- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szeretem visszaolvasni néhanapján ezt az irományt mert rendkívül jól összeszedett, átfogó és nagyon érdekes! Színes képet mutat a régi processzorokról. Ha egyszer majd lesz időd és kedved szívesen olvasnék egy Part II-t is 7.gen-től a 13. gen-ig
Minden tiszteletem -
ricsip
addikt
sub
-
pomorski
őstag
Jó cikk volt kösz, még csak most lett időm elolvasni a vírushelyzet kapcsán...
-
core i7
addikt
Jöhetne egy refresh Nehalemtől a Tiger lake-ig. Habár ha jobban belegondol az ember nagyon semmi értelme. Gyártástechnológiában nem fejlődtek. Igazából Skylake óta csak az Órajel a fogyasztás nőtt az Intel prociknak. Valamint az AMD hatására a magszám. Talán kapott 1-2 új utasításkészletet. Pár foltozást mert hemzsegett a biztonsági résektől. Igazából ennyi
-
winhate
őstag
Kiváló anyag !
-
Balu972
aktív tag
Igényes, erős cikk! Köszönjük!
Maradok bőven a Sandy-nél, 30%-t nem éri meg váltani. -
motocoder
aktív tag
A jővőre sem lessz teljesítmény előre lépés.
-
alabaro
csendes tag
Én a Wolfdale-t (Q8x00-Q9x00) hiányolom a leírásból meg a táblázatból...
Egyébként tényleg nagy Gratula a cikkért! Nagyon jó az írás.
-
kenand
veterán
Ha nem akarsz sokat kiadni de 6 magost szeretnél akkor vegyél használt x58-as lapot (Gigabyte, ASUS, EVGA esetleg Asrock) és tegyél bele 6 magos Xeont (L5638 13k, X5650 20-25k) Utóbbi megy 4Ghz felett, előbbi picivel 3Ghz felett...Alaplapra kicsit vadászni kell a használt piacon (X79-es V1 2011-es xeonok alig gyorsabbak, jóval drágábbak és tuning kilőve...v3-asok már sokkkal jobbak, de méreg drágák)
-
inspiroyhome
senior tag
Én a helyedben várnék még. Igaz nekem egy 2600K-van, viszont egyáltalán nem érzem szükségét a cserének annak ellenére sem, hogy sokat dolgozom a gépen CPU igényes területen. Játékokhoz tökéletesen elég még, a többihez meg kétlem hogy 30% teljesítménynövekedés megérne ~60k-t platformcserével együtt.
-
Dency01
aktív tag
A jó kis i7-870
Nekem is ilyen van a gépemben. Nem bántam meg hogy akkor kiadtam 68E ft-ot érte. Immár 5 éve. Épp most tervezném a váltást de ez a 36% gyorsulás nem hangzik túl erősnek 7 év alatt, igaz csak 3Ghz-en futott a 6700k, de akkor is. Másrészt 4 magosat már nem vennék mert ugye hosszabb távra terveznék. És akkor minimum 6 mag. Lehet még várnom kellene?
-
Márton
nagyúr
"jövő januárban már bizony egy 5(!) éves processzor lesz"
Egyik legjobb döntésem volt, akkor megvenni használtan egy i7-2600-ot
-
Smktrooper
senior tag
XEON forever.. ha megveszed...
-
^Clown
addikt
Most rágtam magam végig a teszten. Akinek van egy Sandy-je, még ellesz vele egy darabig, nincs valami nagy gyorsulás az utóbbi években.
Utólag is gratulálok a cikkhez
-
5ent1nel
aktív tag
Köszönjük a cikket!
Van egy i7 2600-as procim egy H61-es lapban és VGA cserén gondolkozom...
Szerintem mindent elárultam ezzel. -
Balala2007
tag
Sajna mostanaig nem sikerult hivatalos infot kapni, hogy miert torik le a Julia es Mandel eredmeny AIDA64-ben Broadwell alatt. A problema magvat kiraktuk publikusra a stackoverflowra, hatha van valakinek otlete.
-
Sinesol
veterán
válasz
#19617792 #265 üzenetére
Mondjuk ha odafigyel az ember, nem romlanak el könnyen ezek a deszkák.
Nálunk egyik gépben 6 éves AM2+ totál fapados deszka van a Phenom 945 alatt és az sem adta meg még magát a mindennapi rendszeres használat mellett sem.
Mindössze kell egy minőségi táp, ami nem égeti szét a deszkát, plusz kell 1-2 házventi + rendszeres takarítás, portalanítás hogy ne süljenek meg az alkatrészek. Ezek még csak nem is nagy dolgok, csupán alapvető igényesség.10 év alatt kb egy darab HDD adta meg magát, minden egyéb alkatrészt vagy eladtam, vagy elajándékoztam, de nem romlott el egy sem, pedig igencsak sok minden megfordult nálam.
Csak a perifériák romlanak el gyakran, mivel azok mindennap kapják a megpróbáltatásokat -
törölt tag
válasz
Glaz-dozfhut #264 üzenetére
ezzel vesznek rá, hogy ismét vásárolj. "örökéletű" termékek nem előnyösek a gyártó szemszögéből, miért is vennél másikat?
-
Glaz-dozfhut
őstag
Szerencsére voltam olyan előrelátó, - ismerve az Intel üzletpolitikáját - hogy vettem idő előtt tartalék alaplapot. Már most látszik, hogy nagyon kifutott foglalat az Ivy-é. Nem értem mért kell beszüntetni a gyártását az alaplapoknak alig 4 év után (vagy mennyi)? Pedig a processzorok nem romlanak el.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Synthwave #262 üzenetére
Az egyetlen olyan játék(ok), amit 19 év alatt nem tudtam megunni. Quake is an art. A RELIGION. Oh yes. Quaker since the very beginning, quaker until the grave.
Régen bazinagy gémer voltam (de utálom ezt a szót), a klasszikus értelemben véve. 8 biten (NES és C-64) meg DOS-on nőttem fel. Később jött a Win 3.1 / 3.11, Win 95 Plus ésatöbbi. ANNYI MINDENT játszottam, hogy egy 10,000 szavas esszét simán tudnék belőle írni és nagyon megerőltetnem sem kéne magamat. Arany évek, soha vissza nem térnek. Brühühü.
A játékipar különben is óriási mélyrepülésbe kezdett 2000-től kezdve. Már régen nem csinálnak olyan zsír játékokat, mint annak idején. Elveszett a LÉLEK, az atmoszféra, a kihívás és teljesen felcserélődtek a fontossági sorrendek. Megjelenés szempontjából az utolsó 5+1 játék, ami nagyon bejött PC-n; Warcraft 3, S.T.A.L.K.E.R. (szívem csücske a reményvesztettséget és torz szépséget árasztó, poszt-nukleáris katasztófra vakCsernobilPripyat fless, ezt pedig remekül közvetíti a gém), Doom 3 és a Far Cry 2 (casual open world fun és ZSENIÁLIS map editor). És a Fallout 3 (CotW + FWE modokkal meg különösenpláne). Na jó, még a Warhammer 40k RTS is bejött, mert igencsak átadja a war-feelinget. Viszont, mint láthatod, ezekből a legutolsó is 2008.
A manapság divatos, nevetségesen überkönnyű és szájbarágós, csillogó bumpmaplensflarehegy 3 órás fél-interaktív csőmoziktól meg gyökketővel araszolós vackoktól hányingerem van.
A mai napig 100x többre értékelem a gyönyörű, kézzel rajzolt, nagyfelbontású sprite-okat és a mesekönyvbe illő háttereket, mint bármilyen 56 milliárd 20 millió db polygonszámú, csilli-villi 3D-t, 5448 x 3926 @ 200 Hz-en.
Az utóbbi 5-6 évben PC-n szinte csakis és kizárólag Quake Live-ot játszottam (és játszom is), az esetenkénti DOSBox és SNES emu szeánszoktól eltekintve. Meg a ~3 hetente megrendezésre kerülő LAN-okat nem figyelembe véve, ahol leginkább WC3: TFT és CS 1.6 pörög (lulCS). Egyszer rávettem őket, hogy Kvékezzünk má. Na, akkor játszottunk előszőr és utoljára.
Sajnos nem tudom a népet befűzni egy jó kis SC: BW maratonra, de ha más nem, legközelebb talán sikeresen implementálom az agykérgükbe a Shogo: M.A.D.-et meg az AvP (1999)-et.Ezen kívül 2013 decemberétől PS3 is vagyon, ami általában szépen letakarva pihen, amíg be nem szerzek egy új JRPG / SRPG / Arc System Works beat 'em up-ot, amibe beleölök 60-110 órát - na jó, a The Last of Us kivétel volt; az egyetlen nyugati játékom hozzá, de királyságos - , aztán megint 1-2-3 hónapra pihenőpályára kerül a konzol-téma.
De a Quake az mindig in the air.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Tavaly vettem egy belépőszintű (Gigabyte GA-B75M-D2V) LGA1155 lapot egy Celeron G1620-szal meg 4 GB RAM-mal. A HD5450-es Radeont meg a vinyókat, egyebeket örökölte az előző konfigból a szett. Összességében az AM2-es X2 4200+-ról ez egy tekintélyes ugrás volt.
Igazából a gép 3 dologra kellett; 1) Quake Live fix 250 fps; 2) QuakeWorld fix 308 fps; 3) bármilyen h.264 / x.264 / x.265 videó hibátlan lejátszása, 1080p-ig bezárólag. A DOSBox és a SNES emulátor úgyis hasítani fog rajta. Meg ugye böngészés, képnézegetés, zenehallgatás, torrent, Skype, ts3 / mumble, IRC, ilyen alap dolgok.
Ezekre tökéletes is.
A lapra még egy ideig lesz gari, a proci nem tudom, hogy 1 vagy 2 év-e, de az igazából mindegy is. Azon viszont meglepődtam, hogy a kis Ivy Bridge Cerka jobb, mint egy C2D E6750 és egymagon egy hajszálnyival egy i7 920 felett van - és nem is fogyaszt sokat. Szóval azért jó kis procc ez, főleg annyiért, amennyibe került.
Viszont mostanság jött a Fallout 4 (omgomg, kb. 1000 órám van a trilógiában, best western RPGz ever) meg az új DOOM (amit már csak azért is játszanék, mert id Software, hiába ment Carmack isteni avatár az Oculus Rifthez, csak végignyomnám). Ezekhez meg kell a kraft - már ha nem ultra low-on szeretnék diafilmet nézni. Ha meg már összeszednék egy olyan gépet, amin ezek highban igen-igen kellemesen futnak, akkor még csak ott lenne egy Alien: Isolation, egy GTA 5 meg egy Far Cry 4 (casual elefántháton butulni open world-ön lululul) is.
Van egy PS3-am, amire ugyan megjelent az Alien, a GTA 5 meg az FC 4, de egyrészről sírógörcsöt tudnék kapni a gamepad-FPS házasságtól, másrészről amúgy is butított verziók. Bár igazából a gamepad a gond, ugye..
Igaz tervezem MAJD egy PS4 vásárlását (FF XV premier talán, ha az anyagiak megengedik - de előbb-utóbb tutira, mert nincs az az Isten, hogy kihagyjam), de ugye ott is ott van a gamepad - FPS masszív lmao. Szóval ezekre marad a PC, a PS-eket meg meghagyom a hardcore JRPG, SRPG meg beat 'em up-oknak. Az úgy feeling. Meg ezekből a felhozatal PC-re amúgy is siralmasan nevetséges.Így szépen eljutottunk arra a pontra, hogy köll az a PC ápgréd, mert egy G1620 + 4 GB + HD 5450 ide mán KISSÉ karnyú. Mondjuk a 4 GB már a böngészési szokásaimhoz is az, mert a 308 (egzakt szám) megnyitott füllel rendelkező Mozilla egy idő után telíti a memóriát, főleg, ha az 50 füles Chrome-ot is megnyitom mellé..
Viszont utálom már a szerelést. Évekig kereskedtem alkatrészekkel, a saját konfigomat is állandóan változtattam, havonta (néha hetente vagy csak pár naponta) más gépem volt - a vinyókon kívül. Na jó, házat, ODD-t és tápot is viszonylag ritkán cseréltem.
A lényeg a lényeg, hogy össze-vissza variáltam mindig és ezalatt sikeresen megutáltam a csavarhúzót meg a konstans szopást a szájbarakott mütyűrkékkel.Pár éve eljutottam arra a pontra, hogy összerakom, oszt' mennyen. Belenyúlni max. akkor, ha új vinyót rakok bele - vagy valami egyéb indokból kifolyólag NAGYON muszáj. Ez még ott is képbe jön, hogy B75-höz azért még vannak combos procik és így nem kell az egész alaplapmindenséghóbelevancot kicájgolni a gépházból, elég csak berakni az új procit, az extra 4 GB RAM-ot meg az új VGA-t, aztán halleluja van. Utána meg vagy 5 évig úgysem nyúlok hozzá, ha minden rendben van - meg különben sem lesz olyan új játék PC-re, ami 3 percnél tovább lekötne. PS az már más kérdés.
-
kisza25
félisten
válasz
Synthwave #255 üzenetére
lehet neked van igazad, én azért váltottam haswellre, mert már csak 2 hónap gari volt a lapra, nekem is i7-2600k volt, most i5-4690K van, nem volt előrelépés (mivel csak játszom HT nem volt szükséges), de most megint van 3 év garanciám mindenre
mondjuk 30eFt volt a váltás, ha maradok ezen 3 évet akkor évi 10eFt, ennyit megért nekem
-
törölt tag
Most már elmondhatom, hogy az AMD hová tegye ezek után a ZEN-jét ha egyszer majd valamikor megjelenik és egyáltalán elfogadható teljesitményt is nyújtana egy Core i5 vagy i7 CPU-val szemben. Egy igen korosnak mondható Phenom II X4 970 BE procit használtam az utobbi 5 évben. AMD vonalon Athlon64 x2 6000+ után az Athlon64 7750 BE (ez is már inkább Phenom volt), majd Phenom II X3 720 BE következett. HD4850 videókártyáig bezárólag ez a 3 magos elég is lett volna nekem és nem is melegedett nagyon. Majd jött az 1GB-os csoda, a DX11-es HD6850 Barts GPU-s videókártyám. Ehez már nagyon elkelt egy 4 magos Phenom II X4 955 BE, amihez a házat és a hűtést is fel kellett fejlesztenem. Ezt az új C3 stepping-es Phenom II X4 970 BE követte és a HD7850 2GB. Ezt az AMD procit az 1.296V magfeszültségen és a 3.5 GHz-es órajelen is nagyon kedveltem (kedvező hőmérsékleten tudtam tartani). Az R9 270X 2GB videókártyával viszont elérte teljesitményének legszélső határát és nem akartam széjjel húzatni. Az R9 380 4GB adta meg a végső kegyelemdőfést neki, de nem bánom már annyira.
AMD vonalon már FX proci kellett volna kihajtani, ami megint egy nagyon melegedő fajta CPU. AMD Phenom II X4 sem volt egy világraszóló teljesitményű proci, de akkor hasonló árakon egy i3 sem lett volna jobb választás. Az AMD A10-7850K CPU része meg nem volt jobb a Phenom teljesitményétől, mert ez sem ajánlható R9 270X videókártyától nagyobb VGA-ra. Nem kértem belőle és ezek után az Intel Core i5 4690K lett megvéve és ezt a gépet most már nem adnám egy ZEN-ért sem oda. AMD-t pártoltam eddig, de nem csak a videókártyákat kell felkésziteni az agyoncseszett játékokra, hanem ezekhez valami saját AMD-s procit késziteni még időben ami kihajtaná a gyors videókártyákat. AMD Fury vagy Nano, de még egy R9 390 mellé sem találhatnék megfelelő teljesitményű CPU-t. Ez a ZEN is a jővőre készült mint minden AMD-s features, de kinek és hová amikor mindenki keres a mostani gyors videókártyák mellé megfelelő CPU-t... Ami legtöbbszőr csak Intel lehet és ezzel hosszú évekig szeretne meglenni további fejlesztések nélkül.
-
Socket A
aktív tag
nagyon jól kifogtam az i5-2500k procival úgy érzem
-
fanti
addikt
Nagyon jól sikerült olvasnivaló, köszönet a PH-nak!
Az Intel kicsi fejlődései miatt tényleg nem érdemes követni minden lépcsőfokot, és ezt a cikk is leírja, ezért külön gratulálok. Sok ember így nem feszeng, hogy platformot váltson, mert minek is tenné, ha alig van kézzelfogható sebességnövekedés.
Én is betáraztam. Van egy Z77-es lapom, benne i7-3770, és 32GB RAM.
És tartalékban van egy H77 lap is...... -
Synthwave
HÁZIGAZDA
És ismételten megerősítést nyert, hogy még hosszú évekig elleszek egy i7-2600k / i7-3770 ápgréddel, alaplapváltás nélkül. Zsír.
-
sb
veterán
válasz
aerosmith #247 üzenetére
Valóban nem jó az ár/érték aránya egy új cpu cserének, de ha szóba jöhet használt, az már megéri.
A 30% előrelépés helyett lesz mondjuk 20%, cserébe az upgrade a töredékébe kerül.Plussz azért vannak egyéb hozadékok: pl. fogyasztás/teljesítményben már nem acélos a 750. Ha fontos a halk gép azon is bőven lehet spórolni.
-
sb
veterán
Szerintem ugyanaz az aspektus amit írtál.
Van persze igazuk másoknak is a USD árfolyamban, stb... de amit leírtál az áll: ha nem is minden modell és nem 2x árra, de azért van bőven ami bedrágult a 4-5 évvel ezelőtti árakhoz képest.Ehhez tettem hozzá, hogy ráadásul ha csak kicsit drágultak vagy szinten maradtak az árak már az is szar helyzet, mert nem ez a szokás.
-
válasz
aerosmith #247 üzenetére
Ez elsősorban attól függ, hogy mivel játszol és milyen beállításokkal. Van olyan játék + beállítás, amiben pár FPS-t jelent csak akár egy jól megkergetett 6600K is, meg van olyan is, ahol a sima 6600 is hozna 20 felett.
Az i5-750 4GHz-en játék célokra még ma sem vészesen gyenge - de azért én lassan meggondolnám a cserét, ha a pénzt nem több hónap alatt kell összespórolni rá.(#246) sb: az egy másik aspektus, ebből a szempontból az Intel nem bűvöli el a desktopot már évek óta...
-
aerosmith
őstag
Köszi a válaszokat, amit el felejtettem megkérdezni hogy megéri-e egyáltalán váltani?
Mert korábban 50-60k foritntos ráfordítással 25-30%os teljesítménynövekedést értem el egy upgrade esetén, de most csak a proci lenne 60+, meg gondolom új alaplap és ramok is kellenek vagyis bőven 100k felett ami ha 15-20% gyorsulás (az kb. 6-10FPS játékokban) nagyon nem érné meg.
-
sb
veterán
Azt is vegyük hozzá, hogy normál esetben azért egységnyi teljesítmény ára csökkenni szokott nem növekedni.
Így ha nem a durván elszállt árú modelleket nézzük, hanem aminek alig emelkedett az ára ott sincs túl sok okunk örülni. Ugyanazt, vagy kicsit jobbat kapunk 4-5 év elteltével kb. ugyanolyan áron.
Ez önmagában visszalépés. -
BiP
nagyúr
Így nézve nem nőttek akkorát az árak (bár i7 K-s procik ára az egekben, én inkább ezeket nézegettem magamnak), viszont én arra értettem - mert ugye erről volt szó - , hogy ha akarna upgrade-elni, akkor +20%-ért igencsak zsebbe kéne nyúlni. Hiába volt anno 55k az i5-je, ha most töredékéért tudja eladni, és arra sokat kell ráfizetni, hogy megvegye helyette a 6500-ast. (kb. duplájába kerül, mint amennyit látna az eladott procijából).
-
Én 2011. tavasszal vettem i5-2500k-t 47.5e-ért, a sima 2500 akkor 41-42e volt (mindkettő rendes bolti kisker ár). Ehhez képest most a 6600 (az a 2500 megfelelője) most 50%-kal több, ez nagyrészben a dollárárfolyam hatása. A 6600K majdnem a duplája a fenti összegnek, az azért már kicsit az Intel és nagyon a kereskedők kapzsiságát is tükrözi.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Pár éve szinte megállt a fejlődés: bő 4 éve vettem a Sandy Bridge CPU-mat munkára, és az égvilágon semmi késztetést nem érzek rá, hogy lecseréljem. Gépem az adatlapomon.
szerk: +200% teljesítménynövekedésért váltanék, 20%-ért nem fogok...
-
aerosmith
őstag
Nagyon alapos és jó cikk, köszi!
Szerintetek egy LGA1156os i5-750ről ami 4 ghz-en fut mire lenne érdemes most váltani?
970es kártyát hajtok vele. -
Sanya
nagyúr
jó cikk, de akkor 5 évig még marad ez a gép
-
ukornel
aktív tag
"FFT algoritmus [...] Ameddig a kulon szalak tudnak kozos memoriaba dolgozni, addig minden szep, de ahogy a szalak kozti szinkronizacio koltsege megno, teljesen letorik a skalazhatosag.
Én csak messziről ugatom ezeket a dolgokat, de laikusként is úgy érzem, hogy ha sikerül megtöbbszörözni a kraftot párhuzamosítással, az már hatalmas előrelépés.
Függetlenül attól, hogy a memória, vagy a rendszermemória (IGP esetén) mérete továbbra is korlátozó tényező (ráadásul az utóbbi lényegesen magasabbra tornászható fel). Ha egy bottlenecket ki lehet iktatni, akkir miért ne iktatnák ki? -
> pár nagyságrenddel több feladat létezik amire VAN hatékony párhuzamosítható megoldás és VAN igény is a consumer piacon. Mégsincs kihasználva.
Tudsz erre peldakat mondani?
> Én is úgy tudom, hogy az FFT párhuzamosításával nincs gond. Mpeg-nél a gyakorlatban is megoldott tudtommal.
Nagy matrixok es nem uniform memoriaeleres eseten (GPU, sok CPU) nem mukodik jol a dolog. De kivancsi vagyok, ha tudtok valahol megoldast.
-
sb
veterán
Én is úgy tudom, hogy az FFT párhuzamosításával nincs gond. Mpeg-nél a gyakorlatban is megoldott tudtommal.
Azt, hogy mi kell még spektrális számításokhoz passzolom.
Ahogy a GUI témában sem ismerek semmi igazán számításigényes feladatot, de majd a link alapján utánanézek.Viszont az eredeti kérdésre visszatérve:
"Ezek a problemak akar egy jatekban is elofordulhatnak, ill. a 'hetkoznapi problemak' nem szerepelt a hozzaszolasodban, mint kitetel."
Valóban utólag tettem hozzá pontosításképp de attól még teljesen jogos. Nézd meg miről beszélünk: consumer termékekről, ezeknél nem merül fel igényként ilyen jellegű feladat. Cserébe viszont:
1. ott van jelenleg is bármelyik igp-s prociban a teljesítmény 60-80%-a érintetlenül (sokszor még a cpu magokban is, nem csak az igp-ben)
2. pár nagyságrenddel több feladat létezik amire VAN hatékony párhuzamosítható megoldás és VAN igény is a consumer piacon. Mégsincs kihasználva.Szóval elmélkedhetünk neurális hálózat alapú számítási feladatokról és lehet, hogy egyszer átlagos igény is lesz pl. ilyen alapú arcfelismerésre egy átlag okosórától is, de addig a jelenlegi, valós erőforrások és feladatok kapcsán kellene a temérdek lehetőséget kihasználni.
Elméletben persze igazad van, mindenre jobb (és ingyenes) megoldás a fizika egyszálas gyorsítás de sajnos ez egy nagyon ideális (és pazarló) megoldás. És látszik az utóbbi 10 évből, hogy nem is működőképes. Sem high end sem a ultramobil szegmens nem erre megy.
-
Nagyon jó cikk lett, gratulálok!
Az én procim is már 6 éves (i5-750 2.66Ghz@3.6GHz), el szoktam játszani a fejlesztés gondolatával, de aztán mindig rájövök, hogy amire nekem kell, arra bőven elég még a mai napig is. Szinte csak a CS:GO-val játszok, azt pedig viszi rendesen, az SSD-vel pillanatok alatt bekapcsol a gép, gépész tervezőprogramokban sem érzem nagyon hátrányát, szóval még egy ideig marad.
-
icp1970
senior tag
Haveromnak is megmutattam a tesztet.Ő egy i5-3470-et használ 3,7Ghz-en egy Z77-es lap ban.Gondolkodott Broadwell vayg Skylake váltásra ami elég drága lett volna,eléggé rosz ár érték aránnyal.Egyértelműen meggyőzte a teszt hogy neki fölösleges.Mondtam neki ha esetleg a közel jövöben kevés lenne még is a cpu,sokkal jobb alternatíva ha be ruház majd egy 3570K-ra.Köszönjük még egyszer a tesztet.
-
> de úgy tudom, az FFT algoritmus párhuzamosítható
En ugy tudom, hogy nagyon rosszul. Ameddig a kulon szalak tudnak kozos memoriaba dolgozni, addig minden szep, de ahogy a szalak kozti szinkronizacio koltsege megno, teljesen letorik a skalazhatosag.
> N-test probléma
Ahogy en tudom, szinten csak specialis esetekre. A problema az, hogy altalanos esetben a teljes adaton kellene dolgoznia minden szalnak.
> Nem párhuzamosítható, vagy nem terjedtek el a több szálon futó grafikus felhasználói felületek? Nem ugyanaz!
Sok kiserlet volt ra, mind megbukott. Errol van itt egy jo sztori:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://weblogs.java.net/blog/kgh/archive/2004/10/multithreaded_t.htmlDesktopon a GUI tele van szamitasigenyes problemakkal (foleg olyan kornyezetben foglalkoztak ezzel sokat, ahol folyamatosan frissulnie kell az adatoknak a kijelzon).
-
ukornel
aktív tag
"Ez szimplan fals. Mondok par peldat:
- nagymeretu, erosen csatolt neuralis halok szimulacioja
- spektralis szamitasok
- egy rakas N-test problema"Bocs, hogy bele vauzok, de úgy tudom, az FFT algoritmus párhuzamosítható; a nagy méretű vektorokkal, mátrixokkal való alapműveletek szintén. Mi kell még a spektrális számításokhoz?
Nem értek hozzá, de úgy rémlik, hogy az N-test probléma, FEM témakörében is van több párhuzamosított algoritmus.#178
"Mondok meg valamit: GUI. Tobb szalon futo grafikus felhasznaloi feluletek lenyegeben sosem tudtak elterjedni"
Nem párhuzamosítható, vagy nem terjedtek el a több szálon futó grafikus felhasználói felületek? Nem ugyanaz!
Másrészt: szükség van-e a párhuzamosításra, indokolja-e a GUI erőforrásigénye? Ne felejtsük, az eredeti állítás az volt, hogy >>ami nem párhuzamosítható az jellemzően nem is szokott a leginkább számításigényes feladat lenni.<< -
kisza25
félisten
-
Feruendios
tag
Kicsit lehangoló, hogy lényegi gyorsulás nem történt Desktop fronton, de ez a Teszt is csak a 4 magos CPU-kat nézzi de közben már van 16 magos + HT Intel Xeon, ami azért bőven majdnem 3x akkora teljesitményre képes mint egy Sandy Bridge 2600K. (10x-es áron, de hasonló TDP melett).
Esetleg a jövő valami egészen brutális méretű(GB méretü) L1,L2 cache lehetne, egy ilyen modositás szinte minden jelenlegi CPU-t meggyorsítana, illetve a magok számával szépen skálázodik a jelenlegi architektúra csak nincs értelme 6,8,12 mag + HT-nek asztali környezetben mert nincs ami kihasználná.
-
tibaimp
nagyúr
Nagyon köszönöm eme igen kimerítő tesztet, cikket.
Nekem 6 magos Sandy-m van amin egy enyhe tuningot is végeztem (a turbó órajelet beállítottam 4GHz-re), ez a teszt is abban erősített meg, hogy még egy pár évig marad ez a cpu, a vga-t kell majd gyakrabban cserélgetni.A haveromnak viszont egy 1156-os i7-860 cpu-ja van, erősen gondolkodik a cserén, mondjuk jövőre (idén vga-t cserélt), ami szerintem is így már aktuális lesz.
-
kpal
nagyúr
válasz
Hedgehanter #201 üzenetére
Q6600 is időtálló .
-
törölt tag
elméletileg a nem-K processzoroknál felfelé szorzózár van, ami miatt normál esetben nem lehetne őket tuningolni. nekem az Asus P8P67-M alaplap valamit trükközik (szerintem a Turbo Boost-tal csinálhat valamit), mert korlátozott mértékben de engedi emelni az órajelet, pontosan úgy, ahogy egy K-s processzornál is, az órajelszorzó növelésével.
nálam úgy néz ki, hogy 36x van beállítva, ez 3.6 GHz, mindegy hány szálat terhelek.
ha 38x-et állítok be, akkor 4 magon 3.6 GHz, 3 magon 3.7 GHz, 1-2 magon 3.8 GHz, így mintha Turbo Boost lenne, de nem 31x-hez képest állít/növel, hanem 36x-hoz. és ehhez csak órajelszorzót kellett állítanom, a Turbo Boost kézi állítgatását ekkor letiltja. engem is meglepett hogy működik...
szerintem egy nem-Intel brand alaplap kellhet hozzá, P67 esetleg Z68, Z77 chipsettel.
később csinálok pár képet, meg le is mérem hoz-e valamit a konyhára. -
arn
félisten
válasz
bakagaijin #200 üzenetére
pedig a bekebeli abit alaplapok (c300a korszak) utan nem volt vmi fenyes a ceg minosegpolitikaja
hullottak, mint a legyek. reszemrol azert cserelek harom evente, mert az elso harom evet tuti kibirja a kov haromban mar nem vagyok biztos, ne nalam haljon meg gar nelkul.
-
papasoft80
tag
válasz
Oliverda #209 üzenetére
Igen, ezt írtam is.
A szintetikus teszteknél ez így is van, de az olyan tesztek, melyek pont azért használatosak, mert a felhasználót "emulálják"(*), azok pont azt mutatják meg, hogy felhasználó mit "érez" mindebből. Jó példa erre az SSD-k tesztelése. A szintetikus tesztek során vannak különbségek, de a felhasználói érzeten mit sem változtat, hogy melyiket használod(kivételek vannak). Minden ilyen tesztbe oda is írjátok.* A játékok szerintem elég jók erre, függetlenül attól, hogy kismillió egyéb tényező befolyásolhatja az eredményt az éppen tesztelt komponensen kívül, de a való életben is így van ez. Lehet "labor körülmények" között mérni valamit(szintetikus teszt) és a valóságban is. Az utóbbi, bár 1-1 kiragadott esetet szemlélve félrevezető lehet, de nagyobb mintát nézve az áll legközelebb az igazsághoz.
Amúgy a cikk szerepének szempontjából igen nehéz helyzetben voltatok és az elvárásaimnak bőven megfeleltetek.(Ez részemről egy dicséret akart lenni
)
-
Oliverda
titán
válasz
papasoft80 #203 üzenetére
Senki nem fúj rá, csak egyszerűen bezavar bizonyos tesztekben, amivel torzítja a képet.
-
hugo chávez
aktív tag
válasz
FollowTheORI #132 üzenetére
"Alapvetően az x86 és az egyszálú soros végrehajtásban van közel a vég... és ott is azért mert az órajelet nem tudják felemelni tovább (gyakorlatilag 10-15 éve? megrekedtünk ezen a 4-5GHz körüli szinten), illetve az ILP (utasítás szintű párhuzamosságok) kiaknázása is már a plafont verdesi."
Na igen, csak pont az egyszálú soros végrehajtás az, ami minden feladathoz alkalmas, ezért a sebességének növelése lineáris gyorsulást jelent minden programban.
" Ígyis a fejlődés nagyrésze amit látunk már hasonló trükkökre "elpazarolt" tranzisztormilliókba került.
A thread szintű (SMT) párhuzamosságok kiaknázására, meg a többmagos dologban persze még lehet kiaknázatlan dolog, de azt sem lehet a végtelenségig csinálni sajnos."
De most pont az van, hogy egyre nagyobb tranzisztorbüdzsé áll rendelkezésre az egyre csökkenő csíkszélesség által. Viszont a soros végrehajtás sebességét nem tudják már érdemben növelni. SMT jó dolog, de a hatékonysága attól függ, hogy mennyire vannak kihasználva egy-egy adott programszál által a végrehajtóegységek. Ha eléggé, akkor nem sokat ér, hisz a szálaknak egymással kéne versengeniük az erőforrásokért. Magtöbbszörözés is egy képcsőfok, de nagy teljesítményű magokból sokat nem tehetnek rá egy lapkára, ugyanis az nagyon megemelné a fogyasztást, ráadásul a programok jelentős része nem is tud 4-8-16 mag/szál-nál többet megfelelően kihasználni, mert nem párhuzamosíthatóak annyira a feladatok. Keveset fogyasztó apró, "buta" magok sokasága meg az egyszálas teljesítményt öli meg.
Van még a GPGPU-vonal bevonása, ami a heterogén felépítésű (pár darab nagy teljesítményű "latency-optimized" hagyományos procimag és a sok apró "throughput-optimized" magból álló GPU-szerű tömb együtt) APU-kkal és a HSA/OpenCL 2-vel teljesedhet ki (szerintem úgy 2020-ra ki is derül, hogy mennyi alkalmazás lesz képes profitálni ebből a felépítésből és végrehajtási módból), de továbbra is ott van a probléma, hogy sok feladatot egyszerűen nem lehet eléggé párhuzamosítani, pláne nem az APU throughput-optimized magjainak optimális kihasználásához szükséges többszáz-többezer szálra. Egyébként az AVX célja és problémája is hasonló, mint az APU-ké. Ugyanis nagyon sok mindent nem lehet "SIMD-esíteni", pláne nem az 512-1024, vagy még több bit széles vektorméretre.
Viszont tranzisztorkeret meg van és egyre nagyobb lesz. Tehát szerintem logikus lesz ezeket a tranzisztorokat feladatspecifikusra tervezett egységekbe fektetni, amik semmi másra nem jók, de egy-egy adott konkrét feladat végrehajtását nagyon fel tudják gyorsítani. Vagy esetleg FPGA tömbökbe, amiket aztán mindig az épp aktuális program/feladat végrehajtásához konfigurálgatnak hozzá."És ha jól sikerül a Zen, ezért is zárkózhatnak fel nagyon közel. Reméljük a legjobbakat nekik, a "történelmi" esély még megvan most..
"
Igen, most még (mert ha ezt elcseszik, akkor a PC-s CPU piacon kb. végük lesz) van esélyük. Én szorítok nekik. És vevő is lennék egy mobil Raven Ridge-re, ha jól sikerül.
-
sirály12
őstag
válasz
Hedgehanter #201 üzenetére
Ugyan így vagyok ezzel, mintha kicsit megállt volna az idő.
Régebben 1-2 évente cseréltem én is lapot-procit, de mióta megvan a 920-as i7-es, aminek már vagy 6 éve, azóta nem érzem, hogy cserélnem kellene. Nekem mindenre elég. -
ledgeri
nagyúr
Hehe, vannak eggyező cuccaink...
(#116) EarL 007 A cinca alapfeltételeiről kérhetnék info-linket?
- Hmm most bántam meg, hogy nem K-ra építettem, de hát akkor ez volt.. na mindegy.. mivel nálam mostanra becsúszott a stream, ami kvázi valósidejú render ide meg kellene a kraft...
-
Sinesol
veterán
válasz
papasoft80 #203 üzenetére
Hja, ez nekem is elég idegesítő.
Valami vagy gyors, vagy sem, kit érdekel hogy érik el a mérnökök, a lényegen nem változtat.
Kicsit csunyan fest, hogy erőltetetten pozitiv/negativ benyomást próbáll sugallni egy cikk.
Mindig meg van magyarázva, hogy ami éppen jó az valojaban rossz, ami meg nem jó semmire, az milyen hasznos hogy ott van. -
papasoft80
tag
Nem igazán vagyok jártas a dologban, de miért kell annyira fújni az eDRAM-ra? Az nem ugyan olyan gyorsítási kísérlet, mint a többi?
Azt megértem, hogy vannak olyan tesztek, melyekben hamis eredmény lesz emiatt, de azért az eléggé feltűnő, hogy játéknál min. és max. FPS-ben is messze mindenki fölött teljesített. Bár számomra nem a játék a mérvadó, de szerintem a rendszer fürgeségét/"simaságát" jól le lehet mérni a min. FPS alapján, lévén a játék az egyik legösszetettebb/változó terhelést okozó alkalmazás. -
Sinesol
veterán
válasz
bakagaijin #199 üzenetére
Mondjuk ez igy elég furcsának tűnik, mivel a 6600k jóval olcsóbb, a deszka+ram meg kb ugyanannyiba kerül.
-
Hedgehanter
őstag
Q6600-am van az tobb mint 7 eves??
Elotte cserelgettem 1-2 evente mert ereztem a lassulast, de valahogy ugy erzem megallt az ido...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Hobby elektronika
- Linux kezdőknek
- iPhone topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest