- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
SityiSXT
őstag
Ez eddig nagyon szép, csak az antivírus és a tűzfal nem feltétlenül tud megvédeni egy OS sebezhetőség kihasználása esetén - ezt jó, ha megjegyzed.
Jó, ha tudod még, hogy " a már felfedezett, de eddig még nem publikált zero day sebezhetőségeket nagy valószínűséggel bespájzolták a kártevőterjesztők, hogy biztonsági frissítések befejezése után tudjanak vele hatékonyan támadni, fertőzni." - forrás
(Ami pedig a kompatibilitási módot illeti: nem tudom, honnan szeded ezt, hogy játékoknál nem ér sokat - saját tapasztalatból mondhatom, hogy nálam nem volt különösebb gond soha (a Starcraft nem akarta az igazságot rendesen Win7 alatt, de Win8.1 alatt teljesen jó). Mellesleg ha warez játékokról van szó, akkor állhat a kompatibilitásról tett megjegyzésed, mert ott pont a védelem megkerülése miatt "szabálytalan" dolgokat tesznek a crackerek - és pont amiatt működik, mert az XP engedékenyebb biztonsági szempontból.) -
King Unique
titán
Meglepő eredmények...
Látszik, h odafigyelsz a védelemre, ami dícséretes, Comodo FW is az egyik legjobb, legerősebb tűzfal a piacon.
Ilyen felhasználásra elég lehet neked ez a XP, csak az a kérdés, h mi lesz a jövőt illetően a biztonsági rések terén, mert OK, h el van túlozva kicsit ez a "veszély" dolog, de akkor is aggasztó lehet idővel...Szal fogjuk rá, elismerem, h esetedben egyedi felhasználás és tudatos védelem mellett lehet még maradni XP-nél, de a többség, az egységsugarú, hozzá nem értő átlaguserek nyilván jóval veszélyeztetettebbek. Ezen és más dolgok miatt, amiket te nem csinálsz, nem használsz, de az átlag igen, ajánlottabb nekik az újabb rendszerekre váltás.
A "7/8 vs. XP a jobb, mért nem ilyenek az újak is" felhasználói felületével, kinézetével kapcsolatos véleményeddel továbbra sem értek egyet
, mert tapasztalat híján, azokat te túlzod el, nagyítod fel feleslegesen (trollkodsz). Egyéb témák kapcsán, nyilván többiek (én) is írtak olyanokat, ütöttek meg olyan hangnemet, ami akár annak minősülhet, nem rád kell egyedül fogni, ez igaz.
-
SityiSXT
őstag
Fordítsuk akkor meg a dolgot:
Mit gondolsz, miért ad ki folyamatosan évek óta frissítéseket a Microsoft a termékeire?(Apró megjegyzés: Azt mondod, feltételezett dolog. Bizonyítani is tudod, vagy ez is olyan, mint hogy a Microsoft hazudik a statisztikákat illetően - lásd a legutóbbi biztonsági jelentést, amit egyszerűen semmibe vettél csak azért, mert Microsoft?)
-
King Unique
titán
Nem próbáltad kompatibilitási módot XP-ben se (Win7-ben is van), h ne kelljen régi rendszert csak emiatt felrakni, futtatni ??
Nem baj az annyira, ha azok tetszenek, de azért itt XP kapcsán másról is szó volt (elavult, nem biztonságos), ami miatt érdemes lenne váltani.
Ezidáig is ki volt nálad kapcsolva frissítés, szal támogatás megszűnése nyilván nem aggaszt. Persze egy jó vírusírtó+ tűzfal és egy stabil böngésző megspékelve Adblock, NoScript, Trafficlight stb. extrákkal azért ad egy védelmet, de egy eleve lyukas rendszernél már nem lesz 100 % a hatásfok...
Azon is sok múlik, h valóban mire használod gépet, mert ha csak játék és könnyű kis identitást nem érintő netezés (nuku netbank, levelezés) és semmi komolyabb szoftveres munkára, fontos cuccok sincsenek rajta, akkor el lehet lenni XP-vel is még egy ideig, de előbb-utóbb a rések elérik a kritikus szintet és mindennapi használat is problémás lehet.
Legjobb lenne dualbootba felrakni most egy win7-et és akkor XP is megmaradna, tudnád szokni az új környezetet, anélkül, h a régiről le kéne mondanod, de máris meglenne a biztonság.Azért kíváncsi lennék rá, ha lefuttatsz egy MBAM-ot és / vagy Hitman Pro-t találna-e most gépeden vmit, v mondjuk fél év múlva
Ha zéró (screenshotot dobhatsz), akkor tudatos userként használod a masinát, de egy idő után már ez se lesz elég XP-nél. -
King Unique
titán
Azért annyira régi játékot nyomatni, amihez már 98 kell, az komoly, jó amishkodást....
Ezt az "XP-n jobban menne, gyorsabb, jobb, szebb" szlogent nem kéne minden téren annyira reklámozni, mert egy Virtulaboxban / VMWare-ben, a Win98 mért ne menne ugyanolyan jól Win7/ 8.1 alatt...
Ezek és más dolgok terén az a tapasztalati hiány, amit pedzegettem, h ki sem próbáltál új rendszerekben dolgokat, de helyből ráhúzod, h xy márpedig csakazértis jobban működik XP alatt, ez kicsit merész... -
King Unique
titán
Ezeket én is tudom
, csak ott ment a problémázás, h erővel maradni a réginél, csak a felület miatt, ami kicsi merész, buta lépés lett volna XP-n, mikor van alternatív megoldás is.
Azért nem csak ez a teszt létezik ám, van több is, ahol az újabbak sokkal jobban teljesítenek, illetve maga a teszt konfig is olyanra sikerült, ami XP-nek bőven elég, már-már sok is, Vistának/ 7-nek meg úgy-ahogy elmegy, ez is számít.
Játékok terén a 8.1 sok helyütt 7-esnél (XP is) is jobb teljesítményt produkál és kompatibilitás a régiekkel se megoldhatatlan.
Én sok DVD, Blu-ray lemezt írtam meg, de művelet sebessége alapvetően írási sebességtől függ, pár mp ide-oda nem számít, sőt sok írószoftver stabilabban megy újabb rendszereken, XP-nél volt, h kifagyott, visszaesett a puffer...
Ráadásul idővel az XP nagyon be tud lassulni és mire megnyitsz vmit másordperceket kell várni, akadoznak dolgok...új gépeken SSD-vel nagyot lehet lökni teljesítményen, de mivel alapból XP TRIM-et se támogatja (és sok mindent nem), így macerás ott használni. 2 TB feletti adat / boot partíciókat se támogatja, ott is külső (fizetős) szoftverekkel kell mókolni, ahogy AF-et se, partíció eltolása is elavult, okozhat gondokat.
1 GB, v afeletti fájlmásolás nem nagy újdonság manapság, ISO fájlok, HD filmek stb.Szal nem csak biztonság terén vannak, lesznek vele gondok, hanem sok új technológiát nem támogat, amik azért manapság használatosak. Persze más dolog, h ugye egyeseknek mire van szüksége, mit használ és mi nem kell neki, de előbb-utóbb lehet majd szüksége lesz rájuk, nem lehet örökké amish módra a múltban élni...
-
stopperos
senior tag
-
SityiSXT
őstag
Elso cikk: Ami igazabol fontos, az az ASLR es a PatchGuard. XP nem tudja, igy konnyebben sebezheto. Emellett 64 biten kotelezo a digitalisan alairt driver, igy errol az oldalrol is sokkal vedetteb a rendszer (ez nincs benne ebben a cikkben)
Masodik cikk: 5 eves cikk, igazabol azert linkeltem, mert mar akkor is jobbnak szamitott a 7, mint az XP a szaksajto szerint, en csak az elso peldat (ezt) hoztam, amit talatam.
Harmadik cikk: Objektiv erv... Esetleg a Microsoft linkelt allitasait cafolo szakirodalmad van?A regi jatekokkal kapcsolatban meg mar irtam: a Good Old Games foruman rengeteg segitseget talani. Kb. 100 jatekom van onnan, mindegyik remekul fut a Win8.1-et futtato otthoni gepemen. Tegyuk hozza a korrektseg kedveert, hogy az Interstate sorozat az, aminel nem tokeletes a megoldas, de ennek leginkabb hardveres, semmint az OS-bol fakado okai vannak.
-
King Unique
titán
Nekem is XP-n a classic start menüre van beállítva
, ahogy sokaknak, de mivel tökéletesen használható alapból a 7-esé, ill számomra a 8 megoldása is, ezért nem farigcsáltam utólag azokban, mert felesleges...
Ha annyira kell neked, felrakod Classic Shellt.és kész, 2 perc, de ezért elvetni egy rendszert, mert nem a régi primitív menüje van, mikor ugyanúgy adott a választás, illetve testreszabás lehetősége, na az a hülyeség...De leírtam én korábban mi itt a baj, XP-síteni akarsz mindent, mert (régebbi rendszereken túl) csak azt ismered, újabb rendszerekkel nincs tapasztalatod
Ahogy 8-cal se, ezért mész rá jobb híján a Metro & Charms Bar témára erővel, holott nem kötelező őket böködni, használni, simán el lehet lenni csak az asztalon, +egy Classic Shellt feltéve méginkább háttérbe szoríthatóak, de persze kár magyarázni...FF-nél butaságot meg nem kéne írni, mert 29-ben is már javítottak ezt-azt [link], de majd fél év múlva megnézném, mikor már 3x verziónál fog járni, nálad még akkor is a 28 lesz fent - ha nem jön be ez a felület visszaállítás - , h akkor mennyire lesz sebezhető. Egy XP alatt kicsit kockázatos, nemde?
-
SityiSXT
őstag
"-Ám mondanál is egyet? (de ne a botnetet plz.. az bizonyíthatatlan)"
A legfontosabb biztonsagi kulonbsegek
Erdekessegkepp: XP-Vista-7 osszehasonlitas - nem csak biztonsagi szempontbol
A Microsoft 2013 oktoberi biztonsagi jelentesePoenbol csak miattad Win98-asitottam a melos Win7-emet. Ime az eredmeny:
A vicc az egeszben, hogy az egesz muvelet nem tartott tovabb 5 percnel, beleertve a Classic Shell letolteset es telepiteset.
Igen, tudom, bele lehet kotni, hogy a start gomb nem egeszen olyan, mint az XP-e, de ez konnyen orvosolhato egy minimalis keresessel, ugyanis a Classic Shellben akar a kutyad fotoja is start gomb lehet. Azok a jobb oldali ronda nagy gombok is tovabbi par kattintassal eltuntethetoek, ami a megnyitott rendszertulajdonsagoknal van. A Win7 beepitve hozza ezt a klasszikus stilusu feluletet, a talca vastagsagat meg 4 kattintas volt atallitani. -
stopperos
senior tag
Nem szoktam olyan sokat letölteni, de pl egy ilyen hangnak örülnék, mert néha annyira belemerülök a munkába, hogy elfelejtem megnézni hogy lejött e már. Egy ilyen hang pedig felhívná a figyelmem.
Meg is van [link] Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem, mert ez egy jó ötlet volt. -
King Unique
titán
Ez a megítélés, csak részben igaz, felületes módon, viszont a mindennapi gyakorlati használat az, ami alapján megismered, felfedezed az új rendszert igazán és objektív képet kapsz róla, rájössz, h nem minden a kinézet, és nem csak a komfortról van itt szó, hanem vannak sokkal fontosabb dolgok is benne.
Win7 "átalakítása", az amúgy jó start menüjének farigcsálása szerintem már túlzás, ahogy előbb peti_s is leírta [link], bőven megszokható XP után, de aztán te tudod...
Win8-cal kapcsoltban, ha 7-et átalakítod magad ízlésére, ott ez ugyanúgy eljátszható, sőt mivel 8 desktop jobban bejön (mint nekem is, ebben legalább egyetértünk), akkor kevesebb dolgod is lenne. Start gombra jobb klikkel kattintva valóban a kezdőképernyőt (ez a neve...) hozza be, de bal klikk meg a fentebb is említett menüt. Ha meg felraksz pl. egy Classic Shellt, abban beállítható, h ne hozza be, illetve, h Windows gomb lenyomásakor se ugorjon oda. Ha meg nem fog tetszeni az új hibrid Metro-desktop start menü, akkor szerinted meddig tart lecserélni és másikra, pl. C.S.-re és el van intézve a dolog. Egyébként C.S. is megjeleníti Metrós appokat, persze szolídabban, de nagyon sok minden állítható benne, aszem az is, h ne jelenítse meg.
Ha megnézted 8.1 és 8.1 Update 1 újításait így is rengeteg user kérésnek eleget tett ezekkel az MS, ezek végett persze volt sok haszontalan újítás is, ami csak a nyafogás miatt lett belerakva. Viszont mivel Metro a rendszer része, erre épül, cél a népszerűtése, azért ennek teljes kiiktatása kicsit erős lenne, hiába a sok okoskodás, h így, meg úgy kellene megcsinálni...Firefox 29 engem is kicsit meglepett elsőre, talán a 28-ast jobban megszoktam, viszont bekapcsoltam menüsor megjelenítését és onnan már tőből lesz@rom a felületét...Nem az a fontos, hanem h gyors, stabil és biztonságos legyen. Utóbbi különösen fontos, mivel netről érkezik támadások java és kulcsfontosságú maga a böngésző ilyen téren és alap dolog a frissen tartása, ami nem csak új felület bevezetését jelentheti, hanem a biztonsági rések befoltozását is.
Utóbbi időben hackerek rászálltak rendesen FF-re és különösen egy XP-user nem engedheti meg magának azt a luxust, h kicsinyes érveket felvonultatva nem frissít és kiteszi gépét, saját maga biztonságát a veszélynek... -
SityiSXT
őstag
"erre ő szintén küldött PÜ-t, amit nem olvastam el (na vajon mi lehetett benne)" - Ha el sem olvastad, honnan tudod, mit irtam?
A tobbit meg nem kommentalom. Nem nagykepusegbol, es nem azert, mert nem volna mit hozzafuznom a dologhoz. Egyertelmuen latszik a viselkedesedbol, mit lehet erre mondani.
-
Tamás88
őstag
2 féle képen is ki tudod próbálni:
1. Ahogy előttem leírták, van 90 napos próba idő, azt ki tudod próbálni.
2. Virtuális rendszerre teszed rá, és ott próbálod (pl. Virtualbox)"(#291) SityiSXT Nincs itt semmiféle lavina, csak te szeretnéd gerjeszteni, mert a PH szabályaival ellentétben te sértő módon írtál nekem a hozzászólásodban, és én ezt nem hagytam szó nélkül - csak én privátban, nem nyilvánosan! Te vagy az első a PH-s tagságom óta, akinél ezután letiltottam a PÜ fogadását. Ne szítsál itt gyűlölködésre, inkább gondolkodj el azon, amit írtam.
"
Ezek után ne csodálkozz, ha továbbra is ide írja a szerinted sértő hozzászólásokat, mivel nem Pü-re ment, így nem volt értelme letiltanod. És én nem is láttam semmi sértő hozzászólást sem.
Apropó! Használj Vistát, az pont olyan, amilyennek szeretnéd, okos start menü, és XP-s tálca.
-
peti_s
addikt
Amíg XP-t használtam, nekem sem jött be a 7nek ez az újítása. Még mielőtt feltettem a 7-t, utánanéztem h lehet visszaalakítani olyanra mint XP alatt volt, mert vissza lehet. De amint feltettem a 7-t, és elkezdtem használni, rájöttem hogy sokkal jobb így, nem össze-vissza vannak a tálcán a megnyitott alkalmazások, hanem csoportosítva, rendezetten. Egy videó sosem u.az mint mondjuk 1 hétig használni egy OS-t. A W8tól én is idegenkedek, de ma már inkább használnék Vistát, vagy 7-t mint XP-t.
-
King Unique
titán
Nyilván könnyű most kiforgatni a szavakat, de a lényegen nem változtat.
Pont azért ezekre a triviális dolgokra mész rá, mert nincs meg a gyakorlati tapasztalat és egy rendszert teljesen megismerni, márpedig az ilyen netes kis élménybeszámolók alapján nem lehet, max felületesen.
Alapban, ha felrakod oprendszert, 30 napig használhatod, viszont MS, v ahogyan hívni szeretii M$, mindig közzéteszi a 90 napos Enterprise próbaverziókat, amiket az slmgrxxx parancssal összesen 180 naposra lehet 1x hosszabítani. Korábban volt Win7-ből, de most értelemszerűen a Win8.1 van fent. Rá kell keresni 7-esre, v itteni topikjában biztos tudnának segíteni.
Ez nem feltétlenül azt jelenti, h tesznek ők rájuk, mert így is sokat farigcsáltak rajta miattuk, de minden bugyuta user felvetésre nyilván ők sem ugranak. így is már fogják a fejüket a Metro-mizéria miatt és ahogy elnéztem augusztusban érkező Win8.1 Update 2 start menüjét [link], ami vsz uilyen formában a Win9-be is bekerül , tele van modern apokkal--->marad a Metro... Bár jövő tavaszig ki tudja mi lesz még
Tudnék még írni, de egyszerűen felesleges, maradjon XP-nél, használja egészséggel, többi Windows, más OS-típusok úgyse lesznek sohase kedvére valóak, ilyen hozzáállással szerintem Win9-től se várjon majd csodát...
-
SityiSXT
őstag
Nem gerjesztek en itt semmit. Tobben mutattunk ra, hol van a gond a hozzaallasoddal. Es utana en levontam egy kovetkeztetest. Te sokkal durvabb mondon levontal egy masikat, PU-ben, aztan megfejeled azzal, hogy a normalis hangnemben irt valaszomat figyelmen kivul hagyod es irsz egy ujabb bunko valaszt. Azt irod, el kene nekem gondolkodnom. Megtettem, pont emiatt irtam csak tenyeket utana. Te megtetted? Semmi kedvem szemelyeskedni, de ha te nem teszel azert, hogy bekesen rendezodjon a helyzet, en hogy tudnek rajta javitani? Ketton all a vasar...
Az Internet Explorer a rendszer szerves resze - attol, hogy te meg nem hasznalod napi szinten bongeszesre, mas telepitett program hasznalhatja. Egyelore a veszely nem olyan nagy, mert alternativ bongeszovel es/vagy EMET-tel kivedheto. Adott a kerdes: mikor fut be olyan hiba, amit nem lehet kivedeni?
-
King Unique
titán
Nem egészen erről van szó...
Elfogadni el lehet, csak akkor azt kell mondani, h nekem elég még egy darabig az XP és annak tudása és pont, addig OK a dolog. De utána az újakat, csak azért erővel lemínősíteni (visszafelé rád is igaz, amit ránk mondasz), mert máshogy néz ki, nem úgy működik benne néhány dolog, mint az XP-ben, az már nem teljesen OK. Rendben, h ennek is egy része szubjektív, kinek hogyan tetszik a használat, szokta meg, csak pont esetedben a gyakorlati tapasztalat hiánya az újaknál - ami nem egyenlő, a netes review-ek és társaival - az, ami felületes, triviális dolgok feszegetésévé változtatja az ellenérveidet. Ki kéne próbálni, használni és utána véleményt alkotni róla, v összehasonlítani.
8-nál nem tetszik Metro, OK, de mint meg lett említve gyakorlatilag gép bekapcs--->bejön asztal--->desktop böngészés, fájlműveletek, mappák stb.--->gép kikapcs. Nincs közbe Metro, ha nem akarod, ha meg véletlenül odanavigálsz, másodperc tört része visszatérni desktopra. Nem muszáj 0-24-be azt bámulni, azon dolgozniDe ugye, ha nem is muszáj, akkor is mért része a rendszernek, ezt volt a bajod. Ezen sajnos sem mi, sem MS jelen állapotban nem tud segíteni és lehet Win9-ben se fogják teljesen kigyomlálni, csak puszta felületes user unszimpátia miatt nem is lenne ésszerű lépés, max eladások, népszerűsítés szempontjából, ami persze nem utolsó dolog, az is igaz
De vsz, ha már ennyit dolgoztak vele, nem fogják csak úgy kidobni az ablakon és igazából jól is teszik.
-
SityiSXT
őstag
Akkor jöjjön pár tény linkek formájában:
- IT Café hír: A kiberrendőrök is a Windows XP lecserélésére buzdítanak (hozhatnék még cikkeket tonnaszám a nemzetközi szaksajtóból, de szemléltetésnek elég lesz ez is, legalább innen van)
- Ez a cikk, amihez ez a sok hozzászólás született, pont arról szeretett volna szólni, hogy a vállalatok hogy kezelik ezt a helyzetet: a Windows XP biztonsági kockázat és potenciális veszélyforrás lett
- A te hozzászólásod - ez indította a lavinát
- A válaszok: egy, kettő, három, négy, öt - tovább nem folytatom, elég ennyi
- Reakcióid: Csúnya a 7 és a 8, Start menü -
SityiSXT
őstag
Kész, feladom. Továbbra sem tudom elképzelni, miért olyan elképesztően fontos, hogy az ablak címsora és a görgetősáv pixelre ugyanolyan legyen, mint az XP-ben. De ha te csak emiatt ragaszkodsz hozzá...
Régi játékoknál a GOG fóruma egyébként rengeteg segítséget jelent, ha újabb Windowson akarod futtatni, mivel sok esetben a közösség készít hozzá utólagos javításokat lehetővé téve a játékot modern gépeken. Nem egy esetben ez ráadásul azzal is jár, hogy szebben néz ki a játék (egy gyors példa: Die By The Sword -lelkes modderek adtak hozzá DX9 rederert és akár fullHD-ban is játszható a 3dfx-nél picit jobb minőségben), sőt, akár benne maradt bugokat is kiirtanak (erre a legjobb példa a Vampire: The Masquerade - Bloodlines: az eredeti fejlesztőcsapat évek óta becsődölt, de a mai napig jön hozzá javítás és extra tartalom).
-
King Unique
titán
Nem tudom mért mész rá ennyire a grafikára, de grafikus, dizájner, művész vsz nem nem lehetsz, mert akkor lenne annyi szépérzék, h nem a régi puritán felületet sztárolnád. Metro nekem tetszik, lehet másnak nem, de a ronda szó eltúlzott, viszont az XP kicsit fapados, rút kinézeténél mképpen látványosabb, mutatósabb.
Lehetne másikra, azt is mondani, h normális ember, nem neten xy fórumokban kommunikál, hanem személyesen élőszóban, viszont előbbit is kell a mai világban, ahogy igaz ez online tájékozódásra, információszerzésre. Én is ki szoktam nézni ablakon, csak sokx pl. reggel elmész dolgozni, még hűvös van, aztán dél-délután körül már ki tudja mi lesz (napközbe hiába nézel ki, lehet óra múlva más idő lesz), ezért jó egy előrejelzés, nem?
Többet nyújt, persze, ha minden menüt, még fórumot is végigkattintgatod, de kezdőkép--első blikk szituációnál, azért Win8 app részletesebben kiírja órákra lebontva, és továbbgörgetve akad ott még más hasznos dolog, hő és egyébtérkép, előrejelzés stb., csak ahhoz ugye ki is kéne ám néha napján próbálni...
Ez a tálcás dolog...eleve csak pár kattintás 7/8-ban tálcai összevonást ki-be kapcsolni, de mióta van előnézeti kép funkció, szerintem nem különösebben zavaró, mivel egeret odaigazítva megfelelő nagyságban és névvel ellátva bőven kivehető melyik, melyikhez tartozik, sőt adott ablakon hagyva kirakja full képernyőbe és arra kattint a user, amelyiket használni akarja. És ugye csak az azonos fajta programoknál, fájloknál van összevonás, de aki 7/8 user, az tudja, milyen egy hasznos dolog az előnézeti kép és sokkal jobb így a tálca, mint az XP-ben.
Inkább az XP start menüje volt elrontva 7-hez képest, pont most 8-on asztali eszköztárt, de minap XP-s gépen annak start menüjét böködve, ez a "kiterülős" megjelenítés, míg onnan kibogarássza az ember, jujj...
Win7-nél eleve a gyakran használt programok ikonjait kiteszi előre nagy méretben a menübe, viszont, ha a többi kell, akkor lefele kibontani, görgetni picit, azért egyáltalán nem macera.Esetedben alapvetően az a gond, h túl régóta használsz XP-t és egyszerűen beléd ivódott annak minden ******ge. Mindent XP-síteni akarsz, mert csak annak a megoldásai lehetnek jók (lásd pl.tálca), ami attól kicsit is eltér, az már eleve rossz, hülyén van megcsinálva.
Pedig előtte kicsit le kéne ülni új rendszerek elé, használni pár napig, 1-2 hétig, aztán lehet rájönne az ember, h tudnak azért ezek egyet, s mást, v többet néhány dologban, mint a régiek, mint az XP... -
stopperos
senior tag
Tudtam, hogy ismerős a felhasználó neved, mert már láttalak más tech oldalon hozzászólni, csak régen volt az már. Most beugrott, hogy melyik régi hír lehetett.
-
SityiSXT
őstag
Ezt a kijelentésedet a helyedben átgondolnám még néhányszor. A Microsoft Office 2010 már saját kinézetet kapott, nem a Windowsét követte, ugyanígy az Adobe termékek is a CS5-től vagy 5.5-től; a Google Chrome és a Firefox sem a Windows beállításait követi, ráadásul skinezhetőek; a Steam, Origin, UPlay mindig is egyéni kinézetet használt. És tuti van még egy raklap program, ami vagy saját felületet használ, vagy tetreszabható/skinelhető. Mi az, amit használsz, és ennyire csak a Windows alaptémáján hajlandó megjelenni? Jegyzettömb? Számológép? Milyen az a munka, amikor jobban el vagy foglalva az ablakkerettel, mint a munkafelülettel? Én perpill ezt a hozzászólást Internet Expoler 11 alatt írom Windows 8.1-en, 22"-os monitoron fullHD felbontással, de a fókuszom a szövegbeviteli mezőn van, és maximum periférikusan látom, hogy jelenleg az ablak teteje világoszöld. A jobb felső sarokban lévő gombhármast észre se veszem, csak ha direkt ránézek, ugyanígy a tálca is "láthatatlan", és a start gomb is.
Te csak egy végletekig merev, rugalmatlan, buta ember vagy, aki képtelen alkalmazkodni. -
King Unique
titán
Kinek tetszik, kinek nem...
De még, ha az egész Win8 ilyen lenne, akkor azt mondanám, lehet kicsit izé, de mivel ott a másik felület - desktop - , nem problémázom rajta. Őszintén szólva, még üdítő is Metrón barangolni, kell néha a változatosság . Látja az ember, h gombok stb. mobil oprendszerekre hajaznak, de egyrészt mivel azon is használható, érthető, másrészt nekem nem a rondaság jut róla először eszembe, hanem, h modern, cool. Ez ugyan sima 8.1 teszt, de látszik felület kettősség, illetve, h azért, amire való arra jó a Metró és olykor még tetszetős is. [link]
Ha 7 /8 után ülök le XP elé, na akkor jutnak először eszembe, újabbakhoz viszonyítva a puritán, ronda, primitív szavak...
Egyedi szokásaid vannak tény, de ez a "kinézek az ablakon", nem kell semmi más, mit mondjak erre...7-nél meg mit akarsz kikapcsolni, minek arra külső start menü, szerintem bőven jó a beépítettPersze nem olyan, mint az XP-nél, de jobb szerintem. 8-nál meg el lett mondja, meg lett mutatva, h nagyon sok Metroval kapcsolatos dolog állítható, aktív sarkok, jobb alsó kivételével letilthatóak, de ott úgyis ritkábban matat az ember.
Az igaz, h sokx minden második MS OS kicsit félresikerült lesz, de azért 8-cat nem lehet egy lapon említeni egy Vistával, ahol azért komolyabb gondok voltak, másrészt amennyit 8 óta a 8.1-en javítottak, kozmetikáztak, már-már felér egy következő főverzióval.(#257) Speed(R): + 1, + 2 ...+ n!
-
SityiSXT
őstag
Erre még hadd reagáljak gyorsan: "Nekem azért olyan fontos a felület, mert nagyon sokat gépezek." - Én is sokat gépezek. Ilyen a munkám. De nem a Windows asztalt bámulom, hanem az adott alkalmazás felületét, legyen szó Outlookról, AD konzolról, akármiről. Nem az adott OS felületét - ez a fontos különbség.
-
Speed®
titán
Az a helyzet, hogy MSék ki fogják bírni, ha nem veszed meg az új OSüket. Olyan szinten vagy kompromisszumra képtelen és csak a saját berögződött dolgaidhoz ragaszkodó, hogy nincs értelme győzködni. Az esélyét sem akarod megadni, hogy megszokj valami újat, mást..ha ennyire jól elvagy XPvel, miért nem használod tovább szép csendben? Nem tilos..a hasonló figurák okán az MSE és egyéb vírusírtók is frissülnek még jó darabig..hát hajrá.
Egyébként ha nem lennél lusta (mert ez szerintem egy egészséges adag lustaság is), simán meg tudnád oldani, hogy számodra is okés legyen a 8.1 pl. A 7 is teljesen használható rendszer régóta. A grafikai csicsamicsákat letiltva is tud értelmesen kinézni, testreszabó/ás kérdése. Én nemrég váltottam 8.1re, a 8 nekem sem tetszik, ott komolyabban kell beavatkozni, hogy kézreálljon, de itt pár kattintás..nem haltam bele..XPt viszont tuti, hogy nem használnék már, csak ha nagyon muszáj (HW limitáció, kompatibilis szoftvertéma és egyebek okán).
Sry, de már zavaró az ámokfutásod. Szóval ezt a vonalat zárjuk itt le kérlek.
-
SityiSXT
őstag
Persze, hogy nem biztos, nem is ezt mondtam. Arra próbáltam rámutatni, hogy a hivatalos támogatás elmaradásával bizony nő a biztonsági kockázat, ezzel együtt annak a veszélye is, hogy baj lesz a gépeddel - a Microsoft pedig nem fog segíteni. Mellesleg egy vírusirtó nem biztos, hogy meg tud fogni egy olyan kártevőt, ami az OS saját védelmi mechanizmusát áttörve képes irányítást szerezni az adott gép felett. Nem mondom, hogy nem lehtetlen, de XP alatt azért eléggé egyszerű processeket elrejteni még a Task Managerből is. Az XP-vel "mindössze" ennyi a baj: a biztonsági mechanizmusai több, mint egy évtizedes alapokon nyugszanak, és ami fejlesztés azóta Windows vonalon végbement, azt nem kapta meg - hogy miért, az most mellékes, de elég arra gondolni, hogy az UAC ésszel használva már egy egész jó védelem lehet, az Internet Explorer is védett módban csak Vistán és újabb Windowsokon tud futni, a SmartScreen szűrő pedig (ha emlkéezetem nem csal) a Windos 8-ban került rendszerszintű bevezetésre, addig csak az IE által letöltött fájloknál ugrott.
Az autós példával arra próbáltam rámutatni, hogy meglehetősen érdekes, mások szemében irreleváns, illetve nem épp kulcsfontosságú szempontok alapján vagy képes megítélni az egyes OS-eket. Ha valami nem szög ugyanaz, mint az XP, akkor az már nem is lehet jó?A Microsoft tuti nem fogja kidobni a Metrot, legalábbis belátható időn belül biztos, hogy nem. Damoklész kardja meg ott van feletted, ahogy már említettem. Lehet a régi autót szeretni, de ha objektíven nézed, a modern autók bizony biztonságosabbak, gazdaságosabbak, dinamikusabbak általában véve. Az is igaz, hogy a középkonzol ma már inkább számítógép, semmint tekerőgombok, kapcsolók, csúszótolókák összessége, a kilóméteróra sem mechanikus már, meg összességében véve esetleg ridegebb, de hát mi tökéletes itt a földön?
Amúgy nem tudom, te hogy vagy vele, de én ha a gép előtt ülök, akkor nem az OS-t bámulom, hanem az adott programot, amivel épp foglalkozok, legyen az böngésző, szövegszerkesztő, játék, médialejátszó, vagy akármi. Egyszer kell belakni a rendszert, utána minimális az interakció magával a Windows-zal, szinte mindent az alápakolt dolgokon keresztül lehet intézni. Akkor meg minek olyan görcsösen ragaszkodni hozzá, nem igaz? -
King Unique
titán
Mért, a többi gyártó nem, amikor XP-t megcsinálták, akkor is főleg magukért...?
Az, h te hogyan, mire használod, az valóban a te dolgod és a te választásod, h milyen gép elég, veszel-e újat, v sem.
Ahogy kolléga lentebb megfogalmazta egy remek példával, azért van ennek ám kockázata is.
Metro csúnya, az szubjektív, bár megjegyezném, h mihez képest, mert egy asztali felületen mi a szép?? Egyéni háttér, Win7-nél átlátszó, üvegszerű Aero Glass megjelenítés?Azért pl. meg akarsz nézni egy időjárást, alap esetben:
- böngésző--->pl. koponyeg.hu--->ebben mi a szép, unalmas, egyszerű a felület.
- minialkalmazások pl. Win7-ben--->szerintem ez dizájnosabb, viszont túl kicsi az ablak, kevés információt jelenít meg, bár van akinek ez is elég.
- modern app--->Win8-on azért szerintem egyáltalán nem néz ki rosszul és csomó részletes infót tartalmaz, sokkal vizuálisabb, mint előbbi 2. + 8 alatt nyilván másik (2) is rendelkezésre áll, de egy fajta + felhasználói élményt ad a 3., legalábbis nekem. Csak a fő ablak, ez annyira ronda és puritán lenneAztán egész felület, akár OS-beálításoknál, akár appoknál, azért nem rossz, néhol kifejezetten letisztult, de ronda szó erős rá szerintem, bár ízlés kérdése. Nyilván ez csak egy másodlagos felület, fő munkára inkább desktop való, de akadnak áruházban azért hasznos appok is, illetve aki unja a hagyományos felületet, kikapcsolódásképpen, azért jól el lehet vele lenni.
Használat:
Az igazi kicseszés az lett volna MS részéről, ha összemossák a kettőt és megszűnik teljesen a hagyományos asztali mód. Sokan panaszolták, h mer érintőképernyőre van optimalizálva...igen ez a része, de ugyanúgy elkattintgatsz benne, mintha csak az asztalon tennéd. Bal-jobb klikk, csempe áthúzás, mintha asztalon mappát raknád arrébb. Akkor mi ebbe a bonyolult ?? Olvasni, egyes egyszerű menüpontokat értelmezni modern felületen, azért nem akkora kihívás.
Akkor lenne ennek igazán alapja, ha nem sima egérkattintással lehetne használni, mint desktopon, hanem különféle, speciális, a tableteken megszokott ujjhúzogatásos módszerrel lehetne kizárólag kezelni, bejelentkezésnél is nem a megszokott jelszó begépelés, hanem kizárólag pl. képjelszó és egyenesek, körök, ívek rajzolgatása, az lenne szívás.
Magyarán ezt is úgy kell használni szinte, mintha csak majdnem desktopon kattintgatnál, főleg az Update 1 óta, még tovább lett ez hangsúlyozva.
Viszont amíg MS megadja a testreszabhatóság, választás lehetőségét a műveleteknél, a kétfajta felület külön, v párhuzamosan való használatánál (még, ha az nem a sokak által kívánt teljes Metro ignorálást is jelenti), addig nem kéne ezen annyit problémázni és ekkora feneket keríteni a dolognak...
Előreláthatólag Win9-ben is lesz modern felület, vsz még inkább testreszabhatóan.(#249) SityiSXT :
-
SityiSXT
őstag
Bocsi, hogy belevau, de próbáljuk meg kicsit másként megközelíteni akkor a problémát.
A te XP-s géped és az iránta való érzelmeid olyan, mintha lenne egy ugyan jól karbantartott, de öreg autód. Ezzel önmagában semmi probléma nincs, élményautózáshoz néha megfelelő, a napi használatban viszont előjönnek a hátrányai, mégpedig:
- a mai autók motorja erősebb, ezért jobban gyorsulnak, azaz a forgalom dinamikáját nem tudod tartani,
- a mai autók környezetkímélőbbek, de te azért eregeted a füstöt,
- a mai autók lényegesen biztonságosabbak, mivel kismillió aktív és passzív biztonsági berendezésük van, míg a te mindössze az öreg járgányod mulandó masszivitásában és egy szál biztonsági övében bízhatsz.
Az öreg autód már kifutott széria, és most a gyártó bejelentette, az alkatrész-ellátást és a hivatalos szervízelést is megszünteti. A sarki maszek szerelő még megtákolja neked, meg persze lehet venni utángyártott dolgokat hozzá - de nem mindenből, a minőség pedig ilyenkor azért mindig kérdéses.
Lehet, hogy a következő kereszteződésben balesetbe kerülsz. Ki tudja: akár el is kerülhetted volna, ha a fékpofák nem lennének már vasig kopva az autódon. Vagy elütsz valakit, és az meghal - mert amikor az öreg autót tervezték, nem gondoltak a gyakogosvédelemre, kialakítva az ennek megfelelő ütközőzónákat a kocsi orrán. És mit mondasz a hozzátartozóinak, ha a szakértői jelentés bebizonyítja, hogy az autód állapota nem volt megfelelő? Érv lesz-e még akkor, hogy az új autónak a műszerfala nem tetszik, ostobának tartod a fedélzeti elektronikát, és/vagy nem tetszik az orrmaszk?Sokan nem tudják, de a malware-írók pont azt szokták nézni, hogy ha jön egy biztonsági frissítés Windwshoz, akkor megnézik, mit javít, és arra írják a kártevőiket - pontosan arra számítva, hogy egységsugarú átlaguser nem telepíti úgyse a frissítéseket, ifj. Veér Istvánok meg letiltják, merthogy az lassít, meg elrontja a gépet. És elvileg megvan a lehetősége annak, hogy ha egy sebezhetőséget felfedeznek a Vistában/7-ben/8.x-ben, akkor az esetleg működhet XP-n is - azon az XP-n, amit a Microsoft már nem fog javítani. Onnantól pedig ha a te géped bekap valamit, a társadalomnak árt. A pénzed gondolom a bankban van, márpedig egy bank informatikai rendszere mindig vonzó célpont. És még hány zsíros célpontja lehet egy jól megtervezett botnetnek? Akarsz részben felelős lenni egy botnet részeseként egy súlyos támadásért?
Nem mondom, hogy a Windows 7/8 a Szent Grál, mert nem az. Ahogy a Mac OS X sem, és a Linux sem. De kurrens, naprakész rendszert használni mindig sokkal kifizetődőbb az összképet nézve, mint egy elavulthoz ragaszkodni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Miért olyan furcsa az a fájlkezelő? Mert többet tud vagy nem úgy néz ki mint az explorer?
Ez itt pl. a KDE-s dolphin fájlkezelő, egész hasonló az elrendezése mint az XP explorerének:
Amúgy nem tudom neked mi tetszik grafika meg design téren, de pl. ez is egy lehetséges KDE kinézet, ami pl. engem nagyon elriasztana, de jó példa arra hogy át lehet szabni olyanra, amire akarja az ember:
Ez a kép meg egy más jellegű felületre példa:
Ez meg egy harmadikra:
Ha ezek egyikére sem mondod azt hogy tetszik, akkor már tényleg kíváncsi leszek, hogy szerinted mi lenne a megfelelő.
Az OpenSuse-s videóról meg annyit, hogy ez KDE. Vannak kisebb, egyszerűbb asztali környezetek, ahol fele ennyi dolgot lehet csak csinálni. Egy mai KDE lazán többet tud, mint a mostani Windowsok grafikus környezete. Nem kell mindent használni benne, de megteheted.
arnyekxxx: erre van a dualboot, ha nem megy az adott progi Wine alatt, vagy virtualizálva túl lassú. Többet nem tudok mondani, mert win alatt se használok ilyesmi progikat, szóval nem ismerem őket.
-
King Unique
titán
"Ha elfogadnám a metrot akkor a M$ győzne, azaz legyőzne. Sosem fogadom el amit rám akarnak erőszakolni"
Ez alap esetben érthető hozzáállás, de néha usernek is tudni kell engedni kicsit, elhagyni rossz beidegződéseket, mert nem biztos, h az újítások csak ő ellene vannak, talán részben őérte is.
Mért...? Mert előbbin túl, az összes többi is ezt csinálja, Apple, de néha Linux OS-eknél is előfordult, + nem beszélve egyéb más szoftverek gyártóiról. Illetve az ok, h usernek lehessen beleszólása ebbe-abba, de teljes szabad kezet sosem fognak adni nekik, h mindenben dönthessenek, és valljuk be, nem is lenne jó, mivel egy mezei home user nem tud minden téren objektíven és jól dönteni.
Én is XP-n nevelkedtem az volt suliba, otthon és munkahelyen végig, csak utóbbi időben váltottak 7-re, de nem bánom, mert nekem tele volt a tököm az XP hülyeségeivel. Meg amikor rá vagy kényszerítve, h melóhelyen 7/ 8-cal előtelepített laptopot adnak, aztán azt kell használni, akkor majd külön megyek reklamálni, h én XP-t szoktam meg, nekem azt tegyenek rá, v suliba vizsgán Win7-en kell dolgozni, akkor majd verem a tamtamot, h nem vagyok hajlandó? Vsz azt mondják, kollega nem kötelező, de akkor lehet máshova menni...Márpedig XP után 7-en kattintgatni nem nagy cucc és csak a dizájnra kiakadni és tiltakozni, előbbi helyeken meg nagy luxus lenne.
Szerintem 8-nál ez a Metro mizéria messze túl van misztifikálva, mint mondtam szinte nem is kell használni, ugyanúgy eldolgozol benne, mint a 7-esben, max pl. csak bizonyos funkcióinak állításánál dobhat oda, de azokat egy átlag user kevésbé babrálja, v képernyő bal felső, jobb alsó szélére kattintva előjön a Charms Bar, de előbbi pl. a fentebbi schreenshot alapján tiltható.
MS vsz nem fogja telepítésnél kiiktathatóvá tenni a Metrót (vagy ki tudja mi lesz még a 9-ig), mert az új rendszereiket részben erre építik, 9-ben lesz Metro 2.0 = desktop környezetben futhatnak appok, tehát megmarad és vsz választható lesz futtatásnál a hagyományos és desktop felület. Persze ez megint gondolom nem felel meg elvárásaidnak, tehát akkor a 9 is csak emiatt alapból kilőve...De egy jobb, fejlettebb rendszert eleve csak ilyen banális okok alapján elvetni, nekem kicsit már hiszti... mert aki a kákán is csomót keres, ott vsz van más is a háttérben, mért nem írod egyszerűen azt, h nem akarsz új rendszerre pénzt költeni, mert neked elég az XP is (hiába kockázatos), aztán kész, de attól nem kell ilyen érvekkel ekézni az újakat. Ez is hasonló sokx ahhoz, mint amikor vki nem kap meg valamit, akkor utólag/ előtte könnyebb szidni, lehordani, h "á úgyis xar volt, végülis úgyse kellett volna"
-
stopperos
senior tag
pedig jó kis figura, le is mentem. Ezt fogom felhasználni a mostani konfiguráció menedzsmentes szoftver dokumentációjában (amit mellesleg parancs soros szerkesztőben írok (most mcedit), és latex-el fogom pdf-re fordítani).
Próbállak megérteni, de még pár kérdést engej meg: Milyen office-t használsz? Milyen vírus kereső fut a gépen? Melyik böngészőt preferálod?
-
King Unique
titán
Nyilván, ha akarták volna, telepítéskor akár választhatóvá is tehették volna, de pont az volt a cél, h megismertessék userekkel a Metrót. Ez viszont egy különálló felület és újítások, update-ek óta gyakorlatilag eléggé minimalizálni lehet a használatát, sőt.
Érintőképernyő érzékelés és ahhoz, v éppen desktop módhoz való hozzárendelés, beállítás működik, árpilis 8.-a óta már elérhető az Update 1, és ha véletlenül ne adj isten mégis előjönne egy pillanatra a Metro felület , akkor mi van, az olyan nagy baj lenne, h összedőlne a világ és csak emiatt temetni az egészet...Adnak csomó szolgáltatást ingyen, azért OneDrive ingyen 7 GB, v már 10 se rossz dolog, de ezeket nem kötelező ám használni, be lehet jelentkezni online és helyi fiókkal is, utóbbiban pl. nincs OneDrive. De neked külön majd szedjenek belőle ki mindent, mert te úgy látod jónak...
Metrós appok korántsem foglalnak akkora tárhelyet, mint pl. xy desktop program, a mai több 100 GB-os, v több TB-os HDD-k korában meg igazán elhanyagolható. Vírusírtóknál ettől scannelés nem fog tovább tartani, mivel appok külön elszeparált környezetben futnak és alap esetben nem nyúlnak hozzá.De tényleg menthetetlen vagy, mindenféle triviális, már-már banális érveket felvonultatva, a 7 ezért nem, a 8 azért, a Linux meg amazért nem. Még, ha ezt úgy állítanád, h előtte kipróbáltad volna huzamosabb időre egyik-másikat, de egyszerűen esélyt sem adsz a dolognak, látatlanba fikázod le az összeset...
Először engem is riogattak Linuxokkal, h ilyen, meg olyan xar, de kipróbálva tapasztaltam, h azért mégsem, v a 8-nál a Metró ilyen, meg olyan xar, húúúúúú, aztán azért használva rájön az ember, h mégse teljesen úgy van minden, mint ahogy azt egyesek az elején felületes következtetéseket levonva állították.De hát, ha ennyire nem felel meg egyik rendszer se alternatívának, akkor írni kell MS-nek, h csináljanak külön egy XP 2-t neked, v ha már mindenkinél jobban tudod milyennek kéne lennie, akkor csinálj magadnak, de azért vsz egyik se lesz sanszos...
-
stopperos
senior tag
Bár menthetetlen vagy, de próbáld ki a royale_noir témát.
Csomagkezelő: sokáig én is azt hittem, hogy a windows-os megoldás az igazi. Volt egy install mappám, és abból telepítettem a programocskáimat. Aztán elkezdtem uhu-t, majd később ubuntu-t használni, és többet nem kellett keresgetnem, mert tudtam válogatni és újakat ismertem meg.Azóta amúgy új dolog kezd el hódolni, amire már a fedoráék ráéreztek. Manapság a legérdekesebb dolgok github-on történnek, letöltik onnan a forrást, fordítják és telepítik. Ha nem megy rendesen, akkor beleszólnak a forráskódba, hozzáírnak...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azért van csomagkezelő, hogy ne neked kelljen keresgélni és hogy biztonságos forrásból kapd meg azt, ami kell. Ez a dolog annyira bevált, hogy már a Windowsnak is van, csak persze nem XP-n. - egyébként nem vagy kötve csak a csomagkezelőhöz, szóval szabadságod nem csorbult...
Az wines megszokás meg hogy felmész a googlebe, áttúrod a crack serial warez troyan és egyéb találatokat, az főleg a kevésbé hozzáértőknek nem jó, így gyűjtik be a sok toolbart, trójait meg az isten tudja még mit. Gyakran hoznak hozzám Wines gépet rendrakásra, mindig találok egy rakás ilyen szemetet, mindegy hogy milyen védelem van még felrakva.
Nekem eléggé furcsa, ha nem lenne ott a KDE logó meg a konsole, azt hinném, ez már a Win9
- ezt inkább úgy mondanám, hogy normális felülete van.
A harmadik képeden is eléggé fura az a desktop. Mitől? Bal alsó sarokban a /home/live felirat azon a .. gombon(?). Az ablakán: minek a fül? Minek a zöld pipa? - Az nem gomb, hanem a program a tálcán. Azt mutatja, amit a program. Így ha lecsukod a programot, akkor is tudod hol áll, ilyet a win7 sem tud.
A zöld pipa meg azért van ott, mert az egy fájlkezelő. Windows alatt ha másolni szeretnél innen oda, akkor ált. nyitsz egy második intézőt, mert nem tud dupla nézetet (még a 8-ban sem és valszeg később sem fog tudni), de a Linuxok fájlkezelői általában igen.
És a grafikusok már megint: szürke háttéren azok a szürke mappák, gombok, alig látszanak, az ablakkezelő gombok meg már túl minimálok, legalább színesek lennének.. A második képről inkább nem is írok semmit, de borzalmasan néz ki. - a szürke egy általános alap design, mert sokan vannak akiknek "kifolyik a szeme" pár színtől, de még ebben az igazán apró méretű disztróban is legalább 30 téma van beépítve, így olyan színűre állíthatod, amilyenre akarod.
A második kép szerintem is borzasztó, egy kedves barátom alkotása, kirakott minden vackot. Azzal csak azt akartam bemutatni, hogy mennyire át lehet alakítani.
Inkább pillants rá erre, szürkeség mentes kde: [link] -
King Unique
titán
Ezt azért nem ilyen egyszerű, h "Ne települjön, legyen választható", mert vsz mélyebb rendszerbeállításokat érint, több téren összefüggésben van a 2 felület ahhoz, h csak csak úgy ki-be kapcsolható legyen. De gyakorlatilag jobb testreszabhatóság, rendszer update-ek óta nem minimalizálható azon esetek száma, amikor használni kéne, sőt akár szinte teljesen is.
Classic start menüre van számtalan ingyenes alternatíva, szal pár kattintással pótolható az is, ha vkinek annyira kéne, de lentebb vázolt megoldások után, szinte már felesleges is.Ahogy utánad is betették, Win7/8-ban be lehet kapcsolni a tálcán az asztali eszköztárt, amivel tulajdonképpen XP-szerűen, külön blokkokra bontva megjeleníthetőek az elemek, de start gomb bal klikkes menüjéből is sok minden elérhető.
Asztalra bootolás beállítható, aktív sarkok letilthatóak, sőt Update 1 óta megcsinálja automatikusan a rendszer maga, ha nem érzékel érintőképernyőt.Szerintem ez nem rossz így, mindennapi használathoz bőven elég.
Metrónál az áruházi/ program/ rendszer csempék külön blokkokba, kategóriába rendezése is hasznos tud lenni, 1 kattintással váltasz a 2 felület között, néha még átláthatóbb, gyorsabb is, mint a sima desktopos felületen matatni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mai szemmel tényleg puritán az XP, de a kornak megfelelő stílusa van, akkoriban jó volt. Mondjuk egy KDE3-as stílusú téma nagyon sokat dobott rajta, talán clearlooks volt a neve. A start menü meg ált. sosem volt ennyire rendezett, kevesen foglalkoztak vele hogy pakolgassák a programokat, így egy átlagos belakott XP telepítésen a start menü akár 3-4 oszlop széles is volt.
Btw így néz ki ma egy alap, KDE-s desktop, még csak nem is furcsa egy XP-hez képest:
Ez ugyanúgy KDE, ennyire át lehet alakítani vagy akár még jobban is, bárki által:
-nem, a kóderek nem grafikusok. Csomagból ritkán telepítünk, szinte minden ott van a csomagkezelőben / szoftvere központban. A meghajtó nem mappa, de lehet mappába csatolni meghajtót, mintha egy link lenne. Általában nincs is pingvin a disztrókban, max felhasználói ikonnak választhatsz.
Ez meg csak megint a kinézet miatt, ilyen egy disztró ami általában 50-70MB ramot fogyaszt mindössze:
-
Tamás88
őstag
"A Linux meg úgy rossz, ahogy van, a mappának titulált meghajtók, a konzolozás, csomagokból telepítés, hülye program nevek, idióta pingvin mindenütt, és hiába van száz disztró, ha egyik sem igazán szép. (a Linux világában a coderek egyben a garfikusok is..?
)"
Először is, az igaz, hogy mappákban van, de külön meg is jeleníti a meghajtókat, így akár közvetlenül is bele tudsz menni, mint Windowsnál, sőt akár az asztalra is kiteszi, míg a Win ezt nem teszi meg.
Másodszorra konzolozásról annyit, hogy a Windows-ban is benne van, sőt ha valamit nagyon akarsz, akkor ott is kell használnod, valamint 5. osztályban mit tanultál? MS-DOS ismerősen cseng?
Harmadjára pontosan mire gondolsz a nevekre? Mert mindenki olyan nevet add, amilyet akar, sőt a Windowson is vannak hülye program nevek Mint pl. Word, Excel és a társai (és sajnos sokan nem szövegszerkesztőt mondanak, hanem Wordot, valamint tudod-e, hogy az Excel-nek miért nem E betű van az ikonján?
)
Negyedjére amióta Linuxot használok már lassan több, mint 1 éve, azóta nem láttam egy rohadt pingvint sem.
Ötödikre meg részben igazat adok, mivel ez ízlés kérdése, de ezt te is át tudod alakítani olyanra, mint amilyenre akarod, sőt akár úgy néz ki, mint az XP. Jól hangzik ugye?
És az elmaradhatatlan kép, igaz nem nekem mondtad, de megcsináltam.
u.i.: te kipróbáltad egyáltalán egyik Linuxot is, vagy csak úgy beszélsz róla, hogy soha nem is használtad?
-
Ed3r_X_
nagyúr
-
King Unique
titán
"a 7 nagyon csúnya szegény, nem bírná a szemem és a gyomrom sem. A 8 meg tényleg kukábavaló digitális szemét, ez a véleményem róla."
Kinek mi... sokaknak sokkal jobban tetszik 7, nekem is, egyértelműen szebb a felület, mint a puritán XP, ráadásul tanulni nagyon nem kell XP után. 8 fikázása meg már uncsi, aki ilyenekkel érvel ellene, látszik, h ki sem próbálta, v ha ki is rövid időre, nem akarta jobban megismerni. 8.1 Update 1 után már egész használható lett a rendszer, Metro és egyéb dolgokat meg nem kötelező használni. Start menü mizériánál egyrészt van rá free alternatíva, másrészt 8.1 start gomb bal klikkes menüje alól több minden elérhető, mint a hagyományos start menüből, valamint kezdőképernyőről sokkal átláthatóbbak a telepített programok, mint az XP kesze-kusza szerteágazó menüje. Ezt a start menüt átlag user úgyis csak főként kikapcsolásra használta, gyakran indított program ikonokat asztalra pakolták ki, ami ugyanúgy új rendszereknél is adott, sőt azoknál már tálcára és 8-nál kezdőképernyőre rögzítés is, h ne az asztalt szemetelje tele fullra.
"vehetnék 7-et pl. csak annyira rossz, hogy nem adnék ki rá 10 rugót sem " + "Valamikor, ha csak néha is, látnám - és ez már elég ahhoz, hogy ne kelljen a 8. Kaparnám a földet, ha azt látnám, hogy ilyen rusnyaságra adtam ki pénzt."
Ez már kicsit abszurd...Persze tiszteletben kell tartani a te és hozzád hasonlók álláspontját is
, csak azért egy elavult rendszert nem kell ennyire isteníteni se, mert előbb-utóbb az inkompatibilitás és a biztonsági rések komoly problémákat fognak okozni.
Nyilván ár is fontos szempont, de nem lehet örökké ezzel takarózni, mert egy egyszerű gépbővítés nem olyan horribilis összeg, annyit lehet összespórolni, sőt van akinek fenti példák alapján lehet nem is kéne bővítésre költenie. Oprendszer alap verzió se hú de drága, főleg a 8 még olcsóbb is, nem beszélve a free egyetemi MSDNAA licenszekről, ha vmi olyan helyen tanul, v vmi ismerőse. Persze lehet virágbolti és egyéb verziókkal is játszadozni, XP se eredeti sokaknál...
Gondolom nálad Win9 se lesz nyerő, Linux kilőve, akkor mi lesz, majd 2020-ban is XP??(#206) Jégkokó: +1
(#180) Iscariah: +1
(#173) tothmaxy182 : ezt rühelltem / rühellem én is XP-ben, h tiszta telepítéssel még gyors, de egy idő után, belakva egyre inkább lassulni fog, még ha nem is pakolsz rá minden xart, ami tényleg baromi idegesítő tud lenni.
-
Jégkokó
veterán
A windows 7 vagy a 8 kezelése egyálltalán nem bonyolult, kb fél perc alatt át lehet minden funkciót látni.Cserébe sokkal stabilabb nincsen folyamatos fekete képernyő ha az ember kilép egy játékból illetve ha bezársz valamit akkor a hálózat kezelése is sokkal jobb mint az xp nek volt akkor már az új hardverekről ne is beszéljünk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, akkor nem sokszor állítottál be hálózatot XP-n.
"Sosem frissítettem még az XP-t, telepítés után azonnal letiltom." - és mindezt az miatt, amit itt-ott olvastál? Pár millió embernek mégsem okoztak gondot a frissítések.
Az meg hogy TE mit nem csinálsz a neten, az a te dolgod. Nagyon sokan viszont netbankolnak, stb. Próbálj meg néha egy kicsit másokra is gondolni...
VIPowER: Szóval nem lesz világvége ha marad az XP még egy darabig, és a júzerek is odafigyelnek. - túl szép hogy igaz legyen.
-
Tamás88
őstag
"még egyes nagyon régi programokat is mindenféle patch nélkül is képesek futtatni nem ugy mint az xp Ne is haragudj, de ezen csak mosolyogni tudok. Közismerten még kevésbé kompatibilisek visszafelé, mint az XP"
Age of Empires 2 (kiegészítő nélküli, nem Steames változat), az pont ilyen.
-
Jégkokó
veterán
Nagyon sokan nem tudnak ész érveketfelhozni ,hogy miért nem tetszik nekik a win 7 ,8, csak annyit, hogy nem és kész.Pedig a 7 szinte külsőleg alig pár dologban tér el a 8 nál meg a csempéket teljesen ki is lehet kapcsolni és visszaállítani a start menüs asztalos elrendezést. Cseréle sokkal stabilabb mindkét rendszer még egyes nagyon régi programokat is mindenféle patch nélkül is képesek futtatni nem ugy mint az xp.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
#180: Nem kell parancssor az xp-n? Hmmm. Lefogadom te sem egyszer adtad ki pl. az ipconfig /all és társai parancsokat rajta. És ugyanúgy használatos a későbbi Windowsokon is...
#2: Igen, ha havi ~2800Ft internet kifizetése megoldható, akkor csak akad mondjuk még 500Ft-t amit félre lehet tenni. Alkohol, cigi, édesség stb. költségeket amin lehet még spórolni nem is említve.
#3: nem érted a botnet lényegét. Nem arra van hogy bedöntsék az én otthoni gépemet, vagy bárki másét. Ellenben netbankok és egy csomó dolog van, amit nem érint túl jól egy botnetes ddos támadás. Még a Minecraft szerverét is próbálták bedönteni ddos-el...
#4: A frissítést pedig azért nem engedem, mert az tönkretenné a jó rendszerem. - ez kompletten marhaság. Ha nálad okozott valamit az SP3 frissítéseinek telepítése, akkor a rendszeredben van a hiba.
#182, 188: ez a hamis biztonság érzet gyönyörű példája. Menj fel különféle xxx oldalakra, azokon gyakran helyeznek el aranyos meglepetéseket és előbb utóbb ki fogsz fogni valamit ami ellen nem véd az a trió.
Azt hiszed biztonságban vagy? Kezd el megnyitogatni pl. a nyilvános blocklisten lévő url-eket: [link]
-
Tamás88
őstag
SP3 tényleg lassabb, mint az SP2, de azért a frissítéseket sem poénból készítik el.
A vírusirtók most még támogatják az XP-t de pár év múlva már nem lesz támogatás, de ezt nem helyettesíti a biztonsági rések betömködését (mondjuk csak egyszer találkoztam réssel, akkor támadtak meg, és az a bizonyos féreg volt, ami leállított egy szolgáltatást, és emiatt újraindult a rendszer).
Ha betartod a biztonsági szabályokat (mint pl. nem rendszergazdaként használod), akkor egy ideig még el lehet lenni XP-n.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézd, továbbra is a te és a hozzád hasonlók gépei adják a remek alapot a botnetekhez. Volt idő bőven 2001 óta azon gondolkodni, hogy mi lesz majd később. Az összes Windows verzió fizetős volt és egy idő után lejárt a támogatása, szóval még csak váratlanul sem érhetett a dolog. Évekkel ezelőtt már az XP haláláról, meg a dátum kitolásáról szóltak a hírek. Ennyi idő alatt igazán lehetett volna már félretenni, vagy megtanulni Linuxot használni, ez utóbbihoz még annyi gógyi sem kell, mint bekonfigolni egy XP-t, ráadásul van egy rakat disztró ami még gyengébb gépen is gyorsabb lesz, mint egy XP.
Na meg mi van, ha nincs pénz új oprendszerre meg hardverre? A havi net előfizetésre mégis van ami ha nem városi Digi-s netet jelent akkor gyakran még lassú és drága is, szóval mégis csak lenne ott félretenni való...
Egy dologban tényleg önző vagyok, nem kívánok más sebezhető rendszere miatt szopni. Viszont cserében én sem szopatok másokat olyan rendszerrel, ami totálisan alkalmatlan a kor IT kihívásainak kezelésére.
-
Apollyon
Korrektor
A linux nem túl bonyolult, sőt egyáltalán, csak nem vetted a fáradtságot még ahhoz sem, hogy egyáltalán utánaolvass. A legtöbb ember csak azért nem fog tudni megtanulni linuxot használni, mert lusta, és csak kifogást keres hogy ne kelljen a kisujját se megmozdítani. Veled is elég valószínű, hogy pont ugyanez a helyzet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Őszintén szólva nem hiszek neked. Amit írsz ezekben a témákban, az a totális önzés példája.
Továbbá nagyon remélem, hogy pl. a browser agent alapján egyre több oldalról leszel kitiltva és végre rákényszerítve valami a kornak megfelelő rendszerre. Meg az többi zixpé fanatikus is...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi szól egy oprendszer mellett, ha nem az érvek? Az is egy érv, hogy neked tetszik valami... Nekem meg mindig is tetszettek a Trabantok, de ma már nem kellene, elhaladt felette az idő.
Az, hogy neked tetszik az XP, az kb. egy Luna téma kérdése, még Linuxra is van. Ha még most a támogatás lejárta után is XP-vel netezel, akkor csak szívességet teszel a botnet építőknek.
-
tothmaxy182
őstag
Akkor mondom az én példám... vagyis a szüleimét. Pentium 4 (2,6 Ghz), 1Gb RAM, Geeforce FX 5600 videókártya. Kb 8-10 éves konfiguráció. Szülőknek kéne dolgozni, és netezni, ilyen egyszerű feladatokra felesleges másik gépet venni. 10 éve ez eléggé felső-közép kategória volt. Természetesen akkor röhögve futott rajt az XP... És tökéletesen ment rajta kb 4-5 évvel ezelőttig, amikor kijött az SP3. Azóta gyakorlatilag használhatatlan, zabálja a RAM-ot, folyamatosan pörgeti a procit, tekeri a HDD-t. Míg beboot-ol az egy örökkévalóság, miután teljesen betöltött, és indítok egy Firefox-ot, az jó 20 másodperc, mire elindul. Ha indítás után megy a vírusirtó is, akkor addig felesleges mást elindítani, mert tuti megfagy a csába az egész. A Firefox 3-nál több tabbal megint csak használhatatlan. Egy egyszerű Intéző megnyitására is komoly másodperceket kell várni.
És itt ne beszéljünk már user errorról, mert ezt a gépet még én vettem anno, újan! Mindig is én telepítettem, és sokáig én is használtam, szóval ismerem, mint a tenyeremet. Régen jó volt XP-vel, ma már nagyon nem, egyszerűen azért, mert nagyon megnőtt az XP gépigénye. Ment is fel rá XP helyett a Linux Mint Xfce, azóta kb 3-szor gyorsabb, mint XP-vel... -
Toncsi
aktív tag
Így van nálad a kulcs a 2GB ram és két magos proci. Ezzel nincs semmi probléma, jól menne rajta a win7 is. A gond ennél régebbi gépekkel van, állami intézményekben sok helyen egymagos P4-esek vannak 256, 512, max 1GB rammal. Márpedig a win7 1GB rammal több programot (vírusirtó, office, böngésző, netán még egy pdf olvasó is) megnyitva kifut a memóriából és használhatatlan. És Gizikének (aki nyilvánvalóan csak normálisan dolgozni szeretne és igazából még több mindent kellene megnyitnia) magyarázhatod, hogy ne nyisson meg ennyi dolgot egyszerre...
Konkrétan a múlt héten kaptunk 60-90MB-os exceleket, amitől a nagy nehezen kisírt 2GB-os gép is megfeküdt.
-
Ed3r_X_
nagyúr
Alapszintű? Két maggal, 2GB RAM-mal, és egy viszonylag erős 512MB-os VGA-val nem mondanám annak. (ma igen, XP-hez mérve sok, persze hogy szalad)
De megnézhetnéd a Win7-et azon a gépen (a tieden konkrétan szaladna). Nem a levegőbe beszélek. Athlon XP 2200+, 1GB RAM, Radeon 9200-on használhatatlan volt. Pedig bőven megütötte az XP követelményeit. (az volt az XP korszaki gép)
Barátnőm E5400, 2GB RAM, Intel 3100-ről váltott (XP-Win7) Nem ért hozzá, de mondta, hogy mennyivel jobb lett. Nem kell két percet várni semmire, hogy bezárja azt, ami befagyott, és ilyenek)
"Youtube videók is HD-ben"
Most még. De inkább Processzor-VGA-RAM miatt. A Flash hardverigényes.
XP tényleg elavult, aki teheti (van hardver, pénz) az váltson feljebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Építő/felújító topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Tesla topik
- VoIP telefonálás
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest