- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy óra, két rendszer
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
GBotond
tag
válasz
szab.tam #433 üzenetére
Öööö, így visszagondolva nem biztos, hogy olcsóbb a Conradnál, viszont ott nem volt olyan méret, ami nekem kellett, a PC Gearben viszont igen. Impactics termékek a csövek, nagyon puha anyagúak, itt van pl a link a 30 centis csőhöz, Az árak páronként vannak.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
válasz
szab.tam #378 üzenetére
Hát, azt jól teszed, mert kifejezetten földelés témában ugyan nincs jártasságom, de elektronikai végzettségem miatt egyből ez jutott eszembe. Nem utolsó sorban, normál gyári esetben egyik hűtőborda sincs földelve
Mikor a technikusi végzettséghez csináltam erősítőt, s a végfokokat a hűtőbordára kötöttem, hogy ne legyen összekötve minden végfok kollektora, ilyen szigetelő hővezető fóliát tettem oda, hővezető zsírral. Ennek mondjuk már jó 15 éve, de szerintem sokat nem változhatott a technika most sem, valami ilyet kellene alkalmazni
-
válasz
szab.tam #368 üzenetére
Értem, oké.
Egy fejlesztési javaslat: úgy látom (a szövegben nem találtam), hogy a "mézhálós" oldallapokon nincs porvédelem. Ha ragasztanál rá (mindenhova) valami vékony porszűrő szivacsot, vajon mennyire ártana a hőelvezetésnek? Mert szép, hogy hangtalan, de így elég gyakran kell majd porszívózni
-
törölt tag
válasz
szab.tam #366 üzenetére
Ó, hát és ezt pont tőlem kérdezed???
Sajnos nem vagyok járatos a témában, ugyan volt több CF és SLI lapom is, de valójában egyszerre egynél több kártya sosem volt benne, hacsak az integráltat nem veszem annak.
Eszembe jutott viszont más. (ugyanakkor lehet, hogy itt a hsz-ek között már ki lett tárgyalva, nem olvastam végig)
Mi lenne, ha maga a ház lenne a hőleadó elem? Ugye ebben az esetben némi design munka is kellene, valamint egyes részeket nem ártana elszeparálni valahogyan, értem én ezalatt az optikai és belső, HDD drive-okat, de alapvetően megvalósítható lenne?!?!
csak egy észrevétel az ár kérdésekhez.
Úgy gondolom, hogy bár az alapanyag se "occó" éppen, a rendszer elsősorban eszmei értékkel rendelkezik, mint prototípus, mondhatnám akár világviszonylatban is, hisz nem sok gyártó rukkol elő hasonlókkal.
Valamint ugye a befektetett munkaórák száma sem elhanyagolható, hovatovább, becslésem szerint a teljes ár több mint 50% a munka lenne.
Mindazonáltal elgondolkodtál azon, hogy ipari felhasználás esetén ez jól jöhet a karbantartásmentes környezet létrehozásában? Értsd, serverek, aholis a ventillátorok tisztítása alapvető feladat időközönként, különben beüt a ménkő, vagy ugye légkondicionált környezet, porszűrőkkel, ami viszont méregdrága, jóval több, mint egy passzív környezet létrehozása.
ha gondolkozol üzleti jellegű megvalósításban, kereshetjük egymást, volna egy-két javaslatom, ill elképzelésem, de akkor azt priviben majd
-
VinoRosso
veterán
válasz
szab.tam #353 üzenetére
Nem egészen, lehet csinálni ilyesmi rácsot,sőt pont ilyesmi "habokkal" kísérleteznek a nagyokosok (de ez már valóban nanotechnológia). A sugárzásnál a konvekció meg tökmindegy (gondolj egy hősugárzóra ott sem az a lényeg, hogy mekkora sebességgel mozog a levegő)
-
VinoRosso
veterán
válasz
szab.tam #338 üzenetére
A "habosítást" nem arra értettem hanem a felületnövelésre fix tömeg mellett, mondjuk ilyenre. Légáram meg nem kell mert ugye passzívan hűtünk, azaz nem (csak) áramlással cserélődik a hő, hanem (inkább) sugárzással (és természetesen ott ahol van rá mód, tehát nem a házon belül).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
szab.tam #331 üzenetére
"a topic-okban hónapok alatt tapasztaltam, hogy a csendes és néma gépekről alkotott vélemények és definiciók igen eltérők személyenként. volt aki állította a több 1200-aon pörgő vetivel ellátott gépéről, hogy néma"
erre szoktam mondani, hogy a körút/fehérvári mentén könnyű csendes/halk gépet építeni
.
-
lapa
veterán
válasz
szab.tam #275 üzenetére
azért engem továbbra is érdekelne hogyan aránylanak a hőfokok a bordán alul és felül.
a ritkásabb bordáról azt tudom mondani, hogy nekem 25 x 15 centis, kb ugyanilyen magas, könnyű, de különösen ritka borda volt felfogatva egy 1,5 x 4 x 25 centis alu tömbre, és az elvitt 70-80w-ot (kicsit húzott barton + nforce2 híd) 60-65 fok körül némi kéményhatással. szóval nem feltétlen a súly számít, fontosabb a gyors áramlás. de meg lehet nézni a zalman ház / reserator vagy bármilyen passzív hűtésű cucc bordáit, mind függőleges, ritka bordákat használ.
az ilyen sűrű bordában valószínűleg túl nagy a súrlódás ehhez a minimális nyomáskülönbséghez. erre jön még a nagy függőleges kiterjedés, a fentebbi bordákat az alattuk lévők jobban fűtik a lassú áramlás miatt.
szerintem érdekes lenne ugyanígy elindulni a csövekkel, hozzájuk szorítani (végülis hosszabbításként) a második kupac csövet, két oldalról meg összeszorítani őket két jó nagy tábla ritkás bordával (láttam nálad is). ha pár méretes csavarral össze vannak feszítve meg nyálazva, akkor szerintem nem kéne harmadik tömb, elég lenne 4-5 centinként a cső.
anno gondolkodtam olyan hőcsöves megoldáson, hogy alu rúdba hosszú likat fúrni (majdnem az aljáig), tetejébe menet, likba kicsi víz. aztán bele a fritőz olajba, és várni míg eléggé gőzölög. akkor csavar valami szilikon alátéttel bele és meghúzni. minden cső-tömb illesztésnél van pár fok bukta, ezzel ki lehetne küszöbölni mert a borda és a hőcső egy test lenne.
de csak filozofálgatok, részemről elmentem abba az irányba hogy a gép fogyasztását fogtam vissza a passzív hűtés helyett. persze ez nem asztali konfig meg brutál vga kategória.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
szab.tam #300 üzenetére
Ne legyünk korlátozottak, nyíljunk ki
Ahol hőt kell cserélni, ott a csillag alakú bordázat belső fele ami a hőcsővel érintkezik, ott dupla, vagyis kb mint egy ovális keresztmetszetű igy befogadja a másik hőcsövet is...
De tudom, sajnos ez már költséges lenne, öntetni kéne, marással nagyon sok. De még önteni önthetsz, olyat ugysem csináltálhomok kell hozzá meg ilyenek
más: Mennyi hőt disszipál a 480? És a 6850?
-
proci985
MODERÁTOR
-
atti_2010
nagyúr
válasz
szab.tam #292 üzenetére
mert megoldás, ha egy alurúd szendvicset, (bordákat), összefogva pont az élénél meg lehetne fúrni. 2 marást helyettesítene.
Szinte lehetetlen rendesen megcsinálni, mi próbáltuk anno még műhelyszinten is nehéz volt de odahaza még nehezebb mivel az illesztés irányában csökkent ellenállása van az anyagnak és félrehúzza a fúrót, ha hosszú a borda 2 oldalból lehetne megcsinálni ami csak hatványozza a dolog nehézségét, a felület minősége is lényeges a hőcső max hőátvétele miatt, ami csiszolással javítható egy bizonyos határon belül.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
szab.tam #275 üzenetére
kinézetre: nullszériás modelleknél ezzel akkor szoktak foglalkozni, ha a protonak a minőséget is demonstrálnia kell. egyébként érdemes megnézni, hogy a thermalright/scythe prototípus hűtők hogy néztek ki kiállításokon, amire általában már ki is pofozták őket.
normális festés megoldható, a hűtés kialakításához képest az már kismiska lenne (hacsak nem kapna az egész gép egy krómozást
).
később pedig ha oda jut a dolog, sorozatgyártás előtt már végig lehetne gondolni (akár a megrendelővel együtt is), hogy kinézeten mit és hogyan lehetne változtatni.
végül a céghez és az árhoz: a Zalman full passzív ház árazására gondolom emlékszik még mindenki. célcsoport van, szóval hajrá.
-
moli.hu
őstag
ha az egyik zaj elnyomja a másikat, az hasonlatos megoldás ahhoz, ha a fejfájást bokánrugással csillapítanak...
igazad van. viszont azt elfelejted, hogy nem tudok raszolni a szomszedra, hogy ne bassza be az ajtot, es nem tudom lezarni az utcat, hogy ne jarjanak az autok, lyukas kipufogoval.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
szab.tam #164 üzenetére
Nem írtam volna át az adatlapom?
Miből gondolod, hogy fekvő házam van?
Mert komolyba elbizonytalanítottál és megnéztem (pedig tudom hogy nem), de eskü, nem találok rajta oldalt lábakat, ez álló!
Elszigetelés meg most hosszú, majd egyszer elmondom mire gondoltam...Ja, hogy fekvő házat venni?
hahaha, most cseréltem le a qva eget
késő van már bizony, jó éjszakát -
gordonfreemN
addikt
válasz
szab.tam #161 üzenetére
Gondolkoztam már én is miként lehetne "passzívvá" (ezalatt nem hallhatót értek) tenni a gépem, amely nem haladja meg a micro atx méretet és szinte mindig rendelkezik egy komolyabb VGA-val, de elég nagy kihívás. Hangszigetelt házakkal nem érdemes foglalkozni, mert a szélzajt nem tudod elnyomni.
Venti nélkül meg baromi nagy hőleadó felület kell 100W-os VGA fogyasztás felett.
Passzív táp alap. Talán kombinálni lehetne a höleadó felületetek (esetleg légréteggel elválasztva, hogy ne melegítség közvetlen egymást) és egyetlen 12-es vagy nagyobb ventivel meglegyeztetni. -
oneiros
tag
válasz
szab.tam #136 üzenetére
Hát ilyet tényleg nem sok helyen látni, nagy gratula hozzá!
Az oldallapból kialakított mesh is nagyon szép, én eddig költséghatékony megoldásként a szemetesvödör anyagát használtam kisebb modokra(Praktikerből), de tény hogy ilyen nagy felületen nem lenne nyerő az alkalmazása.Egyébként sokkal érdekesebb ilyen DIY témájú írásokat olvasni a Ph-n, mint mondjuk két vga egymás ellen tesztet (szvsz).
-
Med1on
aktív tag
Csak egy villámkérdés a mesternek. Elvi síkon látsz esélyt a HD 6990 vagy a GTX 590 grafikus szörny passzív hűtésére?
Még most is alig tudom elhinni, hogy sikerült passzívan meghűtened a GTX 480-at. Pont a GTX 480-at. Hihetetlen, de létezik.
NVIDIA helyébe a főoldalra tenném a műved, hogy lám-lám nem szívatni kell a GTX 480-at a hőtermelése miatt, hanem cselekedni, mert itt a példa, hogy működik ez passzívan is. -
Stargun!
tag
Az egész rendszer szempontjától lehet, hogy egy kicsivel több hőt kell leadnia a hűtőbordádnak Peltier alkalmazása mellett, de ilyen irdatlan méretű bordáknak ez nem oszt nem szoroz.
Viszont esetleg a GPU hőmérsékleted csökkenne vagy 40-50 C-fokkal. Szerintem azért az nem lenne rossz...
-
stratova
veterán
-
Stargun!
tag
@Sanya: Ekkora iszonyatos felület már fűtőtestként funkcionálva szépen le tudja hűtögetni magát a passzív áramlás miatt. Lehet azonban, hogy kisebb felületű hűtő is elég lenne, bár nem biztos. Én mindenesetre a hőnek a hőforrásokról való minél hamarabb történő leszivattyúzását tartanám nagyon fontosnak (ezért javasoltam fentebb a Peltier elemeket kiegészítésképpen), mert utána a Peltier meleg oldaláról ekkora hűtőfelület a hőcsövekkel simán el tudja szállítani azt a hőmennyiséget passzívban is.
Mellesleg ha már Peltier, akkor ez annyira nem is drága.
Igaz, hogy a szállítási költség majdnem a háromszorosa a Peltier árának, viszont még így is összesen kb. 9.000 Ft körül megáll a dolog. És ez nem egy gagyi szar Peltier, max 180W-ot(!) tud elhűteni, maximum 70 C hőfokkülönbség mellett. 12 V-os ágról meg is lehetne hajtani, ha bírja a táp. Lehet, hogy kicsit tudna húzni lefelé a GPU hőfokon...
-
Stargun!
tag
Komoly munka., le a kalappal.
Azért szeretném megkérdezni, hogy látván a passzív VGA hőfokát szőrös fánk alatt nem gondoltál-e rá, hogy nem ártana egy (két) Peltier elem is a hőcsövek és a GPU közé?
Akkor legalább a GPU nem melegszik annyira, a csövek meg oldják meg a hő elszállítását ahogy tudják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E4300 - Intel P9400 I 3GB I 160GB I 13,3" I DP I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest