- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- iPhone topik
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ice&Lime
veterán
Sziasztok! Memtestet szeretnék futtatni egy b660m-es lapon a memóriák ellenőrzésére, bios:uefi, memtest saját usb boot készítő programjával megcsináltam a memtest boot penddrive-ot és nem indul, rufus-al is megcsináltam, de úgy sem indul, laptopon (régebbi) viszont mindkét módszer indul. Mi lehet a probléma?
-
ripla
addikt
Kösz az infókat.
-
Az a hivatalosan támogatott sebesség. Ennyit biztos tud, ezt garantálja az Intel.
E fölött OC-nek (tuningnak) minősül.
Lehet, hogy menni fog DDR5-6000-en is, de ez már több tényező téma (CPU memória vezérlő / alaplap / RAM modul trióból mindegyiknek stimmelnie kell, plusz a finomhangolások).
Viszont e téren lehet már inkább az Alder Lake / Raptor Lake topicban tudnak segíteni... -
A tCL (CAS Latency) az elsődleges időzítést jelenti, ez az adott memória sebesség (pl. DDR4-3600 vagy DDR5-5600, stb.) mellett kapnak értelmet.
Azt a késleltetést jelenti, hogy hány órajel-ciklus lesz egy címzés megküldése és az ott található érték válasza között. Vagyis hány órajel-ciklus zajlik le, amíg a CPU-tól (memóriavezérlőtől) érkezett kérdésre választ küld a RAM modul.
Ennek alap értéke (tCL/RAM sebesség) x 2000, és akkor nanomásodpercben megkapjuk a késleltetést. Pl.
DDR4-3200 tCL16 -> (16/3200) x 2000 = 10ns
DDR5-6000 tCL30 -> (30/6000) x 2000 = 10ns(bár itt most elgondolkodtam, hogy van 20ns jönne-e ki mindkét esetben, hiszen a DDR miatt a valós freki 1600 illetve 3000Mhz ugye ez esetben...)
Vagyis a fenti két RAM alap késleltetése ugyan annyi - viszont még kismillió más dologtól is függ a valós késleltetés, amely a benchmark programokban kiolvasható értéket befolyásolja...
A második kérdésedre a válasz az, hogy nem okozhat problémát, csak az UEFI felületen (BIOS-ban, póriasan) a RAM sebességét ennek megfelelően állítsd be. De az is lehet, hogy simán menne benne a DDR5-6000-es modul is... (AM5 vagy LGA1700 platform? Milyen proci?)
-
ripla
addikt
Üdv.
Ezek a CL16, CL32, CL40, stb. ezek mit jelentenek?
Illetve, ha egy processzor csak 4800 MHZ-ig tud kezelni RAM-ot, de 6000 MHZ-es RAM kerül mellé, az okozhat gondot? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #62840 üzenetére
Miylen ramot vegyek topik. Amúgy is oda tartozó kérdés.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #62838 üzenetére
Szomszéd ramtopikban téma épp.
-
viperabácsi
addikt
Üdv ! Lenne egy kérdésem : A Kingston FURY Renegade DIMM 2x16GB 3600MHz DDR4 memória (KF436C16RB1K2/32) ram megfelelne számomra az alábbi gépben ramok cseréjére , illetve ki tudja -e használni a gép a sebességbeli különbséget. ?
Ryzen5 5600g
MSI MAG B550M MORTAR WIFI
CORSAIR 16GB Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16
HP EX900 SSD meghajtó, 250GB, M.2 2280
FSP Aurum gold 500W
noctua NH-U9B SE2
Western Digital 500GB M.2 2280 Blue 3D
1tb notebook winyo
A kiemelt ramot váltanák.fudi2002 melyikben ?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
DravenMoral #62832 üzenetére
1800-1900-ig azért szokott menni. Az a legjobb ha együtt megy a kettő.
-
lemusz
addikt
Láma kérdés: 2x32GB 3600Mhz-es ramok (PATRIOT VIPER Blackout Edition) hogy viselkednének egy H610-es lapban, aminek 64GB és 3200Mhz a maximuma? XMP profillal nem mennének gondolom 3600-on, de vajon komolyabb ügyködés nélkül belehetne állítani bioszban egy 3200-as profilt ami stabil is lenne? Vagy ilyenkor cumi van és fut a default 2133Mhz-en?
-
DravenMoral
senior tag
Kérdés..
Ha a D.O.C.P manuális beállításom alatt a ramokat fel tudom húzni 3600Mhz-re, és támogatja is a ram illetve a lap is, viszont a processzor memory clock-ját, csak 1600Mhz-re tudom húzni, nem tovább, akkor van értelme a ramok 3600Mhz-en járatásának? Nem tudok nagyobb Mhz-et húzni a processzornál, mint 3200Mhz.
(Ryzen 7 5700x) -
válasz
Ice&Lime #62829 üzenetére
Az a modul felépítése azaz 8db 2G-s chip van rajta 8 bit per chip a másik meg 16db szintén 8 bit chip. (javítson ki valaki ha tévedek) 64bit kell minimum egy modulhoz.
1Rx8 az egyik modul és 2Rx8 a másik.
A proci a rankok között tud váltani és minimálisan gyorsabb ha dual rank ramokat használsz csatornánként. A rank váltás között a nem használt rank kaphat plusz frissítési parancsot ez miatt gyorsabb.
(hozzáteszem intel procikra értem, nem tudom ryzeneknél hogy van)
Ha a lapon 4db slot van akkor leginkább 4db 1rx8 az ideális vagy 2db 2Rx8.
Ha nem tervezel bővíteni akkor a 2Rx8 azaz sixteen 1G x 8-bit a gyorsabb. Viszont annyi van hogy az 1rx modulok általában jobban húzhatóak. -
válasz
DravenMoral #62828 üzenetére
Ez a 4 modul nincs dual ez milyen prociknál van? vagy DDR5?
Mármint normál esetben egy proci egy csatornánál (legalább*) 2 rank-ot támogat azaz 4db single rankot minden további nélkül kezelnie kell dualban. Ugyan így méret is mindegynek kell hogy legyen ha párban legalább egyformák. Azaz 2x8gb és 2x16gb is dualban kellene hogy menjen együtt.
Vagy ezt az új ryzenek már nem tudják?*Haswell 4 rankot is, x99-ben pedig 8 rankot is csatornánként azaz 8db 4Rx4 is működik quad channelben de mondjuk az extrém. Skylake x299-et nem tudom szerintem 4 rank minimum de 2 rank per channel ad normális sebességet azaz 4x 2Rx vagy 8db 1Rx ram. Ebből következik hogy az asztali a duallal a felét tudja azaz 2Rx ramok per csatorna kell hogy menjen. AM4 pedig ahogy tudom 4db single rankal vígan működik dual channelben.
-
Ice&Lime
veterán
válasz
DravenMoral #62828 üzenetére
Ezt értem és köszönöm a választ, de a kérdésem az volna, hogy adott két teljesen ugyan olyan memória kit, tehát mind a kettő 2x8GB vagy 2x16GB és teljesen egyformák, kivéve egy dolgot, az egyiknél eight 2G x 8-bit ír a gyártó, a másiknál pedig sixteen 1G x 8-bit FBGA-t ír a gyártó. Ez lenne a kérdésem, hogy mégis miben különbözik a kettő ram pár akkor, mert abban biztos nem, hogy az egyik párban van és a másik meg egy darab pár nélküli, mert mind a kettő párban van forgalmazva és a gyártói lapon is párban szerepel.
-
DravenMoral
senior tag
válasz
Ice&Lime #62827 üzenetére
Ez egy kicsit bonyolult kérdés lett.
Röviden azért jobb a 2 ugyan olyan memória (kit), mert a processzorok dual channel (egy pár) memóriát tudnak kezelni egyszerre, egyidejűleg.
2 ugyan olyan memóriának a "sebessége" összeadódik, ebből fakadóan pedig mondjuk 2x8GB memóriával több fps-t tudsz kihozni mindenből, mint 1x16GB-ból.
Bizonyos esetekben nem nagyon számottevő a különbség, de azért bőven észrevehető.4 modul esetén nem tudja már támogatni a proci a dual channelt, mind a négy memória külön-külön fog működni, és nagyobb veszteséged lesz a memóriák sebességében és időzítésében. Főleg, ha különbözőek a memóriák. Sok esetben ilyenkor nem is működnek egymással, vagy ha igen, akkor nagyon csekély sebességen.
-
Ice&Lime
veterán
Ezt nem értem, valki eltudná magyarázni, hogy mi a különbség és melyik a jobb gamingre az eight 2G x 8-bit és a sixteen 1G x 8-bit FBGA komponens per modul között?
-
Ice&Lime
veterán
Köszi a választ. Melyik kit-et érdemes venni (2x16), ha egy kit kit dual rank vagy single rank és miért fontos ez?
-
válasz
Ice&Lime #62823 üzenetére
Idézet az összefoglalóból:
"4 Modullal a következő a probléma. Nagy a terhelés a vezérlőn, jobban melegszik a CPU gyakori a kisebb mhz-en történő üzemelés, illetve a tuning potenciál nagy mértékben csökken."
Nagy általánosságban 4 ugyanolyan modul kellene, utólag tehát ideális esetben pontosan ugyan olyan modulokat kellene venned, mint ami már megvan. Ennek az esélye azért annyira nem nagy, mert a gyártók sokszor még azonos elnevezésű szériákban is szoktak idővel komponenseket módosítani, és ez rontja az együtt működés lehetőségét. Jobb esetben csak a lassabb modulokhoz fog igazodni a két gyorsabb modul, rosszabb esetben instabil lehet a rendszer.
Nem véletlen, hogy a 4 modulos kitekben érdemes ilyesmit venni, mert akkor 4 ugyanolyan modult kapsz.
Röviden: ilyenkor a legjobb megoldás az, ha eleve nagyobb modulokat veszel. Ha körbe nézel, ez a topic is általánosságban arról szól, hogy sokan 2x8 modul mellé akarnak még 2x8-at venni.
Most is ez zajlik amúgy az új gép vásárláskor, mindenki azzal van, hogy elég 32GB RAM, ami ma még igaz, de ki tudja, hogy pár év múlva is igaz lesz-e, szóval ma sem hülyeség már 48 v. 64GB RAM-ot vásárolni...
-
Ice&Lime
veterán
Sziasztok! Láma kérdés lesz lehet. Ha adott egy 2x8GB RAM páros dual channelben és lenne vásárolva még ugyan abból a típusból 2x8GB, akkor abból nem lesznek kicsi kompatibilitási hibák, mintha egy ugyan azon 4x8GB kitben lenne egyszerre véve, mint így külön-külön, de ugyan abból a típusból? A válaszokat előre is köszönöm!
Vagy egyszerűbb és jobb lenne 2x16GB-osra kicserélni őket, vagy jó utólag a 2x8 + 2x8GB is? -
ripla
addikt
válasz
laragirl83 #62821 üzenetére
Köszi
-
ripla
addikt
AMD és Intel alaplapba van különbség, hogy melyik ram megy bele, vagy mindkettőbe jó?
-
idnamgi
újonc
Sziasztok!
Valaki el tudná magyarázni nekem konyhanyelven, hogy a memória esetén a Sebesség(Mhz) és a Memóriakésleltetés (Cl) mit jelent? Itt pontosan azt szeretném tudni, hogy miért jobb egy 3200 Mhz CL14 DDR4 memória mint egy 3200 Mhz CL16 DDR4? Mit veszek észre ebből a napi használatban, játékokban?
Köszönöm szépen!
-
degec
senior tag
Tiszteltem !! Segítsetek már pliz kiesik a szemem nem látom, értem a különbséget..
A webshop gyári linkjei is jók, és a tech spec pdf-eket nézve se találok különbséget...
ezt szeressem, vagy g skill aegis 3200, i5 9500 mellé menne, oda ugye max a 2666mhz, és akkor 3200 menne 2666on.....
Köszönöm szépen !
[link]
[link] -
zebra_hun
veterán
"milyen értékeket kell babrálni , hogy Írás, olvasás , másolás, érték növekedjen vagy csökkenjen"
A betűk, rövidítések utalnak rá.
Pl.:
RTP, RDRD ---> Read
WR, WRWR ---> Write
Ezek majd a Copy-t magukkal húzzák, de szűkítheted az RDWR-t is.
Érdemes utánaolvasni, mert össze vissza találomra..., jó vége nem leszRégebben írtam egy magyar leírást, útmutatót, majd felfrissítem, és berakom ide a Logout.hu-ra.
[Itt elolvashatod]
Ez Comet Lake, de a Coffe ugyan az. Sőt, ez passzol a mostani ADL/RPL-re is, csak a feszültségeket kutyulták meg.
Nálad pont így nevezik.Ismerem jól a mentorod, nem beszélt hülyeséget. Ez nem 5 perces mutatvány, napokat, heteket kell szórakozni egy egy szebb eredményért.
Aktív hűtést tegyél rá ha emelgeted a feszültségeket.
1.5V egy Samu b die-nak semmiség.
1.30V IO/SA szintén nem sok. Persze ennyire nincs szükség, léteznek nem "eszement" oc profilok is -
fudi2002
Topikgazda
-
blendész
tag
Köszönöm a tippeket! Ha hazaértem megnézem.
Ha nem nagyon akar nagyobb sebességen összejönni a dolog, szerintetek érdemes elpasszolni és venni mondjuk két 32 gigás modult? (Ha igen, esetleg tipp? Érdemes ehhez a rendszerhez vmi gyorsabb vagy nem lenne különösebb gyorsulás és a cl16 3600MHz elég?)
Dobna érezhetően a rendszeren? Egy 3060 van még a gépben, de játékra nem, csak fotó és videószerkesztésre használom. -
Brekkk
senior tag
válasz
blendész #62805 üzenetére
4 modullal a 3600 MHZ már nem könnyű eset.
Gondolom minden memória Dual Rank-os ráadásnak.
Illetve, hogy nem azonosak a memória IC-k!Milyen memória van a Ramokon? Gondolom a CRUCIAL az MICRON "E" DIE.
A Kingston esetleg Hynix?Ki kellene olvasni ZEN timeing-al, hogy milyen paramétereket lő be XMP beállításon a CRUCIAL-nak az alaplap. Csak a 2 CRUCIAL legyen bent! Megjegyezni az adatokat.
Utána a 2 KINGSTON-nak. Csak ez legyen bent. Ezeknek az értékeit is feljegyezni.Ha ez megvan, akkor kézzel a legrosszabb értékeket manuálisan beállítani BIOS-ban.
És még ez sem garancia a stabil működésre!Ebben a memória felállásban a 2666 MHZ a hivatalosan támogatott. Felette minden tuning! 3200 Mhz körül van az optimum amit elérhetsz reálisan.
-
blendész
tag
Sziasztok!
Van egy MSI MAG B550 TOMAHAWK lapra szerelt gépem 3900X procival. Két különböző márkájú (Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix és Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz KF436C16RB1K2/32) ram dolgozik benne, egyenlő 2x16-2x16Gb felosztásban. Ugye mindkettő tudja xmp-ben a 3600MHz Cl16-ot. Csináltam anno ramtesztet is, nem is volt semmi gond, de nagyobb rendereknél néha random módon újraindult a gép. Nem tudtam mi a hiba, néha hiába futott max. közeli terhelésen, nem volt semmi gond, néha meg egy kétperces videórendernél újraindult. Kínomban kilőttem az xmp-t és most 2400Mhz-en mennek a ramok és csodák csodája, azóta nem sikerült semmivel letérdeltetni a gépet.
A kérdésem, milyen értékekkel tudnám összehangolni őket (van-e esetleg erre kalkulátor vagy ilyesmi)? Anno folyamatosan resetelgetnem kellett az alaplapot minden sikertelen beállítás után, míg a bios "try it" funkciójával megtaláltam a működőképesnek tűnő [DDR4-3600 16-19-19-19-39 FCLK- 1800MHz] beállítást, ami viszont úgy tűnik, hogy nagy bánatomra nem stabil... -
zebra_hun
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #62803 üzenetére
Kb a 6000 xmp lehet egál egy 3600 xmp-vel.
Ami számomra nagy pozitív, hogy a min fps-ben igencsak odapirít.
Érdemes megnézni min fps-re is. Az amúgy is lényegesebb adat, csak le sem merem írni, mert egyből kapnék a fejemre, hogy ki a lótúrót érdekli a min fps.
Én már készítem fel magam ddr5 overclock-ra -
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest