- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
chriss81
tag
Sziasztok!Van egy 4x2gb-os DDR2/800 as Mushkin Kit-em.
A kérdésem:
ez van a ramokra irva:2.2 - 2.35 4-4-4-12
Ez mit jelent?Jot??? -
Tomlincoln
csendes tag
Üdv!
Adott egy Gigabyte GA-970A-D3 típusú alaplap, amiben van 4 darab Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9 4GB-os memória (2 "sima", 2 low profile). A processzor AMD FX-8320. A BIOS a legfrissebb az alaplap 1.4-es revíziójának megfelelően. (F11, de már az F12c-t is kipróbáltam).
A BIOS 8174MB extended memóriát lát, míg a 64 bites Windows "látja" a 16384 MB telepített memóriát, de ebből "hardverek számára fenntartott" 8211 MB. (7.89GB használható)
Gigabyte oldalát néztem:
1. "4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 32 GB of system memory"
2. A CMZ8GX3M2A1600C9 szerepel a memóriakompatibilitási listában.Msconfig-ban semmi nincs korlátozva, bios optimized defaults-on, kivéve sata+usbfelismerés+bootsorrend stb..
Google nem igazán segített
Tudnátok segíteni hogy miként tudnám a másik felét is használatba venni a memóriámnak?
-
losi73
senior tag
üdv ez mitöl lehet hogy van egy ilyen lap asrock G31M-S benne 4gb ram 2x2,rendszer windows7 x64 a rendszer látja is a 4gb memot de 3.25gb használható mégis csak
-
a000
őstag
Sziasztok
Konfigom az adatlapon. Van most a gépben 2x2gb mushkin 996659st ram. Berakhatok a másik két slotba még egy 2x2gb-os ramot, de nem ugyan ilyet? Vagy 2x4gb-ot? Ez járható út, vagy kompatibilitási problémákat fog okozni? Ha járható, milyen ramot ajánlanátok? Minnél olcsóbban. Elég a 1333Mhz. -
-
vvillie
tag
Udv.
Vasaroltam 8GB(2x4) Kingston HyperX Predator 2400MHz memoriat.
A kerdesem az volna, hogy miert nem megy 2400 MHz-n?
Bioszba lehet valasztani 2 profil kozott de mindket profil 2133 MHz-ra emeli az orajelet.
Az alaplap egy Gigabyte Z77-DS3H, i5 2500K procival.
Bios frissites megoldana? Mert van a giga oldalan uj bios a lapnak.
Koszi. -
Darko_addict
őstag
válasz
Darko_addict #40186 üzenetére
Ahogy néztem, a Grey szériámhoz a RED van legközelebb, ugyanúgy: 1600MHz, CL9, és 1.5 - 1.65V. Mit gondolsz, vehetek egyet mellé?
Vagy eladom a manóba és veszek kettő RED-et, azok vannak most jó áron.
-
sonny007
tag
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy vettem Geil Extreme Power KIT-et..
Memória modul tulajdonságai
Modul neve GeIL CL7-7-7 DDR3-1066
Modul mérete 2 GB (1 rank, 8 banks)
Modul típusa Unbuffered DIMM
Memória típusa DDR3 SDRAM
Memória sebessége DDR3-1066 (533 MHz)
Modul szélessége 64 bit
Modul feszültsége 1.5 V
Hibafelismerési módszer NincsMemória időzítések
@ 533 MHz 7-7-7-20 (CL-RCD-RP-RAS) / 27-86-4-8-4-4 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 457 MHz 6-6-6-18 (CL-RCD-RP-RAS) / 24-74-3-7-4-4 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)Ezek most mennyi Mhz-en futnak a gépemben?!
Alaplapom 1066Mhz-ig bírja a DDR3-as ramokat.
Előre is köszönöm segítségeteket!
-
Darko_addict
őstag
válasz
#65675776 #40185 üzenetére
Ehh... Ez egy rejtélyes modul.
Aida amúgy ezt írja:
Modul neve: Kingston HyperX KHX1600C9D3/2GX
Modul feszültsége: 1.5 V
...
Extreme Memory Profile v1.2
Feszültség: 1.65 V (Memóriavezérlő: 1.30 V)Egyéb weblapokon azt írja feszültségnek, hogy 1.5 - 1,65 V-ig.
Mindjárt megnézem a BIOS-ban is... >> DRAM feszültség AUTO-n, és 1,65-ön tötymörög.
-
törölt tag
válasz
Darko_addict #40184 üzenetére
Nézd meg a mostani RAM-jaid feszültségspecifikációját. HA 1,5V-osak (a PnP-k ilyenek), akkor ez okozhat problémát a másik RAM-mal, ami 1,65V-os.
-
Darko_addict
őstag
válasz
#65675776 #40183 üzenetére
Mi lenne a tanácsod vagy meglátásod arra, hogy mi alapján - merjek - olyan RAM-ot venni, ami nincs a listán? Ebből kiindulva tényleg nem próbálhatják ki mindet egyesével, de mi a breakpoint, mi az adott dolog, ami miatt nem kompatibilis egy DDR3, 1333/1600MHz-es RAM egy lappal? (ASRock H77 Pro4/MVP-m van; [támogatás])
A jelenlegi RAM-om pontos típusa, ez: KHX1600C9D3X2K2/4GX
[iPon] / [Newegg] - Régebben fent volt ilyen névvel a Kingston oldalán, most én sem látom. Ami legjobban hasonlít rá, az a PnP. -
törölt tag
válasz
Darko_addict #40182 üzenetére
A támogatási lista azt jelenti, hogy az adott RAM-okkal lett tesztelve. Nem azt, hogy csak azokkal működik. Probléma akkor van, ha a listában szerepel valami, aminél az van, hogy nem támogatott. Azt kerülni kell.
Grey szériát nem látok a Kingston oldalán. (Van Blu, Black, Red, 10th Anniversary, Genesis, PnP, LoVo, Predator, Beast és H2O.)
-
Darko_addict
őstag
válasz
#65675776 #40181 üzenetére
Nekem két kérdésem lenne hozzád hasonló témában.
Ilyen RAM-hoz tudnék jó áron hozzájutni: KHX1600C9D3/4GX, de az alaplap által támogatott listában csak a következő szerepel: KHX1600C9D3K2/4GX - Az a K2 mi lehet? A két típusú RAM máshogy néz ki egyébként.
Ha az alaplap szeretné is, mekkora esélyt látsz rá, hogy jól össze tudna dolgozni egy ugyanilyen sebességű (1600MHz) és időzítésű (CL9) GREY szériás KIT-tel? Így lenne 2x2GB szürke és 2x2GB kékem.Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
nikizolikaja #40180 üzenetére
Intel® 865G/865GV Chipset: Intel® 82865G/82865GV Graphics and Memory Controller Hub (GMCH) Datasheet
20. oldal: 1.4.2 System Memory Interface
Registered DIMMs not supported
(Egyébként a datasheet szerint az ECC-t sem támogatja a chipset...)
-
törölt tag
válasz
nikizolikaja #40177 üzenetére
Az tipikusan szerepel a lap specifikációjában. De alapvetően egyetlen desktop alaplap sem ilyen. Szerverlapok szokták, esetleg egy-két WS lap. Ráadásul mióta a memóriavezérlő a processzorba költözött a processzornak is támogatnia kell. Szóval csak Opteron és Xeon procik jöhetnek szóba.
-
válasz
nikizolikaja #40177 üzenetére
A kapott válaszból.
Egyébként pedig az alaplapod leírásából.
-
törölt tag
válasz
nikizolikaja #40175 üzenetére
Rosszul érted, mert nem kezeli.
-
törölt tag
válasz
nikizolikaja #40173 üzenetére
-
nikizolikaja
csendes tag
Sziasztok.
Ide is,hátha
Hogyha az alaplapom kezeli az ECC ramokat akkor a Registered Ecc-t is kezeli? Előre is köszi a válaszokat.
Üdv, Zoli. -
törölt tag
válasz
atesss #40168 üzenetére
Tudja az. Egyébként meg be kell álllítani kézzel.
Mondjuk nem igazán szereti egyetlen lap sem ha három teljesen eltérő modult raksz bele. Lehet sehogy nem lehet majd beállítani rendesen. Próbáld meg DDR333@3-4-4-8-on őket. A DRAM Voltage-t emeld mondjuk 2,8V-ra, és esetleg a GMCH-nak is adj pluszba 0,1V-ot. Ha így sem fog működni, akkor jó eséllyel a három modul inkompatibilis egymással.
-
Cseneles
őstag
Sziasztok!
Mivel jobb ha CR1 ben mennek a ramok? Érezhető valami külömbség CR2 höz képest? -
atesss
addikt
válasz
Gabesz1019 #40167 üzenetére
Nem !
DDR2 és DDR egyszerre egy lapban nem megy !
(Vannak olyan lapok, amin mindkét fajta foglalat van, de azokban sem lehet egy időben a két különböző típusból benne.) -
atesss
addikt
válasz
#65675776 #40131 üzenetére
Ez igaz, de a 166Mhz-eshez (DDR333) azért még nem ártana ha lenne.
Mivel a gépben amibe menne 1db 512MB 400Mhz és 1db 256MB 333Mhz mellé kerülne.
Így a 256-os modul miatt max. 333Mhz-en hajtaná az alaplap. Amit meg ugye nem tud az 1GB-s modul, így marad a 266Mhz.
Az alaplap (egy Asus P5GV-MX, Intel 915GV chipsettel: [link]), ami meg hivatalosan 333Mhz-en és 400Mhz-en tud csak menni.Múlt héten belerakva mind3 modult, elsőre nem működött.
Utána csütörtökön volt egy kis időm még foglalkozni vele. Beállítottam manuális módon 333Mhz-re, memtest86 egy perc után hibát jelzett.
Aztán próbáltam manuális időzítéseket is (inkább a lehető leglazábbra raktam amit a Biosba be lehetett állítani), úgy is 1-2 perc után memtest error.
Vittem magammal egy 256MB 400Mhz modult is, beraktam az a 333-as helyett. Így ugye mind3 modul 400Mhz-s lett. El is indult auto Mhz-vel és időzítésekkel. De megint memtest error...
Próbáltam manuális 400Mhz-t, 333Mhz-t, és valamelyiket manuális időzítésekkel is, de ugyanez.
Aztán elfogyott az időm rá, majd tesztelem tovább amikor lehet.Az érdekes az, hogy a memtest86 valami kb. 107Mhz-et (DDR214) írt ki a sebességre.
Amikor nem volt bent csak a két régi (hosszú ideje hibamentes) modul, akkor is !
(Auto-n, nyilván itt nem dobott hibát a memtest.),
A kiírt időzítéseket nem tudom fejből, de az kb. normálisnak tűnt.
Miden bizonnyal a memtest jelzi ki rosszul. Csak akkor milyen programmal nézzem meg, ami hitelesebb/pontosabb ?
A gépen Linux Mint 13 van (azaz elég új, úgy tudom még most is ez a legújabb stabil Mint), az ebbe épített memtest-et használtam. Ez biztos nem a legfrissebb, de azért elég új lehet gondolom (a kb. 2005-ös alaplaphoz képest mindenképp). Legközelebb viszek magammal külön is (ODD-t rádugok, vagy boot pendriveon).
Mivel nem Win, CPU-Z és társai sem mennek, és nem tudok jó Linuxos alternatívát.Az 1GB modul másik gépben OK, bár ott valoszeg csak 266-on ment (Intel 845PE + 400Mhz FSB Celeron).
Azt próbálom majd még ki először egymagában a gépben.
De ha az oké, akkor hogyan nézzem tovább szerintetek ? -
Gabesz1019
senior tag
Sziasztok!
Fater gépében 2 darab Kingmax ddr2 1gb 800mhz memória van. Találtam itthon egy régebbi Infineon ddr400 512Mb-os RAM-ot. Kérdésem, érdemes beletenni a gépbe a 2 kingmax mellé? Valamennyire érezhető lenne vagy teljesen felesleges? Egyáltalán össze lehet tenni a ddr2-est a ddr400-al?
-
czanga
őstag
Elfogyott a szerk idő.
Várható szerintetek DDR3-as 1600-as memóriák terén áresés most tavassszal-nyáron?
-
czanga
őstag
Sziasztok!
Felvetnék egy kérdést ha lehet.
Adott egy 2012-es, Ivy Bridge-es Mac Mini. Ebben so-dimm DDR3-as 1600-as memóriák csücsülnek. Szeretném felbővíteni 8 gigára, 4 helyett.
A kérdés nem is az, mit vegyek, azt nem itt tenném fel.Sajnos egy valamit nem teljesen értek. ddr3-as, 1600-as memóriák esetén az átlag modulok 1.5V-on mennek. Nagyon nem akaródzik nekem kifejezetten Mac-hez gyártott Crucial vagy Corsair ram-okat venni, mivel jóval drágább, mégis egy dolgon megakadt a szemem.
1333-as modulok esetén a Mac-hez gyártott memóriák minden gyártónál egységesen 1.5V-on mennek.
Viszont ha ugyanattól a gyártótól az 1600-as DDR3-as Mac ram modulokat nézzük,
akkor a feszültség érték 1.35V.Ennek én nem látom értelmét, mivel teljes Intel alapokon nyugszanak ezek a gépek, így gondolom normál, átlag 1.5V-os ram-ok is teljesen jók lennének bele, de a biztonság kedvéért lehet majd mezei Crucial ram-okat veszek, mert a Mac-es társához hasonlóan a sima Crucial is 1.35V-on üzemel.
Vajon miért lehet (miért van az), hogy alacsonyabb feszültségű modulok kellenének bele?
-
PeeterssoN
őstag
válasz
Rypejakten #40159 üzenetére
Értem köszönöm!
-
Rypejakten
addikt
válasz
PeeterssoN #40157 üzenetére
Ha nem FM1/FM2 alapú géped van, teljesen mindegy, Intelnél nincs akkora szerepe a DC-nek.
-
válasz
PeeterssoN #40157 üzenetére
Annyival nem jelentene többet a DC, hogy emiatt érdemes legyen foglalkozni a dologgal.
-
PeeterssoN
őstag
Sziasztok!
Van egy dilemmám.
Rendelkezem egy db 8Gb Geil evo veloce 1333 gaming series 1866 ig emelhető memóriamodullal. Full garis.
Telóról írok szóval nem megy a linkelés, de neten megtalálni biztosan.
Érdemes lecserélni 2x4 Gb ra? Úgy értem bármilyenre? Pl ajánlottak cserébe kingmax 1333 2x4 gb.
Vagy inkább adjam el és vegyek jobb minőségű 2x4est. Alalapom sandy procikig 1333 asakat kezeli ivy procik esetén már menne az 1866 is bár ez most lényegtelen.
Válaszokat előre is köszönöm! -
kabdzsi
tag
Sziasztok!
Adott egy Gigabyte GA-EP41-UD3L alaplap, és 3x2 Gb ram. Az lenne a gond, hogy a ramok nem egyformák (2 db CSX 2 Gb 800 Mhz-es DDR2-es ram, és 1 db Kingmax 2 Gb 1066 Mhz-es DDR2-es ram). Beleteszem a 3 ramot az alaplapba és nem indul el a gép, de ha csak 2 db-ot teszek bele, akkor elindul. Megpróbáltam keverve beletenni a 2 db-ot ( 800 Mhz - 1066 Mhz, 800 Mhz - 800 Mhz ) és úgy elindul. Valaki tud megoldást erre a problémára? Előre is köszi.
-
shadoan
tag
válasz
Rypejakten #40151 üzenetére
igen de azzal, hogy felrakom rögtön veszitett 20-25% ot az értékéből, akkor is ha 2 hetesek és semmi bajuk, Hardveraprón meg akár 40%ot is
És egyébként pedig jó ramok, semmi bajom velük.
De köszi a tippeket.
-
-
shadoan
tag
Sziasztok!
Van 4x4 GB Geil RAM-om, de lecseréltem a processzor hűtőmet és az új hűtő alatt, a memória hűtése miatt nem fér el, ezért csak a két szélső slotot tudom használni. Próbáltam leszerelni a hűtőbordákat, mert egyébként semmi szükségem nincs rájuk, a ház hűtése teljesen jó és nem tunningolok, de nem adták meg magukat. A youtube-on láttam egy videót ahol hőlégfúvóval szedik le, de nem tudom ez mennyire elvetemült ötlet. Van ennek valami barátibb módja amivel úgy le tudom szedni a bordát, hogy magának a memóriának nem esik baja?
Ha nem lenne rajta a borda simán beférne a processzor hűtőtől.
Köszönöm a segítséget!
Üdv,
Shad -
prebuds
aktív tag
Sziasztok! A kép alján lévő ramnak mi a neve? Keskenyebb és 2 bevágás található az alján... DDR1-ram? Google nem segített, mert a ddr1-nek is egy bevágást mutatott az alján. Régi gépbe való, de mi a neve? köszi
-
losi73
senior tag
üdv egy láma kérdés olyan lapba ami 800as ramot támogat lehet 1066 ost rakni,gondolom igen max nem megy csak 800-on jol sejtem?
-
contaxg
veterán
Sziasztok,
A Crucial 16GB (2x 8GB) Ballistix Tactical RAM-ot érdemes beszerezni?
Egy GA-Z77N-wifi alaplaphoz gondoltam volna... -
ricsi08
csendes tag
Most 2x2gb 1600mhz-es kingston hyperx blu ramom van meg éri befektetni +2x2gb-ra?
-
Livius
őstag
válasz
Acheron #40136 üzenetére
A másik szobában lévő tökéletes gép elemét raktam ma bele, és azzal is gond volt. Egy modullal megint bebootolt, de a BIOS-ban most először VGA szemetelést is csinált a lap integrált VGA-ja. Fehérzaj szerü képpel kifagyott, miközben akartam állítani a default beállításokat.
-
Acheron
őstag
válasz
Livius #40135 üzenetére
CR2032. Ilyen líthium elemet keress bele, minden barkácsáruházban, nagyobb bevásárló központban kapható, néhány száz forintos tétel. Nem érdemes küzdeni egy ki tudja milyen régi, milyen terhelhetőségű elemmel, az, hogy üresjáratban 2,9 V -ot mérsz rajta, nem jelenti, hogy ezt tartani is tudja terhelés alatt.
Ha az új elemmel is ezt csinálja, mehetsz tovább a hibakeresésben - pár száz forint, de egy hibalehetőséget kilőttél. -
Livius
őstag
válasz
Livius #40116 üzenetére
Ma reggelre újra ugyan olyan rossz a helyzet mint volt. A 2.9 V-os elem van bent, és a 2x512MB + 1GB DC ben, és most reggel megint nem bootol a gép, elindul minden nincs sípolás és kép se. Tegnap még egész nap ment, többször ki is lett kapcsolva majd vissza, sőt egy win7 reinstallt is kibírt.
-
törölt tag
válasz
tegbashar #40132 üzenetére
Hello!
Vannak időzítések, amikhez közvetlenül nem férsz hozzá BIOS-ból. Ezeket állítgatja ilyenkor. (Illetve a négy fő időzítésen kívülieket is nézd meg, jó eséllyel azokat is piszkálja.
RAM-ot azzal nem fogsz megölni, hogy lentebb veszed az időzítéseket, maximum nem indul el úgy a gép. Kinyírni csak túlfesszel tuddo őket.
-
tegbashar
tag
Sziasztok!
Tanácsot kérek ram tuninggal kapcsolatban.
4x2(1333)Gb db abszolute noname DDR3 modulom van, CL10 időzítéssel.
Alaplap Gigabyte Z77, ez indokolja az első kérdést, amire értelmes (azaz gyatra angol tudásom miatt számomra érthető) magyarázatot eddig nem találtam.
Mi az öreg isten a gigabyte performance enchance(aka ram turbo)?
Átállítottam ezt a ram turbot normalrol "turbo"-ra, és se időzítés, se hz nem változott, de 3dmark on +150 pontot hoz a rendszer - igaz a részeredményeket valami hiba miatt nem jeleníti meg...A másik kérdés: ezeket a noname modulokat ajánlott(..) CL9/CL8 al megprobálni? (sajnos most a buxám csak óvatos kísérletezést enged meg nekem).
-
HollyBoni
veterán
válasz
Darko_addict #40129 üzenetére
Lehet hogy jobb, csak nem venném hasznát mert nem játszok. Ha már videóvágáshoz kell VGA akkor minimum GTX 470(mert ugye azt támogatja a Premiere Pro), csak akkor vissza kell váltani Windows-ra... Szerintem először RAM,SSD, aztán talán VGA, bár lehet egy izmosabb proci többet segítene.
Szerk.: Lehet mégsem rossz ötlet az a VGA: [link]
-
Darko_addict
őstag
válasz
HollyBoni #40128 üzenetére
Nem akartalak rávenni egy GTX560-ra, csak azt akartam érzékeltetni vele, hogy néhány lépcsőfokkal jobb, mint egy 5450, de ennél is vannak sokkal-sokkal jobb kártyák.
Az adatlap szerint 4GB-ot szeretne, de ha hozzáadod az OS működését plusz a háttérben futó alkalmazások erőforrásigényét, mindjárt elfogy a 4GB.
Én elsőre VGA-t, majd RAM-ot és SSD-t vennék. SSD-nek több látszata, érzete van, de ha egyszerűen kevés a programnak a 4GB rendszermemóriád, azzal nem tudsz mit csinál, hazavág.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Darko_addict #40127 üzenetére
Premiere Pro-val vágok, GTX 560-at nem támogatja, szóval semmi értelme arra váltani. [link]
Az még a baj, hogy OS X-et futtatok a gépemen, és ott nem is támogat csak Quadro kártyát, meg GTX285-öt, Windows-ra meg nem szívesen váltanék vissza.
-
Darko_addict
őstag
válasz
HollyBoni #40125 üzenetére
A kettő egy műfajban nehezen összehasonlítható. Az SSD mindenre jó, mindent gyorsít, de ha kevés a RAM, azon nem tud segíteni. Tesóm szokott renderelni, PS-ezni, videozni, neki oda kevés 4GB, lassan 8 is. Próbálj meg mindkettőre spórolni, ezek hálás alkatrészek, lassan avulnak el.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Szerintetek mit lenne érdemesebb fejleszteni? 4 helyett 8gb ramot, vagy egy SSD-t a rendszernek és pár programnak? Ahova főleg a teljesítmény az a videóvágás, photoshop és hasonlók.
-
-
Ferink
aktív tag
válasz
Darko_addict #40120 üzenetére
Közben megy a DC mód, csak az everestet elnéztem.
Viszont a BIOS-ban a memória frekvenciájára 1333MHz van beállítva.
Az átállítható simán 1600-ra bármi rossz következmény nélkül?
Amikor ezt nézegettem feljött egy piros fehér ablak a memória feszültségekkel kapcsolatban (talán az, hogy ha szükséges módosítsa nagyobbra)
-
Darko_addict
őstag
válasz
Ferink #40118 üzenetére
Szia!
Magától mennie kellene. Ha 4 slotod van, és DC módot nézük, az alábbi érvényesül:
A, B, A, B; tehát vagy az elsőbe és harmadikba, vagy a másodikba és negyedikbe kell dugni, de gondolom a könyv is ezt javasolta. BIOS-ban is meg tudod nézni, UEFI-nél nagyon egyszerű, de a hagyományos "kinézetűnél" is ki lehet keresni, ha ott megnézed, az a tuti! -
atesss
addikt
Üdv !
Ilyet láttatok már ? -
Ferink
aktív tag
Sziasztok!
Ma szereltem be a gépembe kit-ben vásárolt 2db 4gb-os kingmax ddr3 1600Mhz-es modult (FLGF65F-C8KLB). Az everest szerint a modulok szélessége 64 bit, tehát nem megy a DC mód.
Az azonos színű slotokba tettem őket, ahogy az alaplap könyve is írta.
A BIOS-banl lehet/kell valamit állítani a DC módhoz?
A lap: Asus M4a87Td
A proc.: AMD X3 455Előre is köszönöm.
-
Schwarzmann
csendes tag
Üdv!
Adott egy Asrock 970FX Extreme3 deszka, illetve Corsair CML8GX3M2A2133C11B KIT de sehogysem tudom 1600Mhz feletti sebességre bírni. XMP-vel is 1600Mhz a max, illetve a ramon levő 11-11-11-27-es értékekkel manuálisan beállítva is 1600Mhz. BIOS-t frissítettem rev. 1.50-re. Az asrock oldalán a QVL-ben nem szerepel a ram, de ez még nem jelenti azt hogy nem is kezeli le. Semmi lehetőség a magasabb frekire? -
Livius
őstag
válasz
andrasko #40115 üzenetére
Már szerencsére javult a helyzet a 2.9V-os elemmel is. Egy darab 512MB-os modullal végre elindult, és utána egyből a BIOS-ban be is löttem a default beállításokat, meg pár saját igényt a bootolásról és integrált eszközökről. Ez után beraktam DualChannelben a 2x512MB + 1GB RAM hármast, és végre most már bebootol. Még eddig tökéletesen bootol a kikapcsolások után is, remélem csak az elem gyengeségével volt gond.
-
Livius
őstag
Találtam itthon egy régebbi nyugdíjba küldött alaplapon egy elemet amin a 2.9V mérhető. Most azt raktam bele és természetesen így megcsináltam újra a CMOS cleart, de még roszabb a helyzet, már ha single channelben van bent a régi 2x512MB, már akkor se akar bootolni, nem sipol és kép sincs. Most ha csak egy modul volt bent, akkor hajlandó volt bootolni egy 512MB-ossal.
-
Livius
őstag
Hello!
Egy igen érthetetlen problémám adódott. Van egy Asus P5L-VM 1394 alaplapom, és hozzá 2x512MB DDR2 667Mhz-es Kingmax RAM. Tegnap beszereztem hozzá még egy 1GB DDR2 667MHz Kingmax RAM-ot, de az istennek se megy tökéletesen a három modulos dualchannel az alaplapban. Az első két slotban vagyis a ChannelA-ban van a 2x512MB, és a ChannelB első slotjában van az 1GB-os Kingmax modul. Csak úgy hajlandó elindulni a gép ha CMOS cleart csinálok elötte, ekkor bebottol és windows is betöltődik, minden jó, de a kikpacsolás után már többé nem bootol be, csak annyit csinál hogy felpörögnek a ventik, világit a power LED, a HDD is egy kicsit megmozdul és kész, fekete a képernyő, addig amíg kézzel ki nem kapcsolom, jah és semmi sipolás sincs. Mit lehetne kezdeni ezzel a gonddal?A RAM-okat memtest86+ al teszteltem, mivel ha egyenként vannak bent, akkor bootol egyből és nincs gondja.
-
-
Darko_addict
őstag
válasz
Darko_addict #40106 üzenetére
U.i.: Főleg az XMP és non-XMP együttes használatára lennék kíváncsi. Ahogy olvastam, Grey és Blu között nincs igazi különbség, de nem tudom mi számít, és mi nem.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Van egy Kingston HyperX GREY SERIES 1600MHz CL9-es, 2x2GB-os KIT a gépemben.
Bővíthetem 2x2GB 1600MHz CL9-es Blu-val, nem akadnak össze, nem fognak panaszkodni?
Ez a legolcsóbb megoldás, 5500 körül vannak ilyen KIT-ek használtan. A új Grey 12e-től kezdődik, a 8GB-os packok pedig 15-től újonnan, használtan pedig 10-11 körül.
Bármilyen megoldást meghallgatok, amivel úgy gondoljátok, jobban járnék.Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Sorozatok
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okos Otthon / Smart Home
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged