Kona kilőve......igazából kicsinek is tartom, mint ahogy itt említettétek is, de a legnagyobb baj valóban a szállítási határidővel van.
10-12 hónap, HA nem csúszik semmi miatt.....Várom a Kia-s barátom válaszát az e-Niro-ról. Dánia, Finnország, Hollandia körül már kapható, picit nagyobb is mint a Kona, meg jobban is tetszik. Megnéztem pár videót róla, még hidegben is 350km felett mennek vele, fűtéssel persze. Ennyi nekem bőven elég lenne.
Ha 12-vel kezdődne az ára, és esetleg az idén szállítanák, rendelnék egyet. -
Nyugaton érdekes változások várhatóak... az autók aksijának pufferként használata - ráadásul van ahol még fizetnek is érte... elég biztató fejlődésnek teremt táptalajt...
Pl otthon van egy cirka 100 kWh-s aksid amit nappal töltesz... majd erről töltőd a napi fogyasztásodat át az autóba és éjszaka visszatölthetsz a hálózatra akár te is... (amiért pénzt kapsz) ... Ráadásul például a netatmo időjárás állomás már most írja nekem, hogy a következő 1 hétben melyik nap hány óra napsütés várható így cirka +- 20-30%-kal ma be tudom lőni, hogy holnap milyen termelés várható tehát ehhez lehetne igazítani a visszatöltést is, hogy a te pufferedben 1-2 napra legyen mindig tartalék áram...
Úgy gondolom a fejlődésnek ez lesz az iránya, a sok kis kihelyezett puffer aksi visszatermeléssel sok felesleges - a szállítás miatti - áramveszteséget tud megspórolni a hálózat üzemeltető és közben az elosztott termelés és tárolás miatt a központi infrastruktúra túlméretezésén is lehet optimalizálni... De ez még 10+ év szerintem....
-
axioma
veterán
En nem tartok annyira attol, hogy majd kesobb nem hasznalhatjuk a szolgaltatot akku-kent (hehe, mar ugy ragozok mintha mar most lenne, kozben me'g sehol sem all). Egyreszt jonnek az egyre jobb akkuk, foleg ha nem kell egyuttal mobil is legyen, masreszt meg a fustos auto benzines ara meg a nem mindig napelembol de arambol toltott auto kozott azert meg mindig jelentos kulonbseg marad (telen szar de akkor a teljes termeles is belefer kisebb akkuba, nyaron azert nem csak hetvegen hanem indulas elott es hazaerkezes utan is van me'g termeles).
-
-
Somatom
veterán
No, igen. Éltem olyan rezsim idejében, amikor piacgazdaság helyett, tervgazdaság volt. Bele is bukott. Ha a piac irányít, akkor viszont a szolgáltató símán mutathat fityiszt a drága napelemes áramra. Ha egyébként X Forintért tud venni áramot, akkor miért vegye meg a napelemest drágábban? Nappal megveszi a túlkínálatost olcsón, éjjel meg eladja drágán, mert akkor nagyobb rá az igény. Ez lenne az, amikor a piac, a kereslet-kínálat irányít. Természetesen ugyanígy a napelemeseknek is jogukban áll nem eladni az áramukat, illetve nem vásárolni a szolgáltatótól. Csak, akkor füstös autó helyett, füstös aggregátor kell éjszakára.
-
Somatom
veterán
-
axioma
veterán
Ez konyvelestechnikai kerdes. Marmint hogy milyen kapcsolodo tetelt hol mutat ki...
Masreszt ne feledjuk el, hogy az aram ara az onmagaban nem szabadpiac a lakossagnak, nem az a visszatermelesbol eladom egy szazalek alatti tetel szamit. Hanem ha olcso ha draga az aram, a lakossagnak - rendeletre - fix aron kell adnia mindent. Persze rohadtul nem lesz ez vegul olcso aram: merthogy sporolnak emiatt nem csak a fejlesztessel, hanem az allagmegovassal is, vagyis eves viszonylatban es statisztikailag ertve, de annyival "rosszabb az aru". -
arnyekxxx
veterán
válasz
Man0gatya
üzenetére
mivel csúcsidőben vásárolni kell az áramot ha ez csak 10-20% kal kevesebb a
De nem kevesebb. Ha olcsóbb lenne nem kellene kötelező átvételt előirni, mindenki szaladnak a szabadpiacon megvenni az occoáramot. Ráadásul az igazi fogyasztási csúcs télen van amikor pont nem az egésznapos verőfényes napsütés a jellemző. -
arnyekxxx
veterán
szerintem ezt a kérdést a piacra kellene bízni. Ha a szolgáltatónak hatalmas buli tőled 37Ft-ért megvenni az áramot a szabadpiaci fillérek helyett (amikor a te napelemed sokat termel akkor bizony másoké is ami nem igazán árfelhajtó tényező) akkor majd siet az orrodalá tolni a szerződést. Ha esetleg mégis csak púp vagy a hátán és gyorsba leszereli az órádat akkor meg végiggondolod ujra a kérdést.
-
Somatom
veterán
válasz
julius75
üzenetére
Hopp, mázlid lehet. Most látom, hogy sokkal olcsóbban is megkaphatod. Ez már csak két Tesla ára, viszont az élmény ...

-
Somatom
veterán
válasz
julius75
üzenetére
Egy elektromos verda olcsóbb lenne. Ha már Mustangot vesz az ember, akkor az csak az 1967 -es GT500 Fastback "Super Snake" lehet, Caroll Shelby plakettjével (és az F40 650 lovas blokkjával). Úgy tudom, hogy ebből egyetlen darab létezik, ami legutóbb 1,3 millióért cserélt gazdát (persze, Dollárban).
-
julius75
aktív tag
-
WiZARD
veterán
-
julius75
aktív tag
Sajnos ezek nem változnak. Kamuztak régen is, most is.
Én is a hahu-n kezdtem, Hovány Kecskemét. Gusztustalan féreg banda.
Az értékesítő, az árképzés, és a "Megérkezett....." kezdetű hirdetésük egyaránt.
Kizárólag a tavalyi 40kWh-s van készleten, és persze mindenáron rá akar beszélni. 62-est meg sem tudják mondani mikor érkezhet. Kb.20 perc kellett mire felfogta, nem 40-est akarok, 62-esre kérek ajánlatot.
Erre nyomtat nekem egy kereken 13 milliós árat.....a hahu-n 12.8-ért hirdeti. Most erre mit mondjak neki, küldjem el a picsába?
Hétfőn küldök nekik egy kellemes válaszlevelet, benne a konkurencia 12 milliós ajánlatával, és megköszönöm a segítőkészségüket.....
De legalább neked már eldőlt....én meg ezen pörgök 2 hete.
Outlander, Optima, Kona....?
Leaf kiesett, sajnos nem tetszik senkinek a családban.
Vagy egy Raptor....totálisan szembe a józan ésszel.
Vagy marad a 6-os Mazda
-
WiZARD
veterán
válasz
julius75
üzenetére
Egyetértek.
Január 3-án kitaláltam hogy Leaf kell nekem. hasznaltauto.hu-n megtaláltam a tökéletesnek tűnő darabot (szín, felszereltség), szöveg szerint az adott kereskedésnél van raktárról.
Odamegyek (naivan hogy akkor biztos pár nap alatt meg is kapom), óóó hát az sajnos nincs meg, kolléga pont most adta el pár napja, de sebaj tudnak rendelni másikat, ~2 hónap és itt van. (még 1 hónappal később is fent volt a hirdetés, változatlan kamu szöveggel)Végül másik kereskedésben rendeltem, a szerződésre már áprilisi átadást írtak. Kérdem ezt miért? Hát azt csak a biztonság kedvéért, március végét igazolt vissza a rendelő rendszerük.
Március 21 körül lett meg az állami támogatás elbírálása, hívom a kereskedést ha már ők sose hívtak. Jaa, hát az autó már itt van nálunk. (akkor talán szólhattak volna) -
julius75
aktív tag
A jövő héten kiderül, de ha valóban 1 év, akkor nekem nem kell az autójuk.
A Tesla egy más világ. Ha hajlandó lennék 30+ milliót fizetni egy autóért, akkor az biztosan nem egy Tesla lenne.
Mielőtt félreértés lenne belőle, szép formájú, jó autónak tartom, az amerikai puritánságával együtt, csak éppen fele annyit ér. Az én szememben legalábbis. -
julius75
aktív tag
Az elmúlt 2 napban beszereztem pár ajánlatot, illetve elmentem megnéztem a Leaf-et.
Minden ajánlat céges vásárláshoz készült, lízing nélkül.
- Nissan Leaf Tekna 62kWh változat, 11-12 hónapos(!) szállítási határidővel 12.02 millió
- Kia Optima PHEV, bőrön, naptetőn kívül minden, egyedi ajánlat (barátom szalonvezető) 13.2 millió
- Mitsubishi Outlander Elegance SE PHEV 15.2 millió
Mind áfás bruttó ár.Megnéztünk tegnap du. egy 40-es
Leaf-et.....hát mit mondjak.
Tudom, szubjektív, de ronda mint a bűn....ha valakinek egy autóban a legutolsó szempont, hogy tetszik neki vagy sem, akkor nyilván ez nem probléma, de nálunk nem így van.
Ezért szinte biztos kiesett.... -
kzcs
tag
-
WiZARD
veterán
Megéri?
Én most vettem egy új Leaf-et.
Volt egy benzines Golfom, ami ugyan hibátlan, de se a kettős feltöltésű TSI motor, se a DSG váltó nem az, aminél ne kellene számolni esetlegesen egy előre nem látható nagyobb javítási költséggel. Plusz az alap szűrő/olajcsere minden 15k km után 30-40ezer, váltó olajcsere, stb...
Havi szinten elment 60-70k benzinre (~2000 km, 8l/100 fogyasztás), havi 11k a cégautó adó, ~2k a teljesítmény adó, 5k körül parkolás.
Szóval teljes költség (amortizáció nélkül) havi ~85-95 ezer Ft, ha nincs semmi meglepetés javítani való.Leaf-nél van évente pollenszűrő csere, és kb ennyi. Jelenleg ingyen tankolok 99%-ban. Ingyen parkolok, olyan helyen is, ahol eddig kb sose álltam meg, mert 400ft/órával nem volt kedvem napi 10 órát fizetni.
Ha 38 forintos otthoni árral számolok, akkor a 16 kWh/100km átlagfogyasztás mellett az havi 12,2 ezer Ft lesz.
Leaf-et lízingelem, önrész az kb pont a Golf ára. A havi lízingdíj 115k.Kaptam egy nagyobb, biztonságosabb, jobban felszerelt, új, garanciális autót.
Megéri? Excelben kiszámolva nem.
Nekem megéri? Igen, nekem megér havi 20-30ezer forintot az, amennyivel jobb autóm lett. -
Gery20
tag
Elsősorban még csak nem is az árral van bajom, hanem a választékkal. 3 féle elektromos autó szegmens létezik, városi miniautó (E-UP, Smart EQ), kompakt autó (E-Golf, Leaf, i3) és SUV (Kona, E-tron).
Azt én is látom, hogy sajnos a SUV manapság nagyon divatos, de hogy pl. az E-Golf-ból miért nem csináltak/csinálnak egy kombi változatot, azt sosem fogom megérteni. Pedig elég sok kombi autót adnak el a gyártók világszerte...
-
axioma
veterán
Uj autoban nem jo penzugyileg, ezt eddig is mondtuk. A mitsu outlandernek mekkora a pakolasi tere lehajtott ulessel, azt tudom elkepzelni, hasznaltan 5M alatt volt me'g rendesen belole mikor neztem. PHEV de tud (jav) 50km korul csak elektromosan, utana hajthatod benzinbol (bar ott mar fog fogyasztani).
-
Gery20
tag
Nem vitaindítónak szánom és én is szívesen járnék elektromos vagy akár csak plug-in hibrid autóval, de jelenleg olyan kicsi a választék és annyira nagy a többlet költsége ezeknek az autóknak, hogy egyszerűen nem éri meg.
Csak a saját példából kiindulva. Céges autó, jól felszerelt Skoda Octavia kombi, kerekítsük fel 10 millióra. Mondjatok erre olyan alternatívát, ami mindenben az. Én nem csak napi 40km-t megyek, pedig pesti lakos vagyok, többször szállítok heti/havi szinten 1m3 felett, tehát a 200L-es csomagtartóval rendelkező BMW i3 nem opció. Amibe már lehet is pakolni az ott kezdődik, hogy Audi Etron, aminek 30 millió az ára.
Lehet venni Kia Optima PHEV-t, kár hogy ugyanúgy felszerelve mint az Octavia már 15 millió az ára, így majdnem 50%-os a felár.
Szóval szívesen várom az alternatívákat, hogy mit lehetne venni.
Sajnos az autógyártók még csak nem rég ébredtek fel, a VW csoport is idén év végén meg jövőre jön ki a hibrid és elektromos autóival, szóval majd talán jövőre már jobb lesz a helyzet.
-
Strezi
őstag
Sok két keresős, ingázó háztartás van, ahol az egyik kereset simán elmegy a auto(k) havi költségére. Egy drágábban vásárolt, de olcsóbban fentartható elektromossal ugyanott vagy bejjebb lehetnek. Amerikában is ezt mutatják a trendek, hogy gyakorlatilag egy árkategóriával lejjebb vásárlók köréből is hasítanak ki vásárlókat az elektromos autók, a havi kisebb költség miatt. Persze, ott jellemzően mindent havi költségre bontanak a tipikus lizing (vásárlás helyett) miatt.
-
axioma
veterán
válasz
hroberto
üzenetére
Ez a lenyeg. Siman kijohet egy ket felnottet tartalmazo haztartasban az, ha az autok tarolasa nem gond (=ingazok nem kis resze az agglobol), hogy az 1 db benzinessel befurikazni helyett is jobb hogy amikor az csereerett es ugyis koltene ilyen celra, hogy nem eladja es vesz egy masik fustolgot, hanem amelle vesz egy elektromosat inagazni, a csereerettseg meg arra az evente nem sok hosszutavu utjara me'g jo ideig kitart. A befektetesen (es itt most a hasznalt piac alja korul levo e-auto vetelarat ertem) tul csak a kotelezot meg a vizsgadij van mint fenntartas, de folyamatos megtakaritas mar nappali arambol is a havi ingazasi koltsegen. Plane ha parkolasert is fizetett.
Tehat igen, a ket benzines auto fenntartasa bizony draga, de ha az egyik elektromos, azon minimalis a folyamatos "letezesi" koltseg. "Csak" megvenni kell. -
ma olvastam, hogy jön a Skoda kis elektromos autója (Up méretű) várható ára 16.000 € + ÁFA cirka 5.1 millió forint
-
hroberto
veterán
Ilyen rövid távokra tökéletes az e-autó. Főleg ha van mellette egy másik amibe az esetleges hosszabb táv alkalmával be tud ülni az ember.
Csak ugye kis országunkban sok embernek még egy autót is nehéz fenntartani, nemhogy kettőt.
Ha Te ezt ebben a formában megteheted, jól teszed! -
válasz
hroberto
üzenetére
Én napi max 40 kmt megyek mint ahogy magyar autósok 70%a... Havi 2x megyek 300 vagy 500 kmt, S évente 2-4x 1000 kmt... Két kocsinak van most egy új Peugeot 308as és egy 14 éves Fabia... A fabiat idén cserelem egy - valószínű - használt i3ra vagy egy Peugeot e208ra ha beszerezhető lesz...
Most a havi 800km a bejárás Pestre ami 20000 Ft ezt fogom kinullazni az elektromos kocsival...
-
hroberto
veterán
Akkor erre térjünk vissza a szerinted jósolt 5 év múlva, de szvsz lesz az 10 is...
Többször tényleg nem fogom leirni, hogy miért, mert nem veszitek le a szemellenzőt, de még nem versenyképesek a villanyautók a belső égésű motorokkal hajtott autókhoz kepest. Majd... Talán.Ráadásul egy Teslával példálózol?! Az aztán hamarosan tömegató lesz az olcsósága miatt!
-
válasz
hroberto
üzenetére
Mióta használunk villany motorokat? Mióta használunk traszformatorokat? Mióta tároljuk az energiát... Közel annyira kiforrott technológia mint a belső égésű robbanó motor... Egyedül az energiasurusegben kell fejlődniük, de az elmúlt 5 évben ez is jelentősen javult (több mint megduplázódott), már most is tudnak 1 töltéssel 300-400 kmt menni az új modellek... S 50-60 perc alatt 80 százalékig tölteni... 5 év és lesznek 800 mmes hatotavok és 30 perces töltések...
Amúgy a Tesla model3 már most is 400 km körüli hatotavot tud és kb 20 perc a 20-80 töltés...
-
_cHAos_
aktív tag
válasz
hroberto
üzenetére
Miért járna gyerekcipőben az elektromos autózás? Minden gyártónak van mér elektromos modellje. Az idei Genfi Autószalonon is az elektromos hajtás állt a középpontban.
De nem is ez a lényeg: a belső égésű motoroknak köszönhető a légúti és daganatos megbetegedések jelentős része a nagyvárosokban. Láttad már, hogy néz ki egy nagyvárosi ember tüdeje? Ezen kellene elgondolkodni.
(Nem vitaindítónak szántam a hozzászólást) -
hroberto
veterán
válasz
üzenetére
Először is aki ilyen hangnemben szól hozzá, azt általában válaszra sem méltatlom, de veled kivételt teszek!
Gondolom ha ennyirere képben vagy hogy mit "pampogtak" 100+ évvel ezelőtt akkor bizonyára ott voltál és hallottad a "pampogást"
És egy ilyen aggastyánnak elnézem, hogy "pampogásnak" titulálja mások mondandóját.Hogy a hozzászólásodra reagáljak, annyit mondok, vagyis inkább kérdezem: mennyi idő, és fejlődés kellett ahhoz, hogy az otto motoros autók leváltsák az állati erővel vont járműveket?
Kb. itt tartunk most. Hasonlóan gyerekcipőben járnak most a villanyautók, és a hozzájuk kötődő infrastruktúra. És ha ezt továbbfejlesztik, akkor talán 10+ év múlva ez lesz az általános. De még ettől messze vagyunk. -
Man0gatya
aktív tag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
A napelem az akkor termel amikor csúcsidő van legtöbbszört ugye éjszaka nem, de még borús időben is termel ha nem is annyit. Na most mivel csúcsidőben vásárolni kell az áramot ha ez csak 10-20% kal kevesebb az állam már jól járt, ha meg szén vagy egyéb erőműveket nem kell beindítani a környezet is jól jár. Az eletromos autó meg pufferként is működhet a későbbiekben.
Új hozzászólás Aktív témák
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Építő/felújító topik
- Sorozatok
- Interactive Brokers társalgó
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Mikrotik routerek
- Autós topik
- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R7 3800X 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman T3 Plus CM 650W
- Microsoft Surface Pro 7+ - Újszerű, billentyűzettel és ceruzával
- 152 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-12450H, RTX 4060
- Eladó XFX Radeon 7700 2GB videokártya
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Model 3-ra vártam, de feladtam...