- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pityu6
tag
Kingmax 1600Mhz-es ramot felrakom 1866-ra,mennyire komálná?
Kingmax 1600 Nano Hercules 2x2Gb (he ez segít) -
brown26
tag
Sziasztok
Új gép szerelése előtt állok, amibe lesz egy i7-860-as proci, ami ugye az 1333-as memoriát támogat.
A kérdésem az lenne ha 1600-osokat veszek (a lap támogatja) akkor lesz-e bármi probléma.
A válaszokat Köszönöm előre is. -
Dénes87
csendes tag
Sziasztok!
Új gép összerakása és üzembe helyezése után azt tapasztalom a BIOS-ban, hogy a RAM-ok csak 1333MHz-en mennek. A konfig:
Chieftec CTG-500-80PB OEM táp.
Intel Core i7-3770 processzor
Kingston 2x8GB DDR3 1600MHz KHX1600C10D3B1K2/16G memória
MSI H87M-G43 alaplap
INTEL Core i7-4770 3.40GHz 1150 BOXValaki meg tudná mondani, hogy pontosan mit és hogy kell beállítani, hogy stabilan menjen 1600MHz-en?
-
cs_gaborka
tag
Köszönöm, a gondom pont az, hogy non-ECC ramok esetén is jelzik az inkompatibilitást, pl. itt: [link] ezért vagyok teljesen tanácstalan. Van természetesen a fent jelölt link gazdájának is Low Density, csak 20 helyett 40 Euro az ára ránézésre pedig semmi különbség nincs, persze a fénykép nyilván nem a konkrét termékről készült, de mindegyiken csak 2x8 chip található.
-
válasz
Sziszifeca #41185 üzenetére
Mérvadónak nem nevezném mindenesetre.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
cs_gaborka #41181 üzenetére
High density ramok a szerverekbe való ECC-s ramok. Többnyire nem szokott gondjuk lenni vele az asztali lapok memevezérlőinek de azért inkább nonECC-s ramot keress.
Tituszazeb: Tömörítéshez jól jön a DC azon kívül kb semmi nem profitál belőle érdemben. Magasan vannak a ram árak, passzold el azt a 4GB-os modult. Mire valóban szükséged lenne arra a +4GB-ra már rég DDR4-el fogjuk tolni.
-
El Kebir
őstag
-
cs_gaborka
tag
Sziasztok
Rokonom ASUS T2-PH1 gépébe szeretnék memóriabővítést a jelenlegi 512MB helyett 2db 1GB modullal. Az alaplap típusa ASUS P5G6T. Vaterán is találtam párban de az ebay-en jóval olcsóbban is láttam és majdnem meg is vettem, szerencsémre tüzetesen átolvastam a modulról szóló leírást és számomra újdonságként találkoztam bizonyos LOW DENSITY és HIGH DENSITY paraméterrel. Valamint egy listával benne a kompatibilis lapkakészletekkel. Külön ki van hangsúlyozva, hogy Intel és még néhány chipset típussal nem működik.
Szeretném megkérdezni mennyi lehet ennek a valóságalapja és ha tényleg ilyen "érzékeny" a fent nevezett alaplap, honnan tudom eldönteni pl. a vaterás hirdetéseknél, hogy LOW DENSITY modullal van-e dolgom, hiszen a sok jellemző leírása mellett ez gyakorlatilag sehol nincs feltüntetve.A segítséget előre is köszönöm
-
Tituszazeb
tag
Hello!
Korábban írtam ide a Corsair KIT-em egyik hibás moduljával kapcsolatban. Vissza küldtem a KIT-et garanciáztani, és mivel elengedhetetlen volt, hogy használjam a gépet (arra a ki tudja mennyi időre), vettem egy db 4 GB-os RAM-ot.
A kérdés a következő: amennyiben visszajön a KIT (2*4 GB), érdemes-e bent hagynom a mostani RAM-ot is (így lenne 3*4 GB, viszont vesztem a dual channelt), vagy adjam el (stb...), és csak simán használjam a 2*4 giga ramot?
Képszerkesztő programokat nem használok, úgy tudom azok profitálnak leginkább a 8 GB-tól nagyobb mennyiségekből.
-
Rivaul
addikt
válasz
tajcsi #41176 üzenetére
Geil Black Dragonokat lehet kapni több méretben s órajelen. Legalább borda nélküli. Nem ajánlom hogy bordásat vegyél mert ha azt le akarod bontani akkor nagy rá az esély hogy megölöd a memóriát.
-
tajcsi
őstag
Fekete nyákos DDR3 modulokras van szükségem, 4 kellene. 2 de akér 4GB-os modulok is szóba jöhetnek. Ilyesmire gondoltam,
de ha tudtok itthon alternatívát, várom a javaslatokat. Tul.képpen nekem nem számít, hogy van e rajta hűtőborda vagy nincs, mert ha van leszedem...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
PandaMonium #41168 üzenetére
Nézd meg, hogy ha beteszed az ő ramját, akkor indításkor kiírja-e, hogy dual chanlben fut a gép. Ha igen akkor semmi lassulás nem lesz.
Vagy cseréltesse be egy másik ramra, pl Kingmax-ra azon másmilyen chippek vannak mint a Kingstonon.
-
PandaMonium
őstag
Az eddig oké, csak nekem ugye kitem van, szóval ha én odaadok neki egy modult és ő meg nekem a memóriáját akkor nálam ugye nem teljesen azonos lesz a két memória, ettől nem történik lassulás, ugyanúgy működik a dual channel?
Bocsi a hülye kérdésekért de nagyon amatőr vagyok RAM témában. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
PandaMonium #41166 üzenetére
Nem egyfomra chippek vannak a kettőn, az egyiket szereti a másikat nem a gépe. Cseréljetek ramot és probléma megoldva.
-
PandaMonium
őstag
Sziasztok.
Ahogy írtam korábban gond van az 1333MHz-es Kingston RAM-al a haverom gépében, az én 1600MHz-es Kingston kit-em egyik modulja pedig jól működik neki. Most vittük vissza az 1333MHz-eset, elhoztunk egy 1600MHz-eset, majdnem ugyan az mint ami nekem van csak nem XMP-s, és ezzel sem indul el a gépe.
Lehet az XMP-nek bármi köze a dologhoz?
Ilyen az én RAMom, és ilyen az övé.
Valakinek van valami ésszerű ötlete, hogy mégis miért nem működik neki ez így? -
midian
tag
Sziasztok
Ha van esetleg valakinek ilyen ramja Team Vulcan DDR3 2400 .
Ehhez milyen időzítést használtok ?
Van olyan beállítás aminél a windows indításig bejön aztán kifagy . -
korcsi
veterán
válasz
hegegabi80 #41150 üzenetére
Hol? Tudnál képet betenni?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
PandaMonium #41155 üzenetére
Igen, ilyen esetben az 1600-as is 1333MHz-en fog járni.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
PandaMonium #41153 üzenetére
Nem hibás, valószínűleg enm szereti a gépe ezt a ramot. Esetleg próbáld meg azt, hogy a 4GB-os modult másik slotba teszeitek (legelőre vagy leghátra, nem tudom melyik az elsődelges slot annál a gépnél) és úgy a másik két modult.
-
PandaMonium
őstag
Sziasztok.
Elég érdekes incidens állt elő nálunk: A haverom szeretné bővíteni az egybe-gépét (Acer Aspire Z3751) 4GB memóriával. Vett egy 4GB-os Kingston HyperX Blue 1333MHz CL9 -es RAMot, de ahogy beszerelte a mostani 2x2GB 1333MHz CL9 -es RAMja mellé bekapcsolás után azonnal kifagy a gép. Ha viszont csak a Kingston van bent akkor a Windows boot képernyőjéig elmegy és ott fagy ki. Kíváncsiságból beszereltük a Kingston RAM-ot az én gépembe (adatlapomon a részleteket megtaláljátok) és tökéletesen működik nálam. Ezek után fogtuk az én általam használt Kingston HyperX 4GB-os 1600MHz CL9 -es RAMot, beraktuk a gépébe a többi mellé és tökéletesen működött.
Az a probléma, hogy mivel nála nem ment a Kingston 1333MHz -es RAM, nálam pedig igen, nem tudjuk eldönteni, hogy hibás-e vagy sem.
Valaki, valami ötlet? -
válasz
Sziszifeca #41151 üzenetére
Ne foglalkozz vele. DC-t CPU-Z-vel csekkolhatod pl.
-
Sziszifeca
őstag
Hali all!
Bocsi a láma kérdésért, de megnéztem a win7 élményindexem, minden 7 pont fölött van, kivétel a memória.
2x2gb Crucial Ballistix 800mhz. Ez valamiért 5.9-et mutat. Normális ez, vagy ne foglalkozzak vele?
Milyen gyorsnak kell lenni ezeknek a ramoknak?
Hol látom pontosan hogy dualban mennek-e? -
hegegabi80
addikt
válasz
exxtremplaye #41148 üzenetére
Van egy olyan opció, hogy sensor. És azon belül mutatja a cpu-t, gpu-t, memóriát, SSD-t, HDD-t stb
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tituszazeb #41145 üzenetére
Ha kit-ben vetted (és nem külön-külön a modulokat) akkor mind a kettőt kell, mert kit-ben is cserélik ahogy vetted.
-
exxtremplaye
csendes tag
De ebbe a programba hol tudom megnézni hány fokos? Én sajnos nem találom
-
hegegabi80
addikt
válasz
exxtremplaye #41146 üzenetére
Én is pont ezt kérdeztem korábban, és állítólag 100-120 fokig nem lesz bajuk. Nekem olyan 40 környékén mozognak.
Én HWiNFO32 progit használom, ez kiírja mindennek a hőmérsékletét. -
exxtremplaye
csendes tag
Hány fokig normális a RAM hőmérséklete?
És van valamilyen program ami méri a hőmérsékletét? Előre is köszi a válaszokat. -
Tituszazeb
tag
válasz
korcsi #41144 üzenetére
Persze.
Már kiderült, h valószínűleg az egyik RAM teljesen rossz, mivel egyesével beraktam a két modult, és amíg az egyikkel vígan jelen pillanatban is gépezek, addig a másikkal a gép be se bootolt!Hibabejelentő űrlap elküldve...
ui: Ilyen esetben ugye nem kell mindkét modult elküldeni a futárral, elég csak a hibásat? (pcx.hu, ha számítana
)
-
korcsi
veterán
válasz
Tituszazeb #41143 üzenetére
Milyen windows? 64 bit, ugye?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tituszazeb #41141 üzenetére
memory remap fogja pedig megoldani a gonod akkor. Kézikönyvben keresd meg, vagy a lapod topikjában kérdezd meg hol tudod állítani.
-
Tituszazeb
tag
válasz
hegegabi80 #41140 üzenetére
Biosban látja mind a 8-at (UEFI-ben pontosabban). Sok helyen olvastam, hogy a memory remappinget ki kell kapcsolni a BIOS-ban, viszont ehhez még csak hasonlót sem találok.
A korábban javasolt msconfig-os dolgot is próbáltam többször, sajnos sikertelenül.
Néhány helyen azt olvastam, hogy a CPU kivétel-újraberakás segíthet esetleg, bár ezt nem szívesen csinálnám.
És köszi a tippeket!
Ha még van valami ötletetek írjatok, kérlek!
-
hegegabi80
addikt
válasz
Tituszazeb #41139 üzenetére
A biosban mennyit ír ki? Ha látja mind a 8-at, akkor win-be kell állítgatni. Ha viszont biosban is csak 4 van, akkor az egyik hibás lehet.
-
Tituszazeb
tag
Köszi a segítséget!
Maximális memóriát kipipáltam, de a helyzet sajnos ugyanaz: telepített memóra: 8 GB, használható 3,95
Már próbáltam őket máshogy elrendezni is.
Esetleg van még valami ötleted, ötleteitek? A gép egyébként új, ahogy a ramok is (Corsair 2x4GB DDR3 1600MHz CMV8GX3M2A1600C11 memória)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Tituszazeb #41137 üzenetére
Nézd meg a win-ben hogy engedélyezve van-e az összes ram használata.
Msconfig -> Rendszerindítás -> Speciális -> Max. memória.
-
Tituszazeb
tag
Sziasztok!
Segítséget kérek!
Asrock FM2- PRO 4 lapom csak 4 GB-nek ismeri fel a 2*4- GB RAM-ot, konkrétan ezt írja ki: 8GB, 4 GB használható, vagy valami hasonló.
Valakinek valami ötlet?
UI: Természetesen 64 bites rendszerem van
-
karandip
tag
hello!
CSX ramot érdemes venni?
"2*2gb ddr2 800mhz" -
Macsjoz
tag
Üdv !
Van egy Asrock 970 extreme 3 lapom és van benne 8gb 1600Mhz-es Corsair ram és a biosban lehet állítani hogy a ram mennyi Mhz-en fusson de nem megahertz-ben van megadva hanem nem tudom miben és ezek a választási lehetőségek: Auto, 860, 1145, 1432, 1720 és akkor az volna a kérdés hogy melyikre kell állítani ha 1600on akarom futattni ? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Xantor #41128 üzenetére
Írni kell a gyártónak, vagy megnézni a honalpjukon pontosan mit értenek élettartam garin. Sok gyártónál azt jelneti, hogy amíg gyártásban van addig él rá a gari.
Ha van még rá akkor meg becsomagolod szépen a dobozába meg bubis borítékba és postán feladod nekik (ajánlva legalább de mehet trétisként is) ők meg küldik a csere ramot ha náluk is életképtelennek bizonyul.
Én is így gariztattam egyszer igaz sosem érkezett meg a célállomásra a cucc. Csak tudnám ki az az idióta aki a rossz cuccot lopta el a postán, még ha visszafelé teszik el a jó ramot megértem de így?! -
Xantor
tag
Elvileg élettartam garanciás, doboza meg van, viszont nem tudom, hogy hogyan zajlik egy ilyen procedúra. Tudom, hogy nem feltétlen a srác hibája, akivel elcseréltem, 50-50%, sajnos ez most így alakult. Remélem sikerül valahogy megoldanom, már raktam is fel hirdetést, hátha.
-
Xantor
tag
Egyelőre kipróbáltam a DDR2 OverVoltage Control +0,1V-ot, a következőket produkálta:
az egyszínű foglalatokban nem mentek együtt, egyedül sem ment a "rossz" memória, de egymás mellett(egyik sárgában másik pirosban) most elindult, win7 kezdett volna felállni, de bedobott egy gyors kékhalált (időm nem volt elolvasni semmit sem), aztán újraindult, majd megint felállt volna a win7, betöltött, bedobott egy fekete képernyőt, egeret a közepére. Vártam, várta, de semmi nem történt, megmozdítottam az egeret, kicsit ment is arrébb, aztán megfagyott...
-
Xantor
tag
Csak ilyen opciók vannak BIOS-ban amik fesszel kapcsolatosak:
- DDR2 OverVoltage Control
- PCI-E OverVoltage Control
- FSB OverVoltage Control
- (G)MCH OverVoltage ControlA DDR2 OverVoltage Control-t +0,1V-től +0,7V-ig lehet állítgatni 0,1V-onként. Most rá löktem +0,1V-ra, kipróbálom így a másik memóriát.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Xantor
tag
Segítségre lenne szükségem!!!
Történt ugyanis, hogy találtam egy hirdetést helyileg (2x2GB DDR2 800Mhz CSX ram) és így nem kell a fentebb említett borda levétellel, hanem a cserés ram-ra mehettek volna az Arctic RC Pro bordák és így mindenki "be happy" lett volna, de sajnos...
A csere megtörtént, 3 nap próbagari szóban, sok pozitív értékeléssel rendelkező tag, tehát elméletben minden okés volt, míg be nem raktam a CSX ramokat. Egyenként elindultak, de 1-3 perc alatt meghaltak Chrome alatt, Prime95 alatt is pár sec alatt Fatal Error-t dobott. Minden variációban próbáltam, de nem mentek tökéletesen a lapomban (Gigabyte P31-DS3L).
Ez után felhívtam a csere után 1-1,5 órával, hogy nem működnek megfelelően a ramjai, mindenhogy próbáltam, de nem kóser. Ő azt mondta, hogy lehet az alaplapom nem szereti ezt (végül is ez néha elő szokott fordulni). Vissza is cseréltük a ramot egy sokadik megbeszélt időpont és egy telefon "lemerülés" után.
Be is raktam egyből a megszokott helyükre az ismét visszakerült Super Talent ramjaimat, de nem indulnak el együtt...
Már ezt is mindenhogy kipróbáltam, az egyik ram tökéletesen megy mind a négy foglalatban, viszont a másik nem akar sehogy sem életre kelni (egyszer jött be csak a BIOS-ig, de kifagyott, illetve 2 foglalatban a 4-ből azt csinálja néha, hogy áramtalanítja pár sec után a gépet, majd újra bekapcsolja magától... WTF...). A foglalattal nem lehet gond, hisz az egyik tökéletesen elindul és megy is a foglalatban, csak a másik nem.
Valaki tudna valami hasznos dolgot mondani? Az összes létező kombinációt kipróbáltam a ramokkal, de együtt még a BIOS-ig sem jutottak el, volt elem kivétel is...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
hegegabi80 #41110 üzenetére
Bőven jó értékek, 100-120 fokig semmi bajuk nem lesz.
mod:
MajsztR: Nem gáz, betehted nyugodtan.
-
MajsztR
csendes tag
Sziasztok!
2x2gb ram mellé ha bemenne egy darab 4gigás modul az úgy gáz lenne?
Vagy mehet nyugodtan? -
korcsi
veterán
-
hegegabi80
addikt
Hány fokos lehet max a memória? Nekem az egyik 52 és a másik 48 fok.
-
midian
tag
válasz
Blue Thunder #41083 üzenetére
Ezeket akkor érdemes használni ?
Mert gondolom ezek valami automatikus gyors tuning . Vagy inkább a sima manual ra állítás stb ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- 2x8 GB / 1600 MHz DDR3 RAM Párok: Kingston HyperX - Corsair Vengeance - Hikisemi
- több db DDR4 laptop ramok 2x4Gb (3e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Beast RGB 32gb ( 4x8gb ) DDR4 3200MHz
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest