Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Műholdas AI chippel fedné le a bolygót a Samsung
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
feher94
csendes tag
Üdv,
Nemrég össze raktam egy teljesen új gépet az alábbi konfiggal:
ASUS Z790 HERO
I9 14900K
corsair vengeance 6800 cl32 2x32gbA problémám az lenne hogy sajnos XMP profilal nagyon instabil a rendszer.
6400 MHz-n látszólag stabilnak tűnik (15 perces memtest lefut hiba nélkül) gyakorlatban viszont a pl a Cyberpunk el sem indul.
Az elején alaplap problémára gyanakottam szóval leteszteltem egy másik HERO lappal de a probléma megmaradt. Majd később a ramra gyanakodtam mivel ez nem szerepel a QVL listben ezért megpróbáltam egy G.SKILL Trident Z5 6800mhz cl34-es kittel ami már szerepel a listán de sajnos ugyanez a probléma.
Szóval a kérdésem az lenne kizárásos alapon hogy esetleg a CPU IMC lenne a probléma? -
NFree
addikt
Sziasztok , szóval , én nem tudom mi lett a géppel , de napról napra jobb (stabilabb) szépen lehet most már a ramból is csipegetni. Lehet user error volt az elején , de ahhoz képest hogy a 4000xmp profil nem akart menni, most már elég szépen megy. 1000 kösznet Zeb fórumtársnak a sok türelemért és segítségért . És persze mindenki másnak aki próbált valamilyen úton módon terelgetni.
ami érdekes , hogy egyik napról a másikra engedte , hogy lejjebb vegyem az sa feszt is anno meg el sem indult .
Nem mondom , hogy nasa stabil , de a kis tesztjeim lemennek , cine, real aida , + a játék amivel szarakodok még az sem dobta el magát , wot, god of war, last of us,
Én így ezzel már kibékülök , és nem is zargatlak beneteket, persze azért néha néha nézegetem még . Kár hogy itt a vég mehetnének 4500körül
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Gabrikovics
üzenetére
5700x lenne az utolsó amit megvennék a helyedben. Ha ennyire csere lázban égsz, akkor kizárólag 5800x3d. A kérdés inkább, hogy a 6700as kártyád nem hajtja ki a mostani? Mert ha igen, akkor csak ellocsoltál némi pénzt. Memória meg jó a mostani, max visszabutítod 3800mhzre. Megjegyzem a mostani prociddal sem stabil sztem a 4000mhz.
-
Gabrikovics
aktív tag
Sziasztok ! Boldog tulajdonosa vagyok egy Ryzen 5500 procinak ami szépen viszi a G,skil RAM-okat 4000Cl18-22-22 ! DE MINDENKI azt mondja hogy cseréljem le ezt a gyenge procit valami komolyabbra ! Elhatároztam hogy cserélem R7 5700x-re de az nem nagyon szereti a magas RAM sebességet
Tehát cseréljem le a RAM-okat valami 3200 CL16-ra vagy menni fog az új procival valahogy ?
Persze értem hogy nem a RAM viszi a gépet de biztosan számít valamit
-
mmdms
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Valami anomália lehetett a biosba, nyomtam egy gyári visszaállítást majd újra beállítottam mindent ugyanoda és most hozza a ~49k mb\secet.
Lehet fel kéne tennem az újabb agesa-t.
Úgy méricskélem acc alatt sokat hozna 0,1% lowfps-ben a gyorsabb, sokkal gyorsabb ram, ami szimulátorozás közben pont a legzavaróbb. Lehet mégis veszek valami tempósabb modulokat. -
Czimby
addikt
Köszi!
Két alaplapot néztem az AsRock-tól a legolcsóbb ASROCK B650M-HDV/M.2 és a kicsit drágább B650M PRO RS modelleket.
Memóriát pedig a Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Vengeance Grey EXPO-t.
Ez a memória szerepel a drágább lap QVL listáján és elvileg Hynix A-die.
Ha esetleg nem válik be akkor 14napon belül elállok tőle legfeljebb. -
Cifu
félisten
válasz
Czimby
üzenetére
Előre bocsátva, hogy 100%-os garancia nincs semmire (volt, akinél nem működött stabilan EXPO sebességgel sem), de általában a G.Skill Trident Z5 Neo vagy Flare X5 szokott felmerülni.
A Trident magasabb, így nagyobb méretű léghűtés esetén problémát okozhat (pl. Noctua NH-D15 első hűtőventit meg kell emelni, ami szűkebb házban nem mindig kivitelezhető). Viszont arról több visszajelzés van, a Flare X5 kapcsán én pl. a Zen4 topicban nem láttam visszajelzést.A lényeg, hogy Hynix chippel szerelt modult érdemes választani. És itt a probléma, mert a gyártók nem tüntetik fel ezt egyértelműen, tehát indirekt, felhasználói visszajelzések alapján van csak információ...
-
mmdms
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Picit volt időm próbálgatni, 1,356 v-on megy perpill 3400 Mhz-en, de elég laza időzítésekkel, ezen muszáj még a későbbiekben faragni. Amiért viszont írok most, az a sebesség. Aida memóriatesztje ~33 000 mb/secet mutat írás/olvasásra és 28k-t másolásra, a procim topicjába a legtöbb fórumozó 3400 mhz-en 53 000 mb/sec körüli eredményt kap. Mitől lehet ekkora különbség?
-
Czimby
addikt
AM5 Ryzen 7600 CPU mellé keresek 32Gb-os kit-et, 6000Mt, Cl30 időzítéssel.
Van valami ajánlott típus? -
-
hyperst
tag
Üdv.
Olvasgatom a topikot de laikusként semmit nem értek belölle😋. A gépben [link] ram van. Lenne értelme egy teljesen hétköznapi használatnál babrálni vele? Ha igen akkor hol találhatnék valami kezdönek is érthetö leirást hogy mit hogyan merre a biosban? -
ugforma
tag
Sziasztok. 2x8GB DDR4 CL16 3333mhz predator ramot szeretnék cserélni 2x16GB DDR4 ramra, viszont fogalmam sincs, hogy a CL és az MHZ arányok milyen mértékben befolyásolják a teljesítményt. Max 40k-t szánnék rá és fontos, hogy picit többet tudjon mint a mostani ramjaim. Ebben az árban a legjobbat szeretném kihozni. Tudnátok ajánlani valamit? Nem tudom számit-e de ha igen akkor
rtx 3060 ti, i5 12600kf, gigabyte z690m ds3h, seasonic focus gx 650 gold a konfig. Köszönöm. -
Cifu
félisten
válasz
Csillag01
üzenetére
A [Zen4 / AM5 topic] összefoglalóban találsz egy sorvezetőt tuning terén. A nem X3D procik esetén inkább számít a RAM sebesség, az X3D esetén kevésbé, mert a nagy cache miatt eleve kevesebbet nyúl a RAM-hoz.
De az 1 CCD-s Zen4 bizonyos okok miatt kb. DDR5-5600 felett egyre kevésbé profitál a plusz RAM sebességből, az alacsonyabb késleltetésből (latency) inkább hasznos. Ez viszont az X3D procikra is igaz... -
Csillag01
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Az alaplap oldalán olvastam hogy ezeket tamogatja, és gondoltam lecserélném. Nem tudom hynix? Az miis?
kingston kf560c36bbek2-32 ez a pontos tipusa.Kozbe megneztem igen az!
SDRAM Manufacturer: SK HynixMemory Support DDR5 7800+(OC)/ 7600(OC)/ 7400(OC)/ 7200(OC)/ 7000(OC)/ 6800(OC)/ 6600(OC)/ 6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600(OC)/ 5400(OC)/ 5200(OC)/ 5000(OC)/ 4800(JEDEC) MHz
Max. overclocking frequency:
• 1DPC 1R Max speed up to 7800+ MHz
• 1DPC 2R Max speed up to 6400+ MHz -
Csillag01
aktív tag
-
Csillag01
aktív tag
-
Csillag01
aktív tag
sziasztok. Megnéztem az összefoglalót de egy szót sem értek. Vki elmagyarázná mi a különbség amd ddr5 ramokrol lenne szó.
Max. overclocking frequency:
• 1DPC 1R Max speed up to 7800+ MHz
• 1DPC 2R Max speed up to 6400+ MHz
• 2DPC 1R Max speed up to 6400+ MHz
• 2DPC 2R Max speed up to 5400+ MHz -
NFree
addikt
Sziasztok pár napig csendbe voltam , nem is próbálkoztam , de , jelenleg sa 1,3v tx 1,275v , nos ha ezeket az értékeket meg próbálom emelni vagy csökkenteni jön a instabilitás , és már nem egyszer kellett wint visszaállítani . annyit kérdeznék csak , hogy a ramvezérlőnek értük el a határait ? hogy innentől kezdve nem akar jobban menni ? nagyon ritkán eltalálok egy 4266 ot de instabil teljesen , jelenleg 4133mhz en teszi a dolgát cl16-on , de tegnap csak megpiszkáltam és csak a ram feszt emeltem 1,525v ig

ennyire lett elég , ez után próbáltam még faragni , de nem indult . és érdekes módon utánna már ez sem , viszont ezen a ment egy 5 perc tm5 hiba nélkül , de mivel csak bench-re lett volna , így nem a stabilitás volt a szempont , viszont ennek elenére 63k irás olvasás érték jött össze , ami szerintem elég alacsony . szóval proci memvezérlő a gyenge van rá esély ? mert gondolkodom a cserén hátha , kicsit feljebb tudnám tornázni.
Esetleg , ha gear 2 módba menne a ram , azzal tesztekre nem lehetne erősebb dolgot kihozni? mert ott ugye azért jobban engedi a mghz ben a ramot , és a fent nevezett fesz értékeket sem kell eddig emelni , és hátha menne , vagy hagyjam ?
-
Iroil
tag
Koszonom a visszajelzeseket.
Nemreg felvettem a kapcsolatot egy szamitogep szervizzel.
Beleneztem este a BIOS beallitasokba, de inkabb meghagyom masnak.
Jovoheten beviszem hozzajuk, aztan remelhetoleg szetneznek benne. -
jeni
félisten
itt nem az a elsődleges gond,hogy használt cuccokból lettek összerakva.
azokból is remek gépet lehet kihozni olcsóbban.
a gond:
a tapasztalat,a gyakorlat,a rutin nincs meg benned.
ez csak 1 gondolat.
ha híján vagy a szakmai dolgokból akkor tényleg valami havert kéne keresned aki ért is hozzá eféle beállításokhoz. -
jeni
félisten
Memória 2 és 4 slotban?
XMP profil ?
i7-11700kf-3200 Mhz ennyit vinnie kell.
Asrock b560 pro4-Supports DDR4 4800 Mhz (OC)
CPUD-Z mit mutat?
ott ha jól van beállítva akkor min 1600 Mhz kell mutatnia.
-
Iroil
tag
Sziasztok. Nemrégiben fejlesztgettem az itthoni gépemet.
Egy Asrock b560 pro4 lap került a gépházba, mellé egy i7-11700kf illetve egy FURY Renegade DDR4 3600 MHz CL16 ram kit. A képeket azt tapasztalom, hogy hiába állítottam a biosban 3600mhz-ra a ramokat, még mindig nem úgy kezeli.
[link]
Bárkinek ötlet mi lehet velük?Esetleg valami ram benchmark program akad kéznél ehhez a feladathoz? -
fudi2002
Topikgazda
-
Ceze
tag
Update:
Másfél óra tm5-nél hiba nélkül ment 40C-on, a 60+C-ot nem bírja -
Midway
senior tag
Öszzeraktam egy gépet használt hardverekből.
8. gen I5 8500
asrock B360 lap
egy Patriot Signature Premium DDR4 8GB 3000MHz
Mitől lehet ennyire lassú?
Minden alap beállításon van. Csak a ram frekvenciát állítottam a bios-ban 2666 ra
Próbáltam másik slotba tenni, 2400 re állítani , driver mindegyik a legújabb. Win 10 és win 11 alatt is lassú.
Nem tuning lenne a cél , csak tudja a normális sebességet.Lehet hardver hiba?
-
Ahogyan Zeb is írta, ez brutál magas hőmérséklet, mintha semmi légmozgás nem lenne a házban. Nem tudod kicsit feltekerni a légmozgást a házban? Meg kellene próbálni 50C alatt tartani a hőmérsékletet!
Nekem ilyen hűtőm van, bátran ajánlom, mert sokat segít! 40C körül tudom vele tartani max terhelésen úgy hogy nem megy maxon a cooler. -
s3toraph
senior tag
Sziasztok,
egy Acer A515-51G-5934 (NX.GTCEU.001) laptopba szeretnék memóriát bővíteni. 4 GB DDR4 2400Mhz-es (speccy és HWinfo szerint, meg ugye úgy általában is 2400-asok szoktak lenni a gyáriak) az alaplapra van forrasztva, 1 slot van benne ami üres, ebbe menne 1 db 8 GB-os modul. Kinéztem ezt a Kingston-t.( Azért 2666 MHz-es néztem ki, mert 2400-ast nem találtam csak a ValueRam szériából, nem mellesleg 50%-al drágább is.) Sajnos nem találok semmilyen memory support list-et a géphez, de a Kingston az régebben általában mindenhez jó választás volt.
Kérdéseim:
-Arra számítok, hogy a laptop ezt a 2666-os Kingstont fogja tudni kezelni 2400-on. Így van?
-Tudtok-e mást ajánlani a Kingston helyett, és miért lenne az jobb választás?Köszönöm előre is annak aki válaszol.

-
zebra_hun
veterán
Szerintem csak annyi, hogy 60°C, elég meleg. Friss levegő nem ártana neki, főleg ha a vga is ontja majd a meleget.
Próbáld meg úgy futtatni, hogy vhogy hűtöd. Oldala levesz, plusz venti, stb. Úgy ki lehet zárni a melegedést. Ez a stressz teszt felmelegíti.30 perc, de mindegy

-
Ceze
tag
30 óra után dobta ezt a hibát 
Valaki el tudná mondani mit is jelent?
remelem nem kuka a ram,most vettem. -
válasz
arabus
üzenetére
No. Kutakodtam egy kicsit. 4 slot dual channel esetén valóban 1866Mhz a plafon Ryzen 2600 esetén. A 4x8GB-nál valószínűleg csak mákom volt, hogy ment 3000Mhz-en.
Bedobtam az 5700g-t és ezzel már 2666Mhz-re fel tudtam húzni. Feljebb ezzel sem ment, viszont az AMD is ennyit ír a spec-ben.
Így már azért tűrhető a sebesség.
-
troll81
addikt
Sziasztok [kép] ezekre a ramokra menyi gari van általában?23 1 hó 12 vették.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
titanium_100
üzenetére
Irodai gépnél sztem nem fog számítani a dual channel hiánya.
-
titanium_100
tag
Üdv!
Lenne egy kérdésem: Van egy irodai gépem 4gb rammal.
Kaptam + 8gb ramot ami egyben van. Tegyem be a 8 mellé és lesz 12 gb, vagy csak visszafogja az újat a régi ram, mert esetleg más frekvencia stb, )és dual channelben sem tudnánk így menni) és hagyjam bent csak a 8gb-ot? -
-
válasz
arabus
üzenetére
Hmm. A procira nem is gondoltam.
Amúgy épp most vagyok egy felújítás közepén. Az RX580-at váltotta a 6650XT, a Ryzen 5700g pedig már itt pihen az asztalon. Csak még nem volt időm berakni.
Viszont az érdekes, hogy a 4x8GB hibátlanul ment 3000Mhz-en.
Ezért nem gyanakodtam procira. -
válasz
<Lacy85>
üzenetére
A ryzen 2600-al nem fog menni 4 modul 3000mhz-en.
Nem birja a memoria vezérlője,szabadulj meg tőle mihamarább!
Adding annyit tudsz tenni hogy hagyod xmp-n csak a memorial frekit átirod 2666-ra.
Ha igy sem megy akkor mész még lentebb.
Venni kell legalább egy 5500-at helyette. -
Sziasztok!
Az XMP ennyire érzékeny a különböző modulokra? 4x8GB Gskill aegis volt a gépben. Ment szépen 3000Mhz-en. De mivel kezdett kezdett kevés lenni a ram, ezért az egyik párt lecseréltem egy ugyanilyen Gskill-re, csak ezek nem 8, hanem 16 GB-os modulok.
Így most 2x8 + 2x16GB van.
Mindegyik 3000Mhz, CL16, de az XMP nem megy. Sőt, nem is 2133Mhz-re állítja, hanem 1866-ra.
Egy Gigabyte B450 lapban vannak. -
troll81
addikt
válasz
Bile Demon
üzenetére
talaltam 2133mhz 32GB DDR3 G.SKILL ARES 2133 CL10 ezt.
hettvegen megjon memoria tunning nem nekem valo sajnos,jelenleg feszult a kornyezetem ehhez.
nincs elvetve az otlet de varat magara meg.
lehet egy masik gepben megnezem
-
troll81
addikt
válasz
Bile Demon
üzenetére
Szia esélytelenek nyugalma jött rám
.
Ez nem megy nem indul meg ,1866 sem 1.65v .
Szerintem keresek bele másik szettet.
Csak felidegesít
-
-
jeni
félisten
válasz
jozefgucci1
üzenetére
2x16gb kevesebb gond van
G.Skill olcsóbban
Corsair alacsony profil
gyorsabb ennek el kell férnie
Kingston 3600Mhz -egyes lapok nem szeretik ezt elvilegigazából az a kérdés 3200 vagy 3600 kell-e neked? legyen RGB vagy sem?
-
Sziasztok , bővíteném a ramot a gépemben , ezért az lenne a kérdésem , hogy vegyek még 2x8 Giga kitet ,de ilyet úgy sem találok vagy dobjam ezt és vegyek 2x16-ot ? A CPU hűtő miatt mindenképpen lowprofil jőhet szóba .
-
troll81
addikt
válasz
Bile Demon
üzenetére
gyari kitt 4x8 gb.
emeljem az idozitest?feszultseget?? 1.6 volt?
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! 32GB(4x8GB) G.Skill Trident Z RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Patriot Viper Steel 4400MHz DDR4 garanciával hibátlan működéssel
- SK Hynix 8 GB DDR5 5600MHz SO-DIMM
- Corsair DOMINATOR PLATINUM 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz WHITE - Garancia
- Kinston 8GB DDR5 5600MHz SO-DIMM memória
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
ami érdekes , hogy egyik napról a másikra engedte , hogy lejjebb vegyem az sa feszt is anno meg el sem indult .
Nem mondom , hogy nasa stabil , de a kis tesztjeim lemennek , cine, real aida , + a játék amivel szarakodok még az sem dobta el magát , wot, god of war, last of us,
Persze értem hogy nem a RAM viszi a gépet de biztosan számít valamit

pfff
30 óra után dobta ezt a hibát
Pirosakat mindenképp, rózsaszínt meg kiderül hogy kell-e.