- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na megkezdődik az XP-re már ki sem javított sérülékenységek szaporodása: http://itcafe.hu/hir/uj_kritikus_hiba_microsoft_internet_explorer_windo.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SityiSXT #269 üzenetére
Sajnos az FC nem éri el a TC szintjét, vannak vele gondok. Céges szinten azt rakják a gépek többségére, de nem olyan jó cucc.
Amúgy a dokumentumokat sosem használtam, régi de nem ok nélküli beidegződés hogy nem tartok semmit a Windows partícióján, amit nem muszáj.
Kakan csomot?
De legalabb a mappat megjegyzi...
- igen, de pár Windowsnak meg kellett születnie ehhez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
arnyekxxx #265 üzenetére
Nem érted, mert szerintem nem is akarod érteni. A mappa dolog csak egy apróság volt. Ezen a vonalon ha tovább nézzük, Win alatt nincs és nem is lesz két ablakos intéző, Linuxok többségében viszont alapból benne van, de ez megint csak egy apró példa.
Az egésznek emberibb, értelmesebb megoldásai vannak. Egész nap többnyire Wines környezetben fejlesztek a melóban, felüdülés leülni valami más, értelmesebb elé.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
arnyekxxx #260 üzenetére
Az attól függ hogy szereted-e használni a Windowst. Még a Windows7-nél sem jutottak el arra a szintre, hogyha intézővel bemegyek egy sok mappát tartalmazó mappába, ott böngészek, akkor visszajőve egy almappából oda rakjon vissza, ahonnan bementem. Ehelyett azt a mappát berakja a képernyő aljára.
A derék XP legalább meg sem próbálta megjegyezni honnan mentél be, az visszadobott az elejére...
Persze van TC az intéző helyett, de nehogy már ne lehessen ilyesmit ésszerűen megoldani, mikor másnak sikerült több esetben is.
Szóval felüdülés tud lenni átmenni kicsit Linuxozni, még ha pl. a játék vagy célprogram miatt gyakrabban indul a Win.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SityiSXT #258 üzenetére
Ez így van. Céges gépen 2 montior van a hw/sw fejlesztés miatt, de még így sem látom szinte soha az asztalt, mert még jó lenne egy 3. monitor is, annyi program van egyszerre használva.
ceia: hát nem tudom, azok a betűk nagyon csúnyák pedig én nem vagyok kényes az ilyesmire, a program meg olyan, mintha legóból rakták volna össze.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Miért olyan furcsa az a fájlkezelő? Mert többet tud vagy nem úgy néz ki mint az explorer?
Ez itt pl. a KDE-s dolphin fájlkezelő, egész hasonló az elrendezése mint az XP explorerének:
Amúgy nem tudom neked mi tetszik grafika meg design téren, de pl. ez is egy lehetséges KDE kinézet, ami pl. engem nagyon elriasztana, de jó példa arra hogy át lehet szabni olyanra, amire akarja az ember:
Ez a kép meg egy más jellegű felületre példa:
Ez meg egy harmadikra:
Ha ezek egyikére sem mondod azt hogy tetszik, akkor már tényleg kíváncsi leszek, hogy szerinted mi lenne a megfelelő.
Az OpenSuse-s videóról meg annyit, hogy ez KDE. Vannak kisebb, egyszerűbb asztali környezetek, ahol fele ennyi dolgot lehet csak csinálni. Egy mai KDE lazán többet tud, mint a mostani Windowsok grafikus környezete. Nem kell mindent használni benne, de megteheted.
arnyekxxx: erre van a dualboot, ha nem megy az adott progi Wine alatt, vagy virtualizálva túl lassú. Többet nem tudok mondani, mert win alatt se használok ilyesmi progikat, szóval nem ismerem őket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #228 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azért van csomagkezelő, hogy ne neked kelljen keresgélni és hogy biztonságos forrásból kapd meg azt, ami kell. Ez a dolog annyira bevált, hogy már a Windowsnak is van, csak persze nem XP-n. - egyébként nem vagy kötve csak a csomagkezelőhöz, szóval szabadságod nem csorbult...
Az wines megszokás meg hogy felmész a googlebe, áttúrod a crack serial warez troyan és egyéb találatokat, az főleg a kevésbé hozzáértőknek nem jó, így gyűjtik be a sok toolbart, trójait meg az isten tudja még mit. Gyakran hoznak hozzám Wines gépet rendrakásra, mindig találok egy rakás ilyen szemetet, mindegy hogy milyen védelem van még felrakva.
Nekem eléggé furcsa, ha nem lenne ott a KDE logó meg a konsole, azt hinném, ez már a Win9
- ezt inkább úgy mondanám, hogy normális felülete van.
A harmadik képeden is eléggé fura az a desktop. Mitől? Bal alsó sarokban a /home/live felirat azon a .. gombon(?). Az ablakán: minek a fül? Minek a zöld pipa? - Az nem gomb, hanem a program a tálcán. Azt mutatja, amit a program. Így ha lecsukod a programot, akkor is tudod hol áll, ilyet a win7 sem tud.
A zöld pipa meg azért van ott, mert az egy fájlkezelő. Windows alatt ha másolni szeretnél innen oda, akkor ált. nyitsz egy második intézőt, mert nem tud dupla nézetet (még a 8-ban sem és valszeg később sem fog tudni), de a Linuxok fájlkezelői általában igen.
És a grafikusok már megint: szürke háttéren azok a szürke mappák, gombok, alig látszanak, az ablakkezelő gombok meg már túl minimálok, legalább színesek lennének.. A második képről inkább nem is írok semmit, de borzalmasan néz ki. - a szürke egy általános alap design, mert sokan vannak akiknek "kifolyik a szeme" pár színtől, de még ebben az igazán apró méretű disztróban is legalább 30 téma van beépítve, így olyan színűre állíthatod, amilyenre akarod.
A második kép szerintem is borzasztó, egy kedves barátom alkotása, kirakott minden vackot. Azzal csak azt akartam bemutatni, hogy mennyire át lehet alakítani.
Inkább pillants rá erre, szürkeség mentes kde: [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
stopperos #223 üzenetére
Az igen, nem semmi munka!
Én mondjuk sosem voltam benne a vi és társaiban, Linuxom is csak 2008 óta van. Viszont ilyen log gyűjtés nálam is ment már melóhelyen, és nem kicsit jó volt hogy a sok megás txt fájlból egy paranccsal ki tudtam gyűjteni egy másik fájlba az adott szavakat tartalmazó sorokat, hogy aztán lehessen egyszerűen grafikont rajzolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
arnyekxxx #219 üzenetére
Jajj ez fájt.
Attól hogy valamit lehet, még nem biztos hogy kell vagy érdemes.
Amúgy parancssort írt persze, de konzol, terminál, parancssor, bash, bash terminál, parancsértelmező ezek mind ugyanazt jelentik. Gondolom nem próbáltál még Linuxot, ezért indulsz ki abból a nagyon buta parancssorból ami Windows alatt van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
arnyekxxx #217 üzenetére
Terminal, nem wines parancssor. Ha össze kellene vetni, akkor inkább a Windows powershelljét nézd, az alap parancssor nagyon buta.
A szövegszerkesztéssel meg vigyázz, itt PH!-n ha ezt elsütöd egy forgalmasabb topicban, rögtön rád ugrik valaki, aki felvilágosít a vi, vim, nano stb. használatáról, ezek igen nagy múltra tekintenek vissza.
A terminálos videó vágás sem lehetetlen, pl. ffdshow használatával. Szerintem a zenére is létezik megoldás. Tulajdonképpen még karakteres internet böngésző is van, bár ezt még nem sikerült használnom, meg annyira nem is érdekelt.
A kolléga mondjuk kicsit túlzott a terminál használatával, de sok dolog tényleg gyorsabb benne mint kattintgatni a menükben.
A befagyó ablak helyett inkább azt mondanám, hogy x időre megáll a gép. Win7 is csinálja ezt, pl. ha másol valami perifériára. Hiába a több magos proci, az ablak elhalványul, a mutató pörög, aztán pár másodpercig nézel mint a moziban hogy mi van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mai szemmel tényleg puritán az XP, de a kornak megfelelő stílusa van, akkoriban jó volt. Mondjuk egy KDE3-as stílusú téma nagyon sokat dobott rajta, talán clearlooks volt a neve. A start menü meg ált. sosem volt ennyire rendezett, kevesen foglalkoztak vele hogy pakolgassák a programokat, így egy átlagos belakott XP telepítésen a start menü akár 3-4 oszlop széles is volt.
Btw így néz ki ma egy alap, KDE-s desktop, még csak nem is furcsa egy XP-hez képest:
Ez ugyanúgy KDE, ennyire át lehet alakítani vagy akár még jobban is, bárki által:
-nem, a kóderek nem grafikusok. Csomagból ritkán telepítünk, szinte minden ott van a csomagkezelőben / szoftvere központban. A meghajtó nem mappa, de lehet mappába csatolni meghajtót, mintha egy link lenne. Általában nincs is pingvin a disztrókban, max felhasználói ikonnak választhatsz.
Ez meg csak megint a kinézet miatt, ilyen egy disztró ami általában 50-70MB ramot fogyaszt mindössze:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, akkor nem sokszor állítottál be hálózatot XP-n.
"Sosem frissítettem még az XP-t, telepítés után azonnal letiltom." - és mindezt az miatt, amit itt-ott olvastál? Pár millió embernek mégsem okoztak gondot a frissítések.
Az meg hogy TE mit nem csinálsz a neten, az a te dolgod. Nagyon sokan viszont netbankolnak, stb. Próbálj meg néha egy kicsit másokra is gondolni...
VIPowER: Szóval nem lesz világvége ha marad az XP még egy darabig, és a júzerek is odafigyelnek. - túl szép hogy igaz legyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez így nem stimmel. Linux nagyon sok fut, a "desktop" Linux van kevés. A szerverek nagyobb részén Linux fut, még a PH! szerver(ei)n is Linux fut. Meg routerek, stb. Szóval ok van rá, csak alapból is sokkal biztonságosabbra van tervezve. Olyan apróságokon múlik ez, mint pl. hogy letöltesz egy futtatható állományt annak nincs futási joga, csak ha adsz neki.
Valamelyest hasonló funkcionalitással Windows terén a Vistáig kellett várni (uac), csak ott meg sok volt a rinya, mert az XP-n megszokták a rendszergazdai fiókot a népek. Az SP3 ha nem csak porhintés lett volna, akkor behozzák az uac-t XP-re is, na annak lett volna értelme...A többire meg ott van, hogy nem tudod kivédeni azt ha meghekkelnek egy weboldalt és ott kártékony kódot helyeznek el. Néhány esetben jártam már így, ezeket nem lehet kivédeni "okos böngészéssel". - mondjuk az avast megfogta ezeket nálam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
#180: Nem kell parancssor az xp-n? Hmmm. Lefogadom te sem egyszer adtad ki pl. az ipconfig /all és társai parancsokat rajta. És ugyanúgy használatos a későbbi Windowsokon is...
#2: Igen, ha havi ~2800Ft internet kifizetése megoldható, akkor csak akad mondjuk még 500Ft-t amit félre lehet tenni. Alkohol, cigi, édesség stb. költségeket amin lehet még spórolni nem is említve.
#3: nem érted a botnet lényegét. Nem arra van hogy bedöntsék az én otthoni gépemet, vagy bárki másét. Ellenben netbankok és egy csomó dolog van, amit nem érint túl jól egy botnetes ddos támadás. Még a Minecraft szerverét is próbálták bedönteni ddos-el...
#4: A frissítést pedig azért nem engedem, mert az tönkretenné a jó rendszerem. - ez kompletten marhaság. Ha nálad okozott valamit az SP3 frissítéseinek telepítése, akkor a rendszeredben van a hiba.
#182, 188: ez a hamis biztonság érzet gyönyörű példája. Menj fel különféle xxx oldalakra, azokon gyakran helyeznek el aranyos meglepetéseket és előbb utóbb ki fogsz fogni valamit ami ellen nem véd az a trió.
Azt hiszed biztonságban vagy? Kezd el megnyitogatni pl. a nyilvános blocklisten lévő url-eket: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah, ez a csomag egyben tartalmazza a frissítéseket. Mondjuk ez már csak annak lehet érdekes, aki valamiért most telepít XP-t. Btw az nLite-os megoldást amit írnak, azt nem javaslom mert nagy valószínűséggel cseszi el a telepítőt. Voltak erre jobb megoldások, mint rendes külső hotfix slipstreamer.
A vírusirtó, tűzfal stb. meg minden ellen nem véd, ha pl. az XP egy jövőben kiderülő hibáját kihasználó kóddal fertőzött doksit vagy weblapot nyit meg valaki, akkor gáz van. Ez utóbbi meg elég gyakori támadási forma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint irtam nem tegnap derult ki, hogy vege az xp korszaknak, lehetett volna felretenni pl. egy Brazos apu_s gepre, az nem egy hatalmas kiadas ha elore gondolkodnak. Mint irtam, az internet sincs ingyen, szoval valamit csak lehet felretenni. Autot is ugy cserelunk, hogy felreteszunk ra...
Amit tovabbiakban irtal az monjuk hogy okes, de az eredmenye megis erint minket, pl. ha a mi netbankunkat donti be a botnet. XP alatt semmi nem ved a hulye felhasznalotol, a tobbinel legalabb ott az uac, amit azert csak nem kapcsol ki mindenki, foleg nem a total hozza nem ertok, akiknek a leginkabb szuksege van ra.
Ceia_val meg pl. azert van bajom, mert meg az sp3 frissiteseit se engedi telepulni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézd, továbbra is a te és a hozzád hasonlók gépei adják a remek alapot a botnetekhez. Volt idő bőven 2001 óta azon gondolkodni, hogy mi lesz majd később. Az összes Windows verzió fizetős volt és egy idő után lejárt a támogatása, szóval még csak váratlanul sem érhetett a dolog. Évekkel ezelőtt már az XP haláláról, meg a dátum kitolásáról szóltak a hírek. Ennyi idő alatt igazán lehetett volna már félretenni, vagy megtanulni Linuxot használni, ez utóbbihoz még annyi gógyi sem kell, mint bekonfigolni egy XP-t, ráadásul van egy rakat disztró ami még gyengébb gépen is gyorsabb lesz, mint egy XP.
Na meg mi van, ha nincs pénz új oprendszerre meg hardverre? A havi net előfizetésre mégis van ami ha nem városi Digi-s netet jelent akkor gyakran még lassú és drága is, szóval mégis csak lenne ott félretenni való...
Egy dologban tényleg önző vagyok, nem kívánok más sebezhető rendszere miatt szopni. Viszont cserében én sem szopatok másokat olyan rendszerrel, ami totálisan alkalmatlan a kor IT kihívásainak kezelésére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Őszintén szólva nem hiszek neked. Amit írsz ezekben a témákban, az a totális önzés példája.
Továbbá nagyon remélem, hogy pl. a browser agent alapján egyre több oldalról leszel kitiltva és végre rákényszerítve valami a kornak megfelelő rendszerre. Meg az többi zixpé fanatikus is...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi szól egy oprendszer mellett, ha nem az érvek? Az is egy érv, hogy neked tetszik valami... Nekem meg mindig is tetszettek a Trabantok, de ma már nem kellene, elhaladt felette az idő.
Az, hogy neked tetszik az XP, az kb. egy Luna téma kérdése, még Linuxra is van. Ha még most a támogatás lejárta után is XP-vel netezel, akkor csak szívességet teszel a botnet építőknek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
UnSkilleD #159 üzenetére
Nincs ingyen, adó forintokból van a tiszta szoftvere. Lehetne ez másképpen is...
Az 512MB ramos gépre Win7-et felrakni meg kemény, mivel még a minimum követelményeit sem teljesíted vele. Amúgy mikor az SP3-as XP nekiáll frissítéseket lehúzni és felmegy pár száz megára a wuauclt.exe ram fogyasztása, na akkor ott is megáll az élet. Bár ez már nem nagy gond a későbbiekben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sirály12 #111 üzenetére
Ezekkel a gépekkel mit tanítanak? Mi fut még el rajtuk aminek van valami haszna is?
Mondjuk egy bash terminál használatot el tudok képzelni rajtuk, arra még teljesen jók és az legalább hasznos is, nekünk is tananyag volt fősulin egy félév erejéig. Mint ahogy az én időmben a dos parancsokat tanították általánosban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S4 Plus TT 500W
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 notebook - Ultra 5 135U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest