Új hozzászólás Aktív témák
-
perempe
veterán
Maradok az E50-nél, jó az tuhuzni, meg track-et rögzíteni.
Apropó, működik a tuhu iphone-on?
-
Everman
addikt
válasz
Aftereffect #176 üzenetére
"Amúgy gps-adatok nélkül nem hozható létre olyan pontosság mint a fentebb lévő képen, mert amíg nem lát megfelelő számú műholdat, csak a gsm adatokra támaszkodva nagyon pontatlan, tapasztalatból mondom."
Ezen nem érdemes vitáznunk, már írtam, hogy a pontosság a bázisállomások számától és elhelyezkedésétől nagyban függ. Egy belvárosban ahol lépten nyomon vannak átjátszók, akár 5-10 méteres pontosságra is képes simán GSM háromszögeléssel, míg a pusztában akár kilométereket téveszt. (Természetesen ilyenkor is használ GPS adatokat, de ezeket az adóktól kapja meg, mivel azok a saját GPS pozíciójukat megadják, ebből és a válaszok időzítéséből számolja aztán ki a pozíciót a készülék.)
Ezt egyébként a Google Maps alkalmazásban eléggé jól látni, mert amikor pozicionál, akkor megadja az első pozíciót egy nagyobb kör közepén (ez a GSM alapú), majd kicsit később, ha van GPS jel, akkor rázár a pontos pozícióra és összehúzza a kört is a konkrét helyszínre. A kettő közötti különbség az ami a GSM és a GPS helymeghatározás között van.
---
Természetesen az általad is használt tracking alkalmazás a GPS jelek alapján logolt, ehhez a GSM megoldás nem elég pontos. Csupán a kezdő pozíció felvételének gyorsításánál, elérhető GPS jel hiányában, vagy olyan helyfüggő szolgáltatások használatánál jön jól, ahol nem szükséges a nagy pontosság (pl. Google Places).
-
Aftereffect
tag
Én ezt a nyomkövető progit fenn használtam 1500-2300 m magas hegyek között, ahol sokszor gsm-térerő sem volt, mégis a fent is látható pontossággal állapította meg a nyomvonalat. Amúgy gps-adatok nélkül nem hozható létre olyan pontosság mint a fentebb lévő képen, mert amíg nem lát megfelelő számú műholdat, csak a gsm adatokra támaszkodva nagyon pontatlan, tapasztalatból mondom.
-
Everman
addikt
"Te osszevontad a kettot, amit nem szabadna."
Nem egészen, legalábbis nem szándékosan. Én úgy értettem, hogy az API fér hozzá magához az adatbázishoz (hogy ezt egy framework-ön keresztül teszi, az ebből a szempontból nem lényeges szerintem) és az alkalmazás meg az API-n keresztül tud lekérni adatokat (nem az adatbázis tartalmát, hanem lokalizációs adatokat, amiket a rendszer ezekkel az adatbázisban tárolt információkkal egészít ki). No ha minden igaz, akkor ez így kerek. Nem?
-
Akkor mar latom, hol beszeltunk el egymas mellett
A framework az, ami hozzafer az adatbazishoz (es egyebkent megvalositja a helymeghatarozast es karban tart mindent odabenn), es ennek az interfesze az API, amit a fejleszto lat, kepletesen az ajto.
Te osszevontad a kettot, amit nem szabadna.
-
Everman
addikt
válasz
Aftereffect #172 üzenetére
Tudom, rendszeresen használok trackert kerékpározáshoz, túrázáshoz, de ahhoz aktív GPS hardver kell, ehhez meg csak aktív GSM rádió, az meg amúgy is megy folyamatosan.
-
Aftereffect
tag
Tehát, mivel a szerkesztési idő lejárt leírom egyértelműbben: Ha folyamatos Gps-jeleket venne a teló, kevesebb mint egy nap alatt lemerülne. Én jártam így háttérben futó túra-gps progival..
-
Everman
addikt
válasz
Aftereffect #167 üzenetére
Nem kell aktív GPS a helyzeted megadásához, menj be a házba, ahol garantáltan nem lát műholdat, de ettől még szépen behatárolja hol vagy, ha sok az adótorony a közeledben, mert mondjuk a belvárosban laksz, akkor akár 5-10 méter pontosan.
---
Egyébként vicces, hogy senki nem vette a fáradtságot, hogy a hírben említett alkalmazást ki is próbálja és ránagyítson az állítólagos területre, ahol elvileg járt.
Nos bárkinek leteszem a nagy esküt, hogy nem rácshálóban közlekedem a városban
Valószínű egy virtuális rácsot hoz létre az adatbázis segítségével az adótornyok és a GPS adatok alapján és ezt tárolja. Ahol több, nagyobb erejű adó van, ott sűrűbb a háló és pontosabb a saccolás ez alapján.Szóval az adatoknak semmi köze a tartózkodási helyhez, max város, vagy kerület szinten.
-
válasz
Aftereffect #167 üzenetére
Na nehogy nekiállj bemagyarázni, hogy az adatbázis nem létezik
Az általam korábban linkelt oldalakon volt szó róla, hogy ha más nincs, a cellainformációk alapján rögzíti a helyzetet (ezért is lehetnek olyan pontok, ahol nem járt a júzer sose). Ha meg használod a GPS-t, mert pl. navigálsz, akkor lenaplózza önszorgalomból.
"Csak úgy" nem fogja bekapcsolni a GPS-t.
Ettől még a jelenség létezik, és csak szőrszálhasogatás valójában, amit írsz.Everman: Oks, én ezt eddig is triviálisnak tartottam, ezért nem értettem az ágálásod
Lényeg a lényegben, ettől az adatbázisból nem fogják vadidegen appok begyűjteni, merre jártunk. És hozzáértőbbek szerint az Apple se, eddig.
-
Aftereffect
tag
Szomorúan tudatom mindenkivel, hogy ez a hír szokás szerint túlspirázott baromság.
Ha tényleg menne folyamatosan a GPS a háttérben, akkor kevesebb mint egy nap alatt lemerülne. Nem egy túra-GPS progival jártam már így.. Tényleg nem bírja sokáig, de ha nem sűrűn használod 2 napig azért bizton elmegy a 4-es.
Több frontról megközelítve is ugyanaz jön ki. Ha megnyitom a gyári GPS progit, ,akkor mindig kell neki pár másodperc, míg megtalálja hol vagyok.
Mondjuk az lehet, hogy azt regisztrálja hogy hol használtam a GPS-progit, de azért az messze van a folyamatostól, nem?
Mi lenne ha úgy írnátok mindenféle sületlenséget az iPhone-ról, hogy valaki a csapatból kipróbálja, ellenőrzi az átvett baromság valóságtartalmát? -
Everman
addikt
Természetesen az első bekezdés így nem érvényes, de lejárt az idő, nem tudtam kihúzni.
-
Everman
addikt
Ok, akkor az Apple csinált egy funkció nélküli funkciót. Bár egy iOS-re fejlesztést oktató és egy biztonsági szakember tud olyan API-ról ami mégis csak ellátja ezt a feladatot, de biztos 50 évre titkosították
"Mindkettő push jellegű, nem úgy megy, hogy "na kérem hol volt a júzer az elmúlt évben"."
No végre, kezdem érteni, hol beszéltünk el egymás mellett!
Én még véletlenül sem nyomkövetésről, meg adatok lekéréséről beszéltem, hanem pozíció lekérdezésről, aminek megadásában a rendszert segíti ez az adatbázis. Az API-n kereszül nem közvetlen adatokat olvasnak ki belőle, hanem az API olvas ki adatokat ami alapján pontosítja a lokalizációt és ezt az adatot továbbítja a lekérdező alkalmazásnak. -
Még mindig: nincs ilyen API.
Csak az a gond ezzel.4.0-tól kezdve két féle lekérdezés van: az aktuális helyzet pontos követése (ez a hagyományos módszer), illetve a "szignifikáns helyváltozás értesítés", amihez ezt a consolidateddb-t is használja a rendszer. Mindkettő push jellegű, nem úgy megy, hogy "na kérem hol volt a júzer az elmúlt évben".
Ehhez az alkalmazásoknak se joga, se köze nincsen.
Légyszi légyszi légyszi olvasd el az API dokumentációt.
-
Valami bizonyíték arra, hogy a BirthdaysPro tényleg ezt teszi? A születésnapok kezeléséhez bőven elégnek tűnik (első olvasatra) az AddressBook API, sőt még ez is biztosít egy közvetlenebb hozzáférést a rekordokhoz anélkül, hogy a fejlesztő közvetlenül benyitná az sqlite adatbázist. A kintre firkáló appok nem is kerülhetnének be a Store-ba.
Mellesleg ez az app elég primitívnek tűnik ahhoz, hogy ilyennel ne mókoljon a fejlesztő mögötte.
Valamint a "felhasználó nem fér hozzá" implikálja számomra azt is, hogy sima alkalmazással se férhet hozzá.
"Ellenben a fejlesztők és az alkalmazások igen, különben mi a frásznak logolna a készülék? Beépített fekete doboz amit senki nem tud olvasni csak írja az adatokat?
"
Ja, pontosan. Ezért sincs semmi értelme, még a "háromszögelős" elméleted alapján se - egy location bőven elég lenne ehhez, mint pl. a Symbianban.
YAS-dude: Teljesen jogos. Az első értelmes érv nagyjából szvsz.
-
Everman
addikt
"Az alkalmazások nem férhetnek hozzá a /Library-hez se. Alap tény."
Ez sajna cáfolható könnyen, kismillió cucc van, ami onnan szedi ki a kontaktokat és azok adatait, de a naptár és sms adatbázishoz is hozzáfér pár, legalábbis ilyen jellegű (nem Cydiás) alkalmazásokkal már találkoztam (a BirthdaysPro-t használom is).
"És a kapcsolódó lényeg:"
Ez nem lényeg, ne haragudj. Ez arról szól, hogy a felhasználó nem fér hozzá ezen adatbázisokhoz, ami teljességgel igaz. Ellenben a fejlesztők és az alkalmazások igen, különben mi a frásznak logolna a készülék? Beépített fekete doboz amit senki nem tud olvasni csak írja az adatokat?
-
Az alkalmazások nem férhetnek hozzá a /Library-hez se. Alap tény.
Ergo nem férhetnek hozzá a mostani új helyén se.Másrészről itt egy másik cikk a témában.
És a kapcsolódó lényeg:
"This database is also not available for the average user. To access this database a user will need to have a forensic tool, jailbreak their device, or access that backups stored on their computer. I would not, however, worry about anyone grabbing this information from a live running device or backup without a user’s knowledge."
-
Everman
addikt
"The change comes with a feature introduced in iOS 4 – Mutlitasking and Background Location Services. Apps now have to use Apple’s API to operate in the background – remember, this is not pure unix we’re dealing with – it is only a logical multitasking through Apple’s API. Because of these new APIs and the sandbox design of 3rd party applications, Apple had to move access to this data. Either way, it is not secret, malicious, or hidden. Users still have to approve location access to any application and have the ability to instantly turn off location services to applications inside the Settings menu on their device. That does not stop the generation of these logs, however, it simply prevents applications from utilizing the APIs to access the data."
Ez az én értelmezésemben annyit tesz, hogy 4.0-tól azért változtatták meg a nevét és az elérhetőségét, hogy a külső fejlesztésű alkalmazások is elérhessék. Akinek meg ez nem tetszik, az a Settings-en belül alkalmazásonként tudja állítani a hozzáférést.
-
Az még ránézésre mindig nem tűnt fel, hogy nem mond semmit ez a cikk az API-val elérésről. Hiába linkeled másodjára, harmadjára, n+1. alkalommal is.
Más szóval én értem mi van ideírva, sőt értem az SDK dokumentációját is, csak azt nem értem, hogy te mit olvasol, és miből generálod ezt a sok elméletet
-
válasz
Stirlitz #151 üzenetére
Erre írtam ezt:
ha ezt anonim módon csinálja, max. készülék azonosítóval együtt - akkor részemről OK. Segítek egy szolgáltatást, ami nekem is segít.
Ha ezt azonosítóval együtt, esetleges adatokkal kiadja reklám célokra az kurvára nem OK.Túlzott mind a két cég esetén a felháborodás, ez most egy újabb csont amit a két ellentábor elrágódhat.
Most amiatt is kezdjek sípolni, hogy ha bejelentkezek google-re, akkor nekem releváns információkat dob fel kereséskor - és teszi ezt úgy, hogy naplózza a korább kereséseim?
Nem nagyon érdekel, az viszont annál jobban, hogy az egyetlen használható kereső eljárást jelenleg ők adják a kezembe.
-
Stirlitz
senior tag
válasz
szőröscica #138 üzenetére
Szerintem is cseréld le.
( Mint látod, mindkét cég hasonló modszereket használ, csak az egyik jóval drágább. ) Én mint magánember, nem tartok ettől a dologtól. Nyilvánvalóan piackutatás/marketing/felhasználói viselkedés kutatás az eredeti célja. Persze ettől ez még nem etikus! (semmilyen formában) És még valami, aki itt most csóválja a fejét, az gondoljon bele, menyi ennél sokkal személyesebb információt tesz közzé egy iwiw/facebook stb oldalon.
-
válasz
szőröscica #142 üzenetére
mert nem is feltétlenül kell! írd be ide a a wifi router mac adress azonosítóját; link ehhez minek android, vagy bármilyen más rendszer? több alapon is működik a dolog, maga a wifi router is elég lehet, nem kell wifi képes okostelefon sem!
-
válasz
szőröscica #147 üzenetére
Jah, rájöttem már a másik topikból időközben
Egyébként ez se az az információfajta, amivel vissza lehetne élni.De nagyon vicces
-
válasz
szőröscica #145 üzenetére
Hova írogatsz te MAC címeket?
Ugye nem baj ha szkeptikus vagyok egy kicsit?A GeoIP eléggé más tészta
Ja, hogy a router MAC addressekről van szó, amit a Google meg a SkyHook gyűjtögetett. Így mindjárt más a dolog
-
szőröscica
addikt
Megkértem, egy barátomat, hogy mondja meg a MAC Addressét. Az ő hálózatát is használtam már. 1 házat tévedtek a koordináták!!!!
-
Jó-jó, annak elvárások, nem volt pontos a felsorolásom, de ezek alapvetően automatizált tesztek és az emberi oldal csak végignyomogatja, mert nem lehet mindent scriptekkel megoldani. Tapasztalatra alapozom, bár nem Apple laborral, MS-sel van tapasztalatom (partnerségi programok). Viszont ne várjatok túl nagy minőségi elvárásokat. Elég megnézni a sok fingóprogramot.
-
szőröscica
addikt
válasz
Totheground #141 üzenetére
Én is így gondoltam. Csak ő azt írta, hogy ehhez Android sem kell.
-
Totheground
addikt
válasz
szőröscica #140 üzenetére
Vagy a tiéd vagy bármelyik androidos telefon a közelben.
-
válasz
szőröscica #138 üzenetére
amennyiben wifi képes a router, úgy ehhez android sem kell, a wifi router...stb pozíciókat is gyűjtik és tárolják!
-
szőröscica
addikt
Bazzeg, beütöttem a routerem mac címét, és néhány méter tévedéssel kidobta a házamat. Androidos készüléket használok. De lehet, hogy már nem sokáig.
-
Totheground
addikt
Hát, a friss cikkek után csak ennyit fűznék hozzá az Androidos kommentelőknek, akik szerint ez mekkora szörnyűség az Apple részéreől, bezzeg a Google"
Bár ez valamennyire eddig is ismert volt és az én routeremet nem találta meg mac alapján, de azért ez se jobb.
-
Nem érik el! Ne beszélj baromságokat, mert a sok vigyorgás mellett elhiszik egyesek (pl. dabadab), miközben alapja semmi.
Ez itt a Core Location dokumentációja, alul a background location leírásával (illetve linkkel a további részletekre). Az adatbázisban tárolt "történelmi adatokhoz" egyáltalán nem lehet hozzáférni API-ból és kész.
-
Gengi
senior tag
Amikor egy bázisállomás 3 km-et fed le vagy nagyobb területet. Ugye attól függően, hogy mennyien laknak azon a részen. Mit is ér ? Megmondja ,hogy valahol itt vagy? Ha van egy adott területről 2-3 koordináta és teszem veszi a mértani közepét még lehet ,hogy pont pontatlanabb lesz. Ahhoz ,hogy pontosítson folyamatosan kell közelíteni a mért értékeket a valódihoz, de ez nem közelítés... De még ha javítaná is (Bár szerintem annyit javít ,amennyit ront) minek van mellette az idő
... Biztos, hogy stevve a menthetetlen?
-
dabadab
titán
Nezd, ez mar csak maszatolas, a lenyeg az, hogy ezek a hatarozottan szemelyes adatok ott vannak szepen, tulajdonkeppen barki szamara elerhetoen. Innentol kezdve az, hogy deagoogle, nem erv.
"Egyébként próbálj leadni egy alkalmazást nem elfogadott API használattal"
De hat eppen most mondtad, hogy ezek az adatok teljesen normalis API-n keresztul elerhetoek. Meg az adatkuldesre is van ilyen. Eyutan mar csak olyan trojait kell csinalni, ami a fedotevekenysege kozben is hasznalja ezeket az adatokat meg bonyolit adatforgalmat, aztan nem szurja ki ezt senki, foleg nem a futoszagalon vegzett ellenorzes.
-
Everman
addikt
-
Ezt tapasztalatra alapozod? Vagy csak álmodozol?
Everman utánam említi, de pontosan így tudom én is. Személy szerint nincs appom a Store-ban (az Oviban igen), de sok iOS fejlesztőt ismerek, és igen, változatos okok miatt visszadobják az appokat és igen, valódi emberek tesztelnek. Ezt egyébként az Apple is leírta már részletesen.
-
Everman
addikt
"Hát... én elhiszem, hogy írtak erről valami agyzsibbasztót (nem olvastam el), de attól, hogy eltárolja, hogy 10 napja jártam a Nyugati környékén, még egy GPS se fog hamarabb megtalálni semmit, ha visszamegyek oda..."
Menthetetlen vagy....
A bázisállomásokkal folyamatos a kapcsolata a készülékeknek, így mikor visszamész a Nyugatihoz, akkor kapásból a környező bázisállomásokat felismerve azonnal hozzárendeli a földrajzi GPS koordinátákat, anélkül, hogy a GPS-t használnia kéne (ezt egyébként amúgy is megteszi, de alapból ez csak 50-100 méteres pontosságú attól függően, mennyire sűrűn vannak a környéken az adók, ezt pontosítja ezzel a megoldással 5-10 méteresre), ezzel egyrészt villám gyorsan pozicionál, másrészt energiát takarít meg, mert nem kell a GPS hardvert csesztetnie, harmadrészt olyan helyen, ahol nincs rálátás a GPS műholdakra, szintén aránylag pontos pozicionálást tud prezentálni. Ha ezt nem tudod megérteni, hogy miért előnyös, akkor nincs miről beszélni, mert csak kötekedsz.
-
Nem, ezt nem emberek tesztelik... legalábbis nem kézi tesztelés megy. Ha nem látsz bele, akkor ne írj róla. Ami "átcsúszik", az megfelel annak az előírásnak, amit kiadtak, ergo nem fagy, fut, kompatibilis, nem eszi meg a memóriát szivárgással, stb. De hogy mi a tartalom, milyen a UI, szép-e, a kutyát nem érdekli.
-
Everman
addikt
Én meg inkább bízok ilyesmiben, mint a teljes ellenőrzés nélküliségben
Egyébként próbálj leadni egy alkalmazást nem elfogadott API használattal, úgy vágják vissza, hogy csak úgy csattan. Elég jól átnézik a cuccost, persze, mivel ott is emberek dolgoznak átcsúszhat valami gázos, de erre jóval kisebb az esély, mint, hogy egy kellemes trójait kapj, mikor a Marketből töltesz le valamit. -
Mondjuk ez eddig is köztudott volt.
Korábban írtam, hogy ez alapján készül a pl. google maps traffic rétege. Próbáld ki.
A kérdés inkább a következő:
ha ezt anonim módon csinálja, max. készülék azonosítóval együtt - akkor részemről OK. Segítek egy szolgáltatást, ami nekem is segít.
Ha ezt azonosítóval együtt, esetleges adatokkal kiadja reklám célokra az kurvára nem OK.
Szerintem az iOS esetében sem az a gond, hogy loggol, hanem az hogy eltárolja az adatokat hónapokra / évekre. Ha 10 nap után törlődne, valamint nem lehetne ilyen egyszerűen kinyerni az adatokat, a kutyát nem érdekelné.
-
Hát... én elhiszem, hogy írtak erről valami agyzsibbasztót (nem olvastam el), de attól, hogy eltárolja, hogy 10 napja jártam a Nyugati környékén, még egy GPS se fog hamarabb megtalálni semmit, ha visszamegyek oda... ha már cache, akkor nem inkább a műholdak mozgását kellene tárolni? AR? Mire használható a tény, hogy már jártam ott ebben is? Semmire. Amúgy milyen AR alkalmazásról beszélünk egyáltalán?
Én tényleg értem, de ez nem elfogadható érv nálam, hogy dokumentálva van. Inkább még olaj a tűzre, nem magyaráz semmit, hogy nem véletlenül van ott. Ezt eddig is tudtuk.
dabadab:
"Sima teszteles nem szur ki egy jobban megirt trojait"Igen. Max. azt nézik, mennyire kompatibilis, nincs-e komolyabb memory leak, stb. Egyik labor sem ellenőriz mélyebben. a WP7-nél is mennyi szar kikerül marketre...
-
Xero
nagyúr
"Az Android néhány másodpercenként készít pillanatfelvételt a telefon éppen aktuális helyzetéről, és az összegyűjtött adatcsomagokat óránként többször továbbítja a Google központjába – amit az Apple nem tesz meg az iPhone-on gyűjtött adatokkal."
No comment..
-
dabadab
titán
"Az egyetlen hiba az, hogy ez nem titkosított állomány, de mivel az iPhone rendszere alapból nem hozzáférhető, így ez az állomány sem"
vs
"dokumentálva van, hogy mire jó és milyen API-n keresztül éred el."
Nekem ugy tunik, hogy barmely trojai siman hozzafer ezekhez az adatokhoz.
(#108) Everman: abbol, amit linkeltel, nem derul ki, hogy ez miert nem gond (az ugye nem erv, hogy harminc ember eddig is tudott arrol, hogy logolja ezeket az adatokat), ahogy az sem, hogy miert van szukseg timestampelesre.
-
Na, csak hogy teljes legyen a káosz....
Meglepő, de a Google is ezt csinálja, ráadásul még vissza is küldi az adatokat....
(mondjuk ez nem lep meg, ez alapján működik a traffic szolgáltatásuk is pl).
-
Everman
addikt
"Aha... akkor mutasd már meg a dokumentációt és egy appot, amit erre írtak"
Nem figyelsz. MINDEN alkalmazás használja, amelyik GPS koordináták felhasználásában érintett, navigációk, trackerek, augmented reality szoftverek stb.
"Mivel se te, se más itt (legalábbis így gondolom) nem ismeri a valódi okot"
Már párszor leírtam, de itt egy cikk egy fejlesztői oldalról: [link]
"Majd úgyis jön hivatalos valami duma, de az már utólagos..."
Miért jönne? Ez a funkció alapból a rendszer rész, nem titkos, mindenki tud ról aki vette a fáradtságot hogy elolvassa a felhasználói szerződést (vagy engedélyezte ezt egy GPS-t használó alkalmazás telepítésénél, amikor is minden esetben felteszi a kérdést a rendszer, hogy engedélyezed-e, hogy az alkalmazás ilyen adatokhoz és a GPS hardverhez hozzáférjen).
-
zsolidodd
senior tag
Az android is "mgfigyel", de ő el is küldi a Google-nek.
Nem kell internetet, telefont használni, városban élni, hanem ki kell költözni az erdőbe, egy kunyhóba, a világtól elzárva, ahol még térerő sincs. Akkor talán nem sérül a privacynk... -
Aha... akkor mutasd már meg a dokumentációt és egy appot, amit erre írtak és nem csak az Apple láthatja. Ez sokat lendítene a belinkelt kép helyett egy kinyomtatott papírról.
Mivel se te, se más itt (legalábbis így gondolom) nem ismeri a valódi okot, maradjon ez inkább költői kérdés és egyben a rosszallásom jele is az egésszel kapcsolatban. Majd úgyis jön hivatalos valami duma, de az már utólagos...
-
Everman
addikt
"az ELVVEL nem értek egyet."
Hmm, milyen elvvel? Adott egy funkció, amit rengeteg alkalmazás kamatoztat, ehhez szükség van egy logolásra. Ez nem titokban történik, mindenki tud róla, aki elolvasta a felhasználói szerződést. Nem az Apple hibája, ha pár buzgó újságíró erre képtelen.
Biztonsági problémát sem nagyon vet fel, mert ahhoz, hogy ebből valamit leszűrjön egy kívülálló, szükséges az, hogy feltörje a készülékedet, vagy hozzáférjen a desktop gépedhez. Mindkét esetben eleve sérül a magánszférád, és a legkisebb problémád a GPS koordinátáid elvesztése lesz (ennyi erővel ha kódolják is ez a probléma, hisz a kódolás is feltörhető).
"Mindkét állításról bizony rögtön az iPad1-2 jut eszembe"
Nekem meg a kínai másolatok, mert az iPadet még az is tudja használni, aki csak sznobságból vette meg, de a kínai szemetek csak villogásra jók, munkára, szórakozásra nem.
-
HÁ
csendes tag
Becsülve a szakmai véleményedet, az ELVVEL nem értek egyet. Te meg én lehet hogy precizek vagyunk, de ez nem jellemző a többségre!
"az a cég amelyik az egész világon a konzumer (= nagyvárosi, túl fogyasztó, a szükségleteinél többet vásárló) embereket célozza a termékeivel"
"A konzumidióta az a személy, aki szinte megszállottként vásárol dolgokat, sokszor értelmetlenül. A konzumidióta azt fogyasztja, amit elé raknak, és arra támad igénye, amire kondicionálják. Döntésképtelenség jellemzi, adott személyek utánzásán kívül általában másra nem képes."
Mindkét állításról bizony rögtön az iPad1-2 jut eszembe, vajon miért...
Természetesen itt is tisztelet - a kisebbségben lévő - kivételnek. -
Egyáltalán nem újdonság... már egy éve is rugózott ezen valaki, csak akkor nem kapta fel a sajtó.
De itt nem is ez a gond vagy hogy el fogják lopni a drágaszágomat, csak felmerül a kérdés, hogy ez mire kellett akkoriban, amikor belerakták? Mi lehetett a valódi célja? De ezt sosem tudjuk meg, hacsak nem indul újra az X-akták.
-
Gengi
senior tag
A Gmail címed nem vagy köteles használni és azon levelezéseket folytatni. Ennyi erővel mondhatod a freemail-re és az összes többi hasonló szolgáltatást kínáló cégre ezt. (bár a gmail és szolgáltatásai sokat dobnak az androidon a mindennapokban) Viszont én nem vagyok meggyőzve arról ,hogyha törlöm a gmail-ben lévő doksiim és képeim az valahol máshol archiválásra kerülne a levelek már lehet (de még ez is necces). Hatalmas tárkapacitásokat feltételezünk fel. Hiszen a maximális helyed többszörösével kellene rendelkeznie a cégnek ehhez a manőverhez. 100 millió embernél 715 petabyte tárhely van biztosítva (és 1000% ,hogy jóval többe mber használja ,mint 100 millió ember).
Viszont a kereséseredmények azok biztosan ott vannak.
-
Morden24
nagyúr
biztos soha életedben nem küldtél még leveleket gmail-es címre
Ez a része azért nem érdekel, mert nem az email címemet féltem. Azt nem szeretem, ha az adott cég az összes adatomat birtokolva valóban képes profilozni engem. Főleg akkor zavar, ha az "adott cég" tevékenységi köre az adatbányászás. Egyébként még utóbbira sem mondanám, hogy "zavar", mert ameddig választhatom, hogy nem veszek részt benne, addig tőlem mindenki azt használ, amit akar.
-
gaborbp
tag
Huhh, kész szerencse, hogy az utolsó kivételével semmi ilyesmim nincsen a Google közelében sem, és nem is lesz
Aha ezt te sem gondolod komolyan... biztos soha életedben nem küldtél még leveleket gmail-es címre
Szerinted azt nem loggolja a google? Kicsit naív vagy
Amúgy ugyanez a helyzet a facebookal érdekes arra senki nem háborog pedig ugyanúgy tudja melyik oldalakat nézed meg mikor és hányszor merre jártál a neten, köszönhetően a mostanra annyira trendi "like" gomboknak. Ugyanis ha nem lájkolsz egy oldalt akkor is tudja megnézted-e az adott oldalt vagy sem
Kicsit túlvan spirázva ez az egész apple sztori ( újabb hype ) ugyanis folyamatosan loggolja még a nettszolgáltatód a google facebook stb is merre jársz éppen
-
johny dragon
aktív tag
Nem túl pontos, így kémkedésre nem használható rendesen.
-
Morden24
nagyúr
a Google-nél van a teljes levelezésem, dokumentumaim, jegyzeteim, a képeim, naptáram, címjegyzékem és a teljes internetes keresési történetem évekre visszamenőleg
Huhh, kész szerencse, hogy az utolsó kivételével semmi ilyesmim nincsen a Google közelében sem, és nem is lesz
-
Everman
addikt
Egyébként meglepő, hogy ezt bárki úgy hozta le, hogy újdonság (persze bulvársajtó).
Mivel egyrészt ez egy dokumentált funkció, másrészt része az EULA-nak, amit mindenki elfogad, amikor megvásárolja a készüléket:
"4. Hozzájárulás az Adatok Felhasználásához.
(a) Névtelen diagnosztikai és használati adatok. Ön hozzájárul ahhoz, hogy az Apple és annak leányvállalatai, valamint ügynökei diagnosztikai, technikai és használati adatokat, illetve kapcsolódó információt gyűjtsenek, tartsanak fenn, dolgozzanak fel, és használjanak, beleértve (de nem korlátozva) az iPhone készüléke, számítógépe műszaki adatait, rendszer- és alkalmazásszoftverének, valamint perifériáinak adatait, amely adatok időről időre annak érdekében kerülnek összegyűjtésre, hogy megkönnyítsék a szoftverfrissítéseket, a terméktámogatást és egyéb Önnek szóló, az iPhone Szoftverrel összefüggő szolgáltatás nyújtását, továbbá ellenőrizhetővé tegyék e Licencia szerződési feltételeinek betartását. Az Apple mindaddig felhasználhatja ezeket az információkat a termékei fejlesztéséhez, illetve annak érdekében, hogy szolgáltatásokat nyújtson, illetve technológiákat tegyen elérhetővé Önnek, amíg azok névtelenül lettek begyűjtve olyan formában, mely alapján Ön nem azonosítható.(b) Helyszínadatok. Az Apple és annak partnerei valamint licenciába adói az Ön iPhone készülékén keresztül nyújthat bizonyos olyan szolgáltatásokat, melyek helyszínre vonatkozó információkra támaszkodhatnak. Ezeknek a szolgáltatásoknak a nyújtásához és továbbfejlesztéséhez, ahol alkalmazható, az Apple és annak partnerei, valamint licenciába adói továbbíthatják, begyűjthetik, karbantarthatják, feldolgozhatják és felhasználhatják az Ön helyszínadatait, beleértve az iPhone készülékének valós idejű földrajzi helyzetét, és helyszínkeresési lekérdezéseit. Az Apple által begyűjtött helyszínadatok és lekérdezések olyan formában kerülnek begyűjtésre, mely nem azonosítja Önt személyesen, és az Apple, illetve partnerei, valamint licenciába adói által arra használatosak, hogy helyszínalapú termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak és fejlesszenek tovább az Ön számára. Bármely helyalapú szolgáltatás használatával Ön elfogadja és hozzájárul ahhoz, hogy az Apple és annak partnerei, valamint licenciába adói továbbítsák, begyűjtsék, karbantartsák, feldolgozzák és felhasználják az Ön helyszínre vonatkozó adatait és lekérdezéseit annak érdekében, hogy ilyen termékeket és szolgáltatásokat nyújthassanak és fejleszthessenek tovább az Ön részére. Ön bármikor elállhat ettől a hozzájárulásától azáltal, hogy elmegy az iPhone készülékén lévő Helymeghatározás beállításhoz, és kikapcsolja a globális Helymeghatározási beállítást vagy kikapcsolja a helyszín-szolgáltatásokat használó különálló alkalmazások helymeghatározási beállításait. E helymeghatározási funkciók használatának mellőzése nem lesz hatással az iPhone készülékének nem helyszínalapú funkcionalitására. Harmadik fél olyan alkalmazásainak vagy szolgáltatásainak az iPhone készüléken történő használatakor, melyek helyszínadatokat biztosítanak, Önnek át kell tekintenie ezen harmadik fél Önre vonatkozó szerződési feltételeit és adatvédelmi politikáját az ilyen harmadik fél által biztosított alkalmazásoknak és szolgáltatásoknak a helyszínadatokkal kapcsolatos használatát illetően."
---
A nagy testvér dilemmához meg egy kérdés: vajon mi zavarjon jobban, az, hogy esetleg az Apple tudja, hol jártam tavaly nyáron, vagy az, hogy a Google-nél van a teljes levelezésem, dokumentumaim, jegyzeteim, a képeim, naptáram, címjegyzékem és a teljes internetes keresési történetem évekre visszamenőleg? Vagy ez nem probléma, mert a Google nem éppen ezen adatokból él meg és nem hirdetésekből tartja el magát? Vagy mégis?
Ha mondanom kell egy céget, amelyik jobban tudja, hogy ki vagyok, mint én magam, az nem az Apple lesz, hanem a Google
-
joey04
titán
-
Rickazoid
addikt
Ah, ez jó. Ha valaki feltörné a levelezésedet, pont úgy dühöngenél, mint bárki más. Hiába tiltakoznak sokan, az internet lassan olyan alapvető kommunikációs eszközzé válik, mint a beszéd. A leszarom-elv lehet megnyugtató, homokba dughatod a fejed, de léteznek a Földön intelligenciával és egyéniséggel rendelkező emberek is, akik úgy gondolják, hogy senkinek semmi köze a magánéletéhez, ugyanakkor haladnak a korral és igénylik az új technológiák megfelelő szintű biztonság melletti használatát. Már pedig az Apple ezzel a húzással kérdés nélkül turkál a magánéletben könyékig. Nem használja fel? Akkor mi a tökömért tárolja, miért szinkronizálja és miért/hogy viszi át az új eszközre?
Nem lennék egy ilyen gondolkodású ember gyereke helyében, mert a végén agyatlan zombik árasztják el a világot a leszarom-elvet hangoztatva. Nagy ügy, ha valaki visszaél az emberek bizalmával. Itt ez most megtörtént. Pont. -
GALARDO
addikt
Megoldás:[link]
-
persil
nagyúr
Végre valami értelmeset is olvasni.
Bár annyit hozzátennék, hogy sokan - pl én is - akkor sem lennék bajban, ha konkrétan megadnám a gmail-es jelszavam/felhaszn. nevem, mert a szociális életemet a valóságban folytatom, semmilyen közösségi mocskon nincs rólam semmi, se egy profil se semmi, és ezzel szerintem rengetegen vannak így
-
persil
nagyúr
Ezeket ti magatok sem gondoljátok komolyan...
Ha valaki ellopja a szifonod, akkor eladja, mielőtt letiltják.
Szerintem mindenki nagyon magasról szarik rá, hogy te merre járkáltál, hidd el. Abban meg hótra biztos vagyok, hogy az apple sem nézegeti, hogy Sümegi Elemér budapest 10ker ezüstfa utcai hajléktalan merre sétálgat a telefonjával, más meg kizárt, hogy 3 kattintással meg tudjon bármi hasonlót nézni...Vicc amiket írkáltok és még gázabb ez a sok feltételezés. Betörnek meg stb.
Álljatok le a cobra 911-el, mert nem lesz jó vége.De az igazságot már leírta valaki:
Ne hagyd el és ne nyúlj bele abba, amihez nem értesz. -
Everman
addikt
"A fura nekem az egészben az, hogy soha nem tűnt föl senkinek eddig a logger."
Főként, hogy az összes GPS-el kapcsolatos alkalmazás használja (konkrétan a Background Location service) és már 3.0 óta a rendszer része, csak akkor még egy h-cells.plist fájlban voltak ezek az adatok.
Használni meg nem kötelező, elég ha kikapcsolod a Location Services-t és csak akkor aktiválod a GPS-t, ha olyan alkalmazást indítasz, aminek szüksége van rá.
-
^Clown
addikt
Nem lepett meg. A Nagy Testvér továbbra is figyel.
-
Everman
addikt
"Na az ilyenekről beszélek mikor annyira Istenítik az I szoftvereket, van benne hiba rendesen"
Értsd már végre, hogy ez nem hiba, hanem egy szolgáltatás, az SDK-ban dokumentálva van. Az egyetlen hiba az, hogy ez nem titkosított állomány, de mivel az iPhone rendszere alapból nem hozzáférhető, így ez az állomány sem, így még ez sem tekinthető hibának igazából.
Ez a dolog kismiska ahhoz képest, amiről én írtam, gyakorlatilag aki használja a Google készülékét és szolgáltatásait, az egyetlen jelszóval védi az egész magánéletét, annak a feltöréséhez, meg nem kell sok minden, csak egy kedves adathalász trójai (mennyi trójai is volt már a Marketben?) és mindent tudni fog rólad a készítője. Persze ebből nem érdemes hírt kreálni, mert nem az Apple lenne a célkeresztben.
-
Xero
nagyúr
válasz
Rickazoid #70 üzenetére
Nyilván én nem is ezen vitatkoztam, hanem a backup visszafejthetőségén. Aki visszafejti a user passomat és a backup pass-t az meg is érdemli, hogy tudja mikor merre jártam.
A telefonon tárolt információ már más kérdés. Ott viszont felmerül a dolog, hogy jailbrake nélkül nem hozzáférhető nagy valószínűséggel. Ha jailbrakelünk akkor viszont, ha nincs a kezünkben a backup ezek az adatok nem kerülnek vissza, így megint bukta van. Egy eleve feltört készülék viszont illetéktelen kezekben ez által nyilván kiszolgáltatott lesz.
A fura nekem az egészben az, hogy soha nem tűnt föl senkinek eddig a logger. Sokat matattam én is a futó folyamatok és szolgáltatások kigyomlálásával (3G már nem mai csirke, kell neki a dopping
) és egyszer nem találkoztam ilyesmivel. Nyilván jól eldugtál, most már csak az oka érdekel.
(#74) alamuszi: Én az i softokat mindíg csak egy dolog miatt értékelem jobban a többinél, ez pedig a sw ellátottság. Van hiba benne bőséggel, de az megkérdőjelezhetetlen, hogy a háttér messze a legjobb és aki egyszer már bevásárolt egy eszközhöz x összegért sw-eket, az nehezen dobja őket a kukába és vált más platformra!
-
alamuszi
senior tag
Na az ilyenekről beszélek mikor annyira Istenítik az I szoftvereket, van benne hiba rendesen, semmivel nem jobb ,mint bármi, csak megvan a maga stílusa, ami nem átlagos, de elnézzük mert apple. Szép, remélem sok ilyen lesz, mire rájönnek, hogy nem találta fel a spanyol viaszt az apple, mint itt folyamatosan hirdetik az igét.
-
gombsadi
aktív tag
Szerintem nagyon sokan egy ilyen esetre gondolnak...
-
Rickazoid
addikt
Titkosítás és szerencsés srác, mi? Olvasd el az ITCafé-n megjelent cikket ugyan erről.
Idézet: "Két biztonsági kutató, Alasdair Allan és Pete Warden [...] A kutatók bemutatták, hogy a titkos fájlban titkosítatlanul tárolt adatok viszonylag könnyen visszanyerhetőek [...] Arra találtak bizonyítékot, hogy az iPhone vagy az iPad cseréjekor a régi adatok felkerülnek az új készülékre, de sem azt nem tudják, hogy pontosan hogyan, sem azt, hogy milyen okból.
Tehát nem szerencsés srácok voltak, maga a fájl titkosítatlanul van a telefonon, ráadásul nincs kizárva az Apple szervereivel való szinkronizálás sem.
Megjegyzés: ha két oldal is lehozza ugyan azt a hírt, nem lehetne egybeolvasztani a fórumát a két cikknek? Hatékonyabb és átláthatóbb lenne a
trollkodáseszmecsere. -
Igen, az. Nem kicsit, nagyon.
És szerintem elég nagy baj is egyben. Nem azért, mert most holnaptól megfigyelnek, hanem mert sunyi dolog. Ha valaki azt mondja, ettől pontosabb lesz a GPS, téved (attól lenne pontos, mert már jártam arra? Na de más napszak, műholdak állása, stb... ez nem így működik). Azt még nagyon nagy jóindulattal bele lehetne magyarázni, hogy de jó, emlékeztet a telefon, hogy X múzeumban már jártam és ennek együtt örülhetünk, de ez elég idióta dolog. Szóval erre nem tudom, hogy lehet-e magyarázatot adni, de max. majd megmondják, hogy rosszul tartotta a nép a telefont és azért van így... az a baj, hogy bármelyik cég elüti a dolgait valami maszlaggal és ezzel el is intézik a dolgokat (kivéve talán a japánokat, ők elég gerincesek).
-
Xero
nagyúr
Állítottam hogy nem hiba? Nem.
Azt állítottam, hogy ehhez az adathoz megfelelő körültekintéssel, senki más nem férhet hozzá rajtunk kívül. Erre a körültekintő magatartásra az OSX felhívja a figyelmünket, az iTunes viszont nem. iTunes-ban pusztán a lehetőség adott.
Ne tessék már kiforgatni a szavaimat, hanem megérteni őket.Az ezt felfedező srác pedig pusztán ügyes és kíváncsi volt. Szerintem is érdekes, és kíváncsi vagyok milyen célból készültek a logok. A srác viszont saját magát engedte be a saját adataiba. Ezt ne hasonlítsuk már illetéktelen hozzáféréshez.
-
mrlujoak
veterán
-
Xero
nagyúr
Nem kell ehhez tájékozottság.
Minden egyes Mac az első indulásnál kér user pass-t, és ha nem adnál meg akkor újra kéri. Tehát ha valakinek értékeseik az adatai feltűnik neki a dolog.
Ha csatlakoztatunk egy ios eszköt iTunes-hoz, a főlapon ott virít a titkosítás:Ha valakinek számítanak a privát dolgai, és ezeket kihagyta, azt valóban veszélyezteti ez a bug. Ellenkező esetben meg pont mind1.
-
Xero
nagyúr
Látom nem érted. Ezt a filet azért nem olyan egyszerű tisztán megszerezni.
Nyugodtan lehet próbálkozni nálam. Első körben át kell jutni a tűzfalon, bár ha fizikailag hozzáfér a géphez az emberünk akkor ez ugrik.
Lehet folytatni a user passommal és a titkosított user mappámmal. Utána jöhet a titkosított backup.
Ezt mégis ki a búbánat fogja megcsinálni? Senki.
Ott van az előző hozzászólásomban az eredmény amire a bizonyító program képes. Nem tud mit kezdeni a backuppal, mert biza titkosítva van. Pedig én adtam neki engedéjt az induláshoz, sőt kapott jogot írni/olvasni a user mappában is.Vegyük már le a szemellenzőt. Nem vonom kétségbe a probléma súlyát, pusztán megjegyeztem, hogy némi körültekintéssel, nem létező problémává megy össze a dolog.
-
Xero
nagyúr
"...amíg 15-20 éve a profi fotósok, dizájnerek, digitális művészek munka eszköze volt egy macpro, aztán az imac-kel wannabe-ké is, most meg konzumer termékek."
1. 20 éve nem nagyon volt MacPro, de még PowerMac sem. Erősen a Quadra korát éltük.
2. 15-20 éve nem volt ilyen elterjedt a személyi számítógép használat, de még inkább nem volt a Mac használat. Ennek nem sok köze van a wanabe emberkékhez. Mindíg volt és lesz is olyan akinek van pénze, de a rajta vásárolt eszközzel valós produktumot nem képes létrehozni.
Nem egy, nem két emberke ül nagy teljesítményű sport autóban úgy, hogy a képességeit még egy fapad Suzuki is meghaladná! -
Xero
nagyúr
válasz
Depression #57 üzenetére
Elmondanám, hogy ilyen adatokat akármilyen mobil készülékről meg lehet szerezni a szolgáltatótól, megfelelő szerveknek.
Azt ne higgye senki, hogy követhetetlen! -
Xero
nagyúr
Pár megjegyzés:
- Az elején valaki említett, hogy ez tudna hasznos is lenni, ha lopás esetén követhető. Van ilyen szolgáltatás a mobile.me-n belül, ez nem azzal van összefüggésben.
-A készülék a hírrel ellentétben nem csak gps alapján loggol, de ahol be volt kapcsolva a gps ott pontosabb adatokat szolgáltat.
-Piszok nagy marhaságokat is ír a sw-t, így nagyon erősen megkérdőjelezhető a haszna.
-Az itunes-ban egy pipa és megszűnik a probléma. Ha valaki kicsit is kényes az adataira, az már ez előtt is megtette ezt. Nálam speciel ennyit tud mutatni a drága:
Titkosítva van a backup, így jelszó nélkül baszhatják.
-Ha eljutnak odáig, hogy hozzáférnek valakinek a user mappájához, akkor már sokkal komolyabb dolgokat is elő lehet bányászni. Ne adj isten ha a keychain sikerül megtörni és van mobile.me, akkor a már említett szolgáltatással percre pontosan logolható az ios eszköz pozíciója.Ez egy piszok nagy hiba az Apple-től, de azt lássuk be, hogy itt is szükség van a "hülye ember faktorra" ahhoz, hogy valóban értékes és hasznosítható adatot generáljunk belőle.
Akinek mindez számít, az eddig is titkosított és jelszavazott.szerk: Visszaolvasva kiemelném: Ahhoz, hogy ezt az információt ilyen lazán megszerezzék, hozzá kell férni a géphez, amihez szinkronizálva lett a készülék, be kell jutni a felhasználói fiókba. Ha még a backup is titkosítva van akkor ott is szüttyöghetnek vele. Nem hiszem, hogy megér ennyi macerát minden jött-ment emberke mozgása.
-
Depression
veterán
Piciny kis világban élsz te. Mint írtam ezek az adatok már rég ott figyelhetnek az apple-nél, de részükről bármikor is lekérhetőek, azaz ott lehet.
Akkor rögtönzök egy apró forgatókönyvet:
Téged írlak, de ez bárkivel előfordulhat, hisz 100 milliós nagyságrendről beszélünk.
Kiutazol Amerikába, megnézel pár híres épületet. Este látod, hogy nem sokkal később robbanás történt arrafelé. Az FBI bírói határozattal besétál az almához, és máris tudják, hogy te ott voltál, külföldi lévén 1. számú gyanosított lettél. (a többivel együtt) Megfigyelnek, esetleg be is ráncigálnak, tanúként tuti. Nem hagyhatod el az országot. Az már kutyát nem fogja érdekelni, hogy az alma miért, és honnan szerezte be ezeket az adatokat. Terror esetén mindent áthágnak.Nem véletlenül küzdötték ki a szabadsági jogokat, ha te le is mondasz róluk, attól függetlenül mások igenis érted is harcolnak.
-
Valzor
aktív tag
válasz
Depression #41 üzenetére
"Nem itt olvastam el először a hírt, de vártam, hogy kikerüljön, kíváncsi voltam, hogy a hívők milyen előnyt látnak benne. Nem kellett csalódnom." A számból vetted ki a szót
@Everman: Attól mert most elvileg nem küldik el ezeket az információkat, az nem jelenti azt, hogy nem is fogják. Erre van egy jó mondás: Minden törvény addig van érvényben, amíg meg nem változtatják. Én nem szeretném, hogy egy kis esély is legyen arra, hogy valaki megtudja pontosan 1 évre visszamenőleg, hogy mikor, merre jártam. Ja és persze mivel tisztában vagy vele, hogy a számítógépeden mi folyik a háttérben, gondolom ez a hír sem lepett meg.
-
adm
őstag
ez valóban szubjektív és rosszul is fejeztem ki magam. az ismeretségi körömben pontosan azokat a sztereotípiákat fedeztem fel, mint amiket egyébként le lehet szűrni.
a imac-ek és főleg az mac pro-k más kategória. azoknál még mindig jelentős az a hányad aki a valós előnyökért választja/használja azokat."A konzumidióta az a személy, aki szinte megszállottként vásárol dolgokat, sokszor értelmetlenül. A konzumidióta azt fogyasztja, amit elé raknak, és arra támad igénye, amire kondicionálják.
és ez nem illik azokra akik csak azért cserélték a 3gs-t 4-re, mert megjelent? vagy nem azért cseréltek anno ipod-ot, mert megjelent az új?Döntésképtelenség jellemzi, adott személyek utánzásán kívül általában másra nem képes.az apple erre épített fel egy sikeres üzleti stratégiát. amíg 15-20 éve a profi fotósok, dizájnerek, digitális művészek munka eszköze volt egy macpro, aztán az imac-kel wannabe-ké is, most meg konzumer termékek.
-
JR.CSé
senior tag
Miből lesz botrány ha nem ebből kérdem én?Bárki hozzáférhet a személyes dolgaimhoz h hol mit merre csinálok?Azért elég pofátlan 1:1 cég mit nem enged magának....
-
Jadro
veterán
-
Everman
addikt
"Ehhez nem kell ismert embernek lenni, elég ha van egy kis pénzed és van mit rólad lekopasztani."
És ehhez miért is szükséges ez az információ? Megvárlak a sarkon és lekaplak a tíz körmödről minden GPS adat nélkül is, ha tudom, hogy vastag vagy és az a célom, hogy kifosszalak. Egyszerűen nincs semmi olyan információ ebben, ami egy átlagos embernek problémát okozna (főleg, hogy sokan a GPS adataikat önként és dalolva osztják meg).
-
Jadro
veterán
Abban igazad van, hogy amíg csak az Apple kezébe kerülnek az adatok, addig én mint egy sima mezei júzer, tojok rá. Nem hinném hogy pont rám mint egyénre kíváncsiak. Amennyiben viszont rossz kezekbe kerülhetnek az adataim, az már azért necces. Ehhez nem kell ismert embernek lenni, elég ha van egy kis pénzed és van mit rólad lekopasztani.
-
Everman
addikt
"egyrészt látom ismerősökön (azonos szükségletek és azonos keret mellett ki mit vesz),"
Vagyis a pár ismerősöd alapján általánosítasz több száz millió Apple felhasználót.
Szerintem ezt gondold végig még egyszer."A konzumidióta az a személy, aki szinte megszállottként vásárol dolgokat, sokszor értelmetlenül. A konzumidióta azt fogyasztja, amit elé raknak, és arra támad igénye, amire kondicionálják. Döntésképtelenség jellemzi, adott személyek utánzásán kívül általában másra nem képes."
Nos én elég sok Apple usert ismerek, de eget sem, akire ez illik. Mac-et speciel éppen azért választ az emberek többsége, mert elege van a megszokott informatikai problémákból, amit a Wintel világ nyújt, éppen hogy tudatosan választ mást, mint a többség. Ergo aki minden ismeret nélkül PC-t vesz, mert a haver is azt használ, az a nem tudatos, nem saját döntés alapján vásárló.
-
joey04
titán
persze, nem kell rá még egy lapáttal, csak a szokásos ez aztán mekkora szarszemét dolog, na ezért nem veszek iphonet hozzáállás a vicces ismét. Én nem védem a megoldást, mert előnyöm jelenleg nincs belőle. Támadni sem támadom, mert hátrányom sincs. Igazából mezei usernél nem kell szvsz kémkedéstől félni, fontosabb célszemélynél meg ez már csak hab a tortán maximum.
-
Hűdejó, így lehet követni az "applehasználók" vonulási szokásait.
-
Depression
veterán
válasz
Depression #41 üzenetére
Kicsit tovább gondolva: jön egy itunes frissítés, ami a frissítés közben küldi el az adatokat, soha senki nem venné észre. Honnan tudod, hogy ezek az adatok nincsenek már réges rég az alma bírtokában?
-
Depression
veterán
Mivel ezek az adatok per pillanat nem kerülnek elküldésre. Ja, hogy visszamenőleg a készülék bekapcsolásáig meg tudják nézni, hogy merre jártál?
Nem (csak) GPS alapján logol, hanem a cellák alapján (is). Ergo a GPS kikapcsolásával semmit nem érnek az emberek.
Ha a te példádat vesszük, hogy gyorsabb helymeghatározás, akkor meg kérdem én, minek kell az időpontot is rögzítenie???
Az apple nagyon rosszban sántikál, hisz ha még bele is írja az ászf-be, attól függetlenül törvénybe ütközik az engedély nélküli nyomkövetés. Pláne ezt mind törölhetlenül, titokban. Nem véletlenül tartott majd egy évig, míg kitör a botrány.Nem itt olvastam el először a hírt, de vártam, hogy kikerüljön, kíváncsi voltam, hogy a hívők milyen előnyt látnak benne. Nem kellett csalódnom.
-
adm
őstag
egyrészt látom ismerősökön (azonos szükségletek és azonos keret mellett ki mit vesz), másrészt nem nyilván való a célközönség, a termékekkel és a szolgáltatásokkal? ha megfordítod és az asszociációkat nézed, akkor is működik a dolog. keress rá a konzumidióta kifejezésre. ha megnézed a kép találatokat a műszaki cikkek közül nagy többségben vannak apple termékei.
-
"Szerintem leírtam mire való."
Nem írtad le. Ez a te álláspontod, nem a cégé és ráadásul elég bizonytalan, mivel egyetlen más gyártó sem alkalmaz hasonlót... (készítettem már GPS logoló alkalmazást, de ez a egyetlen módszertanban sincs benne.) Gyorsításra, cache-elésre sem lenne a legjobb megoldás.
-
adm
őstag
-
Everman
addikt
"Na, nem feltétlenül kell neked tudnod arról, hogy a géped még miket csinál a háttérben. "
Én speciel tudom, hogy mit csinál.
"Nem azt mondom, hogy most ezzel fog mindenki visszaélni, de sem értelmes magyarázat nincs rá, ez minek kellett a telefonra"
Szerintem leírtam mire való. Elég értelmes magyarázat volt és számomra még hasznos is. Az, hogy vannak aki fosnak, hogy az asszony megtudja, hogy merre jártak, mikor elvileg dolgoztak, az nem az én problémám.
-
" Ha már kiraboltak, vagy betörtek hozzám, akkor nem ez lesz a legnagyobb problémám, máshogy meg nem igen férsz hozzá."
ezt egyszer már írtad és még mindig nem érv. Ez kb. olyan duma, hogy minden autó füstöl az úton, akkor már egy cigiző ember fog zavarni? Igen, az fog, mert annak megmondhatom, hogy álljon arrébb, ergo kiküszöbölhető.
Hallottál már a bothálózatokról? Na, nem feltétlenül kell neked tudnod arról, hogy a géped még miket csinál a háttérben. Vagy a FB-hoz: nem kell betörni ott sem. Indítasz egy népszerűnek vélt cél vagy csoport nevében egy accot és pillanatok alatt lesz százezer potenciális áldozatod.
Nem azt mondom, hogy most ezzel fog mindenki visszaélni, de sem értelmes magyarázat nincs rá, ez minek kellett a telefonra, sem egyel több veszélyforrás nem hiányzik.
"Mivel ezek az adatok nem kerülnek elküldésre"
Legalábbis ez még nem derült ki. -
Everman
addikt
"És itt most nem csak lopás esetében okozhat ez gondot."
Hanem mikor még? Mikor férnél Te, vagy bárki idegen hozzá a gépemhez, vagy a mobilomhoz? Ha már kiraboltak, vagy betörtek hozzám, akkor nem ez lesz a legnagyobb problémám, máshogy meg nem igen férsz hozzá.
" A FB üzenetek alapján is feltörtek, loptak, raboltak már emberektől... "
Csakhogy itt előbb be kéne törnöd, hogy hozzáférj ezekhez az adatokhoz.
-
adm
őstag
attól hogy androidon részben vagy egészben így működik attól elfogadható? mondjuk ezzel inkább megerősíted az offline hirdetési modellt.
az érvelésed meg, hogy akit akarnak azt úgyis megfigyelik vagy követik csak valós időben igaz. egy nagyobb projektnél 1 év nem hosszú idő, egy fájlnál amiben benne van részletesen, hogy hol töltötted az elmúlt 1 évet meg elképzelhetetlenül hosszú.
akkor lenne jóhiszemű szolgáltatás, ha ki lehetne kapcsolni/lopás esetén távolról bekapcsolni, lehetne állítani a naplózás hosszát, lehetne törölni az adatokat.
(#33) Everman
mert becsszóra megígérték? -
Igen, az igazán nagy baj (legalábbis ha nincs szinkronizálva valahol a felhőben vagy a gépeden), de kell még rá egy lapáttal?
Nem, ha nem muszáj. És itt most nem csak lopás esetében okozhat ez gondot.
zsolidodd:
Nem a félelem vagy a paranoia itt a kérdés, hanem a lehetőség. A FB üzenetek alapján is feltörtek, loptak, raboltak már emberektől... nem kell mindentől rettegni ahhoz, hogy a felesleges kockázatokat elkerüljük. -
zsolidodd
senior tag
Nem tartom jó dolognak, hogy ez hozzáférhető, ugyanakkor irigylem azokat, akik olyan fontos emberek, hogy ez félelmet kelt bennük. Lehet, hogy én nem vagyok paranoiás eléggé, de engem akár le is hallgathatnak, az sem érdekel.
Amúgy nem tudom, hogy nézte-e valaki, hogy mennyire is pontos ez, de a lakásomhoz legközelebbi pont 4 sarokra van. Azért ez alapján nehéz lenne kitalálni, hogy mi a pontos címem, munkahelyem.
-
dabadab
titán
"Pedig része az SDK leírásának"
Akkor az arról készült képet is linkelhetnéd, egy olyan oldal helyett, amin semmi sincs a témával kapcsolatban.
Egyébként meg persze rendkívül aggályos az, hogy a user tudta nélkül ilyen adatokat gyűjt, ilyen formában.
(#24) joey20: ott is nagyon fontos info lehet, hogy mikor hol járt, kár elbagatellizálni a dolgot, csak azért, mert kedveled a cég termékeit.
-
sdd2
veterán
válasz
Totheground #20 üzenetére
Végülis nekem is mert nincs iPhone 4-em
-
Totheground
addikt
Úgyis logol mindent a 4sq szal nekem olyan mind1.
-
adm
őstag
ha csak nem tudsz repülni vagy teleportálni, akkor ugyan miért nem ér rá megvárni azokat a "valamivel később érkező gps-adatokat"? a 5m/s már tempós gyaloglás, a 2-3m/s séta, így egy átlagos városi szituációban percek telnek el, amíg elérsz bármit is.
ez megint egy utólagos magyarázat és nem ok-okozat.
ennél bármi hihetőbb még az is, hogy az apple megcsinálná vagy megcsinálta volna a google hirdetési rendszerét offline. -
Everman
addikt
Ha én meg akarok rólad tudni mindent, akkor nem a GPS koordinátáidra leszek kíváncsi, hanem feltöröm a levelezésed és ha mondjuk a Gmailt használod, akkor mindent meg fogok rólad tudni. Kivel állsz kapcsolatban, mi szerepel a naptáradban, mit beszélgetsz az ismerőseiddel, mire kerestél rá a neten, milyen oldalakon jársz. Mindent és mindössze egyetlen jelszót kell megtudnom, amihez elég egy keylogger vírus, amit ha Androidot használsz, akkor akár a Marketen keresztül is eljuttathatom hozzád.
Arról nem beszélve, ha ellopom az Androidos készülékedet, akkor ezen adatokat alapból megkapom.Az megint más kérdés, hogy kinek miért lenne problémás, hogy merre járt az elmúlt napokban, engem speciel hidegen hagy, mert semmi olyat nem tettem, ami miatt ez engem kompromittálna.
-
Everman
addikt
"Félig igaz, elég szinkronizálni az adatokat és már meg is van a fájl."
iPhone-t nem tudsz idegen helyen szinkronizálni, mert törli a készülékről a tartalmat.
Ez általában probléma, de ebben az esetben ez jól jön."Sőt "elég" a gépéről az iTunes adatok közül kiszedni"
Ha nincs kódolva a mentés, akkor is speciális program kell a visszafejtéshez, ha meg kódolva van, akkor pár év alatt hozzá is juthatsz. No meg eleve hozzá kell férned a géphez, amivel szinkronban van az adott iOS eszköz. Tudod, ha már betörtél hozzám, akkor nem az iTunes mentésem miatt fogok aggódni
-
Rickazoid
addikt
Egy apróság felett átsiklasz, mégpedig hogy hozzáférhető és viszonylag könnyen feltörhető fájlokról van szó, amit nem mellesleg még az ember számítógépére is átmásol, aminek aztán abszolút nincs semmi értelme, még ha van is értelmes felhasználási mód (hirdetések? Még USA-ban is nehéz elhinni, hogy van nagyobb számban ember, aki egyáltalán ránéz a telefonján megjelenő hirdetésekre, főleg azok nem, akiknek bizalmas információ a tartózkodási helye), akkor sem indokolt a másolat, mert ezek az adatok pótolhatók, ha rendszeresen látogatott tartózkodási helyekről van szó, alkalmankénti mozgásoknak viszont nincs jelentősége a felhasználó szemszögéből, csak másoknak lehet értékes.
Eleve ott kezdődik a probléma, hogy a felhasználó beleegyezése nélkül teszi ezt, csak a GPS kikapcsolásával lehet kikapcsolni, másolatot is készít belőle, ráadásul a titkosítás szintje messze nem elégséges. Képzelj el egy vírust, ami szimplán fogja ezt a fájlt és elküldi akárkinek, aki könnyedén fel tudja törni.(#8) stewe780: ha veszel egy telefont, az utolsó dolog, amit megteszel, az a felhasználási feltételek és szerződések elolvasása, ha egyáltalán elolvasod bármelyiket is. Amúgy valós hülyeségekből is nyertek már pert, nem véletlenül vannak precedensekből származó idióta törvények. Ha benne is van a dokumentumokban, elég kellő mennyiségű panasz, de inkább per a felhasználók részéről és már meg is van szorongatva az Apple, hiába a szerződés. Ha meg a jogvédők is csatlakoznak...
-
Kashim
őstag
"Ja és közben fel is töri, mert anélkül nem fér hozzá."
Félig igaz, elég szinkronizálni az adatokat és már meg is van a fájl. Nem kell jailbreak.
Sőt "elég" a gépéről az iTunes adatok közül kiszedni (ami jó esetben nem hozzáférhető) azt az egy fájlt, és már látni is merre járkált. -
stewe780
őstag
Ha valami le van írva és elfogadod a felhasználási feltételeket onnantól nem nagyon problémázhat a user, hogy miért. Tipikusan a "beszélgetést rögzítjük" kijelentés után beszélgetsz valakivel, vagy a "kamerával megfigyelt terület" felirat után továbbhaladsz egyértelműen elfogadtad a feltételeket annak ellenére, hogy ezt nem jelentetted ki.
-
Everman
addikt
Igen, megmagyarázza, a helyfüggő szolgáltatások (pl. navigációs alkalmazások számára logol), hogy a pozíciót gyorsabban tudja megadni. Ha már adott helyen voltál, akkor megvan jó esetben a bázisállomás és a GPS koordináta is, így elég a gyors háromszögelés és már 10 méter pontossággal tudja a pozíciód, erre erősít rá a valós GSP adat, ami valamivel később érkezik. Ez végül is hasonló, mint az egyéb eszközökön használt ephimeris adatbázis, csak ez személyre szabott és a mobil hálózathoz viszonyít, no meg nem kell frissíteni, mert nem évül el.
"Az Apple-nek miért jó ez, mire kell?"
Az Apple-nek semmire, mert ez nem kerül ki a készülékedről az Apple felé.
(Illetve egy része igen, ha használod a MobileMe szolgáltatást, de akkor azt te magad aktiválod.) -
Már itt is linkeled? Értjük, de ez nem magyarázat. Miért tették bele? Az is le van írva?
talán extrém példa:
A gépemre szinkronizál ez a vacak és mondjuk hetekig nyomon is követ. Valaki megszerzi a fájlt és rögtön tudja a napi rutinomat is. Aztán jönnek és betörnek.
Az Apple-nek miért jó ez, mire kell? Ja, amúgy vajon hány iPhone felhasználó olvassa a hírt és titkosítja azonnal? Szerintem kis százalék sajnos.
-
hdanit610
aktív tag
Megnéztem kollégám laptopját és tényleg ott vannak a fájlok! Eléggé sokkoló!
Először nekünk is eszünkbe jutott (kollégámmal), hogy milyen jó ez, ha ellopják a telót. Azám, de pont, hogy semmire, mert még talán nagyobb probléma lesz belőle, mert onnantól a tolvaj már szinte mindent tud 1 évre visszamenőleg és ahol sokszor voltál, azokat felkeresheti és ki tudja meddig megy el... közben a lopott teló ugyanúgy sosem lesz meg, de milyen izgalmas, ha valami folytán mégis, akkor végignézheti, merre járt a telója, amíg nem nála volt.
Ejj-ejj, az a nagy testvér, megint lebukott!!
-
Everman
addikt
"A háttérben üzemelő szolgáltatás pontos célja egyelőre nem ismert"
Pedig része az SDK leírásának
A helyfüggő szolgáltatások (pl. navigációs alkalmazások) számára logol a rendszer.
Normál esetben külső személy nem férhet hozzá a készüléken lévő állományhoz (jailbreak kell hozzá), a backupban lévő adatokat meg ha félti valaki, akkor bekapcsolja a titkosítást rá és már nem is fér hozzá senki más, aki nem tudja a jelszót."Gondolj bele, egy üzleti partnered, vagy ellenlábasod milyen könnyen juthat hozzá rád nézve terhelő - kompromittálható adatokhoz, csupán úgy, hogy egy rövid időre lenyúlja a telefonod..."
Ja és közben fel is töri, mert anélkül nem fér hozzá.
Ha ellopják a készüléket, akkor nem azért fog aggódni, hogy megtudják hol járt tegnap, hanem azért mert minden adata, címjegyzéke, naptára stb. idegen kezekbe kerül.
-
mrlujoak
veterán
Személyre szabott reklámok esetében teljesen jó megoldás, de mivel ez eléggé könnyen kikerül a tulajdonostól, így rettenetesen veszélyes lehet a tulajdonosra nézve...
Politikusok, köztisztségviselők stb... Aki iPhone-t használ és kölcsönadja telefonját, már a másik személynél is vannak a személyes adatainak egy része, és az addigi mozgásai...
Gondolj bele, egy üzleti partnered, vagy ellenlábasod milyen könnyen juthat hozzá rád nézve terhelő - kompromittálható adatokhoz, csupán úgy, hogy egy rövid időre lenyúlja a telefonod...
-
GALARDO
addikt
Ez akkor lenne hasznos amikor ellopják a telót és valahogy meg lehetne nézni hogy merre ment vele az illető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Magisk
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nintendo Switch 2
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Cyberpunk 2077
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest