Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• moonman

titán

válasz VIC20 #275 üzenetére

nem csak darabszámra a leggyorsabban fogyó, hanem százalékos arányban is.

• BonFire

veterán

válasz VIC20 #237 üzenetére

"Látom, lövésed nincs arról, milyen családban élni (úgy értem, "saját" családban, ahol te vagy a családfő), hogyan alakulnak ott az "szabadidőidő-viszonyok". Majd pár, jópár, tíz, stb. év múlva térjünk vissza a témára."

Mert mi lesz teszerinted jópár, tíz év múlva? Addigra megtanulod beosztani a saját idődet, vagy mi? Vagy az enyémet akarod? Kösz, azt beosztom magamnak. Ha nem tudnád, a család – mint közismert – opcionális. Az ember nevű élőlénynek meg szabad akarata van, és (elvileg) el tudja dönteni, mi neki a fontosabb. Az én életemben a családalapítás annyira a lista legvégén van, hogy max akkor vetemednék erre, ha felfordulnék az unalomtól. Tudod, nem való az sem mindenkinek, csak sokan még ezt sem ismerik be maguknak, és inkább pofozkodnak, bicskáznak és egyéb dolgokat művelnek családi élet címszóval. Köszönöm, ebből én nem kérek.

Senkinek sem fognak revolvert a fejéhez, hogy márpedig petézzed megfele a nődet, hogy legyenek neki hármasikrei egyből, aztán meg azért lógjon ki a beled a látástól vakulásig tartó melóban, hogy az ő szájukat betömd, de úgy, hogy magadra már semmi időd nem marad, és ötvenévesen befekhetsz a fődbe, mint oly sok ember. Nézz szét egy kicsit! Tele van ötvenévesekkel a temető. Kurva romantikus, mondhatom. Tudod: akkor maradok önző dög, és csak magamért hajtok, és nem kell senkinek megfelelnem. Sem a családnak, sem a társadalomnak. Hozzájárultam én már az emberiség közös szellemi kincséhez annyival, amennyit sokak soha nem érnek el, egész életükben sem.

Bármilyen elképzelhetetlen is számodra, sokféle életet lehet élni. A családos részen én már túl vagyok. Majdnem megdöglöttem bele, de csak majdnem. Aztán új életet kezdtem, és most azt csinálok, amit akarok.

Utánam lehet csinálni. De a szopással együtt. Ja, hogy végigflémelni a topicot könnyebb? :W

• moonman

titán

válasz VIC20 #247 üzenetére

"Ja, kérem, akkor azokból a magasságokból könnyű az észt osztani. Ha zsebbe kéne nyúlni, lehet, hogy nem is lenne az XP olyan "gáz"..."

Vistából dobozos Ultimate-et vettem előrendeléssel. utánanézhetsz, milyen olcsó volt. ;) egyszerűen kihasználom a lehetőségeket.

"Sok évtizedes MS hagyományokat rúgna fel."

annyira azért nem: "Various versions of NT family operating systems have been released for a variety of processor architectures, initially Intel IA-32, MIPS R3000/R4000, and Alpha, with PowerPC, Itanium, and AMD64 supported in later releases."

"Mit szólnak majd a hardver-gyártók, akik mindig számítanak arra, hogy jót kaszálnak majd egy-egy új Windows-verziónál?"

nem szólnak semmit, csöndben ontják majd az újabbnál újabb processzorokat. :)

• moonman

titán

válasz VIC20 #239 üzenetére

marketinggépezet... OMG. végig bétateszteltem Vistát és Win7-et is, nagyon jól tudom, mitől "gáz" 2011-ben XP-zni.

• Morden24

nagyúr

válasz VIC20 #179 üzenetére

Nem tudom, mi bajod a Crysis grafikájával, vagy az pl. az Oblivion-éval.

A Crysis grafikájával semmi, de gyönyörűen megmutatta, hogy a dx9-ből kihozható maximumhoz olyan elcseszett hardverkövetelmény kell, ami abnormális még a gémer régióban is. Na, hát ez a gond vele :)

Nekem meg pláne mindegy a grafika, én PC-n már nem is nagyon játszom, dx11-es kártyám sincsen, de a tény azért tény marad :K

szerk.: Ja, és a trim elég fontos az SSD-k miatt, nem egy jó befektetés Xp alatt tolni ezeket a szegény jószágokat éveken át. Márpedig ha terjednek (és fognak), akkor az még egy hatalmas szög az XP koporsójába.

• benedekco

addikt

válasz VIC20 #184 üzenetére

Nem is kell, hogy az legyen. Én se vagyok az. Csak mondom a dolgokat. Okokat, ezt meg azt. Pro-t és kontrát. De Fire/SOUL/CD leírta frankón, nomeg Alchemist is. Stol meg megmutatta a tutit :D
    Valljuk be őszintén, azt hiszem sokaknak csak kényszerűség a váltás Xp-ről. Főleg ha a tiszta szoftverekben gondolkodunk, nem két fillér egy oprendszer.

• Penge_4

veterán

válasz VIC20 #132 üzenetére

"A csillivilli új külcsín kevés - ráadásul a régi is felcicomázható."

Erről beszélek. A köztudat... Pedig ez az érvelés már a Vistánál sem állta meg a helyét.

Amúgy aki megcsinálja nekem az XP-t olyanra, mint a Win7 (nem az alfa csatornás igénytelen átlátszóságot kérem), akkor fizetek neki egy sört. :D

"De most őszintén: mi az, amit az újon meg lehet csinálni, a régin meg nem?"

Most sorolhatnám, de már a mondat utolsó feléből látom, hogy teljesen felesleges. Ha neked többet ér 10-15 third-party program, ami ráadásul jó mélyen bele is nyúl a rendszerbe és többnyire valami kínai fejlesztő fejleszti hobbiprojekt szintjén és még a changelogot is csak lelkes fórumozók fordítják, mint a rendszerszintű integráció, akkor egészségedre.

Ha nem kell kikapcsolod, nem eszi az erőforrásokat. Ellenben az UAC például megköveteli a normális telepítési és user könyvtárat és a jól strukturáltságot. Ezen az újabb grafikai motor még a böngésző működésére és kapaszkodj meg: az ablakok kirajzolására is hatással van.

Ott van az EVR a videólejátszásnál.

Itt már nincs olyan, hogy megfagy egy ablak és befested vele az egész képernyőt. :D

Új drivermodell, 64 bitnél digitális aláírás, így nincs kékhalál.

Ezen kívül meg még van egy rakás apróság. Például az új tálca, igen az is.

Ezen kívül ami belül van, amit nem látsz vizuális kivetülésben, de ha programok fejlesztését figyelemmel kíséred láthatod, hogy a fejlesztőknek is többnyire az XP támogatása okozza a problémát, már leginkább csak nyűg a nyakukon.

Miért van az, hogy 10 bugból 9 valójában nem bug, csak "it doesn't work on WinXP SP3"?

"Az XP a Win9x-es instabil, kékhalálózós világa után az NT vonal stabilitását hozta el."

1: Amit kékhalálnak gondoltatok, annak a többsége nem az volt. A kékhalál, amiből nem fogsz Esc billentyűvel kilépni.

2: A kékhalál megszűnését a 64 bites Windows Vista hozta. Előtte ugyanis 1-1 drivertől gyakran dobott IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL hibákat.

"az irreálisan megnövekedett hardverigényen kívül. Legalábbis én (=a z "átlag felhasználó") így látom."

Maximum gyengébb gépeken. Nálam egyáltalán nem így van. Az Aero-t kikapcsolva annyit érek el, hogy 50 mega memóriát megspórolok, amennyivel a DWM kevesebbet eszik. Meg természetesen a vizuális gyorsulás.

De ezzel megfosztom magam egy csomó fícsörtől (tálca előnézeti képek, aero peek, stb.).

Én, aki egész életében utálta a csilivilit a Vista/Win7 volt az egyetlen, ahol meghagytam az Aero-t.

• Morden24

nagyúr

válasz VIC20 #145 üzenetére

Igen, az SSD-t elismerem, bár tény, hogy XP-t is be lehet állítani úgy, hogy rendesen kezelje ezeket.

Hogy trim-eljen? Akkor lemaradtam valamiről...
    Márpedig az SSD-s dolog 1-2 éven belül már eléggé fontos lesz.

Na most az összes többi olyan, amit gyakorlatilag nem vesz észre az ember.

Ez lenne a lényeg... hogy az ember minél kevesebbet vegyen észre. Majd észreveszi azt, hogy ugyan látogatja a kedvenc poreszoldalát, de nem indul újra a gépe 15 percenként két hét után. Vagy hogy az ismeretlen eszközt a WinUpdate egyből feldriverezi. Vagy azt, hogy nem kell egy halom 3rd party cuccot telepíteni, mert Win-en belül is meg tudja oldani.

Eye candy-nek meg ott a Glass és a Flip3D, azt eléggé észre lehet venni.

Magyarul: gyorsabb-é az asztal? Hát, XP alatt se volt soha lassú.... stb.

Fenét nem, amikor pl. egy tömörítés, rosszabb esetben másolás alatt lehetett ricegtetve húzni az ablakokat, vagy az ominózus "ablak-nyomvonal effektus", ugyebár. Az appokból kilépve swappolással tökölésrő nem is beszélve. Szépülnek az emlékek, de azért ácsi... :)

A új DirectX-eket az egyik legnagyobb kamunak tartom Windows-vonalon. Külön téma ez már, megint csak azt mondom: ne menjünk bele.

De menjünk. Amúgy ha arra gondolsz, hogy csak az eladások miatt lett a dx10+ Vista-exkluzív, akkor azt mondom, hogy egy rakás 3rd party társulat esett már neki, olyan beígérések voltak, hogy ihaj, de egyikből sem lett semmi. Ennek nyilván több oka van annál, mint hogy a marketingosztály hozott egy döntést :)
    Egyébként meg arról van szó, hogy ugyanazon effektek kisebb erőforrás-felhasználással hozhatóak létre, no meg persze szebbeket, jobbakat stb. is lehet csinálni. A dx9 high endje, ha úgy veszed, a CE2 engine, ami a Crysis-t mozgatta. Hát olyan is volt.

Mindegy, egy szó, mint száz: az átlagfelhasználó általában nüansznyi dolgokra pottyant magas ívben. Két dolgot vesz észre: az eye candy-t, és azt, ha könnyebb az élete. Pl. egy blu-ray lemez írása is megy az intézőből, a Search használata, a superfetch működése... ezek mind olyan dolgok, amiket azok értékelnek igazán, akik NEM akarnak sokat foglalkozni a dologgal, illetve nem geek IT-pro/enthusiast kategóriák, akik betéve tudják, hogy mire milyen 3rd party app, vagy registry hack hoz jobb eredményt.

Ettől még továbbra is egyetértek veled, miszerint csak öncélúan felesleges váltani. Más kérdés, hogy ez tényleg csak az ilyen IT fórumokon téma, mert egy egyszerű hómjúzer sosem fog szarakodni ezzel... jobb esetben jön az OS a következő géppel, rosszabb esetben a kölyök/zomszéd/anybody majd rászakért a gépre valami lopott OS-t. Vagy marad az egész, ahogy van, és ha van olyan kajak a masina, hogy kihúz tizenpár évet, akkor meglepődsz, amikor bemenvén egy lakásba kőkeményen bootol a WinMe :D

• benedekco

addikt

válasz VIC20 #147 üzenetére

Zene "szerkesztésnél", zenélésnél igenis belefutnál problémákba. Pl hogyspec hangkari kell, hogy egy progi rendes késleltetéssel menjen. Az ASIO4ALL megoldott sok mindent XP alatt is, de W7 alatt fele annyi mint XP-n. Ami nem kevés, főleg ha élő dolgokat akarunk csinálni.
    Amúgy feladatkezelőt nyisd meg és nézd meg XP alatt mennyi a CPU használat egy ablak mozgatásánál. Persze ha ki van kapcsolva az "ablak tartalmának mutatása mozgatásnál" című dolog akkor mindegy. Namost ilyen esetekben az energia takarékos funkciók úgy működnek, hogy megemelkedik ezerrel az órajel, hogy kielégítse a rendszer éhségét a proci. Ez most úgy néz ki 7 alatt, hogy 1-2%-al nő a cpu usage ablak mozgatásnál és a gpu számol. Ami kevesebbet zabál, ügyesebben oldja meg a dolgot, illetve nem emeli az órajelet, mert nem számottevő az "éhség".
    Jó az XP, de szerintem a 7 változása nem külsőleg nagy hanem a beleiben van. Szerintem nem csak sminket kapott a cucc. Azaz volt a Microsoftnak egy XP-vel teli gyomra amikor hányt egy óriásit. Addig okádott míg kitisztult a rendszer. Aztán gyomormosás jött, majd egy étkezés kezdődött el, most ebben vagyunk. Friss kaja van a rendszerben, majd lesz ennél jobb és újabb is... a W8. Na most lehet, hogy a hányást nem egy természetes folyamat idézte elő, hanem a fácán toll. Ez az amit Te is mondasz, hogy az XP-t is fejleszthették volna tovább. Ők így látták jónak. Nyilvánvaló hogy pénzügyi kérdés az egész.

• fordfairlane

veterán

válasz VIC20 #145 üzenetére

Persze szeretem én a Win7-et, én se térnék már vissza, csak azt nem szeretem, ha elkezdik győzködni az embereket, hogy ez de mennyivel jobb, meg "forradalmi", ha a "felhasználói élmény" nem ezt támasztaná alá, akkor a felhasználó a béna, meg maradi.

Én is azon a véleményen vagyok, hogy egy átlagfelhasználó csak azért ne váltson rendszert, mert az modernebb. Átlagfelhasználó azt a rendszert használja, amit adnak a gépéhez, ha nem adnak, akkor olyat, amihez közvetlen környezetében akad hozzáértő ember, aki számára beállítja, és karbantartja.

• benedekco

addikt

"Szerintem egyszerűen nem ad újat, pluszt, az elődhöz képest a Win7 (itt most természetesen az XP-t értem előd alatt). A csillivilli új külcsín kevés - ráadásul a régi is felcicomázható."
    Új amit írtam. Az egész hangrendszer át lett tákolva. Sokkal tisztább, okosabb, kisebb késleltetés, stbstbstb. A DX szerves része lett, már az ablakok mozgását is gyorsítja a hardver. Szal azért van alőre lépés, de van akinek ez nem fontos. Ennyi. Nekem is csak most lett az. Ja és a biztonság, ezt ne feledjük. Hamarosan abba hagyják az XP támogatását.
    A csillivillit Én is utálom. Sajnos ahhoz, hogy az igp gyorsítsa a felületet futnia kell a témák szolgáltatásnak. Az XP úgy volt szép, ha teljesen le volt tiltva ez a szolg. Azt nem szeretem ha w98 téma van beállítva, az ocsmány. Szal most nálam is dizájn van, de csak annyi csics amennyi szükséges ahhoz, hogy legyen gyorsítás.

• Morden24

nagyúr

SSD-k kezelése, asztal GPU-gyorsítása, superfetch, dx9<, memóriavezérlés átalakulása, swap használat átalakulása, beépített alkalmazások fícsör listájának bővítése, többmagos processzorok automatikus és jóval hatékonyabb kezelése, W7 esetében notebookoknál jobb üzemidő, biztonság.

A hiba okára meg a hardver kihasználtsága adja meg a magyarázatot: egy Vista, W7 sokkal aktívabban, jobban használja a rendszererőforrásokat (épp ezért érzi modern gépek esetén a tulaj a felhasználói élményben beálló pozitív változást), mint XP alatt. Ezért utóbbi valószínűleg eldöcögött a hibával, mivel nem futott bele.

A váltásra meg: a gépépítős/fejlesztgetős emberek egy kicsiny százalékánál érdekes ez az egész "vegyünk-e új oprendszert" mizéria. Értem én, hogy itt a fórumon ilyennel gyakran találkozik az ember, de átlagfelhasználó általában a géppel együtt cserél operációs rendszert, és azt be kell látni, hogy egy mai modern gépen egyszerűen jobban teljesít egy W7, mint egy XP. Játékosoknál ugye ott a dx10.1/dx11 színvonalasabb erőforráshasználata, és ez kezd egyre többet számítani, hiszen most már bőven jönnek ki játékok ilyen engine-ekkel, már nem 2007 van. Az újabb engine-ek mind ennek fényében készülnek, tehát a trend erősödik.
    A cégek gépparkjai is öregednek, és persze egy-egy csoport esetén inkább élnek downgrade-el, mint állítják át a teljes állományt (pláne, ha a szoftverkörnyezet okán para van), de amikor a nagyobb része kukázásra kerül, a migráció már elkerülhetetlen. És itt még nem is számoltam olyan esettel, ahol az újdonságok kifejezetten előnyösek, tehát pozitív hatással vannak a munkafolyamatokra, csak az amortizációt vettem figyelembe. Techneteseknek meg effektíve nem plusz költség a verzióváltás, mármint OS-oldalról.

Ettől függetlenül igazad van, nem kötelező váltani, de sosem volt az. Általában az dobálózik nagyon könnyen a "miért nem használsz új oprendszert" dumával, aki warezol.
    Viszont az biztos, hogy ha ma, vagy igazából 200-2008 óta bármikor up to date, modern konfigurációt vásároltam volna, eszembe nem jutott volna XP-vel kérni azt (feltéve természetesen, hogy nem köt valamilyen szoftveres, vagy hardveres rög az XP-hez).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés