- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A telepítésnél lehet választani apache, lighttpd és nginx közt. Bármelyiket is telepítettem, újraindítás után nem ment, egy másikat kellett választani, azután az se ment.
Nem a leírással van baj, az alapján működik a telepítés, más probléma van. Az is lehet, hogy az SD kártya rossz, bár ezt cáfolni látszik, hogy újratelepítés után már nem tölti le a csomagokat, mert úgy látja, hogy telepítve van minden... 🤔
Jövő héten lesz csak időm vele foglalkozni, kipróbálok másik os img-et. Az se mindegy mivel próbálom, mert az újabb Raspi os alapból nem támogatja a régi zero kamerákat.
Köszi a segítséget, majd írok! -
Sweet Lou 6
addikt
és Peter.70
Köszönöm az infókat, ez alapján kitartok a málna vonal mellett, nekem a 4-esen is volt aktív hűtés nyáron, az 5-ös meg utána olvasva már szabályozni is tudja a fordulatszámát.
Ann kérdés merült fel még bennem, hogy az 5-ös hardvere vajon mennyire különbözik a 4-estől? Az SD kártyán lévő Ubuntu vajon kibírja a 4>5 váltás vagy reinstall ajánlott?
-
-
-
Tyson5
tag
Fájlszerver/rsync
Majd nem synology nas rsync kapcsolat létrehozása vagy valami ilyesmi. Sajnos nem volt sok időm foglalkozni vele, így azt sem próbáltam ki, hogy a laptopommal működik-e. Gyanítom működik. Elvileg a rpi-n fut a szerver, azt írja.
Igazából ha nem synology termékkel akarom használni a synologyt, szívás -
Tyson5
tag
végülis sikerült nekem is kapcsolódnom, ki kellett kapcsolni a vpn szervet hozzá. Most meg a hyper backup nem tud kapcsolatot teremteni. Próbáltam a file station-ba is felportolni, de nem ment
Igazából havi 1 backupot tolnék manuálisan.Holnap/holnapután nekiállnék megcsinálni, de megint elakadtam, nem tudom hogyan tovább. Mármint a két szerver közti fájlcsatlakozással.
-
Tyson5
tag
Alapvetően egy nasról csinálnék backupot az rpi-re, azért kell a nasra a vpn. Ez a szerver már régóta megvan, sok egyéb célra szoktam használni. Igazából a router vpn is jó ötlet, még nem próbáltam.
Halkan jegyzem meg, nem is ide tartozik, hogy a synology vpn szerverével készült openvpn csatlakozik, de látok a hálozaton semmit sem. Ip címem vam, böngészni is tudok, de valami nem okés.
-
Peter.70
addikt
Bocsánat, még annyit, hogy [ez a ház elég lehet neki] ?
-
Tyson5
tag
Igen, a meglévő kulcsot már legalább 2 éve használom gond nélkül. Az újonnan generált kulcs is működik, annyi, hogy jelszót nem kell megadnom. A NAS viszont mindenképpen kér felhasználót és jelszót. Gyanítom valamilyen felhasználóként akarna csatlakozni, pl: pi, root. Ezeket az adatokat beírtam, de nem csatlakozott. Szerintem jelszó nélküli vpn profilt kellene létrehozni, amivel helyi felhasználóként tudok csatlakozni.
Azt nem tudom hogy tudom létrehozni.
-
gorcsew
csendes tag
Végül is most felraktam egy új SD kártyára ezt a [link] korábbi verziót. (tudom nem siettem el dolgokat) és lőn világosság, ja nem, de a VLC fut rendesen nem szaggat. Hogyan tudom átrángatni a másik SD-ről a futó torrenteket, hogy ne kelljen egyesével hozzáadogatni?
Egyébként lehet próbát teszek még egy frissebb verzióval is. -
Undoroid
őstag
Szia cigam!
Ismét nekiugrottam a szerkezet élesztésének és szeretnék kérdezni arról, hogy merre tovább, mert változott sw-oldalon néhány dolog!
Raspberry 3b+, SSD-háttértár, BT billentyű és egér, microSD-kártyán az OP-rendszer és az SSD-n lenne a lapozófile, ha van ilyen. A végeredmény pedig egy egyszerű, itthoni NAS kellene, hogy legyen, legalább minimális védelemmel.
Két héttel ezelőtt megkezdtem egy OP-rendszer feltelepítését, majd az USER - PASS - KEY-nél valamit elrontottam. Most teljesen legyalultam a microSD-kártyán az eddigieket és most a Raspberry Pi OS (64-bit) -et választottam kiindulásnak. Az lenne a kérdésem, hogy merre tovább?
-
Longeye
tag
Igen is, meg nem is.
Egy másik SD kártyára rátettem a Raspberry Pi OS legújabb 64 bites verzióját. Ahogy írtam korábban, ezzel sem volt jó az egér, de találtam egy 2014-es fórumbejegyzést és az segített rajta.
https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?f=28&t=84999Tehát eredeti OS alatt tökéletesen működik.
Ha már itt voltam, upgrade-eltem a Firmware-t is. Ezen cikk alapján:
https://pimylifeup.com/raspberry-pi-update-firmware/Visszaraktam a Kali Linux-ot és ott is megcsináltam a kernel modul paraméterezést. Nem segített, de levettem a felbontást 1280x720-ra és most viszonylag használható. A Pi OS nem ismeri fel a monitoromat és a felbontását, de meg lehet oldani, mert a Kali és a Debian sem ismerte fel egyből. Bűvölni kellett a /boot/config.txt fájl tartalmát. Érdekes, hogy mindkét oprendszer Bookworm alapú, mégsem ugyanúgy viselkednek kernel szinten (sem).
Igazából ssh-val szeretném majd használni, távolról, nem is lesz rákötve monitor, csak zavar, hogy nem tudom megoldani. -
Longeye
tag
Köszönöm a válaszod!
A boot pendrive-val kapcsolatban én is erre gondoltam, csak nem láttam így leírva sehol és hozzáértőtől szerettem volna hallani.Háromféle egeret próbáltam HP vezeték nélküli, valamint Lenovo és Logitech sima usb-s. Mindegyik mezei, olcsó, irodai használatra szánt egerntyű, semmi extra.
Az a helyzet, hogy már R Pi OS alatt is ezt csinálta, meg Debian 12 alatt is. A Debiannak és Kalinak próbáltam a 32 bites és 64 bites verzióját is. Borzasztó lassan írja ki az image-ket az SD kártyára, már nincs kedvem ezzel tovább variálni.
Egyébként sima X11 - xfce van rajta.Több tutorialt próbáltam, de nagyjából mind ugyanazt írta/mondta. Google-ben rákerestem a f"How to install {oprencernev} on Raspberry Pi" kifejezésre és végigmentem vagy 10-en, ami jött.
Ha sikerült volna pendrive-ról elindítani, akkor lényegében pendrive-ról futott volna?
Azt is próbáltam, hogy kivettem az SD kártyát, de akkor egyáltalán nem boot-olt sehonnan sem, hiába volt bedugva a pendrive.
-
havri1
félisten
Webes felületen (amit telepít a videóban) mountolja, eddig eljutottam. De a plexben ezt a mappát nem tudtam már hozzáadni, nem is látta a meghajtót.
Viszont az sd-n lévő media mappát látta, abba tettem pár sample-t, azt se olvasta be a plex.
Helyi meghajtót.
Túl bonyolultnak tűnik win után.
Ezért kértem segítséget. -
gorcsew
csendes tag
De nem ám, működött minden tökéletesen, eszembe sem jutott. Tette a dolgát legnagyobb megelégedésemre.
Erre aztán a költözésnél, vagyis egy szét összeszerelés után beragadt az USB-n csatlakoztatott külső hdd könyvtára, 2x volt meg, és a torrent kliens progi nem látta, így mindenféle fura varázsparanccsal (távirányítással csináltam) sikerült törölni, és ha már ott voltunk akkor frissítve is lett. Aztán jött a hideg zuhany. Viszont aki anno segített neki meghaladta már a limitjét a feladat az oknyomozásban. -
gorcsew
csendes tag
Köszi a tippet, fogalmam sincs, hogy miről váltottam. Ahogy nézegettem a könyvtár struktúrát a legrégebben létrehozott 2020-12-02 ebből van sok, illetve a friss 2024-esek. Még nem raktam fel, de én erre gondoltam: https://downloads.raspberrypi.org/raspbian/images/raspbian-2020-02-14/ hogy ez lehetett az eredeti.
-
-
Undoroid
őstag
" Pi2 " Így már világos! Oda nem biztos, hogy kelleni fog a hűtés! Ártani nem árt! A kopter ebben az esetben nyilván nem kell!
" Relé panel " A távtartó készletben -ha jól láttam- akkor vannak félmagasak is! Azt beteszed a panel alá és máris elérhetőbbek a nagyobb forrszemek a relék kivezetéseiknél! Egészen pontosan milyen relé panelod van? Tudsz róla adatlapot linkelni? Vagy a panelon lévő relé típusa is jól jönne!
" Nem baj ha jól látszik " Akkor akár a két szín / csatorna is bevethető! Léteznek olyan tokozású LED-ek, amikkel ezt a két színt egy furattal az előlapban meg tudod oldani! Csak a megfelelő előtétellenállást nem szabad kifelejteni! Ha elég az egy szín, úgy sokkal egyszerűbb a feladat!
" süllyesztett fejű rögzítés " Nincs mit!
Ha másokat zavar ez a kicsi OFF, akkor átmehetünk privátba is!
-
Undoroid
őstag
Szia!
A legfontosabbat ne hagyd le a PI-ről! Egy zárt dobozban hamar túl fog melegedni és átköltözhet az örök bitmezőkre! Ne felejtsd el hűtőbordákkal ellátni! Nem tudom, hogy ez mennyit fog menni, de jobb a békesség! Részemről 2db passzív bordát applikáltam fel a lapra, amik egy AC-cooling VGA-készletben maradt meg! Az egész szerelvényt alul és felül is átjárattam egy 120-as kopter légáramlatával, 5V-on járatva! Persze, azóta sem fejeztem be azt a projektemet...
A relék állapotát visszajelezheted közvetlenül a relékről (előtét ellenállással) levéve a tápjukat! Ha két áramkörös, váltókontaktos a relé, akkor a nyugalmi és az aktív állapotot is jelezni tudod! Részemről nem használnám ki, mert már egy led is hatalmas (zavaró) fényt tud produkálni este! A LED pedig rajta van a relépanelodon alapból.
A menetes távtartós felfogatás jó! A dobozod alja felől tenném a belső menetes részt, mert akkor a rögzítő csavar nem fog kilógni és beakadni mindenbe! Süllyesztett fejű a legjobb, mert akkor ki sem lóg a dobozod síkjából!
-
Undoroid
őstag
" Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.
" A szívemből szóltál! Pont egy ilyen dolog miatt szívok most Én is!
Jó, kellenek néha a frissítések, de sajnos az ilyen dolgokra nem lehet (?) előre felkészülni! Ahány gép, annyi konfiguráció...de volt már arra is példa, hogy egy WHQL -aláírással rendelkező (talán VGA?) driverprogram, sok felhasználónál adatokat törölt az adott gép vinyójáról!
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Szia!
Köszi, sikerült. Azért még szoknom kell, hogy ez nem egy jobb klikk start kategória
Először nem találta az elérési utat a külső hdd mappájához, majd átmásoltam a letöltésekbe, ott meg futtathatóságot kellett adni, majd sikerült feltelepíteni.Viszont, telepítés után nincs rendszer gui, illetve a meglévő smb conf file-t is felülírja, így a meglévő megosztás kuka. Illetve a pi hole, rpi monitor is ment a levesbe, de a transmission-höz nem nyúlt. Sebaj, lett készleten pi5, így vettem egyet, gondolván, hogy majd akkor átköltözöm arra. Itt jött a következő galiba, pi5 már csak az új os verzióval indul (bookworm), viszont az omv még nincs 7-es verzió, a 6-os meg csak az előző os-t támogatja (bullseye).
Ugyhogy úja fogom tenni a 4-esre a lite os-t, majd omv és azon belül dockerben futtatni a korábbi szolgáltatásoka, legalábbis ez a terv. Jó kis hétvégi program -
-
adabra
senior tag
Miért csak újraindítás után lesz jó (kívülről is elérhető) az IP címe?
Erre a kérdésre keresem a választ jómagam is. Csak nincs meg hozzá a tudásom.
A docker/HA telepítés is egy tutorial alapján csináltam kb 2 éve. Akkor még nem is igazán értettem a felállást. Most át akarom migrálni a rendszer egy "rendes" szerverre, és a pi-t megtartom backup megoldásnak. -
adabra
senior tag
A DDNS-t hol állítottad be?
tekekom ont/router- en, és a no-ip.com-ot használom (azon is az xyz.ddns.net domain-t)
Be van állítva, hogy a Pi mindég ugyanazt a címet kapja?
igenA port forwarding is be van állítva a router-en, évek óta működik is, de a az elmúlt két hétben már többször előjött a hiba. A család minden tagjának a telefonján fent van a HA és szerverként az xyz.ddns.net van megadva, és ilyenkor szívás van, mert nem érik el az általuk is használt szolgáltatásokat (kapu nyitás, radiátor hőmérséklet állítás, stb)
És nem csak a HA nem megy, hanem az SHH sem. Mármint belső IP címet használva igen, de a ddns.net-es elérés nem megy.
-
sonar
addikt
Csak úgy kicsit közbe vetve
Ha van közben router vagy egyéb eszköz akkor még érdemes tisztába lenni azzal, hogy annak a terheltsége is befolyásolhatja adott esetben a mérést.
Különösen ha gyenge a router. Illetve illik figyelni még arra is, hogy ne wifi-n legyen a nem rpi gép. -
turho
addikt
Közben Android mobillal is megpróbáltam egy CX file explorerrel felcsatlakozni a megosztásra. Adtam a Gazda nevű useremnek is win11 alatt egy jelszót (nehogy ez legyen a baj). Nos, sikerült a csatlakozás, látom a mappákat, és tudok zenét lejátszani.
Mellékelek egy képet, ha mond valamit valakinek.
Volumio3-ban semminem látja....hibaüzenet vagy csak piros kereszt.
Mobilomon próba:Volumio3:
Köszi mindenkinek eddig mindent. Mi a baj a Volumio3 -mal? (Olvastam egy rahedli problémás fórumot...nfs támogatás hibától a cifs 1.0-ig mindent). Bocs hogy kamerafotó is van.
-
turho
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- SSD kibeszélő
- alza vélemények - tapasztalatok
- Nyaralás topik
- Túraautó topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gigabyte alaplap topik
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN Z1 Plus Be quiet! 650W
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged