-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemusz
addikt
Láma kérdés: 2x32GB 3600Mhz-es ramok (PATRIOT VIPER Blackout Edition) hogy viselkednének egy H610-es lapban, aminek 64GB és 3200Mhz a maximuma? XMP profillal nem mennének gondolom 3600-on, de vajon komolyabb ügyködés nélkül belehetne állítani bioszban egy 3200-as profilt ami stabil is lenne? Vagy ilyenkor cumi van és fut a default 2133Mhz-en?
-
lemusz
addikt
válasz
JoolsNOS #55217 üzenetére
Épp most váltok 16 gigára, de korábban Ivy-s konfigomban dd3-mal is 16 gigán voltam. Erőforrásigényesebb játékoknál megszüntetheti a mikrolaggot, de nem szabad elfelejteni, hogy azt HDD is okozhatja. Van egy fél éves 1TB-os Toshiba HDD-m és mégis ha azon van a PUBG akkor jönnek is a mikrolaggok, SSD-n viszont nem tapasztalok ilyesmit.
-
lemusz
addikt
Bővítenék 2x4-ről 4x4 Gb-ra. Azért favorizálnám a 4x4-et, mert így olcsóbb lenne, mint venni 2x8-at és még vesződni a jelenlegi eladásával, valamint még ezért is. Olvastam régebben valamit, hogy ez csak egyoldalas ramoknál működik, nálam vajon elérhető lenne ez a kis extra performance morzsa?
Hyperx fury 2666mhz, 1.2V-ról van szó, lapom 4 slotos, a default 15-17-17-35-2T időzítéseket 15-15-15-35-1T-n használom hibamentesen egy éve.
Továbbá:
- Mennyi esély van inkompatibilitásra ha ugyan ilyen típusból vennék még 2x4-et, illetve ha más márka 2666Mhz-esiből? Ez utóbbi azért merült fel bennem, mert más márkával foghatnék még egy pár ezrest, az esztétika meg nem zavar, földön van a gép, nem kirakatban.
- 2T-t azt hiszem el kellene felejtenem, de vajon a 15-15-15-35 menne 4x4 esetén is?köszi
sose volt még 4 slotos lapom és az mind tele -
lemusz
addikt
Sziasztok!
Túrkáltam az uefi biosban és a ram beállításoknál találtam egy olyan sort, hogy Power Down Mode. Több beállítás is van, defaulton PPD-n volt, de átraktam NO Power Down-ra. AIDA-ban csekkolva a témakört annyi különbséget látok, hogy a latency mérésnél kb 5-6 us-el gyorsabb (kisebb) érték lett. Egy random angol fórumot találtam róla gugliban, ahol azt írták sok lapnál alapból a No Power Down a default beállítás és ez annyit jelent, hogy nem hagyja a lap a ramoknak, hogy alacsonyabb feszt kapjanak. Helyes ez így, tapasztalat?
-
lemusz
addikt
Üdv!
Ma beszereltem egy ugyan olyan? ramot a gépembe, mint amilyen már decembertől megvan. Meglepődve tapasztaltam, hogy:
Még tegnapi, single channel mérés: [link]
Mai default rambeállításos mérés (cl11-11-12-28): [link]
Mai mérés Cl10-10-10-27-re rakva, channel és rank interleaving auto-ról enabledre téve: [link]
Kérdéseim:
- Normálisak az értékek? Cl11-10 között lenne ekkora különbség, vagy az interlaveing beállítás hiánya okozta volna a nagy eltérést?
- Akkor gondolom interleavingeket hagyjam enabled-en, ugye?
- Valami más beállításra ügyelni kell? (1.5 volton vannak a ramok)
- Miért van az, hogy a típusszáma megegyezik a ramoknak, de mégis vannak eltérések? AIDA is más számmal jelöli őket (mai: 9905584-015.A00LF régi: 99U5584-005.A00LF). Szemmel látható különbség is van, a régi hátulján sokkal jobban látszanak a kis aranyszínű bizbaszok, az új világosabb zöldes nyákú és nem látszik rajta át szinte semmi.
- Lapozófájlnak van még így 8 gigánál értelme? Hagyjak neki 1-2 gigát az SSD-n vagy nem kell?Köszi a válaszokat.
-
lemusz
addikt
Sziasztok! A mostani memóriámhoz készülök venni egy ugyan olyat, hogy párba, duálba menjenek. Mennyi az esélye annak, hogy ez nem fog sikerülni? Alaplapon legfrissebb biosz van, ha ez számít valamit. Erről a low profilos 1.5 voltos (aida 1.536-ra mondja) ramról van szó: [link]
Illetve az is érdekelne még, hogy duálban is vinni fogják cl10-et? Jelenlegi bár egyedül van, de probléma nélkül kezeli feszültség változtatás nélkül a 10-10-10-27-es időzítéseket a default 11-11-12-28 beállítás helyett. Jelent egyébként ez valami kis pluszt egy online fps játékban? Köszi a válaszokat előre is!
-
lemusz
addikt
Hogy lehet viszonylag gyors módon (max 5-10 perc) lecsekkolni, hogy egy memória új időzítései stabilan muzsikálnak-e?
-
lemusz
addikt
Üdv! A segítségeteket szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy lehet-e gyorsítani a ramomat vagy sem? 1 db ilyen ramom van: [link] Minden egyéb hardverelem a leírásomban található. Alaplapom biosza F6, azaz a legfrissebb (nem béta) verzió.Nem tudom meglehet-e piszkálni az időzítéseit úgy, hogy közben az 1.5 voltján nem változtatok semmit.
- Ha igen, milyen értékekre?
- Ha valami balul sül el, akkor nem fog indulni a boot, leállítom, áramtalanítom és cmos resetelek, ugye?Standard beállítások:
tCAS 11
tRCD 11
tRP 11
tRAS 28
Advanced beállítások:
tRC 39
tRRD 5
tWTR 6
tWR 12
tWL 8
tRFC0 -
tRFC1 4
tRTP 6
tFAW 24
tCMD 1 -
lemusz
addikt
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy egy 2gigás és egy 1 gigás ddr2-es modul tudna-e dual channelben működni?
Jelenleg 2x1GB Kingmax 1066Mhz DDR2-es ramom van és gondolkodom, hogy vegyek-e (használtan) 1 db 2gigás modult. Úgy 3 gigám lenne, maradhatnék 32bites oprendszeren és talán jobb lenne az új játékok szempontjából, hogy nincs kicentizve a kellő mennyiség. Gondolom Kingmaxot nem tudnék találni és lehet 1066MHz-eset sem, csak 800-asat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bittorrent topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Mozilla Firefox
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Óvodások homokozója
- VR topik
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest