Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor 500-ak részletesen, minden színben
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hét évig frissül az új iQOO
- Google Pixel topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz
tradeelek11
üzenetére
Azt tudod, hogy minden mentéskor a teljes SSD-t írja?
-
lovi27
addikt
válasz
stingy2
üzenetére
Megnéztem a backup plugint és teljesen jogos a kérdésed! Csinál különböző módon mentéseket, de gond esetén mit kezdjen valaki a mentett fájllal?
Két lehetőség van. vagy már eleve egy tükör drive-ra klónozódik a rendszer és akkor hiba esetén csak cserélni kell, mint ahogy a társ csinálja, vagy a másolás idejére kell egy másik op. rendszer. Persze nem egy teljes önálló, elég egy live. A klónozó programoknak többsége ilyen, van bootolható változatuk, így önállóan intézik a mentést és visszaállítást is.
A CloneZilla is ilyen.Ha csak egy dd backup.img fájl van, akkor nekünk kell biztosítani a minimális rendszert amihez csatolható két drive (a forrás és a tükör) és futtat egy terminált a parancsokhoz. Például egy Live Linuxot. A hardver lehet maga a NAS.
Megnéztem és a dd parancs szellemesen oldja meg a backup és a restore kérdést, mert a parancs szintaktikája mind két esetben ugyanaz, csak a be- és kimeneti értékek változnak.
dd if=... of=...
Az if= a forrást jelenti (backupnál amit mentünk, restore-nál a már mentett fájlt), míg az of= jelenti a végeredményt (backupnál az elmentett fájlt, restore-nál a visszaállítás helyét). A szintaxis kötött, nem felcserélhető és ezért is nagyon figyelmesnek kell lenni a parancs használatakor. Remélem ezzel közelebb jutsz a kattintásokhoz...
-
lovi27
addikt
válasz
tradeelek11
üzenetére
Van aki paranccsal, van aki SSD-vel állít helyre. Mindenki másképp csinálja.
Csak így nincs segítség...
-
lovi27
addikt
válasz
tradeelek11
üzenetére
A CloneZilla-val is klónozhatod. De bármelyik, akár windowsos klónozóval is.
Azért klónozó... -
-
lovi27
addikt
válasz
stingy2
üzenetére
Ha meggyőződtél róla akkor rendben, mert épp ez volt az amire felhívtam a figyelmet.
Partíció manipulálásra nem használok parancsokat, mert amilyen hatékonyak olyan könnyen kárt is tudnak okozni, ami ebben az esetben partíció vesztést jelent. Inkább használtam az OMV ajánlást a CloneZilla-t. De az is elég nehézkes, be kell gyakorolni a használatát. Egyik se két kattintás. De itt van aki használja a dd parancsot, talán jelentkezik... -
stingy2
senior tag
válasz
lovi27
üzenetére
Vmilyen OMV verziófrissítés volt, de pontosan nem emlékszem. A rendszerlemezen is volt 100+ giga szabad hely. Újratelepítettem, és csináltam biztonsági mentést az openmediavault-backup pluginnal, dd módban. Ezzel kapcsolatba kérdezném, hogy ezzel hogyan kell visszaállítást csinálni? Találtam pár leírást, de nem éppen a két kattintásos verziónak tűnik.
-
lovi27
addikt
válasz
stingy2
üzenetére
Nálad valami más probléma lesz. Ez nem jellemző az OMV-re. Most mondhatunk okosakat, de a hibát neked kell megtalálni, mert egyedi. Az segíthet behatárolni, ha megfigyeled melyek azok a frissítések ami után gond jelentkezik. És mindig ugyanazok után vagy változó?
A hardver rendben? A 120GB sok mindenre elég, de nem bemondás alapján kell eldönteni, hogy van-e elég szabadhely. A docker óta jött új probléma, hogy csak frissítik az image fájlokat, de a régi feleslegeseket nem törlik le és ezért betelik a rendszerlemez. Persze csak akkor, ha a fájlok a rendszerpartíción tárolódnak.
-
stigma
addikt
válasz
stingy2
üzenetére
Hi, én OMV4 óta használom a rendszert, SSD-ről futott mindvégig, de ilyen jellegű bajom nem volt még, csak annyi hogy egy hosszabb ideje nem frissített rendszer nem indult el sajnos (kb3-4 hónapig nem frisssítettem).
A frissítéseket én is mostnában gyakrabban nézem , ha valami megjelenik, akkor havonta frissítem a rendszert, de eddig nem tapasztaltam hasonlót.
Hát ha használsz docker-t + watchtower-t, mellyel frissíted az imageket akkor én szétnéznék, mert volt már hasonló jellegű probléma a fórumban. -
stingy2
senior tag
válasz
szpeti40
üzenetére
120 gigás ssd-ről megy, csak az OMV van rajta, így biztos nem telt meg. Érdekes, hogy bizonyos frissítések után csinálja (csak épp előtte nem jelenti be, h gond lesz). Most kb. 1 évet ment gond nélkül mire beütött a baj. Eddig csak reinstall segített, legalább lefoglalom magam hétvégén.
-
stingy2
senior tag
Nos, ismét összef.sta magát az OMV a legutóbbi frissítéssel. (pedig már kéthetente frissítem). Az admin jelszóval nem engedett be. putty/root/firstaid majd admin jelszó csere, akkor 1x beenged. Utána ismét incorrect user/pass majd putty/root/ stb. Most lehalt az egész, már root-ként sem enged be. Évente 2-3 alkalommal játssza ezt el. Most már ott tartok, h inkább vennék egy 5 terás Icedrive tárhelyet, de akkor meg mit csinálok a nas-nak csúfolt lommal?

-
Celtis
veterán
válasz
Multibit
üzenetére
Nálam még 5.6.6-1 volt. Frissítettem én is 5.6.7-1-re és most már mennek a filmek, igaz nagyon lassan lehet elindítani. Viszont a médiatár frissítés 0%-on áll mint a cövek. Ha viszont elindítok egy filmet, akkor a háttérben a frissítés is fut. Ha leállítom a filmet, ott megáll a frissítés is.
Szóval itt az OMV-ben van még valami probléma. -
stigma
addikt
Hi, ahogy Tarokk79 fórumtárs is írja Nextcloud a legegyszerűbb , itt csak a NAS-ra és telóra fel kell tenni és utána 1-2 kattintás.
Én még Syncthing (Link) az amit ajánlok, mert "realtime" oda vissza tudsz vele szinkronizálni.Vagy ami faék egyszerű megoldás az lenne, hogy NAS-on csinálsz egy mappát melyet mindenki elér(ír/olvas mindenk eszköz), és ha mondjuk android-os eszközöd van akkor leszeded ezt a progit: SMBSync2
Ezzel tudsz menteni fontosabb mappákat is. A progi droid-ra ingyenes.(kb fél éve használtam utoljára)
és kb így nézne ki:
- backup mappa:
|->Telefon1
|->Telefon2
|->Telefon3
|->PC -
Kronk
őstag
Milyen backup megoldás javasolt, amivel az androidos telefonok tartalmát, leginkább a képeket lehet menteni OMV-re?
-
Celtis
veterán
válasz
Multibit
üzenetére
Milyen CE verziót használsz most?
Windowsos PC-n 19-es Kodival nincs gond. Viszont a boxaimon 9.2.x-es CE-van 18-as Kodival. Mindkettőn elképesztően lassú az nfs. A médiatár frissítés 5 perc után sem megy 0% fölé, egy filmet kínkeservesen elindítva pedig csak kép és hangfoszlányok vannak.Egyébként tegnap kipróábltam és a boxon linuxban felmountolva az nfs megosztást, megfelelő a sebesség. Anno amikor a NAS-t költöztettem fel is merült bennem, hogy eleve így csinálom, mert akkor egy esetleges NAS módosítás esetén nem kell tartanom attól, hogy az adatbázisban át kell írni a fájlok elérési útjait, hisz bármit felmountolhatok ugyanarra az elérési útra. Aztán elvetettem, mert ha a box indulásakor a NAS épp nem áll rendelkezésre, akkor sikertelen a mount és nem lesz elérhető a megosztás, csak egy újabb restart után.
-
lovi27
addikt
De, a 6-os Dashboard terve.
Soká fog még jönni, csak megtetszett azért tettem be. Most, hogy a docker miatt már nem kell állandóan masszírozni a pluginokat van másra is idejük. Látszik.
Először jönnie kell a Debian 11-nek. Még nincs pontos megjelenési dátuma, de valamikor július és szeptember vége közöttre teszik. És az eddigiek alapján csak utána még jó néhány hónap múlva lesz OMV6. Talán év végére. Talán...
-
Adamo_sx
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
Nekem is van/volt gondom NFS(OMV) - Kodi (RPi, Amlogic box, Libreelec/Coreelec-en) témakörben, szintén érthetetlen lassulások. Végül azzal kerültem meg a dolgot (amitől nekem még furcsább), hogy az NFS megosztást nem Kodiban csatoltam fel, hanem az alatta levő CE linuxon és Kodiban már a CE-ben felcsatolt "helyi" meghajtót használom. Fura módon így jó...
-
lovi27
addikt
válasz
Vektor77
üzenetére
Ez volt a válasz a kérdésemre: tekintsem úgy mintha a lokálos hálózaton lennék.
Eddig csak a megosztásokra figyeltem, mert nem volt többre szükség.
De most kipróbáltam és valóban a többi funkció is működik.BeeNiTTo
Ha jóba vagy a dockerrel próbáld ki wireguard-dal is. Most azt használom és azzal elérem a routert. Ha itt rákeresel a wireguard szóra találsz compose mintát is. -
BeeNiTTo
tag
van ddns em most is a plex miatt de pont azt szeretném hogy ne keljen kiengednem semminek a port ját a vpn-én kivül és igy érjem el a routerem admin felületét
-
Synaptic
senior tag
válasz
BeeNiTTo
üzenetére
Leírom én hogyan csinálnám :
- A nas-on portainerből telepitessz egy duckdns-t , vagy a routeredet , feltéve hogy valamilyen ddns kompatibilitása van beregisztrálod valamelyik free szolgáltatóhoz.
Innentől nem kell tudnod mi az ip címe.
-A routered vagy a nas -od webelérésének potját a 80-ast átteszed pl. a 8080 -ra
-Csinálsz 2 portforward-ot egyiket a 80-as másikat a 8080 porthoz és a hozzájuk tartozo belső ip-címhez .Kb ennyi
-
BeeNiTTo
tag
nemtudom számit e hogy a plugint használom nem a dockeres verziót!?
-
BeeNiTTo
tag
Igen belsőröl elérem
Ahol felcsatlakozom 0.1 van meg probáltam mobilnettel is. Nemjön be
-
BeeNiTTo
tag
Nekem 1.2 mivel van más router is
De nemérem el az 1.2 vel -
Nagymelák
senior tag
Sziasztok. OMV-re/be lehet java-t telepíteni? Ha igen mi módon?
-
BeeNiTTo
tag
Külsőröl
-
BeeNiTTo
tag
Kellene de sajnos nem megy
minden más ok -
BeeNiTTo
tag
Lenne még egy kérdésem
Openvpnt felraktam a nast elérem böngészni is tudok de a routerem adminfelületét is elszeretném érni mit kellene ehez engedéjezni?? -
lovi27
addikt
válasz
tradeelek11
üzenetére
Pedig már 2016-ban téma volt a fórumban.
-
Faby
senior tag
válasz
tradeelek11
üzenetére
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Melyik konfigban lehet átírni a külső HDD-k csatolási helyét? Egy konkrét helyre (/mnt/drive1 2 3 stb) szeretném csatolni, mert ha hivatkozni kell rá (mondjuk qBittorrent-ben) akkor körülményes a dev-disk-by-UUID etc etc elérés.
remélem érthetően fogalmaztam

Előre is köszönöm a segítséget.
-
BeeNiTTo
tag
Up:
Váltottam shinobi ra azzal rendben van
Erőforrásra is jobb -
BeeNiTTo
tag
Valaki aki használ motioneye-t tudna segíteni??
Synology-n surveillance stationt használtam ott tök jo kép volt a kamerákon
Most omv n motion-be hiába van beállitva a 30 fps. 4-5 öt ír és nagyon akad a kép??
Milyen beállitás lehet gondba??? -
daninet
veterán
válasz
kisskd
üzenetére
a régi nagyon rossz IDE usb bay-ek óta nem használtam ilyet, de azóta van ellenérzésem velük, hogy nem olyan megbízhatóak mint egy csatlakoztatott HDD, ezért is kérdeztem meg a dolgot.
Még megnézek 2U rendszereket, azt be tudnám győmőszölni valszeg, de kicsivel drágább lenne a spec táp meg alacsony profilos minden miatt.
Még megálmodom.
-
nagyfejü
őstag
Sziasztok!
Van egy S905x3 box ami smb megosztással mükodik egy OMV s gépről.
Szeretném xbox ról használni az omv megosztást.
Smb mellett lehet NFS megosztást is csinálni?
Az xbox csak azt tudja.
Ha lehet akkor hol találok kezdőknek szóló leirást az NFS beállitásról?
üdv -
kisskd
tag
válasz
daninet
üzenetére
Lehet én használtam rossz dokkolót/keretet, de több hasonlóval próbálkozásom alapján (nem OMV, de linux és win alatt is), én inkább keresnék nagyobb szekrényt/elegáns torony házat mellé.
Elindult, ment (sebesség nem volt kiemelkedő szempont), már ameddig ... mióta belső rackbe/gépházba költözött, azóta ismeretlenek a korábban gyakori problémák. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Van egy 12U rack-em amiben switch, router, kicsi NAS, szünetmentes stb bele van gyömöszölve. Eredeti elképzelésem az volt, hogy egy 3U rack PC lesz de nem fér be, szóval egy mini PC-t kell vennem.A kérdésem a következő: mi a tapasztalat USB HDD bay-ekkel? Mivel mini PC lesz az egyetlen módja, hogy 4 vinyót csatlakoztassak az USB-vel lehetséges. Használ valaki hasonló konfigurációt? Jól működik?
-
mzsol
tag
válasz
lovi27
üzenetére
Szia!
A monit -t parancsra kapott válasz Control file syntax OKA /var/log/monit.log fájl üres 0 mérettel. Gondolom ez így nem okés.
A másik két logot még nem néztem.Közben megnéztem és a syslogban van failed. Hogyan lehet webguiban megnézni hogy esetleg másolni is tudjam, most cockpit terminálban néztem.
-
lovi27
addikt
Emlékeztem, hogy volt valami... az OMV alá új hardver lett tolva. Bár lehet semmi köze hozzá.
De akkor még nehezebb a helyzet, mert már rendesen konfigurálva volt, működött is, csak történt vele valami. De mi?
Aludjunk rá egyet, holnap okosabbak leszünk.Jut eszembe! Használsz flashmemory plugint?
-
lovi27
addikt
Nincs üzenet vége, így nem látszik mi baja. Akkor lehet a hálózati forgalom figyelésekor nem tetszik neki valami, de az utolsó fehér sorban már azt írja az ellenőrzés sikerült.
Akkor hagyjad. A monit végül is fut és gyűjti az adatokat csak nem írja grafikonra.
Hiába frissíted bármelyik grafikont? -
lovi27
addikt
Majd akkor lesz természetes ha minden jól működik. Addig a hibalehetőségeket ki kell zárni!
Próbáld meg:
systemctl start monit.service
systemctl status monit.serviceAz volna jó, ha a szövegek közt a vastagon kiemelt két szó ott lenne zöld színnel:
Active: active (running) since -
lovi27
addikt
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
Az miért van ,hogy az /srv mappában az eddigi meghajtóim /dev-disk--by-label-(meghajtó név)-ként szerepeltek ,de most vettem a gépbe egy új hdd-t és az már /dev-disk--by-uuid-(hosszú számsor)-ként szerepel.
Megtudom ezt valahol változtatni ?
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139, 100% Akkumulátor
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Kèszletről,azonnal vihető 9060XT! Már kamatmentes rèszletre is! Èrdeklődj!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Nekem végülis jó úgy is csak furcsa volt ,hogy a régiek név szerint vannak csatolva ,ennél meg sehogy sem tudtam megoldani. Még egy kis (néhány száz GB-os