- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Normális esetben nem. A tesszellálás on-the-fly elvű. Minden képkocka során újra kell számolni. Persze vannak trükköző tesszellátorok, mint az AMD Gen8 és Gen9 motorja. Mindkettő menthet a memóriába, majd visszatöltheti. Utóbbi még az L2 cache-be is menthet, és onnan is visszatölthet egy nagyon bonyolult felületet. A szabvány ezt nem tiltja, de driverből kell profilozni.
Nem a konzolok jelentik a tesszellálás gátját. A művészek nem szeretnek vele dolgozni. Nekik egy tesszellált modell komoly meló, mert elkészítik jól az alapmodellt, és utána a tesszellált modellhez is hozzá kell igazítani az UV mapot. Pepecselős az egész. Főleg, ha nem csak egy tesszellált modellt csinálsz. Mindegyikhez jól kell illeszteni az UV mapot, ami tiszta szívás. Ezen a vector displacment változtathat a Ptex-szel vegyítve. A modell mindig tökéletesen néz ki, és a művésznek sem kell pepecselni az UV mappal. Ráadásul mehet adaptív tesszellálás is, mert a vector displacement miatt a modell sosem nyílhat szét.
-
stratova
veterán
-
stratova
veterán
Igen az. Illetve, hogy Amkor még későbbre (2014-2015). Noha GloFo és Amkor közötti együttműködés jegyében előbbi szállíthatná Kaveri-t akár már stacked RAM-mal is, ha kellő kapacitással rendelkezik és kedvezően alakul a tesztelés.
Abban nem vagyok biztos, hogy Kaveri "két körös" lenne; ebben az esetben egy Excavator alapú APU-val érkezhetne, de remélem nem így lesz. -
dezz
nagyúr
"A virtuális ISA egy jó irány."
Tudom, de az még kicsit odébb van.
"Simán csinálhatsz alacsony poligonszámú modelleket, amiket feltesszellálsz."
Tesszelálás után már nem íródik vissza a poligon adat a külső memóriába?
Amúgy remélhetőleg így, hogy ott lesz a köv. konzolokban (talán mindháromban, de legalább is a két nagyobban), végre tényleg rendesen elkezdik használni ezt a technikát.
(#143) stratova: Mármint az szomorít el, hogy APU esetén 2013Q4-re datálják, így a Kavari enélkül jön, legalább is első körben?
-
stratova
veterán
Még a HPC szegmensben is ezt vizionálják (5. oldal, 32-64 GB Stacked DRAM Memory).
-
stratova
veterán
Félreértettél. Arra utaltam, hogy Kaverinek még akkor is erősebb GPU résszel illene rendelkeznie HD 7750-nél ha a CPU 4500 MHz-en tekerne, amin nyilván nem fog. Reálisabb egy 900 MHz-es (512:32:16) GCN GPU és egy 4000 MHz-es CPU párosítás.
Csak remélem, hogy megkapja a gyors stacked ramot, de Amkor doksija kissé elszomorít. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
stratova #137 üzenetére
Be kell dobni a proci tokozására egy gyors ramot. Ennyi a titka. Ilyen csinál az AMD és az Intel is.
A Kaveri nem fog 4500 MHz-en tekerni. Ez most részletkérdés, de csak szólok már.(#139) dezz: Egyelőre nincs olyan statisztikám, amit én hamisítottam.
Az erőforrás-kihasználás problémájára is vannak tervek. A virtuális ISA egy jó irány.
A rengeteg poligont nem muszáj mozgatni. Ott a tesszellátor a termékekben. Simán csinálhatsz alacsony poligonszámú modelleket, amiket feltesszellálsz. Ezzel kíméled a memóriahasználatot és a memóriabuszt is. Az egyetlen probléma itt, hogy sokat kellene tesszellálni, de ez nézőpontfüggő megoldással megoldható lenne. Innen kapod a másik problémát a DX11 NoSplit megvalósításból, vagyis széttörhet a mesh. Erre megoldás a vektor displacement map alkalmazása, amihez kell a PTEX, vagy más hasonló textúraformátum. Utóbbi előbb-utóbb bevezetésre kerül, mert az UV mapokkal való pöcsölés egyre nagyobb humánerőforrást igényel, ahogy növekszik a részletességre való igény.
-
dezz
nagyúr
válasz
stratova #140 üzenetére
Oda elsősorban sávszél kell... Utána lehet számolni, hogy hány poligon/s-hez és pixel/s-hez mekkora sávszélek kellenek (nagyok). Eléggé megérzik a kártyák (fps-ben), ha elkezdjük letiltogatni a Texture mapping és Render Output unitokat.
Persze az egyre bonyibb shaderek mellett a késleltetés is kezd számítani, de a pixelek és a poligonok száma egyre csak nő.
-
stratova
veterán
Elsősorban grafikára gondoltam. Egy másik témában már latolgattuk a hardveres lehetőségeket. Most a szoftveres oldalra lettem volna kíváncsi, mert bár már Kaverinek is esélye lehetne a stacked megoldásra; Amkor februári diája óvatosabb. Trinity-nél viszont még szó sincs erről.
Ha már memória. -
dezz
nagyúr
válasz
stratova #133 üzenetére
Igen, az látszik, hogy a professzionális piac képezi a fő prioritást és azok a kártyák még sokáig megmaradnak. (Főleg, hogy azok képezik majd a számítási felhők alapját, nem beszélve a nagyobb szuperszámítógépekről.) Az persze valószínű, hogy egy idő után azokra sem sima GPU kerül, hanem oda is APU, csak éppen jóval komolyabb annál, mint amit sima PC alaplapra szánnak.
Az a kérdés a számomra, hogy az általam a nem is túl távoli jövőnek vélt szuper-realisztikus, hétköznapi emberek számára fejlesztett kalandjátékok vajon felhő vagy még erős-kliens alapon valósulnak meg.
Egyre olcsóbb VR-megoldásokat mutatnak be! Ha akarnák, már most ki tudnák hozni 1-200 dollárból, head-trackinggel együtt.
(#134) lenox: Mondom én...
(#135) Abu85: Statisztika...
No de mekkora tömeg az a 30%? És biztos, hogy akkor sem adnának ki többet a többiek, ha azzal eddig ismeretlen kalandokban vehetnének részt? (A mai játékokért, mint írtam, nem csodálom, hogy viszonylag kevesen adnak ki 100 dollárnál többet.)
(#136): Nehezen tudom elképzelni, hogy a köv. nagykonzolokba a Trinitynél nem gyorsabb IGP kerül. Ráadásul PC-n jellemzően jóval nagyobb erőforrásokból tudják kihozni ugyanazt a teljesítményt, mint konzolon, az okok ismertek.
(#137) stratova: Alkalmazásfüggő, hogy mikor melyik a fontosabb és mennyire tudja kompenzálni az egyik a másik hiányát. Grafikánál szerintem fontosabb a nagy sávszél, hiszen rengeteg poligont és pixelt kell feldolgozni. A megoldás a lokális memória elhelyezése tokozáson belül, stacking eljárásokkal, széles buszon. Ez lehet cache, de lehet akár egy az alaplapi memóriánál sokkal gyorsabb memóriaterület is, közös címtérben. 2013-14-ben várható a megjelenése.
Kérdés, ezzel ki lehet-e váltani a felsőkat. grafkártyákat, amik ugye többszáz wattos fogyasztással rendelkeznek és több GB memória lehet rajtuk, amihez azért kell a hely, még ha a tokon belüli chipeket vesszük is. Persze a memória-chipeket egymásra is lehet stackelni, csak ugye a majdani grafkártyákon is ilyenekből lesz x db.
-
stratova
veterán
dezz: A GCN-nél régebbi és kisebb teljesítményű kártyák leköszönését Kaveri-től datálnám, csak már néha megkeveredek kicsit. Turks valóban szinte biztosan kijön még nem csak OEM piacra, mert ha minden igaz Trinity-nél is várható DG opció.
Abu: Ezzel az APU koncepcióval nekem egyetlen aggodalmam, a memória. Az odáig rendben, hogy 6550D alapjáraton úgy ahogy elvan az 1866-os ramokkal, de Trinity-nél is ennyi a támogatott - noha remélhetőleg nem lesz ellene a tuningnak; a következő teszteteknél kívánok egy jó kis 2000+ MHz-es beállítást. Erős a gyanúm, hogy parlagon volt a 960 MHz-es GPU az A8-3870K tesztben, ha rajta múlik ilyen beállítással már HD 5670-et is vígan elkalapálta volna.
Egyre inkább tartok tőle, hogy limitáló tényezővé válik a RAM, ezért is kérdeztem lenox-ot a témáról; miszerint nyerhető-e annyi előny az egységes címtérrel ill. majd a közös memóriával, amennyi képes kompenzálni a kisebb memóriasávszélből eredő hátrányt.
Ha belegondolok, hogy az asztali Kaveri GPU oldalról elméletben akár HD 7750 felett is teljesíthet (még úgy is ha a CPU 4500 MHz-en teker)... -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem is. Az AMD és az NV is makacsul ragaszkodik a dGPU-khoz. Ellenben nem úgy, ahogy eddig. Az APU IGP-jének kiegészítői lesznek. Olyan fejlesztés zajlik, hogy az APU mellé bedobsz egy kompatibilis dGPU-t, és az a saját memóriáját csak gyorsítótárnak használja. A lényegi számításokat az APU végzi, és a képkocka információk is a rendszermemóriában lesznek, míg egyes számításokat átdob a rendszer a dGPU-nak. Jellemzően itt a post processt érdemes erőltetni, mert az eleve sok erőforrást elzabál, és a kész információ aránylag gyorsan visszavándorolhat a rendszermemóriába.
A köv. konzoloktól nem tudom mennyire lehet várni a VGA-kra való kereslet erősödését. Inkább pont ezek okozzák a problémát. A fejlesztők alapvető igénye, hogy minden egyes egység dolgozzon egy memóriába, vagyis ne kelljen az adatok másolgatásával törődni a különböző feldolgozók memóriái között. A másik igény, hogy legyen szorosabb a CPU és a GPU összeköttetése, szinte minimális késleltetéssel, hogy mindig a számításra ideális magok hajtsák végre az aktuális részfeladatot.
Egy lassú buszra kényszerített VGA-nak ezek az igények nem fognak tetszeni.
Van még egy harmadik igény is. A fejlesztők olyan technológiák beépítésén gondolkodnak, amelyek jelentősen egyszerűsítik a content elkészítését, így ezeket szintén jó lenne megfelelően támogatni. Sajnos elértük azt a szintet, amivel az animációs filmek piaca küzdött pár éve. A tartalom elkészítése drágává vált, így már nem csak a hardver korlátozza a grafikát, hanem a tartalomkészítésre szánt anyagi- és humánerőforrás is. Nagyon fontos tényező lesz, hogy a művész ne pöcsöljön órákat a bonyolult felületek UV-mapozásával. Jellemzően gondolhatunk mondjuk az emberi modellek fülére, ami nagy szívás szokott lenni. -
Abu85
HÁZIGAZDA
A PC-s játékpiacon az aktuális piackutatások szerint 70%-os a mainstream játékosok aránya a hardcore játékosokhoz képest. A mainstream játékos a definíció szerint 100 dolláros, vagy olcsóbb VGA-t vesz. Az IGP számukra bőven elég lesz a jövőben, és akár most is elég számukra egy Llano. Érdemes különbséget tenni az IGP-k között, mert a Llano az SB-hez képest borzalmasan erős. A komplex shadereket futtató játékokban 3-6x is gyorsabb, függően a programtól. Majd megnézzük, hogy az aktuális generációra ez hogyan változott. Az SB IGP-jérül tudjuk, hogy sok sebből vérzik, ugyanakkor az Intel biztos okult a fejlesztésből, és látják, hogy hol kell javítani.
Az APU az egyetlen vásárlási opció lesz a jövőben ... az Intel és az AMD asztali útitervében sem szerepelnek új asztali CPU-k. 2013 végéig az Intelnél az aktuális SB-E fog menni, míg az AMD-nél a Vishera, ami idén kijön, de ennyi. 2013 után nem látjuk a terveket, mert nincs még útiterv, de az AMD-nél már erősen utaltak rá, hogy vége a CPU-k pályafutásának, és az Intelnél is egy Halo kódnevű Haswellről lehet hallani, ami tartalmaz általánosan programozható IGP-t. Ezek alapján konkrétan nem lesz más opciója a vásárlónak. 2014-ben az NVIDIA is megérkezik ide a Maxwellel.
-
lenox
veterán
válasz
stratova #130 üzenetére
Most is el lehet erni a host memoriat az igp-bol is. Raadasul diszkret gpu-hoz kepest nagyobb sebesseggel, pedig diszkret gpu-nal is 3.7-5.5 GB/sec a bandwidth a pinned host memorynal, az meg nem olyan rossz. Szoval valamennyivel biztos konnyebb lesz, ha ezt meg tobb feature-rel megtamogatjak (meg gondolom par limitacio is eltunik), de azt azert latni kell szerintem, hogy cpu-ra legtobben ugy irtak kodot, hogy pl. se a multithreadinggel, se a cache-sel nem foglalkoztak, de az architektura annyira robosztus, hogy igy is jo teljesitmenyt lehetett elerni, szerintem ennel joval nagyobb tudas kell most is, es a konnyitesek utan is, hogy optimalisan ki lehessen hasznalni egy aput. A fejlesztot amugy szerintem (legalabbis engem biztos) az elerheto sebesseg osztokeli. Az egyszerubb kodert ritkan fizetnek. Amugy en abban remenykedem, hogy minel hamarabb elerheto lesz apu-nal is valamilyen gyors memoria, mert a main memory sebessege sokszor limital, az meg akkor a szoftver oldalarol bekavar az egyseges memoria cimternek. Persze ez lehetne cache is (es akkor a mainstream fejlesztonek egyszerubb, a hardvergyartonak nehezebb az elete), de szerintem joval nagyobb kell annal, hogy cache-kent erne meg megvalositani.
Azt várhatod!
Hehe, amugy volt mar, Oscarral meg nem vitatkoztak
.
-
stratova
veterán
A VGA piac szerintem legfeljebb leszűkül professzionális felhasználásra pl. FirePro vagy a másik oldalon a Quadro, Plex, Tesla. A HD 7900-as sorozat már most is inkább oda illik, Tahiti SP/DP aránya jobb mint Cypress-é.
Játékoknál elég csak megnézni a Wii-t vagy PC vonalon a Sims-et, hoztak valami viszonylag újat, ami nagyobb réteget fogott meg; taroltak is vele. Vagy ami már már kiveszett a platformjátékokból, a többjátékos mód Trine-nál (ez csak személyes kedvenc, régóta nem játszottam már szinte semmivel [ergo kiöregedtem?], de ez harmadmagammal felettébb jó). A VR még szvsz nagyon drága a tömeges terjedéshez.
-
dezz
nagyúr
válasz
stratova #130 üzenetére
Max. 2-3 hónapig. A HD 5000 szérián alapuló 6450, 6570, 6670, 6750/70 is OEM-nek indult, aztán rendre 2-3 hónapos késéssel mind kijött retail változatban is. Szerintem most is ez lesz.
1-2 gondolat még az előzőhöz. Kötve hiszem, hogy az AMD önként és dalolva feladná a diszkrét grafikus kártyák terén élvezett előnyét az Intellel szemben (és persze az Nvidiával szemben sem, de azt most hagyjuk). Nem dönt bevételi rekordokat, de azért viszonylag jól prosperál az a részleg... Az APU only vonal kockázatokat is rejt, mert bár GPU-ban le van maradva az Intel, gyártástechnológiában jóval az AMD előtt jár, amivel egy idő után ellensúlyozhatja a technikai lemaradását. Szóval, az AMD nem fogja önként kinyírni az egész diszkrét videókártya piacot...
Max. magától fog az sorvadozni -- hacsak nem lesz rá ok, hogy újból szárnyra keljen... Mint pl.:
- A köv. nagykonzolok megjelenése.
- Olyan újfajta, a maiaknál a hétköznapi ember számára sokkal érdekesebb játékok megjelenése, ami azokat is ráveszi a vásárlásra, akik eddig (akár itt a PH!-n is) azt mondták, hogy már ki vannak öregedve a játékból. Valójában csak a mai egysíkú, egyhangú, nem kimondott gamerek számára már unalmas játékokból vannak kiöregedve! (Mely játékok a jól ismert "biztos piacokat megcélozni, követni a jól bevált sémákat" fejlesztési stratégia szülöttei.)Szerintem a jövő az élethű környezetben zajló VR-szemüveges kalandjátékoké... (Mozi helyett bele akarunk majd bújni a főhös bőrébe, esetleg az ellenfélébe, stb.) Csak érjen oda a technika... De nem nagyon hiszem, hogy ez majd csak akkor következik be, ha egy 10W fogyasztású kis chipből is kihozható lesz a dolog... Vagy eljön a családi game-center kora (amivel nem csak a "kocka kisöccs" játszik), vagy felhő alapon lesz ez megvalósítva. Utóbbihoz persze tényleg nem kell sok kliens oldalon. (Annál inkább a másikon.)
-
dezz
nagyúr
Azt várhatod!
A teljes GPU piacban benne vannak az irodai gépek is... Oké, tegyük fel, a gépek 10%-ban lesz dGPU. De mégis, mennyi az a 10%? 100'000? Egymillió? Tízmillió?
"jatekra is hasznalt gepek"
Itt azért tisztázzuk, hogy milyen játék? Flash játékokhoz persze nem kell középkat. VGA. De mint írtam már többször is, ha valaki normálisabban akar játszani, 3D-s játékokkal, többnyire azért beszerez legalább egy középkat. kártyát.
Meg a többire... Ne a WOW-osokból indulj ki! Azok elvannak a WOW-val úgy, ahogy van. Én a hétköznapi emberek tömegeiről beszéltem, akik most nem is nagyon játszanak. Nagyon sokan vannak, akik játszanának, de nem a mai játékokkal. Azok túl egysíkúak (főleg ami az FPS-eket illeti, de alig van más, ami van, az sem túl közkedvelt), műies kinézettel, stb. Nem fogja meg őket.
Na szóval, én arról beszélek, hogy a mai technikával inkább csak olyan 3D játékokat lehet csinálni, amik csak a kimondott gamereket kötik le. (Mint írtam, leszámítva pár sportjátékot, de azok sem éppen döntögetnek eladási rekordokat. [Wiin azért nem rossz üzlet.]) Érdekesebb, látványosabb és több szempontból életszerűbb játékok szerintem sokkal több hétköznapi embert tudnának "megfogni". A mai játékok ehhez képest csak szárnypróbálgatások, gyerekcipő...
-
stratova
veterán
Javítsatok ki de én úgy látom, hogy a HD 7750 alatti kártyák a 7000-es sorozatban már csak az OEM-ek számára lesznek elérhetők.
Amire viszont kíváncsi vagyok. Mi lesz a 7660D és a 7750 közötti űrrel felhasználói oldalon AMD részéről, ha egy 6570/6670-es kártya DDR3 ill. GDDR5-tel szerelt változata között még lényegi különbség érzékelhető. Mennyiben oldja meg átlag Áron számára a kérdést egy a közös címteret kihasználó program. S mi ösztökéli a fejlesztőt, hogy éljen a lehetőséggel (az AMD esetleges támogatásán túl; pl mennyivel egyszerűsödik így a kód).
Mert röviden tömören annyit vontam, le, hogy egy sor memóriaműveletet spórolhat meg illetve jól skálázható felépítést tesz lehetővé.
Dia, videó.
Lenox, neked ezzel kapcsolatban van valamilyen elképzelésed?Jelenleg három okot tartok reálisnak, ami miatt egy valamennyire jól informált felhasználó APU-t választ.
A. Otthoni átlagos igényeknek megfelelő PC-t szeretne alacsony fogyasztással és ráfordítással.
B. Notebookot keres és a konkurencia termékénél erősebb GPU részt kínáló APU pozitívum (esetleg az adott szegmensben [netbook, ultrabook, belépő üzleti] nincs, vagy lényegesen drágább a diszkrét kártyás modell).
C. Speciális felhasználási területen tudja hasznosítani az APU-t, és fontos számára az alacsony költség (pl. Sony Vegas). -
lenox
veterán
Neked már az is beszólás, ha valaki nem azt írja, hogy mindenben te vagy az ász...?
Volt mar olyan, hogy valaki azt irta?
Dehogynem. Lassan nem lesz CPU PC fronton, csak APU. Diszkrét kártyákra viszont szükség lesz még évekig, ha valaki normálisabban játszani akar. Szóval, ha játék, akkor adott lesz az APU+dGPU.
Hat ebben en csak talalgatok, de en azt talalgatom, hogy a megvasarolt jatekok kis resze fog csak apu+dgpu platformon futni, marmint ugy ertem, hogy nem lesz a gepben dgpu, amin futnanak. Abu szokta tudni, hogy melyik resze mekkora a vga piacnak, most ugye a 70-80 dollar koruli aru vga-knal tartanak az amd apuk tudasban, szoval az ennel dragabb kartyak maradnak egyelore. En azt gondolnam, hogy ez a jatekra is hasznalt gepek kevesebb, mint 10%-a. De csak talalgatok.
De amúgy ha megnézed a linkelt videót és a többit is, nos van egy szint, amikor az látványosság átcsap valami másba, valamibe, amire az ember (hétköznapi) azt mondja, hogy na ez már valami! Hogy ez már nem csak kockáknak való, mesterséges környezet.
Ezt a folyadekos videora mondod? Nem tudom, en azt kerdezem, hogy mennyivel tobben jatszananak world of warcraftot vagy diablo 3-at, ha ilyen lenne benne? Szerintem minimalisan tobben...
-
dezz
nagyúr
"mivel az IGP ki is nyírja a dGPU piacot"
Na ez az, ami nem igaz... Legalább is még jópár évig. Pl. a Trinity is egy alsókategóriás VGA-val ér fel... Szóval, max. az alsókategóriás dGPU piacot nyírják ki, egyelőre.
Aki normálisan akar játszani, az ma is beszerez legalább egy középkat. kártyát és ez később is így lesz. Főleg, ha jönnek az új konzolok és az onnan portolt játékok egy szinttel komolyabb HW-t igényelnek majd PC-n is...
"és nem jutnak a hangkártyák sorsára"
Ma már az alaplapi is tudja a 7.1-et, de legalább az 5.1-et, így egyrészt a minőség indokolná a hangkártyát (de mint tudjuk, az emberek többsége eléggé igénytelen, ráadásul az olcsóbb kártyák nem is valami jók), másrészt talán a 3D hang, de arra vannak szoftveres megoldások is. Ez egy kicsit más, mint egy nagytudású diszkrét videókártya...
"nem érdekli őket a játékban a plusz fizika, mint látvány növelés"
Nem értettél meg... Én éppen, hogy nem csak mint látványosság-növelő tényezőről beszéltem erről (főleg nem olyan szánalmas szinten, mint amilyen manapság általában az az 1-2 effekt)... Hanem amikor az élethű fizika a dolog szerves része.
De amúgy ha megnézed a linkelt videót és a többit is, nos van egy szint, amikor az látványosság átcsap valami másba, valamibe, amire az ember (hétköznapi) azt mondja, hogy na ez már valami! Hogy ez már nem csak kockáknak való, mesterséges környezet.
Én azt mondom, az igazán nagy tömegeket csak így lehet megnyerni a 3D-s játékoknak! (Leszámítva pár sportjátékot, foci, tenisz, stb.) Élethű és (igazán) látványos környezettel. (Természetesen a megfelelően érdekes story mellett.)
-
Taragas
aktív tag
Én a következőt látom, sajnos: Nagyon szép dolog ez a fizika amúgy amit meg lehetne valósítani az IGPkkel, de ehhez is plusz számítási teljesítmény kell ha egyszerre akarjuk a az élethű fizikát, és a grafikát, de ha egy GPU be van építve a prociba, és ad képet, az az emberek többségének elég, és nem érdekli őket a játékban a plusz fizika, mint látvány növelés, ha nem kell venniük VGA-t, az nekik csak jó, a játékos réteg meg le lesz tojva. Tehát a szép grafika, és az élethű fizika együtt amúgy sem lesz megfalasítható egy IGPvel, mivel iszonyat számítás igényes, latency ide vagy oda (a memó sávszélről meg nem is beszéltünk). De mivel az IGP ki is nyírja a dGPU piacot, valamiról le kell majd mondani! Olyan drágák lesznek ráadásul a kártyák, hogy csak na, ha egyáltalán lesznek, és nem jutnak a hangkártyák sorsára. Szal lehet dobálózni hogy most már nem csak grafikára lesz jó a VGAm hanem fizikára is(mármint az IGP), de a többségi vásárló, ha megússza a plusz költséget, mert nem kell még egy részegységet megvennie, mert minek, úgy sem játszik, csak képet kapjon, amit az IGP is képes adni, meg vigye a FULLHD filmet azt kész! (arcfelismerő progik egy külön dolog persze, oda elég az IGP önmagában, ugye ott nem számít grafika
, azt valós élet adja!)
-
dezz
nagyúr
Neked már az is beszólás, ha valaki nem azt írja, hogy mindenben te vagy az ász...?
Abból "következtettem", hogy úgy tűnt, nem csak a jelenre vonatkozóan írod, amit írsz.
"meg tul elterjedt sem lesz."
Dehogynem. Lassan nem lesz CPU PC fronton, csak APU. Diszkrét kártyákra viszont szükség lesz még évekig, ha valaki normálisabban játszani akar. Szóval, ha játék, akkor adott lesz az APU+dGPU.
A köv. Xboxban és PS-ben is valamiféle APU lesz (csak nem x86 alapon, hanem PPC). És minden bizonnyal lesz OpenCL támogatás is, így egyre fontosabb szerepet tölthet be az OpenCL-es fizika. Először konzolon, aztán PC-n is.
Szerintem nagyon is fontos az élethű fizika. A mai játékok enélkül nagyon primitívnak hatnak. Sok hétköznapi ember éppen ilyenek miatt nem játszik a mai 3D játékokkal, túlságosan kockáknak valók... Ez persze a storyra is vonatkozik.
Arra, hogy 5 év múlva mekkora szerepe lesz a GPU-k számítási teljesítményének grafikán kívüli kihasználásának, hétköznapi szinten.
-
L4CI2
aktív tag
Ezek az APUk Directx 11et támogatják.
De mi van DX11.1es játékokkal azok el se fognak indulni ? -
lenox
veterán
Bizonyára jó programozó vagy aki mindenféle fontos dologban vett részt, szépen leprogramoztad (low-level, optimizált kódban), amit mondtak, de -- már ne is haragudj -- úgy tűnik, nem te voltál a kreatív ember a csapatban...
Ezt mibol sikerult kikovetkeztetni? Csak mert szerintem erre kb. semmibol nem lehetett kovetkeztetni, szoval nekem ugy tunik, hogy annyi ertelme van, hogy beszolas, arrol meg priviben azt beszeltuk, hogy hanyagoljuk.
Amugy szerintem is jo vagyok (bar nem programozo, hanem infos, es nem csak szerintem), es tenyleg volt mar egy csomo erdekes dolog, ebben a kettoben nem tevedtel, a tobbiben igen.Szerintem felreertetted, en is el tudok sok mindent kepzelni, viszont amirol meg beszeltem az a jelenlegi allas.
Nekem is tetszik az apu+dgpu konfig, de nem vagyok ennyire optimista, szerintem kifjezetten ritkan lesznek ezek jol kihasznalva, a jatekiparnak nem a celplatformja, meg tul elterjedt sem lesz.
A szuper fizikat jatekoknal en csak eszkoznek, es nem a legfontosabb eszkoznek latom. Valamennyit segithet, de nem hatarozza meg a jatekelmenyt. Persze kivetelek lehetnek, pl. egy rendes autoszimulatornal lehet nagyon fontos, hogy mennyire valosaghu a fizikaja, de egy szint utan az mar nem is jatek, ami persze nem baj, csak az mar keveseket erdekel.
Így vagy úgy, térjünk erre vissza monduk 5 év múlva! Meglátjuk, kinek volt igaza...
Pontosan melyikre? Pl. hogy csak agyutolteleknek vagyok jo, az mar regen eldolt, hogy nem igaz. Az apu+dgpu konfig elterjedtsege az erdekes lehet 5 ev mulva, en arra voksolok, hogy nem lesz tul elterjedt. A fizika meghatarozza a jatekokat allitassal sem ertek egyet, ezt is megnezhetjuk.
-
dezz
nagyúr
Bizonyára jó programozó vagy aki mindenféle fontos dologban vett részt, szépen leprogramoztad (low-level, optimizált kódban), amit mondtak, de -- már ne is haragudj -- úgy tűnik, nem te voltál a kreatív ember a csapatban...
Számos dolgot el lehet még képzelni, amire egyre jobban ki lehet majd használni a GPU-kat, sőt teljesen új lehetőségek nyílnak meg azzal, hogy a felhasználók többségénél nem csak valami csoffadt IGP lesz, mint eddig, amire nem lehetett semmit építeni. Nehogy már semmire se lehessen használni ilyen 10-20-50x számítási teljesítmény többleteket! Olyan dolgokról beszélek, amiket CPU alapon eleve értelmetlen lett volna megpróbálni megcsinálni, mert egyszerűen túl gyenge volt hozzá (és még ma is az).
Ami a játékokat illeti, szerinten egy ideig az lesz, hogy adott lesz egy ilyen-olyan APU, plusz komolyabb játékra még évekig szükség lesz egy dGPU-ra is. Az utóbbi a grafikát fogja számolni, az APU pedig többek között a fizikát.
Persze, tudjuk, játékélmény... De hát éppen erről van szó, hogy a fizika ne csak szórványos (és egyelőre nem is túl nagy szám) látvány-effekt legyen, hanem alapvetően meghatározza a játékokat! Hogy erre is lehessen építeni -- amellett, hogy szuper-látványos (ami már közel sem csak pár geeknek érdekes). Én sokkal érdekesebb játékokat tudok elképzelni, mint a maiak. Bár lehet, hogy amiről beszélek, az nem is 5 éves távon fog megvalósulni, hanem inkább 5-10 év múlva.
Így vagy úgy, térjünk erre vissza monduk 5 év múlva! Meglátjuk, kinek volt igaza...
-
lenox
veterán
Matthias Muller? Ismerem, eleg okos csavo. Physx research lead, errol ennyit
.
Amugy jatek fizika kb. az egyetlen dolog, ami esetleg kihasznalja a gpu-t egy mezei usernel a grafikan kivul. Kar, hogy nincs gyartofuggetlen api, apu-n egyelore tudtommal nem fut a physx, igy az sp-t sem hasznalja.
Amugy a jatekokrol az a velemenyem, hogy az elmenynek elorebb kellene lenni a technikanal, es ez egyre kevesbe van igy.
-
dezz
nagyúr
Vannak közösségek a neten, akik ilyen programokkal "szórakoznak". Képeket/animációkat generálnak, stb. Annak idején engem is lekötött, írtam is ilyen programokat asm-ben, hogy gyorsabb legyen, de még úgy is elég lassú volt (hasonló dolog, mint pl. a ray-tracing). A mai GPU-kkal igen érdekes dolgokat lehetne ilyen téren csinálni, van is rá OpenCL program, de SP-ben nem sokat ér, az említett dolog miatt.
Physix mond valamit? Csak ugye kár, hogy Nvidia-only, emiatt "módjával" használják. De már nagyon ideje lenne valami normális, GPU-gyorsított (mert hogy a CPU itt hamar elvérzik) fizikának. Nem gondolod? A mai játékokban olyan a fizika, mintha 20 évvel ezelőtt ragadtunk volna.
-
-
dezz
nagyúr
Nem tudom, hogy jön a geekséghez a modern art...
Ezek hétköznapi programok, még ha nem is minden mezei usert érdekelnek.
A második rész az SP-re vonatkozott, amit szerinted consumer szinten szintén "alig tudjak hasznalni barmire". Hát, pedig lenne mire, nagyon is (mármint annak "hegyeit")...
(#116) mzso:
SP: single precision floating-point (32 bit)
DP: double precision floating-point (64 bit) -
mzso
veterán
Valaki sötétítsen fel, hogy mi az az SP, DP ebben az esetben.
-
lenox
veterán
A Mandelbort es a Julia az csak erdekessek, geek-eknek. Mezei usernek nem kell. Aput sem fognak gyartani miatta.
En mar programoztam fizikat, es nem jatek szinten 50-100 fps-sel, hanem professional szinten, force-feedbackel, ahol 1000 Hz kellett. Nem kell hozza dp. Hang, arc felismereshez sem kell. Egyeb otlet?
-
dezz
nagyúr
"De hat ez konzumer cucc, nem? Azoknak mire kene dp"
Mandelbrot/Julia set? Azon az iterációs szinten, ahol már az érdekesebb dolgok jönnek, az SP használhatatlan!
"mikor az sp-t is alig tudjak hasznalni barmire."
Aha, na persze... Ki a fenének is kell pl. ilyen (+ lásd többi) fizika a játékokba?
Gyors hang-/arc-/stb. felismerés is csak úri huncutság!
-
Radványi
aktív tag
En is Laptop vasrlas elott allok es mar nagyon varom a Trinity-t szerinted mennyi ido alatt jelennek meg a gyartok annyi megoldassal amibol mar erdemes valogatni? A nagyobb gyartok alltalaban egybol kidobnak 1-2 megoldast de jobbszeretnek sok kozul valogatni mert a szolgaltatasok eleg kulonbozoek szoktak lenni.
Jo lenne meg nyar vege elott letudni a vasarlast mert a felesegem terhes es valamivel le kell kotnom a figyelmet, mert mar utalok hajnalban eperert meg tejszinhabert tohangalni nem is beszelve a hajnali 3 kor kert toltottpaprikarol.
-
stratova
veterán
-
kNG
senior tag
válasz
atti_2010 #100 üzenetére
Megfogadom a tanácsodat, ha csak nem lesz a trinity a mostanimhoz képest erősebb proci ügyileg, amit (még) kétlek...
Egy biztos, nagy vízválasztó lesz az elkövetkezendő időszak...ijesztő belegondolni hogy egy idő után a különálló CPU kuriózum lesz...gyűjtők, emlékezzetek a nevemre, lesz egy x4 955 @ 4ghz alapfesz eladó!!!
-
kNG
senior tag
AM3+ ügyileg mi várható a piledriver után? Érdemes még ezzel a platformmal várni? Vagy a hagyományos CPU-s platformokat már el kell felejteni, és APU-ra kell (érdemes) váltani? Csak erre fognak fejleszteni már az AMD-nél is, vagy az AM3+ után pl. jöhet az AM4, ami még a hagyományos vonalon mozog?
Egyáltalán érdemes még pénzt ölni ebbe a jelenlegi platformba (AM3/AM3+), vagy várjam meg amíg megjelennek az új APU-k, és váltsak majd trinity-re ill. kaverira, (ill. sandy-ivyre konkurencia esetében)?
A dVGA-k még azért jó ideig kelleni fognak az APU-k mellé szerintem...az érdekes akkor lesz, amikor az APU-k behozzák majd az asztali vga-k teljesítményét, vagy ahhoz közelítőt, akkor lényegében szinte csak kész platformok lesznek, könnyebb lesz a fejlesztés is
-
stratova
veterán
Speciális feladatokra valószínűleg megfelelő az APU is, jó kérdés pontosan mire használják pl. az Altus 2A00-at.
-
lenox
veterán
válasz
VaniliásRönk #84 üzenetére
Ja ertem. Szerintem szerveralkalmazashoz az apu sem megfelelo, tehat ott maradni fog az sse/avx, workstationhoz meg meg sokaig lesz diszkret kartya, ott meg lehet nyirbalni es dp-zni is.
-
DrJános
aktív tag
Ami azt illeti ennyire nem ismerem a számítógépek "lelki világát"
A rendszert, programokat, játékokat fel tudom tenni, de ha pl: az újraindítás vagy a rendszertelepítés nem oldja meg a helyzetet akkor már segítségre szorulok.Azt hogy tudnának-e együtt dolgozni úgy gondoltam, hogy pl: vannak játékok amik az SLI és CF kiépítéseket nem bírják. Így sokszor (ezekben az esetekben) a második, harmadik esetleg negyedik kártya teljesen felesleges mert nincs több teljesítmény hiába vannak a gépen.
Igazából az érdekelt volna, hogy ez elviekben APU-k alkalmazásakor ez az eset előfordulhat-e vagy itt meg lehet úgy oldani, hogy minden játék tökéletesen profitáljon a több APU-s rendszerből.A skálázódáson meg arra gondoltam, hogy a VGA-k esetében ugye a
2. kártya kb 80% + teljesítményt hoz. Szóval a két kártya teljesítménye összesen kb 180% és nem 200%. A 3. és 4. kártyának meg még rosszabb a skálázódása.Processzorok esetében az is érdekes lenne, hogy ilyen lenne a skálázódás vagy sokkal jobb.
mert pl: 198% 297% és 396% körüli értékek nagyon szépek lennének. Talán túl szép isPersze fogalmam sincs, hogy valójában, hogy működne ezért is írtam le, hátha van aki tudja.
(A szerverekben is ráveszik őket valahogy az együttműködésre)
Az hogy a Trinity képtelen lesz így működni, az per pillanat lényegtelen mert háztartásokban ilyen tényleg csak jó pár év múlva lesz, és ha akarnák akkor már a következő is képes lenne rá, szóval technikai akadálya elviekben nincs. A szerverekben is megoldották a problémát.
-
mzso
veterán
Kösz!
Úgy látszik efölött átsiklottam. Szóval akkor 2013 vége felé kezdhetek gondolkozni fejlesztésen. Addig elvagyok az E6750-emmel meg a GTS450-emmel.Szerintem a HSA-ban pont az az egyik lényeg hogy a különböző apuk jól együtt tudnak működni. Az ATX meg szerintem nem játszik akpuknál. Az alaplapba kéne beépíteni több APU slot-ot. Bár, hogy 2-4 nek hely legyen alighanem kereszbe kéne és vízhűtéssel tervezni/egybetokozni a processzort. Így nem lenne a porgyűjtó a ház sem mert lehetne teljesen zárt.
(#90) Zeratul
De ez a következő architektrúrákban változhat, nem? -
r3dsnake
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #88 üzenetére
az az idióta kategória. de írtam ellenpéldát
-
DrJános
aktív tag
Érdekes ötlet.
Bár jó lenne tudni, hogy hogy tudnának-e egymás mellet dolgozni és össze adódna-e a teljesítmény. Mind programok mind játékok alatt. Mert hiába lenne ott 2 vagy 4 Apu az alaplapban, ha a teljesítményük nem skálázódik rendesen.
Meg a jelenlegi ATX szabvánnyal nem lenne tökéletes a hűtés, 2 APU val még csak csak megoldható, de 4 már biztos fűtené egymást, vagy mehetne rá egyből a víz.
-
r3dsnake
nagyúr
acer 3830tg i5+gt540
tetszik is, de az amd megoldása jobban érdekelne, főleg a fogyasztás miatt. asusban 14"-on van gt555. egyáltalán nem nagy dolgok ezek kis gépekben. szóval még mindig fenntartom azt, hogy teljesen reális a dual graphich ilyen apu-val 13"-on. a 15,6"-os méretről meg igazán leszokhatna az összes gyártó már.
-
stratova
veterán
-
mzso
veterán
Mikorra is várhatók GCN-es APU-k? Mindig azt lesem a hírekben de soha meg sem említik. Meg a FSA-t (HSA) sem.
Én egyébként jobban örülnék, ha diszkrét vga-k el is tünnének. Inkább adnának 2-4 APU slotos alaplapokat. (Bár ez alighanem álom marad jó pár évig.)Az lenne löket az HSA-nak, hogyha a következő konzolgeneráció olyan lenne. Úgyis AMD GPU lesz gyakorlatilag az összesben.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Pontosan errol van szo, Atlag Aladarnak nem kell a DP. Viszont a sima CPU-kat es a dGPU-kat is ki akarjak valtani az APU-kkal "rovid" idon belul. Vagyis olyan feladatokra is be fogjak oket nevezni, ahova kell a DP. Es amig GPU-t viszonylag konnyu nyirbalni, addig ez egy CPU-rol (APU-rol) nem mondhato el. Szoval nem fognak 3-4-fele iteracioval elojonni, max. kettovel. Legalabbis szerintem.
-
lenox
veterán
válasz
VaniliásRönk #79 üzenetére
Hat nem tudom, akkor lehet, hogy ebben nem ertunk egyet, szerintem egysegsugaru felhasznalonak, aki aput vesz, semmi szuksege a cpu magok altal supportalt dp-n kivul mas dp-re. A harom szamot excel-ben osszeadni az is ossze tudja.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Na hat ez gyonyoru, tehat a kisebb GCN-es Radeonok is marek hamut nem ernek, ha DP-re akarod befogni oket. Azt az egy/ket DP-kepes CU-t is a reteknek raktak belejuk, csak hogy rajuk lehessen fogni, hogy tamogatjak...
#80: Ha desktopon grafikara nincs is sok ertelme a PCIe 3.0-nak, a cGPU-nak hasznalt FirePro kartyaknak megsem artana valamit alatolni, nem?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VaniliásRönk #79 üzenetére
Nem hiszem, hogy lesz új chipset. Az AMD 2013-ra a 2012-es procikat viszi tovább. Így nincs értelme egy új vezérlőlapkának.
A roadmapokból úgy látom, hogy a hagyományos homogén többmagos CPU-k eltűnnek. Az AMD-nek is volt 2013-ra egy 28 nm-es CPU-ja, de már nincs. Az Intelnél is eltűnt az Ivy Bridge-E ... végig marad az SB-E. Szerverre ezek szerintem ki lesznek fejlesztve, de asztalra már nem lesznek lehozva, mint korábban. -
VaniliásRönk
nagyúr
Ha mar kenyeret lehet vele vagni, lehessen mar piritost is csinalni, es akkor a noti tenyleg haztartasi elekotronika lesz.
Akkor ebbol GCN lesz mikor kijon az AM3+-os Piledriver. Azt esetleg nem tudod uj chipset keszul-e hozza? Mondjuk PCIe 3.0 tamogatassal, nem sima atkeresztelessel.
#75 Zeratul: A kerdes, hogy akarjek-e...
#76 lenox: A facebookon like-olni GPU-gyorsitas nelkul is lehet, szoval nem eppen letszukseglet. Viszont biztosan nem lesz hasznalva semmire a DP, amig nincs is. Ha komolyan gondoljak ezt az APU koncepciot, akkor kell a DP, legkesobb a kovetkezo generacioba.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem fér bele. A DP az tranyóban sokat eszik. Jelenleg két GCN CU tömb létezik. Egy 4 CU-s, és egy 3 CU-s verzió. A 4 CU-s tömb képes DP-re. A 3 CU-st úgy tervezték, hogy ne legyen benne DP támogatás. Láthatod, hogy a Tahiti csak 4 CU-s tömböt használ, amiből az egyik CU DP-s. A Pitcairn és a Cape Verde két és egy ilyen 4 CU-s tömböt használ, és a többi 3 CU-s. Természetesen innen a DP-re képes CU hiányzik.
(#75) Zeratul: Ezek nem ugyanazok a szuperskalár shader processzorok, mint a Caymanben. Biztos vagyok benne, hogy az AMD a DP-t kivette belőlük. Túl sok tranyót visz el.
-
lenox
veterán
válasz
VaniliásRönk #72 üzenetére
De hat ez konzumer cucc, nem? Azoknak mire kene dp, mikor az sp-t is alig tudjak hasznalni barmire.
-
Zeratul
addikt
válasz
VaniliásRönk #72 üzenetére
VLIW4 tud DP FPt, így ha az AMD is akarja akkor lesz.
-
stratova
veterán
r3dsnake:13,3"-as gépbe nem igazán érdemes GT 540/HD 6650M szintű 40nm-es kártyát tenni, mert melegszik és védekezésül visszaveszi a tempót. Dellnél HD 6490M a plafon ebben a méretben, annyit pedig egy A8-3500M (6620G) kaliberű APU egymagában is nyújt (talán még egy A6 is). Ez a kis bestia nem ér, ide már ULV proci kell.
Abu: Annak mi lehet a magyarázata, hogy a HD 7900 alatti GCN kártyák DP FP elméleti értéke sokkal alacsonyabb?
Zeratul: Cypress és Juniper is VLIW5-ös mégis csak az előbbi támogatja.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Atom_Anti #63 üzenetére
A melegedés a dizájnttól függ. A notebookgyártók egyre inkább úgy tervezik a termékeket, hogy kenyeret is lehessen vele vágni ... ha érted mire gondolok.
Ez a vékony irányzat nem biztos, hogy jó egy 45 wattos terméknek, de ha lesz rá igény, akkor gyorsan lehet csinálni egyet.
(#72) VaniliásRönk: Szvsz nincs DP. Az még nem fér bele.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Arrol nincs hir, hogy az uj IGP tamogatja-e a DP FP-t? Mert hat szep ez a sok multimedias kepesseg, de ez igy kb. annyira APU mint a Trabant auto...
-
stratova
veterán
válasz
Atom_Anti #63 üzenetére
Sajnos(?) igazad van. Szvsz HD 7660G egymagában is erősebb ezeknél, így szükségtelen a DG.
Dell már át is nevezte a kártyákat
Vostro 3350 & 3450 - HD 7470 (HD 6490) vagy HD 7650 (HD 6630)
Vostro 3550 - HD 7650 (HD 6630).
Vostro 3750 - GT 525MAngel1981
ár tekintve, hogy a HD 7600-as sorozat egyszerű névváltás, nem lennék biztos a további "generációs" eltérésben. Kaveri pedig GNC-lesz, az mellé már csak nem Turks kerül. Cape Cerde-vel éppen GNC lesz mindkét fél.
-
-
Angel1981
veterán
De idővel tudtommal APU-ből is lesz kifejezetten nagy teljesítményű, 125, vagy akár 140W-os TDP-jű, azokkal miért ne működhetne?
A "hasonló felépítésről" meg annyit, hogy egy generációnyi különbség volt a Llano / HD6000 esetében, és ez valószínűleg fenn is marad a jövőben is. -
atti_2010
nagyúr
-
banhammer
veterán
"Az asztali PC-ben egy A10-5800K-s APU dolgozott, mely a DiRT 3-at futtatta DirectX 11-es módban, mindezt három kijelzőn 5760x1080 pixeles felbontással. A grafikai részletességről nem volt szó, de állítólag közepes szintre volt belőve, viszont a sebesség folyamatos volt."
Állítólag...
-
berVi
senior tag
"Az ultravékony termékekbe 17 wattos Trinity APU-k érkeznek, melyek a cég állítása szerint olyan teljesítményt nyújtanak, mint az aktuális 35 wattos megoldások, csak éppen feleakkora fogyasztás mellett."
Ez mekkora szar duma. Ha ugyanakkora teljesítményt nyújtanak, akkor ugyan árulják már el, hogy a nagyobb gépekbe miért tesznek ugyanolyan teljesítményűt dupla fogyasztással. Marketing bullshitNagy nehezen leesett, hogy a 35 wattos a mostaniakra vonatkozik, mea culpa...
-
Atom_Anti
senior tag
Nagyon sokan az Intelt favorizálják a nagyobb proci teljesítmény miatt, de kérem hol érződő dolog ez CPU tesztprogramokon kívül? Ha meg elindítok egy Játékot, gyanítom még Ivy Bridge sem lesz sehol Llanom-hoz...
(#28) Abu85
Llanoban 45W-s sem melegedős, ha nem terhelem gépem ventilátor be sem kapcsol. Terhelés alatt is csak enyhén melegszik és minimálisat zúg. Aztán lehet Cayman technikájú Trinity már forrófejű lenne 45W-ben.
(#46) stratova
Vostro 3555 mellé nincs diszkrét videokártya, így 6690G2 sincs (ez valami elírás). Maximum grafika az integrált 6620G, ami nagyon sok mindenre elég már.
-
zetor2000
őstag
Ezt a szép svéd emberkét honnan akasztottátok le? :-D
-
vanhalen
senior tag
Téged életfogytig tartó meggymagköpködő használatra ítélnélek Quake-ben..
(#59) gtasystem: Hát.. Win8 inkább tabletre lesz szerintem, legalábbis oda való jelen állás szerint. Akárhogyis, de ha nagy kereslet lesz rá, többen veszik, ha többen veszik (elméletileg) olcsóbb lesz
(idővel)
-
r3dsnake
nagyúr
van esely ra, vagy info arrol hogy jon-e majd ilyen apu-s gep, dual graphich-szal, 13"-os notiba? gondolom fizikai/technologiai akadalya nincs.
-
vanhalen
senior tag
válasz
gtasystem #56 üzenetére
Nyugi, nem lesz olyan drága..
Mintha 2x olyan drága lenneAmúgy ebben már valami Bull-származék magok vannak az IGP-vel összedrótozva, jól tudom?
(Remélem olyan nagy sikere lesz, mint anno a HD4xx-es VGA-k berobbantak és mire kijön, kiküszöbölik a Llano indulásakor fellépőhöz hasonló gyártási, meg architekturális geb@szokat)
-
gtasystem
őstag
ez nagyon odab...ós cuccnak tűnik..
-
vanhalen
senior tag
Nem csak a "hőfokról" nincs szó, a cikkben is hevenyészetten szedték össze amiket már tudni lehet. Egyelőre, még nem sokat tudni az egészről, nem kötötték senki orrára vágod?
Örüljünk, hogy ennyi infó (is) van és hogy lehozták. Engem felvillanyozott, mert bitangjó a cuccPár éve AMD is átvette (félig-meddig) az addigi gyakorlatukkal ellentétes Apple féle "utolsó pillanatig hallgatunk, majd meglátjátok" metódust. Hogy most "megcsillogtattak" egy keveset, az más tészta. Nekem legalábbis nem tűnik specifikációk tálalásával egybekötött hivatalos bejelentésnek. Ha tévednék, javítson ki valaki. Imádok tévedni
(#52) Zeratul: "kis fogyasztású proci is tud nagyon melegedni hűtés hiányában és nagy fogyasztású is hűvös marad jól hűtve"
Ez meg a másik. Vagy lásd: egynémely Asus laptop egyébként jóféle hűtője alá odataknyolt ragacsot, ami félév után megmerevedve szigetel pölö..
-
Puma K
nagyúr
Nagyon jó a videó! Összesírtam magamat, a svéddel még nem lenne gond, de hogy még beszédhibás is a forma hááát
Elég meggyőző ez a Trinity APU, de engem a hőfokok is nagyon érdekelnének arról miért nincs szó (Csak nem itt van a kutya elásva?
)?
Asztalinál a fogyasztást nézem, laptopnál meg a melegedést.
-
vanhalen
senior tag
Mos' nemazé, de ez BRUTÁLIS!
-
Ruuwa
tag
Első olvasásra fel se fogtam, hogy az IGP-ről ment a Dirt 3. Aztán másodszorra elolvasva nem értettem. IGP-ről 3 monitoron játék fusson, akadásmentesen? Neeeem, az nem lehet. De mégis, direkt megnéztem a videóban, nincs a szekérben dedikált VGA. Úgyhogy most kicsit elvonulok csendes magányomba, és megpróbálom feldolgozni, hogy a világnak, ahogy azt én ismertem, vége.
-
apatyas
Korrektor
Neo, mikor jön Trinity?
A kék kapszulát válasszam, vagy a pirosat?
bocsi -
Simid
senior tag
Ha annak a 29% CPU és 56% IGP teljesítmény növekedésnek csak a felét tudják hozni valós felhasználás során az asztali APUk esetében is, és nem lesz sokkal drágább mint most a Llano akkor részemről: -> "Shut up and take my money!"
-
stratova
veterán
Úgy látom az előd Vostro 3555 A8-3500M mellé HD 6630M-et (->6690G2) kapott. Eszerint a HD 7630/7650M (~ 6630M) szinte biztosan kerülhet mellé. Jó lenne ha változtatnának az 1366x768-as kijelzőn mert még a csúcs 3550-be se tudtak ilyet szerelni. Itt sem került a 15.6"-os gépekbe 45 W-os proci, nem mintha hiányozna.
-
Jézus, nehezére esett volna angolul beszélni? Nem sokáig bírtam hallgatni ezt az embert.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez már több mint találgatás. A Haswell is erre megy, de erről írtam korábban, hogy lesz egy Halo kódnevű verzió. A Haswell viszont bonyolult lesz. Ott több lapka készül. Úgy tudom, hogy az IGP két fizikai konfigurációban lesz. Egy 20 EU-s és egy 40 EU-s. Az asztali Haswell csak GT2-ig skálázódik, ami 20 EU. A mobil termékek GT3 IGP-t is használhatnak 40 EU-val. A GT1 elvileg 10 EU. Az persze lehet, hogy a Halo variáns megkapja a 40 EU-s GT3-at. Igazából illene, ha már csúcstermékről van szó. Na ez majd kiderül.
-
HeavyToys
senior tag
Értem, az jó, csak hát nekem nem kifejezetten az.Látva az Arctic HTPC-árait, eléggé magasak, legalábbis nekem mindenképpen, ez meg gondolom még drágább lesz.
Egyébként az lehetséges, hogy idővel feltűnnek itt is az ilyen ULV darabok? MInt ahogy anno az Athlon II U-s modellek esetén? Vagy ezek foglalat szempontjából nem kompatibilisek az FM2-vel?
ui.
Tovább feszegetek
-
stratova
veterán
Javítsatok ki, de a videóban látható notebook dizájn 1:1-ben Dell Vostro 3500 (ami azért furcsa egy kicsit, mert a 3550/3555 már nem így néz ki). Csatlakoznak a HP-hoz, nagyon helyes
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A lapkára rá szerintem nem rakják, de mellé a tokozásra raknak majd. Erre vannak tervek. Az AMD már mutatott egy ilyen az év végi tajvani rendezvényen. De 2012-ben biztos nem lesz ilyen. 2013-ban talán ... de inkább 2014.
Antikomcsi levezetéséből nekem az jött le, hogy ő úgy akarja, hogy legyen a procinak is egy memóriavezérlője, és az IGP-nek is. És ezek ki legyenek vezetve külön modulokhoz. Ezt nyilván nem csinálják meg, még ha meg is lehetnek oldani. Teljesen előnytelen az egész koncepció.
-
lenox
veterán
Nade a koherens memoria nem jelenti azt, hogy ne lehetne pl. 256 MB 10-szeres sebessegu memoria pl. a cpu modulra integralva, ami pl. cache-kent mukodne. Akarhogy nezem, ha a sebesseg is es az olcsosag is kell, akkor muszaj elkuloniteni lassu es gyors memoriat, es egyelore full integralt cache-kent ez nem valosithato meg.
-
stratova
veterán
kNG: A 29%-os CPU 56%-os GPU javulás a mobil APU-k viszonyára vonatkoztatott, a cikkben is taglalt környezetben. A8-3500M, A10-4600M adatai egyelőre ismeretlenek (a GPU 384 VLIW4-es SP-it leszámítva).
(#2) Abu85: Kösz, akkor Llano-hoz hasonlóan csak órajelbéli mérséklődés várható az asztali megoldáshoz képest.
Csak brainstorming:
100%->74% 6550D 400 SP 600 MHz, 6620G 444 MHz
100%->74% 7660D 384 SP 800 MHz, 7660G 592 ~ 600 MHz -
Abu85
HÁZIGAZDA
A Trinity a mobil vonalon élvez elsőbbséget. Az asztali vonal startol legkésőbb.
A Brazosból lesz 2.0-s verzió hamarosan. Azt érdemes azért megvárni.(#23) Atom_Anti: Elvileg nem lesz 45 wattos verzió. 17 és 35 wattos lesz mobil vonalon. Lehetne 45 wattos, de az AMD szerint nincs rá szükség, mert a mobil termékek egyre csak vékonyodnak, és a wattokat ezek melegedésben megérzik.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Van értelme megvárni a Trinity APU-s mini-ITX lapokat?
HTPC-be szánnám, jelenleg E-450 a nyerő nálam passzív hűtéssel. -
Taragas
aktív tag
-
kNG
senior tag
válasz
Atom_Anti #23 üzenetére
Az ivy már elbukott a gpu teszten, még a régi llano is gyorsabb tőle, viszont prociban brutál erős az ivy...AMD-nél remélem javult (fog javulni) annyit az architektúra, hogy a procik fejlődnek, mondjuk egy phenom 2 + 20-30% már elég is lenne, csak legalább ennyi lenne meg...szerintetek van rá esély?
-
Atom_Anti
senior tag
Ha ez a A10-4600M tényleg 56%-al több 3DMark pontot hoz A8 Llanonál, akkor már elgodolkodtató a váltás. Ha netán lesz 45W-s verzió is, akkor tuti.
-
Taragas
aktív tag
Sztem ezen a diszkrét kártya, és APU együtt dolgon felesleges gondolkozni trinity esetében még. Meg mondták 1-2 hónapja, hogy a kövi generációnál számítanak igazán arra, hogy meg tudják győzni a hardcore játékosok egy részét a váltásról, és ennek szerintem az lesz az oka, hogy egyrészt még fejlettebb lesz a proci(+20%), hasonló, vagy jobb fogyasztáson, és akkor lesz GCN-es az architektúrás vga benne, tehát végre révbe érnek a fejlesztések, amiket el akartak érni: Bull alapu proci modulok + Új generációs VGA + Koherens memória. Ekkor lehet már igazán fasza konfigokat építeni, mert GCN-es lesz minden, és akkor már meg is oldható lesz a dual graphics erős vgakkal is! Meg is mondták, hogy annál az architektúránál az amd mint segéd coprocesszora gondol a dGPU személyében, és nem mint sima VGA. Szerintem erre értették! Ez lesz a dual graphicsot építők fénykora! Én is erre pályázok. Addig beruháztam egy 6850-re...
-
DrJános
aktív tag
Ami azt illet nem lehetetlen megoldani, csak valamilyen okból nem foglalkoznak vele.
Nem tudom, hogy hogy osztják meg a terhelést a VGA és az APU ban lévő GPU között de azt igen, hogy közel sem ideális a megoldás. (Még régebben olvastam itt a PH-n, de már nem emlékszem a részletekre.)
Amúgy egyenlőre elég jónak tűnik ez a Trinity APU kíváncsi leszek, hogy ha a tesztpadra kerül akkor mit sajtol ki magából
-
martonx
veterán
Nagyon várom a megjelenésüket!
Ha a mostani árakon jelennek meg, és ezért + 20% CPU és + 50% GPU erő jár, akkor elrohanok lecserélni a Phenom II X2-es konfigomat. -
kNG
senior tag
Nagyon remélem, hogy végre valamit összehoznak, és lesz upgrade path az am3+os lapoknál is a visherára...
-
stratova
veterán
Egyelőre ezt a videót találtam a szóban forgó gépekről.
-
Angel1981
veterán
És hogy viszonyul az AMD grafikus kártyáihoz?
Miket lehet majd CF-be kötni vele?
Remélem, idővel nem csak a közép, hanem a felső közép, sőt, a felső kategóriás dVGA-kat is fogják tudni Assimetric CF-ben vinni az AMD APU-i! -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
Bíztató egyelőre.
-
lujó55
addikt
Most már csak felteszem a kérdést: miért nem lehetnek a 17W-os lapkák asztali konfigban, miért az ultravékony mobilgépek kapják meg ezeket? Értem én, hogy az asztalit nem tesszük a noteszbe, de az alacsony TDP-jű miért ne mehetne egy normál deszkába, ha csak egy netezős-letöltős gépre van szükség (pl. HTPC, vagy egy akármilyen ITX-es konfig) és a megjelenítőt magam választanám hozzá.
Amúgy remélhető, hogy a kisker megjelenést követően a korábbi APU procik ára esik, ugye? (Nyárra össze akarok dobni egy full passzív netezős gépet)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
antikomcsi #4 üzenetére
Lehetne, de az integráció fő fejlesztési iránya, hogy a CPU és az IGP teljesen koherens memóriát osszon meg egymással. Ez még nem történik meg a Trinity-vel, de ez a következő lépcső. Innentől kezdve felesleges ezen gondolkodni, mert pont az integráció értékeit és célját veszed el.
-
Youri
veterán
jól hangzik, kiváncsi leszek a konkrét termékekre
Na meg persze az asztali Piledriverre is, gondolom FX szériában lesz
-
antikomcsi
veterán
Ezekhez az egységekhez, nem lehetne egy külön slotot csinálni az alaplapra, úgy, mint ahogy a cpu chace volt régen?
Ebbe a foglalatba helyezett modul csak az apu gpu részének a vram-ja lenne. Így elég lenne egy gyors modul, és rá lehetne írni, hogy akár 8 Giga video ram, a rendszernek, meg mehetnének a hagyományos 1333-as modulok.
Ennek mintájára el tudnék képzelni még két ram foglalatot, amire a swap-ot lehetne rakni. Uefi-ben be lehetne állítani egyfajta ram drive-ként.
Tudom, kicsit megindult a fantáziám, de mostanában annyira lent voltak a ram árak, hogy ezt hozta ki belőlem, ramot mindenhova.
-
Kornel
veterán
Elég komoly lesz ez az A10-4600M-es APU
-
stratova
veterán
Csak ideértek azok a diák
Abu: A mobil 7660G pontos felépítése (azon túl, hogy VLIW4-es) és adatai nem ismertek, vagy még nem közölhetők?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- AliExpress tapasztalatok
- Formula-1
- Revolut
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged