- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vikusz77
tag
válasz
Brekkk #64627 üzenetére
Megjöttek a ram-ok.
Először azt hittem, hogy valami gond van, mert az egyik slotba téve jók voltak, de a másikba téve nem akart egyik sem működni (egyenként próbálgattam először), de aztán párban betéve, az egyik kombinációban mennek már együtt rendesen :).
Köszönöm a segítséget és a tippet a vásárlásra, úgy néz ki, hogy bejött :) -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Brekkk #64400 üzenetére
Miért a memória ott nem memória? Néhány értékben különbözik, 99% ugyanaz. Csak amit bekereteztem!
Szerk: azért szoktam ezt javasolni, mert a különböző chipeknek megvannak a maga háklijai. Az emített micron edie pl: trcdrd nem csökkenthető a többivel, illetve a trfc sem megy le mélyre. Namost ennyi típusú chipet én nem ismerek alaposan, viszont a program alkotója ezeket összeszedte és figyelembe is veszi a progi. Nyilván nem szentírás, de inkább ezen induljon el a kolléga.
-
Géjza
őstag
válasz
Brekkk #64212 üzenetére
Nah, pár órányi tesztelés után itt tartok:
Bármilyen xar, laza beállítással 3200 fölé nem mennek, posting nem jut el, ha csak 3266-ra rakom fel. Viszont 3200-on meg mennek CL14-ben (prime95 memó torture tesztje - large FFT - megy már egy ideje). Még 1-2 paraméteren lehet talán húzni, kérdés van-e értelme vagy ez így done.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Brekkk #63434 üzenetére
8w különbséget baromi soknak érzek csak memdifi miatt. Tuti nincs más körülmény? Többször mérted cserélgetve? Csak bioszba lépj, ne winbe. Úgy mérd meg.
Amit elképzelhetőnek tartok, hogy az alaplap az imct jobban megfeszeli és azért több. Nézd meg az imc fesz melyiknél mennyi. -
válasz
Brekkk #62990 üzenetére
Biztos hogy az volt, a túlmelegedés.. Nálam is voltak fura játék kilépések, ahogy korábban írtam, monitoroztam a VGA és CPU hőmérsékletet és azt hittem minden rendben.. Aztán rájöttem, hogy nagy butaságot csinálok, mert rendszersatbilitás tesztet nem csak max ventikkel kell csinálni, hanem a valós felhasználói körülmények között. Nagyon nem mindegy, hogy milyen légáramlat van a konfigban és hogy mennek azok a ventik játék alatt.
Tegnap nagyon sok időt eltöltöttem teszteléssel. Amikor lejebb csavartam a házventiket és ment Tm5 és TM5+furmark (kerestem a határvonalat) akkor egy-egy pillanatra felmet a RAM hőmérséklete 60C fölé, 63C volt, ha jól emlékszem, akkor 4 tesztből 3x azonnal dobta a hibát. Több teszt is lefutott hibátlanul 57 - 57,8C fokos RAM-okkal, ez valahol nagyon a határvonal és a vége. De véleményem szerint, nem kell megvárni, hogy felmenjen a RAM 55C felé#62991
Sajnálom, hogy nem jött össze ez a projeckt. Én is agyalok rajta, hogy ki kellene tenni a VGA-t egy Riser kábelre, de ahhoz megint házat kellene cseréljek amit majd lehet meg is fogok lépni, csak a világ összes pénzét el lehet költeni erre a hobbira
Szóval van értelme távolabb rakni a VGA-t a laptól, az m.2 SSD-ék és a RAM biztosan fellélegezne kicsit, akit teheti az lépje meg. Igaz nekem esztétikailag sem tetszik annyira a kifordított VGA, én már csak iylen régimódi vagyok
Ha a 3dfx vizszintesen állt a gépben akkor a mostani VGA is így álljon -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Brekkk #62983 üzenetére
Na a hőmérséklettel a frászt hoztam a lakókra, inkább kussoltam volna.
A ramchipek kb 60 fokon hibáznak alapon(xmp). Xmp esetén annyira lazák az időzítések, hogy kábé majd tökmindegy, ha egy kicsit is szellős házban vannak.
A gond akkor kezdődik, ha brutál vga van, ami nagy hőt termel
Vagy
Memória oc, de izomból
Vagy
Nagyon meleg a szoba nyáron
Vagy
Szarul szellőző házban van a konf.
Vagy
Ezek kombinációi -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Brekkk #62341 üzenetére
Az attól függ. A kupak alatti forrasztás csapnivaló, de legalább orvosolható deliddel garvesztés nélkül. A ddr5 meg úgy 6600mhzig egyszerű, felette van küzdelem. Anno az 5900x-em - mint utólag kiderült - nem tudta normálisan kihajtani a 3070ti-m 2k felbontáson. Ami azért lássuk be, ciki. Arról nem beszélve, hogy folyamat frissítettek össze vissza, bugok itt-bugok ott, teljesítmény is össze-vissza ingadozott, csillagok állásától függött. Szóval nem rossz, nem rossz, de nem is annyira jó amennyit kérnek érte. Mert árban már felzárkózott a kékekhez, de stabilitásban, kiszámíthatóságban még nagyon nem. Csak egy vélemény volt, nem biztos, hogy igazam van..
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Brekkk #62317 üzenetére
Valamiért 4x16ra emlékeztem bocsi. Néha a beszélgetésszálak között keveredek, öregszem.
4x8 mindenképpen drnek megfelelő sebesség. Ezt a memória másolási értéknél lehet látni főleg. Őszintén szólva én nem tartom világmegváltó dolognak, de picit gyorsabb valóban. Az sr modulok meg magasabb ocval bírnak. Ó az a szép idő mikor a ballistix 3200cl16 2x8am 4400cl17en járattam.. -
PeL
addikt
válasz
Brekkk #62206 üzenetére
Hagyd automatán. 2GB-nál valszeg nem lesz nagyobb ha nem használsz olyan programot aminek nem elég a rendelkezésre álló memória. Ellenben ha egyszer kifutsz netán a keretből mert le van korlátozva, össze fog omlani az éppen futtatott alkalmazás. Ha jelenleg ennél nagyobb a pagefile, akkor idővel csökkenteni fogja a rendszer a méretét automatikusan ha nincs használva.
-
-
Csongi2015
tag
válasz
Brekkk #62145 üzenetére
Szia!Nem probaltam ki meg semmit mert elegge gyenge a tudasom ezekhez a dolgokhoz annyit csinaltam hogy mikor ossze lett rakva a gep,akkor 2133 Mhz ment alapbol en a biosba bekapcsoltam a XMP-t itt kiirta hogy Profile1 es igy ment 3200 Mhz-en utanna jottek a gondok,most kikapcsoltam az XMP-t es minden mukodik.Hogy kezdjek hozza ezekhez az allitgatasokhoz amit javasolsz?Hol kell oket allitani?Nem szeretnek semmit elrontani!Foleg nem az uj gepet.Segits legyszives ha tudsz,hogy hol mit keressek es allitsak.Koszonom!
-
firstman3333
tag
válasz
Brekkk #62077 üzenetére
Azért is jött a kérdés, mert anno a ddr2 mellett például a Kingstonokkal sohasem volt bajom. A megegyező típusok probléma nélkül mentek együtt, származástól függetlenül. (Emlékeim szerint a Geil-AMD páros már akkoriban is problémásabb volt.) Aztán ddr3 alatt már nem szereztem tapasztalatokat, mivel kezdettől egy G.Skill 2x8 párost használtam. És a ddr4, illetve ddr5 bevezetése óta nem tudom, hogy hogyan viszonyulnak a ramok, illetve a lap-processzor ezekhez a próbálkozásokhoz. De ha jól értem, túl sok változás nem volt. Vagy mennek majd, vagy nem....
Nyugtassatok meg, hogy egyébként a G.Skillel nem nyúlok mellé
-
wolfman
veterán
válasz
Brekkk #61810 üzenetére
Nincs benne, de a Ryzenekkel ilyen probléma van, most hallom először (vagyis olvasom). Most hogy keresgélek a neten ezen probléma után, külföldi oldalon sem írták.
Egyébként amit elfelejtettem nektek írni, hogy 2 modullal is ilyen jelenség tapasztalható, nem kell hozzá 4db.
-
jeni
félisten
válasz
Brekkk #58680 üzenetére
Elvileg akár 2x8gb is mehetne. Nézzél ennek utána.
Csak azért írom mert tegnap megjött a HP 3500 Pro géphez a Hynix 1x8Gb és a benne lévő 1x4 GB mellé rakva megy a 12gb. Sokan azt mondták írták csak 2x4 vagy 1x8gb mehet mint a gyári oldalon is.
Erre tessék a 12 gb megy és így gondolva akár a 2x8gb is menne vele. -
Zsolesz1885
tag
válasz
Brekkk #40639 üzenetére
Természetesen nem akarok beleszólni, de szerintem felesleges az 1600 miatt a BIOS-al babrálni, meg úgy eleve. Te azt szemmel nem fogod látni, és a géped nem feltétlen az 1600 miatt lesz villám. Én is tesztelgetni akartam a Kingmax RAM-jaimat, de feleslegesnek láttam hogy túlhúzzam, 1333-an is szépen dolgozik együtt az Athlon 270-esel. Azért a "pár" MHz-ért nem érte volna meg hogy tönkre tegyem ha véletlen nem úgy bírná ahogy kell.
-
törölt tag
válasz
Brekkk #40635 üzenetére
Valószínűleg nagyon fontos és hasznos program lehetett ha nem emlékszel a nevére.
A korlát, mérmint a DDR3-1333 nem a lap, hanem a proci korlátja. A lap csak akkor lehet korlát, ha a BIOS/UEFI nem enged beállítani többet semmilyen processzornál sem. Ha van IB kompatibilis BIOS hozzá, akkor valószínűleg beállítható az 1600MHz is. Nem mintha érdemben számítana.
-
Zsolesz1885
tag
válasz
Brekkk #40631 üzenetére
Azt csak akkor fogod érzékelni ha olyan konkrét dolgot használsz aminek számít a RAM gyorsasága. De ez általában az APU-ra jellemző. Inkább az időzítés ami még fontos. Amúgy a mindennapi használatban nem hiszem hogy túlságosan észreveszed az 1333-at vagy az 1600-at. Viszont, ha neked annyira nem számít hogy 1333 vagy 1600 és pénzzé akarod tenni, akkor az 1600-osékrt többet kapsz. Persze függ a márkától, korától stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest