Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ukornel

aktív tag

válasz emvy #226 üzenetére

"FFT algoritmus [...] Ameddig a kulon szalak tudnak kozos memoriaba dolgozni, addig minden szep, de ahogy a szalak kozti szinkronizacio koltsege megno, teljesen letorik a skalazhatosag.

Én csak messziről ugatom ezeket a dolgokat, de laikusként is úgy érzem, hogy ha sikerül megtöbbszörözni a kraftot párhuzamosítással, az már hatalmas előrelépés.
    Függetlenül attól, hogy a memória, vagy a rendszermemória (IGP esetén) mérete továbbra is korlátozó tényező (ráadásul az utóbbi lényegesen magasabbra tornászható fel). Ha egy bottlenecket ki lehet iktatni, akkir miért ne iktatnák ki?

• sb

veterán

válasz emvy #226 üzenetére

Én is úgy tudom, hogy az FFT párhuzamosításával nincs gond. Mpeg-nél a gyakorlatban is megoldott tudtommal.

Azt, hogy mi kell még spektrális számításokhoz passzolom.
    Ahogy a GUI témában sem ismerek semmi igazán számításigényes feladatot, de majd a link alapján utánanézek.

Viszont az eredeti kérdésre visszatérve:
    "Ezek a problemak akar egy jatekban is elofordulhatnak, ill. a 'hetkoznapi problemak' nem szerepelt a hozzaszolasodban, mint kitetel."
    Valóban utólag tettem hozzá pontosításképp de attól még teljesen jogos. Nézd meg miről beszélünk: consumer termékekről, ezeknél nem merül fel igényként ilyen jellegű feladat. Cserébe viszont:
    1. ott van jelenleg is bármelyik igp-s prociban a teljesítmény 60-80%-a érintetlenül (sokszor még a cpu magokban is, nem csak az igp-ben)
    2. pár nagyságrenddel több feladat létezik amire VAN hatékony párhuzamosítható megoldás és VAN igény is a consumer piacon. Mégsincs kihasználva.

Szóval elmélkedhetünk neurális hálózat alapú számítási feladatokról és lehet, hogy egyszer átlagos igény is lesz pl. ilyen alapú arcfelismerésre egy átlag okosórától is, de addig a jelenlegi, valós erőforrások és feladatok kapcsán kellene a temérdek lehetőséget kihasználni.

Elméletben persze igazad van, mindenre jobb (és ingyenes) megoldás a fizika egyszálas gyorsítás de sajnos ez egy nagyon ideális (és pazarló) megoldás. És látszik az utóbbi 10 évből, hogy nem is működőképes. Sem high end sem a ultramobil szegmens nem erre megy.

• ukornel

aktív tag

válasz emvy #178 üzenetére

"Ez szimplan fals. Mondok par peldat:
    - nagymeretu, erosen csatolt neuralis halok szimulacioja
    - spektralis szamitasok
    - egy rakas N-test problema
    "

Bocs, hogy bele vauzok, de úgy tudom, az FFT algoritmus párhuzamosítható; a nagy méretű vektorokkal, mátrixokkal való alapműveletek szintén. Mi kell még a spektrális számításokhoz?
    Nem értek hozzá, de úgy rémlik, hogy az N-test probléma, FEM témakörében is van több párhuzamosított algoritmus.

"Mondok meg valamit: GUI. Tobb szalon futo grafikus felhasznaloi feluletek lenyegeben sosem tudtak elterjedni"
    Nem párhuzamosítható, vagy nem terjedtek el a több szálon futó grafikus felhasználói felületek? Nem ugyanaz!
    Másrészt: szükség van-e a párhuzamosításra, indokolja-e a GUI erőforrásigénye? Ne felejtsük, az eredeti állítás az volt, hogy >>ami nem párhuzamosítható az jellemzően nem is szokott a leginkább számításigényes feladat lenni.<<

• sb

veterán

válasz emvy #178 üzenetére

Lehet.
    Bár ezek egyikét sem érzem hétköznapi feladatnak, erre majd lesz kvantumszámítógép.
    Persze lehet, hogy egyszer lesz igény neurális háló alapú AI-ra egy okosórában is. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés