- Telekom mobilszolgáltatások
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Mobil flották
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Everman
addikt
válasz
Aftereffect #176 üzenetére
"Amúgy gps-adatok nélkül nem hozható létre olyan pontosság mint a fentebb lévő képen, mert amíg nem lát megfelelő számú műholdat, csak a gsm adatokra támaszkodva nagyon pontatlan, tapasztalatból mondom."
Ezen nem érdemes vitáznunk, már írtam, hogy a pontosság a bázisállomások számától és elhelyezkedésétől nagyban függ. Egy belvárosban ahol lépten nyomon vannak átjátszók, akár 5-10 méteres pontosságra is képes simán GSM háromszögeléssel, míg a pusztában akár kilométereket téveszt. (Természetesen ilyenkor is használ GPS adatokat, de ezeket az adóktól kapja meg, mivel azok a saját GPS pozíciójukat megadják, ebből és a válaszok időzítéséből számolja aztán ki a pozíciót a készülék.)
Ezt egyébként a Google Maps alkalmazásban eléggé jól látni, mert amikor pozicionál, akkor megadja az első pozíciót egy nagyobb kör közepén (ez a GSM alapú), majd kicsit később, ha van GPS jel, akkor rázár a pontos pozícióra és összehúzza a kört is a konkrét helyszínre. A kettő közötti különbség az ami a GSM és a GPS helymeghatározás között van.
---
Természetesen az általad is használt tracking alkalmazás a GPS jelek alapján logolt, ehhez a GSM megoldás nem elég pontos. Csupán a kezdő pozíció felvételének gyorsításánál, elérhető GPS jel hiányában, vagy olyan helyfüggő szolgáltatások használatánál jön jól, ahol nem szükséges a nagy pontosság (pl. Google Places).
-
Everman
addikt
"Te osszevontad a kettot, amit nem szabadna."
Nem egészen, legalábbis nem szándékosan. Én úgy értettem, hogy az API fér hozzá magához az adatbázishoz (hogy ezt egy framework-ön keresztül teszi, az ebből a szempontból nem lényeges szerintem) és az alkalmazás meg az API-n keresztül tud lekérni adatokat (nem az adatbázis tartalmát, hanem lokalizációs adatokat, amiket a rendszer ezekkel az adatbázisban tárolt információkkal egészít ki). No ha minden igaz, akkor ez így kerek. Nem?
-
Everman
addikt
válasz
Aftereffect #172 üzenetére
Tudom, rendszeresen használok trackert kerékpározáshoz, túrázáshoz, de ahhoz aktív GPS hardver kell, ehhez meg csak aktív GSM rádió, az meg amúgy is megy folyamatosan.
-
Everman
addikt
válasz
Aftereffect #167 üzenetére
Nem kell aktív GPS a helyzeted megadásához, menj be a házba, ahol garantáltan nem lát műholdat, de ettől még szépen behatárolja hol vagy, ha sok az adótorony a közeledben, mert mondjuk a belvárosban laksz, akkor akár 5-10 méter pontosan.
---
Egyébként vicces, hogy senki nem vette a fáradtságot, hogy a hírben említett alkalmazást ki is próbálja és ránagyítson az állítólagos területre, ahol elvileg járt.
Nos bárkinek leteszem a nagy esküt, hogy nem rácshálóban közlekedem a városban
Valószínű egy virtuális rácsot hoz létre az adatbázis segítségével az adótornyok és a GPS adatok alapján és ezt tárolja. Ahol több, nagyobb erejű adó van, ott sűrűbb a háló és pontosabb a saccolás ez alapján.Szóval az adatoknak semmi köze a tartózkodási helyhez, max város, vagy kerület szinten.
-
Everman
addikt
Természetesen az első bekezdés így nem érvényes, de lejárt az idő, nem tudtam kihúzni.
-
Everman
addikt
Ok, akkor az Apple csinált egy funkció nélküli funkciót. Bár egy iOS-re fejlesztést oktató és egy biztonsági szakember tud olyan API-ról ami mégis csak ellátja ezt a feladatot, de biztos 50 évre titkosították
"Mindkettő push jellegű, nem úgy megy, hogy "na kérem hol volt a júzer az elmúlt évben"."
No végre, kezdem érteni, hol beszéltünk el egymás mellett!
Én még véletlenül sem nyomkövetésről, meg adatok lekéréséről beszéltem, hanem pozíció lekérdezésről, aminek megadásában a rendszert segíti ez az adatbázis. Az API-n kereszül nem közvetlen adatokat olvasnak ki belőle, hanem az API olvas ki adatokat ami alapján pontosítja a lokalizációt és ezt az adatot továbbítja a lekérdező alkalmazásnak. -
Everman
addikt
"Az alkalmazások nem férhetnek hozzá a /Library-hez se. Alap tény."
Ez sajna cáfolható könnyen, kismillió cucc van, ami onnan szedi ki a kontaktokat és azok adatait, de a naptár és sms adatbázishoz is hozzáfér pár, legalábbis ilyen jellegű (nem Cydiás) alkalmazásokkal már találkoztam (a BirthdaysPro-t használom is).
"És a kapcsolódó lényeg:"
Ez nem lényeg, ne haragudj. Ez arról szól, hogy a felhasználó nem fér hozzá ezen adatbázisokhoz, ami teljességgel igaz. Ellenben a fejlesztők és az alkalmazások igen, különben mi a frásznak logolna a készülék? Beépített fekete doboz amit senki nem tud olvasni csak írja az adatokat?
-
Everman
addikt
"The change comes with a feature introduced in iOS 4 – Mutlitasking and Background Location Services. Apps now have to use Apple’s API to operate in the background – remember, this is not pure unix we’re dealing with – it is only a logical multitasking through Apple’s API. Because of these new APIs and the sandbox design of 3rd party applications, Apple had to move access to this data. Either way, it is not secret, malicious, or hidden. Users still have to approve location access to any application and have the ability to instantly turn off location services to applications inside the Settings menu on their device. That does not stop the generation of these logs, however, it simply prevents applications from utilizing the APIs to access the data."
Ez az én értelmezésemben annyit tesz, hogy 4.0-tól azért változtatták meg a nevét és az elérhetőségét, hogy a külső fejlesztésű alkalmazások is elérhessék. Akinek meg ez nem tetszik, az a Settings-en belül alkalmazásonként tudja állítani a hozzáférést.
-
Everman
addikt
-
Everman
addikt
"Hát... én elhiszem, hogy írtak erről valami agyzsibbasztót (nem olvastam el), de attól, hogy eltárolja, hogy 10 napja jártam a Nyugati környékén, még egy GPS se fog hamarabb megtalálni semmit, ha visszamegyek oda..."
Menthetetlen vagy....
A bázisállomásokkal folyamatos a kapcsolata a készülékeknek, így mikor visszamész a Nyugatihoz, akkor kapásból a környező bázisállomásokat felismerve azonnal hozzárendeli a földrajzi GPS koordinátákat, anélkül, hogy a GPS-t használnia kéne (ezt egyébként amúgy is megteszi, de alapból ez csak 50-100 méteres pontosságú attól függően, mennyire sűrűn vannak a környéken az adók, ezt pontosítja ezzel a megoldással 5-10 méteresre), ezzel egyrészt villám gyorsan pozicionál, másrészt energiát takarít meg, mert nem kell a GPS hardvert csesztetnie, harmadrészt olyan helyen, ahol nincs rálátás a GPS műholdakra, szintén aránylag pontos pozicionálást tud prezentálni. Ha ezt nem tudod megérteni, hogy miért előnyös, akkor nincs miről beszélni, mert csak kötekedsz.
-
Everman
addikt
Én meg inkább bízok ilyesmiben, mint a teljes ellenőrzés nélküliségben
Egyébként próbálj leadni egy alkalmazást nem elfogadott API használattal, úgy vágják vissza, hogy csak úgy csattan. Elég jól átnézik a cuccost, persze, mivel ott is emberek dolgoznak átcsúszhat valami gázos, de erre jóval kisebb az esély, mint, hogy egy kellemes trójait kapj, mikor a Marketből töltesz le valamit. -
Everman
addikt
"Aha... akkor mutasd már meg a dokumentációt és egy appot, amit erre írtak"
Nem figyelsz. MINDEN alkalmazás használja, amelyik GPS koordináták felhasználásában érintett, navigációk, trackerek, augmented reality szoftverek stb.
"Mivel se te, se más itt (legalábbis így gondolom) nem ismeri a valódi okot"
Már párszor leírtam, de itt egy cikk egy fejlesztői oldalról: [link]
"Majd úgyis jön hivatalos valami duma, de az már utólagos..."
Miért jönne? Ez a funkció alapból a rendszer rész, nem titkos, mindenki tud ról aki vette a fáradtságot hogy elolvassa a felhasználói szerződést (vagy engedélyezte ezt egy GPS-t használó alkalmazás telepítésénél, amikor is minden esetben felteszi a kérdést a rendszer, hogy engedélyezed-e, hogy az alkalmazás ilyen adatokhoz és a GPS hardverhez hozzáférjen).
-
Everman
addikt
"az ELVVEL nem értek egyet."
Hmm, milyen elvvel? Adott egy funkció, amit rengeteg alkalmazás kamatoztat, ehhez szükség van egy logolásra. Ez nem titokban történik, mindenki tud róla, aki elolvasta a felhasználói szerződést. Nem az Apple hibája, ha pár buzgó újságíró erre képtelen.
Biztonsági problémát sem nagyon vet fel, mert ahhoz, hogy ebből valamit leszűrjön egy kívülálló, szükséges az, hogy feltörje a készülékedet, vagy hozzáférjen a desktop gépedhez. Mindkét esetben eleve sérül a magánszférád, és a legkisebb problémád a GPS koordinátáid elvesztése lesz (ennyi erővel ha kódolják is ez a probléma, hisz a kódolás is feltörhető).
"Mindkét állításról bizony rögtön az iPad1-2 jut eszembe"
Nekem meg a kínai másolatok, mert az iPadet még az is tudja használni, aki csak sznobságból vette meg, de a kínai szemetek csak villogásra jók, munkára, szórakozásra nem.
-
Everman
addikt
Egyébként meglepő, hogy ezt bárki úgy hozta le, hogy újdonság (persze bulvársajtó).
Mivel egyrészt ez egy dokumentált funkció, másrészt része az EULA-nak, amit mindenki elfogad, amikor megvásárolja a készüléket:
"4. Hozzájárulás az Adatok Felhasználásához.
(a) Névtelen diagnosztikai és használati adatok. Ön hozzájárul ahhoz, hogy az Apple és annak leányvállalatai, valamint ügynökei diagnosztikai, technikai és használati adatokat, illetve kapcsolódó információt gyűjtsenek, tartsanak fenn, dolgozzanak fel, és használjanak, beleértve (de nem korlátozva) az iPhone készüléke, számítógépe műszaki adatait, rendszer- és alkalmazásszoftverének, valamint perifériáinak adatait, amely adatok időről időre annak érdekében kerülnek összegyűjtésre, hogy megkönnyítsék a szoftverfrissítéseket, a terméktámogatást és egyéb Önnek szóló, az iPhone Szoftverrel összefüggő szolgáltatás nyújtását, továbbá ellenőrizhetővé tegyék e Licencia szerződési feltételeinek betartását. Az Apple mindaddig felhasználhatja ezeket az információkat a termékei fejlesztéséhez, illetve annak érdekében, hogy szolgáltatásokat nyújtson, illetve technológiákat tegyen elérhetővé Önnek, amíg azok névtelenül lettek begyűjtve olyan formában, mely alapján Ön nem azonosítható.(b) Helyszínadatok. Az Apple és annak partnerei valamint licenciába adói az Ön iPhone készülékén keresztül nyújthat bizonyos olyan szolgáltatásokat, melyek helyszínre vonatkozó információkra támaszkodhatnak. Ezeknek a szolgáltatásoknak a nyújtásához és továbbfejlesztéséhez, ahol alkalmazható, az Apple és annak partnerei, valamint licenciába adói továbbíthatják, begyűjthetik, karbantarthatják, feldolgozhatják és felhasználhatják az Ön helyszínadatait, beleértve az iPhone készülékének valós idejű földrajzi helyzetét, és helyszínkeresési lekérdezéseit. Az Apple által begyűjtött helyszínadatok és lekérdezések olyan formában kerülnek begyűjtésre, mely nem azonosítja Önt személyesen, és az Apple, illetve partnerei, valamint licenciába adói által arra használatosak, hogy helyszínalapú termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak és fejlesszenek tovább az Ön számára. Bármely helyalapú szolgáltatás használatával Ön elfogadja és hozzájárul ahhoz, hogy az Apple és annak partnerei, valamint licenciába adói továbbítsák, begyűjtsék, karbantartsák, feldolgozzák és felhasználják az Ön helyszínre vonatkozó adatait és lekérdezéseit annak érdekében, hogy ilyen termékeket és szolgáltatásokat nyújthassanak és fejleszthessenek tovább az Ön részére. Ön bármikor elállhat ettől a hozzájárulásától azáltal, hogy elmegy az iPhone készülékén lévő Helymeghatározás beállításhoz, és kikapcsolja a globális Helymeghatározási beállítást vagy kikapcsolja a helyszín-szolgáltatásokat használó különálló alkalmazások helymeghatározási beállításait. E helymeghatározási funkciók használatának mellőzése nem lesz hatással az iPhone készülékének nem helyszínalapú funkcionalitására. Harmadik fél olyan alkalmazásainak vagy szolgáltatásainak az iPhone készüléken történő használatakor, melyek helyszínadatokat biztosítanak, Önnek át kell tekintenie ezen harmadik fél Önre vonatkozó szerződési feltételeit és adatvédelmi politikáját az ilyen harmadik fél által biztosított alkalmazásoknak és szolgáltatásoknak a helyszínadatokkal kapcsolatos használatát illetően."
---
A nagy testvér dilemmához meg egy kérdés: vajon mi zavarjon jobban, az, hogy esetleg az Apple tudja, hol jártam tavaly nyáron, vagy az, hogy a Google-nél van a teljes levelezésem, dokumentumaim, jegyzeteim, a képeim, naptáram, címjegyzékem és a teljes internetes keresési történetem évekre visszamenőleg? Vagy ez nem probléma, mert a Google nem éppen ezen adatokból él meg és nem hirdetésekből tartja el magát? Vagy mégis?
Ha mondanom kell egy céget, amelyik jobban tudja, hogy ki vagyok, mint én magam, az nem az Apple lesz, hanem a Google
-
Everman
addikt
"A fura nekem az egészben az, hogy soha nem tűnt föl senkinek eddig a logger."
Főként, hogy az összes GPS-el kapcsolatos alkalmazás használja (konkrétan a Background Location service) és már 3.0 óta a rendszer része, csak akkor még egy h-cells.plist fájlban voltak ezek az adatok.
Használni meg nem kötelező, elég ha kikapcsolod a Location Services-t és csak akkor aktiválod a GPS-t, ha olyan alkalmazást indítasz, aminek szüksége van rá.
-
Everman
addikt
"Na az ilyenekről beszélek mikor annyira Istenítik az I szoftvereket, van benne hiba rendesen"
Értsd már végre, hogy ez nem hiba, hanem egy szolgáltatás, az SDK-ban dokumentálva van. Az egyetlen hiba az, hogy ez nem titkosított állomány, de mivel az iPhone rendszere alapból nem hozzáférhető, így ez az állomány sem, így még ez sem tekinthető hibának igazából.
Ez a dolog kismiska ahhoz képest, amiről én írtam, gyakorlatilag aki használja a Google készülékét és szolgáltatásait, az egyetlen jelszóval védi az egész magánéletét, annak a feltöréséhez, meg nem kell sok minden, csak egy kedves adathalász trójai (mennyi trójai is volt már a Marketben?) és mindent tudni fog rólad a készítője. Persze ebből nem érdemes hírt kreálni, mert nem az Apple lenne a célkeresztben.
-
Everman
addikt
"Ehhez nem kell ismert embernek lenni, elég ha van egy kis pénzed és van mit rólad lekopasztani."
És ehhez miért is szükséges ez az információ? Megvárlak a sarkon és lekaplak a tíz körmödről minden GPS adat nélkül is, ha tudom, hogy vastag vagy és az a célom, hogy kifosszalak. Egyszerűen nincs semmi olyan információ ebben, ami egy átlagos embernek problémát okozna (főleg, hogy sokan a GPS adataikat önként és dalolva osztják meg).
-
Everman
addikt
"egyrészt látom ismerősökön (azonos szükségletek és azonos keret mellett ki mit vesz),"
Vagyis a pár ismerősöd alapján általánosítasz több száz millió Apple felhasználót.
Szerintem ezt gondold végig még egyszer."A konzumidióta az a személy, aki szinte megszállottként vásárol dolgokat, sokszor értelmetlenül. A konzumidióta azt fogyasztja, amit elé raknak, és arra támad igénye, amire kondicionálják. Döntésképtelenség jellemzi, adott személyek utánzásán kívül általában másra nem képes."
Nos én elég sok Apple usert ismerek, de eget sem, akire ez illik. Mac-et speciel éppen azért választ az emberek többsége, mert elege van a megszokott informatikai problémákból, amit a Wintel világ nyújt, éppen hogy tudatosan választ mást, mint a többség. Ergo aki minden ismeret nélkül PC-t vesz, mert a haver is azt használ, az a nem tudatos, nem saját döntés alapján vásárló.
-
Everman
addikt
"Na, nem feltétlenül kell neked tudnod arról, hogy a géped még miket csinál a háttérben. "
Én speciel tudom, hogy mit csinál.
"Nem azt mondom, hogy most ezzel fog mindenki visszaélni, de sem értelmes magyarázat nincs rá, ez minek kellett a telefonra"
Szerintem leírtam mire való. Elég értelmes magyarázat volt és számomra még hasznos is. Az, hogy vannak aki fosnak, hogy az asszony megtudja, hogy merre jártak, mikor elvileg dolgoztak, az nem az én problémám.
-
Everman
addikt
"És itt most nem csak lopás esetében okozhat ez gondot."
Hanem mikor még? Mikor férnél Te, vagy bárki idegen hozzá a gépemhez, vagy a mobilomhoz? Ha már kiraboltak, vagy betörtek hozzám, akkor nem ez lesz a legnagyobb problémám, máshogy meg nem igen férsz hozzá.
" A FB üzenetek alapján is feltörtek, loptak, raboltak már emberektől... "
Csakhogy itt előbb be kéne törnöd, hogy hozzáférj ezekhez az adatokhoz.
-
Everman
addikt
Ha én meg akarok rólad tudni mindent, akkor nem a GPS koordinátáidra leszek kíváncsi, hanem feltöröm a levelezésed és ha mondjuk a Gmailt használod, akkor mindent meg fogok rólad tudni. Kivel állsz kapcsolatban, mi szerepel a naptáradban, mit beszélgetsz az ismerőseiddel, mire kerestél rá a neten, milyen oldalakon jársz. Mindent és mindössze egyetlen jelszót kell megtudnom, amihez elég egy keylogger vírus, amit ha Androidot használsz, akkor akár a Marketen keresztül is eljuttathatom hozzád.
Arról nem beszélve, ha ellopom az Androidos készülékedet, akkor ezen adatokat alapból megkapom.Az megint más kérdés, hogy kinek miért lenne problémás, hogy merre járt az elmúlt napokban, engem speciel hidegen hagy, mert semmi olyat nem tettem, ami miatt ez engem kompromittálna.
-
Everman
addikt
"Félig igaz, elég szinkronizálni az adatokat és már meg is van a fájl."
iPhone-t nem tudsz idegen helyen szinkronizálni, mert törli a készülékről a tartalmat.
Ez általában probléma, de ebben az esetben ez jól jön."Sőt "elég" a gépéről az iTunes adatok közül kiszedni"
Ha nincs kódolva a mentés, akkor is speciális program kell a visszafejtéshez, ha meg kódolva van, akkor pár év alatt hozzá is juthatsz. No meg eleve hozzá kell férned a géphez, amivel szinkronban van az adott iOS eszköz. Tudod, ha már betörtél hozzám, akkor nem az iTunes mentésem miatt fogok aggódni
-
Everman
addikt
Igen, megmagyarázza, a helyfüggő szolgáltatások (pl. navigációs alkalmazások számára logol), hogy a pozíciót gyorsabban tudja megadni. Ha már adott helyen voltál, akkor megvan jó esetben a bázisállomás és a GPS koordináta is, így elég a gyors háromszögelés és már 10 méter pontossággal tudja a pozíciód, erre erősít rá a valós GSP adat, ami valamivel később érkezik. Ez végül is hasonló, mint az egyéb eszközökön használt ephimeris adatbázis, csak ez személyre szabott és a mobil hálózathoz viszonyít, no meg nem kell frissíteni, mert nem évül el.
"Az Apple-nek miért jó ez, mire kell?"
Az Apple-nek semmire, mert ez nem kerül ki a készülékedről az Apple felé.
(Illetve egy része igen, ha használod a MobileMe szolgáltatást, de akkor azt te magad aktiválod.) -
Everman
addikt
"A háttérben üzemelő szolgáltatás pontos célja egyelőre nem ismert"
Pedig része az SDK leírásának
A helyfüggő szolgáltatások (pl. navigációs alkalmazások) számára logol a rendszer.
Normál esetben külső személy nem férhet hozzá a készüléken lévő állományhoz (jailbreak kell hozzá), a backupban lévő adatokat meg ha félti valaki, akkor bekapcsolja a titkosítást rá és már nem is fér hozzá senki más, aki nem tudja a jelszót."Gondolj bele, egy üzleti partnered, vagy ellenlábasod milyen könnyen juthat hozzá rád nézve terhelő - kompromittálható adatokhoz, csupán úgy, hogy egy rövid időre lenyúlja a telefonod..."
Ja és közben fel is töri, mert anélkül nem fér hozzá.
Ha ellopják a készüléket, akkor nem azért fog aggódni, hogy megtudják hol járt tegnap, hanem azért mert minden adata, címjegyzéke, naptára stb. idegen kezekbe kerül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 notebook - Ultra 5 135U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest