- Yettel topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
DP_Joci
tag
válasz
Dezsi82 #2766 üzenetére
Szia,
Köszönöm a segítséget.
Nincs véletlenül kész feladatod erre vagy hasonló feladatra? Kíváncsi vagyok más hogy programozta le ezt a funkciót.
Ott vagyok bizonytalan, hogy a slave PID alapjelét (ami a master kimenete) hogyan állítsam elő.
Vagy olyan egyszerű lenne a helyzet, hogy a master kimenetét LMN_HLM-et beállítom egy max értékre ami pl. 80 lenne és így egy 80 fokos fűtővizet szabályoznék a gőzszeleppel. Így pl. lenne tartalékom esetleges túllendüléskor is, hogy ne menjen a hőfok 95 fok fölé.
üdv
Józsi -
DP_Joci
tag
válasz
Dezsi82 #2751 üzenetére
Szia,
Elnézést, hogy csak most jelentkezem, köszönöm a hozzászólásodat és érdekelne a megoldásod.
Az ügy még korán sincs lezárva, mindenféle segítséget szívesen veszek.
Tehát te arra gondolsz, hogy a tartály hőmérséklete meg van adva, mint alapjele a master PID szabályozónak. A master szabályzónak a mért értéke lenne a tartály valóságban mért értéke.
A master szabályzónak a kimenete lenne a slave szabályzó alapjele, a mért értéke pedig a fűtőközeg hőmérséklete. A slave szabályzó kimenete pedig vezérelné a gőzszelepet.
Tehát 3 PID lenne a PLC programomban?
Van esetleg erre példafeladatod?
Mire kell ez ügyben vigyázni? Hogyan kell ilyen esetben kezdeni a beállítást?
üdv.
Józsi -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2755 üzenetére
Hali Dezsi82!
"(bele is írtam), de az is elég egyértelmű volt, hogy a kérdező sem arra gondolt."
Nem mindig van bekapcsolva a varázsgömböm. Olyankor arra ragálok amit leírnak és nem arra amit írás közben gondolnak. Nem kell zokon venni, nincs mögötte gonosz szándék (ráadásul nem is neked szólt).
"Kiemeltél egy logikai bukfencet, én is ezt tettem."
Igen. Egy másik "logikai bukfenccel". Miért? (erre nem kell válaszolni, tudom :>)
"Senki sem mondta, hogy Celsius fokról beszélünk. Lehetne Fahrenheit vagy Kelvin."
Így van! Látom kezded érteni mi itt a lényeg...
"Említs meg légyszíves nemesgázokon kívül elemeket, amelyek elemként előfordulnak és nem alkotnak vegyületet."
Miért pont azokon kívül?
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2753 üzenetére
Helló Dezsi82!
Vízre gondoltam, az atmoszferikus nyomásnál sokkal jelentősebb nyomáson a vázolt feladatot figyelembe véve.
Az iparban a gőzfűtést ugyanis jellemzően ilyen fizikai körülmények között oldják meg.
Ezért így ott nem fordulhat elő pl. 80 fokos vízgőz.Mellesleg mi ez az előítélet, hogy vegyületre gondoltam? És ha nem vegyületre, hanem kémiai elemre? :>
-
Dezsi82
tag
válasz
Dezsi82 #2555 üzenetére
Ha esetleg valaki ugyanebbe botlana:
Megkérdeztem az Omront, rendesek voltak, nagyon gyorsan válaszoltak, még mintaprogramot is küldtek. Ők azt javasolták, hogy töröljem a vételi puffert induláskor. Ez sajnos nem segített.
A megoldás az lett, hogy mivel a PC folyamatosan küldi az adatokat, ezért azt csinálom, hogy ha egy másodpercig nem érkezett adat, akkor egy másodpercenként újraindítom a soros portot, és így már jól működik. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2558 üzenetére
Helló Dezsi82!
"Köszi a tippet, de ha jól sejtem, akkor ez nem jöhet létre, mivel ott a rövidzár."
Látod! Ezért kértelek, hogy ha nem ez a baj, akkor ne válaszolj!
Senki nem tudott arról, hogyan van bekötve a soros kábel, mivel azt nem közölted. Most ezzel együtt azt írod nem tudod milyen infót nem közöltél.
Pl. ezt sem -
Szabest
tag
válasz
Dezsi82 #2541 üzenetére
Hát egyelőre még mivel PC-ről, egy termianl progival küldöm(próbálgatok), de valami stringbe fogom elvileg kapni az ASCII kódokat, de akkor nem tudom hogy mikre számítsak, mert ilyet még nem csináltam....viszont az ascii kódok esetén mondjuk kapom a 31-kódot az 1.byte-ba,a 32 kódot a 2.byte, azaz 1az elsőbe, 2 a másodikba, de mitől lesz string....nemértek hozzááá...:S mert ha pl a termiálprogin(ACCESPORT) beállítom hogy Char és Hex String-et akarok küdleni, és beírom a fentebb irt, 31 32 kódokat, akkor szépen hozza az 1 2-t külön külön byte-okba, ez így normális? vagy mi maga az a string...??
üdv
-
sörösló
aktív tag
válasz
Dezsi82 #2425 üzenetére
Csatlakozom Szirty - hez. Van erre kész megoldás, minek bonyolítani az életet! Ha diplomamunkához kell, akkor persze azt kell megvalósítani amit várnak tőled. Azaz amit ismer és megért a témavezetőd :-))) ! Ha ilyen elvontan okostojgli, akkor valami láványos matekot kell produkálj, ebben az esetben viszont szerintem huszadrangú tényező a pontosság. Ha valóban a fogyasztásmérő távleolvasása érdekel, a legjobb megoldás az impulzuskimenetes fogyasztásmérő. Az ipar tele van vele, mindenhol megfelel a belső fogyasztási viszonyok regisztálásához. Az öszfogyasztást meg úgyis a szolgáltató méri a saját műszerével, ehhez viszont rajta kívül senkinek semmi köze. Csak a számlához amit kiállít. Azt ugyanis ki kell fizetni!
Ha csak pusztán mazochizmusból akarod feltalálni a spanyolviaszt, Akkor meg sok sikert hozzá. -
sörösló
aktív tag
-
sörösló
aktív tag
válasz
Dezsi82 #2413 üzenetére
Jó is az a DOLD relé, csak baromi drága. Mi tele vagyunk vele, de ha tönkremegy akkor Telemequanic tipusokat használunk helyette. A DOLD cirka 160-180 rugó, a Schneidertől megkapod ugyanazt 50-ért. Az adatlapon kész bekötéseket kapsz Safety Function 1- 4 -es kategóriájú bekötésekből. Ha eszerint használod, bármilyen vitás esetben lobogtathatod a gyári ajánlást! Nem vicc, tényleg! Hogy milyen kategóriájú Safety a gép, arról egész irodalom szól. Mi mindig a legmagasabbat célozzuk meg, négyeres vezetékezés meg néhány + relé kérdése az egész. Azért a pár ezer forintért meg minek kockáztatni? Biztonsági PLC meg csak olyan bonyolult alkalmazáshoz kell szerintem, ahol mondjuk nagy kiterjedésű, nem áttekinthető a gépezet. Például igény az, hogy egy védőburkolat nyitásakor csak az ott elhelyezett léptetőgomb működjön, bármely másik nyitásakor meg semmi sem. A lehetőségeket a végtelenségig lehetne sorolni...
-
mykos
aktív tag
válasz
Dezsi82 #2413 üzenetére
Lassan megszokod, hogy safety esetében a válasz: attól függ
A fizikai kialakítás, és a védelmi funkció ismerete nélkül:
Kialakításából adódóan kategória 1-nek mindenképp elmegy. Az ESPE(pl fényfüggöny) kimenete viszont OSSD, és nem kontaktus. Ahogy látom a K2 lett a Restart interlock, ez ebben a formában kivitelezhető. A fényfüggönynek két OSSD-je van, tehát dupla csatornás kialakítás javasolt.(ekkor máris kategória 2/ pl b-c szintre emelkedhetünk, alkalmazástól függően).
Mivel a gépet ti CE-zitek, így ti lesztek a felelősek a kialakítás jóságáért. Külön bevizsgálásra nincsen szükség.
Javaslom, hogy a nagy gyártók között is nézzetek szét biztonsági relé ügyében, van amelyik kompletten kezeli az általatok elvárt teljes rendszert, és még védve is lesztek így, hiszen az ő ajánlásaikat követitek, bár nyilván 10-15ezer forinttal nagyobb a költség. -
mykos
aktív tag
válasz
Dezsi82 #2408 üzenetére
Szia,
sajnos akárhogy próbálom, ezt nem tudom röviden leírniSafety esetén nagyjából lehetetlen általánosítani..azért megpróbálom,
Röviden:
A biztonsági kör, biztonságos állapotban egyből öntartó..ez természetéből fakadóan ilyen. Igen a PLC-t, vagy saját vezérlőt használhatod be settelésre/engedélyezésre, de egy interface relé azért nem árt hozzá mert potenciálfüggetlen kontaktust vár a relé általában.Hosszan:
Indulásképp tegyük fel:
Van egy biztonsági köröd, amely a vezérlő kör felett áll, és a vezérlő körnek arra semmilyen hatása nincs.
- A veszélyes állapotot a biztonsági érzékelők jelzik a feldolgozónak/relének.
- A Safety köröd, a gép veszélyes állapota esetén megállítja a gépet(elengedi a biztonsági relét).
- A gép biztonságos állapota esetén engedélyezi a futást, de ez csak egy fizikai engedély(meghúzza a biztonsági relét). A vezérlő innentől indíthatja a gépet, vagy magától indul, ahogy jólesik.
- Ebből következik, hogy a biztonsági kör, egyből öntartó, ha nincs veszély.
- Ha a safety kör rendben van és volt egy veszélyes-biztonságos átmenet, akkor jöhet képbe a restart interlock.
- Restart interlock csak, akkor engedélyezett, ha a gép biztonságos állapotban, van -> a biztonsági funkcióra nincs hatással, nem szükséges külön ezért biztonsági vezérlő.(A biztonsági protokollra ellenben igenis van hatása, tehát csak ott alkalmazható PLC-ből indítás ahol kizárólag automatizálási funkciója van, és ez külön biztonsági vezérlőnél is igaz).Ha nincsen restartos reléd, akkor is ki lehet alakítani, de ez már teljesen egyéni...
Remélem valamit tudtam segíteni
-
mykos
aktív tag
válasz
Dezsi82 #2395 üzenetére
Szia,
lehet félreértettem de:
"A különbség ugyebár elvileg a kör újraélesztésében van. Az elsőben a mi vezérlőnk csinálná közvetlenül a relé meghúzását, utóbbinál pedig a vezérlő kapna egy jelet a vezérlőtől."
Ebben a felállásban egyik sem jó.A biztonsági relének akkor van értelme, ha a teljes biztonsági kör minden eleme, teljesíti az adott biztonsági szintre vonatkozó minimális előírásokat. Ha a kör bármely eleme például egy mezei szőröstalpú PLC, ami meghúz egy biztonsági relét, onnantól a biztonsági kör védelmi szintje a PLC védelmi szintjével válik egyenértékűvé(ha a bekötés és a többi érzékelő is teljesíti azt a szintet).
Ha a restart interlock a kérdés, akkor a válasz természetesen igen, számos biztonsági relé van, amiben elhelyeztek egy alap kis logikát, amely képes fogadni a nyugta jeleket és a biztonsági kört inaktívan tartja ennek megérkezéséig. Ekkor a biztonsági érzékelők közvetlenül a relébe vannak kötve(Vagy a biztonsági vezérlőbe), és azok biztonságos állapota engedélyezi a nyugta bemenetet amit utána a PLC ki is tud használni.
Ha nem ez volt a kérdés akkor sorry
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2389 üzenetére
Hali Dezsi82!
Ezek szerint még mindig nem értem teljesen a problémát, szerintem nem közöltél valamilyen lényeges információt.
Az a gond, hogy a profibusznál kézzel kis kapcsolókkal be lehet állítani a címet, a profinethez meg PC kell?
Használat előtt mindenképpen(!) be kell állítani akár profibusz, akár profinet. Nem plug and play.
Nem értem miért nehezebb a profinetes és miért könnyebb a profibuszos node-al ezt megtenni. Nincs számítógép a környéken vagy mi a gond?
Profinetes eszközöknek szokott lenni cserélhető memória kártyája (legalábbis van amelyiknek van).
Megoldás lehet ha ilyen előre felkonfigolt kártyát egyszerűen csak belehelyezik a tesztnél. Feltéve hogy ez olyan modul (fogalmam sincs milyen).Nem hiszem hogy windows CE képes futtatni a PST-t!
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2386 üzenetére
Hali Dezsi82!
"De hogy adjak a szelepszigetnek automatikusan nevet?"
A profibuszos változatnak (amire azt írtad megoldott dolog) hogy adtál automatikusan busz címet?
Ott is be kellett előtte állítani a címet gondolom. Itt az a különbség, hogy a nevet kell beállítani. Pl. a PST-vel. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2383 üzenetére
Hali!
A Profinet kommunikáció nem abban a kommunikációs rétegben történik, ahol a TC/IP kommunikáció zajlik!
Ez az egyik nagyon lényeges tulajdonsága és amennyire tudom ennek köszönheti hogy determinisztikus.
Ugyanakkor ez az oka annak is, hogy a profinet kommunikáció nem megy át közönséges TCP/IP routereken.
IP címe van és lehet neki adni, mert bizonyos szolgáltatásokat nyújt azon a szinten is, (diagnosztika pl.) de a real time kommunikáció nem azon a szinten zajlik. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2379 üzenetére
Hali Dezsi82!
Erre olyan megoldást tudok elképzelni, hogy a HW configba belerakod az összes kiépítést egyszerre. Megfelelő OB-kkal gondoskodsz a hibakezelésről hogy a CPU nem álljon le ha hiányzik valamelyik konfigurált eszköz.
Amelyiket rádugják azt fogja detektálni és kezelni is. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2370 üzenetére
Hali Dezsi82!
Step7, Simatic manager, PLC menü / Display Accessible Nodes
Persze PC/PG interface-t előtt ethernetre vagy profinetre kell állítani.Vagy Siemens Primary Setup Tools (PST). Ez profinetes eszközök IP címének beállítására való, ingyen letölthető eszköz.
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #2022 üzenetére
Helló Dezsi82!
Ha megnézed a sz S7-300 CP 341 Point-to-Point Communication, Installation and Parameter Assignment doksit, akkor a 221. oldalon ezt látod:
A PC DB9 RS232 csatlakozójának kiosztása:
Ebből kiderül, hogy a CP341 soros csatlakozójának a kiosztása megegyezik a PC 9 pólusú soros csatlakozójának kiosztásával, és a csatlakozó is "apa".
Ebből pedig az következik, hogy a CP341-PC soros kommunikációhoz megfelel egy közönséges null modem kábel.
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1966 üzenetére
Hello Dezsi82!
"És itt jön az érdekes rész. Ha csinálok keresztreferenciát, akkor ezek az FB-k sehol sem szerepelnek."
Gondolom az FB blokkokat indirekt módon hívja meg és nem direkt módon.
Pl. így:
UC FB [MW 2]Így azt az FB blokkot fogja meghívni, amelyik címét az MW2 word tartalmazza.
A keresztreferenciában az indirekt címekkel kezelt dolgok nem szerepelnek egyszerűen azért, mert csak futás közben derül majd ki hogy valójában mit fog meghívni. A keresztreferencia pedig offline módon csak a forráskód által hivatkozott címeket tartalmazza. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1897 üzenetére
Hali Dezsi82!
"Én is azt hittem, hogy meg tudom oldani MPI-n, de ehhez a panelhez a ProTool-ban nincs ilyen beállítás, csak soros. És a dokumentáció is ezt mondja"
Én két okból gondoltam, hogy lehet MPI-n is tölteni:
C7-624-et így programoztam. Persze ez nem 624, hanem 633, de azt feltételeztem, hogy a 624 alapján ez is tudja.
A szöveget én is olvastam, de az csak azt írja le, hogy MPI-n lehet a CPU-t, és RS232-n keresztül pedig lehet az OP-t tölteni. Arról nem ír, hogy az OP-t ne lehetne MPI-n keresztül (is) tölteni...Nos akkor IJ van
Szerintem ugyanaz a soros kábel kell hozzá, ami a "közönséges" OP-khoz is (OP7, OP17, OP27, stb...). -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1895 üzenetére
Helló Dezsi82!
"Fel kellene töltenem egy általam módosított programot egy Siemens C7-633 OP-ra. Azt már megtaláltam, hogy ehhez egy Programming device cable (RS 232/TTY) kellene a dokumentáció szerint. Tudja esetleg valaki, hogy ennek milyen a bekötése?"
Szerintem ilyen:
Csak a PC oldalon DB25-ös cati van a rajzon, ezt át kell forgatni DB9-re ha neked olyan kell.
Egyébként a C7-ben lévő OP-t MPI-n keresztül is lehet tölteni. Tehát ugyanazzal a kábellel és interfésszel, amelyikkel az S7 CPU-t is töltöd benne. Akkor nem kell két kábel.
Csak megadod a ProToolnál, hogy MPI-n akarod tölteni és beírod címét... -
sörösló
aktív tag
válasz
Dezsi82 #1823 üzenetére
Egyről beszélünk mi, Barátom! Nem csak a gépész lehet hülye hanem a villszer is. Szakmai kultúra vagy annak hiánya a lényeg, nem a képzés iránya. Ha a megrendelő nem kéri a foráskódot és egyebeket, az az Ő dolga. Hív téged ha gondja van, ez is teljesen OK. Ott a problema amikor nem kell a forráskód, de a saját embereimtől várom a tudást hogy ne kell- jen Téged hívni, infót meg nem adok hozzá! Nálunk most kezdenek erre rájönni. A gyártó cégtől annyiért jön egy hétre a technikus amennyiből engem két hónapig tartanak! Neki van szervizkönyve, nekem nincs. Nem okosabb nálam (sőt), csak neki van információja és "telefonos segítsége" nekem meg nincs. Telepítettünk anno egy német nyomdagépet. A skacok sokszor széjjelhagytak éjszakára laptopot, szerszámot meg mindent amit csak el tudsz képzelni. De volt nekik egy kb. 800 oldalas doksijuk, na azt addig sem hagyták szem előtt hogy beleolvassak! Ha elkértem, csak a mutató és a hüvelykujjukat dörzsölgették össze. Money Brother, money...
-
Directors
senior tag
válasz
Dezsi82 #1644 üzenetére
Szia!
Szeretnék még egy kis segítséget kérni.
Hogyan tudom kiszámolni a levegő mennyiséget ehhez a rendszerhez amiben segítettél?
Vesztességekkel együtt.
Mert olyan kompresszort kell majd választani hozzá ami kielégíti ennek a levegőszükségletét.Ha más is tud segíteni szívesen elfogadom a segítségét.
-
Directors
senior tag
válasz
Dezsi82 #1636 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Jó lesz a rajz.
Pirossal bejelöltem dolgokat gondolom azok úgy vannak ahogy rajzoltam ugye?
Illetve a kétkezes indítás így mehet nem?
Még egy kérdés,hogy a b1-es görgős henger az úgy jó ugye?
Ám remélem nem kell összeraknom suliba mert a 3/2-es zárt alaphelyzetű (rugós) azt hiszem nincs a suliba.Sima van de rugós nincs.
Ám nagyon szépen köszi még 1szer.[link]
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1614 üzenetére
Hali Dezsi82!
"Sajna mindegyik azon alapul, hogy már van egy működő OP-nk bebootolt operációs rendszerrel, ami sajna nekem nincs."
Elnézést, rossz (pontatlan) linket adtam. Az a kereső oldal. Bár amit adni akartam közte volt, de ez volna az, ezt nézd át!
A leírás arról szól, hogy mit lehet tenni az OP-val ha be sem bootol, hogyan lehet OS update-et végrehajtani stb:
Külön leírás van a Protool-al, a WinCC Flexible-vel és a Prosave-vel."Remélem nem kell vennem egy step7-t hogy fel tudjak tölteni egy OP OS-t. "
OS update-hez nem kell Step 7. WinCC Flex, ProTool kell vagy a ProSave (ez utóbbi letölthető a siemens-től).
Ki mondta hogy az élet egyszerű? :>
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1610 üzenetére
Hali Dezsi82!
"Waiting for image update..."
Ezt a leírást nézd át.
(Gondolom a project is elszállt róla) -
makrodom
csendes tag
válasz
Dezsi82 #1485 üzenetére
Értem!
Szóval akkor én a paramétereket beállítottam és ha feltöltöm a PLC-re, akkor müködnie kéne?
Különben emlékszem valami olyanra,h mikor fel kellett tölteni a PLC-re előtte Online csatlakozást csináltunk majd aztán töltöttem rá a PLC-re... ez elég ésszerű is!
Köszi!
üdv! -
makrodom
csendes tag
válasz
Dezsi82 #1482 üzenetére
Ja és elolvastam a hozzá tartozó dokumentációt is...
Úgy kell értelmeznem,h a PID szabályzó első megadott paramétere a forrás(DM0), második megadott paramétere, azaz DM10 az P1 + 10-nek fogható fel?!
És ez a rendszer által használt munkaterület?
És a harmadik pedig az eredmény?Szóval a PID szabályzó a DM10 területen mozog DM0 és 12 között? Jól értelmezem?
üdv!
-
makrodom
csendes tag
válasz
Dezsi82 #1482 üzenetére
Most próbáltam módositani a PID Operandsokat.
Nálam 3 van beirva egymás alá:
DM0
DM10
12
Mindháromnál a Name or address-t lehet csak módositani... s az Address or value automatikusan átirja magát a már megadott névre... ez így normális?Nem tudom hogy máshogy állithatnám be a paramétereket vagy hozhatok létre változót!
Biztos nagy hülyeségeket kérdek,de tényleg nem tul sokat konyitok hozzá
, viszont kénytelen vagyok megcsinálni!
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1427 üzenetére
Hali Dezsi82!
Ezt magamnak csináltam. Arra használom, hogy ha itthoról kell elérni a neten keresztül a rendszert, akkor legalább nagyjából lássam mit csinál éppen a gép.
Persze a gép többi részéről is van ilyesmi ábra, több képernyőn.
Így jobban lehet látni mi milyen helyzetben van, mint ha a programban tekeregnék.A helyszínen nincs rá szükség, ott élőben látszik mi van
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1420 üzenetére
Hali Dezsi82!
"Egyeseknek valami bonyolultabb, másoknak meg más."
Én nem arra gondoltam, hogy Pista nem érti és az neki bonyolult, akkor csináljuk egyszerűen, hogy értse. Hanem arra, hogy ha van egy feladat, amire több megoldás is kínálkozik, akkor egyértelműen eldönthető, hogy a több megoldás közül melyik az egyszerűbb. Teljesen függetlenül attól, hogy kinek mi a bonyolult.
"A konkrét példánál maradva én sem csinálok ilyen esetben mozgó képmegjelenítést, inkább valahogy máshogy jelzem a köztes állapotot, mondjuk színnel."
Amit írtam azt úgy értettem, hogy amikor a gép egy mozgó részének helyzetéről csak olyan információ áll rendelkezésre a rendszerben, hogy elöl van, hátul van vagy a két helyzet között van "valahol", (vagyis véghelyzet érzékelők vannak csak, pl. egy munkahengeren) akkor nem érdemes olyan megjelenítést készíteni, ami a két véghelyzet közötti helyzetet is igyekszik ábrázolni.
Teszem azt pl. egy számlálót időre növelni, amikor a munkahengernek bekapcsolja a program az előre irányát, hogy látsszon a folyamat ábrán hogy hol tart, mert a folyamat ábrán a munkahenger helyzetét hozzárendeljük a fiktív helyzethez, ami a számlálónk.
Na ez okozhat félreértést, mert a rendszer HAMIS információt jelenít meg a gép egy részének adott helyzetével kapcsolatban. Hiszen az csak puszta feltételezés, hogy amikor a munkahengert a program előre küldi, akkor az megy is előre, mivel arról konkrét információja nincsen a rendszernek. Mégis azt jelzi ki, mint ha lenne.Más a helyzet egy szervóhajtással vagy egy olyan mozgással, amiről van megtett út információ (akár csak egy egyszerű induktív végállás és fogas tárcsa formájában). Ott lehet értelme a köztes pozíció megjelenítésének!
"Amennyiben a mozgásról nincs pontos pozíció információ, akkor nem szabad olyan megjelenítést választani, ami ezt pótolni kívánja, mert nagyon félrevezető.
És ez nagyon igaz"Igen erre gondoltam! Amit írtam erről szól.
Az animation / movement lehetőséggel semmi bajom. Azt csak azért említettem, mert tökéletesen folyamatos mozgás megjelenítésére nem alkalmas. A Flexible nem arról szól, hogy full realisztikus 3D látványt adjon a rendszerről, de pozíció megjelenítésére tökéletesen alkalmas. Használom én is.
Ha valaki kívánja csinálok róla videótNo ne azért hogy tényleg létezik, hanem hogy mire is jó...
-
Dezsi82
tag
válasz
Dezsi82 #1420 üzenetére
Helyreigazítás:
Viszont egy Simatic MP simán elvisel ennyi animációt, különben nem lenne az objektumoknak Movement animációja.Amennyiben a mozgásról nincs pontos pozíció információ, akkor nem szabad olyan megjelenítést választani, ami ezt pótolni kívánja, mert nagyon félrevezető.
És ez nagyon igaz -
Dezsi82
tag
válasz
Dezsi82 #1414 üzenetére
Szia!
Eszembe jutott valami. A folyamatos mozgatásnál van egy olyan gond, hogy ugyebár 50 Hz kellene. Ezzel az a gond, hogy az 50 pixel/s.És hacsak nem hatalmas képernyőd van, és gyors pályád, akkor nem fogsz kiférni.
Úgyhogy lehet, hogy ezt a részt hagynod kellene ahogy van, hadd szaggasson. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1409 üzenetére
hali Dezsi82!
"Ha jól tudom a mozgókép legalább 50 Hz kell, hogy legyen, úgyhogy ha folyamatosabbat szeretnél, akkor legyen nagyobb a frekvenciája a frissítésnek."
Teljes mértékben felejtős.
A WinCC Flexible nem erről szól. Minimális változó frissítési intervallum: 100ms.
Nem realtime grafikai monitorozásra találták ki. -
-
norcee
csendes tag
válasz
Dezsi82 #1409 üzenetére
Szia Dezsi!
Köszi a segítséget!. Megtaláltam, hogy "magától" átváltsa a screent. Arra gondoltam az előbb, hogy pl egy munkahenger ahogyan tolja kifelé a munkadarabot és folyamatosan egy picit mozdul a munkadarab a henger hossza pedig ugyanannyival növekszik. Az 50Hz az 20 ms, az Acquistion cycle kellene ennyire beállítani? 100ms nem enged kevesebbet.
-norcee
-
morfondi
csendes tag
-
FehérHolló
veterán
válasz
Dezsi82 #1382 üzenetére
Nem ismerem az előzményt. Véletlenül találtam a topicot és beleolvastam. Ha az előzmények alapján egyértelmű dolgokkal kapcsolatban értetlenkedek, akkor bocsánat!
Az analóg és digitális kimenet elektronikailag eltér egymástól. Nem olyan egyszerű a helyzet. Ha kiadod az analóg kimeneten a digitális jelszinteket, amit majd egy másik digitális bemenet fogad, "nem teljesen biztos", hogy hibátlanul működni fog. Persze előfordulhat, hogy nem lesz semmi baj.
A vevő valószínűleg tudja, hogy mihez akarja illeszteni, mint ahogy azt is, hogy működni fog-e úgy. Valószínűleg a fentiről is egyértelmű specifikációt adott. A morfondi által leírt információk alapján nem lehet eldönteni, hogy a vevő valójában mit is akarhatott...
Innét nagyon úgy tűnik, hogy a kérdezőnek még nincs konkrét terve arra, hogy az ügyfél igényeit hogy szeretné kielégíteni. Így szerintem a Szirti által ajánlott általános megoldás elég korrekt volt.
-
törölt tag
válasz
Dezsi82 #1362 üzenetére
Igen, így van. Több PLC-nél láttam már olyan lehetőséget, hogy a programból közvetlenül lehet frissíteni a kimeneteket. Persze, ez az idő összevethető a tranzisztoros kimenetű érzékelők kapcsolási idejével. Pl. az OMRON gyakran 5ms-os kapcsolási időt ad meg az ilyen érzékelőire. ( Mielőtt valaki belekötne, hogy a tranzisztor milyen gyors ez a kapcsolási idő több mindenből jön össze. )
-
morfondi
csendes tag
válasz
Dezsi82 #1349 üzenetére
Szia!
Az igazság az, hogy ez egy Unitronics plc-hez kellene, úgy, hogy egy hibaüzi jelenjen meg a folyamatábrán, vagy alatta, majd ezt megérintve a kezelő nyugtázhatná, és el kellene menteni egy log-ba is.
Több szubrutin lenne, csak azt nem tudom még, hogy a főhurokba tegyem a hibafigyelést és a hiba számát (több is lenne, motorok, szelepek) betenném egy változóba, majd ez alapján az alrutinban (amit éppen csinál) megjeleníteném az üzenetet.
Meg kellene egy vészállj is ... : (( ...valahova. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1345 üzenetére
Hali Dezsi82!
"Diagnosztikában megnéztem, és az oka ciklusidő túllépés."
Van a programban ciklus, feltételes visszafele ugrás? ha van, akkor azt kell megnézni, mert valószínűleg ott lesz a gond. Hibás adatot kap és végtelen ciklusba keveredik (gondolom).
"Honnan lehetne megtudni, hogy ez most mit jelent? Mert a súgó nem segít túl sokat."
Ilyennel mi is találkoztunk már nem is egyszer francia programokban.
Nagyon faramuci dolog, igen nehéz megtalálni. A "fiúk" úgy oldották meg, hogy létrehoztak egy üres OB121-et (programming error) oszt kész :>
Ettől a hiba ugyan nem szűnt meg, de nem ment stop-ra a CPU.
Minket viszont zavart, hogy a diag buffert telefossa area length error-okkal és emiatt egy egyszer bekövetkező hibát már nem lehet benne látni, mert az area length error-ok kisöprik 100 ms alatt.A mi esetünkben a megoldást meglepő módon a PLCSIM jelentette. Szerencsére PLCSIM-ben sikerült pontosan ugyanazt a hibát reprodukálni (lényegében az egész programot PLCSIM-ben futtattuk).
A module information diag buffer fülénél van egy olyan gomb, hogy "Open block". Na ez a gomb rendszerint inaktív, ha valós CPU-t nézel. A PLCSIM-nél nem.
A gomb funkciója egyértelm: mindig arra a blokkra ugrik, annak is arra a NW-jére, amelyikben az adott hiba keletlezett, amit a diag bufferben épp kiválasztottunk."Van a programban néhány indirekt címzés, és lehet valamelyik ezek közül hibás, de melyik?"
Ha a programot te írtad, akkor azt javaslom minden indirekt címzés elé, a cím kiszámításához feltételvizsgálatokat kell (érdemes) tenni, hogy a címzésre ne engedje ráfutni, ha túl akar lőni a célon.
Ez plusz munkát jelent (néhány feltételvizsgálat), de úgy hálálja meg magát, hogy később kevesebb a szívás az area length error-okkal. -
Directors066
tag
válasz
Dezsi82 #1302 üzenetére
Így szól a feladat.
Lapon volt.A rendszerbe építse be a START-STOP nyomógombot! ( az,hogy legyen egy gomb amivel indítok és leállítom az egészet)
A veszély esetére alkalmazzon VÉSZ-STOP kapcsolást,melynél minden henger álljon alaphelyzetbe.(itt pedig ha megy a folyamat és valami baj van megnyomok egy gombot és leáll a folyamat.)Persze,hogy megvárom.
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1250 üzenetére
Hali Dezsi82!
"Step7 Manager, projektre jobb klikk, object properties, és bepipálod, a Can be opened any windows language settings (language neutral) jelölőnégyzetet."
Ha jól értem, akkor nem erről van szó.
Ezek szerint nem futottál még bele, de van egy olyan probléma, hogy ha az általad fentebb említett kapcsolót nem kapcsolja be a project készítője, és nem magyar windows-on készíti a projectet, akkor azt magyar (ill. bármilyen más nyelvű) windows-on nem lehet megnyitni egyáltalán!
Tehát eleve elutasítja a betöltést, de sem lehet tölteni, így a project settings-hez sem lehet hozzáférni hogy bármit átállítsunk (mivel ahhoz be kéne tölteni).
Az üzenetben azt javasolja, hogy állítsuk be a területi beállításokat xy nyelvűre (amilyen winben a project készült).
Ennek senki ne dőljön be, akkor sem tölti be a projectet és pl. dán nyelvűre állítva a wint azt javasolja hogy állítsuk dán nyelvűre a wint. Ezt én szépen végigjártam anno, amikor a Danfoss-tól ingyen letölthető (és mellesleg súlyos hibát tartalmazó) step7 példaprogramokat próbáltam megnyitni.Ha még nem futottál bele, akkor is érdemes (az egyébként egyszerű) megoldást megjegyezni, mert hihetetlenül bosszantó probléma lesz amikor majd beletenyerelsz
A megoldás alább, az előző üzenetben...
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1239 üzenetére
Helló Dezsi82!
"Csak mert én egyelőre annyi értelmét látom a tömbnek, hogy deklarálásnál leegyszerűsödik mondjuk 180 bool típusú változó beírása"
Az is egy előny néha. De van még.
Pl. hogy egy tömb nevét is megadhatod mondjuk BLKMOV-nak illetve bárminek, aminek ANY paraméterre van szüksége.
Egyszerűbb (átláthatóbb) az "Adatok".Tomb megadása mint az hogy DB1.DBX6.0 Int 20.
De nem csak ez az előnye, a tömb elemeire direkt módon hivatkozhatsz az indexeivel, csak indirekt módon nem. Adott esetben is igen hasznos.Úgy néz ki az indirekt címzést tényleg csak címregiszteres "varázslatokkal" vagy pointerekkel tudod megvalósítani STL-ben.
De ne felejtsük el, hogy az STL alacsony szintű nyelv.
Ha sok ilyen indirekt tömbelem címzés kell, akkor SCL-t kell használni, abban működik a dolog. -
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1213 üzenetére
Hali!
Én is ilyet használok.
Nagyon jól működik, stabil.
Két bajom van vele.
Az egyik már elhangzott itt, nem tud 12 MBPS sebességet
A másik nagy bajom vele, hogy a tápfeszültségét az MPI/DP csatlakozóján lévő 24V-os forrásból nyeri és nem az USB port 5V-ja táplálja.
Ebből kifolyólag csak közvetlenül a CPU-ra vagy esetleg repeaterre dugva használható, mivel a CPU és a repeater MPI/DP csatlakozóján van 24V, de pl. egy ET200-on, frekvenciaváltón, vagy operátorpanelen sajnos nincs.Úgy szoktam megoldani, hogy egy busz csatlakoót átalakítottam, külső 24V-ot vittem bele. Ezt "közdarabként" csatlakoztathatom a buszos eszköz és a PC adapter közé és akkor kap tápfeszt.
Az automatikus felismerés nem mindig jön neki össze.
Pl. amikor egy profibusz hálózaton van egy OP270 és protoollal akarom rá tolni a projectet, akkor auto módban nem jön össze a kapcsolat, át kell állítani profibuszra.
De ez nem vészes, együtt lehet élni vele.A szoftvere ingyenesen letölthető siemenstől is.
Ha valaki ilyet akar venni figyelni kell, mert van több verzió is (nem mindegyik tudja ugyanazt)
Tud PPI-t is, tehát S7-200-akhoz is használható. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Dezsi82 #1174 üzenetére
"De különben így is vissza kell majd fejteni az adatot. Vagy már működik a felhasználónál egy teljesen rugalmas protokoll, amibe csak benyomod az adatokat az előírt formában, és már működik is a dolog?"
A protokoll rögzített. Be kell tartani.
Ugyanúgy kell elképzelni mint pl. a HTML protokollt. Bármelyik gép képes lekérdezni egy szerveren elhelyezett HTML-es weboldalt, ha betartja a protokollt. Csak itt most OMRON PLC-ét kell használni és más a protokoll.
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1174 üzenetére
Hali Dezsi82!
"A soros porton kijövő adat nem hiszem, hogy csak FINS lehet, mert akkor nem tudna működni szabványos soros eszközökkel."
Nekem úgy tűnik, hogy ez az serial-ethernet gateway semmi mást nem tesz csak azt, hogy továbbítja az adatokat a végpont és a saját fizikai soros portja között egy az egyben.
Nem így működik?
Ha így működik, akkor FINS lesz a képben megint, mert az omronnal soros porton át így lehet beszélgetni (iiletve vannak még más módok, pl. HostLink stb).
Amire rá akartam világítani az az, hogy a fentiek miatt az ethernet végén lévő gépen bizony be kell avatkozni (telepíteni kell valamit). Az eredeti kérdésben ezt viszont eleve kizárta. -
törölt tag
válasz
Dezsi82 #1170 üzenetére
Cool! Ez a soros port / ethernet átalakító nagy ötlet!
Holnap beszerzek egyet. Ez nagyon jó!"Értem. De attól függetlenül, hogy becsomagolja, az nem marad szöveg? Nem lehet visszafejteni a PC oldalon?"
De, visszafejthető. Csak ahhoz kell egy visszafejtő programot telepíteni a PC-re.
-
törölt tag
válasz
Dezsi82 #1166 üzenetére
A SEND és RCV utasítások használatosak az Ethernet kommunikációhoz is. A baj az, hogy az OMRON herkentyűi a TCP/IP adatcsomagokat becsomagolja a FINS protokollba. Ha ilyen csomagot küldök egy PC-nek, akkor azt ott egy FINS drivernek kell fogadni, ami aztán majd kicsomagolja a TCP/IP csomagot és úgy adja tovább a többi alkalmazásnak.
Egy OMRON eszközökből felépült rendszerben minden kütyü ismeri a FINS protokollt, így ekkor nincs is gond. A gond ugye akkor jelentkezik, ha egy a FINS-t nem ismerő eszköz is bekerül a körbe.
A soros port szerver alatt mit értesz? Egy gateway PC-ét a PLC-ék és a szerver közé? Ha nem jutok előbbre a hét közepéig a FINS mentes TCP/IP kommunikációval akkor kénytelen leszek áthidaló megoldást keresni. Én erre gondoltam.
-
törölt tag
válasz
Dezsi82 #1157 üzenetére
Már több helyről hallottam, hogy meg lehet oldani, de kézzelfogható segítséget senki nem tudott adni. Kivéve az OMRON support. Ők eddig nem tudtak róla, hogy meg lehet oldani. De kedden még lesz egy menet ez ügyben. Egyébként azt az információt sikerült begyűjteni, hogy a PC-re telepített FINS Gateway szoftveren kersztül lehet TCP kommunikálni OMRON PLC-vel. Ez viszont mint írtam, nem járható út.
-
makrodom
csendes tag
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1147 üzenetére
Hali!
"Persze ezt csak a saját tapasztalataim, és ismerőseim elbeszélései alapján mondom. Lehet, hogy ahol te írod, átmegy egy valós példa is, de szerintem sok vele a nyűg. Az iskolába iskolapélda való."
Pontosan. És ez a legnagyobb baj a műszaki oktatással!
Egyre kevesebb köze van a valósághoz annak, amit oktatnak. -
makrodom
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Gumi és felni topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Battlefield 7
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 9 9900X Processzor!
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest