- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Mobil flották
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
syler123
veterán
válasz fonok87 #7499 üzenetére
Erre kíváncsi leszek
Amúgy találtam olyat is amin van dc csati, Asrock Q1900TM-ITX
Ezzel egy wd red 4tb-al elmenne passzívan, némán. Azért az nem gyenge. Kár hogy nem sok ilyen dc csatis lap van, mert adapterem van itthon több is.
[ Szerkesztve ]
-
fonok87
aktív tag
válasz syler123 #7496 üzenetére
Csinálok majd ebben a témában komolyabb teszteket. Annyiban nem teljesen önzetlenül, hogy én is ilyet akarok majd venni csak nem kéne fölöslegesen költeni rá Most egy laptopon futkorászik a rendszer (OMV3, mert abból van natív x86-os). Itt egy összehasonlítás, laptop procija vs J1900. Ez alapján tudok majd némileg következtetni rá, hogy milyen teljesítmény várható. Most is teljesen használható a rendszerem, mondjuk nagyon még nem vettem igénybe, viszont papíron sokkal gyengébb a lapos Pentium mint az újabb Celeron. Egyelőre nem tudok értékelhető tesztet csinálni mert csak 100-as routerem van, majd ha lesz gigabites megnézem hogy bír n+1 db virágbolti kiszolgálást 1-2 filemásolás mellett. Azt a netről begyűjtött infók alapján már most le tudtam szűrni, hogy a transcode az ami (n)agyon terheli a rendszert. Ha a médiaanyag feldolgozását a kliens végzi, akkor egy ilyen J1900as lapocska elvileg bármire elég, inkább a SATA portok száma lehet korlátozó tényező.
Truss me, I'm an engineer.
-
lovi27
addikt
válasz laracroft #7497 üzenetére
Olyan, mintha nem érzékelné a hálózatot. Hiányzik a hálózati név. Gondolom megy rendesen a hálózat/internet és a System / Network / Interfaces résznél sem állítottál el semmit. És a többi statisztikát jól mutatja.
Ha azok a törlések nem segítettek, hasonló javító utasításokat a fejlesztők fórumán remélhetsz. Ez nem általános, valami egyedi hiba. Ha tudsz angolul írj nekik és akkor lehet megúszod az újratelepítést, de ha nincs sok megosztásod lehet egyszerűbb újrarakni. Esetleg másvalakinek lehet még ötlete...
-
laracroft
aktív tag
Csináltam egy képernyőképet
Refresh gombra sem semmi, teljesen új telepítés.[ Szerkesztve ]
-
doberman
senior tag
válasz syler123 #7494 üzenetére
Jó lenne ha lenne referencia, erre a teljesítmény felvetésre..
pl ha:
van 100 virágbolti csokrod amit visznek
van 10 amit te hozol egyszerre
vpn-en transzkódolt streamet nézel... akkor hogy állhat az a top?hátha előkerül valaki aki tud nagyobb terhelést adni egy omv-nek...
8lnu
-
syler123
veterán
válasz vadkörte #7493 üzenetére
Igen a hdd hőfokot látom, meg ssh alatt tudom csekkolni a cpu hőfokot, de jó lett volna ha megy a plugin, máshol is olvasom hogy nem jó.
Gondolom többet is fogyaszt és jobban melegszik. J1900-nál valami 14W-os fogyasztást mértek, és gondolom hdd is volt rajta Szerintem OMV-hez nem kell bika hardware. A vége lehet az lesz hogy marad a Brazos, csak teszek rá valami normálisabb bordát a gyári hulladék helyett, csak az a baj hogy alig találni chipset hűtőt. Ez az 1 amit találtam, de lehet nem is jobb, mint a gyári.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz syler123 #7489 üzenetére
A HDD hőfokot kijelzni a S.M.A.R.T-ban. A Sensor plugin-t nem tudtam rendesen működésre bírni. A BIOS kíírta a hőfokoktat, az OMV-ben nem láttam, pedig a leírás alapján telepítettem és konfiguráltam. Végülis nem nagy érvágás ha nem látom a CPU és a hidak hőmérsékletét, az SSD/HDD-é lényegesebb, de nálam azok sem mentek fel 40 °C fölé, pedig a ház eléggé szűk.
(#7492) syler123:
Esetleg EZ? Drágább, de kicsit komolyabb a teljesítménye.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
lovi27
addikt
válasz syler123 #7489 üzenetére
Volt egyszer egy Sensor plugin. Itt olvashatsz róla. Szombati infó szerint túl elfoglalt a készítője, hogy megcsinálja a v4-hez. Azt esetleg a v3 használók tudják megmondani volt-e egyáltalán benne HDD figyelés. Különben akinek kell nem túl bonyolult telepíteni.
-
laracroft
aktív tag
Köszi a választ, már csak 1 kérdésem van
A System informations/Performance statistics/network interfaces statisztikám üres mióta OMV 4-et használok. Minden más statisztika működik, kapom az infokat, ez egyedül nem.Egy fórumon ajánlották ezt a megoldást:
rm -r /var/lib/rrdcached/db/localhost
rm /var/lib/rrdcached/journal/*
service collectd restart
service rrdcached restartEzt ugyan egy régebbi verzióra írták, de itt ez sem segített továbbra is üres a statisztika.
Van valami ötleted/ötletetek mi lehet az ok?
köszi
-
syler123
veterán
Köszi!
És ha az adat hdd-t is beállítom leállításra? Lefagy a rendszer vagy ha nincs kérés lekapcsol? Annyira nem ismerem a rendszert, de a 300mb-os rendszer futhatna ram-ból, aztán valamit írni kell bekapcsol.
vadkörte:
Itthon majd biztos leállításra teszem (az adatlemezt), a rendszerlemez pedig ssd, annak mindegy úgysem forog semmi.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz syler123 #7479 üzenetére
Eleinte leállíttatam vele 1 óra üresjáratot követően. De pár hónap alatt beletekert a "bontatlan" adat HDD-be vagy 1700 indítás-leállás-t.
Azóta "minimális energiafogyasztás-leállás nélkül" üzemódban használom. De ahogy lovi27 is írta ez eléggé hitvitai kérdés. Kinek ez, kinek az jön be.Üdv. V. Körte
-
lovi27
addikt
válasz syler123 #7479 üzenetére
Ez is egy megosztó téma, hogy fusson állandóan a HDD vagy kapcsolgassuk. Ki az egyiket, ki a másikat tartja jobbnak. Nem foglalok állást.
Én leállítgatom az adat wincsiket és nekem a 2 óra leállási idő vált be. Azaz, ha két órán keresztül senki nem kér adatot róla utána leáll. A leállási időt a Tárolás / Lemezek menüben kiválasztod a HDD-t és a Szerkesztés menübe lépve tudod beállítani.
Hogy a másik oldalra is jusson, a rendszer HDD napi 24 órában folyamatosan pörög.
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz laracroft #7480 üzenetére
Nem tudok kifejezetten transmission fórumról. A fejlesztők fórumán is lehet róla érdeklődni.
Úgy tudom nem frissülnek automatikusan a pluginok. Manuálisan kell kezdeményezni. Be lehet állítani, hogy ha van új frissítés küldjön figyelmeztető e-mailt.
<OMV IP>:9091 címen a bal alsó sarokban a fogaskerékre kattintva az About menüben.
-
syler123
veterán
Köszi, ha hazaérek meglesem. Közben feltettem egy másik gépre, oda nem kell transmission, szépen megy a megosztás, már mennek is szépen fel a képek.
Max még itt az energiagazdálkodást kell beállítani, mert ahogy nézem gyárilag nem állítja le a lemezeket, miközben itt hétköznap és délelőtt lesz használva, szóval szeretném ha pihentetné a lemezeket.
Vagy ti hagytatok mindent alapon?
Nem is az energiagazdálkodás fülön, hanem a tárolás / smart / energia mód érdekelne.
[ Szerkesztve ]
-
doberman
senior tag
válasz syler123 #7473 üzenetére
ha már telepítesz: adj egy esélyt a 3.x verziónak, debian jessie alapon. ha másért nem azért, hogy elmondhasd, hogy megtettél mindent. A 3.x verzió már bizonyított és semmivel nem kevesebb mint a 4.x.
(Egyébként szinte csak annyi a különbség mint a jessie és a stretch között)
A VB-ben való próbálkozás pedig remek kontroll lenne, ha ott is hibádzik akkor user error hisz "ideális" a hw környezet.
szerintem ne add fel, mert ha 1x sikerül elmondhatod, hogy annyit foglalkoztál vele, hogy minden porcikáját ismered...8lnu
-
syler123
veterán
Én hiszek abban hogy hibázhatok, de hogy grafikus felületen rákattintani az RCP engedélyezésére nem vagyok képest azt nehezen tudom elképzelni. Túl gyorsan kattintok? Vagy mellé kattintok? Nem kezdtem bele a konfigurációs file-ok átírásába, végigmentem a telepítés lépésein ami itt is le van írva, majd telepítettem a transmissiont. Gyakorolhatom én bármeddig, máshogy nem lehet ezeken a lépéseken végigmenni.
Olvasgatva a neten nem egyedi hiba, annak ellenére hogy nálatok nem jelentkezik.
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz vadkörte #7468 üzenetére
Netet azt látja, az első indításkor felmentek a frissítések, meg hát ugye az omv-extras is netről szedi a transmissiont De akkor majd holnap adok neki egy reinstallt, hátha jó lesz, mert ez már parádés. Mondjuk én minden rendszerben megtalálom a legapróbb bugokat és halálra szívat... Rendszer tesztelőnek kellett volna mennem
Egyszerűen nem tudom mit csinálhattam rosszul ha én voltam. Az összefoglaló lépésein mentem végig. Majt telepítettem az omv extras-t, utána a transmission és már rögtön nem engedte bekapcsolni RPC-t.
Vagy hanyagoljam ezt a lépést:
Majd az esetleges kernel frissítések miatt hajtsuk végre az
"apt update
parancsot. Majd az esetleges kernel frissítések miatt hajtsuk végre az
apt -y full-upgrade"
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz syler123 #7466 üzenetére
A legfrissebb - 4.1.7? - OMV-t és a legfrissebb TM-t használom. Semmi hasonló problémával nem találkoztam.
Látja az a szerencsétlen gép a netet?
Ha minden kötél szakad OMV reinstall még segíthet.Nálam atomstabilan futott a "NAS"-on is, VB-ban is, RPi-n is. Amikor maga alá csinált, akkor én voltam a hunyó.
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
syler123
veterán
Nem tudom hogyan tudnátok segíteni, ha tudnám nem kérnék segítséget
Azért köszi az eddigieket. És elnézést a hosszú forráskódért, utána vettem észe milyen hosszú amikor már nem tudtam szerkeszteni.
A többiektől annyit azért kérdeznék, hogy használjátok a legfrissebb openmediavaultot az openmediavault-transmissionbt 3.0.9-el??
Másnál nem jelentkezik ez a hiba?
Az a baj hogy gondolom reinstall esetén is ugyanez fogadna, hiszen szinte semmit nem állítottam a rendszeren, amit lehetne másképpen. Omv extrák telepítése stb, mindegy teljesen egyértelmű alap lépések...
Ebből nekem az lenne a konklúzió, hogy ez egy összegányolt hulladék rendszer. De mivel nem nagyon van más kis erőforrásigényű alternatíva, ezért szenvedek vele még egy darabig.
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz syler123 #7463 üzenetére
Itt olvasható a (#7463) syler123 hozzászólás.
Megkérlek a hosszú listákhoz használd a pastebin.com-ot. Ezekkel amúgy is legfeljebb csak a fejlesztők tudnak valamit kezdeni.Az OMV-Extrák-nál van egy Apt törlése fül. De ha ennyire rossz a helyzet nálad, akkor ez sem fog segíteni. Távolról meg hogy segítsek többet?
-
lovi27
addikt
válasz syler123 #7461 üzenetére
Változtasd meg őket, ne az eredeti maradjon. Akkor?
Esetleg másik böngésző vagy böngésző cache törlés. Vigyázni kell a böngészőkkel, mert az automatikus kitöltés sokszor megszívat.Indítsd újra az OMV-t. Töröld a plugint, majd telepítsd újra. Csinálj egy Apt törlést az OMV-Extra-knál.
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
Ez a baj, hogy nem tudom engedélyezni, mert dobja azt a hibát amit írnak.
Tudom hogy lehetne elérni, ha "el lehetne érni" Használok transmission Lede-s routerrel, azt szeretném kiváltani, gigabites kapcsolattal, openmediavault-al.
Mindegy mit írok felhasználónévnek / jelszónak, ugyanez a hiba.
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz syler123 #7459 üzenetére
"Itt ugyanezt a hibát írja valaki, de még nem érkezett válasz."
3 hours ago Csodálkozol?Engedélyezed az RPC-t és a Hitelesítést (mind a két kapcsoló BE), megadsz egy felhasználónevet és egy jelszót. Elmented és ha nem nyúltál a porthoz, akkor a <NAS IP>:9091 címen eléred. Pl.: 192.168.187.129:9091
A PC-re telepítsd a remote gui-t és akkor az előbbi címen ezzel is eléred.[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
Huh, még ennyit rendszerrel ritkán szívtam mint ez az OMV
Itthon is feltelepítettem egy felesleges gépre, itt nem volt gond a partíciókkal, mert 1 ssd-n van a rendszer, oda nem kell más.
A transmissiont próbálnám egy tesztre beüzemelni, de a GUI-t az istenért sem tudom beüzemelni. Egyszerűen hibát dob a bekapcsolásra, kikapcsolásra mindenre, nem lehet leokézni. Kivettem a hitelesítést, mert mintha azzal lenne baja, akkor is dobja a hülyeségét.
rpc-password: The value 'openmediavault' doesn't match the pattern '/^[^'"\\]+$/'.
Itt ugyanezt a hibát írja valaki, de még nem érkezett válasz.
Annyi esélyt adtam már linuxos distroknak, debiannak ami csak létezik, de mindig arcon köp a rendszer. Bírom amikor a Windows-t szidják, holott azalatt az átlag felhasználó semmilyen hibával nem találkozik, itt vért kell izzadni a legalapvetőbb funkció működésre bírása miatt. Video driver, ne csíkozzon a képernyő (legyen vsync), alapvető dolgok amiknek rögtön működnie kellene, nem az internet legsötétebb, legelrejtettebb bugyrait kell bújnom, hogy sikerüljön megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok.
Nincs telepítve a flashmemory plugin.
Ezek szerint lehet kellene ? csak elbír ennyit az SSD...
Más logok megvannak, csak a kernel nincs arról az időszakrol (reboot előttről)Email notit beállítottam, lássuk meg mi lesz. Amúgy tényleg volt ilyen problémám omv 3rol frissített rendszeren is. Esetleg BIOS beállítás? (ASRock n3150 itx).
Az a fura hogy előtte plexen keresztül néztem filmet, futott tm, flexget, tautulli, egy smb share van belove még, semmi plugin direkt. Minden oké volt. Úgy vettem észre,hogy láttam remote tm-en az anomáliákatMár azon gondolkodom felrakok egy sima Debiant/Ubuntu servert, úgyis minden dockerben fut.
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz eastsider #7453 üzenetére
Gondolom az SSD miatt fut a flashmemory plugin. A memóriában gyűjtött log adatok pedig váratlan hardver rendellenesség miatt nem lettek elmentve.
Egyszer már jelezted ezt vagy valami nagyon hasonló problémát. Akkor, ha jól emlékszem inkább egy új telepítést választottál megoldásnak. Úgy tűnik nem oldotta meg. A log fájlokból nem sok esély van az ilyen hibák kimutatására. Szerintem. De tegyél még egy próbát! Hátha....
Uninstalláld a Flashmemory plugint. Használd nélküle egy darabig a kütyüt. Így folyamatosan mentésre kerülnek a log adatok és újabb váratlan hiba esetén több adat megmarad az előzményből. Rövidtávon pedig a napi plusz adatmennyiség nem viseli meg nagyon az SSD-t. Vagy átmenetileg használj HDD-t.
A Flashmemory nem csak nekem jutott eszembe...
[ Szerkesztve ]
-
doberman
senior tag
válasz eastsider #7453 üzenetére
esetleg van "flashmemory" plugin telepítve? (az befolyásolhatja a log írását)
ötlet:
az értesítéseket kapcsold be, állítsd be, hogy küldjön emailt (pipa be mindenhova), hátha a rendszerre vonatkozó részben valami előkerül -pl a folyamat ellenőrzésben...(watchdog)
-jó lenne az a kern.log...
több ötletem egyenlőre nincs.8lnu
-
-
doberman
senior tag
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok.
2 hét ismét befagyott a rendszer teljesen. Tm-et elértem még, de az sem találta a torrenteket.plex, webgui,ssh nem volt elérhető. Maga a gép nem adott képet HDMI-n
Restart után megint minden ok. S.m.a.r.t. ok. Syslogban semmi érdekes, kernel log nincs sajnos valamiért...
Merre lehet szerintetek a probléma? 4.1.6, n3150,SSD, wd red[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz KaiotEch #7447 üzenetére
A három kérdésed közül kettő általános RAID kérdés és mivel itt a fórumon kevés RAID hozzáértő van (beleértve engem is), a kifejezetten RAID-del foglalkozó fórumon hamarabb megválaszolják azokat.
Az meg biztos, hogy OMV verzióváltás semmilyen adatvesztéssel nem járhat.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sziasztok! Segítséget kérnék, szeretnék RAID1-et létrehozni 2x4Tb-os HDD-vel, a rendszer egy külön HDD-n maradna. Meg tudom ezt oldani úgy, hogy ami az egyik 4TB-s HDD van adat az ne vesszen el, csak tükrözze le? Illetve mi van olyankor, hogy ha valami folytán szétborulna az RAID? 2-es OMV-m van jelenleg, de újraraknám 3-asra és oda is vinném a most meglevő adatokat. Köszönöm előre is!
-
Chris Kiki
senior tag
Bővítettem a Raid5 tömbömet. Annak rendje és módja szerint hozzáadtam egy HDD-t. Eddig minden rendben, de amikor a Fájlrendszerek menü alatt át szeretném méretezni a fájlrendszert és rákattintok az Átméretezés parancsra, a következő ablak ugrik fel:
"Valóban újra szeretnéd méretezni a kiválasztott fájlrendszert? Ezt megteheted például egy RAID tömb növelés után."
Nyomok egyet az Igenre, és nem történik semmi? Mit kellene még tennem?
Amiga 1200 - Blizzard 1230 MKIV 68030@50/68882@50 - 2MB Chip/128MB Fast - 4GB CF - Classic WB 3.1 - WHDLoad >>> and the Amiga lives forever
-
syler123
veterán
válasz Chris Kiki #7443 üzenetére
Nem babrálok el semmit, nem lehet mit elbabrálni. Telepítem az omv-t utána a system partíció méretét változtatom 25600mib-re utána lévő szqbad hely lett a data. Hogyan máshogyan lehet ezt megtenni gparted-el? Sehogy.
-
lovi27
addikt
Nem értem! Az OMV particionálja a teljes lemezt! Nem kérdezi meg mit hova akarunk rakni. Teszi oda ahova kell. Nekünk meg csak a méretét kelhet változtatni, mozgatni meg csak úgy nem szabad!
-
Chris Kiki
senior tag
-
syler123
veterán
válasz Chris Kiki #7441 üzenetére
Ezt mond a nem induló rendszeremnek.
Én értem hogy mennie kellene. De ha nem megy akkor hiába kell úgy jónak lennie, 3-4 szer lett újrahúzva mire meglett a működő kombináció.
[ Szerkesztve ]
-
-
nemurea
aktív tag
válasz syler123 #7436 üzenetére
Egyetlen egy furcsaság volt a kiépítésben, hogy az elsők között (valahogyan) az extended (logikai) partíciót hoztad létre (sda2), és azon belül a swap-ot, és csak utána mentél vissza az üres sokszázgigás helyre létrehozni egy fizikai partíciót (sda3). Ettől még működnie kellene, mert a linuxoknak nincs különösebb bajuk a logikai partíciókkal, bár volt már dolgom olyan speciális boot technikával, amivel nem tudtak megbirkózni.
Ettől függetlenül, ha majd legközelebb újra particionálásra adod a fejed, ne használj logikai partíciókat, csak akkor, ha a max 4 fizikai nem elegendő, és akkor is érdemes betartani a létrehozási sorrendet: elején a fizikaiak szép sorban, utána 'nagy' logikai (extended), azon belül a 'kis' logikai partíciók (bocs a konyhanyelvért ).
-
syler123
veterán
-
syler123
veterán
válasz syler123 #7434 üzenetére
Visszacsatolva a system-hez ismét jó. Tehát az nem tetszhet neki hogy a system és a többi (swap) partició között van egy üres rész? Komolyan nem értem.
Biztos ne helyezzem a system-et a partíció végére? Semmi mást nem tudok tenni gparted-el, vagy a végéből csípek el vagy az elejéből.
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
Ha az elején hozom létre akkor jön a figyelmeztető ablak hogy nem fog indulni a rendszer, ezért a végéből szedtem le a system-nek (semmi figyelmeztetés nincs, csak ugye az alap, amikor particiót csökkentesz, hogy történhet adatvesztés), de utána vége van, nem bootol tovább. Megpróbálom, hogy üresen hagyom azt a részt, de valamikor csak le kellene azt is formázni
Ami érdekes, hogy mielőtt lecsökkentem a system-et addig használtnak 17,2gib-et ír, utána meg csak 2, valamennyit.
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz syler123 #7431 üzenetére
Így szemre pedig jól néz ki. A 25 GB is korrekt a rendszernek.
Próbáld meg, hogy csak csak lecsökkented a rendszert a 25 GB-ra és közte szabadon hagyod. Az üres részt majd később, másodjára vagy akár az OMV alól is lefoglalható.Mikor lecsökkented és leokézod (még a pipa, a jóváhagyás előtt) a felugró figyelmeztető ablakban mit ír? Ugye csak a végét mozgatod? Az elejéhez ne nyúlj!
-
vadkörte
addikt
válasz syler123 #7425 üzenetére
"...Milyen dolog hogy legyalulja az egész lemezt telepítéskor?"
A többi NAS operációs rendszer - pl. FreeNAS, NAS4Free, XPenology - meg "rápofátlankodik" az összes behelyezett lemezre. Elképzelhető, hogy leszoktathatóak róla, de amig próbálgattam a rendszereket VM-ben, nem jöttem rá a mikéntjére.Üdv. V. Körte
-
lovi27
addikt
válasz Pelican #7428 üzenetére
Így van, ez a legegyszerűbb és ajánlott módja. Nem kell sietni a particionálással, nem kell az első dolognak lennie. Most írom, az Összefoglalóba is beleteszem majd hogy kell, mert ez is olyan ami először gondot okoz.
(#7425) syler123
"Milyen dolog hogy legyalulja az egész lemezt telepítéskor?"
Múltból öröklött, amikor még 2 GB-os pendrive-ra volt szánva az egész rendszer. -
Patice
nagyúr
válasz syler123 #7425 üzenetére
Olvasataim alapján Gparted live verzióval működnie kell az átméretezésnek, majd utána lehet csinálni külön partíciót adatoknak.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
syler123
veterán
Sziasztok!
Feltelepítettem az Openmediavaultot, szeretném átméretezni lubuntu, linuxmint stb live usb alól a particiót, de egyszerűen nem tudom ezt megtenni, mert kiírja hogy frissítenem kell az e2fsck, ezt persze frissíteni sehogy sem tudtam, nem ment végig stb.
Hogy a jó életbe tudom lekicsinyíteni a particiót? Milyen dolog hogy legyalulja az egész lemezt telepítéskor?
Már próbáltam friss linux mint live-t is, semmi nem megy egyszerűen. Mindig ugyanaz a hiba. Új partíciót tudok létrehozni, de meglévőt átméretezni nem.
Írja hogy szerezzek be friss verziójú e2fsck-t. (get a new version of e2fsck)
Esetleg valami debian live cd-vel megoldható lenne? Azokat végképp nem ismerem.
[ Szerkesztve ]
-
George8732
csendes tag
Csak jelezni szeretném szépen haladok. Meg sikerült csinálnom a merevlemez cserét minden gond nélkül ügyesen. Leírom pontokba szedve, én hogy csináltam hátha még valakinek hasznos lesz, nem részletezem. Lehet hogy van egyszerűbb is én logikusan próbáltam végig venni sorba.
- Új merevlemez betesz
- "mc" segítségével minden adat átmásol egy új megosztási mappába vagy mappákba ki hogy szeretné.
- minden hol ahol használatban voltak a régi mappák leválalszt.
- Minden hol ahol a régi meghajtó volt csatlakoztatva pl. Plexnél adatbázis kötet, át váltás az új meghajtóra, Transmissionnál szintén
- plex alkalmazásba szerkesztéssel a mappáknak az új helyét megadtam régit törtölem, ugyan ezt a többi alkalmazásnál is végig játszani ha van ilyen.
- Megosztási mappák törlése de adatok nem mert majd azok még nekem kellenek.
- innentől kezdve minden már az új merevlemez adatait használja, ezért régi merevlemez kivesz.
- Érdemes monitorra rakni mert mivel a régi merevlemezt nem választottam le hogy ne törlődjenek az adatok ezért kicsit tovább tölt mint kell meg kérdést is feltett nekem, de miután betöltött régi merevlemez amit jelenleg nem ismer fel eltávolítás.
- csináltam még egy újra indítást hogy biztos betölt e.
- Ezután kikapcs és mehet vissza a polc tetejéreEnnyi. Remélem valakinek hasznos lesz.
Viszont lenne egy olyan kérdésem is ami nem ide vág, valamikor majd szeretnék egy SSD t bele, ti hol vettetek kicsit vagy hogy oldottátok meg? mert eddig amiket találtam 60gb os volt a legkissebb, alin meg vannak ilyen 16gb osok is meg kissebbek, bár azoktól félnék mert lehet valami sima pendrivok olyan foglalatban és kész
-
lovi27
addikt
válasz George8732 #7421 üzenetére
Egy plugint pedig onnan lehet telepíteni, ott meg nincs.
-
George8732
csendes tag
válasz vadkörte #7419 üzenetére
Mindenképpen lefogom húzni és manuálisan backupolni ha kell, mert attól hogy szundiba megy és nem pörög meg semmi, attól még ugyan úgy áram alatt van nyáklap és a kondik meg ilyenek lassabban de öregszenek,(utána érdeklődtem) plussz ment már úgy tönkre gépem hogy csak be volt dugva egy viharos napon, ezért nem is akarom bedugva tartani a biztonsági HDD-m.
duplicati proginak utána nézek, köszönöm szépen a tippet.
A beépülőkkel nincs problémám, csak a nem beépülőkkel ami nem található az OMV-Extrák vagy a Bővítmények között.
köszi szépen a választ.
-
lovi27
addikt
válasz George8732 #7418 üzenetére
"Találtam is rá egy rclone nevű plugint..."
Hol találtad? Nem tudok rclone plugint az OMV-hez. -
vadkörte
addikt
Értettem én, mi a nyűgje, csak egyszerűen átment az infó a lényeg-szűrőmön.
Ismét bebizonyosodott, hogy félálomban, kialvatlanul, hullafáradtan és éjjel 1/2 kettőkor nem túl egészséges dolog a szervert baszkurálni. Ez lett a vége.(#7418) George8732:
Ha emészthető - tehát nem egzotikus - a file-rendszer egy off-NAS másolással elvileg problémamentesen megoldható. Elvileg!"A régi kikerül a gépből végül és sima biztonsági mentésre lesz csak használva Rsyncel amit régebben beszéltük, annyi különbséggel hogy külső merevlemezként USB vel fogom néha beledugni havonta vagy hetente."
Nem muszáj lehúzni, akár rajt is tarthatod, ha el tudod úgy helyezni a lemezt, hogy akaratlanul ne verd le. Be lehet állítani az OMV-t, hogy munka után milyen időközzel küldje a lemezt a NAS szundiba."...szeretném a dopboxom is használni, tehát a NAS oda mentse le a dolgokat."
Nézd meg a duplicati plug-int az extrákban. Elvileg ilyesmire lenne hivatott."...viszont még soha sem telepítettem ilyen plugineket. Mi a menete ennek?"
A Beépülőkben kijelölöd a check-box-ot majd fent telepítés. Ha telepedett, megkeresed és elvégzed a konfigurálását.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
George8732
csendes tag
Szorgosan olvasgatom az írásaitokat, napi szinten hogy képben legyek az aktuális dolgokkal hátha szükségem lesz egyszer majd rá. Viszont most nekem is lenne pár kérdésem.
1. Holnap megérkezik a NASba való merevlemezem és azt szeretném megkérdezni megoldható az hogy a mostani HDD lévő adatokat úgy átrakjam, hogy a plex nek meg ilyeneknek ne kelljen újra beszinkronizálni a dolgokat? Egyszerű átmásolással megoldható ez mondjuk úgy hogy berakom a gépbe az új merevlemezt, mindent adatot átmásolok, utána meg kiszedem a régi merevlemezt és a helyére át dugom az újat. Ez így járható út? Vagy hogy tudom a leggyorsabban megoldani az átmásolást, netán valami hdd clone program?
A régi kikerül a gépből végül és sima biztonsági mentésre lesz csak használva Rsyncel amit régebben beszéltük, annyi különbséggel hogy külső merevlemezként USB vel fogom néha beledugni havonta vagy hetente.
2. Másik kérdésem az inkább már ilyen telepítéssel kapcsolatos, hogy szeretném a dopboxom is használni, tehát a NAS oda mentse le a dolgokat. Találtam is rá egy rclone nevű plugint, viszont még soha sem telepítettem ilyen plugineket. Mi a menete ennek? Netán ha van valami alternatíva azt is szívesen fogadom.
Egyenlőre ennyi lenne Hétvégén fog kezdődni az izgalom.
-
lovi27
addikt
válasz vadkörte #7416 üzenetére
Igen, vagy ez szokott történni, ami veled, vagy nem értik miért figyelmeztet. Ezért írom mindig, hogy az a fontos átméretezéskor ne legyen semmilyen figyelmeztető üzenet és akkor gond sincs.
Nálam azóta egyszer sem jelentkezett, pedig most nyüstölöm, mert a dockerrel ismerkedek.
-
vadkörte
addikt
Igen figyelmeztetett. De egy magyar ember, pláne férfi, mióta vesz komolyan ilyen felugráló vackokat, mint Akarod? Biztosan akarod? Egészen biztosan akarod??? Én szóltam wazze...
v4.1.6-om van, de néha még dobálja. Nem csinálok miatta fesztivált, ha megunom törlöm a tmp-ből az üzeneteket.
(#7415) nemurea:
Nem vagyok nagy linux mágus. Sőt semmiféle linux mágus sem vagyok. Lehet, hogy meg tudtam volna oldani GRUB-ba az átmozgatást, de nekem(!) egyszerűbb volt újrahúzni az egész oprendszert.
Annyit csináltam, hogy az SSD teljes kapacitását az OMV kapta telepítéskor - mást nem is nagyon lehet - majd egy 1GB-os mSD-re kiírt GParted Live!-ról - USB kártyaolvasóból - beboot-oltam és az OMV rendszert leméreteztem 8GB-ra, úgy, hogy az üres helyet a partíció előtt hozza létre. Ezen az üres helyen létrehoztam ezt követően egy EXT4-es file-rendszerű partíciót, ami kapott egy "NASDATA" cimkét (a NAS-om, nem a példa, az egy VB OMV) ezt az újraindítás után mount-oltam és kb. ennyi volt.
Ettől függetlenül én inkább azt javaslom, hogy egy kicsi - 8-16GB-os SSD-re menjen a rendszer és csak saját maga legyen rajt. Csájnából is lehet venni ilyen vackokat.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
nemurea
aktív tag
válasz syler123 #7413 üzenetére
Tényleg nem beleszólni akarok, de Lovival értek egyet. Ha ez a sorrend:
1. OMV telepítés teljes lemezre
2. OMV partíció zsugorítása 8 gigára
3. OMV 8 gigás partíció mozgatása a lemez végéreakkor a boot loader nem fogja megtalálni a GRUB lényegi részét, hiszen az MBR-be bejegyzett pozíció, tehát a partíció kezdő szektora elvándorolt onnan pár millió byte-tal... És GRUB reinstall a vége. Ez sem varázslat, de én kihagyom, ha lehetséges.
Nekem eddig semmi gondom nem volt abból, ha az OMV rendszer partíciója az elején vagy bárhol máshol van a lemezen - jelenleg egy logikai partíción van valahol a lemez közepén. Én inkább azt csinálnám, hogy telepítem az OMV-t, és a kezdő pontját a helyén hagynám, és csak zsugorítanám 8 gigára -> Változtatások alkalmazása -> majd ezután az üres helyre létrehoznám az adat partíciót. Utána start OMV, adatlemez mount.
De ha működik a Vadkörte verziója, el ne rontsd ezzel
-
lovi27
addikt
válasz vadkörte #7412 üzenetére
De előtte figyelmeztetett a GParted, hogy ha így folytatod baj lesz az újra induláskor, mert nem fog bootolni a rendszer. Ezért átméretezéskor el kell kerülni a figyelmeztető üzeneteket! Ez az egyszerűbb megoldás, vagy utána a GRUB-ban is követni kell a mozgatott partíció új belépési címét.
Más.
A tesz pluginok között megjelent az openvpn. Mivel nem látszik változás, csak aktualizálták, így hamarosan megszüntethetik a teszt állapotot.És még annyit, a v4.1.6 megjelenése óta gyakorlatilag megszűnt, abbamaradt a néha felugró fals hibaüzenet.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz syler123 #7411 üzenetére
Bocs. Melóból nem mindig tudok írni.
Amikor a rendszerpartíció mögött hoztam lérte az újat összeomlás és telepítés lett a vége.
Gyorsan feldobtam VB-ba egy OMV-t és a GParted live-val - az extras telepítése után az extrák/kernel-ben megtalálható - megcsináltam a megosztást.
emígyen:
[kép1]
[kép2]
[kép3]
[kép4]Üdv. V. Körte
-
syler123
veterán
válasz vadkörte #7409 üzenetére
Az nem hiszem hogy menni fog
Viszont ez a dolog érdekelne:
Ha átméretezed a partíciót, az nem mindegy, hogy az "elején", vagy a "végén" hozod-e létre az adatpartíciót. Erre figyelj, különben OMV reinstall lesz a végeGondolom ha feltelepül az OMV, akkor az került a meghajtó elejére, amit ebből lecsípek az pedig onnantól a végéig, nem? Bár ilyet még nem csináltam gparted-el, csak particiókat hoztam létre, de kész particióból én még nem szedtem le.
Így csinálnám a már OMV által elkészített particióval, így rendben lehet?
Tehát sima resize, az üres részt utána meg formázom ext4-nek.[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz syler123 #7407 üzenetére
Pedig megérné őket meggyőzni, hogy KELL az a minimális befektetés (tavaly egy 60GB-os ADATA SSD-t vettem HA-n ~6.500 Ft-ért, azon van a rendszer és a letöltések is oda mennek, majd a "maradandó értékű dolgok" vándorolnak át a tárhelyre) Maga az OMV vígan elvan tartalékkal együtt is 8GB-on.
Ha átméretezed a partíciót, az nem mindegy, hogy az "elején", vagy a "végén" hozod-e létre az adatpartíciót. Erre figyelj, különben OMV reinstall lesz a vége.
Más.
Megvan, hogy mi okozta a készenléti felébreszthetetlenséget. A BIOS-ban a WOL profilt S1-ről S3-ra állítva gyönyörűen ébred készenlétből a rendszer.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
Oldman2
veterán
válasz syler123 #7397 üzenetére
Nálam egy 160GB-os HDD-n csücsül az OMV3-as, GParted-del levettem 20GB-ra a rendszer partíciót.
Mostani állapot:root@OMV:~# df -h |grep sda
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda1 20G 4.4G 14G 24% /
/dev/sda3 122G 111G 4.6G 97% /media/54122...[ Szerkesztve ]
-
CheGhost
aktív tag
Helló!
Azt a könyvtárat nem fontos megadni. Nekem nincs beállítva, és mégis megy hiba nélkül...
A jogosultságoknál pedig az almappákra is alkalmaznám (rekurzivitás).
Valami komolyabb dolog lehet a baj. Egy reset-tel megpróbálkozhatsz, és újra beállítani.
Ezt a mappát egyébként eléred, látod, meg tudsz nyitni benne valamit?*** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***
-
Teagol
aktív tag
Na, ez kezd érdekes lenni.
Beállítottam, ahogyan írtátok (lovi és fonok), de ugyan azt a hibaüzenetet dobta fel.
Kipróbáltam, hogy csak azzal a beállítással, amit mutattam nyomtam egy mentést, utána bekapcsoltam és mentés, így nem dobta ki a hibaüzenetet. Gondoltam remek, elindult!Most viszont nem megy az RPC
Újra állítottam a mappa jogosultságot, most működik!
Ugyan úgy csináltam mindent, mégis jó lett!
Mindegy, lényeg hogy megy.Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest