Új hozzászólás Aktív témák

• Horvla

csendes tag

Sziasztok!

Segítségeteket (véleményeteket) szeretném kérni egy már elcsépelt témában!

Tamron Nikon 17-50/F2.8 AF SP XR Di-II LD ASP (IF)

Eddig a kitobikat használtam: Nikon 18-55 és 55-200. Most nézegetem az általatok ajánlott Tamron 17-50/F2.8 nonVC objektívet.
    Kérdéseim az objekívvel kapcsolatban:
    1. A stabilizátor "hiánya" nem nyomja rá a bélyegét a képekre (vagy nagy részükre)? Nem kell sokat bíbelődni, hogy éles képek készüljenek?
    2. Előrelépés lenne a Nikon 18-55-ös obihoz képest?
    3. Az élességállítása (gyorsaság és pontosság) rendben van?

Vannak kétségeim a Tamron 17-50/F2.8-as obival kapcsolatban, ezeket a sorokat olvasva:

"Apropó élességállítás. A három most tesztelt nagylátószögű APS-C objektív közül a Tamron volt a leglassabb és sokszor volt hibás élesség.

Az optika teljes nagylátószögnél a két vetélytársánál (Canon EF-S 17-55mm/F2,8 IS USM és Sigma 18-50mm/F2,8 EX DC) jelentősebb torzítást produkál. Bár a különbség nem nagy, mégis ennél az objektívnél vagyunk a legközelebb az 1%-os hordótorzításhoz, amely már szemre is észrevehető a képeken.

Szomorúan tapasztaltam ugyanis, hogy 50 mm-nél annyira belágyul az optika képe, hogy még a kép közepe is alig élvezhető. F4-től persze magához tér az objektív, de aki arra gondol, hogy egy fix 50 mm-es helyett ez az optika is megfelelhet, azt sajnos ki kell ábrándítsam: nagy fényerőnél nem igazán rajzol szépen ez a darab. Egyébiránt teljes nagylátószögű állásban nyitott blendénél is kissé lágyabb, mint a Canon modellje, de az eltérés itt már minimális.
    Vélhetően a jelentős lágyság és az optika motorjának lustasága miatt történhetett többször is fókuszhiba az objektív használata során. Egyet a tesztképek között bent is hagytam, hogy érezni lehessen, milyen mértékben képes hibát produkálni a rendszer. Sajnos ilyen hibákat többször is produkált a Tamron 17-50-ese, ami lehetséges, hogy gyártási problémát is rejt maga mögött.

Mivel a teszt során 50 mm-nél annyira lágy képet kaptunk, ami gyártási hibára is utalhat, így ezeket a fotókat azért fenntartással fogadjuk. Írom ezt annak ellenére, hogy a minőséget bemutató tesztképeket kézi élességállítással készítettem, az exponálás után notebook-on ellenőriztem, majd ha szükséges volt finomhangolva az élességet újra exponáltam. A nálunk járt példány erre volt képes, de gyanús, hogy ennél azért többet tudhat a Tamron. Ha valaki ilyen objektív vásárlását tervezi, mindenképpen pénteken vegye meg az optikát, s egész hétvégén nyúzza, hogy ha mégis gond lenne vele, még hétfőn vagy kedden "büntetlenül" visszavihesse. "

A teljes cikk itt olvasható (gondolom már ismeritek):
    Link

Ha a Tamron 17-50 F2.8 nonVC obi a cikk végén található tesztképek minőségének megfelelő minőségre képes "csak", akkor..... háát nem nyűgözött le.

Mi a véleményetek, tapasztalatotok a Tamronnal kapcsolatban? Összeségében jobb a Tamron 17-50/F2.8 a Nikon 18-55-nél?

Új hozzászólás Aktív témák