Új hozzászólás Aktív témák
-
DBAtti
aktív tag
Sziasztok!
Épp nálam van egy ismerősöm PackardBell EasyNoe laptopja. Szoftveres supportot kap tőlem (Winsdows újrahúzás, egyéb programok telepítése, stb.)
Csak most vettem észre, hogy nem tölt rendesen -legalább is az ikon szerint. Sajnos mikor a kezembe került, ezt nem néztem. A töltő ki-be dugását követően megy 3-4 "csíkot" a töltőkijelző (mutatja, hogy tölt), aztán leáll, és 22%-on marad (ma már csak 21%), hálózatról rendben üzemel.
CPU 50C körül szokott menni, így nem melegedésre gyanakszom. Hogyan lehetne megtudni, hogy az akku romlott-e el, vagy valamilyen szoftveres fonákság áldozata lett? Külön töltésvezérlőt nem találtam hozzá a gyártó honlapján, sem általános programcsomagot, amiben szerepelhet.Üdv!
Attila -
Kozi723
csendes tag
Egy szintén 2008. augusztusi acer tm 5530G note-val ugyanez a probléma.. Drasztikusan kezdett el emelkedni az utóbbi időben az elhasználódás (jelenleg 75%), ami azzal társul, hogy gyakorlatilag 25 percnél többet nem bírok ki.
Ilyenkor fordul meg a fejemben, hogy vajon másfél évvel ezelőtt miért beszéltek le a macbook-ról (kompatibilitási problémákra hivatkozva) és miért beszéltek rá erre a modellre. (főleg úgy hogy nem pénz kérdése lett volna)... Inkább lett volna gáz 2 db program elindításával a macintosh alatt, minthogy küszködök 20 perces üzemidővel és a nyakamba kívánnak varrni 25-30ért egy akksit. Elgondolkodtató. -
-
BonFire
veterán
Nem baj, úgysem nagyon mozgok. Ezt is csak azért vettem, hogy ha kórházban vagyok, tudjak dolgozni. Ott meg van konnektor.
+ jól jön, ha az asztalin éppen vírust irtok, mint tegnap, és közben a laptop van a hálózatra kötve, azzal dolgozok, amíg az asztali molyol.
MODERÁTOR: Hoppá, dupla lett, mert a kapcsolat alaphelyzetbe állt. Bocs!
-
BonFire
veterán
-
BonFire
veterán
Tehát újra megkaptuk, hogy ez nem bug, hanem fícsör!
Mondhatom, piszkosul fel vagyok dobódva a hírtől. Az XP legalább figyelmeztetett, ha alacsony volt a töltésszint, hogy mentsem a munkámat. Ez a szeven meg szó nélkül kikapcsol, mintha nem lenne ebben is beállíva ez a funkció. 10% van megadva. Ennek elégnek kéne lennie. Mégis fogja magát, és kikapcsol szó nélkül.
És a legbosszantóbb, hogy a garancia lejárta után 1 héttel kezdte el az akksi a xarakodást – habár nem tudom, hogy arra van-e gari. Szvsz kéne lennie, ha 24 000 Ft-ba kerül... Aranyáron mérik.
-
törölt tag
ebből ugye az derül ki, hogy nincs baj. a tulajok és az akksik is a win7 telepítése után szembesültek azzal, hogy az akksi halódik. mindketten depresszióba estek. a tulaj, mert új akksit kell venni, az akksi meg, mert innentől nem működhet rendesen, mert már külsősök rábizonyították, hogy halódik, ígyhát halódik.
-
Polesz
addikt
-
lgb
tag
Fugghet OS-tol, ha egyes OS-ek mas uton-modon kerdezik ezt le. Pl lehet windows a BIOS-hoz fordul, mig pl Linux valahogy maskepp (kozvetlen hw szintu I/O port muveletekkel stb). Vagy hasonlo, mindenesetre az nem lehetetlen, hogy ket OS mas dolgokat lat, eleve ott van pl a hdd esete, ahol ugye BIOS lat ezt-es-azt de kb minden modern OS nyilvan nem a BIOS int 13h megszakitasaval fogja elerni ezeket (ami kb DOS-nal volt divat utoljara), es ennek a "kutyulmany" megoldasnak megvan a gyornyorusege, hogy pl melohelyi gepem BIOS szinten forditott sorrendben latja a gepeket mint Linux alatt boot utan, ez a boot loader-t nemikepp megzavarja, de megoldhato - csak epp elegge ganyolas.
-
Lirion
addikt
Ez a táblázat elég érdekes. Az én notim lassan 2 éves lesz, az aksi egyszer volt kivéve, akkor, amikor a gépet a dobozában hoztam el a boltból, azóta egyszer se, szinte mindig rá van kötve a hálózatra és netezés és office használat közben pont annyit bír mint új korában, pedig a gép napi 10 órában van bekapcsolva kb.
-
KilgoreTrout
senior tag
Egy ismerősömnek is ugyanez a helyzet a gépével. A technet-es fórumban olvastam, hogy esetlegesen egy újrakalibráció (más oprendszer alatt) segíthet, majd megpróbálom xp alatt a lenovo saját programjával, úgyis hozzám hozza, hogy csináljam meg.
Azért az elég gyanús, hogy ugyanolyan korú a gépe mint nekem, ráadásul ő többet használja bedugva, aztán az enyém még 85%-os az övé meg (a jelek szerint) elhalálozott. -
Hát lehet,hogy vannak gondok,de nálam még ilyen nem volt-Söt otthon is használok notit win7-tel
és minden rendben van -
a noti/akkumulátor napokon belül 20 hónapos, eleinte xp, majd később vista, és az utóbbi bő 8 hónapban win 7 fut rajta;
és akkumulátorról valósan is ~ olyan szépen/sokáig bírja a noti, mint újabb korában! -
válasz
mitulabattyi #276 üzenetére
én a géphez járó szofttal beállítottam hogy 30% felett ne töltsön - li-xx akkumulátor esetében ezt esetlegesen többet árt, mint használ...
-
BonFire
veterán
Az enyém ilyen dettó. Íme:
Azt hittem, csak simán xar az akksi, gondoltam veszek egy újat, mi az nekem. Amikor megláttam, hogy egy új akku 24000 Ft, majdnem hanyatt vágtam magam. Miből van az? Aranyból? btw úgy érzem, hogy már vásárlásnál becsaptak, és az új laptopba használt akksit raktak, mert sosem bírta egy töltéssel 40-45 percnél tovább! Ez azért elég kevés. Simán kinézem a kereskedőből, hogy kipattintja a jó akksit, és belerak egy leamortizáltat.
És mióta W7 van rajta, rajtaütésszerűen ki szokott kapcsolni, ahogy megjósolta. Igaz, ilyenkor adatom nem vész el, mert leginkább olvasgatok, de azért bosszantó, hogy kikapcsol.
-
mitulabattyi
aktív tag
válasz
mitulabattyi #276 üzenetére
Már nem tudtam módosítani az előző hozzászólásom, de mégsem fog menni az akku cserebere, mert a hp akksi ami van itthon más feszültségű, mint ami az ibm-ben van...
-
mitulabattyi
aktív tag
Az viszont tény és a témához tartozik, hogy mióta windows7 az oprendszer, 20%-ot csökkent az akku kapacitása kb 2hónap alatt! Elismerem, lehet véletlen is hogy pont most megy tönkre, mióta ezt az operációs rendszert használom.
Csak megemlítettem, hogy én a géphez járó szofttal beállítottam hogy 30% felett ne töltsön.
Épp Te mondtad, hogy a tied 94% fölött nem tölt.
Szerintem ez nem akksi függő.
De könnyen kideríthető... ha időm engedi, belebarkácsolok egy HP akkut a gépbe, és meglátom mit kezd vele a progi és a gép. -
moonman
titán
válasz
mitulabattyi #272 üzenetére
ez egy ThinkPad szoftver, még jó, hogy a ThinkPad vezérlőelektronikát a saját szoftverével lehet irányítani, de a legtöbb gyártónál nincs ilyen lehetőség, és a Windows sem fogja hasraütésre kikerülni a beépített áramkört. ez egy plusz extra a Lenovo-knál, de semmi köze a témához.
-
mitulabattyi
aktív tag
válasz
negyedes #273 üzenetére
Igen, éppen így gondolom énis.
Én be tudom állítani, de a legtöbb notin a win állítja be, mert a gyártók nem készítenek saját power manager.
Amúgy én is most állítottam 30%-ra, hogy még véletlenül se legyen ez a hiba forrása a későbbiekben, eddig a win7 beépített energiagazdálkodását használtam, mert a lenovo nemrég csinálta meg a windows 7 drivert... -
negyedes
addikt
válasz
mitulabattyi #272 üzenetére
Ja thinkpad.
Igy mar ertem, hogy lehet allitani, de a legtobb embernek nincs ilyen soft a notijahoz. De igy is eleg nehez kikerulni az elektronikat.
-
negyedes
addikt
válasz
mitulabattyi #270 üzenetére
Ezt hol tudod beallitani? Kivancsi vagyok. Milyen notid van?
-
mitulabattyi
aktív tag
Hogyne tudná vezérelni azt, hogy mikor kezdjen el tölteni a gép?!
Pl be tudom állítani (mint írtad is), hogy hány százaléknál kezdjen el tölteni. /Nekem jelenleg csak akkor kezdi el tölteni a gép az akkut ha 30%-ra merül/.
Namost, ha a win7 rosszul olvassa ki az akku-töltöttséget, akkor hiheti azt, hogy nem 99%-os az akku, hanem mondjuk 90%-os, és elindíthatja a töltést... az egy másik dolog, hogy az aksiban a vezérlés nem engedi túltölteni a cellákat.
Ha csak 99,9%-os akkura is mindig rátölt, akkor már bukta van. -
negyedes
addikt
Ez egy uj funkcio a Sevenben ezert nem jon elo mas rendszereken. A win csak jelenti(lehet rosszul?) a hibat, nem okozza. Az MS az OEMel tesztel, hogy mi is okozza ezt. [link]
-
lapa
veterán
szerintem nem teljesen értjük egymást, csak címszavakban elismétlem:
-sose foglalkoztam az akksival én sem.
-3-4 év használat után a Del Latitude akksik szépen sorban elektronikusan elhullottak (letiltotta őket a halálchip). előtte már nem sokat bírtak. a konkrét percek a konfig meg az akksi méretbeli különbségei miatt szerintem nemigen hasonlíthatók, meg nem is emlékszem rá konkrétan. annyi azért a több azonos konfigból lejött tapasztalatként, hogy az akksis használat jobban eszi őket, ez persze egyértelmű volt.
-csak pótakksikat tartok a hűtőben, mert napi használatra feleselegesek, de szeretném megóvni őket szükség (nyaralás vagy egyéb) esetére.
egyébként most eszembe jutott, hogy korábban mértem egy latitude d830 fogyasztását, és az egyes esetekben 0 watt volt. szóval annál a modellnél tuti, hogy hálózatos módban is bele-belekóstolt az akksiba.
upd: ez utóbbi jelenség valószínűleg az, amit te is írsz.
upd2: itt van tábla a hőmérséklet meg töltés káros hatásáról, úgy gondolom nem mindegy.
-
moonman
titán
válasz
mitulabattyi #264 üzenetére
a töltést sem tudja vezérelni, nem is az ő dolga. amúgy egyszerű, nyisd fel a tálcáról az akku-jelzőt, ott írja, hogy "charging" vagy "not charging". amint korábban is mutattam, nekem 94%-ig nem tölt, ahhoz, hogy ennyire lemerüljön pedig bedugott állapotban kell egy-két nap.
-
negyedes
addikt
válasz
Ezt a ratoltes dolgod, hogy erted? Ilyen elviekben nem tud csinalni.
Mod: havernak is Sanyo van(es nekem is), de az ove XP alatt halt meg(az enyem meg el, ma neztem 1ora 10percet hozott vagyis minden OK vele), szoval.........
-
Peter Kiss
őstag
válasz
Alakul ez, nekem Sony aksim van, de tulajdonképpen a Sanyo-tól származnak a benne lévő cellák.
-
mitulabattyi
aktív tag
Nekem egy T43-as Thinkpad van, és már én is észre vettem, hogy amióta Win7-et használok, lecsökkent az akku kapacitása. Az ibm-es powermanager szerint 31%-on van jelenleg. (50%-ról csökkent le ennyire 1-2 hónap alatt...)
Az egy dolog, szerintem, hogy az op-rendszer nem tudja a töltés folyamatát szabályozni, a töltést viszont tudja! Mi van akkor, ha pl folyamatosan rátölt az akkura? Mintha folyamatosan ki-bedugdosnám a töltőt?
(Amúgy Sanyo gyártmányú az akkum) -
moonman
titán
én sosem barkácsoltam velük, nem formáztam, nem tornáztattam, nem merítgettem, csak betettem és használtam. ha úgy volt, hetekig ment dokkolóról, amikor úgy, akkor meg levettem fél töltöttséggel, mert mennem kellett... aztán a 6 éves hp-m még mindig egy óra fölött bírja XP-vel, a 2 éves pedig 3 óra környékén Win7-tel. egyszóval én úgy gondolom, hogy ez a bűvészkedés a levétellel meg hűtőbe pakolással már vudumedzsik és általánosságban nem jár számottevő üzemidő- vagy élettartam-növekedéssel. vigyázok én is a cuccaimra, folyton törölgetem, meg fújogatom, de ez a szintű babusgatás nekem már sok.
-
lapa
veterán
feltételezem, hogy ha 100%-os töltöttségű akksit emlegetnek, akkor az a felhasználható 100%-ot jelenti, vagyis amennyire a gép töjti. mivel itt közvetlenül az elektronok "törik szét" az anyagot szerkezetileg, a károsodás a töltöttséggel egyenesen arányos. azt írták 40% még nem feszíti különösebben, és minimális az esélye a mélykisülésnek is.
mint írtam nekem bent van az akksi. sok éven keresztül dtr-ként napi 8 órákat mentek a notik nálam, szinte sose használtam őket akksiról. nem vettem észre a várhatón felüli elhasználódást, de 3-4 év alatt azért elhullanak szépen így is. az elhullás mértéke változó, lehet 20-30%-ra esett üzemidő vagy egyszerű elektronyos letilás.
-
moonman
titán
azt ugye tudod, hogy ha a mérő 100%-ot is ír ki, az még messze nincs 100% - pont a vezérlőelektronikának köszönhetően? (úgy kb. 80% lehet)
a másik, hogy el kéne dönteni, hogy a gép van értem, vagy fordítva. nyilván azért vettem notebookot, hogy utána akku nélkül üzemeltessem, amit közben sterilizált, baktérium- és páramentes, légkondicionált helyiségben tárolok, biztonsági őrökkel és kamerás megfigyelőrendszerrel védve...
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hm, ez kemény.. Ilyenről nem is hallottam még... Nekem az asztali gép ~10 percet bír menni szünetmentesről, kb. Notiból, ha itthon használom, akkor ki van véve az aksi, ha itt asztalon használom, pl ha ágyon, vagy ilyesmi, akkor meg attól függ, ha van benne kakaó, akkor benne van, ha már merülőben van, akkor vagy kiveszem, vagy benne hagyom, feltöltöm, és akkor benne van, de amúgy itthon én is ált kiveszem, megszokásból...
A noti töltője meg eleve szünetmentesbe van kötve, ha itthon vagyok, szal ha itt használom, és vmi gond van, akkor a szünetmentes tudja táplálni, akár mint az asztalit, ugye.
-
lapa
veterán
válasz
hackeeeee #250 üzenetére
én benne hagyok egy kicsi akksit, mert szünetmentes. nekem ráadásul folyton megy a noti, viszont durván visszavettem a hőtermelést, ahol tudtam. a régi "igazi" szünetmentes 5w-ot evett, de már abban is gyöngécske volt az akksi, az 50w desktopot messze 10 perc alatt bírta csak...
de a noti akksija mellé vettem pár nagyobb + drive bay pótakksit és azok meg a hűtőben pihennek vízzáró csomiban, amíg eljön az idejük.
-
Zeratul
addikt
Csak ötletnek. Mi lenne ha kikapcsolt állapotban próbálnátok meg a problémás gépeknél tölteni az akut?
-
Peter Kiss
őstag
válasz
kempelen77 #253 üzenetére
Tegnap, vagyis ma ilyesmit próbáltam, csak linuxszal. Nekem egy centit se javult, bár elsőre úgy tűnt a becsült töltési időből, de a végén ugrott egy nagyot, 100%-osre töltötte (ami az eredeti kapacitás 30%-át jelenti).
-
kempelen77
csendes tag
Talán van egy kis remény. Win 7 le,Vista fel.
A tegnapi öt perces aksi kezd magához térni. Most már fél órát bír. Hagyom, hogy teljesen kikapcsolásig lemerítse majd kikapcsolva töltöm fel. Most járok a harmadik ciklusnál és egyre javul a helyzet.Az elsőnél 5 percet bírt a másodiknál kb negyed óra volt most fél órán túl van.
Persze be lehet magyarázni ebbe sok-sok mindent,hogy user hiba,aksi gond,széria hiba meg "normális gépet" kell venni de azért így elég érdekes a történet. -
midgard23
csendes tag
Sziasztok!
Nekem is Acer TM 5530G-m van Vistával, és Vistával nincs is semmi gondja, Everest szerint 4% a 15 hónapos akku elhasználódottsága. Viszont most akartam Win 7-re váltani, de ez most elgondolkoztatott, hogy inkább várok vele...
Kérdésem igazából az lenne, hogy arról lehet-e tudni valami, hogy ez milyen akkukat érint? Magyarul leszűkíthető-e egy esetleg két gyártó akkuira, vagy általánosabb lehet ennél a probléma? -
maedve
csendes tag
Egyébk közeli ismerős wireless XBox360 kontrollerének a vevőjét is hazavágta a Win7.
Az alap driver volt a hibás szervíz szerint.De Win7 alatt a régebbi fejlesztőkörnyezetekkel is probléma van.
Például nekem a mellékelt referenciát nem tudta megjeleníteni a Win7 help, míg ugyanazt az XP-s simán kezelte. -
atkahun
tag
Legalább desktopon nem sz@rakszik.
-
atkahun
tag
Uh!
Itt olvasgatom az írásaitokat, és asszem ezek után 2x is meggondolom,
hogy tegyek-e valaha is noigépre win7-et. -
Atos23
senior tag
Amúgy valaki megmagyarázná, hogy tudja tönkrevágni az OS az akkut?
Azt értem, hogy mehet tönkre egy akksi szabálytalan töltés-mertítés esetén pár hónapon-éven belül.
De itt a példák némelyike 1-2 hétről is szól
Nem vágom ennyi idő alatt hogy sikerül...
-
maedve
csendes tag
Nekem MSI M670-es laptopom van eredeti akkuval és töltővel.
WinXP és Win7 van rajta.
XP alatt 1 órát bír még a 2 és fél éves akku átlagosan.Pár hónapja Win7 alatt akartam használni akkuról, erre 2 perc használat alatt leesett az akkutöltöttség 98%-ról 0-ra, és kikapcsolt a laptopom. Azóta a Win7 azt írja az akkumra, hogy cserére szorul és alig bírja akkuról.
XP alatt még mindig bírja 40 perc - 1 óráig
-
klaczi
aktív tag
válasz
Moreecqa #236 üzenetére
Üdv a klubban.
Az én notim normál vinyóval és winhéttel 5 óra fölött megy. Sosem volt rajta más oprendszer. Mikor megvettem még aznap ment fel az RC. Azóta köszöni jól van. Amúgy egy "szar" ACER.
A Win 7re egy darabig elő fognak jönni ilyen bulvárt súroló hírek, mert túl jóra sikeredett. -
lapa
veterán
nem a hibához, csak a "kivegyem-e" kérdéshez:
ahogy néztem a notik csak akkor macerálják az akksit, ha elmegy az áram, tehát nem azon keresztül nyomják. ilyet inkább a komolyabb szünetmentesek csinálnak. kihagynám a konkrét terminológiákat, valaki biztos jobban emlékszik a line-interactive meg ilyenekre.
szóval ahogy én néztem inkább az elektronika a gyors és hamarabb vált akksira mikor elmegy a 220, mint a noti érezné.
ami ennél fontosabb, hogy li-ion a melegre rosszul reagál. szintúgy a 100% töltöttségre. nem keresem most ki a cikket a wikin, de leírják, hogy 40% töltéssel, hűtőben a legjobb a li-ion akksiknak. mind a teljes töltés, mind az alacsony töltés (lásd önkisülés miatt mélykisülés) veszélyes.
namost 220v-on melegben és 100%-on van tartva az akksi, innentől mindenki döntse el.
-
mongi
senior tag
Akár urban legend, akár nem, nekem a 7-es alatt fingott ki az akku (bebizonyítani nem tudom hogy ez okozta, és a büdös életben senki sem fogja tudni megmondani hogy xp alatt is tönkrement volna-e, mivel teljesen kifingott sztem), és véleményem szerint egy rendesen használt (nem lett ütve-vágva, lemerítve 100%-ik, leejtve, hideg utcáról behozva rögtön startolva, vegyes üzemeltetés(táp/akku) mellett) nem egyik napról a másikra kellene megdögleni egy akkunak, míg ugyanazon típusú másik gép, (szériaszám szerint nem sokkal arrébb, egyszerre vettünk 4-et) meg vígan megy xp proffal...
Ha a saját hülyeségem miatt lenne ok, elb@sztam, veszek másik aksit. No de itt nem erről van szó!
Lehet hogy mégiscsak szar van a palacsintába uraim, ezt ne feledjük.Régi időkben is volt rá precedens, hogy szoftveres okok (régi vírusok) miatt pusztultak fizikailag alkatrészek...
ez nem elgondolkodtató? -
Atos23
senior tag
Ez az akkucsere egyébként arra vontakozik, hogy:
- Tegyen bele egy feltöltött másik akkut a gépbe, vagy
- Menjen a boltba, és cseréltesse ki az akkut?Régen sok ügyfelem volt, aki kétségbeesetten hívott, mert kiírta az ikszpé, hogy a Számítógép veszélynek van kitéve. Csak a biztonsági központ nem ismerte az adott vírusírtót, vagy tűzfalat, és csak a riasztásokat kellett kikapcsolni.
A másik, ami ezzel kapcsolatban eszembe jut, hogy már a Hard Disk Sentinelben ki kellett írni bizonyos százalékoknál, hogy ez az állapot még NEM jogosít garanciális cserére. Hallottam, hogy szegény programozó srácot tucatnyi számítástechnikai bolt kereste meg állásfoglalással. Ugyanis a userek bevitték a gyenge szektoros HDD-t garcserére, de pl. a gyártói tesztprogram nem talált hibát
Az ügyfél pedig verte az asztalt a Sentinelre hivatkozva, hogy bizony az Ő gyenge szektoros Winchestere hibás
Pedig ezt még a gyártó vagy a nagyker nem fogadja el garcserére.
Pl. nekem most egyik nagykerünk visszadobott egy 320GB notivinyót, ami HDS szerint 44 bades.Ennyit a felhasználói pánikokról
-
Moreecqa
tag
Vettem a notiba SSD-t, 2 óra helyett 3,5--öt megy... Igaz Linux van rajta, nem vindózhét...
)
-
Atos23
senior tag
Szerintem Urban Legend, bár a PH-s hsz-ek után lehet van benne valami.
-
janos666
nagyúr
Én a topic alapján azt szűrtem le, hogy egy bizonyos, főként Acer gépeknél használt akkumulátortípusban volt valami csúnya hiba a sorozatgyártásban, és a borítékolható elhalálozásuk épp szerencsétlenül esett egybe a Win 7 megjelenésével, hogy ez vigye el a balhét az akksik gyártója helyett. (Ha mindenki a windowsra gyanakodna, én sem ugranék elő, hogy "Mem, mi b@sztuk el, és nem, nem lesz kártérítés, csak a szokásos garancia van érvényben."). Illetve mikor ez a hír fellobbant, akkor minden más random akksi-elhalálozást is ennek tudtak be.
És: Köszönöm szépen az N+1edik hatásvadász IT-café cikket. Nem tudom miért kattintok még mindig rá a kék dobozok linkjeire, mikor érdekesnek tűnik.
-
kisninja
őstag
Azt mondja már meg valaki miért nem lehet kalibrálni az akkut ? Miért vették ki ezt a lehetőséget ?
-
ArGab
őstag
Igen, tudom hogy nem új akku, tudom hogy elhasználódnak, és pont 1 év 2 hónapos korában jött elő ez a gond, a garancia lejárta után. Tudom azt is, hogy elvileg az oprendszer nem szólhatna bele az akkutöltésbe, én is rávágtam a hírre először hogy hülyeség. És persze elképzelhető, hogy mindenkinek aki jelezte, amúgy is tönkrement volna, és csak véletlen egybeesés, hogy közvetlenül Win7 telepítése után jött elő.
De mi van azokkal akik Techneten arra panaszkodtak, hogy az első tönkremenetele után a csereként kapott/vett akku szintén pár hét alatt hasonló sorsa jutott? Persze, ez is lehet véletlen.
És persze azt is lehet véletlennel magyarázni, hogy most már 5 ugyanolyan korú Acer TM 5530G gépből amiről tudok 3-ban használódott el az akku, és pont abban a 3-ban, amelyiken Win7 került ősszel, a maradék kettőben meg vígan jár gyári minőséget elég jól megközelítve.De így nálam már túl sok a véletlen ahhoz, hogy a következő akkut is a Win7-re bízzam a gépben, hiába jobb oprendszer mint a Vista, amíg nem tisztázódik a helyzet egyértelműen, nálam inkább az marad fent.
-
SzaboZE
addikt
válasz
Peter Kiss #226 üzenetére
Az első töltés-kisütés után viszont újra rossznak fogja látni
Ugyanis a töltésvezérlő áramkör eltárolja, hogy a kettes cella csak x mAh-ra töltődött. Ettől a töltésvezérlés még mindig nem változik, mivel nem az onnan kinyert adatok alapján dolgozik, hanem pont azért rakja oda az általa mért adatokat, hogy meg lehessen nézni. Akinek van processzoros modell akkutöltője az megtapasztalhatja hogy mAh-ra pontosan kijelezhető, hogy az egyes cellák mennyi kapacitást tároltak el. Ehhez nem kell adatot tárolni.
-
SzaboZE
addikt
válasz
Peter Kiss #224 üzenetére
Olvasni lehet belőle bizonyára hogy milyen cellák vannak, hányszor lettek töltve etc, de itt most arról van szó, hogy a töltés folyamatát változtatja meg az oprendszer.
-
Peter Kiss
őstag
Egyébként vannak programok, amikkel lehet turkálni az akku EEPROM-jában, csak azt nem tudom, hogy szimplán beépítve lehet-e, vagy kötelező hozzá külső kütyü. Amennyiben lehetséges beépítve is nyúlkálni benne, akkor bármi elképzelhető.
-
SzaboZE
addikt
Számomra azért megmagyarázhatatlan a hír, mert nem tudja senki keresztbe bizonyítani, hogy másik oprendszer alatt nem halálozott volna el az akku. Meg mint írtam korábban az oprendszer nem tud beavatkozni a töltési folyamatba. Munkám során cseréltem már nem egy 1 napostól 5 évesig terjedő akkumulátort és még sehol nem volt a win7.
-
spammer
veterán
Nem, az akksi természetesen elhasználódik egy idő után, vagy okozhatja más gond is, ha hirtelen döglik meg. De a dolog attól még furcsa, hogy pont a legtöbb gép Acer (és HP) és pont a Win7 használat után döglenek (új akksik is).
szerk:
30 perceket vígan ment youtube videózva is, egyik napról a másikra nem döglik meg csak úgy.. Bár én is azt hittem egyedi hiba, de furcsa ezek után olvasva, hogy másoknak is gondja van/volt.
-
SzaboZE
addikt
Nem fog. Nekem a windows XP-s gépemben meghalt az akku, most akkor az XP is hibás?
"Azelőtt pedig ment minden gond nélkül (igaz akkor sem volt már új, de akkor is bírt legalább 30-40 percet).
"Tehát az akku már eleve hibás volt. Egy félórás akku napjai meg vannak számláva. Ha nem órái.
-
spammer
veterán
Érdekes hír. Nekem is Acer notim van, miután váltottam Win7-re egyszer csak nekem is kiírta, hogy cseréljem ki, mert hibás az akksi stb.
Azelőtt pedig ment minden gond nélkül (igaz akkor sem volt már új, de akkor is bírt legalább 30-40 percet).
Azóta az akksi gyakorlatilag döglött kb. 1-2 percet bírEzek szerint nem vagyok egyedül
Ha tényleg bebizonyosodik hogy az Win7 okoz valamit, akkor nagyon ciki lesz...
-
SzaboZE
addikt
"A hírünk írásakor legutolsó bejegyzés egy Acer notebook tulajdonosától származik, aki először ugyancsak a telepcserét javasló üzenetet kapta a Windows 7-tól, egy ideje azonban már arra figyelmezteti az operációs rendszer, hogy nincs akkumulátor a gépben. Pedig van, és fel is tölthető, még ha 20-30 perc alatt le is merül. „Amikor a Linuxot indítom el (Win7/Ubuntu 9.10 dual bootos rendszerem van), a »hibás akkumulátor« üzenettel fogad, nyilvánvalóan valami nincs rendben a teleppel” – írja."
Ez most kit érdekel? Szar az akku ki kell cserélni. Aki pedig azt mondja, hogy az oprendszer teszi tönkre, az nyilvánvalóan nem rendelkezik műszaki tudással. A töltésvezérlés minden gyártónál önállóan működő dolog, amibe az oprendszernek nincs beleszólása. Sőt, nagyon sok helyen már magában az akkumulátorban van a töltőáramkör nagy része, így a windows-zal való közvetlen kommunikáció kizárt! A windows azokból az adatokból gazdálkodik, amelyeket a géptől (BIOS-tól) kap. Gyanítom a fő probléma az lehet, hogy az akkumulátor elhasználódását is jelző újabb generációra egyszercsak felkerült egy olyan oprendszer, ami azt ki is jelzi! Eddig csak a gépek saját szoftverei jelezték, hogy cserés az akku, a win7 már ezt is tudja.
-
mongi
senior tag
válasz
Peter Kiss #215 üzenetére
már próbáltam régebben, kb.2 perc és off...
-
ArGab
őstag
válasz
kempelen77 #210 üzenetére
Minő érdekesség, eddig még nem írtam a pontos típust, de nálam szintén egy kb 14 hónapos Acer Travelmate 5530G az érintett.
szerk.: egyébként a Technetes fórumot nézegetve úgy tűnt nekem, főleg Acer és HP gépekre érkezett a legtöbb panasz, bár mellette előfordult szinte mindenféle más is.
-
mongi
senior tag
No és mindezek mellett az akku elhasználódása 0%
Na erre mondjon valaki vmi okosat!Képeket pillanatnyilag nem tudok prezentálni, mivel momentán akku a boltomban, gép meg itthon.
-
mongi
senior tag
Akkor most fogsz. Sajnos én is ugyanígy jártam:
HP 550-es noti, 4400mAh akksival. Windows XP alatt semmi kokányság nem volt,ment rendesen, Kb. 2h-s akkus üzemidővel. Jött a 7 RC akku 3,5 hónap alatt kidöglött a fél éves gépben, elöször csak csökent az üzemidő, majd visszatöltésnél is gondok keztek lenni, 70%-ról felugrott 100%-ra, majd amikor megnéztem az akkuszintet everest ultimate-el, akkor ott meg 2400mAh-t írt. Megpróbáltam a max merítem/max töltöm elvvel újra formázni, de már nem lehetett segíteni az akkun. Most olyan 1200mAh-s ként detektálja, és max 3 perc alatt kilövi a gépet
Szal nem baromság sajnos ez a dolog.
A gép paraméterei:
HP 550, 2ghz celeron, 2x1gb ddr667,160gb hdd,15,6" kijelző. -
janos666
nagyúr
Én is Win7-et használok a laptopomon, előtte Vista volt rajta a gép megvételétől kezdve, és még jó az akkumulátor, a töltés szintjét is hibátlanul írja ki. (MSI GX700) XP-t nem próbáltam, de 9.10-es Ubuntut az kipróbáltam rajta, mikor megjelent, és többek közt az akkumulátoros üzemidőben fellépő különbség is érdekelt, így mértem, és gyakorlatilag nem volt különbség.
Próbáltátok, hogy kiveszitek az akksit pár percre (kikapcsolva, tápkábel nélkül)? Ez nekem megoldotta, mikor egyszer megkattant a gép, és hamar túlhevült a CPU, miközben zúgott a ventilátor, mint a veszedelem. Ha van CMOS cleear, azzal is érdemes tenni egy próbát.
-
kempelen77
csendes tag
Meglepett a hír. Pontosan így jártam én is....
Win7 és Acer TM 5530G kb 14 hónapos és ma úgy 5 percet bír aksiról.
Mikor Vista volt rajta úgy 3 hónapja még 1-1,5órákat bírt teljesen feltöltve.
A win7 két hónapja írta ki először,hogy cseréljek akkut. Első nekifutásra azt mondtam cella zárlatos és bebuktam. Lehet próbából visszadobom a vistát. -
HDCheyenne
csendes tag
válasz
Picturemaker #193 üzenetére
@Picturemaker:
OK, elfogadom a feltételezést, hogy az aksi a rossz. Bőven lehet, nem mai darab. De maga a hibaJELENSÉG az, amit továbbra sem értek. Ezek szerint Nálad is felmerült a hiba (örülök, hogy megerősítettél ebben), de továbbra sem értem, hogy mi az OKA.
A Nálad felmerült jelenség is furcsa: amíg tölt, OK, ha feltöltött, megbolondul a Windows.
@Suker10
~ azt írja, hogy: "egy mikrokontroller szabályozza a töltést, ezt az operációs rendszer normál esetben nem képes elérni. Az operációs rendszernek egyébként sincs ilyen feladata, a töltést a saját áramkör oldja meg, ez semmilyen hatással nincs a működésére."
De akkor hogy hat vissza egy feltöltött akku az oprendszer működésére, méghozzá drasztikus módon???
-
Peter Kiss
őstag
válasz
Misi1979 #205 üzenetére
Az lenne a baj, ha nem így csinálná. Ha mindkét aksit egyformán használja, akkor egyik sem kerül olyan helyzetbe, hogy mindig arról meg az akkumulátoros üzem, míg a másik állandóan pihen (és fordítva). Olyasmi, mint az SSD-knél a wear leveling: minden cellát azonos mértékben használ.
-
Misi1979
őstag
Az normális egyébként, hogy a gépemben (dell d630c), ha 2 akku van és ha töltődik, felváltva tölti mindkét akkut? Pl elsőt feltölti X százalékig, utána a másodikat is egy ideig tölti, majd folytatja az első töltését és így tovább
Nekem ez fura egy kicsit
Bár lehet van benne valami logika.
-
Fryskitt
addikt
Elhiszem, ha Te mondod, de akkor mivel magyarázzuk mégis a hibákat? Kicsit sokszor jön elő ahhoz, hogy véletlen legyen nem? Vagy a különböző gyártók különféle gépeiben pont azok az akkuk rosszak? Kicsit sok a véletlen egybeesésből, nem?
Szóval elhiszem, hogy nem a Win7 hibája (amit egyebekben nagyon szeretek), de akkor azon túl, hogy nem az, mondja már meg valaki, hogy akkor mi? Mert attól, hogy nem az, még nem lesz senki okosabb. -
Suker10
tag
Az alaplap nem tudja befolyásolni az akkumulátor töltését. Egy mikrokontroller szabályozza a töltését, emiatt túltölteni sem lehet. Az operációs rendszer normál esetben nem képes elérni, ezt gyárilag állítják be. Alacsony szinten történik a programozása, ezért nincs API. A Windows forráskódjából kiindulva ezt a részt assembly nyelven írták. Az íráshoz külön áramkör kell. Az operációs rendszernek egyébként sincs ilyen feladata, a töltést a saját áramkör oldja meg, ez semmilyen hatással nincs a működésére.
-
36 napos (ebből egy hetet utazott hozzám, tehát csak 1 hónapos) HP 6930 W7-tel, a Battery care egy hete 8,62%-os elhasználtságot írt ki, most már 10,02%-nál tart.
Noha használom akkuról a gépet, de arra van... Egyébként az akkuval 4,5-5 órát bír, de ugye ez a gép arról híres, hogy normál komponensek mellett is sokáig bírja. -
Worker
aktív tag
Hmmm, ujra kerdesse valt, h milyen oprendszert tegyek noverem laptopjara... Pedig azt hittem, h egyertelmuen Win7 lesz a befuto, de most elbizonytalalnodtam... :/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest