Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Vége a dalnak: leállt az iPhone Air gyártása
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Rossz hírek a Galaxy S26-ok teléjét illetően
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
sunnyboy123
csendes tag
Köszi a segítséget, időközben kiderült, hogy a port forwardinggal volt a gond(ami akkor lett számomra világos, mikor a routerben DMZ-be rakva a szervert minden szépen működött.)
Az időzített kikapcs-bekapcs is működik, miután a BIOS-ban megtaláltam hozzá a beállítást.Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek beüzemelve torrent kliens(pl transmission) openvpn-nel? A youtube-on láttam TDL videóját(https://www.youtube.com/watch?v=aPkRz0U_IPo&t=504s) és gondoltam kipróbálom magam is, viszont a tutorial OMV4-hez készült. OMV5-ön Portainerrel nem sikerül beüzemelnem...
-
-
lovi27
addikt
válasz
mrhitoshi
üzenetére
Ritkán téma a biztonság, de ha beszélünk róla az mindenkinek hasznos lehet.
A hackerek okos, a szakmájukat igen csak értő emberek, de az csak a filmekben van, hogy leül a komputer elé, 10-15 másodpercig veszettül veri a billentyűt és máris akárhová belépett. Mese habbal. Egy jó erős (kis- és nagybetűk, számok, írásjelek) és kellően hosszú (min. 15-20 karakteres) jelszó nagyon sok mindentől megvéd. Ráadásul a hackerek okkal támadnak: pénzért vagy információért. Nem hülyék a semmiért kockáztatni, időt és energiát pazarolni.
Sokkal inkább megszerzik, kicsalják a jelszót, mintsem feltörik az eszközt.Annál is inkább mivel a próbálkozások ellen könnyebb védekezni. Használja a fail2ban plugint és újabb támadási módoktól védi magát. Amit lehet tovább fokozni, csak legyen hozzá megfelelő tudás, elegendő pénz és kellő fegyelem, mert egy pillant alatt semmit nem ér az egész, ha például a mobilunkról megszerzik a belépéshez szükséges információkat.
-
paizinho
tag
Sziasztok!
OMV5+Docker+CUPS témában tudnátok segíteni ? Elakadtam, olvasgattam, nem jutottam előrébb.
Előre is köszönöm.
-
stigma
addikt
válasz
mrhitoshi
üzenetére
Hi, lehet VPN is és van más megoldásos , mégpedig pont nemég jött ki a cikk a Nexcloud Blog oldalon:
https://nextcloud.com/blog/security-in-nextcloud-how-to-block-99-9-of-attacks/Én még csak sima jelszavas belépést használok, viszont szerintem a napokban fogom a 2 faktoros hitelesítést bekapcsolni, de elötte elolvasom a cikket, ki mit ajánl.
-
mrhitoshi
veterán
Nem tudom, hogy jó helyen teszem-e fel ezt a kérdést, de biztonságtechnikai kérdésekben annyira nem vagyok otthon.
Működik a NextCloud a NAS--omon, egyelőre egy LetsEncrypt konténerrel egybekötve. [link]
A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen konfiguráció milyen mélységig biztonságos, ha ki van rakva a netre? Ugye szeretném elérni az adataimat telóról is, ha távol vagyok, és nem szeretnék találkozni kéretlen személlyel a NAS-omon. Érdemes lehet esetleg egy VPN-t (is) beállítani a távoli eléréshez ? -
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Patice
üzenetére
Szia Patice, végül nem vártam meg az 5040-es procit, amit írtál
. Igyekszem utána olvasni azoknak, amiket írtál.Munkahelyen kell linuxoznom, meg Dockerrel is foglalkozok. Hogy jobban fejlődjek a routerre is OpenWRT-t raktam fel. Közben ismerkedtem a Docker Compose-val. Python kapcsán meg a virtuális enviromentekkel. A következő lépcsőnek a kubernetes-t gondoltam, de a virtualizálás is érdekesen hangzik számomra.
Végül is azért vettem "drágább" gépet, hogy tudjak rajta tanulni, amit a munkahelyen is esetleg tudok majd használni
. Szóval az érdekel, hogy hogyan érdemes csinálni és örülök, ha fejlődnöm kell közben.Szerintetek inkább a home server fórumba írjak?
-
válasz
Tarokk79
üzenetére
Nalam omv 5 + docker, az első háromról tudok nyilatkozni dockerbol futnak gond nélkül
Bar ujabban transmission helyett inkabb qbittorrent a nyerő, jobban kihasznalja a processort
Plex helyett pedig Emby, ha nincs net akkor is működik es kevesebb a számomra felesleges sallang. -
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok,
Az alábbi alkatrészekből szeretnék a napokban összeszerelni egy szervert:
FRACTAL DESIGN Node 304
ASRock H370M-ITX/ac
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4 2666MHz
Western Digital 6TB SATA3 WD60EFAX (egyelőre egy, majd több)
SAMSUNG 970 EVO PLUS 500GB M.2 PCIe 3.0 2280 SSD
be quiet! Pure Power 11 300W Bronze
i5-9500T OEM
Alpenföhn Ben Nevis 12cmAmit majd futtatni szeretnék azok a következőek:
Valami NAS program (feltehetőleg OMV van értelmes alternatíva). Tudom, hogy OMV fórum, de pont ezért ti jobban ismeritek a konkurenciát
.
Transmission,
Plex és kiegészítői,
NextCloud,
Rocker.Chat,
Python (Jupyter notebook),
...Mi legyen az alaprendszer? Egy OMV 5-öst rakjak fel és a többit meg Dockerben futassam, vagy legyen egy alaplinux és arra pakoljam a dolgokat? Egyáltalán lenne/van értelme, hogy az OMV-t dockerbe futassam?
Olvastam, hogy van részletes telepítés leírás az összefoglalóban, de mire figyeljek esetleg még?
Egyelőre az SSD-re akarom a rendszert és a HDD-re a letöltést, de ha belőttem, akkor lehet vennék még HDD-ket és akkor RAID-be raknám, hogy legyen egy HDD-re hibatűrés. Emiatt a telepítésnél csináljak valamit pluszban?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
válasz
sunnyboy123
üzenetére
Az a 43-as port 443-as lesz.
Nekem volt régen ilyen ki be kapcsolgatás.
Autoshutdown-al lekapcsolt és a bios-ban állítottam be, hogy pl reggel 6-kor kapcsoljon be. -
sunnyboy123
csendes tag
válasz
lovi27
üzenetére
Köszi a gyors választ! Tehát ha jól értem, akkor a 80 és 43 portokat kéne használnom..hamarosan ki is próbálom...
Egy más jellegű kérdés: Lehetséges lenne úgy beállítani az OMV5-öt, hogy mondjuk éjfél körül kikapcsoljon a Nas(nem készenlét), reggel 7 órakor pedig bekapcsoljon?(Már keresgéltem a fórumon a témában, de nem egyértelmű a az autoshutdown, wakealarm, WOL plugin működése/használata.)Köszi a segítséget!
-
lovi27
addikt
válasz
sunnyboy123
üzenetére
"ide nem tudtam szépen beilleszteni" Milyen szerencse.
Pedig kezdtem örülni, hogy végre valaki tekintettel van a fórumra...A Let's Encrypt a 80-as porton ellenőriz. Amíg nem működik ahogy kell használd a névleges portokat. Csak utána variálj velük.
-
sunnyboy123
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémával fordulnék hozzátok:
Szeretném telepíteni az openmediavault alá a Seafile nevű privát felhőszolgáltatást egy konténerbe, viszont elakadtam a telepítés folyamán.Mivel nem találtam konkrétan OMV5-höz készült Docker-es leírást, ezért a a hivatalos Seafile dokumentációt vettem figyelembe.
(https://download.seafile.com/published/seafile-manual/docker/deploy%20seafile%20with%20docker.md)
Sikerült is elindítanom SSL-nélkül, viszont úgy nem lett volna biztonságos a netre port-forwardingolni, szóval letöröltem, és megpróbáltam feltelepíteni, ezúttal engedélyezve az SSL-t a Letsencrypt segítségével(része a dockernek)-a hivatalos leírás alapján. A container-deploy megtörtént, a memcached és a mariadb container fut szépen, viszont a seafile container nem tud elindulni, helyette hibával kilép.A log a Portainer felületén: https://pastebin.com/cwm6dNRs (ide nem tudtam szépen beilleszteni)
Az a sejtésem a log alapján, hogy a Letsencrypt modul konfigurálásában lesz a hiba, csak sajna elakadtam a megoldással.Egyébként ahogy azt kell, létrehoztam egy domaint a DuckDNS segítségével és ezt az email címet adtam meg a docker-compose config fájlba( [kép] )...valamint a routerben is továbbítottam a 8080-as és a 4443-as portot.
Bármilyen segítséget, hozzászólást nagyon köszönök!

-
paizinho
tag
Sziasztok !
OMV5 print server témában szeretnék segítséget kérni.
A Docker hub-on elérhetőek közül ezt telepítettem : olbat/cupsd.
Telepítés után Add printer és Search printer funkcióval is próbáltam az USB portra csatlakoztatott nyomtatómat működésre bírni, sikertelenül. CUPS - Braile...-ként ismerte fel, kiválasztottam a nyomtató típust, beállítottam, hogy ossza meg, beállítottam lapméretet,stb, mentettem, ott volt a listában.
Már a CUPS admin felületéről indított Print test page-t sem nyomtatta ki. A nyomtató a szerver megosztott erőforrásai között (Win10-ről "nézve") nem jelent meg (a share-lt könyvtárak ott vannak).
Ti milyen megoldást használtok? Próbáltam megoldást keresgélni, de nem jöttem rá mi lehet a nyitja a problémámnak.
Köszönöm, ha próbáltok segíteni. -
válasz
tama777
üzenetére
Hasonló a felosztás nálam is, annyi különbséggel, hogy minden éjjel rsync-el mentés készül egy másik HDD-re.
Nem tragédia ha behal a meghajtó az OMV alatt, Docker meg nem piszkál bele a rendszerbe, és aki veszi a fáradtságot, hogy kicsit utánaolvasson és megértse a dockert rájöhet, hogy mennyivel egyszerűbb az élet. Pl transmission telepítése nem igényel 1 percet se, hasonló a Plex, de a többi is nagyjából ennyi idő, parancssorból.
Itt lehet nézgelődni, művelődni: Awesome docker, angol tudás nem hátrány!
A LinuxServer-es konténerek pedig igencsak szájbarágós leírást tartalmaznak.
Hátha valakinek segít... -
tama777
tag
válasz
szpeti40
üzenetére
Igazán nincs mit, lényeg, hogy az új helyen lévő config mappád jogosultsága egyezzen meg az elődével, illetve a biztonság kedvéért az eredeti config mappát addig ne töröld, amíg nem működik minden rendesen! (Én pl. hetente készítek róla biztonsági mentést, mivel a rendszer SSD-m ketté van osztva és a Docker config mappám van a 2. partíción. Már volt, hogy behalt az OMV-m (saját hibámból) és újra kellett raknom, ilyenkor csak visszamásolom a config mappát, létrehozom a konténereket, és működik újra minden, mintha semmi sem történt volna!)
-
akos_g
csendes tag
Sziasztok! Ma reggel odaraktam egy torrentet, amit szépen le is tudtam tölteni, de a transmission remote és a webes felület szerint sem seedelek vissza semmit.
Tegnap izzitottam be a gépet, meg nagyon új vagyok ebben a témában. Kell valamit külön beállítani a seedeleshez, vagy elvileg azt már alapból tudnia kellene?
Ja, OMV 3
-
tama777
tag
válasz
tama777
üzenetére
Pontatlanul írtam az első lehetőséget, elnézést!
1. Ha a Docker konténerek létrehozásakor a "/sharedfolders/DockerConf"-os útvonalat használtad, akkor elég a Megosztott mappáknál átállítani a "DockerConf" mappád meghajtóját (próbálva, semmit nem állítottam, csak a meghajtót módosítottam és rendben működik a dolog). Ezután újraindítod a Docker-t vagy a géped és az új helyen lévő könyvtáradból dolgoznak a Docker konténerek.
-
tama777
tag
válasz
szpeti40
üzenetére
Nem hinném, hogy magától átköltözne, szerintem csak minden konténert újra kreálna az alap beállításokkal.
Ha azt szeretnéd, hogy minden ugyanúgy menjen, mint eddig (pl. Plex ne kezdjen újra adatbázist készíteni, Torrentjeidet ne kelljen újra hozzáadogatni), akkor csatold fel az ssd-t, másold át a komplett "DockerConf" mappádat az SSD-re (a jogosultságokat ellenőrizd, hogy a Docker-ben használt felhasználód tudja írni-olvasni).Innen 2 választásod lesz:
1. Ha a Docker konténerek létrehozásakor a "/sahredfolders/DockerConf"-os útvonalat használtad, akkor elég a Megosztott mappáknál átállítani a "DockerConf" mappád elérési útvonalát (próbálva, semmit nem állítottam, csak az útvonalat módosítottam és rendben működik a dolog). Ezután újraindítod a Docker-t vagy a géped és az új helyen lévő könyvtáradból dolgoznak a Docker konténerek.2. Ha a Docker konténerek létrehozásakor az "/srv/dev-disk-by-label-XXXXX/DockerConf" útvonalat használtad, akkor minden konténerednél újra be kell állítanod az új elérési útvonalat.(pl.: Portainer-ben: Duplicate/Edit)
-
Soderes
senior tag
válasz
sunnyboy123
üzenetére
Nincs funkcionalitásbeli különbség. Csak a Docker-t nehezebb beconfigolni.
Van ahhoz is leírás, hogy kell.
De mivel új vagy ebben ezért nem ajánlom. -
-
lovi27
addikt
válasz
sunnyboy123
üzenetére
Szomorú, ha lenne.
(#12070) szpeti40
Ez így nagyon windowsos gondolkodás. Nincs "meghajtó szerkesztés".
Először az adott mappánál törlöd az összes használt megosztást, azaz ne legyen használva sehol. Majd törlöd a megosztott mappák közül.
Megosztod az új (SSD) mappát a Megosztott mappák menüben, majd mindenhol ahol a régi is meg volt osztva. Ez a sima Linux rész. De hogy a Dockerben ezt hogyan jó levezényelni és mivel jár azt kérdezd meg a dockeresektől, ugyanis a konfigok eltűnnek a csere idejére. -
sunnyboy123
csendes tag
válasz
Soderes
üzenetére
Köszönöm szépen a gyors válaszokat!
Már intézem is az SSD beszerzést.(találtam itt használtba' egy 500 napot futott, de 100/100 darabot, azt hiszem a célnak megfelel)Igazság szerint virtualboxban előzőleg kipróbáltam az OMV 5-öt, és észrevettem , hogy plugin-ok helyett már dockerekkel lehet szórakozni...annyira nem vagyok tisztában ezeknek a dockereknek a működésével, esetleg van valami funkcionalításbeli különbség egy adott alkalmazás dockeres(OMV 5) és plugin-os(OMV4) változata között?
-
Ha megosztott mappáknál, egy adott mappánál szerkesztem a meghajtót, akkor a tartalma is átköltözik?
Van egy mappán (DockerConf), amiben a docker konfig mappák vannak, és át szeretném költöztetni HDD-ről SSD-re és gondoltam a meghajtót kicserélem a szerkesztésnél és annyi.
Ennyivel le is tudnám a dolgot? -
Soderes
senior tag
válasz
sunnyboy123
üzenetére
Nem ajánlom hogy rendszer HDD egyben adat HDD is legyen. Persze megoldható. De bonyodalmakkal járhat később.
Nem egy jó megoldás.
Én 1 évig használtam USB-ről a rendszert. Avval az a gond, hogy egy idő után feldobja a pacskert váratlanul.Valami 16GB - 120GB SSD (akár használtat) bele vágsz és rendben lesz.
Nekem az első NAS-om egy Athlon 64 2,6 GHz (1 magos) 2GB Rammal. Minden ment rajta tökéletesen : Transmission, MiniDLNA, cloud stb. Sose ment fel 60% magasabbra a CPU kihasználtság. A memória használat se 20%-nál.
És én még IDE HDD-ket használtam benne.Szóval megfog felelni a célnak. Nem fogsz benne csalódni.
Igen, simán megoldható hogy le kapcsoljon a HDD, ha nincs rajta terhelés. A nextcloud-nál is készenlétben vágja magát. Ez nem probléma neki.
Kezdetben én OMV 4 telepítenék a helyedben. 5-ös lehet macerás lesz neked, ha kezdő vagy. (Docker miatt)
-
sunnyboy123
csendes tag
Sziasztok
Nemrég úgy döntöttem hogy hasznát veszem végre az itthon kallódó Asrock ION 330 mini pc-nek és NAS-t varázsolok belőle. Elképzelésem szerint a fő tárolóegység egy(SSD-re váltás miatt használatlan) 1TB-os Toshiba laptopvinyó lenne, a OMV rendszer pedig egy ősrégi 320 GB-os Seagate merevlemezről futna.Az a nagy helyzet, hogy a gépben alapból 2 sata van, az egyikre menne a terabájtos lemez, a dvd író helyére pedig a másik.
Ha esetleg valaki tudna válaszolni az alábbi kérdésekre azt megköszönném:
-Jó ötlet-e a telepítés után Gparted-del átparticionálni a 320 GB -os HDD-t úgy, hogy a rendszernek maradjon 32 GB hely, a többi pedig adattárolásra legyen használható? Vagy inkább érdemes lenne venni egy használt SSD-t és azt tenni sata csatlakozóra(akkor a Seagate menne sata-usb átalakítóval egy usb 2.0-ás portba).Gondolkodtam az elején a pendrive-os futtatással is(flashmemory pluginnal), de a hozzászólások alapján inkább letettem erről.
-Sajna nem egy combos gépről beszélünk(2GB DDR2 RAM, intel ATOM proci ), szerintetek az OMV + néhány container(Nextcloud, transmission,miniDLNA) elfutna még rajta vígan?
-Megoldható az OMV-vel, hogy az terás vinyó automatikusan leálljon, ha éppen nincs használatban?(nem tervezek folyamatos-letöltést feltöltést a hálózaton, viszont a Nextclouddal kapcsolatban bizonytalan vagyok, hogy az mennyire "használja le a merevlemezt, ill. engedi-e egyáltalán kikapcsolódni")
Esetleges válaszokat előre is köszönöm!!
-
mrhitoshi
veterán
Sziasztok!
Feltelepítettem a Nextcloudot dockerrel (a 18.03?-as verziót), minden szuperül működik, szinkronizál, megy a proxy, tudok rá csatalkozni telefonnal is, viszont akadt egy fura gondom.
Volt egy rakat adatom másik felhőben, ahonnan szeretném átmenteni a dolgokat a saját felhőmbe. Most ugye 40GB-ról beszélünk és ezres nagyságrendben vannak a fájlok száma is. Nem szeretnék napokat azza tölteni, mire ad1 a desktop app felszinkronizálja nekem, vagy d2 webgui-n keresztül feltöltögetem manuálisan. Emiatt ftp-n, lanon keresztül feltoltam a dolgokat. Tudom, ez annyira nem jó ötlet az adatbázis és a felhasználó jogok miatt, ami be is igazolódott. Jelenleg minden működik a feltöltött dolgokkkal is, egyet kivéve, hogy bizonyos mappákban ha belemegyek webgui-n keresztül, akkor ott azt írja, hogy nincs jogosultságam feltölteni/módosítani dolgokat. Olvastam kicsit utána, hogy ha futtatok egy occ-vel files:scan-t, akkor megoldódhat a gond, de nem oldódott meg ezzel sajnos. Próbálkoztam jogosultságok beállításával ssh-n, de ez sem vezetett semmilyen eredményre.
Van valaki ezzel kapcsolatban valamilyen ötlete ?
Vagy valami másik módszer, hogy a kezdeti nagy fájlmozgatásokat gyorsan eltudjam végezni ? -
Soderes
senior tag
-
stigma
addikt
válasz
Soderes
üzenetére
Hi, nginx-et pluginból tetted?
Nem tudom tudok a segíteni, de nginx nem véletlen a 80-as poror használja, mint az OMv belépési oldala?
Ugyanazt a parancsot írja amit te már próbáltál (omv-firstaid) , de most más ötletem nincs, amx annyi hogy az nginx-et kapd le és úgy néz meg. -
Soderes
senior tag
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy pár napja nem tudok a Webui-ba belépni. Elfogadja a webfelületen a felhasználó/jelszót, de nem tölti be. A root-ban minden tökéletesen működik.
omv-firstaid-ben változtattam jelszót, töröltem a cache-t, nginx-et újraraktam.
Egyik sem hozott eredményt.Amúgy jól működik minden Putty alatt.
Tippeket, tanácsokat, megoldásokat várok.
Köszi!
-
Bishi
tag
válasz
lovi27
üzenetére
Köszi!
Amikor nem indult át lehetett menni edit modeba ahol választhattam, hogy indítom el az OMVt. Ott átírtam manuálisan a driveot sde-ről sdd-re, éls azóta elindul szépen. Ez elég vagy ekkor is jobb, ha telepítem a grubot, ahogy írtad?
Illetve a régi rendszer (OMV4) egy Nvmes ssdn van. Nem szándékozom majd használni, de érdekes, hogy amikor fullba telepítettem az sde-re az OMV5-öt, azóta választható menüpont az nvme indítása is. Amit nem próbáltam, hogy elindul-e. IGazából erre nem is volt szükségem, valahogy csak bios alapján jobban tetszene ha választhatnék bootot, és a 2 drive nem is tudna egymásról pl. külön grubbal.
De ha az OMV5 megy majd teljes funkcionalitással - mindent docker compose-al akarok beállítanii -, akkor már nem lesz szükségem az OMV4-es driveomra - csak az alaplap alján van, és szét nem szedem a gépet.
Max majd kap valami szerepet, vagy átmásolom majd rá az OMV5öt. Addig meg elérhető a satas driveon az OS.
Az IOMMU hibát meg írja azóta is, de nem az állította meg mint kiderült, hanem a pendrive kivétel okozta drive elcsúszás. -
-
lovi27
addikt
válasz
Fortum
üzenetére
Szia Merevlemezt nem lehet megosztani, csak könyvtárakat. Sikerült a fájlrendszer létrehozása, most hozzál létre mappákat, amiket majd megosztasz (Film, Zene, stb.).
Az OMV4-ben a Docker egy plugin. Ha a Docker telepítése sikerült, akkor olvass utána vagy az oktató videókban nézd meg hogyan kell telepíteni Docker alá egy alkalmazást. Ezt egy-két mondatban nem elég elmondani.
-
Fortum
tag
Sziasztok!
Gyakorlásképpen egy feldobtam az OMV 4.1.35-1-et a gépemre. Olyan problémám van, hogy amikor leformázom a HDD-t eltűnik, és nem tudom megosztani. Mit csinálok rosszul ? Nem akarok RAID-et csak szimplán ki akarom próbálni a PLEX-et és a mappamegosztást.
HDD: 1db 1TB Hitachi HUA72201
Másik probléma: Felraktam az omv extrákat, de a Docker-ben egy plugint sem látok.
-
rbtn
csendes újonc
Hello újból!
Egy PRIME A320M-K 7gen. laphoz többször telepítettem az OMV5 ami hibával és nem települt, UEFI BIOS : EZ Flash, úgy látszik nem szereti. Próbáltam az OMV4-et 4.1.22-1 az sikerült működik vele, de frissítés után 4.1.35.1 már nem bútol be. Hibára megy, bootoláskor meg áll, és vége.
Az OMV4 vinyóját, hogy legyen egy kis hely rajta, alapból próbáltam a particióját kicsinyíteni (GParted) ami eddig ment régi alaplapoknál. Ennél az alaplapnál is írta, hogy minden ok megcsinálta, de újra indításkor ismét bootolási hibára ment el.
Az alaplap jó Debian10, a Win7 és Win 10 alapból szépen működik rajta.Valaki találkozott hasonló problámával esetleg ötlet?
-
fonok87
aktív tag
Sziasztok!
Sz*rban vagyok...
Éppen megérkezett a csere HDD, de úgy látszik későn... pont a hét elején vettem észre, hogy I/O hibát írt ki a régi lemez, aztán megnéztem SMART mit mond, pirosat... eddig működött, de miután újraindítottam a szervert (már clonezillával):ata3: COMRESET failed (errno=-16)
Egyik linux se látja a lemezt (OMV, Clonezilla live, gparted live). Meg lehet valahogy menteni róla az adatokat? Egyáltalán mit tudok megpróbálni? A partíció rajta ext4. -
Bishi
tag
Ma próbáltam feltenni az OMV5-öt, egy Ryzen 3 2400G-s gépre és ezt a hibát kapom az install utáni restartkor:
"AMD-Vi: Unable to write to IOMMU perf counter."
OMV4-el ment ez a gép. Biosban engedélyezve az IOMMU, és a Virtualizáció. SSdre telepítettem az OSt.
Tudja valaki, hogy mi a megoldás? -
válasz
szpeti40
üzenetére
Na ennek a problémának a kiderítésére felraktam a netdatát, de nem sokra jutottam vele

Ma is pörgette valami, kaptam is az emailt, de nemtudom visszanézni, hogy mi volt az, akkorra nincsen diagram

Valakinek valami ötleg?
Gondolkozom, hogy újrarakom az egészet, de unraid-re is gondoltam már.
Ti mit csinálnátok?A rendszer ssd-n, 12Gb ram, swap nincs.
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
tradeelek11
üzenetére
-
doberman
senior tag
válasz
kinghaxor
üzenetére
én még "lemaradtam" a 4-es omv-nél. a Biztonsági mentés funkció eddig még mindenre gyógyírt hozott - nem tudom, hogy az 5-ösben van-e. de gyakorlatilag azt tudja, hogy a rendszer partíciót rsync-el lemásolja... ergo ha össze is borul, ha van boot akkor csak fel kell másolni a mentést és máris működik...
3 féle mentést tud:dd – A dd klónoz az egész meghajtóról egy tömörített lemezképet.
fsarchiver – Az fsarchiver klónoz minden partíciót egy archív fájlba.
rsync – Az rsync szinkronizálja a fájlokat egy célmappába. -
Bishi
tag
Szeretném a NAS-omat (meg más gépemet is) befogni koronavírus kutatásba segíteni. Nem tudjátok hogy kéne?
Melyik foldingathome docker alkalmasabb erre?
Ha jól sejtem dockerben foldingathome-ot kellene beüzemelnem, és Any disease-t kell kiválasztanom a webes felületen. Csak ennyi lenne?
Feltettem egy 5 éves imaget, aztán gondoltam egyet felrakok egy pár napost, de az mintha nem működne. Azt meg nem tudom h mit csinál az 5 éves. -
lovi27
addikt
válasz
kinghaxor
üzenetére
Örömmel olvasom, hogy megint minden működik, de sajnos szinte lehetetlen az ilyen esetekben valósan segíteni. Általában vagy vissza se szólnak, vagy ha el is mondják mit csináltak mint te is, az szinte mindig az újratelepítés. Így az ok nem derül ki. A belső állapotokat lekérdezni és az alapján megoldást javasolni viszont csak a fejlesztőktől várható megoldás. Bár az sem 100%-os, mert tőlik is olvastam már, hogy telepítsd újra. Talán megoldás lenne az Összefoglalóba beleírni, hogy minden kezdő felhasználónak kötelező legalább ötször újratelepíteni és beállítani az OMV-t.
Legalább a hibák 90%-ka megszűnne.
Elég sok backup-ot felkínál az OMV, de szerintem a legbiztosabb megoldás még mindig a rendszerpartíció klónozása. Persze, hogy ezentúl több mindent magunknak kell megoldani (docker), így valószínűleg ezt a nézetet is finomítani kell.
-
kinghaxor
aktív tag
válasz
lovi27
üzenetére
Újratelepítettem és be állítottam újra mindent amit használok. A telepítés után megint minden működik. Bejön a webgui is, be is tudok lépni. Nem értem mi történt vele, de szerintem csinálok egy biztonsági másolatot a rendszerről mert elég sokáig tart mindent megcsinálni, beállítani az elejétől. Van erre esetleg valami bevett módszer vagy klónozzam imagebe a meghajtót? Ki hogyan csinálja?
-
nemurea
aktív tag
válasz
boatkiller
üzenetére
Körülnéztem a hibaüzenetre, már ezen a fórumon is felmerült, de ott nem láttam megoldást, meg az még 2016-os poszt volt. A google is a https://forum.openmediavault.org/
-ra mutat, ami most nem működik. A tárolt változatban adtak egy tippet, próbáld ki azomv-aptcleanparancsot, majd böngésző cache törlés.
"ryecoaaron wrote:From the command line, run
omv-aptcleanassuming you have omv-extras installed. Clear your browser cache as well."Remélem, segít.
-
válasz
lovi27
üzenetére
Az első megjelenestol hasznalom en is, de ha valami gebasz előjött az mindig a saját figyelmetlensegem volt, leszamitva amikor pendriverol futott es az felmondta a szolgalatot.
Freenassal elotte tobb gondom is volt.
Jo rendszer ez, a docker meg nagy kenyelem, nem kell pilotavizsga hozza csak kicsit utana kell olvasni, ilyenkor a gugli baratunkhoz fordulok, sokat tud segiteni.
-
lovi27
addikt
-
tradeelek11
Topikgazda
Segítségeteket szeretném kérni
RaspberryPI 4 4Gb, Openmediavault5,
Ez alapján szerettem volna feltenni a:
https://dbtechreviews.com/2020/03/how-to-install-nextcloud-on-openmedivault-5-with-remote-access-and-ssl/NextCloudot a Container listaba, látom is mind a 4et és fut is de...
nextcloud-letsencrypt és a nextcloud-proxy ban ezt kapom:“standard_init_linux.go:211: exec user process caused "exec format error"
A telepítő scriptben annyi változtatást csináltam, hogy “image: mariadb”
helyett “image: linuxserver/mariadb” tettem mert hibával kidobott.Van egy Asus RT-AC66U_B1 Routerem abban a külső 80as és 443as portot
ráirányítottam a Raspberry IP cimére. A duckdns.org-on csináltam egy domaint
Azt adtam meg VIRTUAL_HOST= és itt - LETSENCRYPT_HOST=
LETSENCRYPT_EMAIL= pedig azt a gmail címet amivel a domaint csináltam.Ha valamit elb@sztam csak nyugodtan (még Láma vagyok), segítségeteket előre is
Köszönöm. -
kinghaxor
aktív tag
válasz
lovi27
üzenetére
Semmit nem csináltam a routerrel. Maga a router kb 4 hónapos tehát annak biztosan semmi baja. Plusz ezen kívül minden működik az OMV-n is. A torrent, sftp, dlna, rsync is megy. Net is van és azon keresztül elérem a szervert. A bejelenkezési oldalt is. Minden ugyan úgy megy ahogy eddig, egyedül a remote access app nem. Az miatt tűnt fel, hogy nem tudok belépni a szerverre mert mindig vissza dobja a bejelentkező ablakot. Tegnap este még jó volt. Viszont nekem nem megy folyamatosan a szerver. Este lekapcsolom amikor nincs használva. Remote acess-ből le lehet állítani wake on lannal pedig indítom amikor kell. És mivel minden működik, tuti, hogy az OMV-ben szállt el valami.
-
lovi27
addikt
válasz
kinghaxor
üzenetére
Első időktől, 8 vagy 9 éve használom az OMV-t, de sose volt vele ilyen probléma. Magától nem csinál ilyet. Pont az előtted hozzászóló társnál derült ki, hogy az OMV-re panaszkodott, de valójában a router-ével variált és ezért megszűnt az internet elérése. E miatt küldött (jogosan) hibaüzenetet az OMV.
Ezért azt javaslom gondold végig, hogy mi változott meg a rendszerben a legutolsó sikeres bejelentkezés óta és akkor lehet már te is rájössz a megoldásra. Ha nem, akkor mondd el nekünk és akkor nagyobb esély van, hogy tud valaki segíteni.
-
kinghaxor
aktív tag
válasz
lovi27
üzenetére
Próbáltam ugyan arról a gépről chrome-ból és explorer-ből, próbáltam telefonról chrome-ból de egyikből sem megy. A catche törlést is próbáltam. Viszont az OMV remote free sem megy. Az pedig egy külön applikáció androidra. Abban is meg kell adni a webgui felhasználó nevét és jelszavát és az sem működik. El fogad mindent de be az sem tölt.
-
kinghaxor
aktív tag
Sziasztok. A mai nap folyamán valamiért nem tudok belépni hálózaton keresztül az OMV-be. Se helyi hálón se interneten keresztül. Maga az oldal mindkét esetben megjelenik majd ha beírom az admin nevet és a hozzá tartozó jelszót akkor látszólag tovább enged de maga a felület nem lép tovább. Ugyan úgy ott marad a bejelentkezés felületen. Parancssoron keresztül a root és hozzá tartozó jelszó megy. Működik az apt update és az apt - y full-upgrade parancs is. Próbáltam omv-firstaid-en belül a jelszó változtatást, el is fogadja de ugyan az történik. Próbáltam a configure web control panel és a clear web control panel catche parancsokat is de nem oldják meg a problémát. Van valakinek ötlete?
-
boatkiller
tag
Sziasztok!
Sajnos ellszált a webGUIm. Először csak mindig visszadobott bejelentkezéskor. Miután az omv-firstaid parancsot használtam SSH-n keresztül és kitöröltem a cache-t. Ez látható:
Error #0:
OMV\Exception: Failed to read file '/var/cache/openmediavault/cache.omv\controlpanel\login_js.json' (size=0). in /usr/share/php/openmediavault/json/file.inc:207
Stack trace:
#0 /usr/share/php/openmediavault/json/file.inc(223): OMV\Json\File->getContents()
#1 /usr/share/php/openmediavault/controlpanel/controlpanelabstract.inc(173): OMV\Json\File->read()
#2 /var/www/openmediavault/index.php(46): OMV\ControlPanel\ControlPanelAbstract->render()
#3 {main}
Valami ötlet,hogy miként lehetne működésre bírni újra? -
lovi27
addikt
Technikai okok miatt a https://forum.openmediavault.org/ fórum a jövő hét közepéig zárva!
-
válasz
boatkiller
üzenetére
Lottóznom kellene.
-
stigma
addikt
válasz
mrhitoshi
üzenetére
Hi, én már egy ideje Nextcloud-ot használok és tökéletesen megfelel.Én csak adatok elérésére használom, sync-re nem. Telefonos Droid app-al ami ingyenes a képek szinkronizálása megoldható, de én egyenlőre letiltottam.
Jelenleg a Nextcloud Hub (version 18) érhető el, amiben már egy csomó alkalmazást beleintegráltak.Ezen kívül TDL (TechnoDadLife) videói között youtube-on pont most tette fel a FileCloud-ot ami kb megegyezik a Nextcloud-al, de pontosan nem néztem utána mi előnye és hátránya van.
-
vadkörte
addikt
válasz
boatkiller
üzenetére
Esetleg túl szigorú tűzfalszabályok? (ha nem DNS)
-
válasz
boatkiller
üzenetére
DNS?
-
válasz
mrhitoshi
üzenetére
Ugy tudom hogy a nextcloud az owncloud utojda, ugyanaz az eredeti fejlesztoje.
Nextcloudot hasznalok, dockerbol pillanatok alatt felteheto.
Fenykepeket nem nevezi at datum szerint feltolteskor mint a Dropbox androidon, más kulonbseget nem vettem észre, nincs eszkoz limit.
Httpsen kommunikal. -
mrhitoshi
veterán
Sziasztok!
Olvasgattam már a fórumban, de igazából egyéni véleményekre vagyok most kíváncsi, hogy mik a tapasztalatok owncloud-al és nextcloud-al ?
Szeretnék felrakni egy felhő szolgáltatást a NAS-ra, de igazából ez az első, hogy ilyet csinálok, és nem nagyon vagyok képben a különböző szoftverek képességeivel.
Ebben a témakörben az is érdekelne, hogy a telefonos applikációk milyen mőniségűek ? Láttam, hogy van Owncloud és Nextcloud app is, de pl Owncloud-nál fizetős az automatikus szinkron. Nem drága, de ha van jobb, ésvagy olcsóbb megoldás, akkor inkább mást választanék az owncloud helyett. -
lovi27
addikt
válasz
boatkiller
üzenetére
Én elérem a repokat, nálam nincs ilyen gondja. Túl gyanús, hogy egyszerre egyik sem elérhető és nagyon gyanús az 77 not upgraded is. Régen frissíthetted utoljára.
Próbáld meg parancssorból a frissítést. Vagy az Extrák menüben a Frissítések fülön a dist-upgrade opcióval. Azért a dist-upgrade-del, mert időközben biztos volt kernel frissítés is.
-
válasz
boatkiller
üzenetére
Épp nem elérhető a beállított repo...
-
CheGhost
aktív tag
válasz
SwissAirplan
üzenetére
clamav
Azt hiszem, a normál plugin-ek között van, ezért az omv-extras telepítése nélkül is elérhető. Pár szó volt róla, keress vissza a fórumban. Egyszer telepítettem kipróbálásra, de nem használom.
Szerk.: OMV4 alatt van mindez, az OMV5 alatt nem tudom, elérhető-e. -
stigma
addikt
válasz
SwissAirplan
üzenetére
Hi, én NAS-ra vírusvédelmet semmiképp nem tennék, attól függ milyen NAS-od van.
adblocker-t (reklámszűrőt igen), én 2 fajtát ismerek,de biztos van egy csomó verzió:
- Pi-hole
- AdGuard HomeOMV-ben dockerben ajánlanám, könnyű telepíteni és ha picit visszakeresela fórumban szerintem megadtam a támpontokat, hogy kell , illetve elég sok Youtube video van neten és leírás.
-
stigma
addikt
Hi, hát igen jó sok a ram fogyasztás.
Plex és Transmission-ra én is gyanakodnék, viszont tudod az OMV-n belül is a műszerfalon meg tudod nézni ha jól emlékszem, de lehet rosszul, hogy mi használ ilyen sok ramot.
Ezenkívül ha SSH-n belépsz az alábbit tattalám mely memória ahsználatot mutat neked:
sudo apt install htopFuttatni a htop paranccsal tudod.
Nekem J4105-ITX-em van, Nextcloud (mariadb,letsenctypt, duckdns), Pi-hole, Emby server + Pluginból Transmission fut a NAS-on,a rendszer 4-es OMV, 8GB rammal de kb 30-40%-nál nem használtam soha többet ahogy nézem vagy max.Remélem kiderül mi okozza a problémát.
-
CheGhost
aktív tag
Nem csak az összes feltöltési sebesség, hanem a szálak száma is számít. Egy példa: ha a 300-ból csak 10-20 aktív feltöltés szempontjából, és mindegyiknél 100-200 db kapcsolat (szál) van, akkor hiába tölt mindegyik pár kBps-sel, az jelentős terhelést okoz.
Tipp: Próbáld a torrentenkénti, és az összes kapcsolat számát korlátozni, esetleg a feltöltési sor (vagy mi a neve, amikor az egyszerre feltöltés alatt lévők számát adod meg) értékét is elfogadható szintre beállítani. -
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Milyen vírusvédelmi lehetőségek vannak OMV-re?
Van-e kell-e lehet-e? Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Futás, futópályák
- Tízszer gyorsabban indulhatnak a játékok a Microsoft új csodafegyverével
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gaming notebook topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Vége a dalnak: leállt az iPhone Air gyártása
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407, 100% Akksi
- Samsung Galaxy S21 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Igyekszem utána olvasni azoknak, amiket írtál.
Max majd kap valami szerepet, vagy átmásolom majd rá az OMV5öt. Addig meg elérhető a satas driveon az OS.