Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lapa

veterán

válasz Lirion #283 üzenetére

örülj neki, hogy neked ez van. én még nem hallottam örök életű akksiról, ez a tiéd különleges darab. gondolom inkább az OS lett takarékosabb valami frissítés miatt, vagy egyéb józan ésszel magyarázható oka van.

• lapa

veterán

válasz moonman #263 üzenetére

szerintem nem teljesen értjük egymást, csak címszavakban elismétlem:

-sose foglalkoztam az akksival én sem.

-3-4 év használat után a Del Latitude akksik szépen sorban elektronikusan elhullottak (letiltotta őket a halálchip). előtte már nem sokat bírtak. a konkrét percek a konfig meg az akksi méretbeli különbségei miatt szerintem nemigen hasonlíthatók, meg nem is emlékszem rá konkrétan. annyi azért a több azonos konfigból lejött tapasztalatként, hogy az akksis használat jobban eszi őket, ez persze egyértelmű volt.

-csak pótakksikat tartok a hűtőben, mert napi használatra feleselegesek, de szeretném megóvni őket szükség (nyaralás vagy egyéb) esetére.

egyébként most eszembe jutott, hogy korábban mértem egy latitude d830 fogyasztását, és az egyes esetekben 0 watt volt. szóval annál a modellnél tuti, hogy hálózatos módban is bele-belekóstolt az akksiba.

upd: ez utóbbi jelenség valószínűleg az, amit te is írsz.

upd2: itt van tábla a hőmérséklet meg töltés káros hatásáról, úgy gondolom nem mindegy.

• lapa

veterán

válasz moonman #260 üzenetére

feltételezem, hogy ha 100%-os töltöttségű akksit emlegetnek, akkor az a felhasználható 100%-ot jelenti, vagyis amennyire a gép töjti. mivel itt közvetlenül az elektronok "törik szét" az anyagot szerkezetileg, a károsodás a töltöttséggel egyenesen arányos. azt írták 40% még nem feszíti különösebben, és minimális az esélye a mélykisülésnek is.

mint írtam nekem bent van az akksi. sok éven keresztül dtr-ként napi 8 órákat mentek a notik nálam, szinte sose használtam őket akksiról. nem vettem észre a várhatón felüli elhasználódást, de 3-4 év alatt azért elhullanak szépen így is. az elhullás mértéke változó, lehet 20-30%-ra esett üzemidő vagy egyszerű elektronyos letilás.

• lapa

veterán

válasz hackeeeee #250 üzenetére

én benne hagyok egy kicsi akksit, mert szünetmentes. nekem ráadásul folyton megy a noti, viszont durván visszavettem a hőtermelést, ahol tudtam. a régi "igazi" szünetmentes 5w-ot evett, de már abban is gyöngécske volt az akksi, az 50w desktopot messze 10 perc alatt bírta csak...

de a noti akksija mellé vettem pár nagyobb + drive bay pótakksit és azok meg a hűtőben pihennek vízzáró csomiban, amíg eljön az idejük.

• lapa

veterán

nem a hibához, csak a "kivegyem-e" kérdéshez:

ahogy néztem a notik csak akkor macerálják az akksit, ha elmegy az áram, tehát nem azon keresztül nyomják. ilyet inkább a komolyabb szünetmentesek csinálnak. kihagynám a konkrét terminológiákat, valaki biztos jobban emlékszik a line-interactive meg ilyenekre.

szóval ahogy én néztem inkább az elektronika a gyors és hamarabb vált akksira mikor elmegy a 220, mint a noti érezné.

ami ennél fontosabb, hogy li-ion a melegre rosszul reagál. szintúgy a 100% töltöttségre. nem keresem most ki a cikket a wikin, de leírják, hogy 40% töltéssel, hűtőben a legjobb a li-ion akksiknak. mind a teljes töltés, mind az alacsony töltés (lásd önkisülés miatt mélykisülés) veszélyes.

namost 220v-on melegben és 100%-on van tartva az akksi, innentől mindenki döntse el.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés