- Honor 200 Lite - nem százas a kétszázas
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Netfone
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
LurkerSheik #34 üzenetére
Utoljára kínai Lenovo tabletet romoltam, ott gyártói supporttal nyitható a bootloader, és csak gyártói aláírt rommal zárható vissza.
Amíg nyitott állapotban van, addíg bootoláskor megjelenik egy szép nagy biztonsági figyelmeztetés (kis kínai barátaim így küldték vmi tákolt global rommal).
Szóval megoldható, csak akarni kell.
Szerintem ennél több nem is kellene, látszik ha mókoltat sóznak rád. -
Azaz a zártság pont már annyira kényelmetlen, hogy kevésbé éri meg ilyen telefonnal foglalkozni rosszindulatú behatolás esetén.
Nem értem, hogy hol van a logikai bukfenc.
Pontosan ugyanolyan logikusan írtad le te is amit én írtam.
Annyira szeretnéd az igazad hallatni, hogy rosszul értelmezed a mondatokat.
Keep calm. -
pengwin
addikt
válasz
LurkerSheik #29 üzenetére
Nem kell a tulajdonos kezebe lennie ennek a dontesnek.
Szóval ne legyen adott az opció azért, mert az emberek 99%-a egyébként is egy görögdinnye tudatosságával használja a technikát? Elég erős logikai bukfenc...Ez csak egy pelda ami epp eszembe jutott.
Ez szerintem rossz példa: eröltetett és technikailag sem állja meg a helyét. Az Android tárhelye is titkosított, és tudtommal nem is tudsz úgy ROM-ot telepíteni, hogy az ne legyen destruktív a telefonon lévő adatok szempontjából.Es az is igaz hogy minden feltorheto idovel.
Így igaz - még a jó védelem is csak arra való, hogy annyira kényelmetlenné, idő- és erőforrásigényessé tegye a feltörést, hogy már ne érje meg.#31 LurkerSheik
viszont az ellen ved a zart bootloader is, hogy a knoxbol nem tudnak kilepni igy nem resetelheto a telefon sem es nem megy egybol a dozsa aluljaroba alkatresznek.
Nekem ezzel az egésszel az a bajom, hogy nagyon kirívó és valószerűtlen esetekkel indokolsz egy nagyon általános és mindenkit érintő korlátozást. Ha az átlagfelhasználó adatait el akarják lopni, annak sokkal egyszerűbb módja is van a fertőzött ROM-ok terjesztésénél. Erre emlékeztet ez az érvelés.
-
KIFLEE
tag
válasz
LurkerSheik #31 üzenetére
Zárt bootloadere-l is el lehet adni az alkatrészeket mert androidon nem software lockolják őket.
-
Bar regen nagyban romoltam, akkoriban nem volt szukseg teljes tarhelytorlesre, a megfelelo mukodeshez kellett a wipe.
igazad van nalam sem volt bekapcsolva a teljes encrypt, viszont az ssd-t masik pcbe helyezve kerte is a bios a recovery keyt. Akarmennyire is bosszanto megis van egy alap biztonsag.
nem ugy a regi win xp bejelentkezo jelszo… a hddt masik pc-ben meg siman olvastad.Es itt nem mobilizalt eszkozrol beszelunk amit barhol elhagyhatsz vagy kikapjak a kezedbol az utcan, buliban miutan kifigyeltek a jelkodod. Az ellen a zart bootloader sem ved,
viszont az ellen ved a zart bootloader is, hogy a knoxbol nem tudnak kilepni igy nem resetelheto a telefon sem es nem megy egybol a dozsa aluljaroba alkatresznek. -
KIFLEE
tag
válasz
LurkerSheik #29 üzenetére
1. A bitlocker egy fostalicska és nagyon sok embernél be sincs kapcsolva.
2. Az androidos telefonok tárhelye pont ugyanúgy titkosítva van attól még mert azt nem bitlockernek hívják.
3. Főzött romot csak teljes tárhelytörlés mellett lehet feltenni vagyis semmilyen adathoz nem férnek hozzá.Azért zárják a bootloadereket mert vannak akik föltesznek egy spyware-es romot majd eladják a gyanútlan ügyfélnek az meg mégha észre is veszi, hogy vírusos b@szhatja mert mikor factory reseteli pont ugyanúgy vírusos lesz.
-
A userek tobbsege nem ph forumozo es 1 db jelkodnyira tartja a bankszamlan levo teljes megtakaritasat. Amit a metron, az utcan mindenhol beir es siman kifigyelheto mar az is.
Nem kell a tulajdonos kezebe lennie ennek a dontesnek.ott a pc/laptop esete windowsal. Ellopjak, elhagyod a laptopod es a kepeidhez pass/jelkod nelkul nem jut hozza egykonnyen a tolvaj a bitlocker miatt.
Telefon eseten nem csereled a hattertarat, nyitott bootloaderrel radobsz egy celzottan fozott romot es mar hozza is fertel a rajta tarolt dolgokhoz, leven siman megkerulheted az UI-n beallitott biztonsagi mechanizmusokat, mint jelkod, ujjlenyomat stb…
Ez csak egy pelda ami epp eszembe jutott.
Es az is igaz hogy minden feltorheto idovel.Persze, ertem a te allaspontod egyebkent, viszont tobbet artana mint hasznalna ha Marikaneni mindenfele godmodeban mukodo progikat toltene le gyanutlanul a nyittot bootloaderes telojara. Epp eleg infohoz kernek hozzaferest az appok igy is.
-
pengwin
addikt
válasz
LurkerSheik #26 üzenetére
akkori Sony Z stb vízállóságára
Mondjuk az pont ragasztott fos volt már akkor is.
Én biztos vagyok benne, hogy a mai gyártástechnológiával már meg lehetne csinálni a jó vízállóságot jó szerelhetőséggel - mert az vitathatatlan, hogy sokat tanultak a gyártók a készülék tervezés terén az elmúlt 10 év alatt. Szerintem igazából nem is kéne Fairphone szintű modularitás... elég lenne, ha akksit, csatlakozókat, gombokat, kijelzőt tudnák könnyen cserélni.Valamit valamiért.
Nem - ez csak a céges maszlag. Még egyszer leírom: a telefonon használt szoftver licencét nem tartják be a gyártók azzal, hogy nincs kernel forrás, és amíg nincs bootloader nyitási lehetőség addig igazából nem is vagy a tulajdonosa egy ilyen készüléknek.
Nem kéne felelniük a gyártóknak a következményekért, nyugodtan bele is írhatnák az EULA-ba. Viszont a választás a tulajdonosok kezében kéne legyen. Jelen álás szerint gyakorlatilag csak lízingeljük a szoftveresen karban tarhatatlan készülékeket a gyártói támogatás idejére.
#27 KIFLEE
A hosszú szoftveres támogatással pont az a baj, hogy ugyancsak egyszer kell megírni
a szoftvert, de azt sokszor, több éven át. Ha 4 főverzió frissítést igérnek 2 helyett akkor simán lehet 2-szer annyi költséget számolni pl. a fejlesztésre és tesztelésre, amit meg be kell építeni most a telefon árába.
Egy 60 ezres készüléknél ez egyszerűen nem fog beleférni. -
KIFLEE
tag
-
Emlékszek az S5 széria és akkori Sony Z stb vízállóságára.
Katasztrófa volt az a félutas megoldás még az Active is!Bootloader nyitás adatbiztonsági aggályokat vet fel.
Samsung az S4-től a Knox bevezetésével fokozatosan elengedte a főzött romolás lehetőségét, főleg, hogy ma rengeteg pénzügyi dolgot a userek telefonról intéznek.Valamit valamiért.
-
Plug Life
senior tag
A moduláris koncepció jó, de a hardverelemek meg a szoftvertámogatás az lepkefing™
-
pengwin
addikt
Tök jó, hogy egyszerűen szerelhető, csak semmi értelme ennyi szoftvertámogatás mellett.
Ja, és a HMD baxik kiadni a bootloader nyitó kódokat, meg a kernel forrást a készülékeihez... vagyis a javíthatósághoz való jog támogatása kimerül náluk a formatervben.
Elvileg idén nyártól rálép az EU a gyártók tökére a szoftveres oldalon is a javíthatósághoz való jog folytatásaként. Jó lenne ha kitaposnák ezekből a gány cégekből, hogy betartsák a telefonjaikon felhasznált szoftver licenceit... majdnem minden androidos gyártó teljesen figyelmen kívől hagyja a GPL-t, alig akad pár kivétel. Meg jó lenne ha jogszabályba iktatnák, hogy a vásárló ténylegesen birtokolja a készülékét és joga van teljes szoftveres kontrolt gyakorolni felette.
#4 KROK640
Ha már a gyártói szoftveres támogatás rövid, akkor legalább támogathatnák a közösséget a telefon támogatásában, de ez meg teljesen hiányzik a HMD-nél. Látszik, hogy nem gondolták ők ezt át, csak a korpo vezetőség választott valami divatos, jól csengő "gimmick"-et a cégnek.#5 hcl
A 2017 utáni Samsungokat könnyű szerelni?!
Mesélj még... ragasztott fos az összes modern készülék, sose rakod össze szerelés után olyanra, amilyen a gyárból érkezve volt. Azt meg ne is említsük, hogy a főleg ragasztóval összerakott készülékek vízállósága az első otthoni szerelésnél ugrik.Régi szég idők, amikor egy S5 Active vízálló volt, cserélhető volt az akksija, szerelhető volt, és a vízállóságot biztosító gumitömítéseket is tudtad cserélni...
#10 hcl
Szerinted miből van a 6 év szoftvertámogatás? Nem puszira dolgoznak a fejlesztők, a telefon vételárából kell a munkaóráikat finanszírozni. Tessék visszajönni a valóságba... -
elmepocok
tag
Ez az indusztriális dizájn nekem tetszik.
Ha van eszük, akkor az egész portfóliójuk kompatibilis lesz a ugyanazokkal a kiegészítő tokokkal és még kitalálnak néhány félét.
Egyébként 60-ért teljesen korrekt a telefon, bár egy normálisabb kijelzőt megbírt volna. -
vilmose33
őstag
Köszönöm a tesztet.
-
dredjudge84
őstag
Mi ez az 50-60k ár kategória? Annyiért nincs is használható mobil újonnan. Pár évvel le vagy maradva az árak terén Dani!
-
vence
aktív tag
A valaki tiszta Androidot szeretne, akkor is van pár alternatíva.
Szerintem még 60k környéken sem túl versenyképes,
mert hasonló speccel (de 120 Hz-es kijelzővel) még kapható a
moto G34 5G - 8 GB-os verzió ... 45 eFt az allegro-n.De 65k körül a moto G 54 Power 8 - 256 GB-os is elérhető még ugyanott, ami már FHD kijelzős.
€ 200 környékén pedig már ott van egy másik Fusion, ami teljesen más kategória (144 Hz OLED, 7s Snapi, 68W PD, IP68 stb. )
És minden itt említett modell eSIM-eket is fogad.
-
MikeWazowski
veterán
válasz
LurkerSheik #17 üzenetére
Jó lenne mindenkinek, csak hát nem látom sok esélyét.
-
Drukkolok az hmd-nek hogy kiforrja magát az arculat a portfólió és legyen kurrens konkurencia európából!
-
A legolcsóbb újonan kapható szerintem iPhone a SE 2022
De Samsungból is elég sok olcsóbb cucc 4 évet kap, az se 400 ezer.
A security patchelésnek pedig nem 2, hanem 4-6 évig alapnak kéne lennie, ugyanis ilyen időtávon használják az emberek az alsókategóriás telefonokat is. Nekem meg különösebb elvárásom nem is szokott lenni egy telefon felé, csak ez. -
Noukoum
veterán
Ők biztosan adnak neked 6 évet, ha kifizeted.
szerk:
Itt van a telefon amiről beszéltél, a legolcsóbb iPhone 300-450 ezer.Maradj a használtnál, csak akkor nem kell ilyen stílusban hozzászólni. Egy értelmes világban persze.
-
-
hdavid1
tag
Milyen jó a videóstabilizáció. Kínai olcsó telefonok megirigyelhetnék.
-
Dehogy irreális. A gugli 6 évig támogat Android főverziókat. Az Apple is 6 évet ad majdnem mindenre. Ha van rá szándék, meg lehet csinálni.
Hogy gyors-e, az kevésbé fontos, legalábbis nekem.Elég sokáig használtam Lineage-el mindenféle Samsungot, ha nem is gyorsan, de pl. egy A5 2017 is elketyeg Android 14-gyel.
-
-
60k? Annyit lehet én is adnék érte, ha kap 4-5 év support. Pláne hogy szerelni is könnyű (már nem mintha a 2017 utáni Samsungokat nem lenne könnyű szerelni).
@KROK640 : Hát ja, 2 év support sovány. Esetleg ha lesz rá Lineage hosszabb távon, akkor OK.
-
KROK640
nagyúr
Pont a lényeg maradt le, mégpedig az, hogy akkor ezek a modulok mennyiért, milyenek?
Alkatrészeket hogy lehet cserélgetni? Ezektől lehetne igazán hosszú életű ez a telefon. Na meg mondjuk az 1,5-2 éves szoftver támogatás sem hangzik soknakfélek végül azon a ponton lesz elavultatva. És akkor hiába a cserélhető alkatrészek, meg a modulok, kuka az egész
Legjobb az lenne, ha mikor vannak modulok, akkor jönne ehhez a teszthez egy kiegészítés.
-
Vtwo
senior tag
Nem látom kinek szól ez a kétpálcikás, túlárazott telefon és nem igazán értem mit akar a HMD elérni.Mert pl. ezzel bevételt és piaci növekedést sokat nem fog.
-
ddaydome
senior tag
Azért a Samsung a16-on egy OneUI több, mint vicc. Szerintem nem jobb kategórián belül a SAmsung, ugyanis a napi használatban az életed is elmegy mellette, olyan dög lassú lehet.
Nem azt mondom, hogy ez egy Ferrari lesz, de a tiszta rendszer sokat segít, hosszabb távon is. Ha meg utánad dobják majd 45-ért, akkor azért az elég vonzó lehet sokaknak. -
janeszgol
félisten
A kamera nappal fotóban (12 mpx és 108 mpx) és videóban tök jó. Az esim plusz pont. A többi szóra sem érdemes.
Új hozzászólás Aktív témák
ma Több személyisége van a HMD Fusionnek, amiket külön a megvásárolható modulokkal lehet előhozni.
- ASUS RT-N12+ 300Mbps router
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest