- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
összepakoltam múltkor a lakás különböző szegleteiben fellehető kisebb, nagyobb, öszevásárolt bordákat. elpakolás előtt megörökítettem, hogy legyen fénykép, amiről látom, ha kell valami....
(meg aztán valaki a múltkor tizen pár chipsetbordára mondta, hogy "irdatlan tétel"...(ja, és mielőtt valaki rákérdezne, nem eladó egy sem. irígy vagyok. és majd pont az hiányzik....)
-
szab.tam
nagyúr
közben már agyalgattam, mit lehetne buzerálni még rajta.
a cpu hűtőt kicsit feljavítottam.rentábilisabb lett volna egy új, hatékonyabb hűtő. 6 conrad csővel nem a mugen csövekről kellett volna továbbvinnem a hőt, hanem elvinni őket a cpu-hoz, egy új blokkba. de ezt felszerelni sokkal egyszerűbb volt, mint újat építeni...
és mivel a csövek nem lettek meghajlítva, újból felhasználhatóak. de csak elvileg. mert a linken található első bővítésnél nem biztos, hogy lejönnek a blokkok 3 csőről....
-
moha21
veterán
Na most olvastam kész a gép, mert mostanában nem jártam a modding topicban
Grat hozzá! Nem semmi munka. -
imikee
tag
Barátom csak Gratulálni tudok. Ezt tanítani kéne
-
szab.tam
nagyúr
válasz
CyberPunk666 #394 üzenetére
kb.
és mindenkinél az, hogy télen. pedig nyáron is fűt. és valóban pont annyit, mint egy másik 300-400w-os gép...
viszont volt egy találóan értelmes hsz is valahol a fűtés témakörben: törölközőszárító....
-
CyberPunk666
senior tag
A sok jó lesz fűteni hozzászólás mellett nem tudok elmenni anélkül, hogy meg ne jegyezzem, pontosan annyira fogja fűteni a szobát, mint bármelyik másik hűtőmegoldás, mert a hűtő csak a hő elvezetéséről gondoskodik és nem befolyásolja, hogy mennyi hőt termel az alkatrész.
Biztos van aki csak poénból írta, de ennyi hsz között biztosan van aki ezt komolyan is gondolta.
Bocsánat, de nem bírtam ki.
A kukacoskodóknak: A hőmérséklet növelésével nő az ellenállás, ami a sok hő forrása is lényegében, ezért valamivel több hőt termel egy olyan rendszer ami magas hőmérsékleten tartja, mint ami hidegen, viszont a mai technológiákkal az alap hőtermeléshez viszonyítva teljesen elhanyagolható a 30°C és 80°C közötti különbség, alig 1-3%.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
nincsisbéla #392 üzenetére
kösz don! bran-don...
-
nincsisbéla
aktív tag
Ahogy Sanya mondaná (susogós mackó): Aztarohadt!
Grat!
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Synthwave #390 üzenetére
értem. biztosan lehetne. de fölötte állva és nézve nincs az az érzésem, hogy eme rácsok hiánya befejezetlenség érzését keltené. legalábbis a tetőnél nem.
és amúgy is csak több darabból lehetne összrakni...jobban fáj az oldala. ott van a sarokba támasztva a többi elemhez képest szépen kidolgozott rács oldallap, amit a kilógó vga-tól nem lehet feltenni.
az első ház óta megszereztem a torony ikertesóját, hiánytalan állapotban. mivel az érintetlen, és viszonylag ép, így nem szívesen nyúlnék hozzá. lehet, hgoy az lesz a lakása a következő ilyen konfignak, és azt már igényesre kivitelezve.
de végső soron annak az egyik oldalát levehetném, és azt is berácsozhatnám úy, hogy csak a vga-nél lenne egy ablak a rácson.
de mivel készül a 25 centis egyedi pcie16x riser, így várok. mert ha az működne, akkor vga teljesen kívül esne a ház oldalának homlokzati síkján. és ez esetben csak egy pici alakot kell nyitni a rácson, a kábelnek...
de mivel közben beugrott egy fejlesztés, így ezt is hanyagolom. a gondolati lépések megtörténtek már a másik gtx480 befogására.
csak még több kérdés van:
- cf lapon sli patch-e. ennek hiányában nincs értelme a tovább lépésnek.
- a hűtési terv. a monstrum hatásfokának rontásával ezt is beintegráni. vagy egy kisebb, de a tapasztalatok birtokában kisebb méret/hűtés arányú hűtő létrehozása. anyagom még akad hozzá. (6 cső.)
kellő hosszúságú, de még működő sli híd.egyre jobban izgat ez a sli kérdés....
ezt is passzívan megcsinálni igen durci lenne. vennék még 1 db. 22"-os monitort és mehetne az nvidia surronund.
sajnos a tv melé venni másik 2-t egyszerűbb lenne, de az sok kiadás. habár a 2 monitor eladása után nem biztos. 60-65k-ért 32"-os fullhd-kat kapni már használtan...
lehet, hogy joban járnék, mert akkor a mindennapi használatbana sima 3 kijelzős kiteerjesztésnél sem okozna galibát a különböző felbontás. (néha bekavar a telejes képernyős módokba, ha a kijezőknek más a felbontása. ilyenkor nem mindegy, melyik az 1. számú és melyik a win szerinti 1. tálcás kijelző.) elég macera ez a műfaj... -
szab.tam
nagyúr
válasz
H.Ezredes #388 üzenetére
annyi nálam sosincs. a 31 fokos szobahőt is csak szándékosan engedtem az első tesztnél.
már játszogattam így betolva is. de nem veszek észre semmilyen különbséget.
még túl keveset próbáltam így, tehát azt még nem merem kijelenteni, hogy nincs és nem is lesz különbség. elvileg kéne legyen.
de akkora biztos nem, hogy használat alatt ki kelljen húznom a guruló pocot...a másik:
amiken játszom, vsynk on, dx9, a gpu max 50-80%-on dolgozik.
általában 1.5-2 óra után megunom.
ilyen intenzitás mellett ideje sincs felmelegedni, még a 60 fokot sem érte el.... -
tomao
tag
hatalmas respect,
szépjó munka -
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Synthwave #383 üzenetére
tudom. nem is volt elsődleges cél a kinézet, csak minimálisan.
fő szempont a működés volt...a kérdésről feljebb némi flame is kialakult.
elég kínos és bosszantó lett volna, ha a kialakítás közben a kinézetre is nagy hangsúlyt fektettem volna, és a végén a hűtéls meg nem működik.
és talán egy ilyen hűtésnek talán nem is kell feltétlenül sikkesnek lennie, a jellegéből adódóan szeritnem elfér az órmótlan stílus...
de talán egyszerűbben és őszintébben fogalmazva: nem is nagyon akartam, hogy másképp nézzen ki...
( a narancsba hajló rozsda helyett szívesebben elnéznék egy inkább bórdóba hajló rozsdát, gyöngyházban. az nyami lenne...)
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Kicsit ormótlan (meg, ha már ennyit időt / pénzt rááldoztál, egy-két helyen picit lehetne igényesebb), de amúgy UP, mert állat.
-
szab.tam
nagyúr
-
Sz7Cs
aktív tag
végigolvastam,nem semmi ! grat.
-
válasz
szab.tam #378 üzenetére
Hát, azt jól teszed, mert kifejezetten földelés témában ugyan nincs jártasságom, de elektronikai végzettségem miatt egyből ez jutott eszembe. Nem utolsó sorban, normál gyári esetben egyik hűtőborda sincs földelve
Mikor a technikusi végzettséghez csináltam erősítőt, s a végfokokat a hűtőbordára kötöttem, hogy ne legyen összekötve minden végfok kollektora, ilyen szigetelő hővezető fóliát tettem oda, hővezető zsírral. Ennek mondjuk már jó 15 éve, de szerintem sokat nem változhatott a technika most sem, valami ilyet kellene alkalmazni
-
Methos81
tag
Gondoltam rá én is, hogy nem ártana kicsit csendesebb gépet, összerakni, de EZ a monstrum, lenyűgöző....
Gratula az értelmetlen, de valóban remekműhöz.......
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Dark Archon #377 üzenetére
ezzela földelés dologgal kicsit gondolkodóba ejtettél. ez nem volt szempont egyáltalán. majd bátyámmal megnézetem, ha erre jár, ő jobban vágja ezt a kérdést, mint én...
-
válasz
#48613632 #373 üzenetére
Minden konnektorba dugott készüléknél a kívülről megérinthető fém részeket földelni kell, nincs mese
El lehet szigetelni a tápot a háztól, de nem véletlen van a gépházhoz kötve a vinyó, DVD író, stb. háza sem, tehát azt is meg kell oldani. Igazából így jobban átgondolva, az épített háznál sem lóghatna ki a hűtőborda, mert ha valami oknál fogva feszültség alá kerül és megtapizzák, ott marad az illető. Valószínűleg a felfogatás miatt már rá van kötve a borda a földre, így ha a szomszéd néni a fűtéscsőre köti a delejt, megsül a CPU. Ha így volna, én elszigetelném a CPU borda felfogatását a háztól.
szab.tam: az igaz, hogy mivel nincs légáramlás, a por sem jelent akkora gondot, bár, ha arra gondolok, ami mennyiség 1 hónap alatt felgyülemlik a házam tetején...
-
Petyyyyy
addikt
Ez igen
Eszméletlen jó eredmények, és még jól is néz ki!
Ezek után igencsak el kell gondolkodnom, hogy is legyen a (lég) hűtés az új konfigban. -
szab.tam
nagyúr
(#369) pitepeti71
ötletelést előre is köszi, majd később keressük egymást...
sli: nem kérdeztem semmit. csak kibeszéltem magamból...
ház maga a hőleadó elem: többszörösen rossz koncepció, nem nem fejtem ki, a zalaman mérnökei jöjjenek rá maguktól, kapnak érte rendes fizut....
(
)
szeparáció megint nem jó. feljebb asszem már ki lett fejtve: a leválasztásokkal meggátolnánk a légmozgást, ami a rendszer egésze szempontjából nagyobb hűtés hatékonyság veszteség, mint nyereség a kevésbé melegdő alkatrészek szemszögéből.
valahogy így: ha a 40 fokos alkatrészt elzárjuk, 60-70 fokos lesz. jobban jár, ha máshonnan kapja az 50 fokos, de mozgó levegőt...
kifejtettem abbéli álláspontomat, hogy nem jó a levegőnek megmondani, hogy merre menjen. inkább utat nyitok neki.
szervereknél sok értelme nincs ennek. ahhoz túl drága. jó mindőségű venti kell, nem baj, ha hangos, nem zavar senkit.
ott a meleg elvezetése lehet a hasznos. van, ahol egy uszoda vizének fűtését oldották meg...(#370) Dark Archon
betegesn porszűrő ellenes vagyok.
nagyon lerontja a legkisebb rács is a légmozgást. még a méhsejt cellás is. (de valami mégiscsak kell határolja gépet...)
a szűrő meg végképp.
passzív módban nagyságrendekkel kevesebb por jut be a házba, mint olyan aktív módnál, ahol csak 1 venti előtt nincs szűrő.
itt majd talán fél évente megmutatom neki a porszívót. egy aktív hűtésnél érdemes megnézni, mi lesz fél év után.tehát: itt nem lesz semmilyen szűrő!
-
törölt tag
válasz
Dark Archon #372 üzenetére
Na látod erre nem is gondoltam
első blikkre valóban igazad lehet.
Jobban átgondolva viszont nem a házat, hanem a tápot kell földelni, és innen még lehet okoskodni - szerintem
-
válasz
#48613632 #369 üzenetére
"Mi lenne, ha maga a ház lenne a hőleadó elem?"
Hacsak nem antennát akar a szobába, szvsz nem túl jó ötlet összekötni minden hűtőbordát (s ezáltal a GPU / CPU / táp / egyéb elemek házát) a védőfölddel... mert ugye a házat rá kell kötni a földelésre, ez nem is kérdés érintésvédelmi szempontból.
Ez már nem csak mechanikai, hanem villamos tervezést is igényel. Mindenképp el kell szigetelni a hűtőbordaként funkcionáló részt a földeléses résztől, akkor meg hővezetés szempontjából nem sokkal lesz előrébb.
-
válasz
szab.tam #368 üzenetére
Értem, oké.
Egy fejlesztési javaslat: úgy látom (a szövegben nem találtam), hogy a "mézhálós" oldallapokon nincs porvédelem. Ha ragasztanál rá (mindenhova) valami vékony porszűrő szivacsot, vajon mennyire ártana a hőelvezetésnek? Mert szép, hogy hangtalan, de így elég gyakran kell majd porszívózni
-
törölt tag
válasz
szab.tam #366 üzenetére
Ó, hát és ezt pont tőlem kérdezed???
Sajnos nem vagyok járatos a témában, ugyan volt több CF és SLI lapom is, de valójában egyszerre egynél több kártya sosem volt benne, hacsak az integráltat nem veszem annak.
Eszembe jutott viszont más. (ugyanakkor lehet, hogy itt a hsz-ek között már ki lett tárgyalva, nem olvastam végig)
Mi lenne, ha maga a ház lenne a hőleadó elem? Ugye ebben az esetben némi design munka is kellene, valamint egyes részeket nem ártana elszeparálni valahogyan, értem én ezalatt az optikai és belső, HDD drive-okat, de alapvetően megvalósítható lenne?!?!
csak egy észrevétel az ár kérdésekhez.
Úgy gondolom, hogy bár az alapanyag se "occó" éppen, a rendszer elsősorban eszmei értékkel rendelkezik, mint prototípus, mondhatnám akár világviszonylatban is, hisz nem sok gyártó rukkol elő hasonlókkal.
Valamint ugye a befektetett munkaórák száma sem elhanyagolható, hovatovább, becslésem szerint a teljes ár több mint 50% a munka lenne.
Mindazonáltal elgondolkodtál azon, hogy ipari felhasználás esetén ez jól jöhet a karbantartásmentes környezet létrehozásában? Értsd, serverek, aholis a ventillátorok tisztítása alapvető feladat időközönként, különben beüt a ménkő, vagy ugye légkondicionált környezet, porszűrőkkel, ami viszont méregdrága, jóval több, mint egy passzív környezet létrehozása.
ha gondolkozol üzleti jellegű megvalósításban, kereshetjük egymást, volna egy-két javaslatom, ill elképzelésem, de akkor azt priviben majd
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Dark Archon #367 üzenetére
-
Hát ez nem semmi
Noha valóban nincs benne logika, mivel hirtelen jó pár olcsóbb más - ésszerűbnek tűnő - megoldás jut eszembe, a mini légkonditól/hőcserélőtől kezdve a gép szomszéd szobába helyezésével és hosszabb kábelek használatáig.
Azért kiváncsi lettem volna a végén, hogy összesen mennyibe került mindez.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
#48613632 #365 üzenetére
"..puding próbája az evés..." - mármint plugin próbája...
ebbe a micro lyuggatásba biztos nem vágok bele, mert ezt meghagyom elvnek...
most jobban izgat, hogy a tartlékban lévő gtx480-at hogyan tudnám befogni a cf-es lapomban, a hűtőre kötve.
sli hack leírás, és patch file már megvan.
szükséges még a 25 centis riser, (készülőben), és egy jó hosszú sli híd...jó móka lenne sli 2*gtx480 passzívan...
egyelőre persze még aktív módban kipróbálva, de utána bekötném azt is a hűtőbe. szerintem elég lenne annak is. csak legfeljebb nem 73 fokon furmark-olnék vele, hanem kicsit melegebben. na, bumm...
csak még azt nem tudom, hogy lenne célszerű: a 2 emeletet külön a vga-knak, vagy az alsó szintre menne be 4-4 cső a gpu-tól, és 4 vinné az emeletre a hőt.de a távolságok miatt igen meg lenne kötve a kezem, valószínű, az egyik verzió működhetne csak...
-
szab.tam
nagyúr
(#363) pitepeti71
alapból én is arra gondoltam, hogy inkább szigetel. pont a téglára és a műanyag ablakok kamráira gondoltam én is. de hát ugye azok le vannak zárva. viszont hába nyitott egy micro módon lyuggalt anyag belseje, ha nem áramlik benne a levegő. ugyanez az eredmény.
de a feljebb említett technológiát nem ismerem egyáltalán, videó is lett linkelve, valami biztos van benne, passz... -
törölt tag
Olvastam a cikket, gratulálok a munkához, meglepő volt számomra, hogy ilyenbe bele mertél vágni, és főleg, hogy összehoztad, nagy RESPECT!
A hsz-eket nem olvastam végig, csak átfutásszerűen, és itt a vége felé találkoztam pár ötlettel, a mikrofuratokkal kapcsolatban. Nos, nem vagyok szaki, következésképp lehet, hogy rosszul látom, de az ilyen jellegű, az áramlással keresztirányú furatok nem inkább szigetelnek, mintsem hőt vezetnek???
Gondolok itt az építkezéseken használatos falazóanyagokra, amik pontosan ilyen célzattal tartalmaznak üregeket (tégla) de akár mikro méretű lyukacskákról is beszélhetünk, hasonló végeredménnyel (pl Ytong falazóelemek)Előre szólok, kőműves sem vagyok
csak úgy szöget ütött a fejembe a dolog ...
-
Elejétől kezdve ott voltam,de csak procit és VGA-t láttam.Örülök,hogy végeztél vele ,szép munka lett.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
VinoRosso #357 üzenetére
ok, értem.
a hűsugárzóknál egyébként annyiban kicsit más a helyezt, mert ott lényegesen nagyobb a sugárzó hőmérsékletének és a környezet hőmérsékletének a különbsége. így lehet az, hogy akár egy sokkal kisebb felületről is sokkal több hő le tud jönni. akár 1-2 fűtőszálról, ami izzik....
(#358) gabikiraly2
már keverednek az élmények: ti fúrtátok meg a 3-3 csőnek a bordatalpak találkozási élét?
mert az egy sokkal olcsóbb kivitelezés, mint a marás... -
gabikiraly2
aktív tag
Gratulálok, nagyon szépen összeállt a passzív géped!
Külön köszönet, hogy mindeközben nekem is rengeteget tudtál segíteni. -
VinoRosso
veterán
válasz
szab.tam #353 üzenetére
Nem egészen, lehet csinálni ilyesmi rácsot,sőt pont ilyesmi "habokkal" kísérleteznek a nagyokosok (de ez már valóban nanotechnológia). A sugárzásnál a konvekció meg tökmindegy (gondolj egy hősugárzóra ott sem az a lényeg, hogy mekkora sebességgel mozog a levegő)
-
szab.tam
nagyúr
(#355) tetrix
logikus felvetés.
biztos megvan a határ, de én ezt nem tudtam átlépni...amikor megkaptam a csöveket, tudatosan nekiálltam gyilkolni 2 db-ot. a gány topicban anno be is raktam fényképeket, hogy az egyik hogy szadiztam me. asztallábbal ellapítottam. akkor még nem tudtam, hogyan lesz elszögletesítve a gpu blokknál.
macko20-szal satu, sablon, kalapács segítségével megoldottuk kicsit szakszerűbbenmajd úgy meghajlítottam, hogy több helyen szabálosan megtört. tehát mnd a térfogata megváltozott, mind a keresztmetszete több helyen drasztikusan megtört pár hleyen.
(az asztallábas lapítás ezért is volt túl könnyű, hiszen a vákom még cuppantotta is...)de ennek ellenére a legsztétszadizottabb darab is tökéletesen működik, azóta is: -> #136...
-
tetrix
tag
szépen el legóztál vele, gratula!
egy kérdés:
a hőcsöveket illetően; mivel gyárilag egy 'x' nyomásra lövik be őket ami a gáz-folyadék áramláshoz kell, milyen mértékben változhat ha hajtogatjuk, lapítjuk? gondolom ennek is van egy egészséges határa,mert ha épp átbillen a nyomás,ott már nem lesz olyan jó az áramlás? -
ClayMore
aktív tag
minden évben vannak logout díjak. ez lehetne a legjobb barkács logout cikk az elmúlt 5 évben!
bacsics remélem ezt most nem olvassaelismerendő a kitartásod és eltökéltséged (hülyeséged
)!
-
szab.tam
nagyúr
(#349) VinoRosso
értem. de nem hiszem, hogy az ilyen jellegű megoldás célravezető lenne, mint jó hőleadó felület. a belső lyukacsoknál biztos nem.
még a külső részeken talán, de ott sem annyira.azért van majdnem mindenhol függőlleges, szigurúan párhuzamos lamellasorom, mert a meleg ahogy fölfelé mozog, nincs az útjában semmi. így a mozgó levegőoszlopok lekapják a hőt a soron következő bordákról. azért ez nem egészen pusztán hősugárzás.
a vga boráitól oldalirányban pár centire már alig érződik a meleg. mint egy klasszaikus sugárzásnál. minden hő fölfelé megy, mozog.de szerintem egy szakember biztos röhög a laikus hablatyunkon, de szerintem itt ez a fajta felületnövelés nem működne rendesen. sőt, talán az xbox bordák 2mm-es lamellaközei is már sűrűek lehetnek...
ha esetleg elvi síkon igazolható lenne ennek a működőképessége, akkor is gyakorlatilag kiviztelezhetetlen...
-
Womb
senior tag
Ez hihetetlen.
Nagy vagy, ember! -
kovgab
tag
Mekkoraság...
-
kokobe
őstag
Nagy gratula és elismerés,nem semmi meló és kitartás lehetett megcsinalni le a kalappal
-
VinoRosso
veterán
válasz
szab.tam #338 üzenetére
A "habosítást" nem arra értettem hanem a felületnövelésre fix tömeg mellett, mondjuk ilyenre. Légáram meg nem kell mert ugye passzívan hűtünk, azaz nem (csak) áramlással cserélődik a hő, hanem (inkább) sugárzással (és természetesen ott ahol van rá mód, tehát nem a házon belül).
-
szab.tam
nagyúr
(#345) Weißturul
talán túl kevés még a tapasztalatom, költségeket sem tudok előre kalkulálni, így egyelőe nem.
egy esetben igen: ha valaki azt mondaná, hogy nem számít az idő, biztos siker, költség. semmi. csak számoljak el vele, egy folyamatos kontroll melett. azaz láthassa, hogy nem lehúzásra megyek.
így igen, mert nem kéne stresszelnem, felszabadulan csinálhatnám...de ezt is csak kicsit később, mert mostanság nem lesz rá időm... a 1. utáni tapasztalatokkal a hátam mögött valszeg sokkal jobb és szebb lenne, mint a bemutatott...
egy 6 magos i7-es 4.5 gigán járó extrémet egy 590 vgy 6990-et szívesen benéznék.
de csak 1 nyák, és 1 vga. 2 nyákkal és/vagy 2, (3-4?) vga-val még nem tudom, mit kezdenék. fizikálisan nem férnének el a dolgok...azért nakos vagy Chavez gépe szép kihívás lenne. de nem hinném, hogy a vízhűtéseiket kidobnák 80-100 kiló alumíniumért cserébe..
-
beefjeez
senior tag
ez már túlzás
-
szab.tam
nagyúr
(#340) bigsee
mert azt majd elolvasnák...(#341) proci985
feljebb írta valaki, hogy a szervert a hálóba rakta, mert így az alapzaj elnyomja a többit, és nyugodtabban tud aludni.... -
proci985
MODERÁTOR
válasz
szab.tam #331 üzenetére
"a topic-okban hónapok alatt tapasztaltam, hogy a csendes és néma gépekről alkotott vélemények és definiciók igen eltérők személyenként. volt aki állította a több 1200-aon pörgő vetivel ellátott gépéről, hogy néma"
erre szoktam mondani, hogy a körút/fehérvári mentén könnyű csendes/halk gépet építeni
.
-
kisza25
félisten
ez nagyon brutál, le a kalappalés én még azt hittem az én gépem halk
-
szab.tam
nagyúr
válasz
VinoRosso #337 üzenetére
-> #275...
ahol a hőleadó felület össze-vissza lenne, mint egy habosításnál, ott nem lennének meg a szabályos, függőleges, passzív légáramok. kis, egymást lerontó örvényecskék alakulnának ki. de ehhez a "habosításnak" a felületre kéne kerülnie. ami bent mardna elzárva, az ugye még tovább rontana is. tehát ez még elvben sem működik rendesen.
valószínű azért egy következő próbálkozásnál már hozzáértő sazkember számításait is segítségül fogom kérni. (vagy inkább kicsit tanulok a témában, abból nagy baj nem lehet...)
passzív vízhűtéses megoldást már sokan csináltak. ennél jóval nagyobb teljesítményeket lehűtve. ezért nem is volt cél, utalás is volt rá...
-
VinoRosso
veterán
Elég brutálisnak tűnik. Mennyibe fájt ez összesen ? Amúgy a tömeg majdnem, hogy nem számít, elméletileg ha fel tudnád úgy "habosítani" az alumíniumot, hogy kvázi végtelen legyen a térfogata, akkor sokkal kevesebb tömeg is elég lenne ugyanahhoz a hőleadáshoz. Hővezetéshez meg a legjobb kombó a réz-mozgó víz-réz. Ezért szerintem ha csendes gépet akar az ember, ami azért nem 30 kiló, akkor valamilyen víz alapú, belül hangszigetelt külső passzív bordás megoldás az optimális.
-
szab.tam
nagyúr
ja. csak hát biztos nem fognak.
2 irány van. a csúcsot megcélozzák, hogy akár veszteség árán is, de a markting miatt legyen demonstációra való típus. pl. az összes 2 magos nvida ilyen.
a többi ki van dekázva centre. a vevők jó része reklamál, hogy miért nem szebb, jobb, nagyobb. de amikor pedig vásárlásra kerül, mindent centért rinyál, és megveszi az olcsóbbat.
a gyártók lényegesen jobb termékeket is tudnának készíteni, forgalmazni. mi vevők tehetünk arról, hogy ezt mégsem teszik. a vásárlási szokásaink alakítják ki a gyártást...
sok hozzá nem értő előbb vesz meg eg 4 gb vrammal rendelkező gyengébb kártyát, (van már ilyen is..), mint egy erősebbet 1 gigával...
amíg ez nem változik meg, (és nem fog), addig a gyártók letolják a sok gagyi szemetet a torkunkon.
-
zoltanz
nagyúr
Elképzelem amikor egykét gyártó kiad ílyen csendes kiadást GTX 480 és társaiból. A doboz egy ATX házzal vetekszik, meg dög nehéz.
-
DEV_NULL
őstag
válasz
->Raizen<- #333 üzenetére
remek!
-
szab.tam
nagyúr
(#325) zsoltti
minden ventinek van hangja. legfeljebb kicsi, vagy nehezen érzékelhető. vagy csak nagyon közelről. ilyen volt már kb. a tavaszi kiinduló állapotom is.
a topic-okban hónapok alatt tapasztaltam, hogy a csendes és néma gépekről alkotott vélemények és definiciók igen eltérők személyenként. volt aki állította a több 1200-aon pörgő vetivel ellátott gépéről, hogy néma. ()
ott kellő képpen kivitatkoztuk megunkat erről, rpm-ekről, decibelekről. itt és most újból nem szeretném. csak a dolog igen szubjektív voltára akartam utalni...(#328) kertsa
"Télire meg is van a fűtőtest..."
mindenki a télre gondol. de ha akarom, nyárra is....
-
foxxmotor
tag
Ez nem semmi. Gratulálok.
-
Füge007
senior tag
Gratulálok a munkádhoz
És ne feledd amit ígértél, ezt a projektet ne hagyd abba, remélem még az üzletekben is találkozom a passzív hűtésű házaiddal!
-
kertsa
senior tag
Ez igen
Régen nekem is megfordult a fejembe, hogy teljesen passzív gépet kellene összerakni, de nem gondoltam, hogy ennyi "vas" kell hozzá
Télire meg is van a fűtőtest a szobába.
Gratulálok a remekműhöz
-
leonejoci2
tag
EZ IGEN!Ügyes kolléga és ügyes leírás!Csak így tovább!
-
Angel1981
veterán
válasz
DEV_NULL #212 üzenetére
"gagyi scythe venti"?
Melyikre gondolsz?
A Slip Stream típusokat ESETLEG megilletheti ez a jelző, de csak azért, mert egyszerű csúszócsapágyasak - de abból a legjobbak közé tartoznak.
A Kama Flex, Gentle Typhoon, de főleg a (sajnos kifuttatott) S-FLEX legeslegjobb rendszerhűtő ventik közé tartoznak az egész piacon!
-
zsoltti
senior tag
Ez fasza volt! Azért egy nagyon lassan pörgő nagy ventinek sincs mindig hangja , de szállíthat annyi levegőt hogy lehessen hűteni vele hatásosan a nagy bordát, így csökenhet a borda mérete
Bár Ő tudja
Köszi hogy megosztottad! -
kerelo
aktív tag
hát ez nem semmi beszámoló.gratula.
-
szab.tam
nagyúr
nem!
nemhogy véletlenül, de még direkt sem.
előbb adnám el a tartalék gtx480-at. de azt sem szívesen. de kezd sárgulni a fiókom belseje...
adatlapon látható, hogy be vannak építve. a kicsi egyébként aránylag friss szerzemény. egy hidegen kicsit cücörgő, néha túlmelegedő, rev1 300-as zen-t küldött nyugdíjba.
szeritnem ez az x szériás 400-460 a jelenleg kapható 2 legjobb passazv táp a piacon. igaz, választék sem túl nagy, de lassan jövögetnek. fsp aurum, silverstone. azokat még nem ismerem, de legalább lesz kis árcsökkentő hatásuk.
ha nem célirányosan egy kis gépbe kell, akkor mindenképp 460-asat vegyél. +3-4k, és ott a másik pcie ág. nekem volt egy olyan elképzelásem is, ha valami elmebeteg ötlettől vezérelve megpróbálnék lehűteni egy 3 tápcsatis vga-t, akkor a kicsit ideiglenesre be tudom dobni másodlagos tápnak, és megmarad a gép fullpasszívnak..(#321) Karesz85
ezt valszeg tényleg letoltam volna.
majd egy próbát lehet, hogy megér... -
szab.tam
nagyúr
volt néhány fórumtárs, akinek pont a dizájnolással volt némi problémájuk.
köszi az 5letet, de fordíttatni...
angol tudásommal a díjat sem tudnám magamnak elpostáztani...
(vagyis inkább)
szerk:
msot nézem, hogy itt havonta van ítélethirdetés, és pár egyszerű tőmondat a mellékes.
azért ott szép gépek vannak ám. de tömegben az enyém az összeset lenyomná.... -
dklol
csendes tag
Guru3D-n van egy "Rig of the Month" nevű cikksorozat. OCZ Technology Vertex 3 120GB SSD-t lehet rajta nyerni. Ebben a versenyben nem az izombrutál config a nyerő, az ötletes dizájnos kialakítást sokkal jobban figyelembe veszik. Sztem ez a gép simán jó lenne egy első helyre
http://guru3d.com/index.php?page=rigs
-
szab.tam
nagyúr
ismét
(#315) lapa
"szorítani (végülis hosszabbításként) a második kupac csövet"
"ha pár méretes csavarral össze vannak feszítve meg nyálazva"ezeket nem igazán értem. hogy néznének ki az érinkezési felületek. hengerpalástok kell hogy egymásnak érinkezzenek. azokat a felületeket ki kell munkálni.
nem értem a pusztán egymásnak szorításokat. akkor egy érintő egyenes mentén van csak közös találkozási felület....
"alu rúdba hosszú likat fúrni (majdnem az aljáig),"
ha én 10 centinél többet tudnék fúrni az alumíniumban, heveny orális önkielégítésbe kezdenék....
ha biztos lettem volna a 10-ben, de még a 7-ben (és él menti sikeres fúrésban), nem marattam volna, hanem fúrkáálással csináltam volna egy 4 emeletes hűtőt. ki is néztem einhall állványos dögöket. meg másokat is. de nem mertem megvenni, mert féltem a kudarctól...(#317) V.Dave
félig tudod jól. nekem van mindkét tápból. a 400-asnak valóban 1*(6+2) van. a 460-asban 2 db....
-
V.Dave
senior tag
A Seasonic X460-nak nem csak 1db vga tápcsatija van??? Én egyel kisebbet keresek, az X400-at de azon is mintha csak 1 lenne...
-
lapa
veterán
válasz
szab.tam #275 üzenetére
azért engem továbbra is érdekelne hogyan aránylanak a hőfokok a bordán alul és felül.
a ritkásabb bordáról azt tudom mondani, hogy nekem 25 x 15 centis, kb ugyanilyen magas, könnyű, de különösen ritka borda volt felfogatva egy 1,5 x 4 x 25 centis alu tömbre, és az elvitt 70-80w-ot (kicsit húzott barton + nforce2 híd) 60-65 fok körül némi kéményhatással. szóval nem feltétlen a súly számít, fontosabb a gyors áramlás. de meg lehet nézni a zalman ház / reserator vagy bármilyen passzív hűtésű cucc bordáit, mind függőleges, ritka bordákat használ.
az ilyen sűrű bordában valószínűleg túl nagy a súrlódás ehhez a minimális nyomáskülönbséghez. erre jön még a nagy függőleges kiterjedés, a fentebbi bordákat az alattuk lévők jobban fűtik a lassú áramlás miatt.
szerintem érdekes lenne ugyanígy elindulni a csövekkel, hozzájuk szorítani (végülis hosszabbításként) a második kupac csövet, két oldalról meg összeszorítani őket két jó nagy tábla ritkás bordával (láttam nálad is). ha pár méretes csavarral össze vannak feszítve meg nyálazva, akkor szerintem nem kéne harmadik tömb, elég lenne 4-5 centinként a cső.
anno gondolkodtam olyan hőcsöves megoldáson, hogy alu rúdba hosszú likat fúrni (majdnem az aljáig), tetejébe menet, likba kicsi víz. aztán bele a fritőz olajba, és várni míg eléggé gőzölög. akkor csavar valami szilikon alátéttel bele és meghúzni. minden cső-tömb illesztésnél van pár fok bukta, ezzel ki lehetne küszöbölni mert a borda és a hőcső egy test lenne.
de csak filozofálgatok, részemről elmentem abba az irányba hogy a gép fogyasztását fogtam vissza a passzív hűtés helyett. persze ez nem asztali konfig meg brutál vga kategória.
-
Dexter-2000
őstag
szép munka
-
raus
aktív tag
Zseniális!
-
gratulálok a hűtéshez, nagyszerű munka - a mérések eredményei pedig magukért beszélnek. max. respect a kitartásért!
-
zoltanz
nagyúr
Én is követtem amúgy a szab.tam kolléga ténykedését. Olyan alkatrészek és annyi volt, hogy nekem, (meg a hőtan résznél tartok) nem állt össze, hogy milyen is lesz ez.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
gordonfreemN #304 üzenetére
na jó. persze.. maghajtogatom origaminak legfeljebb....
mivel ezek gyakorlatilag az összes áramból hőt csinálnak, szinte semmi nem megy ahasznosra, így rendre 250w, 120 (128?) w....
és nem díszpipálok már...
(#301) zapok neked is
(#306) Rive
van itt a ph-n topic-ja a házi hőcső gyártásnak. annak aztán már végképp nem merek nekiállni. előbb veszek alibabától 500db-os "kezdőszettet" () 0.8-3.0 usd / db árért... - ott van 550*10-es is. megláttam, lett is egyből altáji vérbőségem....
léptem tv-zni, mára asszem off...
-
Rive
veterán
Hümm.
Hasonlónak én inkább házi gyártmányú hőcsővel állnék neki, meg sok forrasztással. Réztalpú, alubordás hűtőbordákat felforrasztani egy megfelelően kialakított hőcső-hálózatra, aztán amikor kész a rendszer, lelégteleníteni majd kiszivattyúzni a fölös vizet. Ekkora projekthez már belefér egy rendes csap és az egyszeri szivattyús munka is.
A csőhálózat megtervezésével lenne meló, de utána hasítana, mint állat
Nem véletlen, hogy hosszabb távú hőszállításra áramló folyadékot/gázt használnak, nem szimpla hővezetést.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
szab.tam #300 üzenetére
Ne legyünk korlátozottak, nyíljunk ki
Ahol hőt kell cserélni, ott a csillag alakú bordázat belső fele ami a hőcsővel érintkezik, ott dupla, vagyis kb mint egy ovális keresztmetszetű igy befogadja a másik hőcsövet is...
De tudom, sajnos ez már költséges lenne, öntetni kéne, marással nagyon sok. De még önteni önthetsz, olyat ugysem csináltálhomok kell hozzá meg ilyenek
más: Mennyi hőt disszipál a 480? És a 6850?
-
atti_2010
nagyúr
Vaze úgy magaddal cseszel ki mert akkor már biztos marógép kell, és még a marós is előadja a mesét hogy milyen sz@ar helyzetben van mert utánad kell igazodjon a vágásnál és biztos nem egyenesen fúrtad amit neki meg kell mérjen ami legalább 5 óra + meló, fűrészlappal elvágni igen kegyetlen lenne.
-
zapok
aktív tag
Nagyon nagy gratula az ötletért, a kivitelezésért és a kitartásért!
Én vevő lennék egy ettől kisebb méretű megoldásra, ha beindul(na) a sorozatgyártás.
Gondolom kisebb fogyasztású procikhoz és videokártyákhoz nem kellene ekkora hűtőtömb, ez által kevesebb kellene a drága alumíniumból, esetleg rézből.További sok sikert és kitartást egy későbbi sorozat projekthez.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple MacBook
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Okos Otthon / Smart Home
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Sokat megélt veterán CPU-t hoz vissza a piacra az Intel
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple asztali gépek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Enermax Liqmax III ARGB 360 (3/2 ventis) INGYEN FOXPOST
- 4db. Noctua Redux NF-P12-1300 PWM és 1db. NF-S12B-1200PWM ventillátorok egyben eladók
- Enermax Liqmax III ARGB 360 (Lefogató hiányos+sufni tuningra csakis) INGYEN FOXPOST
- NZXT C850 Tápkábelek ??? INGYEN FOXPOST
- DeepCool Watercooling CPU LT720 Fehér (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U728 - i3-8GEN I 16GB I 192SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- Apple iPhone 12 128 GB Fehér 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest