Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Garmin topik
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hali skacok,
lenne egy kerdesem. Szoval venni akarok egy nagyobb telet. Van egy 55-200-am, de valami ami 200, de inkabb 300-tol lenne Nikonra.
Amiket en neztem:-Nikon AF-S 80-400/4,5-5,6 G ED VR 2200€
Sehol nem talaltam ertekelheto tesztet rola.-Sigma 50-500/4,5-6,3 APO DG OS HSM 1200€
Teszt rola sem nagyon van...-Sigma 150-500/5,0-6,3 DG OS APO HSM 750€
... ez az elodje a fentinek es errol sincs teszt (
), de sok helyen olvastam rola, hogy 400 mm felett szar volt a minoseg. Vajon az ujban?-Tamron 150-600/5-6,3 VC USD 1300€
Teszt nuku.Igazabol olyan nagyon max 1500€-t szannek ra, de ha valami nagyon nagyon nagyon penge, akkor tobbet is kiadnek. Pelda az elso, vagy is a Nikon 80-400, de nem tudom az milyen.
Fixbol csak egyet talaltam, de nem tudom milyen lenne a minoseg, na meg lehet a 300mm fixen bizonyos helyzetben keves lenne:
-Nikon AFS 300/4,0 E PF ED VR 2050€
Szoval jol jonne ha valaki tudna hasznalhato valasszal szolgalni

-
_seth_
veterán
válasz
_seth_
üzenetére
Stmhez kepest nem olyan gyors de az is2nel sokkal gyorsabb es pontos is. Maga az obi az 55-250 utan brutal nagy, vastagabb mint a 70-200 f4 is es majdnem van olyan hosszu is 70ea allasban, 300as allasban hosszabb is. 5dmk2 vazon ossze is hasonlitottuk a ket obit es majdnem olyan jo mint a canon. A stabija nagyon eros, a 300as vegen is kimereviti a kepet.
Ezt az obit kerestem mar egy ideje csak nem tudtam a letezeserol sem. A forditott zoom gyuru szokatlan de nem veszes. Ami meg jo benne, hogy nem lett orrnehez a gep vele bar a markolat elfer alatta boven.
-
kulerr
őstag
Sziasztok. Tudom, hogy nem beárazós topik, azért szeretném kérdezni, hogy szerintetek egy nikon 50 1,8 D normál állapotú gari nélküli obinak mi az normál ára manapság?
Köszönöm.
-
Clemi
veterán
-
_seth_
veterán
válasz
zserbox
üzenetére
Erre gondoltam

Akkor amennyit elveszítek azzal, hogy 60D-re rakom FF-el szemben lehet annyit nyerek azzal, hogy szinte csak a kép közepét kell kirajzolnia?
Tamron AF-el kapcsolatban van valakinek tapasztalata ezzel az obival? Youtube videók egy részén azt írják, hogy hangtalan és gyors, de van aki panaszkodik, hogy téveszt

-
_seth_
veterán
válasz
zserbox
üzenetére
" főleg hogy ff-et is kirajzolja, ergo csak a közepét fogod használni"
Ez azt jelenti, hogy amikor olvasom, hogy FF-en a közepe éles, a széle elmegy, a legszéle pedig homály, hogy ilyenkor apsc-n pl a kép nagyját az FF-en nézve közepe rész adja és az apsc-re rakott obi kép széle az az FF-hez mérten közép-széle és a teljes szélét már nem is vetíti a lencsére?
Huh, nem igazán tudtam leírni jól de remélem érthető a hablaty

-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
_seth_
üzenetére
Az egyik valóban FF a másik meg egy 60D... FF vázon szinte az összes objektív jobban rajzol, mivel kisebb a pixelek sűrűsége.
Inkább azt figyeld, hogy az 55-250 STM mit tud a régihez képest (még nyitva is élesebb, mint a régi lerekeszelve):
Canon 55-250 IS II VS Canon 55-250 IS STM
A 70-300-as Tamron egyébként egy jó minőségű darab, sokan dicsérik.
-
_seth_
veterán
Korábban volt szó róla de a biztonság kedvéért rákérdezek:
Canon 55-250 IS II objektív méltó utódja lehet egy stabis Tamron 70-300-as? Bár fényerőben nem vagyok sokkal beljebb de a képminősége pl 200 mm-en is sokkal jobb [link] és még 300-on is használható. Árban még akár újonnan sem meredek. Canon 60D vázra kerülne.
Sok tesztet pláne használhatót nem találni róla, nem lehet egy nagyon elterjedt darab.
AF mennyire gyors rajta és van, hogy hibázik?
-
aleister
veterán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
A nikonos linkje rossz, de azért köszi!

Hááát ...nemtom. Béjen rákeresve a legolcsóbb EU-s kicsivel több, mint 150k szállítási költséggel (360*418).Az általam linkeltből biztos lehet még alkudni is, és legalább helyben van a gari. Persze az új kütyü feelingje megérheti azt a kis felárat. Ettől függetlenül honi viszonylatban jó ár ez.
-
aleister
veterán
válasz
Fotonhámozó
üzenetére
Link?
Utoljára amikor néztem, akkor 136k volt a sima DX. Ez DX2-es. -
Fandango
veterán
-
capulet75
addikt
Sziasztok.
Zoomobinak ajánlottátok a 17-50-es Tamront, sajnos azt 110k alatt nem találtam. Esetleg valami hasonló kvalitású ami olcsóbb lehet?
Találtam nagyon jó áron Canon EFS 18-55mm-est két Hoya közgyűrűvel, ez mennyire jó? Esetleg bármi egyéb javaslat?
Előre is köszönöm. -
Audison
senior tag
Ez jó vétel lenne? [link]
-
Real_Necro
veterán
-
aleister
veterán
Ha esetleg keres valaki UWA-t Nikonra, ennyiért ez kihagyhatatlan.
-
kilozsul
aktív tag
Sziasztok!
Remélem, hogy itt jó helyen lesz a kérdésem...

A megrendelésre készülő képeim nagy része főleg a Facebook-kon jelenik meg, és az utóbbi időben annyira agyontömöríti a képeket, hogy a feltöltött képek minőségétől el tudnám kezdeni a sírást...
Régebben működött az a "trükk", hogy nem jpg hanem png formátumban feltöltve a tömörítő rutin kevésbé bántotta a képeket, mostanában viszont már nem látok különbséget. Van valami bevált trükkötök az ilyen helyzetekre?
Jöhetnek a feltöltés formátumával (méretezés, stb...) és a célzott utómunkával (nagyobb kontraszt, csúcsfény, stb..) kapcsolatos ötletek is.(Amit lehetett kikugliztam, elolvastam a témában, szóval saját tapasztalatokat várnék!)
-
aleister
veterán
válasz
masterful87
üzenetére
Hagyjad!
Kicsit write only szegény.
-
Audison
senior tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Úgy szoktam én is, csak érdekesnek tűnt a videó...

-
Audison
senior tag
-
Audison
senior tag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Hát elég durván élesebb. Ami meglepő még, hogy az 55-250 IS II-től is sokkal élesebb, nem úgy mint pl a 18-55 IS és 18-55 STM esetében, ahol szinte alig van különbség.

Én sem hiszem, hogy ekkora különbség lenne a két szenzor között... vagy még is?!

-
venge
aktív tag
faki, ccs2929: Köszönöm szépen a segítségeteket!
-
zserbox
őstag
válasz
masterful87
üzenetére
még 1x leírom:
nekem van a kérdező által írt 3 obiból kettő: tamron 17-50 és canon 15-85 IS
ergo saját tapasztalat alapján írok és nem csak ész nélkül dicsőítem a tamron 17-50-t
azonosra rekeszelve teljes képen (képszéleket is beleértve) közel azonos részletesség (60D-n használom)
kisebb CA, kicsit nagyobb hordó torzítás 15mm-n a Canonnál, viszont pontosabb fókusz nem hektikus ami azért a tamronra néha jellemző.
a képminőség nálam nem a laborban elvileg elérhető legjobb képminőséget jelenti, hanem életszagú helyzetekben való tesztet ahol bizony a pontos, gyors és megbízható AF elég fontos, hiába szuper jó a felbontóképesség ha amire beáll a fókusz addigra az alany a terem másik végében van és kapok egy homályos képet vagy el se kattintom.
plusz fontos a becsillanás kezelése melyben a canon sokkal jobb.
valamint a pontszerű fények esetén kapott csillag kinézete. Mindkettő 7 lamellás, de f22 körülre rekeszelve teljesen máshogy viselkednek. -
masterful87
senior tag
válasz
zserbox
üzenetére
nem tudom mit akarsz bizonygatni, jó obi a 17-50, de azért van jobb és megbízhatóbb is természetesen több pénzért. amiben jobb a fókusz motor, képstabi, több lamella stb...
vs.
(#21223) Audison
Szerintetek, Canon 18-135 STM vagy Canon 15-85 USM vagy Tamron 17-50? Inkább a képminőség lenne fontos, nem az átfogás, de olyan "univerzális" legyen.Furán értelmezed a képminőséget, és még aleister beszél blődségeket...
-
faki_
senior tag
-
aleister
veterán
válasz
imyourfriend
üzenetére
Több eladó Nikkor 24-70-nel találkoztam, mint Tamival.
Amit én vettem anno, és amiről mostanában tudomásom volt (Kutyusé), mind rendszerváltás miatt vállt eladóvá.
(#21244) zserbox:
Itt egyedül te kötekedtél. A többi dolgot (AF-képminőség viszonya) inkább nem is minősítem. -
Alx.Mercer
aktív tag
Canon 70-200 F4 IS-re milyen állványgyűrűt érdemes venni? Persze a gyári "gyémántgyűrű" kivételével... Feketének jobban örülnék, de szerintem az összes fehér...
-
torzo
őstag
válasz
imyourfriend
üzenetére
A tami lelkesedők tábora sem kicsi és abból sincs több eladó, mint Nikonból, sőt! Egyébként hónapok óta mindig van 3-4 eladó N24-70 350 k körüli áron. OLX-be, Nikon adok-veszekbe nézz csak bele!

-
imyourfriend
őstag
Én sem értem, ha annyira jó lenne a Tamron lencséje akkor rengeteg 24-70 2.8G kerülne eladó sorba, hisz sokan dolgoznak ilyennel de nekem nem úgy tűnik hogy eladogatnák a Nikon lencséket, ami azt jelentheti hogy mégiscsak a legjobb darab azon tartományban a Nikon lencséje.

-
venge
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok-e ajánlani Pesten olyan megbízható szervizt, esetleg magánszemélyt, aki megnézné, megjavítaná a Tokina 28-70/2.8 -as objektívemet? Köszi -
zserbox
őstag
válasz
aleister
üzenetére
nagyon frankón elbeszélünk egymás mellet.
neki még mindig canon kell ergo hagyd már a nikont.
nem tudom mit akarsz bizonygatni, jó obi a 17-50, de azért van jobb és megbízhatóbb is természetesen több pénzért. amiben jobb a fókusz motor, képstabi, több lamella stb...
ha nem így lenne akkor senki nem venne mást erre a tartományra... -
aleister
veterán
válasz
zserbox
üzenetére
Pedig elhiheted.

Ami kép kuka lett, az rendszerint nem az obi hibájából adódott."A pontos és gyors AF-nak elég sok köze van a képminőséghez amiben a 3rd party obik sose lesznek gyári minőségűek főleg usm nélkül."
Ne keverd a képminőséget az elkészült képek minőségével. A képminőség az üveg optikai mérőszáma, amit akár állványról, MF-fel is lőhet az összehasonlítást végző. Sőt!
Ehhez semmi, ismétlem semmi köze az AF-nek.
Az elkészült képek minősége meg egy rakat dolgon múlik (igen, az AF-en is), de leginkább a useren.A kérdezőnek továbbra is a képminőség a szempont.
"...de két apró tényről elfeledkezel, a nikon 55-ig megy 50 helyett...ergo max képminőségben hozza ugyan azt amúgy meg tök más világ ."
Arra az 5mm-re ott a crop. De mindenki maga döntse el, hogy mi neki a fontos. Azt nem mondanám, hogy tök más világ. Én inkább vágok egy picit, ha kell, mint hogy 4x annyit kiadjak ugyanazért a képminőségért. Pluszbónusz a Tamron 5 év garija még mindig a legjobb a piacon.
"két apró tény"
Mi a másik?(#21234) torzo:
PM
-
zserbox
őstag
válasz
aleister
üzenetére
"Teljesen rapszodikus fényviszonyok mellett is pontosan talál a fókusza" ezt nehezem hiszem el erre mondtam, hogy egy gyűrűs usm motornak nyomába se ér. A pontos és gyors AF-nak elég sok köze van a képminőséghez amiben a 3rd party obik sose lesznek gyári minőségűek főleg usm nélkül.
"Simán hozza a 400k-ba kerülő, majdnem kétszer ilyen nehéz Nikkor 17-55 f2.8 szintjét" - erről nincs infom nincs nikonom de két apró tényről elfeledkezel, a nikon 55-ig megy 50 helyett...ergo max képminőségben hozza ugyan azt amúgy meg tök más világ .
jó kis obi a tamron, de helyén kell kezelni...
szerk: (#21236) torzo jogos -
torzo
őstag
válasz
aleister
üzenetére
"Szintén nyüstölök egy 24-70 f2.8 VC-t. Csakhogy adjak egy kis táptalajt a további krétai megnyilvánulásoknak, simán van olyan jó, mint a Nikkor 24-70 f2.8."
Ebben biztos vagy? Volt alkalmad N24-70-hez hasonlítani részletesen? Amit a neten erről találni az (nálam) a Nikkor felé billenti a mérleget.
Csak optikai szempontból értem, a stabit most ne számoljuk bele! (Tudom, sokaknak ez legalább olyan fontos, de most ne nézzük!)
N24-70-em volt (és lesz is, ha csak meg nem győzöl a Tamiról
), nem tudok róla semmilyen rosszat mondani. AF iszonyat gyors, shiftje nincs, torzítása enyhébb, rajza pazar, szűrőmérete kisebb,... what else? 
-
Audison
senior tag
Köszönöm a válaszokat. Valójában, azért írtam a képminőséget, mert előrelépést szeretnék a 18-55 kit obi után. Erre a 17-50 remek választás is lenne, persze alapos próba után. Páran különböző véleménnyel vagytok róla, lehet, hogy mindegyikőtök pont más darabot fogott ki? Gondolok itt a minőségi szórásokra. Ha megvenném ezt a 17-50-et tuti nem férne be a keretbe egy teleobi, így "csak" egy általános célokra használható obim lenne, és a távoli dogokat felejthetem el.
Aztán van a másik. A 18-135 STM, ami egy kellemes átfogású utazó obi, olyan mindenes. Ezzel csak az a baj, hogy mindenre jó, de semmiben nem kiemelkedő, a képminőség tekintetében, de ott a belső élesség állítás és a gyors fókusz.
Szóval nem tudom.

-
aleister
veterán
válasz
zserbox
üzenetére

A kérdező a "képminőség" szempontját tartja fontosnak, valamint az ebből adódó minőségi szórást. Az optikai komponens meg független a rendszertől.
A fentiek fényében:
1. nem irreleváns
2. nem erről volt szóSzeretnél még valamit?

(#21229) blendész
Szintén nyüstölök egy 24-70 f2.8 VC-t. Csakhogy adjak egy kis táptalajt a további krétai megnyilvánulásoknak, simán van olyan jó, mint a Nikkor 24-70 f2.8.
-
blendész
tag
válasz
zserbox
üzenetére
Miért ne lehetne hasonlítani a különböző technológiájú motorokat egymáshoz? Egy STM valószínűleg jobb, de a Tamron (én a stabi nélkülit ismerem) ha nem is a leggyorsabb, de bőven használható a legtöbb helyzetben (nem szentségtörés, ha régebbi usm üvegekkel említjük egy lapon sebesség szempontjából). A hangjáról meg írtam. Pontosság szempilontjából pedig, ha nem hibás, akkor iszobyú megbízható.
Ezt a thirdparty dolgot meg már nagyon el kéne felejteni. Konkrét objektíveket kell vizsgálni.
Most épp egy Tamron 24-70/2.8 Vc üveggel dolgozom, ennek sem sokkal gyorsabb a fókusza, igaz, hogy nem hallom.
De tudom ez sem túl jó, mert az van ráírva, hogy thirdparty. 
-
-
aleister
veterán
válasz
blendész
üzenetére
+1
Használtam már partifotózásra, rendezvényre, legénybúcsúra. Teljesen rapszodikus fényviszonyok mellett is pontosan talál a fókusza. Egyedül a magas CA, amit hátrányként fel tudok hozni, de az LR ezt szépen kezeli.
Simán hozza a 400k-ba kerülő, majdnem kétszer ilyen nehéz Nikkor 17-55 f2.8 szintjét. -
blendész
tag
válasz
Audison
üzenetére
Vásárlásnál kipróbálod, ennyi. Én kb 5 évig használtam, munkára!! A zoomgyűrű gumija már annyira kitágult, hogy vissza kellett ragasztani, a frontlencsét egy nagy bulin némi odaveréssel sikerült kicsit kilazítani, de azt is visszaragasztottam.
Ha ez mond vmit, 50/1.8, 50/1.4, 70-200/4, 100/2 üvegek mindegyikénél pontosabb volt a fókusza, gyakorlatilag mindent pontosan meglőtt. Igaz, van egy kis fúrógép hangja, de én megvoltam vele, rendezvényeken is. Ha nagyon csöndes helyen vagy, nem kell vele háromszor végigzongorázni a teljes fókusztartományt, és meg van oldva a gond.
Szóval vásárláskor nézd meg a fókuszt, és ennyi. De ezt amúgy az ilyen szempontból sokat istenített Canonnál is ugyanúgy meg kell tenni. 50/1.8 pl. úgy hulladék ahogy van, ilyen szempontól legalábbis, de 50/1.4-ből is anno a negyedik darabot vettem meg. 
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro
üzenetére
Ismerős adta el.

(#21223) Audison:
"Inkább a képminőség lenne fontos, nem az átfogás, de olyan "univerzális" legyen."
Tehát mégis fontos az átfogás?

Egyébként Tampon.

-
Audison
senior tag
Szerintetek, Canon 18-135 STM vagy Canon 15-85 USM vagy Tamron 17-50? Inkább a képminőség lenne fontos, nem az átfogás, de olyan "univerzális" legyen.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro
üzenetére
Ja igen.

-
Mikisys
őstag
válasz
08danikA
üzenetére
Tiszta legyen és a szűrőmenete elöl hibátlan legyen, valamint a gép felőli csatlakozó része is jó állapotban mutatkozzon.
A tekerői könnyen, de kicsit szorosan működjenek, ne kotyogjon, ne lötyögjön semmi.
Belül ne látszódjon lerakódás, vagy foltosodás, elválás a lencsék illesztéseinél és karc se legyen a lencse közepén. A blende megfelelően működjön, nem lehet olajos, vagy féloldalas működésű.
Ha mindezeknek megfelel és árban is kedvező, akkor érdemes megvenni.Üdv!
-
*Ropi*
félisten
Semmi közöm hozzá, csak szembe jött: ha valaki esetleg akarna egy bitang éles makró üveget jó áron.

-
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
2008. Augusztus
-
LamaCube
addikt
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Tényleg nem sok különbség van.
Örömömre
szakad az eső, remélhetőleg eláll és tudok valami kültéri képet is készíteni. Max. az erkélyről. -
LamaCube
addikt
válasz
BobChemistry
üzenetére

Hétvégén tudom tesztelni csak kültéren, világosban.
-
LamaCube
addikt
Sziasztok! Ma megjött a 24-es palacsinta. Egy gyors tesztsorozat beltérben. Sorban van az albumban. Exifek nyilvánosak. Raw Lr-el előhívva. Minden azonos képet ugyanazokra az értékekre állítottam Lr-ben. Ezek állványról készültek. Az utolsó 2 kép ahol iso 800 van azok kézből. Nincs zajszűrés.
Canon 24 2.8 STM palacsinta -
torzo
őstag
Van valakinek már tapasztalata a N 35/1.8 G FX optikával?
Ebben az írásban szépen ráver a Sigmára, kivéve a fényerőt és következményeit. Azt is tudom viszont, hogy akinek Sigmaja van, nem akar mást. Én még nem választottam, ami biztos, hogy szeretnék egy jó 35-öst! Szívesen fogadnék tapasztalatot bármelyikről is legyen szó.kösz.
-
quby
őstag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Ez jó meg oldás...de nincs rossz hatással a képre?

-
08danikA
csendes tag
Sziasztok! Szerinteteka Quantaray 70-220 fix 1:4 fényerejő obbjektív jó? Nem találtam sehol róla semmilyen véleményt ezért kicsit kételkedek benne. 700d-hez használnám.
-
schawo
titán
válasz
imyourfriend
üzenetére
Mert hosszú tele tartományokban a Pentax stabija meglehetősen gyengén teljesít.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Tőzsde és gazdaság
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Tanuljunk angolul!
- Garmin topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- További aktív témák...
- Eladó Honor Magic 7 Lite 5G 8/512GB / ÚJ HÁTLAP / ÚJ KIJELZŐ / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- BASEUS Compact Quick Charger 2xUSB USB-C PD 3A 30W fekete
- Bontatlan! Mega AKCIÓ! 2028.12.11 Gari! Apple Macbook Air 15.3 M4! 10C/16GB/256GB
- Clevo 1060 6GB Mxm 3.1 laptop videó kártya ingyen házhoz szálitással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
), de sok helyen olvastam rola, hogy 400 mm felett szar volt a minoseg. Vajon az ujban?

Szerinted, ha mind a 2 videóban ugyanúgy átesett mind a 2 tesztkép a tömörítésen, akkor mitől élesebb az egyik a másiknál? Miért nem egyformák, ha ugyanúgy szét vannak tömörítve?

szakad az eső, remélhetőleg eláll és tudok valami kültéri képet is készíteni. Max. az erkélyről.
(Képközépen alig látok különbséget...)