Hirdetés
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 4G
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kasa85
üzenetére
6-8 órát futtasd legalább ha tutira akarsz menni.
Janou: Élményindex a sebességet is figylembeveszi nem csak a méretet. Nem kell vele foglalkozni.
sanzi89: Ilyen esetben közvetlenül a gyártónak kell megküldened gariztatásra. Megfelelően becsomagolod (dobozában, bubis borítékban, ajánlva) és elküldöd neki postán.
Vagy vedd fel a hazai forgalmazóval a kapcsolatot, ők is segítenek ebben.
-
sanzi89
addikt
Volna egy 2GB-os DDR2-800-as Kingmax memóriám. A memória hibás, a bolt 3 év garanciát adott rá, a cucc 3 és fél éves. A gyártó 5 év garanciát ad a memóriáira, ezt hogyan tudnám érvényesíteni? Köszi a választ!
-
Annerion
csendes tag
Sziasztok!
Van 1x8GB Kingston 1600 MHz-es RAM-om, viszont BIOS szerint csak 1333-on megy, meg tudnátok mondani hogy ez miért van? És hogy lesz-e gond ha felhúzom 1600-ra? (Az alaplapom 2100 MHzig kezeli a RAM-ot)
A választ előre is köszi.
-
Janou
őstag
Na, megnéztem mit szól hozzá a lapom és simán működött vele. Tesztet még nem futtattam le, mert nem értem rá, de Windowsba belépve látja a 12 GB-ot. Előtte természetesen visszavettem az 1600-asokat 1333-ra hogy ne legyen gond. Viszont élményindexben semmi különbséget nem jelentett a + 8 GB... Érdekes.
Maradt 7,3. (Win 7 64 bit) -
kasa85
őstag
Köszi

Megelőztelek 5.0 leszedtem 5.0 val pass3 tökéletes.
A Windows hibakeresőjével az a gond,hogy csak felületesen nézi meg alig 5 percig,és már le is tudta a teszet.
Mennyi a hivatalos tesztelési idő,mert ha kell ugyan úgy 12 órát teszteltetem alszok közbe tesztelhet felőlem.
Érdekes a régi egy rammal tökéletesen végigment kettővel baja van.
Egy kicsit őszintén megijedtem nem akarok hetekig gép nélkül maradni.
WD40 befújtam a érintkezőknél zsepivel letöröltem tisztára jött le kosz szépen,és vissza raktam 2x azért előtte ki be pattintottam tisztuljanak a relék is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kasa85
üzenetére
Memtest86+: 5.01
vagy
Memtest86: 5.0De igazából ha pl a win 7 beépített memteszterét használod az is ugyanolyan jó mint a fenti két progi és az a legegyszerűbb, mert reboot után egyből neki áll tesztelni nem kell "bűvészkedni".
-
kasa85
őstag
-
Janou
őstag
Sziasztok!
Van most 4 GB ramom (2x2 GB 1600 MHz). Ha bővítenék és ugyanannyiba lenne nekem mindkét lehetőség melyikkel járnék jobban?
1, Még + 8 GB Ram de azok csak 1333 MHz-esek. Így lenne 12 GB de csak 1333-on menne.
vagy
2, Még + 4 GB Ram ezek viszont 1600 MHZ-esek. Így lenne 8 GB 1600-on.
Előre is köszi a válaszokat.
-
kasa85
őstag
Sziasztok.
Csináltam két különböző tesztet Memtest 4.0 val aminél pass 2 nél valami furcsa betűk jönnek elő,és az egész képernyőt be borítja.Ez hibás memóriát jelent?
Egyesével ugyanazokban a modulokban lefut a teszt.Kettővel csinálja ezt.
A memtest +4.20 al 11 órát ment pass 11 ig végigfutott hibamentesen mi lehet a gond küldök képeket is. -
zeusz55
senior tag
Sziasztok!
Ezek ketten megférnek egymás mellett!???
http://www.pcx.hu/termek/kingston-hyperx-blu-4gb-1333mhz-ddr3-khx1333c9d3b1-4g-memoria-73578
http://www.pcx.hu/termek/kingston-4gb-ddr3-1333mhz-khx13c9b1r-4-memoria-38645
-
tatabike
őstag
válasz
TaylorXIII
üzenetére
Nem volt BIOS reset. Az oprendszer 64bites, linkeltem. Dualban ment a Kingston is eddig. Most is dualban megy, csak éppen a Kingstonokat is 1GB-nak használja.
Volt még egy olyan probléma az OCZ-k berakásakor, hogy nem indult el a gép. A Kingston-ok 1.65, az OCZ-k 1.7 voltosak. Ezért kivettem az OCZ-ket, és a BIOS-ban a DRAM feszt átállítottam 1.7 voltra, (1.5 voltra volt állítva) így már elindult simán, de akkor jött ez, hogy 4GB-ot kezel csak a 6 helyett. -
-
tatabike
őstag
válasz
TaylorXIII
üzenetére
Nincs beállítva maximális memória sem. Nincs IGP, mivel nincs integrált VGA. A prociban van, de ez a lap CrossFire-es, és nem kezeli a proci vga-vezérlőjét.
-
tatabike
őstag
Ja, és mikor betettem most ezt a plusz 2x1GB ramot, elindulás után elkezdett a netről telepítgetni a win7 ilyen PCi-híd meg hasonló vackoknak a driverét. Nem tudom, ennek van-e köze a dologhoz.
-
tatabike
őstag
Üdv Uraim,
problémám: Gigabyte PH67-DS3-B3 deszka, G2020 procc, 2x2GB Kingston HyperXBlu 1600MHz és 2x1GB OCZ Platinum 1600MHz. A gond az, hogy nincs meg a 6GB, mindegyik slotban 1GB-ot kezel a BIOS, a W7 Pro 64 bit meg kiírja, hogy 6GB (3.98GB használható)... ötlet?
-
regass777
csendes tag
válasz
Picturemaker
üzenetére
Rendben, köszönöm!
-
-
regass777
csendes tag
Azt szeretném még megtudni hogy ehhez a 8gb ram mellé, (wd 1 terra 6Gb/s) mekkora maximális lapozófájl méretet érdemes beállítani? 12Gb a maximális lapozófájl méret, de kétlem hogy ennyire szükség van..

-
Ajzi
csendes tag
Üdvözletem!
Alaplapot vásárolnék, viszont már van 2x4GB kingston hyperx-em. A kinézett alaplap asus p5e3. A gyártó oldalán olvasottak alapján nem lehet gond, viszont a kingston oldalán nem szerepel ez az alaplap a támogatott lapok listájában, csak ugyanezen alaplap pro és deluxe változata (memória vonatkozásában nem látok sok különbséget). Más fórumokon azt olvastam, hogy más márkájú, de ugyanúgy 1600 Mhz-n működő 2x4Gb-s RAMokkal működik a lap, de nem vagyok 100%ig biztos a dolgomban.
Kérdésem tehát, hogy a 2x4gb kingston hyperx (ddr3, 1600mhz) működik e ASUS P5E3 alaplappal? (az asus oldalán zárójelben ez szerepelt: (o.c.) gyanítom ez overclockingot jelent, de nem vagyok tisztában vele, mit jelent ebben a vonatkozásban.)
A segítséget előre is köszönöm
-
regass777
csendes tag
válasz
Picturemaker
üzenetére
Istenkirályok vagytok te is, meg Taylor is. Nagyon szépen köszönöm nektek!

-
regass777
csendes tag
válasz
Picturemaker
üzenetére
rendben, letöltöm, és ha ugyan ezeket az értékeket mutatja, akkor úgy működik a RAM ahogy kell neki jól gondolom? (jah és akk dual..)
----
Minden érték ugyan az a legújabb cpu-z_vel nézve is. Akkor nyugodt lehetek?
-
regass777
csendes tag
válasz
TaylorXIII
üzenetére
Azért, mert az aida 64 bitet ír modulonként..
Sehol nincs h 128..SPD-re rámek 1 modul van autómatikusan kiválasztva, 64 bit, másik modulra kattintok az szintén. Azért gondoltam a CPU-Z-t hátha az összegzi, és így az ír összedzésben dual channelt. Tehát így most jó vagy nem? -
marquuard
veterán
Üdv.
Felhúztam 2133MHz-ra a HyperX Black 2X4GB 1600MHz-s RAM-omat. Van valami program, amivel tesztelni tudom, hogy így húzva bírja-e a gyűrődést?
-
regass777
csendes tag
válasz
TaylorXIII
üzenetére
Igen a két fehér modulba tettem a 2 ramot azt írja a könyve h recommended 1_2 socket, viszont fölötte egy bekezdéssel meg azt írja, hogy Channel A: 2_4 socket Channel B: 1_3 socket. Akkor most melyik lehet elírva? rakjam 2 különböző színűbe? ami elvileg egy channel.?!
-
regass777
csendes tag
Üdv urak!
Azt szeretném kérdezni, hogy beraktam a gépbe 2x4Gb Corsair vengét, (1866) két egyforma színű slotba, és everest szerint 64bit-ben fut a memó, tehát single channelben. Miért? (megjegyzem, a bioshoz még abszolút nem nyúltam) A másik kérdésem meg szintén ide kötődik, miért van az, hogy a winfos 7/rendszer tulajdonságai/ az írja, hogy telepített memória 8Gb, használható: 2,98 Gb De hogy a fenébe? Lehet azért hogy 32 bites windows7-et raktam fel? (egyébként mindjárt dobom 64 bitre) /easy tune szerint is 2x4gb van telepítve, tehát a memória hibátlan. Szépen megkérek valakit, össze tudná nekem szedni magában erre a válaszokat? Nagyon szépen köszönöm! -
válasz
krisztianAMG
üzenetére
Elég régi 2DIMM -es alaplap (DDR1 Single), elvileg kompatible, de ha veszel bele akkor pont 2GB -ot lehet belerakni a lapba (2x1GB Supported) - ahol/akitől veszed... próbagarit kérj rá, ha mégse menne megfelelően akkor cserélja vagy fizesse vissza a pénzt !
L
-
krisztianAMG
senior tag
Sziasztok!
Az ABIT SG-80-as lappal kombatibilisek a KVR400X64C3A/1G RAM-ok?
-
sys25
aktív tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Ezeket az infótak már megtaláltam a honlapon én is.

Angol tudásom elég karcsú(amit olvasok azt nagyjából megértem,de a fogalmazás már más tészta...),google fordítót meg inkább hagyjuk,úgyhogy az infó kérés és a kompatibilis ram vadászata helyett inkább modernizálom kicsit a konfigom,ráférne már úgyis.
Amúgy én se vennék ilyen lapot(Asrock B85M-HDS a kiszemelt ha fejlesztek kicsit),de olcsó volt a gép,és azt gondoltam netezni meg filmezni jó lesz egy darabig,így annyira nem érdekelt hogy miféle deszka ez.

-
Igen, (ilyen lapot külön biztos nem vennél / én tuti nem)
[link] szokták mondani, hogy pár esetben kompromisszumot kell kötni (valamit valamiért) 
am. még annyit megtehetsz, hogy a gyártó support oldalán rákérdezel pár dologra RAM -al kapcsolatos és ott elmondják... külön RAM -ot nem említenek, hogy milyen kiosztásút támogatna a lap (csak méret / MHz)
szerzel egy frankó lapot amibe gond nélkül megy a RAM és nem lesz gond
(pl. pár e-mail elérhetőség / kapcsolatfelvétel) én MSI -nél is RAM ügyében felvettem a kapcsolatot a "Support" -al, hogy tisztább képet kapjak az akkori problémámról (egy gyártó mégiscsak jobban tudja mit/hogy/miért 
(#42843) sys25: első linkbe található spec. info elég
L
-
sys25
aktív tag
Amúgy ha eladásra kerül a sor,akkor mit írjak a hirdetésbe hogy milyen ramokkal kompatibilis?Ugyebár az hogy DDR3 önmagában nem lesz elég,viszont nem akarok senkit se átverni és azt se szeretném hogy a majdani vevő esetleg visszahozza mert nem működik neki se.Látom hogy miben különbözik a 2 ram,de nem tudom hogy ez mit is jelent.Nem ma kezdtem a számítástechnikai "karrierem",de mindig találok számomra ismeretlen dolgokat.

-
sys25
aktív tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
ÓÓÓÓ hogy az a .....!
Most majdnem írtam valami csúnyát dühömben...

Köszi az infót.Azt hiszem az alaplapcsere elkerülhetetlen lesz. Amúgy ez egy DFI EL630-NR lap.
Én használtan jóárasítva vettem a gépet,ez volt benne,előtte nem is hallottam erről a márkáról,de a neten se nagyon találni róla sok infót,csak specifikációkat.De ha már a régi lap megy a háztól,akkor tart vele az e8400 is,de mivel a a vinyóm meg szintén régi és ata133-as az új lapokon meg csak sata csati van,így kénytelen leszek az is lecserélni.Egy nyamvadt ram bővítés miatt kénytelen leszek a fél konfigot kicserélni...

-
Nos

1-ik KVR1333D3S8N9/2G
2GB 1Rx8 256M x 64-Bit PC3-10600
CL9 240-Pin DIMMmásik, KVR1333D3N9K2/2G
2GB (1GB 1Rx8 128M x 64-Bit x 2 pcs.)
PC3-10600 CL9 240-Pin DIMM Kitremélem látod a különbséget !
(ez is hiba"forrás" lehet....nem 1-el találkoztam... alaplapod nem kompatibilis valószínű!) am. sokban hasonlóak, de van amiben nem ! 
Amennyiben elárulsz egy alaplapi típúst akkor tísztább képet is kaphatunk... a problémádról !
(akár)L
-
sys25
aktív tag
Azt meg tudja valaki magyarázni hogy miért csak a 2x1gigás ramommal hajlandó működni a gépem?
A régebbi 2x1gigás ram kitem pont ugyanolyan mint a frissen vásárolt 2gigás modulom,mindegyik ddr3 1333MHz kingston ugyanolyan időzítéssel,de azzal semmiféle formában nem hajlandó elindulni a gépem.Pedig a régi ramjaim se régiek,1évesek kb.
Próbáltam 3féle rammal,1066MHz kingmax,1333Mhz Kingmax,1333MHz Kingston,de csak a régi ddr3as 1333MHz-es Kingstonokkal akar működni.
Teljesen érthetetlen és kiakasztó...
-
Picturemaker
őstag
válasz
szcsaba1994
üzenetére
Ha cél a játék is, akkor a lehető leggyorsabb ajánlott.
Lehet, hogy jobb alternatíva AthlonII X4 740 + olcsóbb ram + diszkrét VGA. -
szcsaba1994
tag
válasz
Picturemaker
üzenetére
Szerintem DDR2-es RAM-ot már nem éri meg beszerezni, főleg ha ilyen régi a többi alkatrész is (7 éves CPU és HDD)
IGP vásárlásánál (A8 6600K) 1600MHz-s RAM elég lehet, vagy nagyon ajánlott 1866-osat venni?
-
Picturemaker
őstag
válasz
szcsaba1994
üzenetére
Üdv!
Memtest ellenére valószínű, hogy RAM hiba.
Anno ilyen problémám egy bizonyos típusú CSX rammal volt.
Az is első indulásnál bekrepált aztán atom stabil volt.(Azt csak halkan jegyzem meg, hogy manapság a memtest csak a fizikailag xar ramok kiszűrésére jó. Többször jártam már úgy, hogy egy beállítással órákat ment a progi és jónak tűnt minden. Win indít és pár perc alatt kékhalál lett a vége.)
-
válasz
szcsaba1994
üzenetére
Ne haragudj, de én arra a gépre Win8-at tuti nem raknék....

(nem igazán rá való - szerintem!) csak egy tipp volt
L
-
szcsaba1994
tag
válasz
szcsaba1994
üzenetére
Erre valaki?
Memtest szerint nincs hiba -
-
Qru
MODERÁTOR
Felesleges 1600-as venned bele, érezehtően nem lesz gyorsabb tőle a gép. Kocogj be egy számtech boltba a notival a hónod alatt és akkor rögtön tesztelni is tudod, működik-e a frissen beszerzett 1333-as rammal.
marcusa: Másik rammal nem tudod megnézni azt a két hibásnak tűnő slotot?
-
marcusa
addikt
Sziasztok!
Vettem egy ilyen Ram kit-et: [link]
Asrock z77 pro3 alaplapom van, és a 3-as 4-es ram slot nem akar működni, sem úgy, hogy csak egy modult teszek vagy a 3-asba, vagy a 4-esbe, sem pedig úgy, hogy 1-3-ba vagy 2-4-be teszem a ram-okat. Ilyenkor bekapcsolásra felpörögnek a ventik, majd leállnak, és a gép újraindul. Bios-ig sem jut el. Ha 1-esbe vagy 2-esbe, vagy 1-2-be teszem a ram-okat, akkor minden rendben, csak nincs dual chanel... Van esetleg erre valamilyen megoldás, vagy hibás a lap?
Köszi
-
Laptopba - DELL Inspiron 3721- szeretnék több memóriát. Jelenleg 1x4GB van benne DDR3 1333MHz Curcial egy i3 3217u procival. Kérdés, hogy érdemes-e 1600MHz memóriára váltani vagy nézzek csak egy 1333/4GB modult a jelenlegi mellé?
ct51264bc1339. A gyártó honlapján BC-t nem is látok ?? -
nagyfejü
őstag
válasz
Picturemaker
üzenetére
köszönöm.
-
Picturemaker
őstag
válasz
nagyfejü
üzenetére
Ilyenbe anno "Nvidia chipsetes(talán NF3, de már ködös kicsit)" Giga lapoknál futottam bele. 2 modullal csak 333-on voltak hajlandóak menni. 3 párral is próbáltam, amik ABIT-ban (NF2) tökéletesen mentek.
Írtam a Gigának, azt a választ kaptam, hogy a "memory support list"-ből válogassak, azok mennek 400-on duálban is. -
nagyfejü
őstag
válasz
Picturemaker
üzenetére
ha manuálisan állitom mondjuk 400MHz re akkor bootoláskor hibát ir és visszaveszi a procit alapra. Nem sokat van húzva , csak 15 %.
-
nagyfejü
őstag
Hali!
Van egy ABIT AN8 SLI lapom benne DDR400 2x1Gb GEIL memória. Most szereztem DDR400 2x1GB GEIL memóriát ami egy kicsit eltérő a késleltetés. Nos ha mind a 4 ram benne van a lapban bootoláskor azt irja DDR 333 .Akkor is ha AUTO , akkor is ha by SPD re állitom a bios ban. Miért nem hajlandó 400 Mhz en menni??üdv
-
gtamate2
veterán
Sziasztok,
Most állítom össze az új konfigomat, ileltve a lap+proci+memória lenne új.
Idáig egy ASUS P8Z68-V LX lap van, i5 2400-as procival. Ebben a lapban lehet adni ennek a procinak is +4 szorzót, illetve az fsb-t is lehet picit feltornázni, a cél a 3.8 környéke lenne majd. Na de ehhez ugye ha emelem az fsb-t akkor a memória órajele is nő. Ehhez milyen ramok lennének szerintetek az ideálisak? Nekem az 1333-asok is megfelelnének, használtan ezek egész jó árban vannak, viszont a tuning miatt már 1600-asokat kellene néznem? Vagy ezek az 1333-asok is mennek ennyit amennyit tuningolnék?Köszönöm előre is
-
El Kebir
őstag
válasz
starpeter
üzenetére
(kéziköny "manual" 44. oldal)
van a biosban az "Advanced" fülön a "North Bridge Configuration"-ban egy olyan menüpont, hogy
"Share Memory" ezt állítgasd. (ha "AUTO"-n van, akkor is érdemes lenne megpróbálni a legkisebb értékre állítani, ki tudja mit jelent az, hogy auto...)utána meg megnézed az erőforrásfigyelőben, hogy változott-e a helyzet.
-
szcsaba1994
tag
válasz
szcsaba1994
üzenetére
Ez se talált semmit
Új hozzászólás Aktív témák
- Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- G.SKILL Trident Z5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP/EXPO - 99 hó garancia
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz CL40 - XMP - 99 hó garancia
- Corsair VENGEANCE RGB PRO 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz CL16 - XMP - 60 hó garancia
- Kingstone Fury DDR5 16GB 6000Mhz 2x8GB
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4076
- Apple iPhone 13 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4041, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen MS4010
- Apple iPhone 12 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Maradt 7,3. (Win 7 64 bit)

Köszönöm!

(

fudi2002